2019-08-14 187 瀏覽
又到了下午茶的時間了 就去食個甜品吧這家餐廳位置厚福街最入面 向上望就看到位於大廈兩樓 環境挻寧靜 而且面積很大早一點去不會有太多人 所以快快拍照片吧然後就是點食物的時間 餐牌充滿夏日色彩🥳很像雜誌的餐牌 令人看再流口水又很漂亮·玫瑰烏龍茶窩夫配雪糕(半份) HKD$98拍照拍了一段時間 食起上來仍很鬆脆!!!!試過有一些拍照後會變硬 這個竟然沒有令到我們很驚喜 很少仍會有酥脆的口感而窩夫底下的玫瑰烏龍醬不會太甜挻好🤔·伯爵海星慕絲 HKD$118這個令我想起"Sex in the beach"這句說話因為裝飾朱古力竟然有小泳衣🤭 突然一想用來與松鼠妹妹拍個照片看看 挻有意思🐿📸味道不會太甜 但食得多會略為有點膩此終是飽肚的食物 Happy Share最好不過而底下的海水竟然是可以食 是啫喱來的🤣🤣·新鮮水果茶 HKD$45(熱)/HKD$48(凍)一凍一熱的水果茶 我選擇了熱飲版本因為我喜歡飲熱的茶飲 而且不會放太多糖飲到水果茶的原味道 用來消滯挻不錯的期間拍了很多照片和影片 水果茶的一段好像松鼠妹妹很渴望飲東西的樣子🐿❤🍵環境是挻有風格 頂上還有花草裝修挻漂亮還看到很多美女也來拍照
又到了下午茶的時間了 就去食個甜品
這家餐廳位置厚福街最入面 向上望就看到
位於大廈兩樓 環境挻寧靜 而且面積很大

早一點去不會有太多人 所以快快拍照片吧
然後就是點食物的時間 餐牌充滿夏日色彩🥳
很像雜誌的餐牌 令人看再流口水又很漂亮

·玫瑰烏龍茶窩夫配雪糕(半份) HKD$98

拍照拍了一段時間 食起上來仍很鬆脆!!!!
試過有一些拍照後會變硬 這個竟然沒有

用來與松鼠妹妹拍個照片看看 挻有意思🐿📸
味道不會太甜 但食得多會略為有點膩[笑哭]
此終是飽肚的食物 Happy Share最好不過
而底下的海水竟然是可以食 是啫喱來的🤣🤣

·新鮮水果茶 HKD$45(熱)/HKD$48(凍)

一凍一熱的水果茶 我選擇了熱飲版本
因為我喜歡飲熱的茶飲 而且不會放太多糖
飲到水果茶的原味道 用來消滯挻不錯的

期間拍了很多照片和影片 水果茶的一段
好像松鼠妹妹很渴望飲東西的樣子🐿❤🍵
環境是挻有風格 頂上還有花草裝修挻漂亮
還看到很多美女也來拍照打卡食甜品🥳🥳

2019-08-11
10 分鐘 (堂食)
2019-08-12 211 瀏覽
出得黎尖沙咀食飯,我相信都無人唔知厚福街呢幢H8,除左位置方便之外仲係因為呢到太多野食喇!岩哂我呢啲五時花六時變嘅人,想食咩都有,H8唯一嘅缺點就係晚飯時間真係等lift都要等起碼15分鐘,所以今日我決定唔得lift,行樓梯!因為餐廳就係2樓咋😂一開lift門就見到裝修得好靚,好夏日,心情都輕鬆唔少。meun都係圖文並茂,色彩繽紛,搞到人地樣樣都想嗌😍牛油果蝦沙律我鐘意個大蝦係暖蝦,唔係雪到凍冰冰嘅牛油果超級新鮮,果肉唔會熟到爛哂👍仲有香水芒果,又香又甜同埋值得一提係個火箭菜,佢特登將火箭菜搣斷,令火箭菜的香味更出西班牙果油醉蜆見到佢用左果酒同蜆,鐘意飲酒又鐘意食蜆嘅我梗係要會一會佢喇!係冷盤黎嘅,酸酸甜甜真係好開胃蜆肉不得不提,好新鮮飽滿,同埋岩岩好熟,仲保留住啲蜆汁果酒嘅味對我黎講唔會太重,但我朋友就唔太ok喇(因為佢本人係滴酒不沾嘅)巴馬風乾燒腿伴燒烤菇黑松露醬意大利飯黑松露醬的味好出,同埋我鐘意佢唔會太濟,因為出面好多時食到的risotto 太部分都係偏向好creamy。草莓蜜桃沙冰整係睇到都覺得開心😍沙冰好濃郁,無溝水👍總括而言,食物,環境都幾唔錯,係冷氣凍左少少姐(可能係我

因為餐廳就係2樓咋😂

一開lift門就見到裝修得好靚,好夏日,心情都輕鬆唔少。

meun都係圖文並茂,色彩繽紛,搞到人地樣樣都想嗌😍

牛油果蝦沙律
我鐘意個大蝦係暖蝦,唔係雪到凍冰冰嘅
牛油果超級新鮮,果肉唔會熟到爛哂👍
仲有香水芒果,又香又甜

西班牙果油醉蜆
係冷盤黎嘅,酸酸甜甜真係好開胃

蜆肉不得不提,好新鮮飽滿,同埋岩岩好熟,仲保留住啲蜆汁

巴馬風乾燒腿伴燒烤菇黑松露醬意大利飯

草莓蜜桃沙冰
整係睇到都覺得開心😍沙冰好濃郁,無溝水👍
總括而言,食物,環境都幾唔錯,係冷氣凍左少少姐(可能係我本人怕凍😂)
2019-08-11 207 瀏覽
友人生日,揀左好耐決定食呢間,叫左個2人套餐,個雜菌湯無味有啲失望,但個risotto同前菜都好好食👍🏻個rib好一般,肉太肥, 丟左多過食總括而言, 普通同朋友食就唔錯,但生日飯唔好揀呢間,氣氛麻麻, 啲枱又拍得太埋。

2019-08-09
慶祝紀念
生日
努力工作之後又是放鬆的時候,吃頓好的午餐給自己加油。[西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵]名字好長呀😂 但內裡材料一目了然。這個 pasta 是選用肉質鮮嫩的西班牙橡果豬,肉帶有獨特的堅果香味配以西京汁調味,肉質的口感嫩滑,因為黑毛豬是以橡果為主要食糧,健康衛生所以不用全熟都可進食,肉的中心部仍是粉紅色的,顏色很漂亮。珍珠麵是一種義大利麵口感彈牙,fregola pasta 烹煮可使用文火慢燉,完成後看似大粿的意大飯,但口感大不相同。熱情果烏龍茶(凍) 清新解喝,烏龍茶底加上多種水果片及熱情果溶,有水果的香甜 茶的香氣,又有二粒華梅將這個茶提味,我也忍不住吃了浸過的話梅肉,有趣。菠蘿餛飩雪糕 好靚呀,薄薄的皮包著雪糕伴以多種水果及堅果,太好味了。

努力工作之後又是放鬆的時候,吃頓好的午餐給自己加油。

2019-08-07 183 瀏覽
Here is the Summer Tea Set ☕️by Espuma. To be honest, I am a bit disappointed for this tea set. Although it looked and presented well( with music as background when you opened the lunch box) , yet, the taste of the cake and desserts weren’t really good. It’s more like a piece of kindergarten art work instead of desserts. /And to be honest, these food are suitable for kids only. The price still makes sense, 💰$258 for 2 persons, yet all the cost goes to the service and the environment of the restau
And to be honest, these food are suitable for kids only. The price still makes sense, 💰$258 for 2 persons, yet all the cost goes to the service and the environment of the restaurant instead of its food.

🌟回頭率:5/10
⭐️味道:6.5/10
💫特式:8.5/10
✨環境:8.9/10
💫服務:9.5/10
2019-08-03 211 瀏覽
巴馬風乾火腿蘑菇薄餅🍕$148薄餅夠薄身,餅底亦夠脆👍表層Parma Ham味道濃郁,肉質柔軟,甘甜芳香🤤配合蘑菇同埋大量火箭菜和芝士,口感極佳😋特色重型牛肉漢堡🍔$128牛肉七成熟😋味道濃郁多肉汁😌加埋芝士、蕃茄、酸菜、生菜同洋蔥等配料😛勁足料,口感豐富,特別惹味👍薯條即叫即炸,好脆口🍟而且較粗身有口感😋招牌水果茶🍹$48 (凍)水果茶用咗紅蘋果、青蘋果、橙等新鮮水果泡👍味道清新,唔算太甜😄果香濃郁,非常好飲😉大瑪奇朵☕$30細味品嚐到一絲奶香味☺咖啡喝起來十分濃厚😉
巴馬風乾火腿蘑菇薄餅🍕$148

薄餅夠薄身,餅底亦夠脆👍
表層Parma Ham味道濃郁,肉質柔軟,甘甜芳香🤤

配合蘑菇同埋大量火箭菜和芝士,口感極佳😋

特色重型牛肉漢堡🍔$128

牛肉七成熟😋
味道濃郁多肉汁😌
加埋芝士、蕃茄、酸菜、生菜同洋蔥等配料😛

勁足料,口感豐富,特別惹味👍
薯條即叫即炸,好脆口🍟
而且較粗身有口感😋

招牌水果茶🍹$48 (凍)

水果茶用咗紅蘋果、青蘋果、橙等新鮮水果泡👍
味道清新,唔算太甜😄
果香濃郁,非常好飲😉

大瑪奇朵☕$30

細味品嚐到一絲奶香味☺
咖啡喝起來十分濃厚😉
2019-07-29 227 瀏覽
同朋友慶祝生日上網見到呢間好似幾靚幾好食咁上到去環境幾好 但冇乜打卡位不過星期日都唔太爆場 幾舒服呢個面入面有蝦乾 又好濃芝士味好中西合璧feel兩食多士朋友鍾意食中間個濃蟹醬 我鍾意食個牛油果多士可以俾多兩塊 點唔曬呢個係honey honey pizza 係甜既pizza黎 我有少少食唔慣黑松露醬薯條份量都幾大 個味幾好唯一可惜係薯條有啲軟同埋本身落鹽好多 感覺有啲咸消費滿400蚊送既 個窩夫好好食 好鬆脆我食過最好食既窩夫 下面有吉士 隔離係有果醬honey 少少酸甜加埋有海鹽雪糕估唔到送既都咁好食最後三個人食lunch食左六百幾其實係有少少貴不過都好食既
同朋友慶祝生日

最後三個人食lunch食左六百幾
其實係有少少貴
不過都好食既
2019-07-27 205 瀏覽
前陣子收到人派傳單今天一於來試試看站了在門口一陣子沒被發現(笑)大概時間尚早才剛好12:00左右於是開始店內遊蕩讓人注意不久便成功了有服務員帶位不過座下後才問有沒有訂位先後次序出錯了。。來一碟粒粒珍珠麵還滿可愛的面頭的是西班牙黑毛🐷柳還混合了西京汁🐷有點過熟了西京汁有咸咸的味道可惜失了甜味讓食物味道沒了應有的層次感而且個人覺得份量有點小。。哈哈😄是在下個人太大食了。。送壺熱茶茶可加水很清香當然有著丰富的生姜鮮辣配合花蓮香甜在心頭還有小燭爉座底的貼心設計讓熱茶保持有它的溫度由於吃不飽所以今天破天荒點甜品在下不細心直到把叉子插入藍莓才發現藍色的不是碟而是一層墊底的果凍天啊是一個驚喜師傅所花的心思真的不少難怪連菜單上都有相機標誌餵飽手機這甜品真的一流不只讓眼睛享福嘴巴一樣嘗出美味特香濃的伯爵甜甜的白朱古力海星再吃一口清澈的海水放點細沙進咀巴太完美了突然覺得這裡甜品比主餐出色呢不過有點膩不飽但膩的感覺稍為有點矛盾唯有晚點再找食物磨牙吧
前陣子收到人派傳單
今天一於來試試看
站了在門口一陣子沒被發現(笑)
大概時間尚早
才剛好12:00左右
於是開始店內遊蕩讓人注意
不久便成功了
服務員帶位
不過座下後才問有沒有訂位
先後次序出錯了。。

來一碟粒粒珍珠麵
還滿可愛的
面頭的是西班牙黑毛🐷柳
還混合了西京汁
🐷有點過熟了
西京汁有咸咸的味道可惜失了甜味
讓食物味道沒了應有的層次感
而且個人覺得份量有點小。。
哈哈😄
是在下個人太大食了。。

送壺熱茶

不飽但膩的感覺稍為有點矛盾
唯有晚點再找食物磨牙吧
2019-07-27
2019-07-26 374 瀏覽
Espuma又有新出嘅下午茶喇!今次是夏日沙灘 Afternoon Tea Set ($258 for Two)。置身Espuma迎接夏日,又係另一番體會。打開音樂木盒子,迷你沙灘場景,配沙沙海浪聲,沙灘椅、太陽傘 設計精緻,洋溢夏日氣息。Tea set分為甜品和小食兩類。青檸英式鬆餅配鮮忌廉及蜜糖果醬甜品:紅莓慕絲甜筒、蘭香子鮮雜果布甸、香橙果凍、柚子吉土撻、車厘子帽子蛋糕酸酸甜甜全部都好適合夏天食,特別醒胃。迷你牛肉芝士漢堡迷你漢堡墊做得的骰,牛肉咬落去幾juicy。牛油果蝦多士卷多士炸到金黃色,好脆口而不油膩!其實牛油果配蝦都幾夾,有創意。菠菜忌廉伴烤雞柳一入口就感覺到味道奶油味濃郁嘅菠菜蓉,烤雞柳細細粒又可加添鹹香。巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻紅菜頭撻感覺好似食甜筒,巴馬火腿鹹,蜜瓜甜,好比金童玉女,正!惹味釀蟹蓋配埋清新的水果茶,夏天來了。

Afternoon Tea Set

Tea set分為甜品和小食兩類。
青檸英式鬆餅配鮮忌廉及蜜糖果醬

酸酸甜甜全部都好適合夏天食,特別醒胃。

迷你牛肉芝士漢堡
迷你漢堡墊做得的骰,牛肉咬落去幾juicy。

牛油果蝦多士卷

菠菜忌廉伴烤雞柳

巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻

惹味釀蟹蓋

配埋清新的水果茶,夏天來了。
Afternoon Tea Set
  • 招牌水果茶
2019-07-21 150 瀏覽
☕️☕️cafe系列🍽🤤▫️餐廳:Espuma▫️地點:全香港有3間分店(尖沙咀、中環、灣仔)📍尖沙咀厚福街8號H8 2樓(港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口, 步行約4分鐘)▫️營業時間⏰:Mon-Sun 12:00noon - 11:30 pm▫️價錢:~$80+(平日較平)—美味:🌸🌸🌸🌸(正餐》甜品)環境:🌸🌸🌸🌸+0.5🌸價錢:💰💰💰💰—👧🏻鐘意去cafe🤭今次去咗尖沙咀既Espuma🤪先講環境,有好多花🌸同植物做設計,仲有木加配,比人舒服同清新既感覺🤫🤪食物方面,今次試咗(M5 Risotto with Parmsan-cruste($138)🤤芝士加雞肉好好吃😋仲有汁加配意大利飯🤫個飯既質地好好,有咬口🍧值得一試🙈不過,份量都多,可以兩個人一齊食🤩如果膩可以飲杯熱綠茶/伯爵茶🥰🥰今次都食咗甜品,下個post再介紹—
☕️☕️cafe系列🍽🤤
▫️餐廳:Espuma
▫️地點:全香港有3間分店(尖沙咀、中環、灣仔)
▫️價錢:~$80+(平日較平)

美味:🌸🌸🌸🌸(正餐》甜品
環境:🌸🌸🌸🌸+0.5🌸
價錢:💰💰💰💰

適逢星期日下午,夏日炎炎,最啱食返個afternoon tea. Espuma推出左渡「夏」秘境afternoon tea set,賣相可愛,打咭之選,一於同港女friend試一試佢。Tea set有五個鹹點,五個甜點,scone同埋一杯飲品。賣相之特別之處在於佢係用一個大木盒裝住啲食物,入面有啲好可愛嘅裝飾,有張迷你沙灘椅同沙灘遮,顏色繽紛,望住會令少女心頓時爆發晒出嚟。咸點比較特別嘅係牛油果蝦多士卷同菠菜忌廉伴烤鷄柳。平時食嘅蝦多士當然係一塊嘅,但呢度嘅蝦多士卷就將塊蝦多士捲起咗,入面卷住蝦同牛油果,好足料,牛油果幾時同蝦都係好拍檔,味道非常夾。菠菜忌廉伴烤鷄柳係喺一個迷你玻璃杯入面放咗菠菜湯,上面吱咗甜忌廉,再喺上面放咗舊雞柳,初頭覺得甜忌廉加菠菜湯有啲怪,但成啖食落口又幾夾,幾得意嘅組合。甜點較為出色嘅要數柚子吉士撻,雖然本身唔係好鐘意食吉士,但清新嘅新鮮柚子同個撻嘅質感都做得好,柚子同撻呢個組合有少見啲,所以都留下咗啲印象。而好鍾意食scone嘅我當然留返好戲在後頭,雖然唔係傳統嘅clotted cream,但whipped cream加蜜糖呢個組合都唔錯,令成個tea畫上完

甜點較為出色嘅要數柚子吉士撻,雖然本身唔係好鐘意食吉士,但清新嘅新鮮柚子同個撻嘅質感都做得好,柚子同撻呢個組合有少見啲,所以都留下咗啲印象。而好鍾意食scone嘅我當然留返好戲在後頭,雖然唔係傳統嘅clotted cream,但whipped cream加蜜糖呢個組合都唔錯,令成個tea畫上完美句號。

2019-07-16 169 瀏覽
今日朋友約左tst..一心想試西班牙菜,見呢間幾多好評諗住試下。點知好伏,個西班牙海鮮飯5似炒 d飯好似濕上 熟得滯 海鮮又5新鮮 蝦係霉的 個飯5係炒 係焗 似濕炒西炒飯仲要收$398 食完肚痛 無下次!!
仲要收$398 食完肚痛 無下次!!
Espuma全新主題: 渡「夏」秘景🏖冇錯!你冇睇錯 成張枱咁闊既木盒上枱📦裏面裝住各種夏季最岩食既咸點&甜品為左形造海邊氣氛 餐廳更加隱藏左個speaker係木盒內 一邊播住海浪聲🌊一邊享受下午茶☕️-Homemade Scones青檸英式鬆餅配鮮忌廉及蜜糖果醬自家製造既鬆餅好鬆化-迷你牛肉芝士漢堡🍔細細個包都有塊厚牛肉 有心思-牛油果蝦多士卷🍤一咬落去牛油果🥑多到爆餡-菠菜忌廉伴烤雞柳個樣勁精緻 以為係甜點 原來係咸湯 有驚喜-巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻🍈🥓-惹味釀蟹蓋🦀份量岩岩好 蟹蓋用火熗燒過更香口-紅莓慕絲甜筒🍦-蘭香子鮮雜果布甸🍮-香橙果凍🍊-柚子吉士撻🥧味道開胃-車厘子帽子蛋糕🧁-夏季時令水果多汁清甜通常食呢啲都係好睇唔好食個呢個盒入面既野食又幾好喎 咸點多 又夠豐富 唔洗怕甜到漏啦😉——————————————————————#尖沙咀 #tst #厚福街 #尖東 #foodiehk #hkfoodie #hkfoodieblogger #食左先講 #相機食先 #spanishfood #platter #avocado #shrimp #truffle #mashed

Espuma全新主題: 渡「夏」秘景🏖

車厘子帽子蛋糕🧁
夏季時令水果多汁清甜

通常食呢啲都係好睇唔好食

——————————————————————
#尖沙咀 #tst #厚福街 #尖東 #foodiehk #hkfoodie #hkfoodieblogger #食左先講 #相機食先 #spanishfood #platter #avocado #shrimp #truffle #mashedpotatoes #espuma #hightea #afternoontea #拍拖好去處 #香港好去處 #下午餐 #少女心 #閏蜜
2019-07-13 195 瀏覽
星期六同朋友睇完戲,二點幾,我地兩個都唔肚餓🙈所以上黎呢間靚靚地既cafe坐下,食個tea🥰我地入去既時候,💁🏻‍♀️待應好細心咁問我地會唔會怕曬,幫我地安排左坐靠裡面的位置~ 不過曬d個度係影相靚d既~ 📸❤️order左一個今日新出既tea set!叫🌤渡「夏」秘境~見到佢d相影得好靚~ 岩哂我同個friend打卡就叫左啦~🌈😛我地仲另外加錢叫左🍹兩杯貴妃荔枝茉莉茶~不會太甜,幾香,荔枝好大粒下😋😋🍔迷你牛肉芝士漢堡很足料,要食三啖先會食哂!牛肉幾juicy!🥪牛油果蝦多士多士整得很脆,不油膩!牛油果同蝦既配搭都ok🥬菠菜忌廉伴烤雞柳呢個好surprise! 因為我一開始無睇menu,以為佢係甜品,原來係咸既,好特別!😋係好吃既,好creamy、濃郁既菠菜味道!烤雞柳係好細既一粒咁!🥰🥰🥢巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻撻底有d似電糕筒既感覺,偏硬的~配搭在一起,咸香咸香的,不錯!👌🏻👌🏻🥢釀蟹蓋普通~🙂🍊香橙果凍好搞笑,我初頭以為佢真係橙黎架,原來係JELLY,好香!👌🏻Overall 都抵食😎百零蚊一個人,有得打卡📸,又坐得舒服👍🏻👍🏻👍🏻

我地仲另外加錢叫左🍹兩杯貴妃荔枝茉莉茶~
不會太甜,幾香,荔枝好大粒下😋😋

🍔迷你牛肉芝士漢堡
很足料,要食三啖先會食哂!牛肉幾juicy!

🥪牛油果蝦多士
多士整得很脆,不油膩!牛油果同蝦既配搭都ok

🥬菠菜忌廉伴烤雞柳

🥢巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻

🥢釀蟹蓋
普通~🙂

🍊香橙果凍

2019-07-06
下午茶
2019-07-13 200 瀏覽
朋友相聚,最緊要搵間坐得舒服又唔會趕你走嘅餐廳,因為一傾就停唔到口!朋友喺openrice揀咗幾間西餐廳,最終我俾呢間嘅甜品吸引咗,所以決定嚟試吓!食物賣相真係好緊要,樣靚就想試吓味道如何! 呢個帶子非常精緻,食落好鮮滑,加埋芒果粟米汁,味道好有趣!薯條配茄汁就食得多,配黑松露醬原來都十分好味,薯條炸到剛好,口感同味道都非常唔錯!Pizza個皮又薄又脆,真係食多幾件都得!蝦丸賣相好特別,一嚟嘅時候有一層煙霧,食落有淡淡芝士香,好味!醬燒豬筋骨有淡淡柚子香味,好特別!最後點少得甜品,話哂我都係俾佢甜品吸引嚟,不過由於已經飽飽,所以食唔落個流心鬆餅,只試咗個半份嘅窩夫,新鮮整窩夫果然特別脆,加埋玫瑰烏龍,味道特別,平時真係無乜機會試到!
食物賣相真係好緊要,樣靚就想試吓味道如何!

呢個帶子非常精緻,食落好鮮滑,加埋芒果粟米汁,味道好有趣!

Pizza個皮又薄又脆,真係食多幾件都得!

醬燒豬筋骨有淡淡柚子香味,好特別!

2019-07-03
  • 黑松露薯條