為咗試Hashtag B新出嘅開心果撻而嚟冇諗過烈日當空下都咁多人排隊好似天文台話齋係曬到立竿無影嗰種曬🥵✧ 開心果千層撻($30)一路排嘅時候已經聞到超香燉蛋同牛油味果然食落好濃開心果味(*ෆ´ ˘ `ෆ*)♡面頭亦有好有開心果粒 一路食一路跌再講返酥皮 焗得好脆咬嘅聲好清脆雖然vission bakery嗰個好超班但呢個平一半 性價比好高des!✧ Butter Brioche Load($39)呢個包外表邪惡到馬上要帶佢走(꒪ͦᴗ̵̍꒪ͦ )雖然外層望落好似好油 但其實有一層脆糖coating而入面排包都好有牛油香冇諗過會用外脆內軟嚟形容麵包😂✧ Pretzel($17)細細食過細細粒脆餅嘅Pretzel今次見到有放大麵包版果斷叫嚟試下雖然質地係腍過餅乾版但味道竟然差唔多外層仲黐咗啲鹽咸咸地咁好好食!✧ Apple Crumble Danish($25)冇諗過丹麥酥個酥皮係芝士味中間除咗有蘋果同餅碎仲有好似乳酪味嘅醬黏住啲碎整體甜甜咸咸~
為咗試Hashtag B新出嘅開心果撻而嚟
冇諗過烈日當空下都咁多人排隊
好似天文台話齋係曬到立竿無影嗰種曬🥵

✧ 開心果千層撻($30)
一路排嘅時候已經聞到超香燉蛋同牛油味
果然食落好濃開心果味(*ෆ´ ˘ `ෆ*)♡
面頭亦有好有開心果粒 一路食一路跌
再講返酥皮 焗得好脆咬嘅聲好清脆
雖然vission bakery嗰個好超班
但呢個平一半 性價比好高des!
✧ Butter Brioche Load($39)
呢個包外表邪惡到馬上要帶佢走(꒪ͦᴗ̵̍꒪ͦ )
雖然外層望落好似好油
但其實有一層脆糖coating
而入面排包都好有牛油香
冇諗過會用外脆內軟嚟形容麵包😂
✧ Pretzel($17)
細細食過細細粒脆餅嘅Pretzel
今次見到有放大麵包版果斷叫嚟試下
雖然質地係腍過餅乾版
但味道竟然差唔多
外層仲黐咗啲鹽
咸咸地咁好好食!
✧ Apple Crumble Danish($25)
冇諗過丹麥酥個酥皮係芝士味
中間除咗有蘋果同餅碎
仲有好似乳酪味嘅醬黏住啲碎
整體甜甜咸咸~
2024-07-09 258 瀏覽
Hashtag B每次經過,都見到長長的人龍排緊隊,今次終於有機會試到,味道果然很不錯!❤️拿破崙焦糖千層撻 外型係花狀,比一般蛋撻大,份量十足, 撻皮酥脆,蛋味濃郁而嫩滑,甜度適中,表面有少許焦糖,令味道層次感更加豐富,趁熱食一流,凍食一樣咁脆,好味!#Hashtagb #Hashtagbhk #tastebetter #香港探店 #香港必食 #香港烘焙 #將軍澳#將軍澳美食#打卡美食#尖沙咀美食
Hashtag B
❤️拿破崙焦糖千層撻
2024-07-07 248 瀏覽
在星期日的下午, 竟然能夠買到拿破崙焦糖千層撻, 而且還有大量供應, 也許是天氣太熱, 連這個新興的香港手信名物也敵不過如此的天氣. 在品嚐之前, 見到這些千層撻已經預先入盒, 沒有放在烘焙架也沒有射燈, 當然預期這是預先焗起, 也不會是熱辣辣的. 不要緊, 家中有焗爐, 預熱180度再去焗四至五分鐘, 效果也相當不錯.說到這裏和Bakehouse的分別, 就要從餅皮和內餡分別說起, 這裏的餅皮呈花園型, 在視覺上比後者吸引, 看起來很香脆, 但其實也有一些韌性, 口感出奇地分別不大, 唯一可以分別的就是這裏吃起來還是比較實在, 後者吃起來比較有空氣感, 各有各好. 至於內餡方面, 蛋香分別不算太大, 但焦糖的焦香度後者會比較濃一點, 喜歡吃濃味的還是比較柔和的, 這就是見仁見智了.

2024-07-07 179 瀏覽
呢一間人氣餅店,日日門口都排滿長龍,個個食完都讚不絕口,今日我終於有機會去試吓。店內環境雅致高雅,充滿復古歐陸氣息,每一處細節都透露著專業與品味。今次我特意慢慢品嚐了店內幾款招牌甜品,現在就為大家奉上專業分析。🥰**黃金肉鬆卷**內餡鬆散豐盈,鹹香味道恰到好處,與外層酥脆的餅皮形成強烈對比,口感層次分明。😆**伯爵忌廉芝士貝果**入口即感受到濃郁的伯爵茶香,與酥脆可口的貝果完美融合,口感柔滑清新。餡料的調配更是恰到好處,配搭一流。🥯

**黃金肉鬆卷**

**伯爵忌廉芝士貝果**
2024-07-05 204 瀏覽
今日見前面得3個人,所以就排隊買嚟試下,前面個女仔買2個焦糖,職員將獨立2個小紙袋住個撻,再將2個小紙袋放入一個手挽紙袋比佢拎走。到我,我就跟佢買既一樣,點知職員只係比2個小紙袋裝起2個撻,就咁遞俾我。我呆一呆,諗緊點解佢比手挽紙前面個女仔,但我同佢買嘅嘢一模一樣,但係我就冇。仲諗唔通佢個小紙袋隔油好好,唔會滲油出嚟🤔點知,我行到去地鐵站,兩個小紙袋都有油滲出嚟😞。究竟可唔可以解釋下,前線員工以咩嚟作定義,點解唔可以一視同仁有手挽袋? 有冇諗過喺條街好大塵又污糟,拎住兩個出油既小紙袋,食物質素有保證嗎?希望 貴店能夠見到呢個食評,可以加強對前線員工嘅培訓🙏🏻🙏🏻

2024-07-05
2024-07-03 184 瀏覽
終於食咗好出名、經常大排長龍嘅Hashtag B花花型千層撻!之前試過喺銅鑼灣心血來潮想去買個嚟食,點知去到一早賣晒😖 但有次竟然喺尖沙咀店行過見到無乜人排隊,仲要極多貨,可能因為嗰日落過大雨就少好多人,所以即刻買咗嚟試吓🤩•🥢拿破崙焦糖千層撻 $18花花型撻皮好靚,有別於普通嘅千層撻~ 呢個千層撻有焦糖面,中間有蛋漿,最底仲有一層焦糖醬,所以食落好甜,個人嚟講覺得有啲太甜,而且蛋味會被焦糖味蓋過咗🙊 千層撻好酥脆,厚薄適中,但都要當日盡快食/買返屋企焗返熱食,如果唔係撻皮會比較韌。🌟推薦度:7/10•🥢柚子千層撻 $24開頭都以為佢係蛋撻配咗柚子醬,但係原來係柚子芝士撻。柚子同芝士都幾夾,濃厚嘅芝士味都會有少少膩,但配埋柚子醬又可以balance返,整體都無焦糖蛋撻咁甜👍🏼🌟推薦度:7.5/10•🥢開心果酥 $28一撕開千層酥見到中間嘅開心果醬嘅份量都唔少,開心果味都幾濃又唔會太甜😋 而且千層酥都幾好食,不過略嫌太多砂糖,太甜,食落會有啲捩𠾍🥴🌟推薦度:7.5/10

🥢拿破崙焦糖千層撻 $18
🌟推薦度:7/10

🥢柚子千層撻 $24
🌟推薦度:7.5/10

🥢開心果酥 $28
🌟推薦度:7.5/10
2024-07-01 115 瀏覽
次次經過都見大排長龍,今次竟然唔洗排隊,即刻買來試下柚子千層撻外型獨特呈花形,千層撻皮超酥脆,中間蛋漿軟滑,面層柚子醬酸酸甜甜,加埋柚子肉有咬口,內餡有濃郁忌廉芝士,整體食落有層次感,甜度適中唔會好油膩,感覺清新
次次經過都見大排長龍,今次竟然唔洗排隊,即刻買來試下

2024-05-23
其他
2024-07-01 76 瀏覽
某日反晏,上午11點幾落雨,於是去左碰運氣,俾我買到半打焦糖酥皮tart,好好食!個蛋好滑吾算好甜~第二朝放入焗爐仔焗反熱都仲好好味^^之前試過佢d面包都不錯~值得試下~牛角包好酥脆凡開心果都想試😂

之前試過佢d面包都不錯~值得試下~

牛角包好酥脆

凡開心果都想試😂

2024-06-27 99 瀏覽
也就是饭后吃了几个蛋挞,几个麻薯和一杯奶茶罢了🫄拿破仑焦糖蛋挞 个头大就算了,咬开酥脆的外皮嫩滑蛋液就软软绵绵的流进了唇齿之间🌊,下面一层焦糖酱又增加了香甜和,口感超丰富12块钱巨大一个,我觉得比bake house值!
也就是饭后吃了几个蛋挞,几个麻薯和一杯奶茶罢了🫄
12块钱巨大一个,我觉得比bake house值!
2024-06-26 126 瀏覽
呢排成日有唔少朋友話呢間嘅撻好好食。黎到門口已經好多人排隊,相信呢間嘢呢排真係好Hit. 我嗰日排隊都係排大約10分鐘,都可以接受。必食‼️經典‼️破崙焦糖千層撻無論係凍或熱個撻皮都係咁脆口好重蛋味,再加上佢底層有焦糖溶呢令成個撻嘅味道更提升,配搭好 match真係無辦法唔食,早知買多幾個。麵包都好出色‼️各種嘅麵包望落份量十足呢度嘅麵包都唔錯。鬆軟可口😋 牛角包好鬆軟,好香牛油味呢個有少少咬口,帶有啲啲咸咸鹽味
呢排成日有唔少朋友話呢間嘅撻好好食。

必食‼️經典‼️破崙焦糖千層撻
無論係凍或熱個撻皮都係咁脆口
好重蛋味,再加上佢底層有焦糖溶
呢令成個撻嘅味道更提升,配搭好 match
真係無辦法唔食,早知買多幾個。

麵包都好出色‼️
各種嘅麵包望落份量十足

呢度嘅麵包都唔錯。鬆軟可口😋

牛角包好鬆軟,好香牛油味

呢個有少少咬口,帶有啲啲咸咸鹽味

2024-06-06
10 分鐘 (外賣自取)
午餐
2024-06-22 171 瀏覽
經過尖沙咀每一次都見到勁多人排隊,知道好多遊客為咗個蛋撻排好耐,不過食完之後都明白原來佢咁受歡迎真係有原因,因為蛋撻同麵包實在高質。之前聽朋友講排隊曾經排過45分鐘以上,我好好彩15分鐘就到我,當然要試最出名嘅千層蛋撻,原味係焦糖,期間限定係柚子味,我兩款都試齊。即場食咗原味焦糖蛋撻,真係非常脆卜卜,而且偏大個,好香蛋味底部有焦糖,老實講真心好味,我覺得排隊都值得一試,另外柚子味買咗返公司,隔咗兩個鐘先食,雖然酥皮冇咁趣,不過柚子味好清新配上cream cheese,同焦糖蛋撻兩個唔同感覺,兩款我都鍾意。買麵包返屋企比小朋友當下午茶,買咗一個蘋果金寶酥,一個煙肉酥,同埋一個朱古力酥,我覺得最好味係個煙肉酥,切開睇吓入邊真係有煙肉,而且有芝士,好香,蘋果金寶小朋友鍾意因為甜甜地好惹味,總括嚟講我明白呢間舖頭點解會長期咁多人排隊,因為真係高質,如果未食過真係值得一試。

2024-06-21 179 瀏覽
Hashtag B地址:尖沙咀加拿芬道49號夏蕙樓地下C號舖尖沙咀最有名既麵包店,一定非Hasgtag B莫屬,平時如果中午,下午時間黎一定大排長龍!每次排隊平均都要半小時!人氣相當高企!皆因呢間店既麵包,蛋撻都超級好食😋👍👍講到最鍾意,一定係依間店既拿破崙焦糖千層撻!口感一流,蛋糕有千層既鬆軟,咬落去既口感非常正!而且面頭有一層薄薄既焦糖,真係勁好味😋!基本上每次黎依間店都係必點之一😊今次就叫埋其他酥試吓😍目標係試晒依間店既全部款式😊拿破崙焦糖千層撻蘋果金寶酥朱古力酥歐陸煙肉酥
Hashtag B
地址:尖沙咀加拿芬道49號夏蕙樓地下C號舖

蘋果金寶酥
朱古力酥
歐陸煙肉酥
2024-06-18 804 瀏覽
呢間烘焙店,由開業至今,一值都係人氣高企。當千層撻出爐時,就會見到長長嘅人龍。以前我試過排隊,不過見到嗰陣時產量唔多,好快啲撻就賣晒☹️ 今次我星期日去碰下運氣,落住雨都要排40分鐘左右先至買到麵包!啲麵包係咪咁好食,值唔值得我排咁耐隊?睇埋下面嘅個人食評話你啦~🥧 拿破崙焦糖千層撻 (HK$18).價錢比其他烘焙店貴,但同時也比其他店嘅焦糖蛋撻大隻和高身,目測有我手掌咁大隻 ,有相為證喔!.咬一口,千層撻皮非常酥脆,趁熱食才有嘅口感喔!.蛋漿表面焦香,食落有焦糖燉蛋嘅美味,甜度適中.蛋漿與撻皮之間嘅底部,竟然仲有一層焦糖,好有驚喜,也令味道層次感更豐富!🥐 開心果酥 (HK$28).酥脆鬆軟口感,𥚃面有奶滑的開心果忌廉,濃濃的開心果味,再伴有面頭的開心果碎粒,開心果味滿滿噠😋🌭 明太子熱狗 (HK$28).我覺得比一般熱狗巨型,鬆軟的麵包,甜甜哋的.中間除咗夾有一條幾好味嘅香腸之外,仲有一條鮮醃製青瓜,酸甜適宜.熱狗上塗滿明太子沙律醬和香茜,超足料的!🥯 紅莓核桃貝果 (HK$19).蒸熱後切開個貝果包先知原來係酸種包體,其酸味和煙韌嘅口感都好出眾.每一口不是食到紅莓乾就係食到核桃粒,

🥧 拿破崙焦糖千層撻 (HK$18)
.咬一口,千層撻皮非常酥脆,趁熱食才有嘅口感喔!
.蛋漿表面焦香,食落有焦糖燉蛋嘅美味,甜度適中

🥐 開心果酥 (HK$28)

🌭 明太子熱狗 (HK$28)
.我覺得比一般熱狗巨型,鬆軟的麵包,甜甜哋的
.熱狗上塗滿明太子沙律醬和香茜,超足料的!

拿破崙焦糖千層撻

🥯 紅莓核桃貝果 (HK$19)
.每一口不是食到紅莓乾就係食到核桃粒,口感好豐富呀~

開心果酥
明太子熱狗
紅莓核桃貝果
2024-06-09
40 分鐘 (外賣自取)
$21.5 (早餐)
開心果酥
明太子熱狗
紅莓核桃貝果
•拿破崙焦糖千層撻 $18 (⭐️7.5/10)個酥皮真係超多層次,好酥脆,層次豐富✨裏面嘅蛋出奇地好嫩滑,幾出色😋!!中間有小小焦糖餡料,味道偏甜🤏🏼螞蟻人表示很滿意😆•開心果酥 $28 (⭐️8/10)開心果酥好有驚喜😍好多開心果醬,酥皮好酥脆,好食好食🫰🏻•炭燒咖啡菠蘿包 $16 (⭐️6/10)•明太子酥 $21 (⭐️6.5/10)📍 Hashtag B (尖沙咀)尖沙咀加拿芬道49號夏蕙樓地下C號舖(將軍澳、銅鑼灣、鰂魚涌亦有分店)💸𝙖𝙫𝙜 𝙨𝙥𝙚𝙣𝙩: $50
•拿破崙焦糖千層撻 $18 (⭐️7.5/10)

•開心果酥 $28 (⭐️8/10)
開心果酥好有驚喜😍好多開心果醬,酥皮好酥脆,好食好食🫰🏻

•炭燒咖啡菠蘿包 $16 (⭐️6/10)

•明太子酥 $21 (⭐️6.5/10)

📍 Hashtag B (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道49號夏蕙樓地下C號舖
(將軍澳、銅鑼灣、鰂魚涌亦有分店)

💸𝙖𝙫𝙜 𝙨𝙥𝙚𝙣𝙩: $50

2024-06-16 123 瀏覽
終於嚟潮聖人氣網紅bakery 成日經過厚福街都見到長長嘅人龍🤣款式多種 仲有好多特別口味🍞試左非常出名嘅拿破崙焦糖千層撻 外層酥脆 中間嘅蛋口感滑溜😗伯爵茶菠蘿包 香濃伯爵茶菠蘿皮提子鬆餅 牛油香出色紅莓核桃貝果 口感鬆軟🥯整體4款都唔錯 非常滿足😌
款式多種 仲有好多特別口味🍞

伯爵茶菠蘿包 香濃伯爵茶菠蘿皮