2022-12-22 382 瀏覽
一聽個餐廳名叫「㗎己冷」,即係潮州話「自己人」嘅意思,就知這裡主打食潮州菜。此店開業兩年,尚未光顧過,知道它是粵菜「六公館」同集團餐廳,星期五放工就來一試水準,順道約埋久沒見面的林柏希敘舊。餐廳室內裝修精緻優雅,有一邊落地玻璃看維港景,若想眼睛也有視覺享受放鬆一下,不妨訂位時訂窗邊的位置:今次我哋坐VIP房,趕到來已經非常肚餓 XD 早到的柏希一早叫定餸,時間剛剛好,立即有得食,開動!餐前小吃有花生及潮州人常吃的醃春菜,加碟潮州辣椒油:食潮州菜點都要嚟個滷水,第一味「滷水鵝拼豆腐」$238份量比我想像中少,價錢也有點貴。鵝肉比較肥,整體我會評價為基本滷得入味,八角也香,稍嫌整體滷水還是不夠醇厚:整碟菜的靈魂 - 滷水,要經過歲月的千錘百煉,愈老愈有料。此汁感覺似幾年貨仔,年紀尚幼,再進一步相信要假以時日,急不來。滷水豆腐:「馬交椒鹽粟米」$128椒鹽粟米聞說是澳門大排檔的地道美食,應該不算潮州菜吧 (?!) Any 肥,粟米通常都會是餸菜的配角或者用來煲湯;造成鑊氣小炒椒鹽粟米,印象中之前吃過一次:今次重溫我覺得它做得不俗,鑊氣夠,椒鹽也夠惹味,口感外脆內嫩,是個不錯的佐酒小菜。聽說這
食潮州菜點都要嚟個滷水,第一味「滷水鵝拼豆腐」$238
馬交椒鹽粟米」$128
今次重溫我覺得它做得不俗,鑊氣夠,椒鹽也夠惹味,口感外脆內嫩,是個不錯的佐酒小菜。聽說這個菜式的傳統製作步驟複雜,要將粟米切件後先蒸後炸,再沾上椒鹽爆炒且要令到粟米不爛。這些手功菜,還是在外吃吧!

沙薑走地雞煲」$238
這個應該是粵菜 (?!),似啫啫雞煲,換上半隻斬件的沙薑雞。一打開個煲蓋,香氣四溢,聲音「咱咧啫纍」,已經有份嗅覺同聽覺的享受:
雞肉非常滑,有肉汁,味道到位。焦位近鏡:
侍應查詢一下,原來他們是用「三黃雞」,肉味較濃,也更容易保留肉質的滑溜度。雖然此雞都是以沙薑的味作主導,他們挑選「三黃雞」就令我感受到廚師在選用食材上有下個功夫。

最後來個真正的潮州菜「懷舊媽媽春菜煲」$148。潮州人喜歡吃春菜,它並非春天才有,是一年四季都有供應的蔬菜。潮州人在立春之後,經常會用春菜入饌,取其迎春的好意頭:
春菜可以用來清炒、滾湯等等,今次用來做煲仔菜,它的口感似芥菜,卻沒有苦澀味,蠻清脆爽甜:
裏面配有排骨:
白蘿蔔:
湯汁鮮甜,這個菜最得我歡心,簡簡單單見真章,雖然我不是潮州人,相信這個是當地的家常菜,所以冠以「懷舊媽媽」的菜名,值得點。而且這個剛好與開胃小吃「醃春菜」首尾呼應,好一對生死戀 XD

侍應服務殷勤有禮,整體總結是餸菜水準中上,價錢稍貴 (溫馨提示,這裏如要冷開水是 $80 一支),不過等價交換得到坐得舒服,環境清雅的一些硬件享受。若果吃厭了一般舊派潮州傳統菜館,可以不妨一試。
2021-09-05
  • 沙薑走地雞煲
2022-04-04 388 瀏覽
Was surprised to see there were window seats available for walk in. Service was good, staff were polite and attentive. Felt like food was only average. A bit on the oily side actually.
2022-03-01 234 瀏覽
位於尖沙咀@gaginang飯館有無敵大海景,早啲book嘅話可能會book到房,今次我我哋2個人就book到6人房,好開心!午市出名食點心,我最欣賞「小梨子鹹水角」糯米皮厚度剛剛好,入邊啲餡料好香,最重要個外型真係靚到唔捨得食!另外都嗌咗醬皇金錢肚,香煎蘿蔔糕,椒鹽白飯魚,生煎牛肉包.. 佢哋嘅甜品都好靚好出名,但因為係朋友生日所以自己帶咗蛋糕仔,佢哋都比我哋拎出嚟食,就算大牌子都好有人情味,一定會再返嚟!好食到有啲唔記得影相😜
好食到有啲唔記得影相😜
2021-12-28 407 瀏覽
油泡筍殼魚 整得好食可以好正 手勢好 香得黎吾會油膩 但條魚鮮味吾夠 差d豬紅韭菜調味唔係好濃 但都好好食 食落少少辣 有d豆醬香味 韭菜粿潮州出名食粿 但油得滯潮州粉果的確比一般酒樓食到既好食 有d菜莆系入面 幾好食
2021-12-05
Having a good good seaview when you just get in the restaurant, at first i wanna have a sofa table but the window table seems not bad too haaa, seem only we two eating in this GaGiNang our reserved room haaa(;At night, wanna have some light tea so we get chrysanthemum but i wanna say the taste so light seem it already brewed several times lollI quite like their appetizer sweet bean i’m not quite sure what’s it but the taste is light sweet good to have some before our main dishes haaStir fried Ch

chrysanthemum
appetizer sweet bean
Stir fried Choy Sum with preserved ham honestly below my standard, choy sun is so thick
, my mom cooks even better than this lol, the taste just normal nothing special no next time
Braised Spare Ribs in Plum Sauce is so so good
, i like the little pieces of sides figs haa so sweet and ribs taste so good tooo yummy with sweet plum sauce
, the sweetness is just right and i like the soft texture of rib meats haa, just a good one
Pan fried noodles served with vinegar and sugar is not a common dish in a chinese restaurant
, usually found in chiu chow restaurants, tried several times of this pan fried noodles in other shop, here seem a bit too sour
, i guess he is putting too much vinegar insides lorr but he enjoyed a lot loll, not too bad for me so crispy texture haaa
insides:
I love the view and environment here in this lovely moon day, such a enjoyable night yayaya, food isn’t bad, quite nice if you want a comsy rest haaa
appetizer sweet bean
2021-12-18 322 瀏覽
近來不停上演著與朋友的告別式,一位認識十年的朋友要離開了,趁臨別前約她吃個飯。她沒有特別想吃什麼,交給我全權負責,我便圍繞著「英國有咩無得食」角度去找餐廳(其實英國咩都有得食,是好不好吃的問題),看到這間GāGǐNāng 飯館,最終選了潮州菜。GāGǐNāng即是潮州人的潮州話拼音,主打「新派潮州菜」,通常加個「新派」喺頭,都伴隨點點伏味。潮州菜當然不少得滷水,打開餐牌想叫個滷水拼盤,點知......「未有提供」,心裡萬二分失望。於是再看看其他菜式,凍魚凍蟹不太想吃,最終叫了蠔烙和潮州炒麵線。蠔烙($188)以這個價錢來說,實在有點貴。上桌時圓圓一塊很厚的感覺,𠝹開時有清脆「索索」聲(第十張),是炸得不錯,但厚的原因不是蕃薯粉多、不是蛋多,更不是蠔仔多,而是炸漿很厚。一啖咬落去,不會食到蠔、蛋,而是炸粉和油,不推介。反而炒麵線($208)是不錯,但有點好奇為何另外配一碟糖給我們。在潮州家庭長大,炒麵線是由小吃到大,但都不會以糖佐之,配糖吃的應該是兩面黃才對,不過潮州之大分汕頭、汕尾、朝陽等,可能只是我見識少而已,沾點糖來吃也不錯。午市有得飲茶,點心款式有三十多款,除了基本的蝦餃、燒賣,

炒麵線

沙茶牛肉炒腸粉

午市有得飲茶,點心款式有三十多款,除了基本的蝦餃、燒賣,也點了一些有潮州特色的,叫了「沙茶牛肉炒腸粉」($78),芡汁很多,腸粉基本上是浸在沙茶芡汁內,與平時沙茶牛肉炒芥蘭很像,不過牛肉變了肉碎,如果唔連芡食,基本上食唔出牛肉,沙茶味亦不夠突出,鹹味較重而已。

「潮州煎韮菜粿」($58),外皮煎得香脆但厚了一點,反而內裡比較空虛,餡了比較少,咬開一半,只見韮菜,豬肉難尋,有點可惜。

反而蝦餃($62)就十分足料,雖然唔大件,但大大隻蝦肉在內,不會過份調味,不錯!

燒賣($58)口感與平常的不同,估計是將蝦和豬肉打成膠再包起來蒸,與平常只將兩種食材撈勻有點不同,各有各好,我偏好平時能夠嚐到肥豬肉口感的那種。

不得不提,這裡環境很好,可以看到維港海景,是坐得十分舒適的,看著這麼美的維港午餐,吃著這個告別午餐,不知怎的,又多了一點哀愁。

炒麵線
2021-12-09 333 瀏覽
店名已經講明係「GāGǐNāng」「自己人」,大家都會試既潮州嘢,不過佢嘅中菜其實都好出色。近期有期間限定menu ,即刻試吓。蟹肉炒桂花看似平凡,其實要加上湯將粉絲芽菜同蛋炒得乾身又入味都考功夫,呢度做到仲配埋娃娃菜包住食口感清新。梅子醬羊膝其實係羊架,梅子醬配羊出奇地夾,唔知係唔係梅子酸味抵消左羊果啲羶味,加埋梅子醬炒的秋葵與雜菇同埋個擺碟其一好有fusion菜feel,不得不提佢個花膠響螺湯,味道清甜重點係有小蠟燭一路保持個湯夠熱,隔咗陣先飲個湯都仲係夠熱,呢個係細心嘅安排。另外清炒菜心苗都唔差,又係有細心位,個碟係熱所以啲菜唔會好快凍哂,啲菜心苗食到一半都仲係暖,感覺好好。
2021-11-25
10 分鐘 (堂食)
2021-10-29 1022 瀏覽
好耐冇食過潮州菜,今日經過尖沙咀海港城,發現呢間潮州菜館,一於去試下!中午12點左右到達,冇訂位,都可以攞到位,lucky ! 因為只有兩個人,所以點嘅款式唔多(1)韭菜豬紅真係好耐冇食過豬紅,伴住餐廳提供嘅潮州辣椒醬食,真係好正,韭菜一啲都唔老,豬紅味道好有童年嘅回憶,個人認為豬紅真係好食過鴨血(2)欖菜肉碎四季豆味道重,感覺偏鹹,如果拌飯/粥食絕對一流(3)炸蠔餅好味,不過偏油,而且啲蠔好大隻下,份量亦都多,不過我自己都係偏好煎蠔餅多過炸蠔餅(4)潮州粉果呢個真係好味,唔會似一般茶樓放好多韭菜,反而入邊應該有菜脯,所以食落有少許甜,正!仲叫咗其他點心,下次會去試吓佢嘅滷水鵝餐廳對住海,不過可能因為中午,坐近窗邊反而覺得熱
中午12點左右到達,冇訂位,都可以攞到位,lucky !

因為只有兩個人,所以點嘅款式唔多

(1)韭菜豬紅

(2)欖菜肉碎四季豆
味道重,感覺偏鹹,如果拌飯/粥食絕對一流

(3)炸蠔餅

(4)潮州粉果
呢個真係好味,唔會似一般茶樓放好多韭菜,
反而入邊應該有菜脯,所以食落有少許甜,正!

仲叫咗其他點心,下次會去試吓佢嘅滷水鵝

餐廳對住海,不過可能因為中午,坐近窗邊反而覺得熱

2021-10-07 1091 瀏覽
海港城新派潮州菜館中菜一般都係配搭紅白酒或者啤酒🍻但新派潮州菜館又點會咁傳統!中菜配搭日本清酒都有一番唔錯嘅效果。識得日本清酒嘅,都知道有去腥 & 提鮮嘅效果。GaGiNang都有一啲海鮮菜式係同日本清酒幾match😋日本x潮州組合有驚喜潮州傳統小食蝦蟹棗,餐廳更係生拆蝦蟹肉而成,肉質彈牙,新鮮熱辣上枱好正呀☺️☺️伝心稱純米酒入口順滑、微微辛口,有助提升蝦棗蟹棗的鮮味🦐🍶🦀🍶🦐#尖沙咀 #潮州菜
海港城新派潮州菜館

識得日本清酒嘅,都知道有[補完]去腥 & [同調]提鮮嘅效果。GaGiNang都有一啲海鮮菜式係同日本清酒幾match😋

日本x潮州組合有驚喜

伝心稱純米酒入口順滑、微微辛口,有助提升蝦棗蟹棗的鮮味

🦐🍶🦀🍶🦐
#尖沙咀 #潮州菜
2021-10-06 951 瀏覽
🛒上星期同朋友嚟到海港城shopping 滿載而歸☺️☺️🛍回程之前就諗住食埋野先返去 就見到呢間新潮州菜餐廳GaGiNang飯館幾多人排隊 就決定排埋一份🥢成個感覺舒適 高級 潮州建築重視層次感同結構性 雖然我唔係好識設計 但係一見到呢個無敵海景就知一流😀😀香港人就係咁🤣🥢我哋坐低叫咗一壺普洱 茶壺精緻 茶葉好香🦐話明創新潮州菜餐廳 一眼就見到呢個crossover組合🍤芥末蝦球配sake😎($228)🍤我哋仲叫咗啲潮式滷水芥末蝦球做法唔算難 但醬汁比例好緊要 沙律醬同芥末味要調和得好 太多芥末就會太嗆鼻 做得好就會非常夾🤩🍤粒粒蝦仁都掛滿芥末汁 蝦仁大隻 食落好有滿足感🍶Sake方面係跟一本義久保本店純米吟釀-擁有柔和嘅香味 口感清爽
🛒上星期同朋友嚟到海港城shopping 滿載而歸☺️☺️

🥢我哋坐低叫咗一壺普洱 茶壺精緻 茶葉好香

🦐話明創新潮州菜餐廳 一眼就見到呢個crossover組合
🍤芥末蝦球配sake😎($228)
🍤我哋仲叫咗啲潮式滷水
🍤粒粒蝦仁都掛滿芥末汁 蝦仁大隻 食落好有滿足感

🍶Sake方面係跟一本義久保本店純米吟釀
-擁有柔和嘅香味 口感清爽
2021-10-04 799 瀏覽
新潮潮州菜😎🤘🏻叫得GaGiNang飯館,即係話係自己人飯館😎裝潢有氣派有格調,門面乾淨企理。嚟得正宗潮州菜餐廳,又點可以唔叫啲傳統潮州小食🤤呢份係生拆蝦蟹棗🦐🦀🦐🦀又蝦又蟹咁,即係咩黎呢❓蝦棗混入左蝦肉,蟹棗就混入左蟹肉,一種炸丸類食品,非常之傳統🤤口感係好彈牙,爽口,生拆蝦肉蟹肉更加鮮味,不太油膩。好多潮州菜都一定會跟埋個醬汁,醬汁帶甜味,中和番炸棗嘅油膩。再配埋七田 七割五分磨純米平衡番整體味道🤤Sake配海鮮好襯呀😆
新潮潮州菜😎🤘🏻

嚟得正宗潮州菜餐廳,又點可以唔叫啲傳統潮州小食🤤

呢份係生拆蝦蟹棗🦐🦀🦐🦀
又蝦又蟹咁,即係咩黎呢❓
口感係好彈牙,爽口,生拆蝦肉蟹肉更加鮮味,不太油膩。

再配埋七田 七割五分磨純米
平衡番整體味道🤤

Sake配海鮮好襯呀😆
生拆蝦蟹棗
生拆蝦蟹棗
2021-09-30 470 瀏覽
香港新派中菜推介越黎越多新派中菜餐廳,既要保留傳統嘅味道,亦要加入現代元素,緊貼住潮流,做中菜都真係唔容易!一聽就知呢間餐廳主打潮州菜,加入嘅新元素係:清酒👻唔食都唔知,原來中菜海鮮同清酒都幾夾。$168 餐廳人氣生拆蝦蟹棗 配 一本義久保本店伝心稻純米吟釀先講咗蝦蟹棗,炸得酥脆,火候控制適宜,酥脆嘅外皮包着嘅就係啖啖的蝦肉蟹肉🦐🦀🦐🦀清酒酒身辛口、味道較強,亦因為咁減低左油膩感,提升到蝦蟹嘅原味。有心機又有新意嘅中菜館,值得推介俾大家
香港新派中菜推介

一聽就知呢間餐廳主打潮州菜,加入嘅新元素係:清酒👻
唔食都唔知,原來中菜海鮮同清酒都幾夾。

有心機又有新意嘅中菜館,值得推介俾大家
2021-09-30 299 瀏覽
潮州話「自己人」GaGiNang,餐廳裝修雅緻,望住呢個180度維港海景,一個寫意嘅下午就係咁樣過。茶又清又香,零舍好飲。🍵話明係一間新派潮州菜餐廳,當然會有返一啲新派嘅配搭。今次見到佢哋有一個海鮮配清酒嘅活動,於是都叫咗一個都幾多人食嘅芥末蝦球 配 一本義久保本店 伝心稻純米吟釀$228芥末蝦球味道"辛"鮮,就咁食會有少少攻鼻,配返呢隻清酒減返低芥末嘅辣味,令成個味道平衡返。店員態度友善,環境又坐得舒服,最啱喺尖沙咀血拼完坐一坐☺️☺️

茶又清又香,零舍好飲。🍵

2021-09-29 327 瀏覽
又係海港城行完街搵食既時間啦!我地幾個女仔最鐘意去shopping!!但買完野又攰又餓,當然想隨便找一家餐廳見呢間可以用coupon就唔理三七二十一入左去先講🤣一入去,流住汗既我就點了一支冰水(我太口渴了🥵)之後我地點左:香煎蘿蔔烙花膠螺頭燉竹絲雞自己人酸菜魚和牛崧生菜包酸味魚配飯食真係一流👍🏻但因為我地全女班所以食量唔算大如果係男生黎食可能會覺得份量比較少喔😅如果大食的朋友不太建議😂

又係海港城行完街搵食既時間啦!
我地幾個女仔最鐘意去shopping!!
但買完野又攰又餓,當然想隨便找一家餐廳
見呢間可以用coupon
就唔理三七二十一入左去先講🤣
一入去,流住汗既我就點了一支冰水
(我太口渴了🥵)

之後我地點左:

酸味魚配飯食真係一流👍🏻
但因為我地全女班所以食量唔算大
如果係男生黎食可能會覺得份量比較少喔😅
如果大食的朋友不太建議😂
💎總評分:8.0/10-一聽餐廳個名就知道係食潮州菜,不過中午時段主要食廣東點心。環境闊落裝修高尚,設有卡位可以坐到6個人,窗邊位更可飽覽維港景色🏙️,相信晏晝嚟飲茶同夜晚嚟食飯會係兩種享受。1️⃣ 小梨子咸水角 $62餐廳signature無論外型就係味道都無得輸🍐,餡料其實同普通咸水角一樣,調味適中,但係個皮做得好,外夠內軟唔油膩,仲唔痴牙,推介👍🏻!3️⃣ 鮮淮山棉花雞 $62新鮮蒸起嘅點心拎出嚟仲冒煙♨️,雞肉嫩滑,冬菇都唔hea夠厚,魚肚份量多而且夠爽,不過略為鹹左少少。4️⃣ 紫薯熊貓包 $52外形得意突登叫俾小朋友🐼,雖然呢個款式好多地方都有,不過呢度嘅紫薯餡無得頂,一mid開就好香紫薯味😌。5️⃣ 金沙紅米帶子腸粉 $62紅米聽落去健康D,但係裹面夾住一層炸過嘅薄脆秒變邪惡😈,再包住新鮮嘅帶子,一脆一軟層次分明豐富😋。6️⃣ 欖菜羅漢齋腸粉 $52嚟多個堅係健康嘅素腸,小編平時甚少會叫素腸因為覺得D餡料好悶,不過呢度癲覆左我對素腸嘅impression😉!裹面嘅木耳絲,蘿蔔絲同好清新,點豉油已經好好味。7️⃣ 翡翠菠菜餃 $62 ;水晶蝦餃 $62兩種餃嘅外皮做得薄而唔會太黏,飽滿而且晶瑩剔透。蝦
💎總評分:8.0/10

5️⃣ 金沙紅米帶子腸粉 $62
金沙紅米帶子腸粉

6️⃣ 欖菜羅漢齋腸粉 $52

7️⃣ 翡翠菠菜餃 $62 ;水晶蝦餃 $62
兩種餃嘅外皮做得薄而唔會太黏,飽滿而且晶瑩剔透。蝦餃入面大大粒蝦好新鮮🦐,菠菜餃食落比較清新🌱,高質!

8️⃣ 生煎牛肉包 $62
平時飲茶嘅生煎包大多數係9菜豬肉,今次係牛肉🐂聽落比較矜貴,但食落就無咩特別可言。

9️⃣ 飯館炒飯 $228
呢個價錢嚟講份量相對細,但係認真好足料🤩!厚厚一層蟹子舖頂,平均每兩啖都食到一隻蝦,蛋同飯嘅比例又好🥚,炒得香口又唔油膩,signature炒飯實至名歸💯。
飯館炒飯

🔟 沙嗲和牛炒河 188
小編忘記影個close up shot。平時油到令立立嘅一碟茶餐廳名物,呢度出品竟然無嗰種成口油嘅感覺🤭,唔知係用少D油定係高質河粉,總之同茶記真係兩個世界🌍。炒牛肉唔鞋,但咁嘅整法就真係食唔出佢係和牛喇🙈。

🎂 鳥巢布甸 $118
是日慶生叫左signature 甜品,賣相好得,裏面其實係普通布甸🍮,有點過硬,如果軟滑少少就完美了。
鳥巢布甸

總括嚟講,食物質素高,抵讚嘅係全部點心即蒸,夠晒熱👍🏻。價錢比貼地平民酒樓貴,但比酒店平,茗茶$25一位,前菜$28。應有服務做足,坐得適舒又有海景,食完大大個商場俾你慢慢shopping,加上以家有商場coupon,爆晒性價比✨。
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 餐廳位置近LCX,泊車海運會方便D。
2021-08-29
10 分鐘 (堂食)
小梨子咸水角
紫薯熊貓包