2019-09-17 47 瀏覽
第一次打卡這家pinkpink的別具少女心的店 點了二人餐 因為是套餐 份量都是正常的1/2左右 不過就勝在可以多選一些嘗試總體食物上不過不失 沒什麼想評價的 唯一的建議就是女生想拍照的不要點套餐!!小小一碟稀稀拉拉的食物好像是其他人用剩下的
第一次打卡這家pinkpink的別具少女心的店

由於上次個朋友仔請我睇 <復仇者聯盟3>,所以,我應承請他食飯,我挑選了3間餐廳,由他決定食哪間?! 最終他選擇了位於荃灣廣場4樓的少女系餐廳 Girlboss by Master Kama!當我們未踏進這間夢幻少女系餐廳,粉紅色的餐廳門面,已經吸引我們眼球!中午之後,我收到店方確認電話!並提醒我用餐時間個半鐘!(個人覺得如果有兩個鐘會比較好!)由於,我要遲到,所以在原定經 Openrice app Book 枱時間 7:30 的半小時前,致電餐廳延遲 booking 8:00,幸好改得切!還要轉頭便收到改 booking 通知,可見店方很有效率!由女店員帶我們入座,被安排到較入位置的二人枱!粉紅色的裝潢,走少女風格,就連同行嘅朋友仔也被放慢步伐望望!這裡比較好似美食廣場一角的開放式用餐區的屯門分店,相對私隱度高!又不會太嘈吵!氣氛好得多!靚女店員可能係新入職,所以不太熟悉餐牌!而且,見她抺枱嘅速度,比我在家抺得更慢! 店員人手不足,亦不會主動收走食客面前的污糟碟!由始至終,只有一隻餐碟!店方 Slogan "Love at first bite 一試愛上"食客可直接在

還要轉頭便收到改 booking 通知,可見店方很有效率!

由女店員帶我們入座,被安排到較入位置的二人枱!

店員人手不足,亦不會主動收走食客面前的污糟碟!
由始至終,只有一隻餐碟!
食客可直接在 Menu 用鉛筆填上心水美食擇,然後找店員落單!既方便又減少落錯單機會!

Coconut mint tea $58
我都好奇,究竟椰子與薄荷混合起來會有什麼味道?!

椰子味完全被霸道的薄荷味攻陷了!入口是檸檬的果酸,輕滲薄荷味,完全沒有椰子味!底部的薏米煮得不夠火候,口感偏硬實,不太討好!亦比預期大杯!
Coconut mint tea
Miss 70's cider $58
朋友點了這杯含有酒精的特飲!
Miss 70's cider
Bossy Royal set $388/ 2
精緻吸引的三層架晚餐登場
 既吸睛又令人一試愛上!

包括:2款沙律/ 湯、2款頭盤、1款主菜、2款 Burger/ Pizza/ Pasta/ Risotto (半份)

三層架晚餐
黑松露醃漬蕃茄仔瑞士芝士玻璃杯沙律
以細小的玻璃瓶盛載,的骰精緻;新鮮爽脆的沙律菜,加入酸咪咪的醋,令人開胃!

有機紅藜麥、椰菜花古斯米、檸檬芝麻沙律醬
混合大量超級食物之一的有機紅藜麥,纖維高,配檸檬芝麻沙律醬,放在一大片新鮮蕃茄上,易入口之餘又清新健康!

煎鵝肝、白酒煮蜜桃、烤爆谷 +$20
煎鵝肝份量也不少啊!
  煎得甘香軟滑豐腴,多士吸收鵝肝的油份,兩者同食恰到好處!
 白酒煮蜜桃+烤爆谷點綴,突出了鵝肝的 size!

煎鵝肝、白酒煮蜜桃、烤爆谷
香草白醬焗大蜆薯蓉
烘焗後,表面的忌廉醬把大蜆水份鎖住,不會變得乾身
!墊底的薯蓉好軟滑,混合醬汁更滋味無窮!

低溫慢煮三文魚烤露筍薯蓉香草荷蘭汁
低溫慢煮三文魚可保持魚肉鮮嫩滑溜及保留營養,酸咪咪的香草荷蘭汁完全可提升三文魚的鮮美度!
露筍口感帶清爽,薯蓉令人更飽肚!
龍蝦芝士煙斗粉  +$38
龍蝦跟芝士絕對夾得來!
把芝士加上表面,芝味濃郁,略有拉絲效果,
 煙斗粉口感富有彈性,龍蝦肉鮮甜!

龍蝦芝士煙斗粉
南瓜甜酒燴意大利飯
意大利飯口感帶嚼勁,南瓜甜酒汁甜美,配上烤南瓜,餐碟薄身,雖然飯量不多,相對整份晚餐已經足夠!

南瓜甜酒燴意大利飯
整份晚餐,份量豐足!就算有男生陪伴都夠食!

當我們食到臨尾聲,朋友想點多杯飲品,先問女店員,我們尚有多少時間要還枱,她回答我們就夠鐘,有見及此!他乾脆要杯水算了吧!
2019-05-21
三層架晚餐
煎鵝肝、白酒煮蜜桃、烤爆谷
龍蝦芝士煙斗粉
  • 龍蝦芝士
  • 沙律
2019-09-13 198 瀏覽
< 閨蜜慶生粉紅cafe💓>一路想去呢間粉紅餐廳好耐,咁啱同朋友同一個月生日,就去咗呢間少女心爆發嘅餐廳慶生呢~睇到menu好多野想食,本身想叫兩個主菜,店員見我地咁糾結就suggest 我地叫Bossy Royal Set($388),係for 2個人食嘅,啱晒肚闊眼窄嘅我哋!呢個性價比好高呀~前菜同main course用三層架serve,好似high tea咁❤️-我地叫咗 :✔️自選沙津/餐湯兩份我地揀咗蘑菇餐湯,好濃郁!✔️前菜兩款(每款半份)我哋嗌咗煎鵝肝同白酒香烤雞翼,鵝肝幾大塊,煎得好香口,油脂豐富,加埋多士食好match!白酒雞翼味道不過不失~✔️Main course一款(全份)揀咗燒一口安格斯西冷,肉質唔錯,伴碟個sauce 都幾夾🐮✔️Burger/Pizza/Pasta/Risotto 兩款(每款半份)我揀咗兩個都係意粉~呢兩個超推介👍🏻(1)海膽忌廉蟹肉意粉好creamy!意粉軟硬度剛好,海膽都好鮮甜。(2)龍蝦芝士Mac and Cheese煙斗粉,呢個非常之邪惡!龍蝦鉗入面啖啖肉,而且肉質都好爽~而且芝士滿佈係煙斗粉上面,芝士微微溶化令到每啖粉都充
< 閨蜜慶生粉紅cafe💓>
一路想去呢間粉紅餐廳好耐,
咁啱同朋友同一個月生日,
就去咗呢間少女心爆發嘅餐廳慶生呢~
睇到menu好多野想食,本身想叫兩個主菜,
係for 2個人食嘅,啱晒肚闊眼窄嘅我哋!
呢個性價比好高呀~
前菜同main course用三層架serve,
好似high tea咁❤️
我地叫咗 :
✔️自選沙津/餐湯兩份
我地揀咗蘑菇餐湯,好濃郁!
✔️前菜兩款(每款半份)
我哋嗌咗煎鵝肝同白酒香烤雞翼,
鵝肝幾大塊,煎得好香口,油脂豐富,加埋多士食好match!
白酒雞翼味道不過不失~
✔️Main course一款(全份)
揀咗燒一口安格斯西冷,肉質唔錯,伴碟個sauce 都幾夾🐮
我揀咗兩個都係意粉~呢兩個超推介👍🏻
(1)海膽忌廉蟹肉意粉
好creamy!意粉軟硬度剛好,海膽都好鮮甜。
(2)龍蝦芝士Mac and Cheese煙斗粉,
呢個非常之邪惡!龍蝦鉗入面啖啖肉,而且肉質都好爽~而且芝士滿佈係煙斗粉上面,芝士微微溶化令到每啖粉都充滿濃香芝士!
朋友揀咗杯Lady Beer($48),
無酒精咖🤣面頭似奶蓋嘅係Butter scotch加Cream Flavor,
個奶蓋都好滑,整體口味微甜,攪拌下會好似啤酒泡咁溢出~
最後甜品就揀咗心太軟($68),仲有一球雲呢拿雪糕,店員仲用係雲石碟上寫Happy Birthday❤️
(P.S 我好中意雲石紋,所以好開心,哈哈)
環境坐得都好舒服,粉紅色嘅甜美裝潢令到女生食飯時更開心💓而且枱都係雲石紋咖💓
好igable~
慶祝紀念
生日
  • LADY'S BEER
  • 燒一口安格斯西冷
  • 白酒醬烤雞翼
  • Bossy  Royal  Set
2019-09-13 2105 瀏覽
💗 PINK PINK少女餐廳話說約左閏蜜食飯談心,我地都係粉紅控,而聽聞荃灣有間超pink超靚餐廳,一於決定去影相打卡呃like~ 嘩!餐廳環境華麗夢幻🤩😍 由外到內都係我地至愛既粉紅色💕 我地超級喜歡,影左勁多相🤣 而餐廳亦唔係得外表,食物質素都很不錯呢,啱哂姐妹閏蜜嚟gathering😚👍👍··♡ BOSSY ROYAL SET HKD$388哩個set份量超級豐富,選擇眼花撩亂,其中三款用三層架上,影相呃like一流😍😂▪Salad/Soup(全份) 2款▪Appetizer(半份) 2款▪Main Course(全份) 1款▪Burger/Pizza/Pasta/Risotto(半份) 2款·Salad我地揀左 蟹肉牛油果🥑蔬果青瓜沙律 & 三文魚柚子檸檬🍋玻璃杯沙律,想特別講講三文魚柚子檸檬沙律,係用玻璃杯裝住,要先用杯蓋擰實,再上下搖勻,令裡面既醬汁均勻滲透每一部分,店員話咁就會係最好食啦~·Appetizer揀左 凍肉·德國腸·芝士拼盤🧀 & 龍蝦芝士雞翼,軟芝士配凍肉根本無得輸🤩 而龍蝦芝士雞翼幾有驚喜😻 雞翼炸得十分酥脆,配搭既龍蝦醬好惹味,兩者食落好夾😋·Mai
💗 PINK PINK少女餐廳
♡ BOSSY ROYAL SET HKD$388
▪Salad/Soup(全份) 2款
▪Appetizer(半份) 2款
▪Main Course(全份) 1款

Main Course揀左 Boss海鮮拼盤🦐🐚 🐙 有扇貝、大蝦、蜆同魷魚🤩 蘸點附上既海鮮醬更為鮮味,美中不足既係扇貝太細隻了,滿足不到我哩個海鮮控~

之後揀左 招牌菜Girl Boss龍蝦包🦂及海膽忌廉蟹肉意粉🍝 龍蝦包果然無令我失望👍 包皮頗脆明顯有烘過,夾喺中間既龍蝦肉惹味得嚟帶點香甜🤤😍 而海膽蟹肉意粉十分creamy,忌廉味道亦幾出,但海膽只有3小薄片,有少少失望呢~

另外散叫左2杯凍飲,個set係唔包嘢飲㗎。其中嘅Thunderstorm頗為特別☺ 佢係荔枝同桃製成既沙冰,但點解杯嘢係灰黑色嘅⁉️ 其實thunderstoem係雷雨既意思,所以專登將佢整到打雷暴雨咁,而味道又可以match返荔枝同桃,真係估佢唔到😄😆

2019-09-04
  • Thunderstorm
  • Girlboss 龍蝦包
2019-09-11 44 瀏覽
平時好日都唔嚟一次荃灣,今日放工嚟到呢一間粉紅少女風打卡勝地,同朋友叫咗個Bossy Royal Set。我哋叫咗蟹肉牛油果蘋果青瓜沙律:放喺個樽入邊,都幾得意,蟹肉幾好食,青蘋果很juicy。是日餐湯係雜菜湯,味道似係西餐嘅羅宋湯。白酒醬烤雞翼:鹹鹹地都OK,白酒嘅味道可以再突出D。一口安格斯西冷牛粒繪蔬菜香草法式牛油:明明話係一口,最後嚟咗很多口,哈哈。龍蝦海鮮薄餅: 上碟嘅時候熱辣辣新鮮出爐黑松露野菌意粉:黑松露味非常濃厚,是日亮點。飲品方面我哋要菠蘿同椰子特飲,都幾大杯,薄荷味好勁。總括來講,餐廳裝修明亮,粉紅牆身配搭粉色系餐具,又有三層架上菜,好適合一班閨蜜傾計、打卡。價錢方面,定價係中高路線,如果食唔到好多嘢,其實散嗌會抵啲

是日餐湯係雜菜湯,味道似係西餐嘅羅宋湯。

白酒醬烤雞翼:鹹鹹地都OK,白酒嘅味道可以再突出D。

龍蝦海鮮薄餅: 上碟嘅時候熱辣辣新鮮出爐

黑松露野菌意粉:黑松露味非常濃厚,是日亮點。

飲品方面我哋要菠蘿同椰子特飲,都幾大杯,薄荷味好勁。

2019-09-11 62 瀏覽
Master kama既Girlboss餐廳,成間餐廳都粉紅色 😍我地2個人share食一個bossy royal set,有沙律,前菜,主菜同意粉仲有薄餅蟹肉牛油果蘋果青瓜沙律-好fresh好多蟹肉 蘑菇湯 🍄-味道好香好濃郁德國腸凍肉芝士拼盤-有幾款腸仔,仲有水牛芝士同酒饟梨肉芝士蟹肉釀蟹蓋🦀-好大個蟹蓋,面頭既芝士燒好香😍蟹肉好creamy,超滿足烤蒜蓉牛油龍蝦🦞-燒得好靚,龍蝦大大隻勁多肉,必食 😱意式龍蝦海鮮薄餅 🍕-餅底好香脆,有蝦肉又有魷魚同其他海鮮海膽忌廉蟹肉意粉 🍝-又係海鮮 😂意粉煮得好彈牙好creany,海膽鮮甜..Girlboss by Master Kama荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓432號舖..

蟹肉牛油果蘋果青瓜沙律-好fresh好多蟹肉

蘑菇湯 🍄-味道好香好濃郁

德國腸凍肉芝士拼盤-有幾款腸仔,仲有水牛芝士同酒饟梨肉

烤蒜蓉牛油龍蝦🦞-燒得好靚,龍蝦大大隻勁多肉,必食 😱

意式龍蝦海鮮薄餅 🍕-餅底好香脆,有蝦肉又有魷魚同其他海鮮

Girlboss by Master Kama
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓432號舖

• 烤蒜蓉牛油龍蝦
  • 意式龍蝦海鮮薄餅
  • 蟹肉牛油果蘋果青瓜沙律
  • 芝士蟹肉釀蟹蓋
  • Bossy  Royal  Set
2019-09-09 80 瀏覽
上星期經過GirlBoss.見到佢地龍蝦包$188買一送一,仲要唔洗等位!好啦,的起心肝去試吓啦!龍蝦包老實講就普普通通但入邊嘅龍蝦肉都算爽口嘅,都OK啦!但係正價我就唔會幫襯囉,哈!另外值得一提既係餐廳有人頭加$15任食(黑松露)薯條,我是薯條控,點會唔加錢任食呢?但我唔鍾意食黑松露粉所以Waiter哥哥幫我地轉番普通薯條,爽!(薯條佢哋係一輪一輪咁炸出黎,所以Refill 既薯條都係熱辣辣架,值得一讚!)

,點會唔加錢任食呢?
2019-08-24
呢間荃灣咖啡店☕️好少女心💕,打卡一流📷📍,不意外餐廳一大半都是女生人客👏🏼今次點左個二人餐的Bossy Royal Set 👑👸🏽🤴🏻,食物還以下午茶三層架奉上,華麗又具有打卡度📷份量蠻多❤️Bossy Royal Set $388 👑包括兩份沙律🥗或餐湯🥄、兩款前菜、一款主菜、兩款意粉飯🍝或者漢堡包🍔沙律🥗:凱薩沙拉🥗配漬溏心蛋🥚玻璃杯沙律:份量好多,沙律🥗菜好新鮮食落爽脆,加埋芝士粒係表層,口感又提升層次,重點係漬溏心蛋好搶眼,溏心既蛋黃,配埋香脆多士和🥓煙肉乾,根本就係perfect match 🍴黑松露醃漬茄仔瑞士芝士玻璃杯沙律:食之前要把蓋子蓋上,然後把沙律醬汁搖勻,令到每塊沙律菜充滿黑松露香氣🍽而底部白色一粒粒係芝士塊,口感比較特別,咬得既芝士,倍加美味😋前菜:黑魚籽🐟海膽紅蝦🦐。芒果醬:設計好精緻,紅蝦煎香的味道香氣四溢,配上新鮮的海膽及黑魚籽,味道好有層次。另外,拌碟的沙律菜以米紙包著,吃著很方便,加埋士多啤梨及芒果🥭醬😋德國腸凍肉芝士🧀拼盤 👏🏼:份量好多,有著不同口味的脆皮德國大肉腸,配上水牛🐃芝士,味道不錯,擺碟有設計和細緻,仲有蘋果蓉粒解解油膩感🍴主菜:海鮮拼盤🦑

Bossy Royal Set $388 👑

沙律🥗:
凱薩沙拉🥗配漬溏心蛋🥚玻璃杯沙律:

黑松露醃漬茄仔瑞士芝士玻璃杯沙律:

前菜:
黑魚籽🐟海膽紅蝦🦐。芒果醬:

德國腸凍肉芝士🧀拼盤 👏🏼:

主菜:
海鮮拼盤🦑🦐🐙:
有扇貝、魷魚、蝦和蜆肉。配上附送的海鮮醬蘸點後酸中帶甜,好惹味,蝦🦐爽口彈牙👏🏼

黑松露野菌扁意粉🍝:
好多野菌,好嫩滑,濃稠度適中既白汁忌廉味既爽滑意粉,衝擊我既味覺,忌廉黑松露香充滿口腔,價值得一讚❤️

Girlboss 龍蝦包: 👑👑👑皇牌
包既面層烘過👍🏻好脆口
滿滿嘅龍蝦🦞肉好壯觀呀,龍蝦嘅質感爽口鮮甜😋龍蝦汁夾左係中間🤤 令人食吾停口🥗🍴

Black magic soda 🥤:
嘩 一上台成杯野都黑蚊蚊,原來係竹炭同荔枝味,味道好夾,仲要打卡一流,用左氮氣整既冰,一路噴煙📷

Master magic soda🥤:
一開頭加試管🧪入面既檸檬🍋汁係紫色的,之後加左落入面既蝶豆花收左上層紫色下層粉紅色,好特別❤️而且加左原片檸檬🍋同薄荷葉,飲落清新

好滿足的一餐❤️😋📷又好味,打卡一流
推介大家去🥤🍴🍝📷

Bossy  royal set
2019-09-05
Bossy  royal set
2019-09-04 1051 瀏覽
I have been to master Kama original store when they first opened at causeway bay. I have also been to the one at Mong Kok and had a good experience there with the lobster sandwich. Since they opened a new brand called girls boss aim for the Instagram game, the restaurant has always been on my to eat list. Luckily, I got the time to try it out tonight. we ordered a few dishes, starting off with the chef recommendation fried chicken wings with lobster sauce! The wings were fried perfectly with the
we ordered a few dishes, starting off with the chef recommendation fried chicken wings with lobster sauce! The wings were fried perfectly with the crunchiness and juiciness. Lobster sauce was thick and tasty.
the pizza then arrived, bigger than I though it would be. This pizza came with lobster as toppings and cheese and olives. Thin crust were good but the highlight was definitely the lobster meat. We finished the whole pizza!
another signature dish is there lobster egg roll, when cut in half, it was really filled up with lobster haha
the cheese was also melted inside with the sauce on the side making it a great starter.
we also picked a main dish of beef, along with veggies like carrots and corn which included with the dish. This dish was actually bigger than what I though, juicy and tasty 😋 I think overall, the dishes were great and a place for girls and family!
  • 意式龍蝦海鮮薄餅
  • 燒一口安格斯西冷
  • 龍蝦玉子燒
2019-09-03 1182 瀏覽
「Girlboss」一直以粉紅色的裝潢而吸引,筆者曾光顧屯門店,但總覺得荃灣店的店面更粉紅更漂亮一點。上扶手電梯時已看到如此吸睛的少女粉門面,不出意外地看到餐廳內有一大半都是女生客人。這次點了二人餐的Bossy Royal Set,價錢和份量相當合理。食物還以三層架奉上,華麗又具有打卡度。烤大蝦田園沙律•白味噌芥末沙律醬大蝦肉質頗彈牙,配上了白味噌芥末沙律醬後,有著清新的感覺。鮮果米紙捲鮮果米紙捲配了乳酪醬,酸酸甜甜的果香味道竟出奇地和米紙捲夾。沙律放在玻璃小瓶內,吃用前把蓋上蓋子,然後把裡面的沙律醬汁徹底搖勻。搖晃令每一塊沙律蔬菜葉都很有味,帶著濃濃的黑松露香氣。而另一款鮮蝦米紙捲中間捲了蠻多蔬菜絲的,蝦肉卻不算多,不夠鮮果米紙捲出色。雞翼先煎香,再放進焗爐烘焗。咬開後頗為juicy,肉質也未見鞋口。白酒醬蘸在雞翼面上,但酒味不明顯,反而感覺跟忌廉味很相像。份量蠻多,有扇貝、魷魚、蝦和蜆肉。空口吃的話,海鮮味道有點淡。配以附設的海鮮醬會較佳,蘸點後酸中帶甜,蠻惹味的。意粉有一點偏油,入口有著微辣感。大蝦有4隻,全部已去除外殼,進食更方便。蝦肉紮實,也頗為彈牙。「Girlboss」的薄

烤大蝦田園沙律•白味噌芥末沙律醬
大蝦肉質頗彈牙,配上了白味噌芥末沙律醬後,有著清新的感覺

鮮果米紙捲
鮮果米紙捲配了乳酪醬,酸酸甜甜的果香味道竟出奇地和米紙捲夾

黑松露醃漬蕃茄仔瑞士芝士玻璃杯沙律

。搖晃令每一塊沙律蔬菜葉都很有味,帶著濃濃的黑松露香氣

鮮蝦米紙捲

白酒醬烤雞翼

白酒醬蘸在雞翼面上,但酒味不明顯,反而感覺跟忌廉味很相像。
Boss’s Seafood Platter海鮮拼盤

份量蠻多,有扇貝、魷魚、蝦和蜆肉
香煎大蝦蒜片辣椒意大利粉

意粉有一點偏油,入口有著微辣感
意式龍蝦海鮮薄餅

「Girlboss」的薄餅餅皮是薄身,和平常吃咖哩時的薄餅有像
。餅皮塗上了茄膏,再舖上龍蝦肉、魷魚等海鮮元素。上面還用燒汁畫了網格紋,有點日式料理的感覺

Boost!Monster

餐牌上介紹有葡萄和檸檬的元素,造型非常可愛,藍紅色再配上一雙大眼睛。喝進口是很強烈的口香糖味道
2019-09-02
Boss’s Seafood Platter海鮮拼盤
香煎大蝦蒜片辣椒意大利粉
意式龍蝦海鮮薄餅
2019-08-31 93 瀏覽
今晚去荃灣廣場睇戲 睇戲之前當然要食晚餐啦突然間好想食龍蝦包 所以就食呢間好耐之前試過一次嘅Girl Boss繁忙時間都唔算好多人等 一去就有得坐前菜要咗個蟹肉牛油果沙律感覺有啲流 佢都係得一pat蟹肉同牛油果醬咁下邊有啲菜 仲有幾舊青蘋果 冇乜特別另外要左白酒煮雞翼 就好似張相睇落咁一個字 好淡個汁冇乜味 平時鍾意食雞翼嘅朋友食咗一隻就擺低咗啦重頭戲都係個龍蝦包 店員推介$188買一送一都真係幾抵嘅 仲有啲沙律菜同埋薯條唔知係個感覺定係乜嘢 覺得之前龍蝦包好食啲以前好似比較足料同埋新鮮希望可以好好改進下
今晚去荃灣廣場睇戲 睇戲之前當然要食晚餐啦

都真係幾抵嘅 仲有啲沙律菜同埋薯條

唔知係個感覺定係乜嘢 覺得之前龍蝦包好食啲
以前好似比較足料同埋新鮮

希望可以好好改進下
呢間用Girly做主題嘅餐廳,好Pink即管試試不過,以食物質素嚟講實在諗唔到可以讚嘅地方唔好食之餘,仲要好貴!飲品揀咗特別啲嘅Boost Monster係提子&檸檬味沙冰朋友點咗水果茶,已經係最基本嘅嘢但仲差過出面啲普通茶飲店只能夠講呢間嘢係虛有其表,做幾多宣傳都無用
呢間用Girly做主題嘅餐廳,好Pink
即管試試
不過,以食物質素嚟講
實在諗唔到可以讚嘅地方
唔好食之餘,仲要好貴!
飲品揀咗特別啲嘅Boost Monster
係提子&檸檬味沙冰
朋友點咗水果茶,已經係最基本嘅嘢
但仲差過出面啲普通茶飲店
只能夠講呢間嘢係虛有其表,做幾多宣傳都無用
2019-08-27 92 瀏覽
我哋係喺Open rice入面預先book咗兩位所以唔駛等就入得去不過安排咗一張好細嘅二人枱上菜嘅時候都幾唔方便 唯有係咁搬嚟搬去啲碟同埋原本諗住可以有粉色背景影相最後其實因為坐喺走廊位 完全冇靚靚背景 所以打卡唔成功兩個女仔嗌咗一個Bossy Royal Set $388揀咗兩款沙律一個係蟹肉牛油果沙律另一個係凱撒沙律其實兩款味道都唔錯不過用玻璃樽仔裝住上菜 太細喇真係好唔方便 夾一舊菜都跌幾舊出嚟Appetizer就叫咗一個鮮果米紙捲.鮮蝦米紙捲個人覺得幾fresh幾好食但朋友就覺得麻麻地 另一個就係龍蝦芝士玉子燒 真心唔錯 玉子味好香上面隱約見到有girl boss字眼Main course揀咗燒一口安格斯西冷 好juicy好香 不過係有啲油嘅 配菜嘅薯粒都好食 甜甜地至於Pasta揀咗香草炸雞鮮茄意粉 烤雞味道唔錯 不過意粉擺耐咗就有啲乾身 Burger揀咗迷你芝士和牛漢堡 粉紅色嘅包 相信係打卡之選 好襯到間舖頭嘅粉色主題嘅芝士味同和牛好夾 可以試下溫馨提示我哋叫嘅burger 玉子燒 一口西冷係用tea set架上菜用嚟影相都幾靚 可以考慮下至於飲品就分別叫咗Yellow
我哋係喺Open rice入面預先book咗兩位

芝士味同和牛好夾 可以試下

溫馨提示

用嚟影相都幾靚 可以考慮下

Yellow Submarine

至於飲品就分別叫咗Yellow Submarine $58同埋Flamingo Kiss $58
兩杯都係初時可以接受
但飲落去就有啲奇怪 有啲藥水味咁
前者就係上面芒果嘅唔錯 有啲似沙冰咁
下面溝埋berries啲味嘅smoothie就變得好藥水味

後者嘅奶蓋唔錯 好滑 但飲落去下面嘅rose water加strawberry tea味好似夾硬溝出嚟嘅好假嗰種玫瑰加士多啤梨味
所以唔建議呢兩款飲品

自選Bossy royal set
  • 龍蝦芝士玉子燒
  • 迷你芝士和牛漢堡
2019-08-25 73 瀏覽
呢間好有少女心💓嘅咖啡店☕️,打卡一流📸我同🐢🍯就叫咗一個Bossy Royal Set再加咗兩杯靚靚飲品🥤,食完之後我哋覺得好似食緊蟹宴咁😹1️⃣Bossy Royal Set $388沙律🥙:三文魚柚子檸檬玻璃杯沙律🥗 (單點價:$43)食多啲菜感覺都健康啲,酸酸甜甜,食落去感覺好清新開胃!🙆🏻‍♀️美味指數:6.22/10蟹肉牛油果🥑蘋果青瓜沙律🥗 (單點價:$43)蟹肉同牛油果🥑嘅份量好多,鹹鹹地咁。再配上四片青蘋果🍏同青瓜粒加沙律菜,清爽度滿分💯🙆🏻‍♀️美味指數:6.27/10-前菜(各半份):煎鵝肝.白酒煮蜜桃🍑.烤爆谷 +$20 (單點價:$68)煎鵝肝配上吐司,味道都好夾。煎鵝肝好有厚度,口感豐厚油潤🤤吐司則牛油香氣四溢!配菜嘅蜜桃🍑就解去鵝肝嘅油膩感😏🙆🏻‍♀️美味指數:7.52/10香草🌿白醬焗大蜆薯蓉 (單點價:$75)大蜆焗薯蓉上面佈滿芝士同白汁,成件事即刻變得So Cheesy🧀大蜆冇沙,薯蓉滑不溜手,夠晒creamy。🙆🏻‍♀️美味指數:7.22/10-主菜:低溫慢煮三文魚烤蘆筍薯蓉香草荷蘭汁 (單點價:$108)店員推介我哋食呢個主菜,慢煮三文魚無骨之餘,仲滑到好似B
[荃灣~Girl Boss by Masta Kama]
1️⃣Bossy Royal Set $388
沙律🥙:
三文魚柚子檸檬玻璃杯沙律🥗 (單點價:$43)
食多啲菜感覺都健康啲,酸酸甜甜,食落去感覺好清新開胃!
🙆🏻‍♀️美味指數:6.22/10
蟹肉牛油果🥑蘋果青瓜沙律🥗 (單點價:$43)
🙆🏻‍♀️美味指數:6.27/10
前菜(各半份):
煎鵝肝.白酒煮蜜桃🍑.烤爆谷 +$20 (單點價:$68)
🙆🏻‍♀️美味指數:7.52/10
香草🌿白醬焗大蜆薯蓉 (單點價:$75)
🙆🏻‍♀️美味指數:7.22/10
主菜:
低溫慢煮三文魚烤蘆筍薯蓉香草荷蘭汁 (單點價:$108)
店員推介我哋食呢個主菜,慢煮三文魚無骨之餘,仲滑到好似BB啲皮膚咁嫩滑👶🏻,配上薯蓉之後,令我同🐢🍯好有係瑞士食嘢嘅感覺🤧
🙆🏻‍♀️美味指數:7.23/10
意粉+漢堡(各半份):
龍蝦芝士Mac & Cheese 🧀 配煙斗粉 +$38 (單點價:$168)
龍蝦鉗🦞大到嚇親你,剪開之後啖啖肉,不過本人比較懶,如果佢可以影完相之後再幫客人剪開就最好啦🙈芝士滿佈喺煙斗粉上面,不過就做唔到拉絲嘅效果啦,芝士有少少乾硬化,煙斗粉裏面都有好多龍蝦肉🦞。我認為煙斗粉可以煮得淋身少少,咁就Perfect啦。
🙆🏻‍♀️美味指數:7/10
流心芝士龍蝦三文治🦞🥪 (單點價:$108)
芝士爆漿咁嘅款,仲可以拉絲添!咬落去啖啖龍蝦肉🦞,三文治🥪外層非常脆口,而且仲加咗少少香草令到麵包格外誘人😍
🙆🏻‍♀️美味指數:7.23/10
3️⃣Teddy Bear 🧸 $58
朱古力🍫同曲奇🍪嘅融合簡直係邪惡嘅根源😈
🧸造型嘅朱古力曲奇餅🍪非常IGable,可愛到你唔會想捨得食咗佢。仲有一塊甜甜地嘅曲奇餅🍪喺旁邊作為一個點綴,好有飲咖啡配曲奇餅嘅感覺。飲品嘅底部仲有啲咖啡粒粒果凍,朱古力沙冰甜而不膩。
🙆🏻‍♀️美味指數:7/10
4️⃣Yellow Submarine $58
黃色潛艇係由芒果同雜莓沙冰組成,芒果味🥭好濃郁,不過可以多過雜莓沙冰會好啲,因為雜莓嘅味道有少少似藥水🙈
🙆🏻‍♀️美味指數:6.22/10
💡整體來講,打卡一流📸,食物質素唔錯,同🐢🍯聚會一流
Girl Boss by Masta Kama
地址🐾:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓432號
2019-08-22 69 瀏覽
跟隨女朋友黎到佢既女子聚會,一見到門口依個少女味極濃既粉紅色,心入面就有一種不妙既感覺,不過抱住”野食可能好好食呢”依個心態就入去一試究竟。一去到嗌野食既時候,menu入面有好幾樣都冇,以飲品為主,不過最主要都係想黎食龍蝦包,有就得喇!嗌左2款雞翼,因為有唔食芝士既伙伴,所以嗌左一個白汁,依個白汁可以話係完全冇味,雞翼亦唔多次有腌過,相當淡口。旁邊既沙律伴碟都十分一般。芝士龍蝦汁雞翼就比白汁好味,炸得香脆之餘,醬汁都搭配得唔錯,雖然芝士味同龍蝦味都唔重,但整體都算野味。芝士釀大啡菇,味道普普通通,係屋企都整到既味道,而且份量真係太細,只得一粒,未免少得有啲過份。明太子海膽意粉,味道濃郁,十分creamy,係我中意既味道,將所有料mix埋一齊,有淡淡海膽香氣,忌廉濃而不膩,整體味道調教得相當不錯。終於到左最值得期待既龍蝦飽,味道其實不錯,龍蝦、麵包一齊食,龍蝦本身既調味料唔算太濃,可以食到龍蝦本身既味道,麵包既牛油十分充足,加上微微烘過,整體味道亦算不錯。美中不足之處,龍蝦料只佔麵包一半,下半part麵包基本全冇餡料,飽係飽,不過下半part既麵包就有啲寡。伴菜係薯條mix蕃薯條,味道就

終於到左最值得期待既龍蝦飽,味道其實不錯,龍蝦、麵包一齊食,龍蝦本身既調味料唔算太濃,可以食到龍蝦本身既味道,麵包既牛油十分充足,加上微微烘過,整體味道亦算不錯。美中不足之處,龍蝦料只佔麵包一半,下半part麵包基本全冇餡料,飽係飽,不過下半part既麵包就有啲寡。伴菜係薯條mix蕃薯條,味道就係一般粗身薯條,冇咩特別。

最後一道拉絲芝士龍蝦多士係我最最最驚喜既,唔單止芝士真係拉到絲,香脆既多士,龍蝦、芝士、香草3種味道融合得天衣無縫,唔會互相搶到大家既味道,一啲都唔膩,好想食完再食。

依種少女夢幻既cafe,飲品當然少不了,身為非少女既我見到餐牌上有酒精飲品相當興奮,可惜整個menu大約10款酒精飲品,得2隻有,都唔緊要啦,就嗌左其中一杯。酒既味道相當濃,入面有淡淡既果味,不過就較為化學果味,如果單純想攝入乙醇,都仲可以接受。如果唔係,我就建議飲沙冰系列,我見大家都飲得好開心,而且外型都好靚,唔飲得影相都唔錯。

總括之言,如果淨係想黎食野,我就唔太建議,但一大班女仔黎傾下計,影下相,嗌少少食下,飲少少野都可以,仲唔洗怕肥,份量真係唔算多,女仔share每樣少少岩晒。男仔如果唔係粉系少年,相信你都唔會有太大興趣黎食野。
更多推介 IG: macusau
  • 流心芝士龍蝦三文治