2017-02-22 923 瀏覽
今晚約了朋友去看殺神七點三十五場,看完都接近十點。未食野又肚餓咁就上了希慎樓上看重有無野食下⋯⋯坐𨋢上到十二樓出𨋢轉右就見到間燈光好暗的Eight Grand餐廳,門口餐牌見到漢堡想都不用想就坐低了,依個時候得都正常無咩客人,得三枱到,店員説截單係十點半有無問題?心想食個漢堡都好快遮⋯⋯照點。叫了一個瑞士漢堡同費城漢堡餐我就加個是日啤酒飲下咁同朋友要了朱古力咖啡。整體漢堡餐好好味,服務又好喎~而且薯條用了黑松露加沙律醬好特別⋯⋯兩個漢堡都做得唔錯。
⋯⋯照點。叫了一個瑞士漢堡同費城漢堡餐
是日啤酒
瑞士煙肉芝士手打漢堡
費城芝士手工漢堡
2017-02-22
是日啤酒
瑞士煙肉芝士手打漢堡
費城芝士手工漢堡
2017-02-11 600 瀏覽
為漢堡而來係cwb行行下搵野食就比門口既小熊貓吸引左入去本來見到裏面無咩人都驚驚地唔好食😟入到去就同朋友分別叫左Cheese burger 同一個有菇既Share食Size 岩岩好 對女仔泥講芝士幾大塊肉就一般 沒好多汁 仲有佢個包幾特別 偏脆菇份量好足夠 好味 推介叫呢個薯條好食 雖然個樣幾似m記果d不過係加左黑松露咖 但黑松露既味道無好香 有少少失望但味道絕對不一樣 但覺得點佢比果個醬就好食個茄汁 仲叫佢比多一個我添哈哈
為漢堡而來

肉就一般 沒好多汁
仲有佢個包幾特別 偏脆
菇份量好足夠 好味 推介叫呢個
2017-02-09 481 瀏覽
閨蜜剛從澳洲返來派手信, 約左去希慎廣場逛街同收手信行到攰, 當然又係食野坐低傾計, 我地周圍睇下有咩正野食, 被這裡的生肖zodiac mocktail所吸引, 所以就揀左這間我地被侍應生安排到一張還細過我地學生時代坐的枱和櫈, 轉身放袋都難, 唯有將d 手袋全部放地,環境很黑, 睇餐牌都有點困難,我地想等朋友派完手信先才點菜, 點知侍應生不停係我地面前兜兜轉, 搞到我地不好意思, 點了墨西哥雞肉薄餅、凱撒沙律、all-day breakfast,同埋兩杯生肖mocktail很快d餸就來, 不過碟、盛載容器很大,本來已經很細的枱, 根本就放不落, 我地是攞著碟來食野好不容易食完一碟, 終於有空位擺返隻我地隻食用碟在枱上, 諗住可以一邊食一邊傾, 點知侍應生不停係我地面前兜兜轉, 一見我地只剩少少就立即想收左隻碟, 隔離枱仲好笑, 佢地俾人收晒d碟, 跟著不久遞上賬單, 激到女食客吵著說:“我地幾時話走, 俾本menu我, 我要叫甜品”不久, 聽到其中一個侍應生說:“一見人食完就收佢地d餐具, 裡面無哂啦!”, 我地立即緊緊地捉實餐具不敢弄跌,否則要用手食講返食物,除左墨西哥雞肉薄餅
閨蜜剛從澳洲返來派手信, 約左去希慎廣場逛街同收手信

講返食物,除左墨西哥雞肉薄餅好味外,其他都一般 薄餅薄脆, 雞肉嫰, 紅椰菜爽脆,沙律醬酸酸的很開胃

最失望的是生肖zodiac mocktail, 非常一般, 顏色有氣飲料, 無特別賣相

唉…我地快快食完都立即走, 感覺唔良好
2017-01-31 1931 瀏覽
今日年初二開年,約好一家人食飯!表妹唔想食中菜,事先上網搵咗呢間,打電話訂咗位,去到地方唔大,格局似酒吧多啲,黑木加金屬椅,行形格!中央大枱比我哋十人,店員會比埋膠箱放手袋,人未齊叫特飲同小食,最特別係一個跟生肖嘅特飲,每個人都叫一杯!不過出得好慢生肖特飲:Snake Head($67)飲落茶味強過桃味,好在味道夾埋夠清爽,微甜!幾好味!其他係家人飲,賣相都幾靚!Slayer 'Dragon'($65)Red'Rooster'($65)Jack 'Rabbit'($65)Scape 'Goat'($65)Watch 'Dog'($65)Three Little 'Pig'($65)OX Ford($65)松露薯條($78)金屬籃,幼薯條太乾,不過松露醬好香滑,醬汁出色過薯條脆香風味魷魚($78)魷魚圈香脆,點啲好似千島醬食,酸酸地開胃什錦四式玉米卷($138)賣相靚,我食咗碎安格斯玉米卷,牛肉香濃,加啲芒果粒酸酸地開胃!皮卷起食好味!烏卒卒飛魚子海鮮意粉($138)賣相靚,海鮮多,墨汁麵太軟,但太鹹,落得太多鹽!63C溫泉蛋卡邦尼意粉($108)賣相靚,撈勻隻蛋,忌廉意粉好滑,加上火腿
生肖特飲:

其他係家人飲,賣相都幾靚!

Slayer 'Dragon'($65)

Red'Rooster'($65)

Jack 'Rabbit'($65)

Scape 'Goat'($65)

Watch 'Dog'($65)

Three Little 'Pig'($65)

OX Ford($65)

63C溫泉蛋卡邦尼意粉($108)賣相靚,撈勻隻蛋,忌廉意粉好滑,加上火腿、蘑菇,好香好味!
特選安格斯肉眼扒($248)賣相靚,牛扒唔厚,但煎得略老,唔係我叫嘅medium,薯仔皮薄嫩口!

茶燻羊架配薯菜($198)一碟三支,羊肉嫩口,半熟好味,加上上面淋咗啲水果粒嘅汁,幾清爽!不過啲羊外層燒到有好強嘅燶味,一般!
露絲馬莉烤春雞($158)春雞幾細隻,焗得嫩滑,香草味幾香,配埋鬆軟飯好味!
安格斯牛肉焗廁紙筒通粉($138)鐵平底鑊,牛肉加芝士舖面,長通粉彈牙!撈埋好香好味

食物味道算唔錯,店員有禮有笑容,中間都換過一次碟,影大合照好nice,不過出菜幾慢,大家慢慢傾偈!

環境幾好,服務幾好

食得幾開心嘅一餐
2017-01-30
2017-01-23 472 瀏覽
星期六晚在希慎超多人,但呢間餐廳竟然唔洗等位,就試一試。墨魚汁意粉,啲汁好濃郁,有少少漿住口咁,好充實既感覺,味道不錯。Burger既漢堡都好juicy,加上好似shake shake薯條既味道,都唔錯啊!好彩冇中伏!!! 哈哈!!!
星期六晚在希慎超多人,但呢間餐廳竟然唔洗等位,就試一試。

好彩冇中伏!!! 哈哈!!!
招牌burger
題外話/補充資料: 可能因為客人不多,雖然冇叫飲品,侍應好勤力加水,值得一讚!
2017-01-21
招牌burger
2017-01-14 327 瀏覽
其實經過咁多次都比環境吸引覺得裝修幾有特色對食物都d期望但經過呢一餐可能係期望太高既關係覺得呢餐真係幾普通咁叫左招牌芝士漢堡配黑松露薯條唔記得咩通心粉仲有什錦卷叫左三杯飲品薯條好似m記咁加左shake shake粉幼幼地好脆口幾好味漢堡包就冇咩特別,牛肉都幾好味而什錦卷有四款口味有蝦,牛肉,魚肉同一個好似係豬頸肉係幾得意味道唔差但唔可以話好吸引通心粉呢睇落好似好好味好吸引但食落就真係似係屋企整黎食既感覺似係叫左個茶餐廳既通粉咁囉亳無特色味道一般般真係食左幾啖就唔想再試啦士多啤梨沙冰幾十蚊得果細細杯味道又係淡淡的真係後悔叫呢杯野呢間我諗我唔會再去啦因為佢地除左個什錦卷比較有特色之外其他食物我係其他餐廳可以搵到更好味食物唔值呢個價錢呀
其實經過咁多次都比環境吸引

仲有什錦卷
叫左三杯飲品

薯條好似m記咁加左shake shake粉
幼幼地好脆口幾好味
漢堡包就冇咩特別,牛肉都幾好味
而什錦卷有四款口味
有蝦,牛肉,魚肉同一個好似係豬頸肉
係幾得意味道唔差但唔可以話好吸引
其他食物我係其他餐廳可以搵到更好味
食物唔值呢個價錢呀
2017-01-14
2017-01-13 320 瀏覽
很久沒來到Eight Grand 吃午餐其實每次來到這裡都覺得很不錯,可是不知道為什麼每次的負責人都不一樣,客人只有一、兩桌我猜最主要的原因是怪怪的餐牌由最初的Lunch Set (包括餐湯/沙拉、主菜、餐飲)變為少了餐飲,甜品又另加錢等等因素吧⋯⋯ 是日餐湯:椰菜花湯 (有一點酸酸的味道)主菜:吞拿魚闊意粉這裡的意粉做得不錯,軟硬適中,配上咸香味濃的芝士,加上紫菜很棒!註:只是個人覺得吞拿魚有點腥(因為是不生熟的)整體來說很不錯,上菜速度和服務都很好
很久沒來到Eight Grand 吃午餐

我猜最主要的原因是怪怪的餐牌

是日餐湯:椰菜花湯 (有一點酸酸的味道
主菜:吞拿魚闊意粉

註:只是個人覺得吞拿魚有點腥(因為是不生熟的
整體來說很不錯,上菜速度和服務都很好
2016-12-23 1815 瀏覽
【Eight Grand】位於Hysan Place 的樓上,用上不少時間終於來到。這裡的餐廳有不少不同類型選擇。左揀右揀終於揀了門口有隻熊貓公仔的【Eight Grand】。【Eight Grand】門口用禾杆草作裝飾,加上酒吧位突出,有些小島上酒吧的氣氛。環境不太寛敞,坐椅都是圓櫈不太好坐,好似西餐的大排檔。用生肖名稱做了12款酒精飲品,非常特別。Menu 選擇豐富 【Infamous cracked rib  $188】※重申沒有移動碟上的食物※ 有否覺得這個菜式有些空虛?有半碟都是空的,另一半只放了rib 及薯條……好像欠了什麼似的。Rib 只有4條短骨,索價 $188 ……有點太貴。Ribs 的醬汁惹味,但如果只吃這個ribs 不太飽,如果下次再來絕對不會再點這個。 【Seasoned fried calamari $78】點了份魷魚圈,外皮夠脆,魷魚都算煙勒。份量多,多食幾件有些油膩。【Philadelphia burger $148】這份漢堡薯條賣相對辨。幼身的薯條香口惹味,漢包大大個,非常厚身,材料豐富有磨菇、洋蔥圈、煙肉、洋蔥、生菜及蕃茄。層次十足。漢堡肉汁不太豐富,
環境不太寛敞,坐椅都是圓櫈不太好坐,好似西餐的大排檔。
用生肖名稱做了12款酒精飲品,非常特別。
Menu 選擇豐富
【Infamous cracked rib  $188】
【Philadelphia burger $148】
漢堡肉汁不太豐富,但肉味欠奉。
普通的一個晚上
2016-08-11
2016-11-05 1695 瀏覽
Good taste, presentation and good service! Got tuna steak and chicken fajitas. And nice unsweetened lemonades. Bill for two people under hkd500.
2016-10-16 1779 瀏覽
這天是幾個家庭一起的聚餐,  有大大小小的成員,餐廳氣氛也蠻適合一家大細的,點了三色漢堡, 除了用三種不同芝士, 分別有Cheddar, Gruyere and Blue cheese 之外,   其中一個還用上牛油果代替麵包極有新意, 一客$108,  我們還點了三客. 裡面的肉好juicy好好味另外MENU上也加入了部份海鮮小吃, 有青口, 大蝦, 我們試了大蝦還是不錯最最最有驚喜是羊架, 超嫩滑, 入味, 值得推介, 價錢也很合理$198  可惜忘了拍照
這天是幾個家庭一起的聚餐,  有大大小小的成員,
餐廳氣氛也蠻適合一家大細的,
其中一個還用上牛油果代替麵包

另外MENU上也加入了部份海鮮小吃, 有青口, 大蝦,
我們試了大蝦還是不錯

三色BURGER
大蝦
2016-10-09
三色BURGER
大蝦
2016-10-08 1291 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,做晒research話呢度d野好食,點知去到勁失望!🌚 d Nachos完全唔脆,仲有好大陣油溢味😑。薯條又係腍,唯一可取既係個burger。不過如果係銅鑼灣想吃burger,梗係去返Burgeroom啦🙄

係希慎平日搵食都唔算好難, 同友人經過見到這店食物價錢同食評都唔錯就決定入來試下. 店鋪較細, 2個人安排坐係近門口位置非常開揚唔算坐得舒服.我地點左2個意粉一齊食, 一心一意就係食完可以點埋個pancake作甜品點知2份意粉已經KO我地啦.第一個係泰式椰漿青檸雞意粉($128); 另一個係芝士焗通心粉($78), 2個份量都十足.泰式意粉好特別有D似青咖哩多汁帶點甜不過就無咩青檸味道, 至於另一個芝士焗通心粉入面有大量肉碎加埋一齊焗連埋面層芝士食時真係好香濃, 不過食多幾啖就已經覺得好飽好漏..整體上2款食物都非常美味有水準, 下次有機會再來都希望可以試埋其他食物!!地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1203號舖

點知2份意粉已經KO我地啦.

地址:

銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1203號舖

2016-08-18
2016-08-10 1463 瀏覽
今天和老婆仔在銅鑼灣避風塘看日落欣賞過美麗的夕陽後因為沒有預先安排晚餐地點所以隨意尋找經過希慎時被NBA的展覽吸引了而進去老婆仔建議在希慎吃晚餐的確我們從未在希慎吃過晚餐乘電梯到高層發現到很多餐廳看到這間好像不錯價錢也算可以所以就選擇了這間我們點了一份78元的Baked Macaroni & Cheese以及128元的和風秋葵汁蜆肉意粉老婆仔堅持要點杯飲品所以選了67元的Monkey Business這個Baked Macaroni & Cheese用熱鐵鍋送上可以聞到那份芝士的香味混合表面的忌廉一起吃味道十分濃芝士和意式通粉很配合整體感覺很不錯重點是以這價錢來說份量很足兩人吃也覺得飽唯一不足的是沒有其他配料而和風秋葵汁蜆肉意粉老婆仔很充滿期待想試試那wasabi味不過竟然wasabi味不太突出只能隱約吃得出不過也可算是較溫和總體來說其實也可以蜆肉和蟹籽的份量也很多就是略嫌貴了點而飲品方面這杯Monkey Business其實是一杯混合蜜桃、檸檬、荔枝的Mocktail送上來時我和老婆仔都嚇一跳因為真的非常細杯幾乎一口可喝完以沒有酒精的飲品來說真的是份量少了點雖然喝起來真的很不錯帶點清
今天和老婆仔在銅鑼灣避風塘看日落
就是略嫌貴了點
Monkey Business
而飲品方面
這杯Monkey Business
其實是一杯混合蜜桃、檸檬、荔枝的Mocktail
送上來時我和老婆仔都嚇一跳
2016-08-07
Baked Macaroni & Cheese
和風秋葵汁蜆肉意粉
2016-07-02 4207 瀏覽
上週一與囝囝在中環嘆完Happy Hour,夜晚又有與朋友在希慎廣場12樓的 Eight Grand 晚餐之約。兩母子由中環叮叮過來,既寫意又難忘呢~其實這裡的食物不算太適合小孩,因為很多款都帶辣的!但的確幾美味,加上環境別致有特別、收費也算合理,也想跟大家介紹一下。一來就給生肖特飲吸引了,就冒著年齡公開的風險(說笑啦,我不介意的),點下一杯 Watch Dog,不過除了較甜,沒有特別深刻印象。真正喜歡的是這裡帶泰國風/墨西哥風味的食物,打頭陣的 Thai-inspired Salmon and Papaya Salad 泰式三文魚青木瓜沙律 ($108) 就是例子;成品很足料,煙三文魚又多又好吃,青木瓜夠爽口,辣辣非常開胃。Blackened Chicken Caesar 經典凱撒沙律 ($108) 也是同樣的足料,賣飛弗是也!沙律中又有不少的雞肉,都可以給囝囝享用了。不怕辣的話,這裡的 Taco 也超級好吃!Chili Con Carne 碎安格斯牛肉玉米卷 ($138) 吃得出是新鮮、誠意之作,邊吃要小心辣油濺出來,真的既美味又刺激~但更愛是 Signature Fish 招牌魚
經典凱撒沙律
但更愛是 Signature Fish 招牌魚柳墨西哥玉米卷 ($138),那魚柳太香脆嫩滑好吃了,配上恰如其份的沙律醬及酸菜,好吃得舌頭也想吞進去!這款辣度不高,來吃必點必試啊。

招牌魚柳墨西哥玉米卷
除了 Taco,這裡的薯條也款式眾多,首先吃了 Roasted Garlic Chipotle Fries 蒜香薯條 ($78) 及 Chorizo Fries 辣肉腸薯條 ($78),兩款都輕帶辣意,香脆又惹味可口,有種吃不停口的魔力。
比較特別是 Lemon Aioli Fries 檸檬薯條 ($78),檸檬理應很清新,但蒜泥蛋黃醬又帶來豐盈飽足感,吃不停手的程度及不上之前兩款。
肉類有兩款,先是 Slow Oven-Roasted Spring Chicken 露絲瑪莉烤春雞 ($158),春雞香口也嫩滑,但如食友所講飯才是估不到的好吃。配菜又豐富,可以多給小孩吃。
另一款 Molly's Lollipops 百年秘方雞鎚 ($88) 其實是水牛城雞翼的變奏,滿有 Tabasco 那既酸又辣的濃重風味,以前十分喜歡,現在則更愛一邊點醬吃的蔬菜條。

最後還有兩款意粉,首先是 Spitting Squid Ink Pasta 烏卒卒飛魚子海鮮意粉 ($138);成品有三隻大蝦,味道鮮香得來滿有蒜泥蛋黃醬的香氣,囝囝初時很抗拒這烏卒卒色水,後來卻越吃越愛,吞了非常多,變成烏咀豬仔呢~
另一款是大愛歡迎的 Thai Coconut and Lime Chicken Spaghetti 泰檸椰香特級雞意粉 ($128),辣辣很清新開胃,都說這裡的辣菜式做得不錯,辣魔不妨一試。
泰檸椰香特級雞意粉
還有漢堡已經吃不下,不過甜品則是另一個胃。先吃 Pancake 甜絲絲班戟 ($88),賣相誘人,味道也還好,貪心的我當然希望多球雪糕!

最後再來份 French Toast 法蘭西多士 ($78)(還好我們9個人分著吃...),真的好飽好飽了~
時間也開始晚,最後在希慎2樓的 LINE shop 給男神與不同大小的熊大合照後,也是時間回去。順帶一提,2樓有升降機直達12樓,我們每次去那層都會這樣搭,省時很多!明天就輪到與妹妹的食記~
2016-06-20
經典凱撒沙律
招牌魚柳墨西哥玉米卷
泰檸椰香特級雞意粉
2016-06-01 1699 瀏覽
They served 坊間少見的啤酒,另有多款用不同口味的 Tequila、Rum、Gin 等調製的雞尾酒,充滿拉丁風味。食物選擇有多款經典美式小食,如Taco、安格斯芝士小漢堡、水牛城雞翼等,全部新鮮即製,水準不錯。This place has super thick n fluffy pancakes for All day!!! The pancakes come in stacks of 3. and they served with fruit like strawberry. blue berry and rasberry on toppings. My friend and I had the pancakes topped with fruit and classic maple syrup. The pancakes are thick like Japanese style hotcakes and they are pretty fluffy as well. Not too sweet and not too heavy. and the size is go

The pancakes come in stacks of 3. and they served with fruit like strawberry. blue berry and rasberry on toppings. My friend and I had the pancakes topped with fruit and classic maple syrup. The pancakes are thick like Japanese style hotcakes and they are pretty fluffy as well. Not too sweet and not too heavy. and the size is good. I think its good to go with a cup of coffee. And feel so healthy.

The taste a lot different from regular pancakes to me although it did have less sweet than regular buttermilk pancakes.Fish Tacos!

These were really good. The contrast of flavours and textures.
The fish has a crispy batter and soft centre. The slaw adding crunch and tartness.
Topping it off with more Tapatio sauce.  Recommend this for all of you

特色餐廳酒吧
fish taco