2023-02-18 811 瀏覽
非廣告🤣 經EXtigo app book 特價時段50% 但(要用原價加一)之前食過下午茶/ staycation set dinner 覺得唔錯,今次淨係黎食dinner buffet早左10分鐘到,可以入去坐住等Buffet位置比較細,食物種類亦不算多。有沙律(6款)前菜(Parma ham 三文魚 橄欖 etc) 甜品(8款左右)芝士(4款)凍海鮮(生蠔、譏燒鮑魚、長腳蟹、麵包蟹、青口、蝦、螺、蜆 etc)飲品只有橙汁及西柚汁熱食只有一款:片皮鴨另外可每人揀一款主菜:軟殼蟹喇沙,羅勒蕃茄意粉,鱸魚、牛扒大概7:15左右 waiter主動問是否需要上主菜大概7:30 主菜到喇沙勁大碗,有1.5隻軟殼蟹 多到食唔晒牛扒中規中矩 薯溶好食 始終係semi-buffet,不能夠與傳統buffet相提並論。雖然食物種類唔算多,但勝在夠精緻,總括嚟講都幾好味。重點5星酒店服務好好美中不足 如果多番啲熱食/刺身 & 包餐飲會開心啲🙃

早左10分鐘到,可以入去坐住等

Buffet位置比較細,食物種類亦不算多。
有沙律(6款)
前菜(Parma ham 三文魚 橄欖 etc)
甜品(8款左右)
芝士(4款)
飲品只有橙汁及西柚汁
熱食只有一款:片皮鴨

另外可每人揀一款主菜:
軟殼蟹喇沙,羅勒蕃茄意粉,鱸魚、牛扒

大概7:15左右 waiter主動問是否需要上主菜
大概7:30 主菜到
喇沙勁大碗,有1.5隻軟殼蟹 多到食唔晒
牛扒中規中矩 薯溶好食

美中不足 如果多番啲熱食/刺身 & 包餐飲會開心啲🙃
昨日Walk in黎到哩度,見佢異常咁多人,經打聽之下,原來好多人都喺Klook 用優惠價book tea set, 平過walk in 客之餘,用klook book嘅人仲要有送埋每位香檳。除左成間廳嘈到好似街市之外,仲要 walk in 係比貴好多。一間五星級嘅酒店,竟然用嘅餐具好似甩漆咁樣。我嘅相入邊有兩個唔同嘅背景,因為一開始坐室內嘅時候實在太嘈,完全講唔到嘢,所以轉咗出去外面坐。講食物質素,我去過香港唔同嘅酒店食tea set,呢度每一樣嘅甜品同鹹點都整得好難食,普普通通嘅一個scone,平時明明係會熱上嘅,點知佢因為應該要大量整比優惠book嘅客人,所以全部食物嘅質素都粗製濫造。見佢哋上嘅tea set 根本係一次過推6份出嚟,然後續枱咁樣比客人,所以基本上每一樣嘅食物都唔係好新鮮咁出嚟。到到有個所謂嘅鮑魚撻,根本他被就好似食麵粉一樣,睇落去得個樣,一啲味都冇。另外個所謂嘅雞胸三文治,真係七仔買嘅都好食過佢。非常失望。。。。

2023-02-03
2023-02-04 557 瀏覽
今日同屋企人過嚟中環食午餐,貪靚又想打卡嘅我當然就揀咗呢間環境優美嘅美利酒店啦🤣呢度環境唔使講自然係好一流,成個色調都係白色,非常優雅簡潔,每張枱之間嘅空間好大,坐得好歡送舒服,而且侍應全部都好有禮貌,訓練有素👍🏻一路都知道呢度出名係甜品同埋下午茶嘅,不過咁啱係午餐時段我哋就嘗試咗午餐。午餐嘅話我只可以話係中規中矩,今次試咗凱撒沙律,凱撒沙律就好唔錯,沙律菜非常新鮮爽脆,食沙律最緊要新鮮,所以沙律我好滿意。❤️主菜嘅部份我就揀咗烤羊架,呢個價錢嚟講,我會希望佢考得再出色少少,今次就係唔差嘅,但係不過不失囉,可以喺其他地方有平啲嘅價錢食到同樣嘅質素。到咗甜品部份就真係好驚喜啦,本身食完主菜之後我就冇咩太大嘅感覺,不過循例都係叫咗個甜品試吓,點知就真係好有驚喜,🥳🥳特別係造型比較特別嘅嗰一款蛋白甜品❤️好睇又好味,質感都好creamy😋😋😋推薦推薦👍🏻👍🏻

• Afternoon  Tea  Set
2023-02-02 400 瀏覽
原來美利酒店garden lounge 有中餐食,由米芝蓮大廚主理,🥰美食配優雅既環境,難忘既用餐體驗。坐低先品嚐充滿果香既Buinart Brut Champagne🥂,享受下餐廳既氣氛。🥢前菜:原隻鮑魚雞粒酥陳醋青瓜海蜇蟹籽燒賣🥄湯2選1,我地都選擇左龍蝦湯海皇燕窩羹。🥢主菜4選1,選擇左大廚推介既麥香黃金蝦球同杞子蟲草花蒸雪魚柳。🍤黃金蝦球一試難忘,鹹蛋甘香,香脆又唔油膩。🍚飯都有3款,我地就食飄香荷葉飯。🍮甜品2選1:蛋白杏仁茶椰汁紅豆糕配合桃酥

🥢前菜:

原隻鮑魚雞粒酥

陳醋青瓜海蜇

蟹籽燒賣

🥄湯2選1,我地都選擇左龍蝦湯海皇燕窩羹。

🍤黃金蝦球一試難忘,鹹蛋甘香,香脆又唔油膩。

🍚飯都有3款,我地就食飄香荷葉飯。

🍮甜品2選1:

蛋白杏仁茶

椰汁紅豆糕配合桃酥

2023-02-01
2023-01-21 643 瀏覽
Garden Lounge 出名食Afternoon Tea,原來佢晚餐係食semi-buffet,聽講質素都唔錯,今日約埋朋友一齊嚟試下!每位$728,加$238 有得free flow紅白酒、Prosecco等,我地幾個都鍾意飲酒,所以都有加!最愛飲Prosecco,清清地,唔會影響之後食野嘅味道。同埋用來襯海鮮味道都幾夾海鮮有長腳蟹、生蠔、鮑魚等等,我就最愛佢呢到嘅長腳蟹,比起出面自助餐巨型好多!我食咗好多轉長腳蟹,好開心,因為佢除左大隻之外仲好鮮甜,果然高質!即切牛肉都做得非常好,粉嫩顏色,控制得好好,食落好軟腍,牛味濃香!冷盤選擇都唔少,我都拎左唔少芝士及火腿。甜品選擇都好多,而且質素都相當高!主菜我揀咗釀蟹蓋、都幾大份。嚟主菜時已經飽飽地了! 蟹蓋都幾足料,食完真係捧住個肚返屋企!滿足!

冷盤選擇都唔少,我都拎左唔少芝士及火腿。

甜品選擇都好多,而且質素都相當高!

Recently, a prepaid platform(starting with K) has a significant discount for their afternoon tea(almost half price)which even includes a complimentary glass of sparkling wine. I quite like the design of the afternoon tea stand. The cover on top actually can be put down to cover the scones if you don't want it to cool down so quickly.Some of the food items are are more oriental as it is close to  Chinese New Year. I loved their preserved egg puff and the red bean soup had a lovely aroma from the

I loved their preserved egg puff and the red bean soup had a lovely aroma from the mandarin peel.
The foie gras creme brule was beautifully done as the caramelized top was almost 1:1 with the foie gras custard.
For the sweets, I loved the date cake the most as it was less sweet and the aroma was really heavenly.
題外話/補充資料: The price I marked is the promotion price of the prepaid platform. For value, I gave 5 stars due to this discount.
2023-01-14
跟朋友新年聚一聚,找個合適的地方品嘗下午茶,本來都沒甚麼,食物正常,不過其中一位Manager的處事態度有待改進。我們兩家人都有使用酒店泊車,用餐$1000有一部車可免費泊車3小時,都合理。在泊車時,酒店員工都很有禮貌地告訴我泊車安排。最後,我們的下午茶餐只是接近$900,我問酒店可否安排其中一部車免費安排,員工要請示上級,上級再請示經理,經理好理直氣壯地說不足夠一千元用餐每一部車都要收$120一小時。那麼我們泊了一小時多,那便要兩小時收費,$240一部車,女經理說「是的」。我說,那麼我們再點多小小食物便夠$1000,那豈不是更化算?她說「是的」。我猶疑了一會兒,我在想,一般酒店服務不是志在賺取停車場收入,要賺的是客人用餐滿意程度,如果只是跟足規定做事,那多容易辦呀!香港酒店餐廳有很多,要找一間比這間舒適的,應該不難吧。我猶豫當時,女經理問「你想甚樣,要不再點餐?」

我猶豫當時,女經理問「你想甚樣,要不再點餐?」
2022-12-27 316 瀏覽
今晚聖誕日一家人去食自助餐完全中伏,食物品種少無選擇質素平平無奇物非所值連奶茶咖啡都唔包,全晚冇聖誕氣氛同平日無分別,服務態度差。

2022-12-25
慶祝紀念
聖誕節
2022-12-12 651 瀏覽
帶屋企人黎食半自助餐慶生上網review唔錯 點知 完!全!中!伏!價錢要$600幾7百位 成餐飯樣樣都好難食首先選擇真係好少 一眼睇哂 選擇少都算,所謂海鮮半自助餐 以為可以食到質量好既海鮮點知生蠔勁細 又唔鮮,其他海鮮/蝦都完全冇味。。。到main course, 諗住點都會好啲掛點知都係一樣難食全家人都係勁失望 大家千祈唔好浪費錢黎食😓
帶屋企人黎食半自助餐慶生
上網review唔錯 點知 完!全!中!伏!
價錢要$600幾7百位 成餐飯樣樣都好難食

首先選擇真係好少 一眼睇哂
選擇少都算,所謂海鮮半自助餐
以為可以食到質量好既海鮮
點知生蠔勁細 又唔鮮,其他海鮮/蝦都完全冇味。。。

到main course, 諗住點都會好啲掛
點知都係一樣難食
全家人都係勁失望
大家千祈唔好浪費錢黎食😓
2022-11-29 3651 瀏覽
自問鐘意飲咖啡,但真係乜都唔係好識,只係學過下拉花。豆嘅品種,手沖方式,全部都唔算好有研究。係The Murray酒店如果你食開下午茶又或者飲杯野又有時間嘅話,記得參加吓呢一個咖啡workshop。當日上堂增加咗好多對咖啡嘅認識,原來手沖咖啡可以影響一杯咖啡嘅味度,自己試咗一次手沖咖啡,酸度非常勁,原來就係手沖得唔好。教我哋嘅Barista勁到可以估到杯咖啡嘅味道,個日先學到原來呢樣都係可以學到返嚟咖啡知識。當然除咗學嘢之外,仲可以試到一啲好出色嘅咖啡,飲咗杯滴漏咖啡,威士忌咁嘅感覺,有興趣一定要試。經過咗呢一晚,更加想學手沖咖啡,有冇咖啡大師有提議有乜course好讀。https://store-themurrayhk.niccolohotels.com/en/niccolo-coffee-workshop/?utm_source=FBIG&utm_medium=social-media&utm_campaign=Niccolo%20Coffee%20Experience%20Workshop&fbclid=IwAR1RWhr1AeHwt30uopcf3aiAFVNQWoOrBVim

2022-11-23 625 瀏覽
一早訂左位,比原定時間早左少少,雖然一出到lift 見到條人龍好長,但waiter 好快安排好,因為一早經KKday 訂左位,到場時好快檢查訂位人名及電話已經可以就坐。坐好之後,waiter 好快介紹下午茶menu ,揀好飲品,不消一回, high tea set 便到,由底層到頂層,全部都好精緻,而頂層既scone 仍然係暖,亦有用蓋cover 住,以保持新鮮度,呢一點做得好好,出面好多scone ,到枱面時已凍左,完全影響口感。而跟set 有一個mushroom tart ,waiter 仍好好同我地講會跟進番比我地。1) 首先講番底層既三文治,食落口感新鮮、有egg & harm ; chicken & tarragon ; applewood smoke cheddar (呢個食落酸酸甜甜,好開胃); smoke salmon & cucumber 🥒 (呢個比較乾身) 2) 中層甜品: 最吸引係個 dark chocolate cake, 朱古力味好香濃、滑; 其他甜品就一般3)頂層: scone (原味及提子🍇),味道香濃,面層仍有少許脆口,咬落唔會感覺太乾 ,伴除Stra

3)頂層: scone (原味及提子🍇),味道香濃,面層仍有少許脆口,咬落唔會感覺太乾 ,伴除Strawberry Jam and Clotted Cream,唔太甜,但scone 份量真係太大, 最後都係食唔哂, 最最最緊要係暖!呢點真係好難做到,個人覺得拍得住半島既水準

4)後上既 mushroom tart ,食到有好多一粒粒mushroom, tart 皮亦好酥脆,熱辣辣,加埋個伴碟👍🏼

唯一要改善地方就係壺茶,叫左Jasmie,但只係好一般既茶包…

個人認為以酒店級水準嚟講已經做到90分
閒時喜愛到咖啡店裡放鬆,自己從只敢喝鮮奶咖啡到接受手沖咖啡,至現在變得喜愛手沖咖啡,轉變過程並不算漫長!儘管對咖啡的喜愛日益增加,但從沒想像過自己會沖泡咖啡,原來飲到自己親手沖泡咖啡的一刻,會是極之興奮和滿足!話說那天到 「TheTai Pan」用餐,得知 「Garden Lounge」推出 Niccolo Coffee Experience Workshop,從來不醉心鑽研的我,為響應友人的呼喚, 在半推半就的情況下便參加了!Coffee Workshop 雖不是證書課程,但適合不同咖啡愛好者參加!在年青咖啡師的互動下,由咖啡豆產地、各產地咖啡豆的特性、咖啡豆的水洗、日曬方法和深淺烘焙開始,Workshop 充滿趣味,而且富啟發性,大家在閒話家常、輕鬆氣氛下增長了不少咖啡知識!咖啡師更可從咖啡的色澤、雜質、沖啡者的手勢和沖泡時間等,分析出咖啡的味道,猶如一位咖啡預言家!首杯由 Sherry Whisky 染養的咖啡豆所沖的咖啡!試過幾次手沖的效果,我們亦有機會嘗試由Moka Pot 萃取的咖啡味道。當然少不了跟我們學會致用的 Show Time!幸好沖泡時有咖啡師在旁提點,結果我的第

話說那天到 「The

試過幾次手沖的效果,我們亦有機會嘗試由

Moka Pot 萃取的咖啡味道。

當然少不了跟我們學會致用的 Show Time!

幸好沖泡時有咖啡師在旁提點,結果我的第一次也不差,也算是滿意的作品!

澎湃的咖啡杯陣,沒有啡醉,只有自我陶醉!

2022-10-31
  • Niccolo Coffee Experience Workshop
2022-11-16 454 瀏覽
美利酒店港女下午茶book左2:45 , 去到等左5分鍾左右就有位。環境simple elegant, 我無坐出面, 入面坐得幾舒服。飲品無乜驚喜,一般野。甜品三層架,第二層朱古力最好味,好濃朱古力味,其他唔覺有咩特別。傾計chill下都ok, 我地through 其他網book, 2個人$550就有點貴. 應該唔會再去。呢個價錢應該都無下次。外面有陽光影相幾靚,果條斜路勁似停車場入口,唔知有乜好影。我地排左一大輪先有得影

2022-11-15 379 瀏覽
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌗三層tea set 有三文治,甜點同鬆餅,詳情refers menu,全部都好好食,esp. 佢個baked seafood pie ,啖啖蟹肉,正❤️❤️❤️,成set 食完亦都好飽,價錢亦都唔貴,係個tea有🤏🏻🤏🏻細杯同hea😂叫左cold tea,係平時食buffet 個隻凍檸茶,但無檸檬😂整體黎講,食物質素,非常滿意。🎈環境:🌕🌕🌕🌕🌕環境非常寬敞,好c服,有得擺袋之餘,影相打卡都一流既❤️❤️❤️出面有條長走廊都好有特式,絕對係打卡位❤️❤️❤️好多人係到結婚影相就知佢咩料😂🎈服務:🌕🌕🌕🌕🌕職員都好好人,會主動問要唔要幫影相,而且影得好靚,佢地都會主動問大家有冇其他需要,非常友善❤️❤️❤️🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕一定會,tea set黎講絕對抵食❤️❤️❤️
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌗

🎈環境:🌕🌕🌕🌕🌕

🎈服務:🌕🌕🌕🌕🌕

🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕
一定會,tea set黎講絕對抵食❤️❤️❤️

2022-11-14 465 瀏覽
有沒有朋友跟我一樣是個初級的咖啡迷!自從戒甜後我除了凍檸檬茶走甜外喝得最多的便是黒咖啡,但品啡初齡的我不太懂咖啡豆的分別只隨自己的口味而欣賞,所以上次在The Murray, Hong Kong, a Niccolo Hotel吃飯後知道有Coffee Workshop,便再約好友去學習兼品嚐酒店全新的自家Niccolo Coffee。這天來到優雅的Garden Lounge參與Coffee Workshop,這餐廳主要的是供應精緻下午茶、全天單點餐牌及平日海鮮半自助晚餐,近來更加上這個Coffee Workshop很多元化,來嘆完Lunch後再上堂時間剛剛好。其實為了慶祝全新的Niccolo Coffee推出,酒店特意呈獻這個Niccolo Coffee Experience Workshop給客人參加,除了像我這些初哥外也適合所有級別的咖啡愛好者,而1小時的體驗是由具有SCA資格的專業咖啡師講解及分享。 這天由專業靚仔咖啡師以輕鬆自在的手法將我們帶入咖啡世界中,首先他簡單易明地分享該如何選擇自己喜歡的口味,由咖啡豆的產地、特性、水洗、日曬、以至烘焙的深度逐一介紹。這天我們可以也通過

這天我們可以也通過Cold Brew、Hand Drip、Moka Pot等沖泡方法來品嚐各種特級的咖啡,可以淺嚐深學認真不錯。

咖啡師早已準備了Cold Brew給我們品嚐,呷一口竟然有點威士忌的泥煤及朱古力味,原來此咖啡豆曾在雪梨桶內發酵過8小時,怪不得有這樣特别的風味而且沒有我不喜歡的酸味,這杯冷泡咖啡非常合我心意。

緊接著他開始用另一款咖啡豆來示範手沖咖啡,原來一杯Hand Drip由磨豆、水溫以至時間也要控制得非常仔細,所以每位咖啡師沖出來也會是獨有的味道。

這杯手沖咖啡味道較為Fruity,所以入口酸味會較為突出,明顯不是我喜歡的Nutty口味。

之後便到我首次接觸的Moka Pot沖泡方法,原來以這種方式很容易便可以沖出一杯Express  Coffee,唯一要留意是下的水別要熱否則很易爆煲喔!

放入自家Niccolo咖啡豆磨成的咖啡粉後,傾入凍水然後一煲滾便要即時離開電爐降溫,隨即便可品嚐到挺濃郁的Express Coffee。

嘆完咖啡師的美味出品後原來我也要去交功課親身泡製手沖咖啡,先將咖啡豆磨成粉狀便可開始製作車媽媽口味咖啡。

時間、份量真的要拿捏得非常準確才能沖出有質素的咖啡,我這一泡嘻嘻忘記它吧哈哈哈。

親自體驗過沖泡咖啡後真心尊敬咖啡師的專業,就算只看著我們沖泡已經知道味道如何了拜服。

這天我們的咖啡戰局是否很壯觀呢!限時Niccolo Coffee Experience Workshop每星期得兩場咋,喜歡品嚐、學習或交流精品咖啡的朋友要早點訂位喔!

Niccolo Coffee Experience Workshop於即日起至12月28日(逢星期一、三)3:00pm~4:00pm舉行,收費為$358/位、$588/2位(另10%服務費)預訂請接此。
2022-11-09
其他