2024-04-18
上星期去完會展睇展覽,經過灣仔嘅船街,見到間西餐門面裝潢幾靚幾吸引,於是就同朋友入去試試。餐廳位於船街的盡頭,旺中帶點靜。港鐵站步行約三分鐘就到,非常方便。餐廳裝潢充滿外國小店感覺。用餐時間係平日晚上六點,由於時間尚早不算多人,但愈近晚飯時間客人源源不絕,如果想食早訂位較好。千層脆窩夫油封鴨脾$298油封鴨脾是經鴨油慢煮的,肉質嫩滑,外皮酥香可口。可見廚師控制油溫技術了得,是我食過數一數二好食的慢煮油封鴨脾。表面的雞蛋是模仿一道傳統的英國菜牛扒雞蛋,蛋味十足的蛋汁好味到可以當醬咁點!另外窩夫用上牛角包,加點鴨肉上窩夫一齊食,真係別有一番風味!而底部仲有洛神花醬可帶走鴨脾帶來的膩感!麻唔辣四川蜆$168顧名思義麻唔辣四川蜆當然係只麻不辣的,就算唔食辣嘅朋友都可以輕易駕馭得到。四川蜆就用上肥美鮮甜的沙白。而隨碟有兩塊金黃香脆嘅多士麵包,沾一點點醬汁一齊食,相當惹味!大閘蟹糕燴飯$368大閘蟹膏燴飯用上蟹味濃郁的蟹肉蟹膏,非常鮮味!而燴飯軟硬適中,味道有濃厚的蟹香!店員上菜時有溫馨小提示,紅酒同蟹肉一齊食會有衝突,盡量不要配紅酒,因為味道會變腥,真的很細心!總結餐廳無論食材、服務、環境都屬高
千層脆窩夫油封鴨脾$298
麻唔辣四川蜆$168
大閘蟹糕燴飯$368
總結餐廳無論食材、服務、環境都屬高水平。店員對每道菜式的細心講解,由食材特性到烹調方法。餐廳好適合情侶約會或者同外國朋友餐聚,甚至一大班朋友家人聚會都好適合,絕對是一間很值得推薦的西餐廳!