2023-05-10 453 瀏覽
每年4~5月屹立於中環美利酒店裏的百年古樹節果決明又開花了!可知道它是唯一入選香港古樹名木册的節果決明樹特別彌足珍貴。這天來到Garden Lounge做貴婦,享受一頓花俏味美的舞動嫣情下午茶。這個舞動嫣情下午茶分兩個價位,其中一個是包有兩杯Saicho氣泡茶或氣泡酒,戒酒無限Loop的我當然選前者吧!這天我可以品嚐到的是Saicho茉莉花味的氣泡茶,味道非常之幽香跟這天的主題十分匹配。享受著幽香的Sparkling Tea的這刻,舞動嫣情下午茶三層架亦優雅地送到我面前,下午茶以Welcome Snack、四鹹四甜點心、Scones及Feel Flow朱古力、曲奇組合而成,超級豐富吃罷絕對可以省卻晚餐呢。點心以清雅的節果決明粉色作主調,賣相很優雅味道亦相當不俗。Welcome Snack是菲達芝士、紅菜頭百里香法式蛋批,批身鬆香內裏的蛋因加上了紅菜頭而變得清新,配搭幽幽奶香的Feat Cheese味道很豐富。現在先享用鹹點中的清新香茅蟹肉撻,滿滿的蟹肉藏於香脆的撻底中,再以清新的香茅調味真的很可口。然後到這件三文魚蒔蘿忌廉芝士卷配三文魚籽,油潤香軟的煙三文魚包裹著香草味道的Cream

點心以清雅的節果決明粉色作主調,賣相很優雅味道亦相當不俗。

然後到這件三文魚蒔蘿忌廉芝士卷配三文魚籽,油潤香軟的煙三文魚包裹著香草味道的Cream Cheese,再配上鹹鮮的三文魚籽吃罷滿嘴鮮香。
繼而吃的是意式肉腸馬斯卡邦芝士三文治配開心果,軟熟的麵包夾著鹹香的Ham & Cheese吃得我好滿足耶。
最後一件鹹點是香辣龍蝦、蝦肉節果決明包配蒔蘿及檸檬,將兩件夾成一個Double Bun賣身更加吸引,至於味道也絕不輸蝕帶點香辣味道的雙蝦餡好惹味,配襯粉嫩的節果決明包包更為完美。
吃過鹹點之後先品嚐我最喜歡的英式鬆餅,每位都可以得到金巴利莓鬆餅及香橙鬆餅各一件,伴隨有草莓醬、檸檬Curd及Clotted Cream,將所有配醬塗滿鬆餅上一起享用我覺得這樣吃是最滋味的。

四款甜點分別是香濃的紅寶石朱古力蛋糕、果香滿滿的白桃蜜餞紅桑子忌廉撻、酸香的櫻花草莓果醬脆餅、及荔枝白朱古力慕斯配法式布列塔尼酥餅,每款也帶着粉嫩的顏色十分養眼。
而我就最喜歡那件荔枝白朱古力慕斯配法式布列塔尼酥餅,很多朋友也知道我十分喜歡吃白朱古力,所以我愛吃這件甜品也不難估計到。
最開心的是這個下午茶會有Free Flow雜錦曲奇、法式甜點及朱古力,全部也是任取任吃喜歡這些甜點的朋友可真高興。

最後大家還可以得到一球意大利朱古力品牌Venchi的意式雪糕,有數款口味選擇可惜這天我最喜歡的開心果已經售罄!不打緊節果決明還在開花中樹下會有Venchi雪糕車在服務,隨時也可以去吃開心果雪糕再賞花。
舞動嫣情下午茶收費為$788兩位用、$394/位,包括兩杯咖啡或JING茶。
另$988/兩位用升級享用兩杯Saicho氣泡茶或氣泡酒。
另加$48更可升級一杯尼依格羅特色咖啡或茶。
2023-04-25
2023-05-09 258 瀏覽
主題"RHYTHM OF PINK"的鹹點畀甜點更出色😆不過整體來說可以去試,除了餐牌包的茶或㗎啡,酒店送一柸有氣茶或有氣酒.最後,還送了一球雪糕(我覺得應該係雪葩). 除了指定下午茶2人套餐外, 食客們也可自取朱古力及餅乾等小吃(不是每間酒店都有這些額外小食).共有兩款鬆餅(除了基本的奶油及士多啤梨醬,檸檬醬酸酸甜甜好開胃)香辣龍蝦迷你包~偏辣但辣得很過癮粉紅色的蟹肉撻~也充滿蟹肉鮮味三文治外表簡單~但是充滿驚喜,鹹香的芝士味濃烈,一食難忘大部分的甜點比較偏甜~櫻花果醬餅都可以環境: 每枱之間的距離比較密集, 不過酒店服務員非常有禮及有效率

香辣龍蝦迷你包~偏辣但辣得很過癮
粉紅色的蟹肉撻~也充滿蟹肉鮮味
三文治外表簡單~但是充滿驚喜,鹹香的芝士味濃烈,一食難忘

大部分的甜點比較偏甜~櫻花果醬餅都可以

• Afternoon Tea Set
2023-05-09 261 瀏覽
每逢四月,又到了Murray入面節果決明樹開花的日子,所以按照好約定,和好友來Murray,來個淑女們的high tea。酒店正好迎來了新一期的下午茶主題「舞動嫣情」,粉紅色的賣相精緻。小食菲達芝士紅菜頭百里香圔式蛋批咸點香辣龍蝦、蝦肉節果決明包配蒔蘿及檸檬三文魚蒔蘿忌廉芝士卷配三文魚籽香茅蟹肉撻意式肉腸馬斯卡邦芝士三文治配開心果醬甜點紅寶石朱古力蛋糕白桃蜜餞紅桑子忌廉撻櫻花草莓果醬脆餅荔枝朱支力慕斯配法式布列塔尼酥餅金巴利莓鬆餅香橙鬆餅草莓醬、濃縮忌廉、檸檬醬此外,自助corner仲可以任食各款雜錦曲奇、糕點、法式蛋糕等。仲有雪糕劵到節果決明樹下的雪糕車,換領意大利雪糕一球。這個下午茶$788兩位包兩杯茶或咖啡或jing茶。如額外加一位則加$394。我地就升級選了我們選的是$988兩位則包兩杯Saicho汔泡茶或汔泡酒。供應期有限,大家要快快去打卡啦~

小食
菲達芝士紅菜頭百里香圔式蛋批

咸點
香辣龍蝦、蝦肉節果決明包配蒔蘿及檸檬
三文魚蒔蘿忌廉芝士卷配三文魚籽

櫻花草莓果醬脆餅
荔枝朱支力慕斯配法式布列塔尼酥餅

金巴利莓鬆餅
香橙鬆餅
草莓醬、濃縮忌廉、檸檬醬

2023-04-23
2023-05-08 3108 瀏覽
你間應該係五星級酒店,因為突然間落大雨,所以臨急臨忙,搵唔到餐廳就去咗呢間餐廳食!你間餐廳平日嘅午市套餐都幾貴, $488得兩個course不過啲嘢食,幾好味!服務質素,我覺得麻麻地,有個後生仔就好似好輕佻,其他嗰啲就有禮貌少少,不過佢哋星期日唔知點解咁忙,明明好多人,不過從來唔會自動針水,叫完都會唔記得 !叫個人都要好辛苦,先叫到一個返嚟 因為好急就覺得午市應該都最抵,又肚餓唔想散嗌,驚好貴,所以就揀咗個泰式牛肉沙律,同埋咖喱雞飯 過一陣就有溫暖嘅餐包食,幾好味~ 左下角嘅牛奶包幾鬆軟 泰式牛肉沙律,叫咗佢dressing on side牛肉成熟嘅程度非常之好 有四片大概點7Mm嘅厚度,熟嘅程度應該算係medium Rare恰到好處!牛肉唔會太韌,牛味就不算太重青咖喱雞底飯配絲苗白米寶寶忙得閒慢慢欣賞食物嘅質素 加上電源字型嘅服務爭少少🤏🏻 不過都成日出青咖喱嘅調味非常之完美,不回太懶,配上香葉,小麗香茅味同埋佢調制嘅配料 清香吸引,送白飯一流,雞已經除去雞皮非常之細心雞肉,亦都唔會好肥,整體嘅醬汁都唔會搞到好油膩,大讚之作超級吸引欣賞雞嘅貨量大概有5件,每一件乒乓波大細左右很喜歡這

叫個人都要好辛苦,先叫到一個返嚟

過一陣就有溫暖嘅餐包食,幾好味~ 左下角嘅牛奶包幾鬆軟
泰式牛肉沙律,叫咗佢dressing on side

牛肉成熟嘅程度非常之好
恰到好處!牛肉唔會太韌,牛味就不算太重
青咖喱雞底飯配絲苗白米
寶寶忙得閒慢慢欣賞食物嘅質素
清香吸引,送白飯一流,雞已經除去雞皮
非常之細心
雞肉,亦都唔會好肥,整體嘅醬汁都唔會搞到好油膩,大讚之作
超級吸引欣賞
雞嘅貨量大概有5件,每一件乒乓波大細左右
很喜歡這個青咖喱雞,不過不是太滿意服務
可以接受,但係五星級合格

見到最後評分有時間,先醒起,邊度等閒品種非常之耐… 朋友嗌個海南雞飯三個字都未上到,吹咗好多次先上

午餐
2023-05-06 291 瀏覽
踏入5月份中環美利酒店「節果決明」開花喇,粉紅色花樹真係必去打卡,而酒店仲推出全新下午茶,主題係「舞動嫣情」,成個粉紅色 Tea set超靚Tea set包括:小食、鬆餅、鹹點(4款)、甜點(4款),另有自助區任食多款曲奇、朱古力等等,加錢升級可飲Sparkling tea一杯(茉莉花味好飲),仲有多款口味Venchi意大利雪糕一球金巴利莓鬆餅及香橙鬆餅,再配上草莓醬、濃縮忌廉、檸檬醬,兩款都夠鬆化唔會太實,微微梅香及橙香會食不停,另外小食菲達芝士紅菜頭百里香法式蛋批外脆內軟,餡料層次豐富咸點有4四款,香辣龍蝦配上蝦肉節果決明包配蒔蘿及檸檬,另一款鹹香三文魚蒔蘿忌廉芝士卷配三文魚籽,仲有香茅蟹肉撻及意式肉腸馬斯卡邦芝士三文治配開心果醬都好合我心意甜點同樣有4款,紅寶石朱古力蛋糕夠軟綿及香甜白桃蜜餞紅桑子忌廉撻,另外櫻花草莓果醬脆餅及荔枝朱古力慕斯配法式布列塔尼酥餅都好味

菲達芝士紅菜頭百里香法式蛋批外脆內軟,餡料層次豐富

2023-05-05 225 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗中環調查呢間網紅酒店下午茶,酒店於4月至5月推出全新主題嘅下午茶,概念來自豎立於酒店前庭嘅香港古樹名木冊中嘅節果決明樹,配以粉色同白色嘅食材,設計出一系列粉色鹹甜點🍽️“Rhythm of Pink” Cassia Afternoon Tea $988(for two)🥧Welcome📸表示個小食係紅菜頭芝士蛋批,面頭鋪滿菲力芝士,細細件好精緻🙋🏻‍♂️表示個紅菜頭芝士蛋批外皮酥脆,加入咗紅菜頭同芝士,食落帶少少鹹香,為呢個下午茶揭開序幕🍔Savory 📸表示鹹點分別有龍蝦包,三文魚芝士卷,蟹肉撻,意式肉腸芝士三文治,樣樣都好精美,睇見都流晒口水🙋🏻‍♂️表示龍蝦包香濃,食落有少少辣,三文魚芝士卷食落好creamy,蟹肉撻食落鮮甜,意式肉腸芝士三文治味道濃郁香口,整體鹹點味道都好吸引🧁Sweet📸表示甜點有朱古力松露,白桃紅桑子忌廉撻,櫻花草莓果醬蛋糕卷,荔枝白朱古力慕斯布列塔尼酥餅,全部甜點都係粉色系,好夢幻🙋🏻‍♂️表示朱古力松露味道香濃,忌廉撻外皮酥脆,食落有香滑忌廉,蛋糕卷口感軟綿,布列塔尼酥餅配上荔枝白朱古力mousse,味道偏甜,整體甜點味道一般而且偏甜🥧S

🥧Welcome

🍔Savory

🧁Sweet

🥧Scone
📸表示鬆餅有金巴利莓鬆餅同香橙鬆餅兩款口味,配上草莓醬,檸檬凝乳同clotted cream三款醬
🙋🏻‍♂️表示金巴利莓鬆餅粉紅色好特別,食落有啲莓粒,香橙鬆餅食落好香牛油味,橙味唔算太突出,三款醬入面餓底最愛clotted cream,味道香滑,檸檬凝乳酸酸地都唔錯嘅
🍦Venchi
📸表示食到最尾會有張雪糕卷可到雪糕車換一球Venchi,有75%朱古力,士多啤梨,開心果同雲呢拿4款口味選擇
🙋🏻‍♂️表示餓底揀咗雲呢拿味,面頭加上花花裝飾,食落個雪糕好軟滑,仲有一粒粒雲呢拿籽,味道好正,圓滿咗呢個afternoon tea set

⚠️ 餐廳入口處有張大圓枱放咗雜錦曲奇,朱古力片同法式蛋白脆,客人可以隨便享用,另外呢個tea set包兩杯咖啡或茶同兩杯sparkling wine

📈吃貨指數
😋好味度 7/10
🔙返啅度 7/10
2023-05-03 272 瀏覽
在The Murray裡面的Garden Lounge,有著落地玻璃窗,環境十分透光舒適,而且服務質素十分優秀,用餐體驗整體非常好👍🏻在網上以買一送一優惠訂購了這次下午茶afternoon tea set,附上額外氣泡酒。每款精𡟹港式鹹點非常出色。Scone 有原味及提子乾味,配上藍莓醬或奶油忌口。Scone 烤焗到餅身熱辣辣,而且牛油香撲鼻又鬆化,質素比起其他酒店下午茶有過之而無不及呢。另外甜點小巧但每件都很獨特,整體2小時下午茶對得住個價錢呢!

每款精𡟹港式鹹點非常出色。

• Afternoon  Tea  Set
契妹出門前相約小肥結伴一戰中環名酒店咖啡廳「Garden Lounge」嘅人氣下午茶,真係冇諗到未放寬得哂都要等成個幾月先有位。紅棉路上嘅美利酒店看似隔涉,但如果有喺該區行過公園同天橋,其實都唔難搵到。咖啡室週末嘅下午茶分兩輪,頭輪由下午兩點九食到四點三,可能因用餐時間限定為九十分鐘,而且當真全店滿座,貴客大多都選擇早到排隊等埋位。訂座時已預先點選以酒店起名嘅「美利下午茶」($728/兩位包括咖啡或JING茶),並提及自己對果仁敏感。入座後只需揀餐茶或咖啡。哥哥仔呈上下午茶時,講明師傅已經換走哂含果仁嘅小點,幸好契妹對眼堅利,一睇即發現架上有不少果仁嘅蹤影。。。得悉犯下錯誤,哥哥仔及其上司即連聲致歉,並急忙作出更換,態度誠懇認真。三層架上最頂嘅四件甜點唔算特別精美,客氣啲講句優點係一口一件唔溜滯。中間四件咸點同三文治就略為偏乾同硬,完全冇高級酒店嘅氣質。另上嘅野蘑菇法式蛋批外脆內軟,敗筆在於淡而無味。英式提子鬆餅同橙子鬆餅色澤金黃,雖然唔係話好正,起碼食落唔會太實。如果唔夠食,旁邊張枱仔仲有啲任食嘅餅乾、朱古力、蛋糕仔等小食,只係細佬見到有不少果仁款式,為安全起見就冇試到。酒店咖啡廳「
入座後只需揀餐茶或咖啡。
特濃咖啡
。。。
美利下午茶
中間四件咸點同三文治就略為偏乾同硬
,完全冇高級酒店嘅氣質。
美利下午茶
另上嘅野蘑菇法式蛋批外脆內軟,敗筆在於淡而無味。
提子鬆餅、橙子鬆餅
鬆餅配醬
任食餅乾、朱古力、蛋糕仔等小食
任食餅乾、朱古力、蛋糕仔等小食
酒店咖啡廳「Garden Lounge」環境雅致開揚,服務優良,唯獨下午茶套餐論賣相同質素都欠缺特色及話題性
,價格一啲都唔平,如果唔係有網購優惠,相信冇乜可能做到咁旺場囉!
2023-02-25
8 分鐘 (堂食)
優惠券
Garden Lounge嘅下午茶想食勁耐🥹除左人氣打卡橋 酒店入面都好優雅 仲有落地玻璃窗望住靚景🪟天氣好坐outdoor更加正☀️.📌THE MURRAY AFTERNOON TEA美利下午茶 $878.〰️WELCOME小食野蘑菇法式蛋批-批底鬆脆又酥化 有牛油香 內餡好creamy 超濃松露味仲有好多野菌碎 加埋芝士同蛋香 好食喎🍄.〰️SCONE英式鬆餅提子鬆餅-外脆內鬆 偏軟身啲 唔會太乾 帶點漿口 係plain scone再加提子乾 味道好淡 冇蛋奶香 都冇牛油味🍇橙子鬆餅-同另一款口感一樣 staff話係原味 但加左少少橙汁落去 帶好微嘅橙香🍊兩款都冇乜味 一定要搭配醬料🙈草莓醬偏甜 但好多士多啤梨肉🍓檸檬凝乳幾清新 但都係偏甜 🍋Clotted Cream好軟滑 奶味濃郁 配scone一流🥛.〰️SAVOURY鹹點1️⃣北京填鴨撻伴芒果甜酸醬🦆🥭鴨肉味香 好嫩滑帶點煙靭 配芒果嘅酸甜味又幾夾 撻好鬆脆2️⃣龍蝦, 海蝦竹炭包🦞🦐🍔撇除漢堡包好乾 個餡真係超正 蝦肉好爽彈夠鮮甜 足料爆晒餡 仲有啲茴香檸檬 好清新3️⃣煙燻三文魚, 忌廉芝士, 三文魚籽迷你三文治🍣🥪包都係偏乾 冇乜三文魚同

〰️WELCOME小食

〰️SCONE英式鬆餅

〰️SAVOURY鹹點
1️⃣北京填鴨撻伴芒果甜酸醬🦆🥭鴨肉味香 好嫩滑帶點煙靭 配芒果嘅酸甜味又幾夾 撻好鬆脆2️⃣龍蝦, 海蝦竹炭包🦞🦐🍔撇除漢堡包好乾 個餡真係超正 蝦肉好爽彈夠鮮甜 足料爆晒餡 仲有啲茴香檸檬 好清新3️⃣煙燻三文魚, 忌廉芝士, 三文魚籽迷你三文治🍣🥪包都係偏乾 冇乜三文魚同芝士味 普通4️⃣蘆筍, 墨西哥煙燻紅椒, 意大利風乾牛肉忌廉芝士卷🐮🧀風乾牛肉好嫩 唔乾鞋 牛味濃 卷住creamy嘅忌廉芝士 仲帶點清蔥,蘆筍同紅椒嘅fresh

〰️SWEET甜點
1️⃣開心果檸檬凝乳餅🍋似平時嘅檸檬撻 不過就用兩層海綿蛋糕夾住 外層再包上開心果白朱古力 檸檬味好香但太甜 不過層次感幾豐富 有白朱古力同開心果脆脆嘅口感 仲多咗開心果獨特嘅香味2️⃣64% 黑朱古力松露蛋糕🍫好鍾意呢個 雖然只係64% 但係都夠濃苦 似軟身啲嘅ganache 勁幼滑creamy 兩層海綿蛋糕令口感冇咁單一3️⃣紅桑子忌廉抹茶紅豆蛋糕🍵🫘忌廉紅桑子味濃 蛋糕有啲似茶餅 粉粉地嘅口感 茶味出奇濃郁甘苦 配埋紅豆餡 唔錯喎4️⃣士多啤梨柚子忌廉條🍓士多啤梨果漬好香甜 柚子cream好滑酸酸地 配埋海綿蛋糕底 都幾fresh

〰️CONFECTIONERY TABLE糖果和糕點
估唔到除咗下午茶架之外 出面仲有一個corner位係可以任夾 仲會refill同轉款🤩曲奇有四款 圓形係開心果牛油曲奇 好脆好香開心果味💚伯爵茶杏仁曲奇好鬆化 淡淡茶嘅清香 仲有杏仁香味同脆脆口感☕️抹茶嗰款偏硬實但好鬆化 牛油味好濃 茶味就較薄弱 同偏甜🍵燕麥提子曲奇就係藍罐曲奇嗰個味🍇朱古力有兩款 同樣滿佈提子乾, 杏仁同核桃碎 黑朱古力幾濃苦帶微酸 香朱古力好滑 但偏甜🍫原味蛋白餅入面加左好多朱古力粒粒 紅桑子嗰款就係合桃碎 配搭幾特別 兩款都好鬆化 但偏甜🍬橙糖超難食 係膏狀嘅糖 甜到零橙味🍊

〰️DRINKS飲品
每人包一杯咖啡/JING 茶 再加一杯氣泡酒/氣泡茶😝Flat white咖啡同奶味平衡得唔錯 飲落幾順滑☕️Matcha記得攪勻佢先飲 飲晒見到杯底勁多抹茶粉先醒起🍵餐廳自選嘅氣泡焙茶有驚喜 第一次飲 好好味🥂
2023-03-25 1061 瀏覽
終於完成人生中最重要既大事,咁開心真係要好好慶祝下book 左The Murray Hong Kong 「Garden Lounge」食Semi buffet,餐廳時尚感十足,環境優雅舒適。自助區食物種類多,而且refill 速度快,有海鮮、沙律、凍盤、片皮鴨、甜品區等。 必食回本海鮮,即開生蠔好fresh, 口感綿密帶海水味;面包蟹爆膏肥美超邪惡;雪場蟹腳夠鮮甜。Main Couse五選一, 我地揀左柔嫩且多汁既肉眼牛扒配松露薯蓉同埋肉質細緻嫩滑既蒸海鱸魚柳。最後食埋甜品超滿足,甜品推介︰香滑木糠布甸、嫩滑香濃豆腐芝士餅
終於完成人生中最重要既大事,咁開心真係要好好慶祝下
必食回本海鮮,即開生蠔好fresh, 口感綿密帶海水味;
面包蟹爆膏肥美超邪惡;雪場蟹腳夠鮮甜。
Main Couse五選一, 我地揀左

柔嫩且多汁既肉眼牛扒配松露薯蓉
同埋肉質細緻嫩滑既蒸海鱸魚柳。
最後食埋甜品超滿足,
甜品推介︰香滑木糠布甸、嫩滑香濃豆腐芝士餅
2023-03-18 472 瀏覽
標準的精緻英式下午茶。鹹點之中,粉紅色的火腿芝士三文治,燕窩金箔蛋撻是個人最喜歡的一款。圓圓的小餡餅很特別,溫度熱一點的話會更出色。露天區是吃喝談心的好地方,天朗氣清時,可看見日落美景,打卡一流。
2022-07-21
無意間打開 🤳📱Klook App,見到 美利酒店正做 3️⃣月快閃餐飲,部分選項更是「買1️⃣送1️⃣」😃!由於臨急翌日約姊妹吃下午茶,所以選項不多下選了Garden Lounge下午茶,否則會想試 The Murray Lane下午茶。請美美的🍠告訴我Murray Lane下午茶到底好不好好吖?🫣THE MURRAY AFTERNOON TEA 美利下午茶$494 包含2人同行各 1杯有或無酒精汽泡酒 🥂+ 1杯茶/咖啡🫖☕️。離店時不需再付費。包括 小食、鹹點、甜點、英式鬆餅、糖果和糕點食物一般 🤔 甜點較失色偏甜🍬總括來說 價錢於在酒店用餐算划算 但下午茶Tea Set真要改善一下menu 📋💬 題外話一個月內來了兩次Garden Lounge,服務員男生都很友善還主動為食客拍照📸 女服務員都沒什麼笑容和不說話的交流🫠😓 好奇怪

包括 小食、鹹點、甜點、英式鬆餅、糖果和糕點

食物一般 🤔 甜點較失色偏甜🍬

💬 題外話

2023-03-15
早排喺KKday見到Murray嘅Garden Lounge做緊買一送一下午茶, 睇過個Menu好吸引仲包氣酒超抵食😆而且Menu仲每個月都會轉,食過再嚟二訪都唔會悶🤩Afternoon tea分咗兩個時間, 2:45pm同埋4:30pm,當日book左等一節,只要第二節唔full, 過咗4:30都唔會俾人趕走🥰👍🏻環境方面,安排咗喺室內嘅梳化位,空間感十足😌而且樓底高加上四周圍都係落地大玻璃,好夠日光好舒服☀️食物方面,個人認為鹹點較甜點出色😆👍🏻 野蘑菇法式蛋批 入口仲係熱辣辣,個批好鬆化😍好香黑松露味😚👍🏻龍蝦海蝦竹炭包🦞🦐呢個雙蝦組合啲蝦幾爽口😋而且個竹炭包唔會好身🍞🤪北京填鴨撻拌芒果甜酸醬個撻皮有啲硬🙈同埋唔係好覺有芒果醬🤣👍🏻64%黑朱古力松露蛋糕朱古力精至愛🍫😂👍🏻紅桑子忌廉抹茶紅豆蛋糕呢個配搭幾新鮮,而且唔係好甜👍🏻 提子橙子scone🍇🍊後者比較少見,幾香但份量真係好多🤣儘左力都食淨左半個🙈仲有仲有,有一張糖果糕點枱喺個lounge中間,可以任攞雜錦曲奇,朱古力片同茶點🍫每一round都會出啲新嘢😍一定唔會食唔飽呀🤣🤣🤣

食物方面,個人認為鹹點較甜點出色😆

👍🏻 野蘑菇法式蛋批
入口仲係熱辣辣,個批好鬆化😍好香黑松露味😚

👍🏻龍蝦海蝦竹炭包🦞🦐
呢個雙蝦組合啲蝦幾爽口😋而且個竹炭包唔會好身🍞

🤪北京填鴨撻拌芒果甜酸醬
個撻皮有啲硬🙈同埋唔係好覺有芒果醬🤣

👍🏻64%黑朱古力松露蛋糕
朱古力精至愛🍫😂

👍🏻紅桑子忌廉抹茶紅豆蛋糕
呢個配搭幾新鮮,而且唔係好甜

👍🏻 提子橙子scone🍇🍊
後者比較少見,幾香但份量真係好多🤣儘左力都食淨左半個🙈

📍美利酒店Garden Lounge下午茶 配汽泡酒💚 (純分享非廣告) Kl**k旅遊產品銷售平台(網站)做緊買一送一優惠,成個3月都做緊優惠,原價$878,而家$483兩位!超抵 🌟 **週末下午茶分兩輪入座:14:45-16:15同16:30-18:00,限時90分鐘。當日星期六14:45去到需要排隊入座,15:00個tea先上,食得有啲啲趕**而星期一至星期五冇分時段,可以14:45-18:00慢慢食喔!🍰<< Tea份量>>(優惠$483/2位)每人4件甜品+4件鹹點+兩件scones(拉到最底有menu❣️)每件都正常發揮,個人覺得鹹點較出色,尤其龍蝦包幾清新🦞✨ Scones 都暖笠笠,口感鬆化 仲有架甜品車,可以任拎葡撻,曲奇,雜莓朱古力等等,職員會refill,男仔嚟食都唔驚食唔飽 ♡´・ ᴗ・`🥂 << Drinks >>除左每人一杯汽泡酒,仲有一杯自選茶/咖啡餐廳對正酒店花園幾舒服🌿😌 幾多人嚟慶祝生日🫶🏻 我就打左去酒店留窗邊位置~餐廳歡迎動物啊~如果想帶狗狗打卡可以留戶外花園座位⛱🐶٩(๑❛ᴗ❛๑)
📍美利酒店Garden Lounge下午茶 配汽泡酒💚
🌟

🍰<< Tea份量>>(優惠$483/2位)

Afternoon  tea

🥂 << Drinks >>
除左每人一杯汽泡酒,仲有一杯自選茶/咖啡
汽泡酒

٩(๑❛ᴗ❛๑)۶ 總結:Afternoon tea整體食物質素唔錯,食完仲可喺餐廳出面嘅出名打卡位影相呢📸👭🏻 不過原價$878/2位嘅話會有其他更好選擇~~
👅 味道:7.5/10
🥂 賣相:7.5/10
🌿 環境 : 8/10
🙇🏻 服務 :8/10
📍性價比:7.8/10
💰 人均消費:優惠後ard $250/pp
用餐時段:下午茶
__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __
💕鍾意貼文請 ᴄᴏᴍᴍᴇɴᴛ, ʟɪᴋᴇ & sʜᴀʀᴇ
💡繼續關注我的貼文請ғᴏʟʟᴏᴡ ɪɢ @foodietwins_hk
2023-02-18
15 分鐘 (堂食)
Afternoon  tea
汽泡酒
  • 甜品車任食
2023-02-22 642 瀏覽
Overall good dining experienceWe made the reservation here on OpenRice, got discount. All you can eat semi buffet with Unlimited time. Service was good. We did not have to ask for water and the staffs were nice and smart enough to come over to refill water for us. As this time was a birthday celebration. The staff was really helpful to take pics for us.