去西環,到海邊走走🌊吹下風,去新戲院🎬睇返齣戲,想過一個寧靜嘅時光。找到一間好舒服嘅𝙘𝙖𝙛𝙚,近期多咗咖啡☕️✖️🥃威士忌嘅店舖,𝙢𝙞𝙭 埋一齊,兩款都好啱心意,𝙬𝙝𝙮 𝙣𝙤𝙩 𝙗𝙤𝙩𝙝😅———————————————————————————🍽𝙀𝙜𝙜𝙖𝙙𝙤🥯💬超級豐富,賣相又吸引,貝果🥯夾住牛油果🥑、三文魚耔、炒蛋,配沙律🥗,超有誠意😋.🍽𝙎𝙥𝙞𝙣𝙧𝙤𝙤𝙢🥪💬呢款叫咗酸種麵包,配有大啡菇🍄、菠菜苗🌿、忌廉芝士,同樣咁高質又滿足☺️.☕️𝙛𝙡𝙖𝙩𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚💬平時去到咖啡店,好喜歡點1+1 或者係黑白配嚟飲,不過真係唔係度度🈶,但係呢一度無論叫邊一款咖啡☕️,都會做到保證「1+1」,先試一試齋啡☕️嘅豆香同味道,再試加咗奶泡之後嘅感覺,更提供咖啡豆嘅資料咭同埋可以寫低感想,好似上咗一堂簡單嘅𝙬𝙤𝙧𝙠𝙨𝙝𝙤𝙥一樣,好有誠意😎
———————————————————————————
🍽𝙀𝙜𝙜𝙖𝙙𝙤🥯
🍽𝙎𝙥𝙞𝙣𝙧𝙤𝙤𝙢🥪
☕️𝙛𝙡𝙖𝙩𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚
午餐
2021-06-03 169 瀏覽
呢間Cafe每段時間只會用一款single origin嘅咖啡豆,今期用嘅係Ethiopia雖然叫左latte,但都會有一杯仔espresso畀客人試下本身咖啡個味😇飲之前仲有杯清水朗下口,等你可以品嘗到咖啡真正嘅味道,好細心呀💕而張咭除左有咖啡豆嘅介紹,仲可以畀你紀錄低自己飲嘅感受📝完全感受到呢間cafe對咖啡嘅熱誠同執著☺️☺️適合想認真品嘗咖啡嘅人👍🏼
而張咭除左有咖啡豆嘅介紹,仲可以畀你紀錄低自己飲嘅感受📝
完全感受到呢間cafe對咖啡嘅熱誠同執著☺️☺️
適合想認真品嘗咖啡嘅人👍🏼
2021-05-15 231 瀏覽
路過西環堅尼地城,被一間咖啡店嘅名稱吸引住「For Single」?唔同似一蘭拉麵咁有板間開?我同朋友2個人一齊唔知又得唔得呢?好彩侍應姐姐熱情招呼,沒有板間房,只有精緻小木檯及散發柔和暖光的吧檯。侍應姐姐介紹了呢度係飲單品咖啡,配合唔同嘅沖調方法,帶出咖啡豆與別不同的口感。咖啡上檯時,並不是一杯Latte就算,反而是先品嘗一口Expresso,希望客人可以嘗到咖啡的真正香味,配上小咭介紹咖啡豆的出產地及口感,仲鼓勵客人筆錄個人感覺,對於門外漢的我而言,能夠享受一杯香滑細緻回甘嘅咖啡,已經非常滿足。差點忘了介紹充滿嚼勁及鬆脆外殼的Bagel,配上Cream Cheese,菠菜及大啡菇,令人回味無窮!

2021-05-05 197 瀏覽
夜晚放狗無意中經過,被餐廳嘅設計吸引。喺門口睇餐牌嘅時候,店員解釋餐廳理念。For single 係早上處理Single origin coffee,晚上處理single malt既whiskey。我覺得很有意思,所以決定坐低飲杯whisky。鋪面咁靚梗係打張卡先。坐低之後,店員詳細解釋可以選擇嘅whiskey種類,亦都了解過我喜歡飲嘅whiskey口味,最後推介左兩杯Smokey口味既whiskey比我。本人10分喜歡,下次一定會早上再嚟試吓佢哋嘅Single origin coffee。
啡·嚐 @ Single Kennedy Town Chill Life Cafe去到門口已經覺得呢間咖啡店別具特色,佢會喺門口開個窗做一個吧枱,所以喺外面已經可以望到入邊嘅格局,最吸引眼球嘅係佢哋嘅威士忌櫃,果然係愛啡之人🤪當然首先要試吓佢嘅espresso,同埋奶啡,之後就到佢嘅手沖,其實以咖啡來講,我嘅記憶點唔多,但最令我深刻印象嘅就係,佢每一杯咖啡都會比一張卡我,方便我記低每一種種咖啡豆嘅味道,同埋感覺,令人可以好似集郵一樣,記低自己曾經飲過嘅咖啡☕️整體來講,體驗幾特別,而且水準都係中上,值得一試🤓食物:⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ Single

Kennedy Town Chill Life Cafe

整體來講,體驗幾特別,而且水準都係中上,值得一試🤓

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️
互動:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
2021-03-02
10 分鐘 (堂食)
2021-05-02 233 瀏覽
很久很久沒有去食夏雪,所以特登坐車落去堅尼地城,去到才知道西環分店已關門大吉一段時間哈哈😄。另開了一間新的Cafe店叫for single 。反正來到門口試試無妨。For Single走精品咖啡路線。咖啡店以白和木色為主色裝潢後顯得鋪面更細小和逼夾,吧位佔據晒成個鋪面空間,坐位不多,只有數張吧枱位及4小圓桌,不能久座完全不舒服。餐牌食物選擇不少,主要輕食為主。Vegan (Bagel) HKD88材料豐富都好新鮮,醬汁酸甜開胃Tiramisu HKD68酒味不重,食多幾啖略為甜膩。Green Tea latte HKD53(Hot)/HKD57(Iced)沒有香味,感覺一般般

Vegan (Bagel) HKD88
材料豐富都好新鮮,醬汁酸甜開胃
Vegan (Bagel)

Tiramisu HKD68
酒味不重,食多幾啖略為甜膩。
Tiramisu

沒有香味,感覺一般般
Green  Tea  Latte
Green  Tea  Latte  (Iced)

2021-04-15 170 瀏覽
早排同朋友去左堅尼地城💕發現有間叫 「For Single」 嘅咖啡店上網查一查原來週末好多人排隊架😳難得我地都好自由平日去到無乜人鐘意Hea嘅我地一於入去品嚐一下😝初衫吉蒂還以為店名之所以叫「For Single」係因為佢適合獨個兒飲咖啡(Coffee For Single🤣)但原來大錯特錯❌佢意思係每個月只提供Single Origin嘅咖啡(Single Origin Coffee)而四月嘅The Single Origin係巴西嘅Campo Das Vertentes佢嘅Cupping Notes係/Honey/Candied Date/Yellow Fruits/Lemon Peel/Caramel呢間咖啡店除左裝修精緻用嘅咖啡壺及杯碟都好時尚🤩👉🏻超想自己都買番個😛加上佢地主張”Explore the Possibilities of Same Coffee Bean with Different Brewing Methods & Roast Level”比客人自由因應個人喜好選擇配搭💯當日吉蒂就點了Pour-Over
早排同朋友去左堅尼地城💕
發現有間叫 「For Single」 嘅咖啡店
上網查一查原來週末好多人排隊架😳
難得我地都好自由平日去到無乜人
鐘意Hea嘅我地一於入去品嚐一下😝

初衫吉蒂還以為店名之所以叫「For Single」
但原來大錯特錯❌

用嘅咖啡壺及杯碟都好時尚🤩
👉🏻超想自己都買番個😛
加上佢地主張
比客人自由因應個人喜好選擇配搭💯

當日吉蒂就點了Pour-Over嘅Medium Light(L)
而朋友就點了Aeropress嘅Medium Dark(D)
另外仲有Syphon, Cold Brew同Nitro Cold Brew
吉蒂個人比較中意點熱咖啡☕
因為可以飲到咖啡熱呼呼嘅味道亦可以等佢放涼之後試到另一番風味😌

還有一款Expresso-Based的
即是大家都比較常飲嘅Black Coffee同White Coffee
選擇好多元化👍🏻

佢地嘅咖啡全部都用迷你木色tray盛著送上
仲附上介紹咖啡豆嘅卡同比你記低自己tasting notes嘅卡
雖然吉蒂仲係一個飲咖啡嘅初哥😅
不過呢間店嘅咖啡無可否認係頗專業水準的
咖啡師嘅專注及手勢都不錯🉐️
中意品嚐咖啡嘅大家都推介去試試吧😉
再同吉蒂分享一下大家嘅飲後感

P.S. 聽說他家的甜品都好好食,而且夜晚仲提供Single Malt Whisky
下次又可以再去試試😋
2021-03-29
2021-04-07 189 瀏覽
咖啡店的切入點是,與其讓咖啡師向客人推介不同產地的咖啡豆,不如每個月提供單一產地的咖啡豆,從烘培、沖調方法讓初學者深入了解豆的風味。只有一款咖啡豆不代表選擇有限,客人可以選擇烘培程度和沖調方法,沖調方法除了常見的手沖(pour-over)、冷泡(cold brew)和虹吸(syphon)外,還有咖啡店少見的Aeropress和氮氣冷泡(nitro cold brew)。愚人節翌日早上到了咖啡店,點了一份Tiramisu和手沖咖啡。店員捧上咖啡時,木托上擺了兩張卡片;一張介紹咖啡豆的產地、高度、洗曬工序等等;另一張標明了沖調的方法,背面讓客人紀錄咖啡的烘培度、香氣、甜度、酸度等等。

手沖咖啡
手沖咖啡
  • 手沖咖啡/Single  Orogin
2021-04-02 148 瀏覽
🥚🥚🐷純白色木系café 文青必去✨性價比:7/10🍳食物:8/10🌏環境:8/10🕺🏻服務:8/10💰是次消費:Drink ~ $48/ food ~$100-138————————經過橫巷就會被這間純白色超文青的小店吸引,橫巷靜靜的,帶給人一種很舒服很和平的感覺。ғᴏʀ sɪɴɢʟᴇ並不是專讓單身者去的意思,ᴄᴀғᴇ賣的是精品咖啡,咖啡豆是來自單一產地 - 埃塞俄比亞的谷吉。我對咖啡的認識很貧乏,主要愛吃!今次時間太晚,怕飲了咖啡會睡不著覺,雖然這次與咖啡無緣,但依然試到他們的美食。ᴄʀᴀʙ ᴄᴏᴍʙᴏ (ʙᴀɢᴇʟ) ($138)這款麵包輕食可以選擇貝果或酸種包。牛油果片、炒蛋、松葉蟹肉、三文魚籽,一層層的佈好,份量多到快滿溢,有點不知如何入手呢,賣相十分讚。貝果像是瑪莎買到那種,偏硬身,切開時要很用力。牛油果有少許黑點,但味道不變,炒蛋軟滑。一口吃掉幾樣配菜,口感豐富,好味!另一邊是沙律,採用了多款蔬菜如羽衣甘藍、生菜、沙律菜,以黑醋汁作調味,感覺健康清新。ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ (ʜᴏᴛ) ($48)正常,美美拉花。ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ғʟᴏᴡᴇʀ (ʜᴏᴛ) ($4
🥚🥚🐷
純白色木系café 文青必去
✨性價比:7/10
🍳食物:8/10
🌏環境:8/10
🕺🏻服務:8/10
————————

ᴄʀᴀʙ ᴄᴏᴍʙᴏ (ʙᴀɢᴇʟ) ($138)
這款麵包輕食可以選擇貝果或酸種包。
貝果像是瑪莎買到那種,偏硬身,切開時要很用力。
Crab Combo (Bagel)

ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ (ʜᴏᴛ) ($48)
正常,美美拉花。
Green Tea Latte

ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ғʟᴏᴡᴇʀ (ʜᴏᴛ) ($48)
帶花味的伯爵花茶,細細樽方便倒,店員行過就會詢問要不要再加熱水。
Earl Grey Flower

如果是喝咖啡的話,小店設計到杯以下會放上咖啡豆的簡介,令人一邊品嘗一邊學習。
小店比較細,座位都較逼,星期六日更是超受歡迎,很多人排隊入座和外賣,適合進食和打卡,但似乎不適合長坐。門口的窗戶吧枱是打卡之選!

ғᴏʀ sɪɴɢʟᴇ
🚦西環堅尼地城厚和街6-18號滿發大廈地下D號舖
(堅尼地城站 B 出口, 步行約3分鐘)
🕰營業時間:1000 -19:00
2021-03-20
  • Crab Combo (Bagel)
2021-03-28 2340 瀏覽
元朗Cohee姊妹店。想食好耐,難得有個平日早收工,所以2點9左右嚟食個late lunch。對於企門口個位男咖啡師印象好深刻,服務態度非常好,隔著個口罩都feel到佢嘅笑容;而且我喺門口填完張google form登記後,佢仲送咗個👍🏻比我😊入內坐bar檯位,全店都幾full,滿是成雙成對的人類。雖然空間狹小,但裝潢精美,店員亦會好主動介紹佢哋當日提供嘅咖啡豆,咖啡旁又有卡仔介紹番隻咖啡豆同埋比客人寫返tasting notes,非常認真同貼心💛🥯Avomon $108即Avocado + salmon,可選擇bagel/ sourdough。建議試bagel,雖然我未試過後者😂因為個bagel真係好香軟,仲要係芝士味,略帶鹹香,配合埋蓉蓉哋嘅牛油果同厚厚哋嘅三文魚,仲有新鮮嘅沙律菜,真係好正唔係講笑🤤🤤☕️Latte $58好得意,點一杯latte另設一shot espresso比客人試埋咖啡嘅原始風味!當日嘅咖啡豆源自Ethiopia Guji。Espresso偏酸,唔識嘢嘅在下都係比較鍾情香滑嘅latte😋😋

🥯Avomon $108

☕️Latte $58
2021-03-05
午餐
2021-03-24 177 瀏覽
之前介紹過K11 Musea有個咖啡體驗如果覺得嗰個太advanced可以試下黎呢間簡約式café呢個更加Casual,但又有啲嘢玩下Flat White $58先講咗個體驗先,其實Flat White黎講算係偏貴但原來除咗本身杯啡之外仲跟咗一個shot嘅expresso,比客人試番個base除此之外,仲有兩張咭仔,同一枝筆一張係介紹番嗰期嘅咖啡豆另一張係比客人jot notes紀錄番咖啡少少嘅info,同埋嗰日嘅心情我覺得都幾得意架唔洗擔心會唔會唔識咖啡嗰啲其實成個過程都以自己嘅感受為主,好舒服Avomon $108我就揀咗Bagel,都好味喎芝士係blend in 咗喺Bagel入面仲有粒粒洋蔥,都幾香口淨係食個包都唔會好寡牛油果同三文魚就無特別點處理正常發揮,用嚟打卡都一流嗰日好好彩,同個朋友坐到門口窗口位闊落得黎,又幾舒服,又睇到Barista沖啡一路坐一路聞到陣陣沖咖啡嘅香味,好醒神
之前介紹過K11 Musea有個咖啡體驗
如果覺得嗰個太advanced
可以試下黎呢間簡約式café
呢個更加Casual,但又有啲嘢玩下

Flat White $58
先講咗個體驗先,其實Flat White黎講算係偏貴
但原來除咗本身杯啡之外
仲跟咗一個shot嘅expresso,比客人試番個base
除此之外,仲有兩張咭仔,同一枝筆
一張係介紹番嗰期嘅咖啡豆
另一張係比客人jot notes
紀錄番咖啡少少嘅info,同埋嗰日嘅心情
我覺得都幾得意架
唔洗擔心會唔會唔識咖啡嗰啲
其實成個過程都以自己嘅感受為主,好舒服

Avomon $108
我就揀咗Bagel,都好味喎
芝士係blend in 咗喺Bagel入面
仲有粒粒洋蔥,都幾香口
淨係食個包都唔會好寡
牛油果同三文魚就無特別點處理
正常發揮,用嚟打卡都一流

嗰日好好彩,同個朋友坐到門口窗口位
闊落得黎,又幾舒服,又睇到Barista沖啡
一路坐一路聞到陣陣沖咖啡嘅香味,好醒神
2021-03-14
15 分鐘 (堂食)
早餐
📍人氣CoHee姊妹店‼️• 專注單品咖啡豆 -- For Single☕️💛•==========================For single位於堅尼地城,係由元朗人氣cafe Cohee班底開設‼️🙈取名For Single意指咖啡只係用一款單品豆😊cafe用上白色同木色,簡約型格~menu主要提供bagel,sourdough,salad,waffle等輕食💁🏻‍♀️------------------------------⭐️Eggado Bagel $88 (7.4/10)餡料豐富足料,牛油果同炒蛋份量慷慨,牛油果夠熟,口感creamy👍炒蛋嫩滑富蛋香,如果三文魚籽嘅份量多少少就好啦😋旁邊嘅沙律菜份量都幾多,解下膩都唔錯👍Bagel係洋蔥芝士味,食落幾有鹹香~惟口感厚實,欠缺bagel嘅煙韌,比較似烘過嘅普通麵包多啲🙈🙈------------------------------⭐️Cheesam Sourdough $98 (7.1/10)呢款用上brie cheese同pancetta~brie cheese香軟,pancetta香脆富鹹香,有啲似豬肉乾咁🙈惟Sourdo

==========================
⭐️Eggado Bagel $88 (7.4/10)

呢款用上brie cheese同pancetta~brie cheese香軟,pancetta香脆富鹹香,有啲似豬肉乾咁🙈惟Sourdough 口感普通,組織頗鬆散,亦都無酸勁,反而食到好強嘅麥味🙈
⭐️Green Tea Latte $48 (7.2/10)
口感滑身,奶味較突出,後勁有微微嘅回甘,味道唔會太濃苦,比較係大眾接受到嘅味道🙈
⭐️Hojicha Latte $48 (7.5/10)
奶同焙茶味平衡得幾好~味道幾甘👍口感亦夠滑,唔會有茶粉渣🙈
整體嚟講食物ok,但未有好大亮點🙈但勝勝在cafe環境舒服,店員都好有禮貌,同朋友傾下計都係個唔錯嘅選擇😚
賣相:7.8/10
名稱:For Single
地址:堅尼地城厚和街6-18號滿發大廈地下D舖
前往方法:堅尼地城站
2021-03-12 188 瀏覽
・:*+. 𝑓𝑜𝑟 𝑠𝑖𝑛𝑔𝑙𝑒 !¡ [ 𝗶𝘀 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗽𝗹𝗮𝗰𝗲 𝘄𝗼𝗿𝘁𝗵 𝗮 𝘀𝗲𝗰𝗼𝗻𝗱 𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁? ] #mkeats_saiwan #mkeats_cafe #mkeats_saiyingpun ______________________________visited @forsinglehk when it was newly opened ( yes a few months from now 🥶) as shown in the picture, for single is a tiny cafe which accommodates around 12 customers.although for single is famous for their coffee and whiskey, me and @sharemyfoodd decided to order only light snacks because we both aren’t big fans of coffee xd☾ 𝙝𝙤𝙣𝙚𝙮 𝙢𝙖𝙧𝙨𝙘𝙖𝙥𝙤𝙣𝙚 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙬𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚 ($68
・:*+. 𝑓𝑜𝑟 𝑠𝑖𝑛𝑔𝑙𝑒 !¡

☾ 𝙝𝙤𝙣𝙚𝙮 𝙢𝙖𝙧𝙨𝙘𝙖𝙥𝙤𝙣𝙚 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙬𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚 ($68)
their cream waffle did impress me! really love how theres sugar on the outer layer n still isnt overly sweet! love the buttery-on-the-inside-crispy-on-the-outside texture sm that we ordered two in total!!🥰🥰🤍
the waffle is just impeccable in terms of appearance and flavour.

﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏
☾ 𝙚𝙜𝙜𝙖𝙙𝙤(𝙬/ 𝙗𝙖𝙜𝙚𝙡) $88
𝚊𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘; 𝚜𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝚛𝚘𝚎; 𝚜𝚌𝚛𝚊𝚖𝚋𝚕𝚎𝚍 𝚎𝚐𝚐
here comes the disappointing part
they forgot to add salmon roe to our bagel!
we told the staff abt this but they just said sorry and left... thought they would compensate us with at least some salmon roe but no
to be very frank, their bagels r just mediocre. but the scrambled eggs r quite smooth n delectable. imo without the salmon roe it kinda downgraded this bagel as i assume salmon roe is what makes this bagel worth such a price.

𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 8/10
𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 7.8/10
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 7.8/10

🖇 Shop D, G/F, 6-18 Hau Wo Street, Kennedy Town Hong Kong
一杯咖啡加一杯espresso可以試埋豆的原味Ethiopia咖啡豆fruity呢個presentation有啲熟口面原來係錦田 CoHee姊妹店有張卡仔 試完可以即時記錄.Toast 可以揀bagel或sourdoughOnion Bagel洋蔥香好重 幾好食配牛油果同埋三文魚都係最穩陣嘅組合如果大啡菇係角切  唔知會唔會juicy啲呢😆Tiramisu 較甜 酒味唔出 一般.Avomon Bagel $108Vegan Sourdough $88Tiramisu $58Latte $58Cappuccino $58.店內比較迫外賣咖啡杯幾靚 下次可以買完去海邊走走.

一杯咖啡加一杯espresso
Avomon Bagel
Vegan Sourdough
Latte
2021-03-09 172 瀏覽
原來係錦田cohee既姊妹店,這次拜訪的是西環店☺️今次無飲咖啡,下次再試,食物質素幾好,但座位空間比較細😘加上假期去比較多人😅會比較喜歡錦田的空間🤣🤣🤣兩杯野飲都好好飲,拉花都keep到,都係我鍾意既味道☺️Waffle好食丫,除左打卡影相,外脆內軟,不太甜膩,很好吃💛.Green tea latte $48Hojicha latte $48Avomon $108Honey mascapone cream waffle $68
原來係錦田cohee既姊妹店,
這次拜訪的是西環店☺️
今次無飲咖啡,下次再試,
食物質素幾好,但座位空間比較細😘
加上假期去比較多人😅
會比較喜歡錦田的空間🤣🤣🤣
兩杯野飲都好好飲,拉花都keep到,都係我鍾意既味道☺️
Green tea latte $48
Hojicha latte $48