2017-02-20 2017 瀏覽
呢到既環境好靚 我仲要座出面 又唔會好凍 呢d天氣一流 不過我見佢都有暖爐 如果好凍我諗佢開左都好正入面每個佈置都好靚 好似仲靚過係泰國食野叫左個青咖哩 雞肉黎 另外叫左個原咪簿餅諗住配埋一齊食 佢本身原咪跟左錬奶 不過我冇點過 我覺得佢個簿餅好好食 好香牛油味 青咖哩本身個味唔重 所以食落去都唔會好膩 呢個係馬拉x椰菜 佢似想岩返香港人口味 唔會好咸 味道唔算好濃厚 不過都岩d唔鐘意食太濃味既人 我覺得佢最好食既係呢個生菜包 我叫左豬肉 d肉勁林 要配爽口既生菜係好好味 出面係食唔到呢個口感 呢個係要試下
入面每個佈置都好靚 好似仲靚過係泰國食野
2017-02-18 1478 瀏覽
第一次來呢間泰國餐廳食晚飯,佢室外嘅位置好似都幾舒服,可惜Booking已經滿晒,所以我哋只好坐室內啦。叫咗生蝦,炒金邊粉,菜,同埋小食拼盤,質素唔錯幾好食,尤其係個小食拼盤都幾精緻,不過價錢確係偏貴。

2017-01-22 1959 瀏覽
預訂了當然不用等,店內原來不少本地侍應,與九龍城盡是泰國人的餐廳截然不同。店內環境並沒有其他食評那麽好,可能因為當日有點微雨,因此室內的位置座無虛設,相反露天座位卻空無一人。室內位置其實有點焗促,後來坐著,喝喝冷飲才好點,定還是本人趕著來?柚子大蝦沙律,柚子都是金柚那種,微酸,有些大大塊的柚子,大得一口都咬不下,爽而多汁;大蝦很大隻,蝦肉挺爽,除掉蝦殼後大快朵頤。炒金邊粉好像反而比較普通,比起街邊泰式茶餐廳不算差別太大,鑊氣不太足,而且味道欠奉,叫了走花生,但花生碎還是放了碟邊,沒法子,廚子還是了手勢罷了。最美味的馬拉盞通菜,新鮮熱辣,味道微微辣,通菜大大碟,大碟得可當作意粉般捲起來吃。桌子小小,吾等二人放三碟菜經已爆滿。

店內環境並沒有其他食評那麽好,可能因為當日有點微雨
,後來坐著,喝喝冷飲才好點,定還是本人趕著來?
大蝦很大隻,蝦肉挺爽,除掉蝦殼後大快朵頤
,而且味道欠奉

最美味的
馬拉盞通菜,新鮮熱辣,味道微微辣
,通菜大大碟,大碟得可當作意粉般捲起來吃

桌子小小,吾等二人放三碟菜經已爆滿。
2017-01-13 1761 瀏覽
聖誕節前夕,好不容易終於約到朋友們大家都想食泰國菜,但放工後,又沒理由特登走去九龍城最後揀左位於尖沙咀的Erawan Thai Premium之前已經BOOK左係窗口位由於我遲左放工,所以朋友先到達泰菜必點 - 生蝦真的很好味,很鮮甜,配的醬也很像泰國地道的味道另外,order了一個小食拼盤那3個醬料,分別也好像不大雞翼是最吸引的4個人ORDER了6碟,很飽價錢方面,偏貴4個人,每人ard 400不過地理位置也方便,值得推。
聖誕節前夕,好不容易終於約到朋友們

大家都想食泰國菜,但放工後,又沒理由特登走去九龍城
最後揀左位於尖沙咀的Erawan Thai Premium

之前已經BOOK左係窗口位

由於我遲左放工,所以朋友先到達

泰菜必點 - 生蝦
生蝦
真的很好味,很鮮甜,

配的醬也很像泰國地道的味道

另外,order了一個小食拼盤
小食拼盤
那3個醬料,分別也好像不大

雞翼是最吸引的

4個人ORDER了6碟,很飽

價錢方面,偏貴

4個人,每人ard 400

不過地理位置也方便,值得推。
2016-12-20
生蝦
小食拼盤
2017-01-11 1260 瀏覽
岩岩係曼谷黎黎, 但撞正好友生日, 佢點名要食泰國菜, 做好友一定奉陪!今晚我簡左Erawan Thai Premium, 因為佢生日我都想請佢請餐好, 坐得舒服d~o係openrice 睇左D 相都覺得唔錯, 所以一早都打左黎訂台喇~!呢度既環境都幾好, 慶祝生日都唔失禮~睇睇餐牌, 其實去完曼谷反黎真係覺得香港食泰國菜真係好貴..哈哈!我地叫左海鮮炒金邊粉啦, 燒豬頸肉, 豬肉碎生菜心包, 同埋2杯野飲!整體黎講, 雖然價錢唔係平, 但係覺得呢個地段黎講都尚算合理~野食質數都幾好, 雖然有感唔係泰國地道風味個種, 但係味道都調得幾岩胃口~炒金邊粉: 佢個分量都幾大碟, 酸酸甜甜, 好好味; 海鮮份量唔算多, D 蛋絲幾好味~~豬肉碎生菜包: 佢個豬肉碎都幾辣, 包左生菜感覺FRESH好多, 無咁辣~燒豬頸肉: 燒得幾惹味, 不過上既時間凍左少少, 熱D 會再好味D~~~友人都幾滿意呢間飯, 呢度都幾好坐~

呢度既環境都幾好, 慶祝生日都唔失禮~

友人都幾滿意呢間飯, 呢度都幾好坐~
2016-12-21
2016-12-19 1993 瀏覽
尖沙咀食晏想試新野,就去亞士厘道搵到間上樓泰國野! 一上去感覺幾好幾乾淨炒野的確有水準!蟹肉炒飯,蟹肉多、唔會得幾條! 飯粒粒爽,唔會乾爭爭!菠蘿海鮮炒飯,足料!淨係睇隻蝦咁大隻都知正!肉鬆、腰果既配搭實在合適,令成個炒飯更香口!餐+$8就可以轉龍眼蜜,潤喉唔甜!尖沙咀下晝$50幾,又有水準
尖沙咀食晏想試新野,就去亞士厘道搵到間上樓泰國野!

一上去感覺幾好幾乾淨
菠蘿海鮮炒飯,足料!淨係睇隻蝦咁大隻都知正!
肉鬆、腰果既配搭實在合適,令成個炒飯更香口!
餐+$8就可以轉龍眼蜜,潤喉唔甜!

尖沙咀下晝$50幾,又有水準
  • 蟹肉炒飯
2016-12-02 1932 瀏覽
隨意選擇了這間尖沙咀的泰國菜,我們一行四人,一坐下,服務員貼心地準備每人一杯溫暖的香茅茶,香茅味超濃!餸菜價錢由$88-300,不算便宜,最後點了:1)炸軟殼蟹 - 雖然係細隻蟹,但外面炸到脆卜卜,裡面都重係juicy既蟹,點埋酸辣汁,好味又開胃。2)紅咖喱雞- 質地較稀,唔辣,味道較甜3)油酥餅 - 呢個好味,又鬆又香4) 薯仔餅 - 較咸及重口味,不宜沾咖哩。5)蝦醬通菜 - 通菜新鮮,好味6)辣椒糕炒硯 - 個汁超野味,好味7)冬蔭公湯 - 叫左3-4人份量,每人分到一碗多啲,不過有好多隻蝦架!但味道就偏酸,可以再濃味多啲。8)菠蘿炒飯,用碟裝架,都幾好味!叫野食嗰時侍應叔叔都好好咁俾意見,但食左大半,差唔多8點半,餐廳只有一半入座律,無人等位,但佢地不停黎收野,最過份係碟硯,食淨幾粒,問我地收唔收得,我地話等陣,轉頭過黎再問,我地話重有,阿叔竟然拎起公羹,幫我地搵,跟住佢話「冇喇」,就收左碟野,最後問我地要唔要甜品,我地真係冇咩興趣再坐。埋單每位$240,食品份量,質素都ok, 只係服務員最後俾人感覺趕客,而餐廳一半入坐律,點解要趕人走?實在費解!
餸菜價錢由$88-300,不算便宜,最後點了:
2)紅咖喱雞- 質地較稀,唔辣,味道較甜
3)油酥餅 - 呢個好味,又鬆又香
4) 薯仔餅 - 較咸及重口味,不宜沾咖哩。
5)蝦醬通菜 - 通菜新鮮,好味
6)辣椒糕炒硯 - 個汁超野味,好味
8)菠蘿炒飯,用碟裝架,都幾好味!
2016-12-01
  • 辣椒糕炒硯
2016-11-17 1665 瀏覽
話說泰國菜既甜點好正聽人講呢間餐廳有個甜品拼盤幾出名果然不負所望 水準幾高泰國芒果好甜好香 同菲律賓或者台灣芒果有分別,糯米飯共有兩款 白色比較淋 紫色既口感較硬。椰汁糕口感qq 而且味道香濃,南瓜布甸亦都好出色,幼滑得黎連埋d南瓜肉食好正!
話說泰國菜既甜點好正
聽人講呢間餐廳有個甜品拼盤幾出名
果然不負所望 水準幾高

2016-11-01 2047 瀏覽
鐘意食泰菜嘅好友生日,一定要搵間特別嘅餐廳吃飯啦早一個月已經book 定outdoor ,天氣剛開始轉涼,坐outdoor 更舒服,而且更有泰國feel呢個拼盤送酒一流泰式焼🐔半隻,五個女仔都覺得唔夠喉🙄呢個咖哩蟹肉啱哂鐘意食蟹又唔想咬嘅懶鬼waiter 介紹嘅油酥餅比薄更好味,吸唒D咖哩汁,另外仲有一碟練奶,甜食都幾特別👍🏻馬拉盞椰菜苗一碟邊夠吖再加多碟芥蘭就差不多了最後叫咁個甜品,可以免收切餅費八點前仲有買一送一最後要讚好各位友善嘅waiter ,好有熱誠又幫我地影咗好多靚相thx all 我一定會再來
鐘意食泰菜嘅好友生日,一定要搵間特別嘅餐廳吃飯啦

呢個拼盤送酒一流
泰式焼🐔半隻,五個女仔都覺得唔夠喉🙄
呢個咖哩蟹肉啱哂鐘意食蟹又唔想咬嘅懶鬼
馬拉盞椰菜苗一碟邊夠吖
再加多碟芥蘭就差不多了
最後叫咁個甜品,可以免收切餅費
八點前仲有買一送一
生日
  • 泰式甜品拼盤
  • 芭提雅蟹逅
2016-10-15 1319 瀏覽
今天偶然間發現這家店,帶著家人去嚐了一下,在天台就餐,環境不錯,因為天氣不熱所以室外也蠻好。兒子不吃蟹蝦,所以比較經典的泰餐只點了冬蔭湯,其餘的味道也比較正宗,服務員態度熱情,值得一去。
2016-10-15
2016-10-10 2278 瀏覽
聽聞係米芝蓮星級推介餐廳 Moon Thai 既姊妹店,有五星級大廚坐鎮!因而慕名而來我地一行三人 諗左一陣揀咩野食因為真係好多選擇!首先黎個welcome drink酸酸地 好開胃~跟住個上菜速度快得驚人!五分鐘內上晒超讚可以一次過食晒所有野得黎又可以同野食影到張大合照😌首先都係叫左個小食併盤岩晒我呢d咩都想試既人有蝦餅 春卷 豬頸肉 雞翼等等...好豐富😍個盤仲要勁有feel 好靚💛樣樣都唔錯既辣椒炒蜆香得黎又唔係好辣岩晒我兩個朋友都唔係好食得辣既蜆肉都大粒 啖啖肉蟹肉炒飯呢個都好食既不過就冇咩驚喜就是好味既炒飯大蝦金邊粉呢個好好食金邊粉好煙韌!加埋d配料真係一啖接一啖佢唔會係好甜果隻唧埋d檸檬青檸岩岩好陣味大蝦又勁爽喎 😋酒精飲品買一送一我覺得應該同價錢就ok但要埋同款呢個覺得可以改一改Summer cool抓住夏天既尾巴叫左呢個西瓜沙冰幾好飲 甜甜地酒精濃度冇咁勁我都成個飲晒~隔離果個係個啫喱黎都幾好味最後食埋個甜品作出完美既ending千層糕同芒果糯米飯係我最愛左邊果個係南瓜布甸都幾特別總括黎講呢餐飯所有野都有水準雖然價格比較高但佢份量都大三個人食咁多野真係好飽滿足

我地一行三人 諗左一陣揀咩野食
因為真係好多選擇!
首先黎個welcome drink
酸酸地 好開胃~

跟住個上菜速度快得驚人!
五分鐘內上晒
超讚

可以一次過食晒所有野得黎
又可以同野食影到張大合照😌
首先都係叫左個小食併盤
岩晒我呢d咩都想試既人
有蝦餅 春卷 豬頸肉 雞翼等等...
好豐富😍

三個人食咁多野真係好飽
滿足

2016-10-09
2016-10-05 719 瀏覽
叫左羊肉飯 但基本上多汁 有一兩粒羊肉同d肉粹 雖然下午茶係平d 但一間米之蓮餐廳比咁嘅食物給客人就唔合格~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
羊肉飯
2016-09-24 728 瀏覽
難得一次聚餐,同兩三位朋友一致決定試下呢間泰國菜。預先訂左7點半檯,要讚的是好快就安排到位,唔似其他餐廳 book 左好似無book 咁去到仲要你等。地方尚算寬闊,我地被安排到餐廳的死角位。由於係我先到攞位,坐定就通知朋友位置。依家呢個時代,餐廳人手唔夠好似變左日常。我坐左喺度10分鐘,餐牌又無,水又無杯!直至我揚手叫侍應,仲要叫左第二次先有人理下我。嘢食方面,味道係ok 的。我地總共叫左6樣嘢,分別係:青咖喱雞,芝士烤餅,豬頸肉粉絲煲,柚子沙律,串燒雞 and 蒜蓉炒椰菜苗。突登點個芝士烤餅就係想配青咖喱,但係就漏單!其他嘢食就上齊。想點先?追單咯!Anyways,呢間餐廳都叫有誠意o既。為表歉意,佢地送左原味烤餅比我地。➕左少少分。埋單的時候精打細算的我當然會check 單。一睇...發現被double charge on 芝士烤餅!又想點?!博d 客多數埋單唔check 單?!送就送原味烤餅,但張單就charge我地double on 芝士烤餅...咪即係唔係送?!芝士烤餅貴d 架啵......Adjust 完張單總數係$800,位位$200。呢餐飯就係周旋於加分與扣分之間...

Adjust 完張單總數係$800,位位$200。

呢餐飯就係周旋於加分與扣分之間.....

2016-09-18 727 瀏覽
之前行過亞士厘道發現天台有一間泰國餐廳 感覺環境不錯 決定去試吓 今次點了冬陰公湯 泰式雞肉炒飯 泰式豬肉碎菜包 三樣嘢埋單380價錢OK 發現味道非常好 服務人員亦很有禮貌 值得一試
2016-09-05 800 瀏覽
第一次寫食評就比投訴負評,真激氣!之前在這間餐廳食過兩次都有用優惠咭,見唔錯就介紹比同事Team Lunch。點知頻頻出錯,出餐又慢,有同事等咗50分鐘才有主菜吃。雖然我order的咖哩軟殻蟹個汁送飯好味。但....以下的飲品到現仍是個謎,order椰子沙冰,飲落菠蘿味,收據寫荔枝特飲,真不知道是什麼來的。最後比31/12/2016才到期的85折優惠咭一同埋單,但回來時說優惠咭不能用,已剪掉,我哋要回「屍駭」,唔比;這樣,沒有了85折,又遲出餐及頻頻出錯,我哋要求9折,又唔比。最終谷氣比正價。建議:此餐廳管理層有責任釐清其發出優惠之狀況,最低限度,張貼告示於餐廳內,讓客人清楚。不是強行剪掉優惠咭了事!
第一次寫食評就比投訴負評,真激氣!

咖哩軟殼蟹石班
??