2023-08-15 31 瀏覽
今日同朋友去完灣仔行街,於是就黎到QRE plaza 嘅Espuma 到嘆個下午茶 餐廳居高臨下可以望到附近山景一片綠油油,非常心曠神怡 加上最近推出嘅旅遊下午茶主題令人非常放鬆牛肉焦糖洋蔥薄脆多士 外面嘅麵包用咗吉列炸醬去咗非常趣卜卜 入面嘅焦糖洋蔥香口得來一啲都唔油膩爆脆芝麻英式鬆餅配鮮忌廉及果醬 非常鬆化而且富有牛油香氣冰糖士多啤梨提拉米蘇青檸七味蝦撻 最出色係撻皮 有牛油香之餘仲好送花餡料加咗忌廉同蝦仁 有奶香味炸雞腿綠茶慕絲蛋糕芝士蛋糕鮮果茶另外加咗個西班牙豬腩肉珍珠麵 醬汁特別酸酸甜甜非常開胃 麵質有咬口 豬肉肥瘦適中

爆脆芝麻英式鬆餅配鮮忌廉及果醬 非常鬆化而且富有牛油香氣

冰糖士多啤梨提拉米蘇

炸雞
綠茶慕絲蛋糕
芝士蛋糕
鮮果茶

作為港島人,夏天好熱,Weekend當然要朋友陪我過港島區吃個打卡下午茶啦✧٩(ˊωˋ*)و灣仔充滿文青打卡位,除了有遊客出名的利東街(囍帖街)之外,鄰近都有各種香港歷史建築, 包括藍屋💙、和昌大押等,這次附近行完一圈就來吃個悠閒周末下午茶💕位於距離利東街只有30秒距離,QRE高層的Espuma,下午茶每次都打卡度十足,這個夏日,餐廳就以情侶為主題,「有你相伴,世界便是我們的寶藏庫🎡」x「環遊世界🗺」的概念,新推出了超夢幻的「世界級」下午茶唷🧸下午茶小點被像地球一樣的透明玻璃球籠罩着,裏面擺放着8款精緻的小點。配合餐廳的花花天花和舒服木色設計,自然光下的下午茶特別寫意😌🎡* ──☀️──*Espuma Afternoon Tea Set $338/2人🎀 芝麻英式鬆餅配鮮忌廉及果醬🎀 青檸七味蝦撻🎀 牛肉焦糖洋蔥薄脆多士🎀 椰絲照燒雞鎚🎀 炸墨汁卷伴泰式辣醬🎀 薑汁忌廉抹茶芝士餅🎀 鮮果蛋白卷🎀 冰糖提拉米蘇🍹招牌水果茶 伯爵茶打開透明蓋子 裏面有各種精緻小巧的小點份量都剛好♤打卡之餘每一款都好味,我們特別喜歡鹹點的青檸七味蝦撻和濃厚中帶輕盈的抹茶芝士餅(*¯︶¯*)🍵🎐 雞肉牛油果蔥油

* ──☀️──*

🍹招牌水果茶 伯爵茶
打開透明蓋子 裏面有各種精緻小巧的小點
份量都剛好♤
🎐 雞肉牛油果蔥油餅 $98
下午茶多叫了個多人推介的蔥油餅,牛油果醬濃厚,配上蔥油餅和沙律不會太膩,不錯🥑
雞肉牛油果蔥油餅
* ──☀️──*

「世界級」下午茶,原來是指每一款下午茶小食都根據相應地方,以超微細字體標示在尋寶地圖上🎐
店員比我們一個打卡的木色放大鏡,一邊吃下午茶,用放大鏡和朋友慢慢發掘地圖上的多處小驚喜🗺。
結合美食打卡 x 地圖尋寶的新感覺,
感覺情侶,閨蜜打卡都適合💛💜!

雞肉牛油果蔥油餅
Espuma裝潢有心思✨抬頭望見花花天花 令人感覺舒服放鬆🥰為食妹👧🏻最鍾意High Tea 🍵 知道「Espuma」推出情人遊天地下午茶套餐 梗係同豬仔🐽黎Tea 一Tea🥳巨大水晶球內放滿甜點鹹點 帶點夢幻與驚喜❣️用放大鏡觀看地圖menu 玩味十足👍🏿來一轉快閃世界各地🌏🫧Espuma情人遊天地下午茶套餐🫧($338兩位)📍鹹點✨牛肉焦糖洋蔥薄脆多士✨青檸七味蝦撻✨椰絲照燒雞鎚✨炸墨汁卷伴泰式辣醬📍甜點✨鮮果蛋白卷✨焗脆芝麻英式鬆餅配鮮忌廉及果醬✨冰糖提拉米蘇✨薑汁忌廉抹茶芝士餅+$15 升級飲品🍹招牌水果茶🍹玫瑰花茶🌹蝦撻酸酸辣辣幾特別 照燒雞鎚🍗帶椰絲香 英式鬆餅口感鬆軟 冰糖提拉米蘇造型可愛不太甜👍🏿Tea Set性價比高💥有得玩有得食幾開心🥳加配甜品西班牙油炸鬼😛油條呈U型 用手拎黎食好方便👍🏿 沾上朱古力醬邪惡感滿分💯

巨大水晶球內放滿甜點鹹點 帶點夢幻與驚喜❣️
用放大鏡觀看地圖menu 玩味十足👍🏿來一轉快閃世界各地🌏

🫧Espuma情人遊天地下午茶套餐🫧($338兩位)

📍鹹點

+$15 升級飲品
🍹招牌水果茶
🍹玫瑰花茶🌹

Tea Set性價比高💥有得玩有得食幾開心🥳

2023.08.05【8.5  週末下午 宜與閨蜜吃勻全世界 @ 灣仔 Espuma】閨蜜週六還要上班到1點下班後匆匆跑去灣仔買電腦用品非要拉我陪她就是要我透透氣登高望遠 望峰息心上25樓High Tea店員帶桌後放下Menu連放大鏡都準備好看到這個Tea Set也很玩味上 Openrice Search一下原來是情侶主題Afternoon Tea Set有「有你相伴,世界便是我們的寶藏庫」和「環遊世界」的主題概念如水晶球一樣上枱同時有在地球上這個既是水晶球,也是地球食物熱辣辣的熱氣充斥球內酷像今天天氣椰絲照燒雞鎚代替蜜糖的椰絲,同時增加酥脆口感好想再多吃一隻呢青檸七味蝦撻蝦下有菇粒和忌廉做撻餡料很好的配搭炸墨汁卷伴泰式辣醬墨汁混入墨魚香腸彈牙用麵包包裹油炸,酥脆入口薑汁忌廉抹茶芝士餅抹茶和朱古力的味道 比薑汁及芝士 更濃怕薑及芝士都可以試試鮮果蛋白卷鮮果水分十足蛋白卷做得不錯不太甜又夠鬆軟我是很滿意了冰糖提拉米蘇好似冰糖葫蘆的造型還有大大一顆士多啤梨在底下士多啤梨味的提拉米蘇還是第一次食牛肉焦糖洋蔥薄脆多士薄脆多士炸後內餡是焦糖洋蔥牛肉這樣的口感和味道叫人好有衝動再點肉吃爆脆芝麻英式
閨蜜週六還要上班到1點

上 Openrice Search一下
原來是情侶主題Afternoon Tea Set
如水晶球一樣上枱
同時有在地球上
這個既是水晶球,也是地球
食物熱辣辣的熱氣充斥球內
酷像今天天氣
椰絲照燒雞鎚
代替蜜糖的椰絲,同時增加酥脆口感
好想再多吃一隻呢

蝦下有菇粒和忌廉做撻餡料
很好的配搭

炸墨汁卷伴泰式辣醬
墨汁混入墨魚香腸彈牙
用麵包包裹油炸,酥脆入口

抹茶和朱古力的味道 比薑汁及芝士 更濃

迷你的小鬆餅配鮮忌廉和果醬
一口滿足
黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩
低溫慢烤外層沾滿黑白芝麻呑拿魚
成為既似火灸壽司又似刺身的半生熟呑拿魚,肉質軟腍
芝麻香脆,三文魚籽卜卜
伴著青檸雪葩
在34度炎炎夏日下
透心涼
又令白芝麻吞拿魚別有一番滋味
讓人十分驚喜
招牌水果茶 (+$15)
我加$15升級
要了凍貴妃荔枝茉莉茶

咖啡
閨蜜則要了跟餐的Novell凍咖啡
她說就是優質
其實,不止情侶
只要是好閨蜜,好伴侶 及 好家人
都足以令人有「有你相伴,世界便是我們的寶藏庫」的感覺
願我和您快點再見面
去年明天

不期而遇
我們的對話其實令我好感動
也許就是那個時候。。。
希望很快
我和您再來這家 Espuma品嘗這個情侶主題Afternoon Tea Set

整體

味道 ★★★

♡Espuma (QRE Plaza)♡
♡ 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓  ♡
2023-08-05
3 分鐘 (堂食)
  • Afternoon Tea Set
  • 黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩
放假當然要去輕鬆吓,陪吓身邊果位嘆吓茶今次呢間個Tea Set都幾特別✨Afternoon Tea Set for two $338🌟鹹點🐃牛肉焦糖洋蔥薄脆多士-口感似炸薯餅 餡料似甜嘅沙嗲牛肉 🦐青檸七味蝦撻-蝦煎香放係忌廉汁底嘅菇上面 撻皮鬆化 ◾️炸墨汁卷伴泰式辣醬-鹹水角外皮包裹墨魚肉 外脆內彈🍗椰絲照燒雞鎚-雞鎚加入椰絲 鹹甜適中🌟甜點🥯焗脆芝麻英式鬆餅海鮮忌廉及果醬-果醬有果肉 增加不少甜味 scorn 好香脆🍎鮮果蛋白卷-蛋白卷係蛋糕卷忌廉 甜甜地加上水果清新及酸味🍵薑汁忌廉抹茶芝士餅-餅底幾紮實 芝士香味十足 抹茶味道較為突出🍰冰糖提拉米蘇-冰糖葫蘆造型插在士多啤梨上 糖漿包着軟身嘅餅底🍵日式抹茶麻糬窩夫伴抹茶忌廉配雪糕 $108-窩夫比較脆口 好似雪糕筒咁脆 本身甜度唔高 配上雪糕、抹茶粉、紅豆等味道就啱啱好總括嚟講,都算唔錯,打卡一流,味道唔錯
放假當然要去輕鬆吓,陪吓身邊果位嘆吓茶

今次呢間個Tea Set都幾特別

-餅底幾紮實 芝士香味十足 抹茶味道較為突出
🍰冰糖提拉米蘇
-冰糖葫蘆造型插在士多啤梨上 糖漿包着軟身嘅餅底

🍵日式抹茶麻糬窩夫伴抹茶忌廉配雪糕 $108

總括嚟講,都算唔錯,打卡一流,味道唔錯
2023-08-04 25 瀏覽
Espuma 一向主打新西班牙及歐洲菜式,今次推出咗 <情人遊天地> 下午茶套餐,啱晒我同男朋友打卡下午茶,又可以一齊環遊世界!位於灣仔充滿文化歷史的地方,餐廳鄰近藍屋、囍帖街、和昌大押等,體驗香港歷史文化建築物。Afternoon Tea Set $388/2位巨型水晶球內蘊藏各種精緻食物,店員附上放大鏡,原來用來觀賞「尋寶圖」可以同另一半尋找世界各地,環遊世界了一圈,好得意又好食😋Tea set 包括鬆餅、多士、雞鎚、抹茶蛋糕、鮮果忌廉蛋捲等等,各式各樣,有咸有甜,配上鮮奶抹茶和鮮奶焙茶,滿足!我哋仲加咗一個黑松露芝士薯條🍟超級邪惡,份量十足,我欣賞佢哋每種醬汁份量都足夠,唔使我再添加,黑松露醬👍🏻👍🏻👍🏻環境又坐得舒適,下次可以再食!

Afternoon Tea Set $388/2位
這是我最近下班光顧過的一家餐廳。這家餐廳距離我的上班位置很近,下班後跟男朋友來二人世界,環境浪漫,座位舒適~ 我們點了二人dinner set首先,餐湯是蘑菇湯,湯汁口感濃郁而且鮮,沒有多餘的調味。前菜,芝士松露醬薄多士和巴馬風乾火腿季節沙律。芝士松露醬薄多士口感酥脆,松露醬的香氣非常濃郁,與芝士的搭配非常完美。巴馬風乾火腿季節沙律非常清爽,沙律上的巴馬風乾火腿格外好吃,有驚喜!接下來加了一款小食,黑松露醬芝士薯條,是我在這家餐廳中最喜歡的菜式之一。新鮮炸起的薯條口感酥脆,有茄汁,黑松露醬,芝士粉配上。主菜是焗比目魚伴炒迷你波椒薯蓉配西柚檸檬牛油汁和香烤澳洲西冷牛扒伴忌廉薯蓉及炒迷你波椒,賣相很美。焗比目魚非常鮮美,魚肉軟嫩多汁。香烤澳洲西冷牛扒五成熟,牛肉的質地非常軟,肉汁豐富,搭配上忌廉薯蓉和炒迷你波椒,味道不錯👍🏻

我們點了二人dinner set

首先,餐湯是蘑菇湯,湯汁口感濃郁而且鮮,沒有多餘的調味。

若喜歡下午茶架的朋友必試這一家位於灣仔D出口5分鐘步程的上樓餐廳,25樓的高層坐港島灣仔後街的樓宇景色,浪漫的假花天花佈置讓第一印象感到舒適和諧,沙發卡位圍繞着窗邊範圍,窗邊透光明亮,地段旺中帶靜,感受到清幽舒適的休閒環境與感覺。點咗呢款情侶主題嘅下午茶套餐,圍繞你與我一同環遊世界及世界便是我們的寶藏庫的理念,餐牌上的另一面是地圖,亦可發現點心在地圖位置相連標示著,手執放大鏡🔍和朋友一起看個究竟。跟餐可以有兩杯飲品,點咗一杯香濃Novell咖啡以及加錢點咗一杯招牌水果茶。鹹點分別有多款不同選擇,分別有洋蔥牛肉多士、墨魚卷配泰式辣醬、椰絲照燒雞鎚、青檸七味蝦撻,味道方面還不錯,每一款都好有特色,好似墨魚卷的感覺外脆內軟,帶魚蛋的彈牙口感,感覺好開胃!另外甜點也不會太甜,有薑汁抹茶芝士餅、冰糖Tiramisu等,顏色與感覺像冰糖葫蘆,加埋紅色糖漿酸酸甜甜像真度更高!迷你芝麻英式鬆餅兩件,芝麻味濃,大細偏小,而鮮果蛋白卷是雪芳蛋糕的口感。紅豆綠茶富士山因為見到餐牌好靚,忍唔住點埋「富士山🗻」甜品,藍色嘅底層係用啫喱整成嘅,配合埋色彩豐富嘅鮮果,中間放咗一個富士山型態嘅抹茶蛋糕,餡料係軟滑香甜

紅豆綠茶富士山
因為見到餐牌好靚,忍唔住點埋「富士山🗻」甜品,藍色嘅底層係用啫喱整成嘅,配合埋色彩豐富嘅鮮果,中間放咗一個富士山型態嘅抹茶蛋糕,餡料係軟滑香甜紅豆蓉,充滿綠茶香味而入口實在💕

招牌水果茶
另外加了$15在套餐轉飲這一款熱的招牌水果茶,透明茶壺內的茶隔放置了不少不同種類的水果,選用台灣茶葉,偏向鮮甜豐富果香與香橙味的結合,製成這一款口感不會太甜,又非常香濃好喝的水果。
2023-07-30
  • 招牌水果茶
想和另一半一起享受浪漫的下午茶嗎?如果你喜歡西班牙菜和甜品,那麼灣仔Espuma餐廳的《情人遊天地》下午茶套餐是一個不錯的選擇。這個套餐以情侶為主題,配合了「有你相伴,世界便是我們的寶藏庫」和「環遊世界」的概念,讓你和愛人一起品嚐不同國家的美食,同時享受高空景觀和舒適的氛圍。Espuma餐廳位於灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓,是一間主打融會亞洲和新派西班牙及歐洲料理的餐廳。餐廳提供一系列Tapas、海鮮飯、打卡甜品和咖啡等,食物質素高,份量足,價錢合理。餐廳的裝潢時尚典雅,有落地玻璃窗可以欣賞灣仔的市景,氣氛溫馨浪漫。《情人遊天地》下午茶套餐包括兩杯特色飲品和一份雙人下午茶盤。特色飲品有招牌水果茶、薑汁紅棗茶、蘋果汁、橙汁、可樂或雪碧任選。這個套餐非常適合情侶們一起享用,不但可以品嚐不同國家的美食,還可以在尋寶地圖上找出自己喜歡的地方,分享彼此的旅遊夢想和回憶。這個套餐也體現了情人節的精神,就是無論身在何處,只要有你相伴,世界便是我們的寶藏庫。而呢個tea set不僅讓你和愛人一起「食」得開心,還可以一起「玩」得開心。你可以用餐廳提供的放大鏡在尋寶地圖上找出小食的來源

而呢個tea set不僅讓你和愛人一起「食」得開心,還可以一起「玩」得開心。你可以用餐廳提供的放大鏡在尋寶地圖上找出小食的來源地,也可以在地圖上畫出自己想去的地方,或者用小食拼出愛心或名字等,增加了趣味性和互動性。你也可以拍照打卡,分享你們的甜蜜時光。

Tea set不僅適合情侶,也適合閨蜜一起享用。你可以和好友一起品嚐不同國家的美食,聊聊自己的旅遊經歷和計劃,或者互相挑戰找出小食的來源地。你也可以拍照打卡,展示你們的友誼和快樂。

灣仔店的位置十分方便,鄰近灣仔歷史建築,包括藍屋、囍帖街、和昌大押等。你可以在享用下午茶前後,到附近走走,欣賞灣仔的文化風貌,拍攝一些具特色的照片。你也可以到灣仔碼頭欣賞海景,或者到灣仔會展中心參觀展覽。灣仔店讓你體驗一個文化遊後的「世界級」用餐之旅。
2023-07-28 36 瀏覽
週年紀念日,男友揀咗呢間餐廳同我慶祝🪅佢話呢個下午茶有意思-「有你相伴,世界便是我們的寶藏庫」和「環遊世界」嘅概念!一坐低就見到個地圖,原來係menu嚟嘅!但啲字好細隻,要用餐廳提供的放大鏡,係不同板塊尋下寶,就會知道有咩好食。下午茶賣相好靚,好似一個水晶球🔮牛肉焦糖洋蔥薄脆多士豐富的餡料,迷你多士好的骰~爆趣芝麻英式鬆餅配鮮忌廉及果醬香甜的鬆餅多咗芝麻香,有少少似食緊芝麻曲奇椰絲照燒雞鎚椰絲增加酥脆效果,多數係蜜糖醬,用椰絲代替蜜糖都幾有創意!炸墨汁卷泰式辣醬墨汁香腸彈牙又有墨魚鮮味。青檸七味蝦撻我最鍾意嘅撻,因為帶點清新,底部係有啲菇粒,喜歡呢個配搭。鮮果蛋白卷有奇異果、紅莓等新鮮水果冰糖提拉米蘇好吸睛!用mousse 、士多啤梨整到好似冰糖葫蘆,而且第一次食提拉米蘇係士多啤梨味,唔係咖啡味。薑汁忌廉抹茶芝士餅唔太食到薑汁味,抺茶味較突出我哋加咗$15升級貴妃荔枝茉莉茶&玫瑰咖啡☕️見到好多人推介辣味蟹肉撻,我叫多一個小食🤪曲奇皮內有不少蟹肉,bb辣,少少惹味~食完之後可以到鄰近灣仔歷史建築,包括藍屋、囍帖街、和昌大押等。
和「環遊世界」嘅概念!

下午茶賣相好靚,好似一個水晶球🔮

牛肉焦糖洋蔥薄脆多士
豐富的餡料,迷你多士好的骰~

爆趣芝麻英式鬆餅配鮮忌廉及果醬
香甜的鬆餅多咗芝麻香,有少少似食緊芝麻曲奇

椰絲照燒雞鎚
椰絲增加酥脆效果,多數係蜜糖醬,用椰絲代替蜜糖都幾有創意!

炸墨汁卷泰式辣醬
墨汁香腸彈牙又有墨魚鮮味。

青檸七味蝦撻
我最鍾意嘅撻,因為帶點清新,底部係有啲菇粒,喜歡呢個配搭。

鮮果蛋白卷
有奇異果、紅莓等新鮮水果

薑汁忌廉抹茶芝士餅
唔太食到薑汁味,抺茶味較突出

我哋加咗$15升級
貴妃荔枝茉莉茶&玫瑰咖啡☕️

見到好多人推介辣味蟹肉撻,我叫多一個小食🤪
曲奇皮內有不少蟹肉,bb辣,少少惹味~

2023-07-26 43 瀏覽
餐廳環境看起來非常寬敞明亮,陽光灑落在桌面上,讓人感覺非常舒適和放鬆😌這樣的環境非常適合享受一個悠閒的下午茶時光,和好友或家人一起品嚐美食😍吃完下午茶,還可以去看鄰近灣仔的歷史建築, 包括藍屋、囍帖街、和昌大押等,度過一個愉快的下午👍【Afternoon Tea Set】$338 for twoEspuma這次的下午茶以「環遊世界」為主題🌏我們可以在尋寶地圖上查找下午茶套餐裡有的小食🗺️客人可用餐廳提供的放大鏡一目了然🔍可以一邊吃一邊玩👍十分推薦情侶、閨蜜打卡😝▪️炸墨汁卷伴泰式辣醬▪️青檸七味蝦撻▪️椰絲照燒雞鎚▪️牛肉焦糖洋蔥薄脆多士▪️薑汁忌廉抹茶芝士餅▪️鮮果蛋白卷▪️冰糖提拉米蘇▪️爆脆芝麻英式鬆餅配鮮忌廉及果醬▪️招牌水果茶 (+$15)▪️咖啡【Peach Pomelo Jasmine Tea】$43

▪️炸墨汁卷伴泰式辣醬
▪️青檸七味蝦撻
▪️椰絲照燒雞鎚
▪️牛肉焦糖洋蔥薄脆多士
▪️薑汁忌廉抹茶芝士餅
▪️鮮果蛋白卷
▪️冰糖提拉米蘇
▪️爆脆芝麻英式鬆餅配鮮忌廉及果醬
▪️招牌水果茶 (+$15)
▪️咖啡

【Peach Pomelo Jasmine Tea】$43
2023-07-24 29 瀏覽
灣仔係個充滿着文化歷史嘅地方 有囍帖街 藍屋等等😍 今日去完灣仔文化遊就去食返個世界級tea set😚Afternoon tea set ($338/2)見到呢個Tea set非常吸引 仲搵咗好耐個餐牌喺邊 原來係要用放大鏡睇嘅🤣🤣 真係好有探險嘅精神😎 tea set 用左情侶做主題 有2個人環遊世界的概念 啱哂我同男朋友嘅夢想🥹🥹 而且外型砌得非常靚 有個大透明波波非常夢幻嘅感覺😍😍啱晒我地打卡啊!牛油焦糖洋蔥薄脆多士爆趣芝麻英式鬆餅配鮮忌廉及果醬冰糖提拉米蘇青檸七味蝦撻炸墨汁卷伴泰式辣醬椰絲照燒雞鎚薑汁忌廉抹茶芝士餅鮮果蛋白卷每一款食物都非常精緻 而且一啲都唔求其😌 熟食方面 食物係熱辣辣 脆卜卜 非常香口😚 二甜品都唔錯㗎 味道香濃 又唔會太甜 真係有得玩有得食呀😍慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵($198)另外我哋仲叫咗個麵 麵條非常之爽口彈牙 而且龍蝦湯超級濃郁 忍唔住飲晒啲湯🤭🤤 另外牛肋肉都非常入味 林得尼帶有有少少咬口 超級好味🥰😋

Afternoon tea set ($338/2)

牛油焦糖洋蔥薄脆多士
爆趣芝麻英式鬆餅配鮮忌廉及果醬
炸墨汁卷伴泰式辣醬
鮮果蛋白卷

慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵($198)

放假最適合留係香港一日遊,想感受香港的懷舊古物同歷史建築,打卡文青美食一日遊,我同男朋友決定去灣仔享受下二人世界,交通可乘坐地鐵由金鐘站出發,往柴灣線至灣仔站。灣仔對我嘅印象係商業中心,原來灣仔有好多舊區重建活化嘅歷史建築,例如色彩鮮艷嘅藍屋、老當舖嘅和昌大押、中西交融嘅囍帖街同最古老嘅郵政局等,同時亦保留左昔日風貌,係香港難得一見嘅新舊交融好地方。行咗咁多地方,梗係要搵個坐得舒適嘅地方Chill 下食好野,今次黎到bookmark 左好耐既西班牙餐廳 - Espuma QRE。QRE 一向多餐廳,估唔到呢間會咁有驚喜😍首先餐廳係Cafe同西餐廳嘅合體,環境裝修好夢幻,天花滿佈花海,窗邊掛上燈飾,打卡一流~座位之間都好寛有好多梳化卡位,而且望到山景,超適合閨蜜聚會,撐枱腳都唔錯👍🏻必食:Espuma Afternoon Teaset 2023 Map ($338 for two)情侶為主題,配合了「有你相伴,世界便是我們的寶藏庫」和「環遊世界」的概念,用上水晶玻璃球和地圖轉盤既精緻下午茶,配上可愛既情侶公仔,令人眼前一亮😍配合「食」和「玩」兼備🤩下午茶套餐裏的小食根據相應地方,以微細字

配合「食」和「玩」兼備🤩
下午茶套餐裏的小食根據相應地方,以微細字體標示在尋寶地圖上,客人可用餐廳提供的放大鏡一目了然,啱晒鍾意邊玩邊食嘅我哋👍🏻

下午茶餐牌包括八款下午茶點:
鹹點:

-青檸七味蝦撻 Lime and Seven Spice Shrimp Tart
鬆脆可口,新鮮海蝦配上蘑菇,入口即溶

-炸墨魚卷伴泰式辣醬 Fried Squid Ink Roll With Thai Chili Sauce
墨魚味突出,入口酥脆

-牛肉焦糖洋蔥薄脆多士 Beef Caramelized Onion Crisp Toast

-椰絲照燒雞鎚 Coconut Roasted Chicken Drumstick 🍗

甜點:
-爆脆芝麻英式鬆餅配鮮忌廉及果醬 Crispy Sesame Scones Served With Fresh Cream and Jam
下午茶必備嘅英式鬆餅❤️同平時嘅味道唔同,今次加入左芝麻,配上鮮忌廉同藍莓果醬,中西合璧嘅感覺,味道甜而不膩

-薑汁忌廉抹茶芝士餅 Ginger Cream Matcha Cheesecake
口感Creamy,抹茶fans 必試

-冰糖提拉米蘇 Candied Tiramisu

-鮮果蛋白卷 Fresh Fruit Egg White Roll

飲品
招牌水果茶 Signature Fresh Fruit Tea (下午茶升級飲品+$15)
配上蠟燭底座保持水果茶微熱,切粒水果口感豐富,去油膩

抹茶鮮奶 Matcha Latte  (下午茶升級飲品+$15)
抹茶味濃配上鮮奶,有Cafe應有水準

另外加左個小食:
雞肉牛油果蔥油餅 (Avocado Roti Pra) $98
濃厚的牛油果配上淡淡雞肉,夾喺香脆嘅蔥油餅,新鮮口感,每一口都令人滿足

以上未包括加1⃣️服務費
=============
總括而言,鹹點款式多元化,色彩配搭幾有新意,口感層次豐富,而且好飽肚~最緊要係唔覺得好甜膩。下午茶價錢親民,環境闊落舒適,侍應服務態度良好,關心客人用餐要求,餐廳亦有超多款主食同甜品選擇,期待下次再試埋其他好野食。
2023-07-22
2023-07-23 27 瀏覽
想和你的另一半環遊世界,先不要想得太遠,在灣仔這附近已經可以讓你一次遊覽多個歷史建築,包括有香港著名的藍屋、囍帖街、和昌大押等也是非常有特色的建築,說到有特色,灣仔這間《Espuma》亦非常有特色,餐廳不單止適合情侶、閨蜜打卡,還會帶你環遊世界✈️✨Espuma Afternoon Tea Set下午茶套餐裡的小食根據相應地方以微細字體標示在尋寶地圖上,可以用餐廳提供的放大鏡🔍 真係有得食又有得玩,快來和你的另一半尋找只屬於你們的寶藏⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯╰☆North America 北美牛肉焦糖洋蔥薄脆多士╰☆Europe英國|意大利爆脆芝麻英式鬆餅(鮮忌廉同果醬)冰糖提拉米蘇╰☆Japan 日本鮮果蛋白卷 薑汁忌廉抹茶芝士餅 椰絲照燒雞髀╰☆ Southeast Asia 星馬泰炸墨汁卷伴泰式辣醬|青檸七味蝦撻⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯飲品 🍸貴妃荔枝茉莉茶薄荷朱古力瑪奇朵整體食物很好吃冰糖提拉米蘇好吸睛😍味道不太甜,爆脆芝麻英式鬆餅,入口鬆脆帶芝麻香,椰絲照燒雞髀🍗雞肉嫩滑juicy,朋友最愛炸墨汁卷伴泰式辣醬,煙煙韌韌好有口感。✨腰果意式奶凍 另外還叫了一款甜品

✨Espuma Afternoon Tea Set

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
╰☆North America 北美

╰☆Europe英國|意大利
爆脆芝麻英式鬆餅(鮮忌廉同果醬)

╰☆Japan 日本

飲品 🍸
貴妃荔枝茉莉茶
薄荷朱古力瑪奇朵

整體食物很好吃
冰糖提拉米蘇好吸睛😍味道不太甜,

✨腰果意式奶凍
另外還叫了一款甜品,腰果味香濃😋

無論您是喜歡西式料理還是東方美食,這個打卡點都能滿足您的味蕾。例如,您可以品嘗到日、美、意、英、馬來西亞等等,讓您的口感享受盡可能的多元化。
西班牙價錢,茶餐廳選擇同質素。呢棟building好多食肆,原本見呢間係OpenRice食評好似ok, 但去到啲服務,選擇,食材,全部都係普通茶餐廳感。。。 Book左lunch食,去到睇餐牌,西班牙菜但會有台式飲品,又會有啲中式菜,又有pizza,乜菜都有好Fusion. 然後,4個人食晒牛扒餐,點知來到啲扒全部都係無味,配茶係烚菜但烚到無果變晒黃果種,仲有,問個侍應甜品係乜,佢又話唔知,話問完會覆但無左影,真心好伏,無下次。
西班牙價錢,茶餐廳選擇同質素。

2023-07-21
午餐