2021-07-20 1247 瀏覽
時值母親生日,故挑選比利時菜讓她一試,味道擺盤服務皆不錯!最驚喜是上甜品的時候餐廳播生日快樂歌,讓母親過了一個美好的晚上。謝謝餐廳的安排🥰另外餐廳位處海旁景色優美,亦為約會好地點。
享受生活首選餐廳!落咗地鐵要行10分鐘,有成三個大街口,記得要帶遮⛱,因為夏天嘅時候都好曬,冇瓦遮頭。餐廳本身有2層,可以選擇坐出邊露天位,望海景,或者坐入邊,涼住冷氣都可以見到海景!與隔離檯有一定嘅距離,坐得舒適! Croque monsieur - 喺brunch menu, 喺正常Menu嘅最後嗰幾頁,好cheesy! 簡單來講係 1) 多士 2)芝士 3)Ham 一啖咬落去,好濃的芝士,半融嘅芝士,入邊仲有Ham,味道好夾!
享受生活首選餐廳!

與隔離檯有一定嘅距離,坐得舒適!

簡單來講係 1) 多士 2)芝士 3)Ham

Croque  monsieur
2021-07-01
Croque  monsieur
🥘 1/2 kg Frites House Mussels w/ Sourdough and Fries ($245)今次係第一次食呢到既mussels所以想試下佢最classic既味道先😋 又幾好食喎! 個cream cheese 汁都好rich但係又唔會太heavy~好compliment到青口既鮮甜🥰 而青口本身都好大隻鮮甜👍🏻有20-30隻到(?) 另外薯條熱辣辣 夠薯又好脆口😍🥗 Classic Ceasar Salad ($120)中規中矩啦~ 蔬菜好新鮮 又夠多醬 😚 唯一係crouton硬左少少🤏份量足夠可以2-3個人share黎食👍🏻🥩Steak & Frites ($395)雖然價錢都算偏貴 但係質素都幾好 食得過👍🏻 我地要左 medium rare 個cook都幾spot on!🙋🏻‍♀️ 牛排本身都算嫩 夠肉味 有無好多根 加上有適量肥膏 油脂分布尚算可以😍 薯條好粗好多😋 另外欣賞有herb butter 令個扒多D層次 (唔係間間餐廳都會咁精緻☺️)🍨Dame Blanche ($115)自己對甜品有少少失望🥺因為望相就覺得好似好大份好特別咁 點知黎到都係1人

🥗 Classic Ceasar Salad ($120)

🥩Steak & Frites ($395)

🍨Dame Blanche ($115)
自己對甜品有少少失望🥺因為望相就覺得好似好大份好特別咁 點知黎到都係1人份 重要比較普通 得少少餅乾碎係面 朱古力醬偏少😢 而下面係得vanilla ice cream 雖然whipped cream好新鮮 而 overall 都好食既 但係$1xx 真係唔係好划算🙈 (寧願用錢食mains😋)

Overall really nice vibes and dining environment😊Very friendly service as well! Would go back for more food😝

評分:

😋味道: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤩賣相: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🌝環境: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💰價錢: 👍🏻👍🏻👍🏻
🙈服務: 👍🏻👍🏻👍🏻
🗣回頭率: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🙋🏻‍♀️加一
🙅🏻‍♀️限時 (繁忙時間120分鐘)
Steak  &  Frites
🥗 Classic Ceasar Salad
🍨Dame  Blanche
Steak  &  Frites
🥗 Classic Ceasar Salad
2021-06-16 988 瀏覽
將軍澳和女兒午餐,在開飯搜尋有什麼選擇,看到連鎖比利時餐廳Frites, 剛好在女兒office附近,便去試試看。餐廳在將軍澳海濱展廊旁邊,有室內和室外坐位,今天下雨便選了室內坐,不然在外面看看海景也不錯。12時半入坐,只有2枱客人,可以静静的一家人吃個午餐。點了三個set lunch.頭盤有二個選擇Ceasar salad 大路貨色,意大利生菜爽,烟肉香,芝士濃,味道不錯。椰菜花忌廉湯湯也順滑好飲,擺盤也漂亮。忌廉煮青口青口一向是這連鎖店的signature 食品,青口質量很好,十分鮮嫩,下次來也一定再點。USDA Angus 西冷牛扒這西冷安格斯牛扒也不差,order medium, 熟過了些,但可以的。這裡的配菜炸薯條也很出色。忌廉意大利麵這意大利麵便一般般,不過不失了。鮮橙可麗餅甜品沒有選擇,只提供可麗餅,也是新鮮煎的,醬汁是鮮橙和橙皮絲,合我個人口味。如果不喜歡橙皮味道便可選餐茶,這里的咖啡也不錯。餐廳有五位菲律賓籍侍應生,可能人客不水,服務十分殷勤。
頭盤有二個選擇
Ceasar salad
Ceasar salad

大路貨色,意大利生菜爽,烟肉香,芝士濃,味道不錯。

椰菜花忌廉湯
椰菜花忌廉湯

湯也順滑好飲,擺盤也漂亮。

忌廉煮青口

青口一向是這連鎖店的signature 食品,
青口質量很好,十分鮮嫩,下次來也一定再點。

USDA Angus 西冷牛扒

USDA Angus 西冷牛扒

這裡的配菜炸薯條也很出色。

忌廉意大利麵
忌廉意大利麵

這意大利麵便一般般,不過不失了。

鮮橙可麗餅
鮮橙可麗餅

如果不喜歡橙皮味道便可選餐茶,這里的
咖啡也不錯。

餐廳有五位菲律賓籍侍應生,可能人客不水,服務十分殷勤。
咖啡
2021-06-01
  • 炸薯條
  • 青口
2021-05-25 1287 瀏覽
Has been a while... craving for fries & musselsfinally yes I’m here! *Start with cold platter for pairing with bubbles ($45 per glass for HH, what a steal)- HH time start at 11/ 12-8pm even on PH -obsessed with the black truffle flavor salami (top-right) good to share with a group. Mussels pot -we had the signature flavor, so creamy & rich! YummyThey’ve got lot of flavors, next time might go for the spicy one Crab ball -snacks menu start at 3pm-crunchy & tasty one!!-next time I would like to try
finally yes I’m here!
salami (top-right)
good to share with a group.

Mussels pot

Crab ball
-snacks menu start at 3pm
-crunchy & tasty one!!
-next time I would like to try chicken pops

Was a lovely lunch with beloved family.
Definitely will visit again

2021-05-19
  • Fries
  • Mussels
After a long day walking around Hong Kong we spotted this cute little shop on the corner in TKO. “You can’t mess up mussels” we thought…. A disappointing meal and 2 cases of food poisoning later, we stand corrected. 🤢Ambiancero - Decor is lovely, feels authenticCon - early 2000s club music forcing us to shout our order at the staff.. not great..Taste: Pro - Chips were warmCon - mussels were rubbery and overcookedCon - huge shells and tiny mussels meant that we didn’t have a lot of the actual mea

Ambiance:
Pro - Decor is lovely, feels authentic

Taste:
Pro - Chips were warm

Con - huge shells and tiny mussels meant that we didn’t have a lot of the actual meat for our 1/2 kg

Con - 20% of shells were closed, so there were hardly any mussels to eat

Con - pina colada mocktail tasted like diluted coconut cream

Day after:

Massive con - 2 cases of food poisoning

There are lots of great restaurants in TKO. Try any other one…. Your intestines will thank me.
2021-05-22 664 瀏覽
環境一流,食物好食,真係唔錯。放假過黎行下皆因附近有donki 行街食野消費簡直一流。浪漫一下同男女朋友老公老婆情人家人黎呢度行下消磨時間都唔錯。食物正,最後甜品超驚喜!
環境一流,食物好食,真係唔錯。
放假過黎行下皆因附近有donki 行街食野消費簡直一流。
食物正,最後甜品超驚喜!
2021-02-17
2021-05-12 915 瀏覽
Weekend 晚市時段要book 訂枱否則好難有位叫左個必叫item 青口1/2 kg 都夠4⃣️個人食 (如果大家都只係想試試既心態)青口好新鮮,青口肉偏小粒個湯可以點麵包同薯條食但友人唔太識欣賞 (湯覺得偏咸 ,而麵包偏硬)叫左個素意粉,外表..配菜看似簡單但其實調味做得好好,意粉質地軟硬適中👍個炸蟹球好有驚喜👍香脆可口牛扒中規中矩,做到我要既熟成,有牛味 (薯條量有啲多)Ribs 做得軟淋入味當晚有枱食客生日,侍應播生日歌+蛋糕蠟燭好有氣氛😆
Weekend 晚市時段要book 訂枱
否則好難有位
叫左個必叫item 青口
青口好新鮮,青口肉偏小粒
個湯可以點麵包同薯條食
但友人唔太識欣賞 (湯覺得偏咸 ,而麵包偏硬)
叫左個素意粉,外表..配菜看似簡單
但其實調味做得好好,意粉質地軟硬適中👍
個炸蟹球好有驚喜👍香脆可口
牛扒中規中矩,做到我要既熟成,有牛味 (薯條量有啲多)
Ribs 做得軟淋入味
當晚有枱食客生日,侍應播生日歌+蛋糕蠟燭
好有氣氛😆
2021-05-11 625 瀏覽
澳南開左好多間新餐,呢間去過幾次都無位,今日星期一,諗住實有位,7點去到已經7成滿座,好彩有位,我地一行4人安排坐2樓,2樓有少少海景(黃昏),如果想睇海景,我會去食下午茶,因為天黑左,海景就睇唔到,坐低後,職員快上遞上幾 杯水 ,見到有長者,馬上送上熱水, 夠細心,Happy hour 去到晚上8點,我地點了兩杯 cocktail試試,一般般啦,可能唔識點掛,點了1) 蟹肉蝦肉球 (小食),感覺: 一般般啦!2) 香蒜意粉感想: 少少辣,好香蒜蓉味 ,不過牛油超多,但好味3) 半份豬肋骨配薯條感想: 骨同肉嘅比例啱啱好, 最欣賞係炸薯條,因為用番薯,真係估唔到佢咁好味4) 龍蝦risotto龍蝦肉彈牙, risotto啱啱熟,有少少咬口, 龍蝦味重, 加咗少少茄汁調味,啱啱好,like
1) 蟹肉蝦肉球 (小食),
感覺: 一般般啦!

蝦肉蟹肉炸球

2) 香蒜意粉
感想: 少少辣,好香蒜蓉味 ,不過牛油超多,但好味

3) 半份豬肋骨配薯條

燒豬肋骨 (半分)

4) 龍蝦risotto

龍蝦risotto

2021-05-10
2021-05-02 666 瀏覽
同一班好朋友聚會,係將軍澳海旁附近,幾好feel去試吓一入到餐廳啲職員好Nice,然後播住音樂,見到所有客人都好開心咁食緊野同enjoy,氣氛好好,有外國嘅情調。食物方面亦有很多選擇,我們點了豬手、白汁青口、銀雪魚、吞拿魚沙律、芝士焗西蘭花同啤酒🍻豬手好大碟,皮炸得很脆,但肉依然很鮮嫩多汁,我哋差唔多成碟食晒,因為送啤酒一流。青口係呢一間舖頭出名,有很多唔同味,不過我哋揀咗最出名嘅白汁焗,青口很新鮮,分量亦很充足,以佢嘅白汁好入味,可以用來點麵包,點青口更加帶出鮮味其他菜式都唔錯,而我哋點嘅啤酒好特別,一組有5款口味,可以比一班朋友試吓唔同嘅味道幾好玩咁啱有其他人生日🎂然後當職員送上蛋糕嘅時候佢哋唱生日歌,其他在場嘅客人都會一齊唱同拍手,感覺好開心🥳如果下次我生日都可能會喺呢度慶祝🪅整體而言真係好唔錯,食物方面出色,服務一流,環境好舒服😌
同一班好朋友聚會,係將軍澳海旁附近,幾好feel去試吓

整體而言真係好唔錯,食物方面出色,服務一流,環境好舒服😌
2021-04-26 581 瀏覽
自從呢頭d樓入伙,donki又開左之後,就愈開愈多餐廳,仲要好多都好似幾高質,我自己mark低左好幾間打算慢慢試,今次就試有好幾間分店嘅Frites。餐廳有d星期幾優惠,例如星期三有$100 和牛burger,我星期二去就有呢個$295 龍蝦x牛扒x芝士燒汁薯條優惠。初初我以為係原隻龍蝦,但係原來唔係,係有d龍蝦肉撈左d菇同其他野咁樣焗返黎整,味道都唔錯,塊扒叫左medium但係就鞋左少少,薯條正常發揮。跟住叫左House Mussels招牌忌廉青口(0.5 kg),味道同係比利時食嘅有出入,可能始終要配合香港人口味,忌廉味濃,但唔見有配料例如洋蔥之類,青口鍋跟薯條同一塊牛油麵包,我食落覺得塊包好油,唔係咁好食,青口熟度剛剛好唔會好橡筋feel,整體都ok。最後仲有個西蘭花Side dish,好味!硬度適中再加埋芝士汁🤤🔸食物都ok嘅,但座位就真係偏細,有少少坐得唔係咁舒服。

🔸食物都ok嘅,但座位就真係偏細,有少少坐得唔係咁舒服。
將軍澳近年發展一日千里,在將軍澳海濱長廊附近,除了驚安的殿堂 DON DON Donki 之外,戶外餐廳也可算是一大賣點。今次就為大家介紹位於海濱長廊的「FRITES Belgium on Tap」。由將軍澳站 A2 出口步行至海濱公園,需時大概十分鐘。沿路沒有樹蔭,雖然春天時份雖然微涼,但也是曬得睜不開眼,緊記帶上帽子出門。中午十二點正,大部份的餐廳都充滿人潮,幸好 FRITES 還有少量位置,侍應亦快速幫忙安排入座。FRITES 對我而言不算陌生,青口及牛扒的口碑一向不俗,但一般都於晚市與朋友聚會居多。由於這是第一次於午市光顧,店員見我舉棋不定,都頗為貼心地為我推介 BRUNCH,供應時間為 11:45am 至 3:00pm。Twisted Egg HK$135這份炒滑蛋配煙三文魚、蘆筍及阿根廷香草醬味道非常不錯! 炒滑蛋的份量頗多,配上檸檬汁及阿根廷香草醬,令整體更為出色。至於蘆筍則置於滑蛋下方,蘆筍處理得宜,非常爽脆鮮甜。煙三文魚共有四大片,非常有滿足感。Rich Man’s Burger HK$190以澳洲和牛漢堡肉配多款餡料而成,包括:煙肉、煎蛋、焦糖洋蔥、生菜、酸黃瓜、蕃
Twisted Egg HK$135

Rich Man’s Burger HK$190
以澳洲和牛漢堡肉配多款餡料而成,包括:煙肉、煎蛋、焦糖洋蔥、生菜、酸黃瓜、蕃茄、蘋果木煙車打芝宜及牛油漢堡包。份量充足不能一口吞噬,而且蕃茄非常厚身解膩,另外亦配薯條及蛋黃醬。店員下單時有追問是否share食用,如是的話可代為分開漢堡,貼心值得加分!

整體而言,午餐也是保持一貫質素,十分推介。但記得預先訂座,因假日人流不斷。
I would never ever go to this place ever again. the experience terrible. Tiny mussels that were overcooked... Also, don't try the Mussel Madness promotion - We went to on a Monday and noticed a Mussel Madness promotion (i.e. all you can mussels for a fixed price). Each round comes with 8 tiny baby mussels, and one round took 40mins (we timed it and yes, 40 precious minutes!!!!). If you don't want to encourage people getting the promotion, don't roll it out. How they treat customers are ridiculou

How they treat customers are ridiculous!

香港比利時餐廳吾算多,啲間都比較出名,特別佢地嘅青口應該係數一數二好味😋性價比都算高,真係約會首選推薦,一來菜式偏特別,好多人應該未試過,二來氣氛都非常好,好多人都會係到飲酒傾計嫁-🧏🏻‍♀️溫馨提示:佢地餐廳嘅份量偏大份,所以無論三五知己定係拍拖仔嚟食都非常適合,禁先可以慢慢食同食到吾同款式。另外,有養寵物嘅啲到都係個好選擇嚟嫁-▪️脆炸雞配燒烤醬 CRISPY CHICKEN BBQ SAUCE$75▪️焗原個金文筆芝士 BAKED WHOLE CAMEMBERT $155▪️地中海風味青口 MEDITERRANEAN 1/2KG $265▪️龍蝦意大利飯 LOBSTER RISOTTO $295▪️比利時窩夫 WAFFLE BOMB ALASKA $125▪️ONE MORE PLEASE $55▪️TIKKICOLADA $55-#脆炸雞配燒烤醬肉質非常嫩滑,做到外脆內軟嘅感覺,而且吾會好多油,我最怕食炸物成口油感覺,另外再加燒烤醬襯托,略酸略甜,配埋落去夾。#焗原個金文筆芝士大約四寸嘅size大約嘅芝士放進木質圓盒裡,表面少量蒜蓉迷迭香調味,不過吾知係味趕住收工,未完全熔曬,非常硬身,而且味
▪️龍蝦意大利飯 LOBSTER RISOTTO $295
▪️ONE MORE PLEASE $55
▪️TIKKICOLADA $55
#脆炸雞配燒烤醬

#焗原個金文筆芝士
大約四寸嘅size大約嘅芝士放進木質圓盒裡,表面少量蒜蓉迷迭香調味,不過吾知係味趕住收工,未完全熔曬,非常硬身,而且味道偏淡吾洗配多士食都淡淡地

#地中海風味青口
幾乎枱枱都會叫嘅招牌菜,青口應該係每個人嚟嘅目的。利用左西班牙辣肉腸、辣椒、洋蔥、芫茜、牛油及黃燈籠椒醬調味,不過都汁太過少啦,令青口吾夠入味,不過肉質依然鮮甜嘅😍如果人多或者海鮮愛好者可以選擇一公斤食,大約$425價錢

#龍蝦意大利飯
一上枱勁大碟,成隻龍蝦擺係枱面到,西北大西洋龍蝦同埋虎蝦肉,聽落都知啖啖肉,仲有淡淡嘅蕃茄味,利用白酒同埋新鮮香草調味,不過對於我個人嚟份量非常足夠,肉量都算多,以啲個價錢物超所值,不過略嫌蕃茄味吾太夠

#比利時窩夫
個窩夫超級超級大😂對女仔打卡啵講外型無得輸,不過我地好驚佢會跌,要好小心切。佢嘅窩夫係偏硬身,而且佢嘅cream同埋中間果層軟糖霜打發得會比較軟實,食落去非常飽肚,而且成個甜品四個人食都覺得好甜,所以每人一小舊就好足夠啦
————————————————————-—————-
📍Location
Shop G03 & 103A, 1/F, Monterey Place, 23 Tong Chun Street, Tseung Kwan O

📍Branch Store
Central/Wanchai/Causeway Bay/North Point/Quarry Bay/Kwun Tong/Tai Kok Tsui
🕙Business hours
11:45am-10:00pm
𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻
2021-04-08 374 瀏覽
對上一次黎係半年前,當時係點a la carte上次食左份有青口既意粉 喜出望外 一直對佢青口念念不忘雖然佢牛扒同服務真係一般 但之後知道佢地每個星期一都係青口任食~ 見今日去開將軍澳staycation就book來試試看HH$50 Son of a gun Whisky+Mango+Lemon同上次杯tropical mojito差少少,呢杯好淡好多冰而且偏甜.$40 Iced Mocha我地總共點左8盤青口只有第一盤有跟薯條及麵包麵包好乾好硬同埋好UN薯片係新鮮炸起脆卜卜好好食.同埋青口質素同上次食意粉個隻青口 真係差好遠好遠上次意粉個隻係大大隻 隻隻都好厚肉漲卜卜呢次好明顯係得個殼大 但青口肉就好細隻 無咩肉咁.但我主要食佢D汁 就由佢 而且all you can eat 都無咩要求.不過試一次就夠. 每盤大約有10-12隻左右House Mussels 呢隻味最好食 total叫左3盤都係呢隻味.入面係蕃茄, 白酒, 蒜蓉,洋蔥,小蔥及忌廉Provençale 無特別 好淡 好似蕃茄湯咁入面係蕃茄,蒜蓉,洋蔥, 牛油及香草 Mediterranean 都係好淡 但比蕃茄味濃小小
雖然佢牛扒同服務真係一般 但之後知道佢地每個星期一

$40 Iced Mocha

我地總共點左8盤青口
只有第一盤有跟薯條及麵包
麵包好乾好硬同埋好UN
薯片係新鮮炸起脆卜卜好好食.
同埋青口質素同上次食意粉個隻青口 真係差好遠好遠
上次意粉個隻係大大隻 隻隻都好厚肉漲卜卜
呢次好明顯係得個殼大 但青口肉就好細隻 無咩肉咁.
不過試一次就夠. 每盤大約有10-12隻左右

入面係蕃茄, 白酒, 蒜蓉,洋蔥,小蔥及忌廉

Provençale 無特別 好淡 好似蕃茄湯咁
入面係蕃茄,蒜蓉,洋蔥, 牛油及香草

Mediterranean 都係好淡 但比蕃茄味濃小小
入面有西班牙辣肉腸,辣椒,洋蔥,莞茜, 牛油及黃燈籠椒醬

Hoegaarden 唔差 有小小酒味 同埋好香檸檬味 幾清新
入面有莞茜,茴香,檸檬皮, 牛油及Hoegaarden啤酒

Marinière 食落同Hoegaarden差唔多. 只係啤油同白酒分別
入面有白酒,西芹,蒜蓉, 牛油及香草

Laksa 其實我至鍾意呢款 因為味道係最濃郁 但唔咸 而且辣辣地好惹味
入面有椰奶, 白酒, 香茅,青檸葉喇沙咖喱汁
2021-04-05