2K
2018-07-24 488 瀏覽
The holy crab🦀呢個餐係朋友推薦嘅,想試左好耐😍,今次終於有機會可以同佢好好蟹逅!六小缽頭盤,有柚子醋海藻沙律🥗、蟹子日式凍豆腐、海鹽枝豆、虎蝦🦐配芒果慕斯、鮮美惹味的酸辣羅勒海蜆,仲有蟹肉玉子燒,酸酸甜甜好醒神🤓, 試完六款小食之後,即刻食指大動👅,想快啲試吓個紙火鍋!但係咪住,仲有一個勁好味嘅芝士🧀釀蟹蓋同埋鮮味為主嘅蟹炊飯,食完其實都有一半飽哈哈!終於到鱈場蟹紙火鍋🍲出場啦,湯底好簡單咁用咗一塊昆布,店員叫我地先食海鮮,將鮮味發揮,然後再食配菜。個湯底完全臥虎藏龍,超鮮甜呀,而且海鮮全部都好新鮮,估唔到咁簡單就可以惹味。食嘢先之後就落菜,菇菌,同埋日本嗚門卷🍢,驚唔飽嘅朋友可以食蒟蒻,又高纖又零脂肪。讚👍🏻!成個火鍋食到尾係一滴油都冇,除咗焗蟹膏有芝士同埋好重忌廉味,所有嘅食物都係好健康低脂,怕肥嘅女士可以放心食😍$588兩位,加埋一$647,仲送埋甜品有時唔想食咁多肉,可以試吓呢個超鮮甜嘅海鮮紙火鍋,絕對會有意外驚喜!

$588兩位,加埋一$647,仲送埋甜品
2017-06-07 443 瀏覽
好耐之前買 groupon o黎食 semi buffet有個 main course 同好多其他 o野食drinks 都有 wine 任飲 (red, white and champagne)非常抵食 ar!任食有 cold cuts, salad 等等cold cuts 種類好多, 味道好食煙三文魚大大塊, 整得唔錯仲有 d appetisers 係細細杯, 幾靚ham 加蜜瓜好好食呢~d 水果好甜海鮮都多, 龍蝦生蠔都有得任食 garefil 得好密, 好好 ar
好耐之前買 groupon o黎食 semi buffet
有個 main course 同好多其他 o野食
非常抵食 ar!

任食有 cold cuts, salad 等等
cold cuts 種類好多, 味道好食
煙三文魚大大塊, 整得唔錯
仲有 d appetisers 係細細杯, 幾靚

ham 加蜜瓜好好食呢~
d 水果好甜

海鮮都多, 龍蝦生蠔都有得任食 ga
refil 得好密, 好好 ar
2016-08-21 1421 瀏覽
跟好姊妹相聚, 因她愛吃蟹, 而食蟹平日煮法都以中餐為主, 所以今天選擇試下食西式, 見到餐廳名Holycrab, 我兩決定一於試下, 幸運地餐廳夾在2個pokesstop 中間, 最適合我們這些正愛 玩pokemongo 的朋友, 除了吹水, 不停收poke ball & 捉精靈, 超開心. 首先來過凱撤Salad , 嫩綠的菜葉, 好新鮮加上煙肉, 芝士及適量沙律醬, 對愛吃菜的我來講, 一定歡迎!雖然名叫美式脆炸棒棒雞, 而menu 的相片卻不太熱氣, 加上是廚師推介,一於試下先, 來到面前看上去果然似焗出來, 咬下時非常鬆脆, 裡面的雞肉好嫩滑, 而且啖啖肉, 最適合我這類懶人. 因本人不太愛太重味的芝士, 所以藍芝士醬對我來說有點浪費.焗釀蟹肉醬麵包, 我一向愛吃法式式類型的麵包, 外脆內軟及暖暖的, 最重要係加了主角 : 蟹肉, 滿滿的蟹肉加芝士, 一打開滲出陣陣的香氣. 芝士適中並沒蓋過蟹肉的鮮味加上洋蔥碎, 味道好夾. 吃到這裡, 我兩已很飽了. 另我們叫了2杯特飲, Raspberry Smoothies– 好明顯係鮮榨, 飲到 Raspber
凱撤Salad
焗釀蟹肉醬麵包
另我們叫了2杯特飲, Raspberry Smoothies– 好明顯係鮮榨, 飲到 Raspberry 的肉, 而味道清香, 不會太甜
Raspberry Smoothies
Mango Juice – 好香芒果味及清新
MANGO JUICE
2016-08-13
Raspberry Smoothies
2016-08-20 506 瀏覽
難得兩個小朋友唔係身邊,同老公兩個人就來蘭桂坊逛下,一入蘭桂坊就見到隻蟹公仔派單張,於是就上來試下,餐廳都幾大,不過裝修就舊式D,價錢係蘭桂坊都唔算貴,味道都係水準之上,個人覺得都係間唔錯西餐之選。兩個人叫佐個招牌burger、白酒鑽石蜆意粉、沙律and棒棒雞,兩杯特飲

2016-07-28
2016-08-15 1437 瀏覽
朋友邀約晚飯, 選了在中環蘭桂坊的holy crab, 一見有crab作為主題, 立即吸引了我赴約, 畢竟以蟹主題的餐廳不多。其實這是一間樓上店的酒吧餐廳, 地方比我想像的大, 走道很寬闊, 這就是樓上店的好處, 在吋金尺土的中環旺區, 只有這樣才能舒適優雅寧靜的用餐。因餐廳不供應tap water, 我們叫了一瓶sparkling water, 淺藍色通透的玻璃瓶配上充滿氣泡的杯子, 煞是好看, 此刻水不醉人人自醉了, 加上小片檸檬的sparkling water很好喝, 夏天是要補充多點水份。Lemon Garden $60 (mocktail)以茶作為基調的mocktail不多見, 這杯是以新鮮檸檬汁加入茶底, 一喝這就是檸檬茶了, 但較平常喝到包裝或茶餐廳的清新, 淡淡的茶香和天然檸檬味道, 微酸微甜, 確是清爽無負擔。Fruity Fruity $60 (mocktail)杯裡很多的碎冰, 很能消暑降溫, 但個人來說太過冰感, 待放些時間後才喝比較好, 能細味出其芒果和小紅莓味, 飲品不會太甜, 果味清香怡人。杯墊配色可愛, 有著餐廳招牌蟹公仔。田園菠菜沙律 $88以菠菜苗沙

Lemon Garden $60 (mocktail)
Fruity Fruity $60 (mocktail)

杯墊配色可愛, 有著餐廳招牌蟹公仔。
田園菠菜沙律 $88

以菠菜苗沙律配藍芝士、核桃、紅莓乾、蜜糖檸檬汁組成, 從未吃過菠菜苗作沙律, 想不到效果很好, 菠菜苗很嫩無根無渣, 而蜜糖檸檬汁遍布每塊菠菜, 吃到滿滿的甜酸味很是滋味, 比平常吃的黑醋橄欖油作汁料有誠意了了, 藍芝士有濃濃的芝味帶點特別的羶香, 加上脆脆的核桃及甜甜的紅莓乾, 整個就是非常豐富又健康, 個人大愛大推!!
田園菠菜沙律
美式脆炸棒棒雞 $128

脆炸單骨雞翼配新鮮蔬菜及藍芝士醬, 雞翼做得十分出色, 炸醬薄而脆, 雞翼肉質又滑又多汁, 嫩得很, 只稍嫌脂肪有點多, 沒辦法, 美味的食物永遠是邪惡的。藍芝士醬味道較輕, 有如普通的沙律醬, 用來蘸棒棒雞或蔬菜也很夾。
至尊蟹肉漢堡 $148

原以為鮮蟹肉餅作為漢堡扒的核心, 但原來是墨魚餅來的, 漢堡包夾著兩塊墨魚餅加上芝士, 再鋪上手拆蟹肉, 不用自己拆蟹吃到蟹肉很方便, 單吃蟹肉亦能吃出其鮮味, 但和墨魚餅一起吃的話, 因蟹肉份量相對較少, 會比墨魚餅搶去風頭成為主味, 墨魚餅入口相當彈牙, 口感一流, 墨魚香濃郁不會太粉, 雖和期望有落差, 但味道確是不錯, 吃著很滋味。薯條新鮮炸成, 炸到香脆度剛好, 薯香滿滿, 旁邊的蕃茄、紫洋蔥圈、生菜也別放過, 我忘了加入漢堡一起吃, 單吃也可, 蔬菜夠新鮮。
蘋果金寶 $88

apple crumble是英式傳統甜點, 蘋果加入糖煮軟放在杯底, 再以麵粉、牛油、糖等焗出脆身餅面, 外脆內軟, 配上新鮮草莓和藍莓, 而暖烘烘的蘋果粒和冷冷的雪糕, 一冷一熱, 不同口感溫度令甜品份外有趣, 又香又滑的雲尼拿雲糕, 令口味加分不少。
來到蟹主題餐廳, 想想原來只吃了漢堡有蟹肉的, 但至少我們在一個環境優美的餐廳, 度過了一個愉快晚上, 享受了一頓精美晚餐, 晚餐中個人最喜愛田園菠菜沙律, 健康有營。題外話, 用餐完畢去洗手間時, 發覺洗手盤底是透明魚缸設計, 有細細條的魚在游動, 玩味十足, 有諗頭!

田園菠菜沙律
2016-08-04 394 瀏覽
放工黎左holy crab食晚飯田園菠菜沙津~有藍芝士,紅梅乾,核桃!藍芝士聞起黎上有點「蘇」,但食落就係好味~ 口感層次豐富!至尊蟹肉漢堡~炸墨魚餅and蟹肉,有洋葱蕃茄 生菜芝士!蟹肉超多~墨魚餅彈牙!真係超正美式脆炸棒棒雞~口感超嫩滑!d雞肉真係勁鮮!啖啖肉!食完炸雞棒後再食條西芹!無哂油膩感
放工黎左holy crab食晚飯
2016-08-04 1681 瀏覽
「妮妲」來也衝衝,去也衝衝"也令我多左一日悠閒假期,我亦乘機和朋友食個靚晚飯 hehe~朋友搵左間holy crab既餐廳,位置係蘭桂坊!餐廳地方寬敞!有bar台飲酒又有一張卓球台~飲野食野又有得玩真係幾特別wo!!田園菠菜沙津,bb菠菜超翠綠!好新鮮~配上藍芝士,紅梅乾,核桃!藍芝士聞上有點點羶,但食落完全係好味架woo!! 太神奇,口感層次豐富!味道超好。美式脆炸棒棒雞,有6隻單骨雞棒~雞肉搓成球狀,一咬落去~口感超嫩滑!外層炸到脆卜卜~入面d雞肉真係勁鮮!啖啖肉~無得頂!配左d西芹條,藍芝士醬!食完炸雞棒後再食條西芹!油膩感盡散~至尊蟹肉漢堡~有蟹肉~炸墨魚餅,芝士再配上洋葱 蕃茄 生菜成為burger! 蟹肉滿瀉~墨魚餅鮮甜彈牙!仲有粗薯條跟埋!真係超級豐富甜品brownie, 加左個雪尼拿雪糕做toping~呢度既brownie造法係熱食!brownie放係小煎pan上面弄熱!熱食朱古力味感覺更rich天濃郁!加左個雲呢拿雪糕~更令層次提升!真係百般滋味在心頭!!
「妮妲」來也衝衝,去也衝衝"
朋友搵左間holy crab既餐廳,位置係蘭桂坊!
Holy Crab is one of the lunch places I often go to, as it can be booked easily on day, and the setting is chill for some good catch-up chats. All of their lunch sets include salad/ soup, dessert and drink.They have a $99 set every month, but usually their choices aren’t the popular dish. Luckily we have this Wagyu Beef Burger in the $99 set that month, which was REALLY good (one of the best mains in my past…hmmm…10 visits?). I had the Wagyu Beef cooked medium rare and its quality was surprisingl
). I had the Wagyu Beef cooked medium rare and its quality was surprisingly good. I believe one can pay at least $150 for the burger alone for that quality (in Central of course)! I also loved the flat fries which were so nicely fried, good balance between the crispy and the starchy

Friendly staff as always. And I really love their Waldorf salad and Lemonade which come with the sets. Holy Crab is really quite a nice place for those who work nearby. I also heard they serve seafood brunch buffet during weekends. I believe this has something to do with its name
? (There aren't really much seafood on the lunch menu by the way.)
  • Wagyu Beef Burger
2016-07-04 657 瀏覽
Me and my friends were very disappointed to say that Holy Crab is a terrible establishment in HK and fradulent. After attending a relatively good press tasting back in 2015, I had high hopes for the Weekend brunch that was advertised heavily on Groupon. However upon arrival it was clear to see that the place has gone dramatically down in standards.We bought a voucher for 298 per person on Groupon (without service charge) and immediately upon arrival they are advertising the same price on the door! Talk about getting a bargain!! As they began the brunch, it was very apparent they are severly understaffed with one member literally greeting customers, taking orders, behind the bar and bussing tables. Poor guy was rushed off his feet.The menu advertised on Groupon was a LIE, there was barely anything available (2 small tables, bulked out with cheap items like potatoes, salad leaves and fruit)What was most disappointing? Absolutely NO Foie Gras, Cheese Platter, NO Coffee OR Tea. Not even allowed a glass of water. Disgusting that they would heavily advertise something they don't even offer. Please avoid at all costs, you are wasting your hard earned money here. Go down the road to Braza where there is a very decent buffet for basically the same price with amazing service.I expect this place will be out of business in no time.
2016-07-03
2016-06-27 531 瀏覽
朋友介紹,蘭桂芳Holy Crab是間主打海鮮菜式的酒吧餐廳,地方寬敞,除食物有水準,還有美式桌球檯、Beer Pong 檯,飛鏢機等玩意,於是過來走走。到了Holy Crab,發覺果然名不虛傳,美式佈置,地方濶落,有美式桌球檯、Beer Pong 檯,飛鏢機等外,亦有超大電視直播運動賽事。除了餐廳式架座,亦有長長吧檯,氣氛和環境都相當不錯。至於食物款式選擇也多,有意粉類、沙律、湯、漢堡包、肉類、薄餅、意大利飯類、海鮮及甜品等。坐下點了和牛漢堡($158)和美式脆炸棒棒雞 ($128)。和牛漢堡,size 不算大,配車打芝士、酸青瓜、生菜、蕃茄、洋蔥和粗薯條。和牛夠厚肉,牛味濃郁,非常好味。美式脆炸棒棒雞以雞球型式上碟,炸得金黃,再以西芹甘筍條和藍芝士醬伴碟,賣相出色。雞球肉滑鮮嫩,肉汁豐富,水準不錯。
2016-06-20 7493 瀏覽
打從閱過友人的Brunch食記後就自自然然對Holy Crab有種期盼。在她筆下,這可是家抵食到不行的好去處,由沙律和麵包到熱盤及甜品。更少不了店名講明,主打的「蟹」,蟹肉本身及以其入饌的菜色。還有各種海鮮,連汽水、果汁及茶等飲品也是任飲,卻只收三百多大洋。  只是回來香港之後,對於什麼任食的東西興致不大,目前最多接受到Semi-buffet而已。最後還是轉投晚餐,通常都話單點餐牌的項目,質素來得比較優勝。反正難得一嚐,吃點比較有保證的,大概印象分會高一點?至少,也不怕虐待自己的胃。  à la carte menu之上的款式跟官網版本很不一樣。雖說這代表了換新餐牌,有新意思,可以體會到不同風味。然而我早有打算,已經有想一試的菜式,到頭來卻發現是撲了一場空。而甜品方面,更是有種倒退的感覺,變回平平無奇的款式,真是可惜。焗釀蟹肉醬麵包 $168  作為前菜也毫不失色,若是一般食量,當作前菜小食而言,大概三四人分會比較好。當然,像我一樣吃得多的話,自己一個吃光,再另點主菜什麼的也沒問題。挖出包心,釀入太平洋蟹肉及車打芝士忌廉,焗後滿是誘人的金黃色澤。輕輕舀起面層,芝士牽絲效果盡現,芝味頗重
焗釀蟹肉醬麵包
焗釀蟹肉醬麵包 $168
  作為前菜也毫不失色,若是一般食量,當作前菜小食而言,大概三四人分會比較好。當然,像我一樣吃得多的話,自己一個吃光,再另點主菜什麼的也沒問題。挖出包心,釀入太平洋蟹肉車打芝士忌廉,焗後滿是誘人的金黃色澤。輕輕舀起面層,芝士牽絲效果盡現,芝味頗重,也有陣陣忌廉奶香。而當中的點點蟹肉卻來得太輕巧,味道不夠突出,芝士倒成了主角。
  麵包最外層稍為粗糙,但意外地鬆軟,越靠近內餡則越是濕潤綿身。偶爾吃到一小口茴香籽的香氣,但不是很濃,叫做突然清一下。只是醬的份量不算太多,稍為吃吃的話會夠,想要沾滿完整就難了點。
Holy Crab蟹肉濃湯
Holy Crab蟹肉濃湯 $88
  蟹湯味濃,鹹中帶甜,注入點點蟹油鮮香,還會喝到少許蟹肉。然而蟹肉說不上多,也不是嫩香,就像途中路過的Hi-bye Friend。不過略帶稠濃的湯品一直保持暖熱,如果可以配著剛才未沾上內餡的麵包同食就好了。因為本來沒有打算點湯,只是坐著坐著有些少涼,所以才忽發奇想。這樣說來還是失策,下次外食的時候應先好好考慮自己的需要,更為周全啊。
龍蝦三文治
龍蝦三文治 $188
  滿載炒龍蝦柳的熱狗包賣相比起之前在網上看到的更為豐富。可是還是置中比較美,反正主角在中間,矚目一點也無不可。雖然不像早前轟轟動動的那款以Lobster Roll,將包面烘得焦香誘人。但本來軟綿甜香的包身沒有因餡料變得濕爛,這點仍是值得稱讚的。
  龍蝦肉稔軟不散爛,一咬下去,可見熱狗包包心開得夠深,龍蝦肉是足料放送。可惜味道頗淡,略顯乾身,龍蝦肉的鮮甜未能展現得淋漓盡致。旁邊的粗薯條炸香無泛油,偏軟身,微辣,沾著茄汁吃依然算香口。把次序倒過來,Coleslaw留到後期,有醬汁,但總叫做係菜,清一清。
  吃起來也是足料的,只是海鮮及其他食材的配搭未達至恰好的程度,仍需努力。教人喜歡的是服務,親切而貼心,記得當時同場有一家人帶著小朋友前來。在擺放餐具等的同時,有的是哄小孩的輕聲細語。而侍者們亦是面帶笑意(至少我看到的是如此),讓人可以輕輕鬆鬆品嚐食物。看似微不足道,非直接影響食物質素,但有時候,服務是可以大大拉高印象分的。
Holy Crab蟹肉濃湯
2016-06-14 5465 瀏覽
放工又約姐妹吃好西餐,今次大家想食下蟹,所以黎左Holy crab。上到去,可能因為平日,個場都好靜,不過因為少人,所以幾安靜坐得幾舒服。諗住坐低開枝酒再慢慢叫菜,點知waiter 話未拎到酒牌冇得賣酒,我地個刻都幾失望,唯有飲下果汁。叫左兩杯,Strawberry smoothie $68味道唔算濃,飲得出佢係新鮮果肉打,正正常常,但唔夠有特色,沙冰唔夠多,飲落去唔夠凍。如果以七十蚊既價錢,我期望會高d。第二杯叫左Fruity Fruity$60,冇得飲cocktail唯有飲下mocktail。以芒果為主既mocktail,顏色偏橙,飲落去好juicy, 酸甜度適中,好開胃。BBQ U.S Pork Ribs (Half Rack)$195雖然叫左半份,但係一上菜個時都嚇左一跳,因為份量超多!!!!Rib烤得外脆內軟,輕輕一刀已經好容易切開,配埋特製sauce好好味。配菜方面有好新鮮既salad同埋thick-cut薯條,正!!!!但可以做得更好既係,肉質唔夠嫩,如果juicy會更好。Oysters platter$180 六隻,澳洲蠔雖然細細隻,但啱晒女仔食,可以一口咬晒落去。蠔無

叫左兩杯,Strawberry smoothie $68

Oysters platter$180 六隻,澳洲蠔雖然細細隻,但啱晒女仔食,可以一口咬晒落去。蠔無太大嘅腥味,有少少海水,仲陪左兩個sauces tim~同埋好窩心咁有一個檸檬包,點汁嘅時候非常方便丫。

好中意食risotto,今次叫左個seafood risotto,$188。黎個risotto 係今日最失望既一道菜式,黎個價錢黎講,海鮮份量認真偏少,有三隻蜆、少少三文魚,醬汁味道亦唔突出,可以話唔值黎個價,份量好細,我覺得只值一百蚊。

好彩有個crap dip補補數!$168,一個包刮空心,然後將充滿蟹肉既芝士醬汁倒入去,然後焗!好正,汁同包既比例剛剛好,唔會未食晒包就冇晒汁!啖啖麵包都好香蟹肉同芝士味!黎個菜式我俾90分!

賣單$859加一,一人大概三百蚊左右,都幾滿足!
2016-06-07
2016-06-14 643 瀏覽
放工一個人又搵唔到朋友食飯,諗住搵間有得食飯既bar飲下野。去左Holy crab, 諗住叫杯啤酒,點知佢竟然話未有酒牌,當場灰左,唔緊要,好彩d野幾好食。和牛漢堡$158見到burger係極力推介,四揀一就叫左和牛漢堡,要medium,超出預計既好食!!!值得一讚既係和牛冇overcook,同埋超級juicy,side dish同樣有thick-cut薯條,加埋香辣粉越食越上癮,真心推介。Lemon garden $60,嚟嘅時候見到佢有淡淡黃色,飲落去酸酸地,又唔會好似加左糖漿咁,太過甜,味道啱啱好,超級fresh.但偏似檸檬汁加冰水,如果可以有d果肉,有d口感會更好。Holy crab soup$88,個湯同捧黎嘅時候,熱辣辣,上面有少少cream,深色嘅酒紅色,睇得出有好濃郁嘅蟹肉沉咗係入面,飲落去嗰陣,真係每一啖都有蟹肉味,個湯嘅大小啱啱好比一個人飲,飲完又唔會太飽喎。賣單$306加一,唔算平,但食得好滿足,返工咁辛苦梗係要對自己好d!

和牛漢堡$158

2016-06-07
2016-06-13 3930 瀏覽
深圳嘅同事落香港辦公碰巧是假期前夕應佢嘅要求放工帶佢去蘭桂坊行一個圈Oh my god 原來蘭桂坊已經變成香港景點之一因為我唔飲酒所以放佢去飲酒之前先帶佢食飽個肚先唔太肚餓叫啲特色小食香辣雞寶 98脆炸香辣雞寶配粗薯條芥末籽醬點雞寶真係好match雞寶熱辣辣外皮炸得脆口而且雞肉keep到juicy底有好多薯條食完都有啲飽至尊蟹肉漢堡 148鮮蟹肉係主題脆炸墨魚餅就真係畫龍點睛夠晒彈牙而且好有口感及半溶瑞士芝士∼so yummy酸薑及粗薯條 side dishes 都好有份量麵包蟹肉意大利飯 168呢個幾特別意大利飯係焗喺麵包蟹蓋裏面麵包蟹肉上面仲有巴馬臣芝士百里香加上茴香籽∼香味撲鼻我好鍾意個汁夠 creamy 又濕潤Risotto係正宗嘅七成熟口味千祈唔好覺得係生米骨意大利飯本身就是這樣的時間差不多佢食飽飽之後就去打獵喇 XD是日身體不適嘆番杯熱嘅 Cafe Latte 40聽一陣音樂音樂好輕快回家早抖
深圳嘅同事落香港辦公
音樂好輕快
回家早抖
  • 至尊蟹肉漢堡
2016-06-11 1299 瀏覽
一個有得玩有得食的餐廳, 氣氛是相當好的, 對於蟹迷來說, holy crab是幾值得去的.天花的裝飾很有趣, 是大湯匙嗎?餐廳面積寬敞, 燈光又夠充足.剛才說到有得玩, 正是在餐廳中央有娛樂設施, 來個真正放鬆, 篤下拋下幾過癮.店內有很多蟹型公仔, 好搞鬼! 點餐沒頭緒的話, 可看看小黑板的推介, seafood platter幾吸引, 但最後沒有點, HAHA還是看回兩頁的menu.由於餐廳沒有飲用水免費提供, 要不點sparkling water/still water, 要不點咖啡/果汁/特飲. 有點納悶, 點杯Lemon Garden.  朋友則要橙汁和士多啤梨smoothie.顧名思義,檸檬肯定是主角,所以杯內亦有不少一絲絲的檸檬肉,很實在,清新的味道還有青檸及橙的輔助,整體味道頗順喉.多得朋友相助, 呢張相清楚告訴你杯中檸檬肉之多~田園菠菜苗沙律有藍芝士、核桃、紅莓乾及bb菠菜,幾款配料互相補足,藍芝士沒有太濃烈的羶味,脆脆核桃、甜甜的莓乾,口感豐富,而bb菠菜很嫩口,個人非常推介此沙律!焗釀蟹肉醬面包好大份, 四個人食剛剛好, 面包給挖空些少才把蟹肉醬放上, 因此醬是
天花的裝飾很有趣, 是大湯匙嗎?
餐廳面積寬敞, 燈光又夠充足.
店內有很多蟹型公仔, 好搞鬼!
還是看回兩頁的menu.
多得朋友相助, 呢張相清楚告訴你杯中檸檬肉之多~
Lemon Garden
田園菠菜苗沙律
焗釀蟹肉醬面包好大份, 四個人食剛剛好, 面包給挖空些少才把蟹肉醬放上, 因此醬是足夠塗勻上下兩層的.
焗釀蟹肉醬面包
蟹肉醬拌了芝士, 很香口, 蟹肉弄得很碎, 所以沒有啖啖肉的口感, 反而是幼滑, 看著這道卡路里爆燈的頭盤, 吃罷再算!
是夜超想吃芝士,看到芝士通心粉就要食,以四款芝士去烹調,做出Mac cheese
芝士通心粉
通心粉內是滿滿的芝士汁,濃度及稠度都夠,吃一小角都覺飽,所以多人吃、開心share就最好.
怎麼會有陣陣雜莓的香甜味呢?和朋友閒談之間,鼻子給打擾了,轉頭一看,是雜莓拿破崙啊~ 雜莓、酥皮及吉士的比例幾乎是1:1:1, 吉士夠幼滑,而熱情果汁及西柚汁不只是點綴作用, 吃點拿破崙再吃點汁, 能refresh口腔.
雜莓拿破崙
桑莓之中有以蛋白、忌廉造成的泡沫, 為拿破崙增添美感, 而確實桑莓沾上泡沫更為香甜. 這件甜品, 我夠膽說, 比甜品店的更好吃!
看回當晚吃的美食, 我明明就是想吃蟹, 但為何最後沒有太多蟹的呢? 我真不太懂點菜呢...幸慶以上的食物都幾有水準.

2016-06-02
Lemon Garden