2016-11-23 780 瀏覽
今日又嚟食,買一個就另一個半價。今次食creamy既鴨絲扁意粉,一邊有杏仁片,鴨絲啦仲有少少菜好好食,唔會太咸,但有d細份。前菜係蘑菇炒田螺,依個份量都okay,田螺無沙頭好林
2016-11-08 861 瀏覽
未去過法國,但經常收到從法國旅行回來的友人買來的Fauchon Paris甜點手信!Fauchon Paris Le Cafe於沙田新城市開業已一段時間,前早因為約會住沙田區的朋友才有機會試。朋友是愛茶之人,才剛入店已被門口擺放的一系列自家配搭的花茶所吸引,緊接是一個長長的甜品櫃,甜品乃是她們的招牌,聽說每位甜品師傅都要到法國總店受訓,以確保為食客帶來經典的法式滋味。我們二人點了兩個頭盤、兩個主菜和一個甜品。蟹肉蕃茄牛油果沙律,由四層不同的口感組成,雖然份量有點小,幸好豐富的口感滿足了咀巴的慾望。杏仁麵包焗蟹肉,跟牛油果沙律相反,表面香脆的口感包著鮮蟹肉,有點像吃麵包布丁!烤雞肉扁麵配羊肚菌汁及榛子是我最喜愛的Fauchon菜式,意粉煮得剛剛好,濃郁菌香的羊肚菌汁包裹著每一條意粉,榛子是錦上添花的美。我們還點了慢煮牛肉扭紋粉伴烤蕃茄 (忘了拍照) 不愛吃牛的我嘗了慢煮牛肉,牛肉煮得非常軟身,醬汁也是非常美味,個人認為這店的意粉應該是甜品以外的另一強項?!在眾多甜品中,我們選了蛋白檸檬撻,酸度適中而且撻皮不會太厚,期待下次可以再試其他甜品。

我們二人點了兩個頭盤、兩個主菜和一個甜品
蟹肉蕃茄牛油果沙律
杏仁麵包焗蟹肉
烤雞肉扁麵配羊肚菌汁及榛子
蛋白檸檬撻
題外話/補充資料: 當晚負責招待我們的服務員對餐廳菜式非常了解,每次上菜都會為我們作介紹,實在為整個體驗加了不少分數!下次要來試下午茶,$160兩位包括近10款咸甜點和兩位飲品!(太抵了吧?!)
2016-09-08
蟹肉蕃茄牛油果沙律
杏仁麵包焗蟹肉
烤雞肉扁麵配羊肚菌汁及榛子
蛋白檸檬撻
2016-10-26 910 瀏覽
如唔想喺沙田市廣場等位,呢度環境上的確係唔錯既選擇,位置於4樓,近bobbi brown, 走廊位置都有坐位,環境唔錯。一個set dinner $168, 有湯或沙律,主菜,咖啡/茶,一片佢地fauchon牌子既朱古力。呢個蟹肉意粉既白汁幾好味,但份量唔多牛扒,二百幾,叫左7成熟,都ok好味, 唔韌,塊扒都應有12oz左右,薯條不是一般薯條,有一些麵粉勻成的感覺,可惜一般...最令眾人驚訝的是炒雜菇呢個前菜,$85,size係比權頭更細既器皿裝住,出面勉強放少少沙律菜(因為只係好少,又唔吸引既沙律菜)味道一般,沒特別,同市面的差唔多。risotto, 都係好細,家庭飯碗size左右,都我來說都好... 味道ok啦整體味道一般,份量太細,所以大家都唔多夠喉,要再戰甜品。

呢個蟹肉意粉既白汁幾好味,但份量唔多
整體味道一般,份量太細,所以大家都唔多夠喉,要再戰甜品

2016-10-23 593 瀏覽
同男朋友仔黎到呢個係沙田都開左一陣, 但無乜人知咁GE CAFE HIGHTEA估唔到真係超平, $160兩個人仲要包野飲個teaset 又有咸點又有甜點雖然佢個teaset 個蛋糕係隨機抽但我竟然有呢個超可愛的甜品丫!!呢個係士多啤梨脆蛋白蛋糕入面有一層士多啤梨漿, 士多啤梨控真係好高興雖然佢話係法國甜品, 但其實又唔係同印象之中個D咁甜WOR另外仲加了一個特濃朱古力蛋糕用上黑朱古力在外的, 一點也不甜適合各位不太受甜的男仕啊!!最後瘋狂的我還添了兩個MACARON砌成這樣其實我都吃不完, 打包給媽媽吃媽媽也很喜歡!表示MACARON 很鬆脆!!

估唔到真係超平, $160兩個人仲要包野飲
個teaset 又有咸點又有甜點
雖然佢個teaset 個蛋糕係隨機抽

但我竟然有呢個超可愛的甜品丫!!
呢個係士多啤梨脆蛋白蛋糕
入面有一層士多啤梨漿, 士多啤梨控真係好高興

雖然佢話係法國甜品, 但其實又唔係同印象之中個D咁甜WOR

另外仲加了一個特濃朱古力蛋糕
用上黑朱古力在外的, 一點也不甜
適合各位不太受甜的男仕啊!!

最後瘋狂的我還添了兩個MACARON

砌成這樣

其實我都吃不完, 打包給媽媽吃

媽媽也很喜歡!表示MACARON 很鬆脆!!
2016-10-11
  • teaset
2016-10-20 1125 瀏覽
Fauchon  法國名牌,嚟到香港好似無咩人識但佢開到入到嚟沙田作為沙田友,一定要同甜品控女友去會一會佢。不過閃電泡芺竟然賣晒! 下次要早啲去佢啲茶好得意  好似揀香水咁 啲樽好靚!員工非常有心機咁一樽一樽介紹比我哋見到 法式三層架下午茶  只係160 2位‼️抵到不得了!有咖哩雞肉菠菜批 小巴黎火腿三文治一心食甜品  咸點比想像中好食!  有貝殻蛋糕,鬆餅,Macaron食開法國甜品就知真係超值初初食好開心  好靚好味  食多幾件我開始覺得有啲膩但我女友就愈食愈High!  仲追加咗Macaron Macaron 係好簡單嘅蛋白加糖做  源於法國但好難整得好   好易受濕度影響  要脆身  不痴牙  呢到做到 Macaron 唔太甜 OK!士多啤梨脆蛋白蛋糕  有驚喜  呢個中間有層果醬 !  唔錯Fauchon 不算驚艷的美味但環境好   員工有耐性   價錢性價比高最重要我見到我女友食得咁開心  我就已經覺得好抵沙田好缺呢類餐廳鍾意甜品要去試試
Fauchon  法國名牌,嚟到香港好似無咩人識
但佢開到入到嚟沙田

作為沙田友,一定要同甜品控女友去會一會佢。
不過閃電泡芺竟然賣晒! 下次要早啲去
佢啲茶好得意  好似揀香水咁 啲樽好靚!
員工非常有心機咁一樽一樽介紹比我哋

見到 法式三層架下午茶  只係160 2位‼️
抵到不得了!

有咖哩雞肉菠菜批
小巴黎火腿三文治
一心食甜品  咸點比想像中好食!
有貝殻蛋糕,鬆餅,Macaron
食開法國甜品就知真係超值

初初食好開心  好靚好味

食多幾件我開始覺得有啲膩

但我女友就愈食愈High!  仲追加咗Macaron
Macaron 係好簡單嘅蛋白加糖做  源於法國

Macaron 唔太甜 OK!

Fauchon 不算驚艷的美味

但環境好   員工有耐性   價錢性價比高
最重要我見到我女友食得咁開心  我就已經覺得好抵
沙田好缺呢類餐廳

鍾意甜品要去試試
2016-10-11
2016-10-15 648 瀏覽
以為甜品店,原來有美味佳餚,還有high tea😋沙律新鮮蕃茄湯三文治都靚過人牛扒上有香草牛油😋三文魚鮮蝦沙律,fresh 👍🏼鱸魚、薯蓉內有菜和煙肉,夠特別👍🏼蟹肉蕃茄好特別,而且汁醬好好味,值得一試餐後送上朱古力,不是普通貨色,是好好味呀😋
以為甜品店,原來有美味佳餚,還有high tea😋
沙律新鮮
蕃茄湯
蕃茄湯
三文治都靚過人
牛扒上有香草牛油😋
三文魚鮮蝦沙律,fresh 👍🏼
鱸魚、薯蓉內有菜和煙肉,夠特別👍🏼
蟹肉蕃茄好特別,而且汁醬好好味,值得一試
餐後朱古力
餐後送上朱古力,不是普通貨色,是好好味呀😋
2016-10-15
慶祝紀念
生日
餐後朱古力
  • 蟹肉蕃茄沙律
  • 鱸魚薯蓉
  • 甜品
2016-10-11 538 瀏覽
 I in Shatin doing some shopping and decided to stop here for a lovely cake break. Because hey...cake break. Does anyone need an excuse for that?Fauchon is from Paris and is a famous gourmet food company. The shop dates back to the 1800s. One of the greatest things I bought from the Parisian shop is their rose strawberry jam. It was delicate and perfect in every where.  It is so popular in Paris that is has expanded globally and now has a cafe in Shatin's New Town Center. Serving pastries and Fr

Fauchon is from Paris and is a famous gourmet food company. The shop dates back to the 1800s. One of the greatest things I bought from the Parisian shop is their rose strawberry jam. It was delicate and perfect in every where.  It is so popular in Paris that is has expanded globally and now has a cafe in Shatin's New Town Center. Serving pastries and French food.

Upon arriving, I took a look at the cakes. They looked picture perfect so I had to stop to give it a try. Cakes upon take away are $55 but if you sit down, there is 10% service charge.

This is a passionfruit, mango and coconut cake. It looked beautiful. I was so happy until I took a bite. The cake (which was a sponge cake) was so dry, it literally crunched  when I bit into it. It was hard as a rock. I felt I was eatin stale left over cake. Why Fauchon? WHY? It's too bad as it looked beautiful. The taste of the mango/passionfruit  creat was delicious. There was a some strands of coconut. But the sponge was horrible.
Coffee was uneventful. I was so disappointed as I expected something so beautiful to at least taste good. But it was probably the worst cake I' ever had. A far cry from Paris. Will not be back.
2016-09-28
2016-10-02 4327 瀏覽
之前FACHON係尖沙咀開既時候已經有留意,呢間沙田既新店仲要有得堂食,適逢放假就同一班朋友黎食tea。店鋪非常光猛,以白色為主調,餐廳後面有大大個FACHON既招牌。除左下午茶,朋友對呢度既鹹食都有興趣。落單後大約10分鐘,下午茶就送到。呢個法式三層架下午茶價錢相宜,兩位都只係$160‼️。Tea set有鬆餅、法式貝殻蛋糕、經典馬卡龍、迷你咖哩雞肉菠菜批、迷你巴黎火腿三文治、FACHON甜品、咖啡或茶。Macaron同蛋糕口味係隨機奉上嘅。貝殻蛋糕又香又軟熟,芝士火腿三文治鹹香,咖哩批嘅咖哩味則比較淡,macaron鬆化不黏牙亦不會太甜。今次隨機甜品係士多啤梨脆蛋白蛋糕,蛋糕中間有一層果醬,味道頗清新。另外再叫咗三件cake: 蛋白檸檬撻 / 特濃朱古力蛋糕 / 白朱古力草莓撻 ($55) 蛋白檸檬撻味道偏酸,正合我口味。 特濃朱古力蛋糕用上黑朱古力,所以味道唔合過甜,朱古力味非常濃郁。食完Tea set,同朋友決定叫幾款鹹食試下。第一款叫左法式香草鴨肝法式多士及焦糖蘋果配蘋果花茶汁($118)。鴨肝份量合理,亦煎得頗香,焦糖蘋果同鴨肝好夾。法式多士則中規中矩,還是傳統的好吃。再來一
除左下午茶,朋友對呢度既鹹食都有興趣。

食完Tea set,同朋友決定叫幾款鹹食試下。
再來一份法式油封鴨腿伴炒薯 ($178)。油封鴨腿大大隻,外皮微微帶脆有油香,鴨腿亦很嫩,伴炒薯真不錯!
最後係香煎帶子海蝦伴炒薯及菠菜配檸檬香草汁($178)。帶子同海蝦都好大隻!帶子底面都煎得焦脆,中間仍然保持鮮嫩。海蝦大隻又爽口彈牙,檸檬香草汁能將海鮮鮮味帶出。

最可惜係閃電泡夫當日已經賣哂,話哂都係呢度既招牌甜品,唯有下次再黎食過!
2016-10-01 685 瀏覽
朋友介紹依間法國餐廳 環境光猛乾淨  令人好舒服香煎鴨肝伴法式多士 $118平時最愛既頭盤就係鵝肝 今次泥依間法國菜cafe又要大開食戒啦 見到佢個多士已經想大快朵頤煎到好金黃 配埋入口即溶既鴨肝 真係好幸福 側邊仲有最夾既焦糖蘋果同埋蘋果花茶汁 夾埋一齊食即刻無甘罪疚感 fresh晒經典三文治 $88每層都有吾同既配搭造就左依個經典三文治 三文治吾一定好dry既 依個入面既配搭就有雞胸蛋小茴醬同埋蕃茄乾拌沙律 口感勁豐富 又吾驚淨係得菜無肉 加埋烘過既包 多人分享之下食完勁想encore! 平凡外表卻令我好喜歡食完主菜偏愛食甜品 依度滿足到我地 因為佢地有好多款依個士多啤梨脆蛋白蛋糕 $55  分開一半 每啖都有草莓忌廉下面既脆蛋白就岩岩好 吾好漏 草莓既甜甜酸酸balance番! 好nice依個好surprise到我 特濃朱古力蛋糕 $55 朱古力好dark 吾會令人想停手 朋友都好鐘意
朋友介紹依間法國餐廳 環境光猛乾淨  令人好舒服
香煎鴨肝伴法式多士 $118

經典三文治 $88
食完主菜偏愛食甜品 依度滿足到我地 因為佢地有好多款
2016-09-24 456 瀏覽
公司三文治連沙律都好新鮮。好好味。Tea set 就一般。服務員非常有禮貌。每次都好清楚解釋。但格局和氣氛就跟巴黎總店差遠了。可以一試。和三五知己吹水至好!不會趕客!
2016-09-24
2016-09-19 4750 瀏覽
曾經到法國遊逛的朋友,大抵都應該會認識Fauchon。有着百年的歷史,以售賣精緻甜點而聞名法國。分店固然不少,就連大型超市都總會有一兩個貨架售賣Fauchon的產品。可是,Fauchon登陸香港的反應卻只是一般般。曾經先後在山頂,銅鑼灣及尖沙咀開過甜點專門店,最後都是落得結業收場。Fauchon早在2014年已經與香港本土飲食集團Cafe Deco Group成為合作伙伴,不過真正的合作關係,似乎要到今年才正式展示出來。品牌正式轉型在沙田新城市廣場落户開了這間新餐廳,同時供應鹹食及甜點。(其實Fauchon開Cafe在法國也早已不是新事)食店的前身是UCC Coffee Shop,新店跟前身一樣擁有兩個舖位,一個是標準商舖,一個是位於商場行人區中間的開放區域。畢竟新城市廣場的人流實在太強悍了(尤其是假日),肯恩還是覺得在人來人往的開放區域享用悠閒下午茶有欠違和感,還是選擇在標準商舖內的座位用膳較為自在。雖然是週日,但是下午茶來到食店不用等位已可入座,有點意外。食店在下午2:30之後開始供應下午茶。一個二人份量的Afternoon tea set,只需要$160,已經包括咖啡及茶。除了二

雖然是週日,但是下午茶來到食店不用等位已可入座,有點意外。
除了二人份量的Afternoon tea set,食店也有普通的Tea set供應。不過若以價錢而論,單點兩個普通tea set已經差不多等於一份二人Afternoon tea set的價錢,所以二人同行還是Afternoon tea set較為吸引。
餐飲只可以點選咖啡或檸茶之類較普通的飲品,若要選擇特色咖啡或花茶便要另外加錢。以$160的二人tea set,自知不能有太多奢求。不過上桌的咖啡味道出奇地甘醇香濃,比一般輕食店高幾班馬。在逛完商場兩腿發軟之際來一口芳香咖啡,份外覺得提神。
下午茶登場,三層的食物架,分別放置着鹹點與甜點,賣相也算似模似樣。
除了中間的特色糕點,其餘固定的食品都是一式兩件。

吃下午茶由鹹點開始。
先吃的是迷你咖喱雞肉菠菜批

依肯恩推敲,既然Fauchon是以甜品的主導,店內的鹹點便應是由Cafe Deco Group 負責供應。

牛油批皮做得香脆實淨,不會一咬便碎開來。中間的餡料有蛋漿,咖喱,雞肉,菠菜與蕃茄乾,味道豐富可口。
迷你巴黎火腿芝士三文治

三文治表面烘得金黄香脆,還塗上一層香口牛油,份外惹味。裡層夾着雙層火腿及半融芝士,新鮮度媲美茶餐廳即製多士,美味可口。
英式鬆餅

鬆餅跟有Clotted cream與果jam, 不過這是afternoon tea較失色的一環。鬆餅味道尚可,不過clotted  cream的質感似牛油多於忌廉,不夠軟滑,未能提昇鬆餅的味道。
今次店方為食客選取的特色甜品,是雲呢嗱牛奶朱古力蛋糕

黑白與三角幾何,簡單的美學結構。
在黑朱古力漿底下包裏着的,是軟滑的牛奶朱古力慕絲。慕絲味道不算太甜,朱古力的味道突出。夾心有雲呢拿忌廉,底層的餅層舖上朱古力餅乾碎,為蛋糕添上一分脆口嚼感。整件蛋糕朱古力的味道與口感都甚富層次性,水準之作。
法式貝殼蛋糕

貝殼蛋糕的手工較為粗糙,表面沒有烤出焦脆感,鬆軟度亦不算很高,留不下深刻印象。
法式馬卡龍

馬卡龍分別有榛子及桑梅的味道。以法式甜點聞名的Fauchon,馬卡龍應是得心應手之作。不過下午茶中出現的馬卡龍的鬆化度跟以往吃過高水準的馬卡龍仍有一斷距離,味道亦嫌過甜,不知是不是用上昨夜賣剩的存貨有關,感覺只是中規中矩。

並不是每件食品都出類拔萃,跟酒店級Afternoon tea的份量更難以相提並論。但以二人$160的價錢,感受一下輕式Afternoon tea的風味,確也是一個不錯的選擇。
臨離開前看一看前面的甜品凍櫃,賣相都很精緻。若果下午茶Tea Set的精選甜品可以由顧客自行到凍櫃選擇應會更吸引。

一件精選甜品要$55,馬卡龍兩件便已是$50,Afternoon tea set絕對是高性價比之選。

沙田新城市廣場的食店為數不少,但總是覺得有欠獨特性。Faucho來到沙田開了首間香港Cafe ,算是為商場帶來一點與別不同的感覺。不過既然Faucho已經與Cafe Deco Group成了合作伙伴,大抵亦不會甘於只開一間Cafe就滿足,且看不久將來還可以在那裏看到Faucho Cafe的足跡。
2016-09-04
生日的好處就是朋友可以讓我去想去的餐廳吃東西。在OpenRice搜尋「新餐廳」,發現沙田新城市開了這家法國菜,看看相片,很吸引,便來試試。走進餐廳,以為是零售店,哈哈!裝橫很像......它有兩邊,一邊在店鋪、一邊在走廊中間,我和朋友走進近旁邊的位置坐。侍應走向我們放下餐牌並說 是日餐湯(磨菇忌廉湯),很好的服務! 除了有午市餐牌,還有其他食物選擇。望了很久,都不知吃什麼好。。因為每樣都很吸引其實每次去西餐廳我都喜歡點湯飲。侍應知道我拿不定主意,就推介了洋蔥湯,說是芝士酥皮焗的。看見有款蝦帶子,覺得很多地方都有得吃,所以沒叫。在這刻,那細心的侍應又聽到我跟朋友說^^卻推介了酥皮帶子,未吃過,於是點了!還好吧!朋友點了一個午餐,有餐湯。再點多一個沙律,非常配!大家share,吃不同的食物,滿足!總結:環境舒適、高級服務、高級水準。。下次一定會再來~~最後附送了兩粒朱古力作結尾。
生日的好處就是朋友可以讓我去想去的餐廳吃東西。

除了有午市餐牌,還有其他食物選擇。

望了很久,都不知吃什麼好。。因為每樣都很吸引
大家share,吃不同的食物,滿足!

總結:環境舒適、高級服務、高級水準。。下次一定會再來~~

最後附送了兩粒朱古力作結尾。
午市套餐有餐湯---是日忌廉磨菇湯 ( 口感豐富,很香滑!)
法式洋蔥湯 ( 芝士味酥皮,好重味!洋蔥料很足,與湯各半。)
酥皮帶子伴季節蔬菜配龍蝦汁 ( 所有配菜和帶子煮得剛剛好,濃濃的龍蝦汁,配搭不錯。)
蟹肉香茄牛油果沙律 ( 最喜歡這道菜,蟹肉、牛油果、香茄很夾,但略嫌薑味太重!)
Lunch Set
午市送的朱古力,很幼滑!
(左)咖啡味、(右)焦糖味
2016-09-02
慶祝紀念
生日
Lunch Set
午市送的朱古力,很幼滑!
(左)咖啡味、(右)焦糖味
  • 蟹肉香茄牛油果沙律
2016-08-28 460 瀏覽
大胃老豆話沙田開左fauchon cafe. Afternoon tea set只係$168.星期六竟然都有,就去試下啦!無需等位,即刻入座店員好好,耐心介紹各種食物同飲品Tea set 包括芝士火腿多士-味道不錯,可惜凍左同唔脆咖哩雞肉撻-食唔到咖哩味英式鬆餅-幾好食貝殼蛋糕-非常軟熟,好香,值得一讚馬卡龍-沒有馬卡龍的in un 感,表面略為不夠平滑精選蛋糕-拿破倫...我認為tea set入面最好味,酥皮鬆脆,cream非常滑,好香雲呢拿味又不太甜。另外再點左兩件蛋糕士多啤梨蛋糕蛋糕味道好清新,不太甜,中間有層果jam咁,蛋糕鬆軟檸檬撻略嫌過酸,但撻皮好香牛油味。
無需等位,即刻入座
店員好好,耐心介紹各種食物同飲品
Tea set 包括
芝士火腿多士-味道不錯,可惜凍左同唔脆
咖哩雞肉撻-食唔到咖哩味
英式鬆餅-幾好食
貝殼蛋糕-非常軟熟,好香,值得一讚
馬卡龍-沒有馬卡龍的in un 感,表面略為不夠平滑

另外再點左兩件蛋糕
士多啤梨蛋糕蛋糕
味道好清新,不太甜,中間有層果jam咁,蛋糕鬆軟
檸檬撻略嫌過酸,但撻皮好香牛油味。
2016-07-24 670 瀏覽
先前係新城市見到間新餐廳 一直想去試試今日放工就去左食Set Dinner有餐湯+主菜+甜品朱古力+餐飲餐湯要左磨菇湯 份量比平時既餐湯多幾重磨菇味 幾香主菜就要左慢煮牛面肉配薯蓉慢煮牛面肉好淋 食了一會兒 待應話加左黑胡椒會更加好食所以係佢介紹後 我加左少少黑胡椒 主菜的味道完全改變牛肉味濃 黑胡椒味香 薯蓉又夠滑 整體不錯而且set dinner有第二份半價優惠如果兩個人去食真係幾抵下次會再和家人一齊去食
先前係新城市見到間新餐廳 一直想去試試

如果兩個人去食真係幾抵

下次會再和家人一齊去食
2016-07-15
2016-07-24 5832 瀏覽
「新城市廣場」很久已再沒有新成員加入,幸如老廣場不斷求變引入新面孔,不至老死,眼看開飯網內食文不多推測也是較新、落腳地原本舊址也是連鎖西餐廳,味道就不直一提。。。午巿價錢在新城市廣場內算合理,而且還推出「第二客」半價可謂吸力非常、Set lunch方面大致有八款,由輊盈煙肉芝士沙律,經典三文治到長通粉、扁意粉及煎鰽魚及西冷牛,可算照顧週到餐廳內還有光亮原顆朱古力及漂亮精緻蛋糕望得人心花怒放、當務之急還是點上食物方為首任。。。色澤賣相貌似南瓜湯原來是「忌廉蕃茄湯」,稀杰恰好加咬口好Croutons、整碗湯口感上來得豐盈,不俗另外當日提供沙律便以煙三文沙律為材,煙三文魚很為鮮沒帶半點雪味及腥氣、加上醋汁提升 沙律菜本質,加多1/6颗小雞蛋視覺同味覺都來得平衡、質素附合個人準則午巿雖然有茶或咖啡供應,但我倒還是喜歡Smoothies多一點點,加上HK$35.要來Mango banana yogurt moothies入口冰凍,沙冰亦打得細緻不過就略嫌香蕉味蓋過士多啤梨應有香氣、又可能士多啤梨來得不夠蕉熟味濃,比預期扣分這杯Mango and jasmin bouquet,Mocktails亦
味道就不直一提。。。
餐廳內還有光亮原顆朱古力及漂亮精緻蛋糕望得人心花怒放、
當務之急還是點上食物方為首任。。。
整碗湯口感上來得豐盈,不俗
忌廉蕃茄湯
煙三文沙律
Mango banana yogurt,Smoothies
這杯Mango and jasmin bouquet,Mocktails亦在跟餐之內也是HK$35.
不過只供相片我就沒有試哦
上枱之Prawn risotto 菠菜鮮蝦香草燴飯HK$108.賣相濕濕杰杰,和傳統意大利飯十足相似、
入口微帶咬口質感Creamy,大而公整之完隻蝦球共有四隻, 爽口但未及鮮、如果採用新鮮度較高蝦感覺更勝一籌,不過整體也算滿意,始終百元午市要求不要太於挑剔。。。
菠菜鮮蝦香草燴飯
美意的結束送上每人一顆朱古力,看到侍應從玻璃柜內隨手取上、
入口軟心,朱古力甜度較薄,相對入口朱古力口甘味較重、其實堂面送一粒朱古力過你、
生意之道也,好吃的即場打包幾粒,雙贏無往而不利也
~~
2016-07-21