2018-06-21
生日咁重要既日子,藍妹一早就期待緊男朋友會book咩餐廳同我慶祝😉等左好耐,終於等到正日啦!🎉-一見到門口,再行入去,已經知道呢間野唔係平野😱格局亦好特別。一入去係賣肉,酒同其他調味料既位,當時藍妹唔知葫蘆裡賣咩藥,直至坐低左睇menu-原來佢有個Butcher's Selection,有4步曲❗️1️⃣去肉櫃(counter)揀你想要既肉。🔅Tip: 佢既肉全部冇得切嫁,揀左就係成塊/舊過,唔好諗住可以淨係要一半2️⃣話比佢知你想點煮,例如幾成熟3️⃣揀伴菜 (sides)🔅有薯條,薯蓉,芥蘭同不知名菜(唔識個名)4️⃣揀醬汁🔅紅酒,黑椒,羊奶牛油(google未必靠得住)同蛋黃醬-男朋友話就係睇中佢可以自己揀扒,好特別,所以揀呢到同我慶祝。好啦,既然係咁,一於就自己發辦❗️-佢個肉櫃都好多種肉可以揀嫁,一開始見到果陣嚇親藍妹,因為塊塊都好大塊,揀果一刻好怕貴到喊😂但男朋友話一年一次,唔好計錢,咁就豁出去咯記住喔,佢係根據重量去收錢既。-好啦,揀好哂就等上菜。上菜之前,睇下d擺設同飲杯野啦-係咪好想知我地揀左咩呢,即刻開估🎊Marguez, Chipolata, Toulouse原本諗住揀2款腸就算,怕
1️⃣去肉櫃(counter)揀你想要既肉。
2️⃣話比佢知你想點煮,例如幾成熟
3️⃣揀伴菜 (sides)
🔅有薯條,薯蓉,芥蘭同不知名菜(唔識個名)
4️⃣揀醬汁
🔅紅酒,黑椒,羊奶牛油(google未必靠得住)同蛋黃醬
好啦,既然係咁,一於就自己發辦❗️
好啦,揀好哂就等上菜。上菜之前,睇下d擺設同飲杯野啦
係咪好想知我地揀左咩呢,即刻開估🎊
Marguez, Chipolata, Toulouse
原本諗住揀2款腸就算,怕叫哂3款好多,但應該係溝通問題,個靚仔幫我地要哂3款🤦🏻♀️
好彩唔會好大條,由於我冇影低每款肉/腸既名,所以我冇辦法分開介紹。🙏🏻
佢3款各有特色,有款比較酸,我地兩個都麻麻;有一條好juicy,肉質比較林;最後一條肉質比較實,好香香草味。
可以話各有千秋,滿足我地幾個願望💕
Wagyu Ribeye 和牛肉眼 (名字非100%準確)
就咁睇好似唔大塊,其實佢好厚身好重砰嫁
大家都知,好多時去西餐廳,你叫5成,佢比7成你,你叫7成,佢比9成你,所以通常都叫低1,2成。今次我地叫左5成,就睇下佢究竟係龍🐉定蟲🐛
⬇️去圖⬇️
睇下佢既顏色,鮮紅但冇血水流出黎塊肉咁厚身,依然可以煎到全塊肉既熟度平均,今次係真.5成啊
肉質真係相當軟熟,肉味好濃郁,醬汁都可以唔洗點,只需要磨少少鹽粒係表面,已經可以帶出肉既鮮味
食第2塊肉之前,介紹一下黑椒汁(左)同紅酒汁(右)。黑椒汁係店員介紹既,應該係自己調味,辣度十足,味道有別一般既黑椒汁
豬腰 Pork Loin
首先值得一提就係佢兩塊肉上面既沙律菜(?)好好食呢,唔會酸,但又做到開胃,中和肥膩感既效果
豬腰既肉質一定比和牛肉眼實,但唔會韌到食唔到。最鐘意係佢既豬皮煎得好脆,薄薄一層肥膏,配埋有少少騷味既肉去食,perfect
手切薯條 Hand Cut Chips
薯條手切之外仲係連皮,炸到金黃色,好香薯條味,但略嫌唔夠脆呢😣
埋單冇諗過咁平,咁既質素,食到3種肉類,份量十足,都只係670蚊‼️尤其是塊和牛,都係300蚊咋,真係抵到爛😱
如果想試下自己揀扒去食,或者同另一半過一個有情調既晚上,絕對可以黎呢到一試
🔅🔅要注意喔,果到冇人識講中文,全個過程都要用英文對答,要有心理準備😇