2021-09-24 206 瀏覽
🌎Fleur (將軍澳)餐廳食物以食用花為主題🌸色彩繽紛 而且裝修係淺灰色嘅格調 採用落地玻璃 整個環境舒適🌿食物質素唔錯 餐廳係一間兼具視覺、味覺、嗅覺感官的餐廳。最值得讚係職員超級有禮貌 面帶笑容😊 主動幫我地影相📸️Yogurt Lover $88賣相好吸引 塑造一副沙灘畫圖 海洋係yogurt 沙係椰絲 再加左色彩繽紛既新鮮生果 食用花 真係好靚呀!草莓同黑桑子大大粒 好清甜 yogurt唔會太甜 而且分量多 好飽肚原來有lunch set 有湯同飲品附送 蘑菇湯分量啱啱好 味道啱會太鹹且有菇香味 口感結結地 唔錯Fish Lover $138三文魚表面有味噌醬 食落去好好味 三文魚肉質結實 好香濃 但塊魚皮有少少腥腥地 另外意大利飯煎得好香 加左流心蛋一齊食 口感豐富 Velvet latte 無咖啡成份嘅飲品 而係採用紅菜頭汁整成 咖啡師拉花好犀利 拉成可愛既海馬圖案 味道一般 甜甜地 唔會聞到草青味Darjeeling 我朋友叫左Darjeeling 味道無澀味,味道中庸 食完主菜之後飲好消滯💵人均消費:150✨環境及衛生:8.5/10🙋🏻‍♀️推介指數:8.7/10📍將軍澳
🌎Fleur (將軍澳)

Yogurt Lover $88

📍將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下1B號舖
Yogurt Lover
Fish  Lover
2021-09-24 3430 瀏覽
依間主打色彩繽紛澳洲菜既靚靚打卡餐廳由南豐紗廠開到黎將軍澳😚新店面積相對大就唔洗講, 樓底亦都夠高, 環境開揚, 舒適寫意👒🌿▫🍴ᴍᴀɪɴ· Meat Lover $128﹟依個重量級三文治一上到枱我地全部人都不約而同地WOW左出黎😱中間塊豬扒厚得驚人😂點知食落都好有驚喜, 竹炭包夠軟熟, 豬炸得外層香脆, 內裏肉質軟腍嫩口, 中間仲夾住左啲酸酸地醃過既紅椰菜花同沙律醬, 巧妙地中和左炸豬扒既油膩感🤤💕🍴ᴍᴀɪɴ· Poultry Lover $188﹟西班牙鴨髀用左8小時慢煮, 食落外層無話特別脆, 肉質熱果陣食都淋身嫩口, 但當食食下開始慢慢凍左既時候, 啲肉開始變得有啲乾乾地🤔旁邊主要有白甘荀蓉、紅菜頭、蒜味既麵包糠同橙味果醬, 配埋一齊食落都不覺得太油膩🙂🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Fleur Lover $128﹟黎到點可以唔試佢地個signature hot cake🥞成個演繹有幾唯美大家都有目共睹🥰鬆餅食落比想像中夠濕潤, 配合埋面層既cream, nuts, mixed berries, fruits同maple syrup, 口感好豐富, 但都唔會話太甜膩💓不過都幾飽肚, 建

🍴ᴍᴀɪɴ· Meat Lover $128
Meat  Lover

🍴ᴍᴀɪɴ· Poultry Lover $188
Poultry  Lover

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Fleur Lover $128
﹟黎到點可以唔試佢地個signature hot cake🥞成個演繹有幾唯美大家都有目共睹🥰鬆餅食落比想像中夠濕潤, 配合埋面層既cream, nuts, mixed berries, fruits同maple syrup, 口感好豐富, 但都唔會話太甜膩💓不過都幾飽肚, 建議大家開心share🥳

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Yogurt Lover $88
﹟個yogurt bowl美得像一幅沙灘圖畫🏖️以banana yogurt為base, 加上餅碎、椰絲、燕麥同多款水果, 再以食用花做點綴, 成件事係健康又美味😛
Yogurt  Lover

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Croissant Pudding $88
﹟成個主要係麵包布甸既感覺🤤面頭有層酥脆既牛角包層, 底下係creamy順滑既布甸😍口感形成對比, 旁邊仲有個醬淋落去, 主要係帶香甜既vanilla 味, 不過依款甜品食食下會覺得有點甜膩🙈
Croissant  Pudding

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Cucumber & Apple Chill Tea $44
﹟估唔到佢個presentation又幾特別🌺雪成一粒靚靚水晶冰, 再自己將啲茶倒落去😝飲落係好清新既感覺, 青瓜味比較主導🥒 唔係好飲到蘋果味🤨叫做清清地, 不會甜🤪

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Turmeric Latte $42
﹟飲落薑味夠曬突出, 都唔會太重奶, 整體都夠順滑💫
Turmeric Latte

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Hot & Ice Mocha
﹟2杯都正正常常, 不過感覺朱古力味可以再濃啲🤔
Meat  Lover
Yogurt  Lover
Turmeric Latte
  • Yogurt Lover
2021-09-24 167 瀏覽
Fleur 第二間分店都係揀左係新界,選址係最近好多咖啡店進駐既將軍澳,食過係荃灣紗廠既第一店已經念念不忘,第二店繼續支持將軍澳店比紗廠店更寬闊,以摩登優雅為主調,每枱都會放上一盆花作裝飾,好切合餐廳既名FleurPoultry Lover8小時慢煮既西班牙鴨髀又嫩又腍,以白甘荀蓉,紅菜頭、藜麥、蒜味包糠、紅皺菜作配菜,橙果醬酸酸甜甜更加開胃,仲有澳洲菜唔少得既食用花,擺碟真係又靚又colourfulBaked Eggs Lover 帶子、水波蛋、椰菜花蓉、菠菜、南瓜籽再加上Mozzarella cheese以焗既方式煮成,拉絲既效果明顯,但食落一d都唔覺得膩,面頭加左d炸蓮藕片、餡料配以法包一齊食,增添口感之餘,味道都好好食,食用花當然唔少得Velvet Latte用上紅菜頭製成既紅絨latte,轉了燕麥奶,味道同紅菜頭都夾到,紅菜頭出名營養豐富,叫了無糖,成杯都好健康Superfruit 用上super fruit 製成既茶,叫了無糖,冰波上加了片西柚,味道就係酸酸地既果茶,習慣了無糖飲品,所以覺得成杯都好健康,好refreshing French Toast法式多士鬆軟有蛋香味,

Poultry Lover

Baked Eggs Lover

Velvet Latte

Superfruit

French Toast
法式多士鬆軟有蛋香味,配以紅酒燉啤梨,啤梨既酸甜果香明亮,真係好出色,兩款食物都需要用上唔少既時間製作,再伴上cream、生果、果醬同食用花,靚到唔捨得食呀

第二店依舊用心製作,除左食物上運用多種色彩配搭,從而營造出另類既視覺藝術,採用健康既食材更是細心挑選,完全食得出廚師既努力同用心,讚!
2021-09-21 132 瀏覽
今日中秋節,同老婆兩個都揀了半天假出去食個輕鬆寫意的中秋節Lunch。因為今晚約左朋友食刺食為主,所以中午食西餐☺️。而且這間西餐日光非常之充足,坐位夠寬闊,還有weekday食lunch只要點一個course就有是日餐湯及一杯飲品任揀(不包括樽裝飲品),都算物有所值。點了superfruit,老婆要Drity。再來厚切豬扒黑炭麵包👍🏻,超多汁,還有炸軟殼蟹牛角酥,超脆。最後加了個小食炸甜薯✌🏻。寫意的一個Lunch
2021-09-17 151 瀏覽
將軍澳開咗好多新餐廳,朋友仔想入去行吓食吓,但我唔想做白老鼠,所以揀咗Fleur,話晒食過荃灣Mills果間,希望食物質素服務態度差唔多啦!將軍澳Fleur距離港鐵站要行7-8分鐘,全露天,如果天氣熱或落大雨都幾甘。將軍澳Fleur應該主力做街坊生意。荃灣Fleur同將軍澳Fleur嘅不同:服務:♥️♥️♥️♥️Vs♥️♥️♥️食物:♥️♥️♥️♥️Vs♥️♥️♥️環境:♥️♥️♥️♥️Vs♥️♥️♥️♥️未去過而咁啱去開,可以去食甜品飲咖啡。

荃灣Fleur同將軍澳Fleur嘅不同:
服務:♥️♥️♥️♥️Vs♥️♥️♥️
食物:♥️♥️♥️♥️Vs♥️♥️♥️
環境:♥️♥️♥️♥️Vs♥️♥️♥️♥️

未去過而咁啱去開,可以去食甜品飲咖啡。
是日例湯
Brownie
Brownie
2021-09-13 167 瀏覽
等候時間:第一次係平日brunch大約12點左右到,比門面色彩繽紛的裝飾吸引到,見環境舒適又唔洗等位,食左個brunch。今次帶友人星期日lunch time再訪,因爲怕冇位,所以早一日預先訂座。一去到見到有幾台等緊,好在有book位。brunch menu及食物質素:平日menu同星期日menu一樣,不過平日包餐湯及嘢飲,所以價錢上抵好多。食物質素與第一次一樣都係高質,而且擺碟有花花裝飾,十分適合女士們打卡。avo lover - 顧名思義係好多牛油果嘅一味菜,整體配搭牛油果多但係唔會膩,尤其陪三文魚同蛋十分出色竹炭麵包手撕豬漢堡 - 首先竹炭包身脆,值得讚。豬肉唔韌,有肉汁加流心蛋汁,唔乾,整體味道唔錯latte - 第二次飲,咖啡控的我鍾意呢杯夠滑,咖啡味唔算濃,飲完早餐一杯再飲呢杯都可以velvet latte - velvet其實係紅菜頭加奶,冇咖啡因,適合d飲唔到咖啡嘅友人。紅菜頭味道唔濃,偏甜,配上鹹點嘅brunch就十分適合。如果係黎食甜品嘅就要睇下自己鍾唔鍾意飲甜野了
等候時間:

brunch menu及食物質素:

2021-09-12
2021-09-09 131 瀏覽
又一將軍澳,澳南海岸新開西餐廳,特色在多款選擇中,也加上食用花去點綴食物。令客人看上去食物更有美感,心情更放鬆。軟殼蟹牛角包太陽蛋早餐,軟殼蟹美美呈現眼前,軟殼蟹十分鬆脆,麵包同樣香脆,但早上吃較殼蟹真的感覺到有點肥膩。慢煮牛臉頰竹炭漢堡水煮蛋,不常見作早餐菜式,竹炭漢堡味道鬆脆,可惜牛臉頰以肉碎上碟,不夠口感。咖啡也有用心的拉花,每杯咖啡也附上一片果仁餅,這裏環境清靜,早上可以慢慢嘆杯咖啡享受一番。

2021-09-01
$100 (早餐)
2021-09-04 120 瀏覽
The staff service is excellent, most of them are so friendly and extremely helpful. We order their Avo in the breakfast which combines avocado Salmon tartar and avocado Okonomiyaki, portion is okay and is tasty too. My friend and I ordered one of their signature lattes - Velvet and Turmeric flavours, look gorgeous.
2021-09-04
$150 (早餐)
  • Avo  Lover
  • Velvet  Latte
2021-09-04 142 瀏覽
係。。我懶。。我一年都唔寫一次食評係因為我真係好難遇到一間會令我有揸筆衝動既鋪頭。(丫,應該係郁手指至啱)不過今日有勒,入正題先。Fleur呢間鋪一直好想入去試。但因為佢一向唔做早餐時段,而11點過後我通常都出左去躝街。所以一直都試唔到。好勒。終於等到勒。今個星期開始佢終於開早上8點。而我送左雞姐去學芭蕾舞後我終於可以去試。一入門口reception 帶位哥哥唔單止靚仔。態度仲好好。知我有啲凍專登帶左我去個無乜冷氣既地方坐。仲俾多杯熱水嚟。噢,so warm心情即刻靚晒餐牌選擇唔多。同將軍澳幾間做西餐既餐廳好唔同。egg Benedict 唔係用三文魚。。煙肉咁果啲簡單嘢。。我覺後幾好。唔使食嚟食去都係果啲有每個餐包一杯飲品,我點左杯hot mocha,你睇。幾靚。唔係平時果啲心心花花呀係飛馬喎!我order左個Soft Shell Crab Croissant,隻蟹放左喺個牛角包度。喂呀,我嚟食早餐㗎咋,做乜好似食Fine din咁架,你叫我點好意思唔過嚟試你個晚餐呀一食入口,無論係個包,定抑或係隻軟殼蟹,都係外脆內軟,包鬆化得嚟唔油,蟹一食就知道係新鮮炸,唔係好似你去到乜乜壽司食嗰
係。。我懶。。我一年都唔寫一次食評

心情即刻靚晒

係飛馬喎!

Soft  Shell  crab  crossitant
你叫我點好意思唔過嚟試你個晚餐呀
一食入口,無論係個包,定抑或係隻軟殼蟹,都係外脆內軟,包鬆化得嚟唔油,蟹一食就知道係新鮮炸,唔係好似你去到乜乜壽司食嗰啲,呢隻蟹係熱辣辣吹卜卜嗰隻呀!

你知唔知道而家搵一間嘢食好食,價錢唔貴,全部員工又好禮貌又好招呼嘅餐廳有幾難,呢間真係非常值得讚

如果你哋食開嗰啲兩塊煙肉兩條腸仔加煎蛋有幾片三文魚加茄汁焗豆咁就係叫西式早餐既話,你哋不妨過嚟試吓呢一間,沙塵我真心推介
性價比高!
Soft  Shell  crab  crossitant
  • Soft  shell  crab  croissant
2021-08-26 121 瀏覽
見到個餐牌一定比佢色彩繽紛嘅擺盤吸引😛估唔到食物品質都令人喜出望外💕以食用花爲主打嘅澳洲菜,都有唔少健康之選👀💪🏻Fish Lover ($138)三文魚鮮味十足又夠唒份量,係滿滿嘅omega-3同protein😍配埋甜甜哋嘅味噌醬,令味道更豐富💕煎意大利飯外層香脆,入面口感煙韌,有少少似日本燒飯團,好特別!最有驚喜係上面竟然有隻流心蛋~仲有好fresh嘅羽衣甘藍沙律,飽足感max,係營養價值滿分嘅餐點☺️Egg Benedict Lover ($138)呢到一定要讚下佢嘅服務❤️一開始個水波蛋唔流心🥲好彩佢即刻換過一份比我地,總算無破壞成道菜👏🏻竹炭包做到外脆內軟,麵包身夠鬆軟,牛肉調味略嫌不足,但配埋荷蘭醬同水波蛋就剛剛好😛😛💡Brunch set包餐飲同餐湯,性價比好高😝而且環境舒適,座位都好闊落,真係好適合同朋友/情侶chill下傾心事❤️

Fish Lover ($138)

Egg Benedict Lover ($138)

留意咗呢間以食用花為主題嘅澳洲菜餐廳一段時間,但好少去荃灣所以一直未有機會試。最近先發現將軍澳都開咗分店,為咗避開人潮所以揀喺三點前嚟到,就算weekend都唔使排隊。餐廳面積都幾大,位置都算多,店內擺咗好多觀葉植物跟休閒風格裝潢好配搭。兩個人點咗一份pancake,一件蛋糕同兩杯飲品。首先上枱嘅係Flat White同Velvet Latte,粉紅色嘅Velvet Latte好可愛,飲落無乜紅菜頭陣泥味,平時唔食紅菜頭嘅我都接受到,估唔到味道唔錯。毛冷球蛋糕賣相非常可愛,像真度高!一共有四個顔色四個口味選擇,我揀咗淺粉紅色係番石榴味。Mousse蛋糕細滑,番石榴味清新又自然,而且甜度低,適合食得健康嘅人。為咗呢個花花pancake而嚟,果然無令人失望。表面鋪滿食用花同生果,賣相好吸引。pancake鬆軟唔會太乾而且蛋味濃郁,底層藍莓醬令味道更豐富。配埋面頭嘅Mascarpone cream好好味而且份量大,兩個人share都夠。總括嚟講食物質素唔錯,除咗賣相滿分味道都好餐廳環境都唔錯,枱同枱之間有適當距離,坐得舒服。下次會再嚟幫襯,試下其他菜式。

兩個人點咗一份pancake,一件蛋糕同兩杯飲品。

Velvet  Latte

毛冷球蛋糕

Fleur  Lover

而且份量大,兩個人share都夠。

總括嚟講食物質素唔錯,除咗賣相滿分味道都好

下午茶
Velvet  Latte
毛冷球蛋糕
Fleur  Lover
今次去咗將軍澳呢間餐廳食午餐,食物質素非常高很有驚喜🤩🤩🤩一定要推介俾大家👍🏻👍🏻👍🏻環境非常舒服又有大型植物作擺設,坐位都非常寬敞。🧡Croissant 🥐Lover $128牛角包色澤金黃,外層酥脆,一切開就能看到蜂巢切面,咬入口超級鬆軟🤤🤤🤤牛角包夾住香脆軟殼蟹和太陽蛋,超豐富口感,連店員都推介👍🏻👍🏻👍🏻🧡Fish🐟Lover $138味㬝加拿大三文魚配煎意大利飯,幾特別的烹調方式。味增醬配三文魚,口感濃郁,非常好味😋😋😋平時多數覺得熟三文魚會比較乾身,但呢一款絕對唔會,非常推介👍🏻👍🏻👍🏻🧡炸薯條🍟 $42呢款係幼身薯條,炸得超級香脆,都係店員推介嘅小食

🧡Croissant 🥐Lover $128

🧡Fish🐟Lover $138

🧡炸薯條🍟 $42
呢款係幼身薯條,炸得超級香脆,都係店員推介嘅小食

• Fish  lover
  • Croissant  lover
2021-08-21 157 瀏覽
四個港女小聚緊係要揾間靚cafe啦呢間cafe位置上好方便 係mtr行5分鐘就到餐廳環境好唔錯燈光暗暗地位置好闊落 坐得好舒服最啱坐係度傾下計 飲下野唔知啲菜份量點 所以淨係叫左1個前菜 2個主菜同1個甜品主菜2個都好好食🤤第一個係燒春雞好好嘅係佢知道我地4個人特登將雞分左做四份唔使我地自己分好細心!第二尾係牛肋骨一上枱係有啲嚇親好大份本身以為咁大舊肉會好鞋至係 同埋舊骨會好大份點知舊骨係好薄個種啲肉都好軟熟好易切啲脂肪又入口即溶🥺好掛住舊肉☹️4條友食完呢舊肉其實都飽曬甜品聽講fleur lover係最好食黎到原來唔止好食 仲好大碟最後4個人 每人先食左$235
四個港女小聚

黎到原來唔止好食 仲好大碟
最後4個人 每人先食左$235
  • Fleur  Lover
  • Avo  Lover
之前喺荃灣試過呢間餐廳,印象都唔錯,餐廳靚、食物靚,而且味道都幾好,知道佢喺將軍澳開左分店,就去試下將軍澳間店既裝修係行型格路線,灰黑色為主,好有格調今次過黎諗住下午茶時間食少少野,咁岩原來佢都有tea set,其實有好幾款都想試,不過又唔想食太多,所以都係叫左少少share下,難得呢度又無minimum charge叫左一個avo lover,望落去已經覺得好清新~分別係乾蔥牛油果他他大阪燒+溏心蛋,中間係牛油果,另一個係自家製醃刁草加拿大三文魚,旁邊紅色既係紅菜頭沙律醬,賣相好靚,味道都唔錯,牛油果夠熟,三文魚都好香,係大阪燒易散左d,但整體都非常好飲品揀左lychee and rose,賣相唔錯,粒波波冰溶左仲會有朵花,幾靚,但味道就差d,飲唔到荔枝又飲唔到玫瑰味,淨係飲到酸酸地,之前喺荃灣飲過好飲d另一杯揀左velvet latte,揀佢原本係覺得佢靚,飲左先知佢係紅菜頭味,幾特別餐廳環境好好,食物都好靚,有機會會再黎試其他野
之前喺荃灣試過呢間餐廳,
印象都唔錯,
餐廳靚、食物靚,
而且味道都幾好,
知道佢喺將軍澳開左分店,
就去試下

將軍澳間店既裝修係行型格路線,
灰黑色為主,
好有格調

今次過黎諗住下午茶時間食少少野,
咁岩原來佢都有tea set,
其實有好幾款都想試,
不過又唔想食太多,
所以都係叫左少少share下,
難得呢度又無minimum charge

叫左一個avo lover,
望落去已經覺得好清新~
分別係乾蔥牛油果他他大阪燒+溏心蛋,
中間係牛油果,
另一個係自家製醃刁草加拿大三文魚,
旁邊紅色既係紅菜頭沙律醬,
賣相好靚,
味道都唔錯,
牛油果夠熟,
三文魚都好香,
係大阪燒易散左d,
但整體都非常好

飲品揀左lychee and rose,
賣相唔錯,
粒波波冰溶左仲會有朵花,
幾靚,
但味道就差d,
飲唔到荔枝又飲唔到玫瑰味,
淨係飲到酸酸地,
之前喺荃灣飲過好飲d

另一杯揀左velvet latte,
揀佢原本係覺得佢靚,
飲左先知佢係紅菜頭味,
幾特別

餐廳環境好好,
食物都好靚,
有機會會再黎試其他野
2021-08-15 136 瀏覽
咖啡很好喝,今天喝的是Flat White,口感非常順滑。甜的鬆餅好看也好吃,配搭非常搶眼,搭上cream和水果很開胃,不會覺得膩。還有竹炭豬排包,口感非常Juicy, 麵包也好吃,算是近期比較滿足的一個brunch,環境也很好。
咖啡很好喝,今天喝的是Flat White,口感非常順滑。
  • Fleur  Lover