1月16日(星期日)我做完最後一次天炙後,我和媽媽到訪屯門市廣場新開業的美食廣場Food Maze。媽媽來過一次,並在裡面進食。我之前亦來過,當時顧客很多,所以沒有光顧。這次到訪,顧客人數明顯少了很多。應該與近期疫情變壞了有關。很多人不敢外出吃飯。老實說,我也不想在外面用餐。不過,媽媽不介意。覺得買外帶食物回家吃比較麻煩。所以,我和她便坐下來吃午餐。美食廣場空間很大。有很多座位。室內的設計使用不同的顏色。不是單一的色調。這裡有自助飲水機。冷熱水均備。我們在Hawa Poke買了一客蓋飯來分享。是正確的決定。因為蓋飯份量很大。一人吃的話太飽了。素食之友,$48。有雜錦香菇、青瓜、車厘茄、豆腐、昆布醬油、紫菜絲和黑白芝麻。店員說沒有青瓜,換成昆布。其實車厘茄也沒有,可能店員看漏了……底下是壽司飯。昆布醬油味道鹹。滲到最下面的壽司飯,米飯變得很鹹。醬油分開給我較好。可以逐少淋到米飯上。昆布口感很爽脆。豆腐則很軟滑。除了這個特定蓋飯,顧客亦可以自選配料。壽司飯是$16。配料由$8至$25不等。最貴的素食配料是牛油果,$16。雜錦香菇是$12。其餘的蔬菜配料是$8,包括青瓜、酸蘿蔔、粟米粒、豆腐

媽媽來過一次,並在裡面進食。
我之前亦來過,當時顧客很多,所以沒有光顧。

這次到訪,顧客人數明顯少了很多。
應該與近期疫情變壞了有關。
很多人不敢外出吃飯。

老實說,我也不想在外面用餐。
不過,媽媽不介意。
覺得買外帶食物回家吃比較麻煩。
所以,我和她便坐下來吃午餐。

美食廣場空間很大。
有很多座位。

室內的設計使用不同的顏色。
不是單一的色調。

這裡有自助飲水機。
冷熱水均備。

我們在Hawa Poke買了一客蓋飯來分享。
是正確的決定。
因為蓋飯份量很大。
一人吃的話太飽了。

素食之友

素食之友,$48。

店員說沒有青瓜,換成昆布。
其實車厘茄也沒有,可能店員看漏了……

素食之友

底下是壽司飯。

昆布醬油味道鹹。
滲到最下面的壽司飯,米飯變得很鹹。
醬油分開給我較好。
可以逐少淋到米飯上。

昆布口感很爽脆。
豆腐則很軟滑。

除了這個特定蓋飯,顧客亦可以自選配料。
壽司飯是$16。
配料由$8至$25不等。
最貴的素食配料是牛油果,$16。
雜錦香菇是$12。
其餘的蔬菜配料是$8,包括青瓜、酸蘿蔔、粟米粒、豆腐、車厘茄、秋葵、枝豆、中華沙律、海帶、鷹嘴豆等。

炸薯條 + 熱柚子蜜

另外,加$6可配熱柚子蜜。

我們怕食物份量不夠,多加$13有日式炸物。
我選了炸薯條。

薯條粗。
炸得香脆。

喝柚子蜜緩和燥熱感。

與不是吃素的家人、朋友來這裡,我們都有選擇。
2022-01-16
炸薯條 + 熱柚子蜜
2022-01-06 357 瀏覽
《🍣Hawa Poke🥗》最近屯門市廣場開咗個美食迷宮,有好多新餐廳🍴,今次去咗呢間Hawa Poke😋,正呀喂👍🏻👍🏻📌波奇:所有波奇都可以配搭壽司飯/沙律菜/混合📌大滿貫🐟🐠$108 相當豐富,有三文魚,吞拿魚,牛油果,蟹籽等,魚生相當新鮮,份量相當飽肚,營養豐富!喜歡他們的山葵蛋黃醬,配搭清新好吃😋!📌加州風味🐟🥬$78 呢個我揀咗壽司飯加沙律菜,多菜多點清新,魚生主要有三文魚和三文魚籽,配搭日式胡麻醬,開胃好吃😋📌大大粒炸雞🐔+$13即叫即炸,熱辣辣,多款小食加配只係$13 ,相當優惠👍🏻📌黃金炸蟹鉗🦀+$13好耐冇食炸蟹鉗,細個最愛,好吃👍🏻📌可樂+$6📌日本綠茶+$8
《🍣Hawa Poke🥗》

📌波奇:
所有波奇都可以配搭壽司飯/沙律菜/混合

📌大滿貫🐟🐠$108

📌加州風味🐟🥬$78

📌大大粒炸雞🐔+$13
即叫即炸,熱辣辣,多款小食加配只係$13 ,相當優惠👍🏻

📌黃金炸蟹鉗🦀+$13
好耐冇食炸蟹鉗,細個最愛,好吃👍🏻

📌可樂+$6
📌日本綠茶+$8
2022-01-05 217 瀏覽
屯門有新開Food court,當然要去試吓啦!由於新開無耐,去到環境都衛生! 會有姐姐幫手執拾食完的餐具及抹枱。睇過6,7間,最後選揀了這間,被佢既刺身相而吸引過來。選揀都多,有SET好的配搭或可自選配搭菜式。點菜時剛好沒有人在等,就即刻上前點餐。沒有特別心水,就點了“加州風味”來試試。可以加錢加味噌湯或小食,但我沒有加。而飯底亦可選揀轉做半飯半沙律菜,或全部轉做沙律菜。感覺可以食得更健康!我最後就選了半飯半沙律菜,兩樣都試試!等待時間不太耐,大約5分鐘左右就有得取。筷子1,匙羹及牙籤都可以在櫃檯前旁邊的小櫃桶自取。滿滿一碗堆了好樣配菜,有三文魚,三文魚籽,蛋絲,木魚絲,紫菜絲,青瓜,車厘茄,黑白芝麻,碗邊塞滿沙律菜,飯面還落了日式胡麻醬。面頭的三文魚籽用醬油調味,好夾好好食。而三文魚粒粒都厚切,好有口感。青瓜,車厘茄及沙律菜亦十分新鮮,清爽有咬口!木魚絲香!整碗食得很滿足亦飽肚!若果轉全部做沙律菜,可考慮加小食品嘗!選揀還有很多還未試,值得再光顧!👍
屯門有新開Food court,當然要去試吓啦!

睇過6,7間,最後選揀了這間,被佢既刺身相而吸引過來。

整碗食得很滿足亦飽肚!
若果轉全部做沙律菜,可考慮加小食品嘗!

選揀還有很多還未試,值得再光顧!👍
加州風味
加州風味
2022-01-04 176 瀏覽
屯門市廣場依家開咗一個全新嘅foodcourt入邊面積好大又有好多餐廳選擇🥗🍔🍕今次我地揀咗日式料理店🇯🇵佢地主打丼飯同湯烏冬又有自選套餐,可以揀自己鍾意食嘅配料好似車仔麵甘,自由配搭🌟✨蜆肉湯烏冬 $52 🍜我簡左鰹魚昆布湯湯底,味道好濃,好香鰹魚味,似平時食鰹魚湯沾麵甘蜆既份量好多,好新鮮,味道鮮甜冬天食湯烏冬,好暖粒粒✨嘻哈波奇 $78丼飯底部可以自己選擇,壽司飯/沙律菜/一半飯一半沙律/+$8烏冬好岩女仔食,吾洗食太多飯,有沙津好健康丼飯有超多配料:虎蝦仁,中華沙律,大大粒車厘茄,蟹肉,枝豆,紫菜絲,木魚絲分量超多,食到超飽好滿足✨炸物拼盤 $58有好多款食物,有吉列炸蝦,炸雞,炸蟹鉗,炸魷魚圈,炸芝士每樣都有兩件,即叫即炸,熱辣辣送上😸
屯門市廣場依家開咗一個全新嘅foodcourt
入邊面積好大
又有好多餐廳選擇🥗🍔🍕
今次我地揀咗日式料理店🇯🇵
佢地主打丼飯同湯烏冬
又有自選套餐,可以揀自己鍾意食嘅配料
好似車仔麵甘,自由配搭🌟

✨蜆肉湯烏冬 $52 🍜
我簡左鰹魚昆布湯湯底,
味道好濃,好香鰹魚味,
似平時食鰹魚湯沾麵甘
蜆既份量好多,
好新鮮,味道鮮甜
冬天食湯烏冬,好暖粒粒

✨嘻哈波奇 $78
丼飯底部可以自己選擇,
壽司飯/沙律菜/一半飯一半沙律/+$8烏冬
好岩女仔食,吾洗食太多飯,
有沙津好健康
丼飯有超多配料:
虎蝦仁,中華沙律,大大粒車厘茄,
蟹肉,枝豆,紫菜絲,木魚絲
分量超多,食到超飽好滿足

✨炸物拼盤 $58
有好多款食物,
有吉列炸蝦,炸雞,炸蟹鉗,
炸魷魚圈,炸芝士
每樣都有兩件,即叫即炸,
熱辣辣送上😸
2021-12-27
2022-01-04 75 瀏覽
香港真係愈開愈多夏威夷蓋飯,好耐冇入過屯門,行行下街先發現屯市原來開咗Food court😳,仲有poke,豐富又健康好食,就即刻搵位了🤣。-2款都簡左自選波奇💕 三文魚鰻魚蟹柳蟹籽玉子絲壽司飯 $98配山葵蛋黃醬日本綠茶(+8.0)💕 三文魚吞拿魚蟹柳中華沙律玉子絲壽司飯+沙律菜 $98配日式胡麻醬日本烏龍茶(+8.0)💕 炸物拼盤 $58-💕 自選波奇👅好味指數:6.8/10一次過講哂配料所有配料都幾高質個人黎講覺得三文魚吞拿魚必選👍🏻又新鮮 切粒都好厚切👍🏻鰻魚都唔錯 彈牙有咬口 醬汁味濃郁👍🏻醬方面,推薦日式胡麻醬配飯既話流質啲既日式胡麻醬會比較適合😋而飯就煲得比較濕,小番啲水乾身番啲就正喇賣相都可以再放靚啲就更好喇~-💕 炸物拼盤 $58👅好味指數:7/10(炸雞、炸蟹鉗、炸蝦、炸魚柳、炸芝士、炸魷魚圈)最岀色係炸蝦🍤同炸魚柳🥰蝦肉彈牙爽口,魚柳炸過後魚肉都仲軟腍外層又香脆☺️-環境:6.5/10服務:5/10整體味道:6.8/10回頭率:6.5/10
2款都簡左自選波奇
💕 三文魚鰻魚蟹柳蟹籽玉子絲壽司飯 $98
配山葵蛋黃醬
日本綠茶(+8.0)
💕 三文魚吞拿魚蟹柳中華沙律玉子絲壽司飯+沙律菜 $98
配日式胡麻醬
日本烏龍茶(+8.0)
💕 炸物拼盤 $58
💕 自選波奇
👅好味指數:6.8/10
一次過講哂配料
所有配料都幾高質
個人黎講覺得三文魚吞拿魚必選👍🏻
又新鮮 切粒都好厚切👍🏻
鰻魚都唔錯 彈牙有咬口 醬汁味濃郁👍🏻
醬方面,推薦日式胡麻醬
配飯既話流質啲既日式胡麻醬會比較適合😋
而飯就煲得比較濕,小番啲水乾身番啲就正喇
賣相都可以再放靚啲就更好喇~

💕 炸物拼盤 $58
👅好味指數:7/10
(炸雞、炸蟹鉗、炸蝦、炸魚柳、炸芝士、炸魷魚圈)
最岀色係炸蝦🍤同炸魚柳🥰
炸物拼盤
2022-01-03
炸物拼盤
2022-01-01 359 瀏覽
在屯門Food Court 的家名為Hawa Poke的小店,是以夏威夷Poke飯為主,以健康菜式為主。除了固定餐牌外,還可以自選Poke飯,製作一個屬於自己喜歡的版本。-💥自選波奇 HKD$78,先選飯底後選醬汁,最後就是配料,跟餐配料有木魚絲、紫菜絲及黑白芝麻。飯底選擇了款司飯,飯質粒粒分明口感煙韌。醬汁選擇山葵蛋黃醬,味道甜中帶少少辣很惹味🤤。配料選擇了三文魚、牛油果及中華沙律,令到賣相更色彩繽紛。三文魚是厚切版本,口感豐富味道鮮甜。牛油果味道清甜,中華沙律酸酸的很開胃🤩。-💥小加州 HKD$68,這個用料豐富,包括:三文魚、青瓜、蛋絲、車厘茄、日式胡麻醬、木魚絲及黑白芝麻。這個賣相也很吸引🙈,飯底可選擇白飯或菜底。選擇菜底會健康一點,食材用料新鮮,味道酸酸甜甜很開胃😚。-💥牛油果奶昔 / 香蕉奶昔 HKD$36,這兩款奶昔顏色天然,沒有額外放糖,味道較天然🤩。牛油果味道清甜,香蕉味道濃郁,飲品不會太凍感覺不錯的🤤。吃東西來杯奶昔,既健康又飽肚。-

2021-12-19
食刺身🐟,除左可以食🇯🇵日本野🍣仲可以考慮下💁🏻‍♀️𝐏𝐨𝐤𝐞 𝐁𝐨𝐰𝐥🇺🇸夏威夷碗🌺~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪大滿貫 ($108) 皇太后👩‍👧話晏𝐃去打牌🀄️我梗係嗌依個俾佢旺一旺💰💰(🤑🤑等佢贏多𝐝💵💵)好豐富,未計飯底有成𝟏𝟏款🤩,有三文魚🐟 • 吞拿魚❤️ • 中華沙律 • 雜錦香菇🍄 • 牛油果🥑 • 蛋絲🥚 • 蟹籽🦀 • 山葵蛋黃醬 • 紫菜絲 • 木魚絲🤎 • 黑白芝麻🖤🤍.▪ Build Your 𝐎𝐖𝐍 Bowl 自選 ▪️(可參考𝐌𝐞𝐧𝐮📖圖片)▫️先揀▫️🔸飯底 : 壽司飯🍚 / 沙律菜🥗 / 壽司飯🍚 + 沙律菜🥗 / 烏冬🍜(加+$8)🔸醬汁 : 凱撒沙律醬 • 鰹魚🐟醬油 • 柚子🍊沙律醬 • 日式胡麻醬🤎 • 山葵蛋黃醬🔸伴菜 : 紫菜絲 • 木魚絲 • 黑白芝麻🖤🤍 (可以要晒🤭)▫️再揀(自由配搭)▫️🔸自選配料 : 分為𝟒類($8 - $25).𝐌𝐲 𝐎𝐖𝐍 𝐁𝐨𝐰𝐥 揀左💁🏻‍♀️🔸壽司飯🍚 + 沙律菜🥗($16) : 有飯🍚有菜🥗夠飽又有營養💪🏻🔸柚子沙律醬🍊 : 酸酸甜甜好開胃😋🔸紫菜絲 • 木魚絲 •
刺身🐟,除左可以食🇯🇵日本野🍣
仲可以考慮下💁🏻‍♀️𝐏𝐨𝐤𝐞 𝐁𝐨𝐰𝐥🇺🇸夏威夷碗🌺

▪大滿貫 ($108)
皇太后👩‍👧話晏𝐃去打牌🀄️
我梗係嗌依個俾佢旺一旺💰💰
(🤑🤑等佢贏多𝐝💵💵)
好豐富,未計飯底有成𝟏𝟏款🤩,

▪ Build Your 𝐎𝐖𝐍 Bowl 自選 ▪️
(可參考𝐌𝐞𝐧𝐮📖圖片)

▫️先揀▫️
▫️再揀(自由配搭)▫️
🔸自選配料 : 分為𝟒類($8 - $25)
𝐌𝐲 𝐎𝐖𝐍 𝐁𝐨𝐰𝐥 揀左💁🏻‍♀️
🔸柚子沙律醬🍊 : 酸酸甜甜好開胃😋
🔸紫菜絲 • 木魚絲 • 黑白芝麻 (全要晒😍)
▫️自選配料▫️
帶子($25) • 鰻魚($25) • 虎蝦仁🦐($25) • 蟹肉 🦀($16) • 中華沙律🌱($8)

💁🏻‍♀️總括黎講
👉🏻配料份量超足😍,疊到山咁高🏔
👉🏻用料新鮮🌊,刺身唔會🙅🏻‍♀️細細粒,唔係🙅🏻‍♀️薄薄🤏🏻,係有厚度🤌🏻
👉🏻飯🍚既份量適中,食晒一碗一定夠飽🤰🏻
👉🏻有𝐒𝐞𝐭好既配搭💃🏻,又有自由配搭既選擇🧐,岩晒唔同要求既朋友🤗
▪日式炸物 (跟餐加+$13)▪️
炸物🔥選擇都有𝟕款 (炸薯條🍟 / 炸雞粒🐔 / 炸蟹鉗🦀 / 炸蝦🦐 / 炸魷魚圈🦑 / 流心炸芝士🧀 / 炸魚手指🐟)
我就揀左 💁🏻‍♀️
▫️黃金炸蟹鉗🦀(跟餐加+$13)
𝟏客有𝟑件,脆卜卜💥
仲可點埋蛋黃醬🥢🥢
炸蟹鉗🦀(跟餐加+$13)

▪Drinks▪
跟餐加配野飲 (加+$6 - $11)
▫️凍❄️ • 柚子蜜 (加+$8)
▫️熱🔥 • 柚子蜜(加+$6)
雖然用同樣柚子蜜🍯沖成,
但係凍飲❄️唔會浸到柚子皮淋左🍊
如果會食埋杯入面既柚子🍊,就要揀凍啦🧡
柚子蜜

🔺依個價錢💰食到依個質素🥰超抵食😌
🔺大廚👨🏻‍🍳 / 店員用心💕砌靚靚碗𝐏𝐄𝐊𝐎🍚,配搭唔同顏色🌈既排位,令𝐏𝐄𝐊𝐎唔同角度都岩影相📸