2021-07-18 906 瀏覽
同事介紹來過一次,之後一發不可收拾,基本上每兩三個星期都會和朋友過來特別推薦前菜鵝肝凍配烤麵包,口感類似新鮮出爐的菠蘿油,但鵝肝的香味比牛油更加突出,鬆化的麵包也完美襯托出鵝肝的油潤口感油封鴨腿亦是一絕,外皮香脆似新鮮出爐的烤乳豬,而內裏鴨肉仍然嫩滑多汁;這個菜式很受食客歡迎,最好提前下單或預訂可麗餅是這裡的招牌菜,最近新出的daily special黑松露芝士火腿蛋可麗餅更其中的佼佼者;松露的濃香,餅皮的麥香,芝士的濃奶香,配以流心蛋與火腿的調味,層次感異常豐富,不可不試最後用雪糕可麗餅甜美作結值得一提的是,餐廳侍應的服務也十分貼心,耐心地介紹菜式之餘,同時也樂意分享餐廳的背景和特色;與她們交流之後,才發現原來這裡的chef之前曾在法國大使館掌勺;難怪這間2010年開張的餐廳能在美食薈萃的銅鑼灣存續至今結帳大概人均400,這個價格能嚐到使館大廚的手藝,想來也有幾分不可思議

最後用雪糕可麗餅甜美作結

松露芝士火腿蛋可麗餅
羊膝配摩洛哥飯
雪糕可麗餅
2021-07-06 3056 瀏覽
今日一家再訪這法式小店吃午飯。店子位於舊式商廈樓上,格局小巧平實,設有半露天座,走平民法式路缐,主打法式薄餅。Chef pasta$138這pasta 充滿蕃茄鮮味,味道和平日的肉醬意粉大同小異,肉醬比較似肉碎多一點,沒有太多芝士,味道比一般肉醬意粉清爽。Linguini carbonara, black truffle paste$188這Linguini carbonara口感軟滑,十分creamy, 充滿濃濃的黑松露幽香和忌廉奶香,醬汁份量剛好,味道吸引。Lamb shank confit, couscous $228羊膝份量十足,啖啖肉。羊肉肉質軟到化開,沒有半點羶味,而且肉食的份量很多,加上濃濃的gravy, 味道不錯,有少少膩口。La scallops$208Scallop, mushroom, bacon, spinach and white wine sauce這帶子煎得又嫩又滑,味道鮮味,加上蒜味菠菜、煙肉,和薄脆法式薄餅,是不錯又輕盈的法式滋味Duck confit $228這油封鴨腿的皮煎得十分甘香,鴨肉油潤嫩口,肉質又軟又腍,好吃。這一天的法式午餐很不錯,法式小

設有半露天座,
走平民法式路缐,主打法式薄餅。

Chef pasta$138

La scallops$208

Duck confit $228

這一天的法式午餐很不錯,法式小店風情,完全不拘束,服務不錯。值得一訪。
午餐
2021-06-27 703 瀏覽
一直對呢間好有興趣,但有次星期一嚟原來冇開的,今日終於嚟到,星期日下午茶時間冇咩人門口幾有特色但唔記得影相~其實自己係為crepe而嚟,不過揀咗好耐因為要查下邊種好🤣而店員好有耐性亦都一直保持笑容呀叫咗鹹甜pizza各一,都幾好食,香港真係好少呢種餅食呀~但比起美食,真心想讚個講英文嘅店員真係服務態度超好,凍飲走冰做到,見唔想用鋼飲管即刻俾紙飲管,見熱即刻特登為我哋開埋本身冇開部冷氣,好多嘢都有耐心回答,佢連喺呢種舊樓嘅廁所都好乾淨完全冇味,有冇心去做生意真係睇得出,希望間舖生意更加好啦(貼士都好值得俾多d)
2021-06-26 470 瀏覽
之前未試過法國crep, 上網找到這間,見話係法國人廚,所以去試吓,上到去好法國Bristo  味道,食物有質素,服務態度好,環境好chill,特別有露台坐位,值得再去。
2021-06-03 528 瀏覽
🍽 La Terre Neuve💰HK$ 138 (lunch, 10% service charge)🚗 Shop 2J, Po Foo Building, Foo Ming Street, Causeway Bay Delicious and yummy crepes! Included smoke salmon, egg and spinach. A good and chill place for friends to meet up and relax! 🍳🌞
🍽 La Terre Neuve

2021-05-08 736 瀏覽
魏立不倒的 法國小店 , 一直光顧了很多年 又拍拖到生咗BB , bb都鍾意食 ,食物質素服務態度一直維持高水準💖💖, Duck confit 表皮香脆濃沃😛😛 多款法國地道Crêpe 完美配搭, homemade foie gras 係我的至愛 同時配搭牛油包, 到cwb食飯嘅首選
2021-05-08
🥢簡介Fleur de Sel由法藉大廚主理,主打各式法式薄餅,甜crepe咸crepe一應俱全,同時提供多款傳統法國菜,如油封鴨、法或蝸牛等。餐廳裝潢時尚簡約,食客可選於露台或室內用餐,迎合客人不同喜好。🌟特色- 法藉大廚- 多款法國薄餅👍🏻必試- Cassolette of Snails:第一次嘗試蝸牛菜式,實在驚艷。蝸牛口感與螺肉相似,但較為軟嫩;蝸牛以蒜蓉、牛油及香料焗制,調味恰到好處,令人回味。- Lunguini Carbonara, Black Truffle:Carbonara 看似平平無奇,但醬汁10分美味,更帶點黑松露香氣;意大利粉軟硬適中,入口彈牙帶蛋香,值得推介。- Home Made Caramel Salted Butter Crepe:整體而言,甜薄餅較鹹薄餅出色,薄餅帶濃濃牛油香,配上海鹽焦糖醬及雪糕,為晚餐畫上完美句號。💰價錢- 約每人300港幣🎖評分- 4.5/5
🥢簡介

- 約每人300港幣

🎖評分
- 4.5/5

2021-04-05 2362 瀏覽
今曰到一家平民法菜餐廳,餐廳位於銅鑼灣一舊式大廈二樓。乘手動電梯上去,一步入餐廳,是完全不同的感覺。隨意的陳設,簡單的色調,配有露台室外座位,很是寫意。加上法式的旋律,悠揚悅耳,令人很放鬆。La sarladaise$158Duck confit, mushroom, potatoes, parsley and garlic。今日吃的鴨肉磨茹薄餅是咸味的。法式薄餅又脆又有麥香,加上滿滿的鴨肉、磨茹,還有炒香的薯仔粒粒,味道很豐富,尤其喜歡那蕃茜和蒜蓉香,令鴨肉更加惹味,好吃!Lingunini carbonara, black truffle$168這黑松露意粉真係正!看似平平無奇,但意粉口感Q彈,而且每一寸意粉都均勻的掛上醬汁,不多也不少,黑松露味道突出,透出陣陣松露香,而且creamy又滑溜,好吃!估唔到素食的意粉,也可這樣滋味。Caramelized banana $78這香蕉班戟真係正!焦糖的香蕉香甜軟滑,加上滑滑忌廉和朱古力醬,再配上香滑的班戟味,既香甜,又有香蕉香,沒有太甜膩,好吃。三扒兩撥,我們在四十分鐘內吃完午飯加甜品,鄰座的法國人仍在吃頭盤,或許我也要學一下法國人的慢

隨意的陳設,簡單的色調,配有露台室外座位,很是寫意。
加上法式的旋律,悠揚悅耳,令人很放鬆。

La sarladaise$158

味道很豐富,尤其喜歡那蕃茜和蒜蓉香,令鴨肉更加惹味,好吃!

Caramelized banana $78

又有香蕉香,沒有太甜膩,好吃。

三扒兩撥,我們在四十分鐘內吃完午飯加甜品,鄰座的法國人仍在吃頭盤,或許我也要學一下法國人的慢活生活,也許更加寫意。
1984 瀏覽
午餐
2021-03-01 990 瀏覽
Fleur de Sel - 好好食嘅法式甜品🍮呢間法國餐廳專食正宗法式Crepe,有鹹crepe同埋甜crepe, 今次我就試咗個甜crepe☺️L’Aumoniere - 紅莓班戟配雲尼拿雪糕&意式奶凍 $98呢個crepe嘅賣相好靚,crepe餅底包住咗一球雲尼拿雪糕,面頭淋咗啲紅莓醬。味道食落好豐富,啲紅莓醬都幾酸,幾開胃,一定要連埋雪糕同埋crepe一齊食先得🤣下次黎會試下佢嘅鹹crepe😋餐廳環境都幾好,今次仲坐咗喺露台嘅位,都幾悠閒同舒服下。服務都唔錯,細心有禮👍🏻味道😋:7.5/10價錢💰:7/10服務💁🏻‍♂️:8.5/10環境🪑:8.5/10
Fleur de Sel - 好好食嘅法式甜品🍮

味道😋:7.5/10
價錢💰:7/10
服務💁🏻‍♂️:8.5/10
環境🪑:8.5/10

2021-01-01
2021-02-24 738 瀏覽
晚上去左呢間餐廳食法國菜。一坐低睇Menu 完全冇慨念食咩好,女侍應好貼心咁介紹招牌菜,最後叫左油封鴨配薯蓉同田螺crepes.雖然中午個餐仲未落格,但係野食太好味,仍然差唔多食哂。重點係服務一流,十分推介

2021-02-20
2021-02-08 553 瀏覽
今天和朋友聚餐很想吃法式crepe, 個人認為這家法式crepe是全香港最好吃最正宗的。餐廳位於銅鑼灣一棟舊式大廈的二樓內,裝修充滿濃濃的歐陸式風格。中午來的時候沒多久已經幾乎全場滿座,大部份都是外國 一家人來。點了洋蔥湯,雜菜湯,La Terre-Neuve, 和Nutella和一杯long black。洋蔥湯超級好喝,濃濃的洋蔥味水準十分之高。朋友的雜菜湯味道也不錯。La Terre-Neuve 是三文魚,煎蛋加菠菜組成,個人認為味道有點淡,不如我上一次吃的 L' Escargot 蝸牛crepe那麼好吃。但整體水準還是不錯。甜品Nutella是由半塊朱古力crepe 加半塊原味crepe組成,味道還可以,朋友很喜歡吃。但吃得多會有點膩。埋單人均255,能吃這種水準的法式crepe 實在是物有所值。

2021-02-07
  • onion shop
星期日約左朋友出銅鑼灣行街,行到攰決定黎呢間係樓上既法式餐廳食個下午茶😛係好少見係銅鑼灣開既法式可麗餅餐廳!🇫🇷———————🫓La Terre-Neuve $138🫓(8/10) 我地兩個人揀左一個鹹食既Crepe share黎食🙆🏼‍♀️呢個既配料係煙三文魚+波菜+蛋~🙆🏼‍♀️ 蛋皮偏薄同食到少許韌性☺️唔係走脆口既路線💁🏼‍♀️而整體黎講鹹香味十足👶🏻餅皮配埋內餡同流心蛋黃一齊食好夾好好食😋不過要講美中不足既係可能餅皮偏薄所以食落煙韌感唔夠大,口感冇咁有層次🐥餐廳都闊落,仲有個露台仔比兩三枱坐戶外食~成個氛圍幾悠閒同寫意,個個零鐘都坐得舒服☺️😊———————😋味道:8/10🤵🏻服務:8.5/10💰抵食:8/10⏳等候時間:0分鐘
———————
🫓La Terre-Neuve $138🫓(8/10)

———————
😋味道:8/10
🤵🏻服務:8.5/10
💰抵食:8/10
⏳等候時間:0分鐘
2020-12-13
2020-12-20 860 瀏覽
心思思🧐想食 crepe,呢間餐廳🍴就專門 serve 傳統🇫🇷法式 crepe,而且🤤口味好正宗!餐廳係一間🏬樓上鋪入邊,門口已經見到好有🇫🇷特色🤩。穿過呢條😎神秘嘅走廊🚶‍♂️轉個彎就入到去餐廳入邊🤤。🤤呢個 La Chef Complète 係屬於基本咸 crepe 款式,入面有🐖ham、🧀cheese、🥚egg 同埋🍄mushroom。餅皮🫓充滿蕎麥香味😋而且有少少🤏煙韌同彈性,餡料雖然樸實但好新鮮🥰美味!呢個係 L’Escargot,入邊餡料有🐌snail fricassee、🍄mushroom、🐖bacon、🥬spinach 同埋 white wine sauce。白酒汁味道唔算突出,不過🇫🇷法國蝸牛🐌就好嫩滑🤤,整體味道比較 strong 同creamy 👍!係呢度食甜品🍮當然都係 crepe,不過甜嘅 crepe 個🫓餅底同鹹嘅會有啲唔同,無蕎麥香,換成比較🥰甜美嘅麵粉香味。呢個 La Poire 餡料有🍐caramelized pear with lavender、🍨crème brûlée ice-cream 同埋 🍫chocolate sauce。啲 caramel

餐廳係一間🏬樓上鋪入邊,門口已經見到好有🇫🇷特色🤩。

穿過呢條😎神秘嘅走廊🚶‍♂️轉個彎就入到去餐廳入邊🤤。

La  Chef  Complète

L’Escargot

La  Poire
係呢度食甜品🍮當然都係 crepe,不過甜嘅 crepe 個🫓餅底同鹹嘅會有啲唔同,無蕎麥香,換成比較🥰甜美嘅麵粉香味。呢個 La Poire 餡料有🍐caramelized pear with lavender、🍨crème brûlée ice-cream 同埋 🍫chocolate sauce。啲 caramelized pear🍐好腍好香甜,crème brûlée 雪糕🍨好味得來配埋啲 cream 同杏仁片一齊食😋層次感更加豐富👍!

整體來講餐廳🍴雖然細細地,但啲 crepes 十分之美味😍。下次一定會再來,而且特別想試吓今次飲唔到嘅🧅洋蔥湯🥣!
2020-11-18
La  Chef  Complète
L’Escargot
La  Poire
日式鰻魚同法式薄餅的配搭令人印象深刻,焗蝸牛好香牛油味🤤Galette Japanese Eel, Pan Fried Foie Gras $288🦢Galette Burratina, Black Truffle, Parma Ham $178🧀Cassolette d’escargots $88🐌Fleur de Sel (銅鑼灣)🇫🇷銅鑼灣富明街1號寶富大樓2樓J室
日式鰻魚同法式薄餅的配搭令人印象深刻,焗蝸牛好香牛油味🤤

Cassolette d’escargots $88🐌

Fleur de Sel (銅鑼灣)🇫🇷
銅鑼灣富明街1號寶富大樓2樓J室
2020-10-19 3311 瀏覽
朋友介紹説這家法國餐廳是由法國人做主厨,食物做得非常地道,特別出名的是他們的french crepe。由於我自己本身一向喜歡吃crepe, 無論日式或西式都喜歡。於是二話不說馬上過來銅鑼灣拜訪這家店。這餐廳在一棟舊樓的2樓裏。餐廳不大但佈置非常有法國氣息, 特別喜歡坐在餐廳的陽臺上。陽臺的佈置非常花心思,仿佛自己身處外國中。在接近秋天的下午坐在陽臺上休閒的享受晚餐實在非常舒服。點了一杯Earl Grey, starter點了Cassolette of snails,Onion soup, main course 肯定要點La Scallops, L'Escargot和Duck Confit。Dessert 則點了Homehade Caramel Salted Butter。Earl Grey正常茶包沒什么特別。Onion soup洋蔥味濃郁, 實在非常惊艶。Cassolette of snails絕對是全晚我最喜愛的一道菜。法式蝸牛拌著garlic醤鋪在上面一起吃實在最高享受。L'Escargot 和La Scollops都是屬于咸crepe。前者以法式蝸牛伴濃郁的蘑菇醬放在香脆的fr

L'Escargot 和La Scollops都是屬于咸crepe。前者以法式蝸牛伴濃郁的蘑菇醬放在香脆的french crepe上。香甜的法式crepe伴著濃郁的蘑菇醬和法式蝸牛混在一起吃感覺非常特別。La Scollops 則比較清淡,兩粒大大的帶子加上火箭菜放在french crepe上,比較適合女士吃。

Duck Confit則比較特別。全隻油封鴨放在器皿上,口感非常香脆,特別是鴨皮吃上口非常香口,口感十分滿足。旁邊配了黑松露薯蓉,蘑菇和沙律化解了鴨的油膩。

最後的Homemade Caramel Salted Butter更加是全晚我最喜愛的一道菜。甜甜的糖漿和牛油塗上French crepe絕對會讓你停不了口。

整體而言這家店無論服務環境和食物絕對滿分。

2020-10-18
  • Homemade Caramel Salted Butter
  • La Scollops
  • L'EScargot