2024-11-04 969 瀏覽
🇰🇷 今晚,我來到了這家由朋友推薦的韓國餐廳。餐廳佔據了整個樓層,空間寬敞。這裏的員工大多是韓國人,讓人感覺彷彿置身於韓國。他們的伴菜非常值得一試,即使是像我這樣的韓國美食愛好者,也是第一次品嚐到如此獨特的伴菜,味道新奇且美味。
🦀 醬油蟹 $270 這道醬油蟹在香港算是頂級的美味。蟹肉非常新鮮,醬油的味道與我在韓國品嚐到的如出一轍。搭配紫菜和飯一起享用,簡直就是完美的組合,絕對是必點之選!
🐷 濟州黑毛豬新鮮豬頸肉 $218 這道菜使用的是從濟州直送的黑色豬新鮮豬頸肉。服務員會在你面前進行燒烤,你只需坐享其成,無需親自動手。配上特製醬汁,味道更加美味。
🍲 韓式牛肉蔬菜火鍋 $460 這是一道分量十足的火鍋,牛肉和蔬菜的份量都非常多。搭配豆腐和帶有甜味的湯底,給人一種温暖且幸福的感覺。🍈 蜜瓜最後,餐廳還貼心地附送了蜜瓜作為甜品。蜜瓜清新美味,為這頓豐富的韓式晚餐畫上了完美的句號。💰 總計: $1043, 3位用餐(已包含10%服務費)

🦀 醬油蟹 $270

🐷 濟州黑毛豬新鮮豬頸肉 $218

🍲 韓式牛肉蔬菜火鍋 $460

🍈 蜜瓜

💰 總計: $1043, 3位用餐(已包含10%服務費)
2024-11-04
環境超大,整潔乾淨完全冇BBQ嘅氣味,值得再次嚟嘅餐廳🥓 五花肉 $168這道五花肉脂肪與瘦肉比例剛好,經過慢煮後,肉質非常軟嫩,入口即化。搭配特製的醬汁,味道十分香濃,讓人忍不住一口接一口,實在是肉食者的最愛。🍖 豬肋肉 $198豬肋肉的肉質鮮嫩多汁,外層的焦香烤得恰到好處,內裡的肉質卻保持了鮮美的口感。每一口都散發著濃郁的香氣,搭配酸甜的醬汁,更是讓人胃口大開。🦀 醬油蟹 $270👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻醬油蟹的蟹肉鮮甜,與醬油的鹹香完美結合,讓人一試成主顧。蟹殼的味道渗透進肉中,每一口都充滿海鮮的鮮味,搭配米飯簡直是絕配。🍲 嫩豆腐湯 $118這道嫩豆腐湯香辣可口,豆腐滑嫩,湯底鮮甜,讓人感受到家的溫暖。湯中還加入了小小辣,增加了口感的層次!🍜 拌蕎麥麵 $98拌蕎麥麵的口感彈牙,蕎麥香氣濃郁,搭配特製的醬汁,味道清新爽口!
環境超大,整潔乾淨完全冇BBQ嘅氣味,值得再次嚟嘅餐廳

🥓 五花肉 $168

🍖 豬肋肉 $198

🦀 醬油蟹 $270👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🍲 嫩豆腐湯 $118

🍜 拌蕎麥麵 $98
5天前
  • 醬油蟹
  • 嫩豆腐湯
今日Family Day,上網見到呢間尖東食韓燒,環境幾好🫧,所以想去試一試。一入到去就覺得個空間好大,亦都好整潔,無油煙味,感覺上好企理👍。叫完餐之後好出奇地佢超級多嘅前菜😱,食前菜都應該食飽🤣,仲可以無限添加,特別推介佢地鵪鶉蛋蛋真係好好食🐣,添加左兩次😝,不過冇影到相。特選調味牛肋骨肉🐮真係必食,睇餐牌以為細細塊,點知勁大塊,正宗係「圖文不符」😂。調味出色😊,店員燒得岩岩好,牛肋骨都係要食肉味,以為會有少少靭,點知完全無,可能因為醃過,所以都好淋,但要留意會有D筋(我老公就好鍾意食筋,畀哂佢食!🤪)真係必食🤩。濟州黑毛豬頸肉🐷食韓國菜,有韓國食材就一定點。呢隻豬頸肉油份充足,爽口彈牙,點佢哋個大醬汁好夾🫙。店員好用心咁樣煎香晒兩邊變晒金黃色🥳,先夾上嚟,賣相同味道都一流😍。呢度始終係主打燒肉,但另外見到午餐都幾抵食,所以就叫咗兩個試試。水冷麵+烤牛肉🍜平時好少食到,呢度既水冷麵酸酸冰凍,好開胃,麵質煙靭,好食!大醬豆腐湯+烤豬肉飯🍛辣度我覺得幾適合,飲埋個豆腐湯都仲得,亦都唔算好咸,唔錯。呢兩個午餐幾有質素,而且份量夠,抵食。整體來說,呢間韓燒韓國人主理🇰🇷,味道好正宗。前菜好多

特選調味牛肋骨肉🐮

濟州黑毛豬頸肉🐷

水冷麵+烤牛肉🍜

大醬豆腐湯+烤豬肉飯🍛
辣度我覺得幾適合,飲埋個豆腐湯都仲得,亦都唔算好咸,唔錯。

呢兩個午餐幾有質素,而且份量夠,抵食。

整體來說,呢間韓燒韓國人主理🇰🇷,味道好正宗。前菜好多,主食亦都係有質素,最重點真係想讚下D員工好用心咁幫大家烤肉👏👏👏,每舊都烤得好好,好有耐性。呢度服務真係一流,而且環境企理,推介畀大家!

地址:尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心1樓

#韓燒
#韓牛
#豬頸肉
5天前 0 瀏覽
朋友介紹我去呢間高質韓式燒肉Galbi Town, 想講真係超高質🤩🤩見到佢門口有好多韓牛嘅認證,店員好多都係韓國人,仲會親自嚟幫我哋燒🤩首先想講前菜一啲都唔Hea,有好多款,而且都係幾精緻幾有心思~🥇韓牛新鮮板腱肉板腱肉真係超超超吸睛🤩脂肪分布非常平均,牛味好香濃,而且食落啖啖都係肉汁,就算係食到最後一啖,依然係充滿牛肉汁,令我同朋友都心心眼😍😍🥇調味牛肋骨肉牛肋骨預先調咗味,令牛肉燒起上嚟外層有焦香,甜甜地。而咬落就非常香軟嫩滑。可以話真係超高質🤩🥇嫩豆腐湯食韓國嘢一定會嗌我最鍾意嘅豆腐湯,本身都已經跟咗一個白飯~辣度適中,幾惹味!🥇水冷麵朋友就嗌咗水冷麵~麵質非常彈牙,食落甜甜哋凍冰冰😎

🥇韓牛新鮮板腱肉

🥇調味牛肋骨肉

🥇嫩豆腐湯

🥇水冷麵
朋友就嗌咗水冷麵~麵質非常彈牙,食落甜甜哋凍冰冰😎

6天前 0 瀏覽
最近去咗一間好正嘅韓國餐廳「GALBI TOWN」呢度環境好舒服,裝潢有種時尚又親切嘅感覺,非常適合同朋友或者家人一齊聚餐。🌟我哋叫咗燒肉 「豬肋肉」肉質鮮嫩,味道濃郁,口感真係一流!「五花肉」煎到金黃香脆,一口接一口,停唔到!😋「鐵板烤牛肉配大醬湯套餐」牛肉烤得好入味,搭配熱辣辣嘅大醬湯,真係暖心又暖胃。🥘 而且湯底好濃郁,飲完之後令人好滿足!「鐵板辣炒豬肉配辣拌冷麵套餐」辣炒豬肉味道十足,冷麵清爽可口,真係特別開胃!🌶️🍜「海鮮煎餅」外脆內軟,味道好濃,每一口都令人心情愉快!🐙🦐GALBI TOWN 絕對係一間值得推薦嘅韓國餐廳,食物質素高,服務態度亦好好!下次會再約埋朋友一齊去食🥳

「海鮮煎餅」外脆內軟,味道好濃,每一口都令人心情愉快!🐙🦐

餐廳新都多韓食小食,款式又可以refill,最正韓牛新鮮運港,最正韓燒由店員親自燒,火喉剛好❤️❤️特選調味牛肋骨肉牛肋骨肉真的超入味,調味料淋上去後,肉質鮮嫩,又帶點甜味-韓牛新鮮肉眼扒韓牛肉眼扒是肉質頂級,烤得剛剛好,外面微焦,裡面卻是鮮嫩多汁濟州黑毛豬新鮮五花肉五花肉的油花分布得剛剛好,吃起來時帶點嚼勁,完全唔肥膩牛肋骨湯午餐set有白飯,牛肋骨湯的湯頭濃郁,肉質也很軟嫩,牛肋骨份量十分多👍

特選調味牛肋骨肉
牛肋骨肉真的超入味,調味料淋上去後,肉質鮮嫩,又帶點甜味

-韓牛新鮮肉眼扒

濟州黑毛豬新鮮五花肉
五花肉的油花分布得剛剛好,吃起來時帶點嚼勁,完全唔肥膩

牛肋骨湯
步入這家位於尖沙咀的韓式餐廳,仿佛置身於韓國的街頭。餐廳內的裝潢樸實無華,卻透著一股親切感,讓人倍感放鬆。我點了**YangNyum (marinated) Galbi$280**,這道醃製牛肋骨肉色誘人,燒烤後的外焦裡嫩,醬汁的甜美與肉香交融,咬上一口,彷彿能感受到那股火焰的熱情。🔥🥩隨後,我品嚐了**Hanwoo Chilled Rib Eye$340**,肉質鮮嫩,冷盤的方式讓肉的原味得以保留,細膩的口感在嘴裡化開,帶來一種清新而不油膩的享受。每一片都如同藝術品,令人驚嘆。❄️接下來是**Sundubu Jjigae$98**,豆腐鍋的香氣四溢,湯底濃郁,豆腐的滑嫩與海鮮的鮮美相得益彰,令人一試成主顧。這熱辣的味道,讓我想起了冬日的溫暖。🌶️🍲最後,搭配的**葡萄汁**與**梨汁**清爽可口,恰到好處地中和了菜品的濃烈,讓整個用餐體驗更加圓滿。🍇🍐**GALBI TOWN**地址:1/F, GRAND CENTRE, 8 HUMPHREYS AVENUE, TST, KL
**GALBI TOWN**
2024-11-09 0 瀏覽
今天在尖沙咀格蘭中心看到一家很特別的韓式餐廳,一進門就被它的寬敞環境驚到了!而且每張餐桌上都配備了一個電子屏幕,我們可以直接在上面選擇菜單,點餐变得既快速又方便。這種科技感十足的點餐方式,真的是領先潮流啊!🚀鐵板烤牛肉配辛奇湯套餐牛肉切的薄薄的,在熱鐵板上滋滋作響,散發出誘人的香氣,外焦內嫩,配上香濃的黑胡椒醬,增添了肉的風味和層次感。辛奇湯搭配各種香料和辣椒,湯頭微辣,令人暖心!鐵板辣炒豬肉配辣拌冷麵套餐辣炒豬肉具有濃郁的鮮香的蒜味和辣椒的香氣,讓人一聞就食慾大開。辣拌冷麵一邊是碎冰,另外一邊是紅色辣椒醬。真是火與冰的強烈對比,令人驚艷!冷麵滑順爽口, 特別有韌勁,既有熱辣的刺激,又有清爽的解膩,真是令人垂涎的韓式佳餚!매운 궁중 갈비찜這是一道韓國傳統的燉排骨菜,風味獨特,新鮮的牛肉排經過長時間的慢燉,肉質極為軟嫩,可以用叉子輕鬆撕開。牛肉充分吸收了醬汁的滋味,入口帶有濃郁的香甜和微辣,讓人回味無窮!海鮮煎餅煎餅的外皮經過精心炸製,帶有微微的焦香,口感酥脆;煎餅中間是豐富新鮮的蝦、魷魚等海鮮,這些海味的融合為煎餅增添了獨特的鮮香!辣牛肉湯熱騰騰的湯,湯中的辣椒和香料為湯品增添了微辣

鐵板烤牛肉配辛奇湯套餐

鐵板辣炒豬肉配辣拌冷麵套餐

매운 궁중 갈비찜

海鮮煎餅

辣牛肉湯
熱騰騰的湯,湯中的辣椒和香料為湯品增添了微辣的刺激,不僅暖身,還能喚醒味蕾!

2024-11-09 0 瀏覽
滿心期待同老婆婆兩個人去撐枱腳去到發現環境非常不錯,從來都未見過咁乾淨的韓國燒烤餐廳,這個要點讚前菜上來的時候,都覺得嘩好抵,好多嘢食,前菜非常豐富,食過一口之後,發現原來只有生菜沙律跟泡菜的味道是正常發揮,其餘的薯仔沙律,木耳非常一般,薯仔沙律,甚至是沒有味道。值得一提是那個蓮藕,味道可以說是眼前一亮,不過也不算得上好吃。至於那個有冰塊的白菜,根本是沒有味道。燒烤點了韓牛新鮮肉眼,肉質不錯,再點了個特選牛肋骨肉,感覺還可以,五花肉也是正常發揮。至於小菜,泡菜煎餅味道是可以的,配上他們的醬汁,重點問題是他那個嫩豆腐湯,毫無味道。結論就是,總體燒烤還可以,小菜大家就要小心,下次再有機會試吓他們的醬油蟹。本人從來不打評論,但是我不知道為什麼,覺得是過這家店之後一定要說一下,因為他們很多小菜跟前菜,跟平時的韓國餐廳的味道根本是兩回事,很多都是沒有味道。
滿心期待同老婆婆兩個人去撐枱腳
2024-11-06 567 瀏覽
最近去過韓國但無機會食到韓牛今次俾我搵到一間韓牛專門店有店員去幫手烤肉佢哋咁了解佢哋既產品 烤出來既肉可以保持到肉質同口感店員首先送上前菜叫左兩款最高級別 1++ 既韓牛韓牛新鮮肉眼唔好睇少佢既重量其實佢大大塊睇落油脂分布都好平均經火烤後 散發好重既牛味肉質鮮嫩 超多肉汁牛味濃郁 雖然餐廳提供左多款配菜但我覺得只需要少少鹽就已經可以突出牛肉既香味另外一款係韓牛新鮮牛板腱肉見到佢啲花紋好靚 油脂分布平均烤既過程已散發陣陣油香牛味重 肉汁好多同樣係少少鹽就已經可以突出牛肉既香味我仲同豆腐湯套餐個白飯一齊食啲牛肉汁流入白飯真係好味呀我都有試下餐廳既午市套餐叫左個鐵板烤牛肉嫩配嫩豆腐湯套餐牛肉經過特別調製 入口甜甜地 份量都唔少嫩豆腐湯上枱時熱辣辣 唔會太辣 相信已因應香港人既口味調整最後整番罐可樂同埋黎支韓國啤酒Cass 大滿足😌
最近去過韓國但無機會食到韓牛

午餐
  • 韓牛新鮮肉眼
  • 韓牛板腱肉
2024-11-04 468 瀏覽
睇到韓劇主角食韓牛、五花腩、豬頸肉,讓人垂涎三尺!韓國燒烤更是朋友聚會的熱門選擇,來到「GALBI TOWN」,這裡除了燒烤外,還有午市套餐、韓式美食、湯、麵…等等選擇。😋是日選擇:1️⃣醬油蟹🍽店員幫忙處理,很貼心。新鮮的醬油蟹,滿滿鮮甜蟹膏。還有一碗紫菜飯,啖啖蟹膏蟹肉,每一啖都好滋味。2️⃣韓牛前胸口肉 🍽薄薄的牛肉,肉味濃郁,油脂豐富,燒烤後充滿肉香。 3️⃣濟洲黑毛豬新鮮豬頸肉 🍽口感爽脆,吃起來有嚼勁,但不會過韌,亦不過於肥膩,豬味濃郁。 4️⃣鐵板辣炒豬肉配嫩豆腐湯套餐 🍽豬肉入味,甜甜辣辣的醬汁,令人開胃。嫩豆腐湯,材料十足,佐飯一流。

😋是日選擇:
1️⃣醬油蟹
2️⃣韓牛前胸口肉
🍽薄薄的牛肉,肉味濃郁,油脂豐富,燒烤後充滿肉香。
3️⃣濟洲黑毛豬新鮮豬頸肉
4️⃣鐵板辣炒豬肉配嫩豆腐湯套餐
2024-11-03
5 分鐘 (堂食)
午餐
2K
平時去尖沙咀做完facial搵嘢食 偶爾發掘咗呢間韓燒餐廳🇰🇷 週末都有午餐幾抵玩 仲有各種小碟完全唔同你慳 薯仔沙律 小魚 泡菜 洋蔥絲 沙律等等 眼花繚亂🤯 仲遇到成班韓國姨姨嚟聚會㖭 證明正宗呀🤣-🐮韓牛新鮮肉眼 $340韓牛油花分佈靚 店員幫我哋燒 放落爐好快就聞到香氣🤤 店員手法好專業 好快就整起咗外香內嫩嘅韓牛😌 唔使點任何醬汁 就咁一啖擺落口享受佢嘅油香 好正呀 肉質靚真係唔使講太多🥺 -🐷五花肉 $168 / 豬肋肉 $198食韓燒點少得豬肉 五花肉緊係唔少得😉 欣賞餐廳嘅五花肉 肥瘦均勻 唔會有好突兀嘅肥肉🤭 另外豬肋肉係預先醃味過嘅 包生菜一流😎-🍲水冷麵 $98 / 嫩豆腐湯 $98 水冷麵酸酸哋勁開胃 配搭任何食物都可以😝 估唔到午餐嘅水冷麵會咁有份量 好飽肚😤 另外豆腐湯食落好暖胃 香辣惹味🌶️最後仲有兩罐韓國飲品 好sweet呀💕-📍 GALBI TOWN尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心1樓

🐮韓牛新鮮肉眼 $340

🐷五花肉 $168 / 豬肋肉 $198

🍲水冷麵 $98 / 嫩豆腐湯 $98 [午市套餐]

📍 GALBI TOWN
尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心1樓
2024-11-02 337 瀏覽
尖沙咀正宗高質韓燒,地方超大有空間感又整潔,前菜小碟有好多款式,又有沙律菜🥗 特選調味牛肋骨肉🥩大大條牛肋骨肉,有專人幫忙烤肉,所以不用擔心不懂烤肉,肉質特別多汁,調味醬料好味道,另外點了生菜,可以包住烤肉再加洋蔥泡菜一齊食😋 濟州黑毛豬新鮮五花肉🥓黑毛豬五花肉來自濟州,肉質特別爽口,烤肉當然由店員燒烤,店員轉換新爐底,再烤新一塊肉 海鮮煎餅🍕八爪魚、大蔥、青椒、紅椒等配料再加蛋漿煎餅,好香口美味 牛肋骨湯🥣足料牛肋骨,牛肉比湯還多,好夠份量,配有白飯,湯底好好飲 又0食韓燒當然要配啤酒一齊飲🍻最後還送蜜瓜水果👍

特選調味牛肋骨肉🥩

濟州黑毛豬新鮮五花肉🥓

海鮮煎餅🍕
八爪魚、大蔥、青椒、紅椒等配料再加蛋漿煎餅,好香口美味

牛肋骨湯🥣
足料牛肋骨,牛肉比湯還多,好夠份量,配有白飯,湯底好好飲
又0
食韓燒當然要配啤酒一齊飲🍻
最後還送蜜瓜水果👍

2024-11-02 299 瀏覽
“調味特選牛肋骨肉”($320)“濟州黑毛豬新鮮豬頸肉”($218)“生牛肉拌飯”($138)“海鮮煎餅”($138)“包肉蔬菜”($40)Bookmark咗呢間Galbi Town一段時間終於搵到機會去食吓晚餐😛餐廳超大間空間感十足,坐得好舒服呢道嘅燒肉都唔駛自己郁手輕輕鬆鬆就可以食到懶人燒肉🤣首先點咗人氣之選調味特選牛肋骨肉🐂牛肋骨燒到外焦內嫩,肉質又腍滑🤤調咗味食落帶點蜂蜜嘅香甜,好好味🥰另外點咗濟州黑毛豬新燒豬頸肉🐖豬頸肉燒完十分爽彈😋點啲燒肉汁再用蔬菜包住嚟食特別正😍除咗肉類呢道都有唔少主食提供點咗份生牛肉拌飯,海鮮煎餅生牛肉拌飯配料超級豐富將咁多款食材,辣醬同飯撈勻之後好惹味☺️海鮮煎餅金黃香脆😙入面有八爪魚,蝦等食完真係超級超級飽同滿足😝
“調味特選牛肋骨肉”($320)
“濟州黑毛豬新鮮豬頸肉”($218)
“生牛肉拌飯”($138)
“海鮮煎餅”($138)
“包肉蔬菜”($40)

Bookmark咗呢間Galbi Town一段時間
終於搵到機會去食吓晚餐😛
餐廳超大間空間感十足,坐得好舒服
呢道嘅燒肉都唔駛自己郁手
輕輕鬆鬆就可以食到懶人燒肉🤣
首先點咗人氣之選調味特選牛肋骨肉🐂
牛肋骨燒到外焦內嫩,肉質又腍滑🤤
調咗味食落帶點蜂蜜嘅香甜,好好味🥰
另外點咗濟州黑毛豬新燒豬頸肉🐖
豬頸肉燒完十分爽彈😋
點啲燒肉汁再用蔬菜包住嚟食特別正😍
除咗肉類呢道都有唔少主食提供
點咗份生牛肉拌飯,海鮮煎餅
生牛肉拌飯配料超級豐富
將咁多款食材,辣醬同飯撈勻之後好惹味☺️
海鮮煎餅金黃香脆😙入面有八爪魚,蝦等
食完真係超級超級飽同滿足😝
2024-11-02 269 瀏覽
今日又試新餐廳,今次呢間餐廳位於尖沙咀,係新開的,主打角色韓國燒肉同埋其他韓國料理,店裏面大部份嘅員工都係韓國人,感覺非常正宗☝️同一般香港嘅韓燒舖唔同,呢度嘅燒肉係會有人幫你燒埋,所以唔使自己郁手😋😋HANWOO 1*++BMS No. 9 Loin (Ribeye)一場嚟到冇理由唔叫韓牛,呢塊韓牛肉眼扒係最高級別,而且每次上菜都會有QR code寫明牛肉嘅證書出身年份等等,這款Hanwoo牛肉的肋眼部位肉質極其鮮嫩,油花分布均勻,入口即化。煎至外表微焦,肉汁四溢,味道濃郁,推介叫埋佢哋嘅蔬菜拼盤包住嚟食,同埋本身有生醃洋蔥絲係配菜,一齊食都非常之好🥒🥒🥒韓國醬油醃豬肋肉相當入味,豬肋肉外層微焦,肉質鮮嫩多汁。醬油的鹹香與其他香料的味道相互交融,讓每一口都充滿風味,非常開胃,適合配飯食用。韓式生牛肉拌飯拌飯色彩繽紛,搭配新鮮的生牛肉,肉質滑嫩,配上各種蔬菜,口感非常豐富。特製的醬汁為整道菜增添了香味,而且會有專人幫你拌埋一齊,更加好食韓式辣冷拌蕎麥麵清爽可口,蕎麥麵滑順,搭配的辣醬香辣適中,讓人食得過癮。冷麵的清涼感與辣味的刺激互相交織,使整道菜品更添風味,而且會好似韓國咁有一碗有冰嘅

韓國醬油醃豬肋肉

韓式生牛肉拌飯

韓式辣冷拌蕎麥麵

清爽可口,蕎麥麵滑順,搭配的辣醬香辣適中,讓人食得過癮。冷麵的清涼感與辣味的刺激互相交織,使整道菜品更添風味,而且會好似韓國咁有一碗有冰嘅凍牛骨湯,呢個係香港好多餐廳都冇🪷🪷