2022-03-27 63 瀏覽
座落將軍澳海傍嘅冰室,主打越南x港式菜色,裝修好靚好似cafe可以打卡,座位寬落坐得好舒服,仲可以帶埋狗狗入去坐下食下嘢~------------------------------🫔◖鮮蝦扎肉米紙卷◗ $58香茅味好重,米紙好煙韌有咬口,入面好足料好多鮮蝦,口感豐富,點上酸酸甜甜嘅汁,好開胃!🧈◖煙肉牛油焗青口◗ $68有六隻青口,份量唔係特別大,好香牛油味,但肉質就麻麻。🦐◖喇沙大頭蝦配蒜蓉包◗ $198大頭蝦勁大隻勁厚肉,裏面仲要有膏,肉質厚實彈牙,好鮮甜!另外值得一讚嘅係佢個喇沙汁,調得微辣又帶啲甜,好啱胃口!蒜蓉包好香,表面脆但底已經浸到腍咗,如果可以分開上會更好!🦀◖菠蘿蟹肉鮮蝦炒飯◗ $98炒飯份量好大,有好多蝦同蟹肉,相對上味道淡口啲,可以拎黎撈佢啲喇沙/咖哩食,今次拎咗黎撈喇沙,味道亦好match!🍨◖皓民雪糕雞蛋仔◗ $48使用3.6牛乳軟雪糕,配上熱辣辣嘅雞蛋仔,外脆內軟,冰火兩重天,必試!🥭◖芒果糯米飯◗ $58細細份,個糯米飯熱辣辣但冇味的,芒果就偏酸,淋埋微甜斑蘭椰汁,overall唔會太甜,正常發揮。☕️◖越南咖啡◗ $30咖啡香氣好香濃!港式咖啡落淡奶,呢

🫔◖鮮蝦扎肉米紙卷◗ $58

🧈◖煙肉牛油焗青口◗ $68
有六隻青口,份量唔係特別大,好香牛油味,但肉質就麻麻。

🦐◖喇沙大頭蝦配蒜蓉包◗ $198

🦀◖菠蘿蟹肉鮮蝦炒飯◗ $98

🍨◖皓民雪糕雞蛋仔◗ $48

🥭◖芒果糯米飯◗ $58

☕️◖越南咖啡◗ $30
咖啡香氣好香濃!港式咖啡落淡奶,呢個越南咖啡係落煉奶,好飲絕對要一試!但記得要搞勻佢,唔係啲煉奶會沈曬底!

Encore指數:9/10
佢menu仲有好多東南亞嘅嘢食,都好吸引。除咗主食,有好多甜品choice,仲有狗狗嘅menu,可以帶寵物喺附近散個步一齊黎嘆個tea!
位於將軍澳海旁pet-friendly的港式冰室裝修得很有復古風味 座位又大坐得超舒服仲要係pet friendly ge餐廳 有唔少人都帶左狗狗黎用餐~🐕.除左港式食物 發現最近原來新推出左東南亞主題menu🇻🇳 將軍澳的居民有福了😌食物真係超超超高質 出乎意料地好好味 價錢又不會太貴 值得再戰!總括而言 今次hooman的東南亞餐牌啲菜式真係十分成功✨.🔸鮮蝦扎肉米紙卷$58🔸個皮厚薄適中好煙韌 餡料好飽滿內有蝦肉、扎肉同蘿蔔絲等等米紙口感煙韌 仲要唔會過厚咪道清新 相當不錯!🔸五拼小食拼盤 $98🔸一個platter有五款小食 分別係烤牛肉脆蝦片、燒春卷、扎肉、甘蔗蝦同檸汁鳳爪呢個拼盤岩哂三心兩意嘅大家除了扎肉較普通之外 其餘都好出色全部新鮮炸起熱辣辣 大家記住趁熱食~唯一要挑剔就係烤牛肉油左少少 所以導致蝦片有少少浸淋左🤫但調味方面就真係好惹味香口 個人好喜歡 👅🔸喇沙大頭蝦配蒜蓉包 $198🔸呢碟真係不得了 兩隻蝦個size都超巨型 肉質爽彈 超有驚喜!🍤喇沙帶點椰香 不會太辣仲三塊蒜蓉包 用黎蘸汁無得彈🍞👅如果包可以分開另上就更好了~🔸越式生牛肉湯檬 $62 🔸生牛肉有三片
位於將軍澳海旁pet-friendly的港式冰室
裝修得很有復古風味 座位又大坐得超舒服

總括而言 今次hooman的東南亞餐牌啲菜式真係十分成功✨
🔸鮮蝦扎肉米紙卷$58🔸
個皮厚薄適中好煙韌 餡料好飽滿
內有蝦肉、扎肉同蘿蔔絲等等
米紙口感煙韌 仲要唔會過厚
咪道清新 相當不錯!

🔸五拼小食拼盤 $98🔸
呢個拼盤岩哂三心兩意嘅大家
除了扎肉較普通之外 其餘都好出色
全部新鮮炸起熱辣辣 大家記住趁熱食~
唯一要挑剔就係烤牛肉油左少少 所以導致蝦片有少少浸淋左🤫
但調味方面就真係好惹味香口 個人好喜歡 👅

🔸喇沙大頭蝦配蒜蓉包 $198🔸
喇沙帶點椰香 不會太辣
仲三塊蒜蓉包 用黎蘸汁無得彈🍞👅
如果包可以分開另上就更好了~

🔸越式生牛肉湯檬 $62 🔸

🔸皓民雪糕雞蛋仔 $48🔸
點了兩個甜品 個人覺得雞蛋仔更加特別
呢個賣相一流的雞蛋仔 帶有蛋香 外脆內軟 好味❣️
雪糕係哈密瓜口味 口感順滑無冰粒
雞蛋仔X雪糕的配搭 十分唔錯 有唔少人都外帶一個同小朋友share食~

🔸原個椰青 $55🔸
🔸越南咖啡 $30🔸
2022-02-27 65 瀏覽
沙爹牛肉出前一丁,配煎蛋火腿牛角包, 熱奶茶,有啲似茶餐廳,食品質素ok冇特別,餐廳環境唔錯, 晏晝幫襯, 好好陽光,餐廳透光採光好好,餐廳地點附近環境幾好,幾舒服。

沙爹牛肉出前一丁,配煎蛋火腿牛角包, 熱奶茶,
有啲似茶餐廳,食品質素ok冇特別,
餐廳環境唔錯, 晏晝幫襯, 好好陽光,餐廳透光採光好好,
餐廳地點附近環境幾好,幾舒服。
2022-01-28
最近食神運氣好🍀食親都遇到舔舔脷指數高嘅餐廳😎 今次黎到將軍澳最多食肆嘅唐俊街繼續搵食,發現呢區特別多𝘗𝘦𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘭𝘺餐廳,「皓民冰室」亦係其中一間🐶餐廳已橙白色作主調,色調和諧,已經幻想到同毛孩一齊進餐嘅歡樂畫面☺️ 最近餐廳更換上東南亞𝘔𝘦𝘯𝘶,𝘊𝘢𝘧𝘦般嘅外表原來大玩𝘧𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯菜😋《 鮮蝦扎肉米紙卷 》 4 / 5食越南菜點少得米紙卷,包到好粗嘅米紙卷切開對半,𝘴𝘪𝘻𝘦岩岩好😋 材料好足有檬粉、扎肉、大蝦,大蝦特別爽口,加上煙韌嘅米紙,口感好豐富👍🏻🤤《 五拼小食拼盤 》5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟小食如果只可以揀一樣,呢款拼盤一定係你嘅選擇👍🏻 有齊東南亞特色小食🤩 越南春卷、烤牛肉配印尼蝦片、泰式去骨雞腳、扎肉片同甘蔗蝦🤤 款款出色,特別鍾意去骨雞腳同甘蔗蝦嘅彈牙口感😋 烤牛肉好嫩口,係蝦片索左油後少少淋🤏《 香茅豬扒撈檬 》 4.5 / 5好香嘅香茅加蔥油味,配搭埋撈檬汁酸酸甜甜更惹味😋 豬扒醃得入味,檬粉夠爽👍🏻《 喇沙大頭蝦配蒜蓉包 》4.5 / 5驚訝嘅份量,半隻碟大嘅大頭蝦又厚又長😍😍😍 貼心地蝦殼已經甩開,好容易拆肉出黎👍🏻 蝦肉肉質厚實多汁,鮮甜得黎無比喇沙蓋

《 鮮蝦扎肉米紙卷 》 4 / 5

《 五拼小食拼盤 》5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟

《 香茅豬扒撈檬 》 4.5 / 5

《 喇沙大頭蝦配蒜蓉包 》4.5 / 5
驚訝嘅份量,半隻碟大嘅大頭蝦又厚又長😍😍😍 貼心地蝦殼已經甩開,好容易拆肉出黎👍🏻 蝦肉肉質厚實多汁,鮮甜得黎無比喇沙蓋過鮮味🤤 少少分扣在蒜蓉包比喇沙浸到淋左🥲 如果包分開上會更佳!👍🏻

雪糕雞蛋仔

《 雪糕雞蛋仔 》 4.5 / 5
打卡𝘢𝘣𝘭𝘦😎 成底原味雞蛋仔夾住香甜哈密瓜冰淇淋🍦最鍾意用雞蛋仔點雪糕食😋 雪糕口味更會不時更換,有新意👍🏻

《 芒果糯米飯 》 4 / 5
個人鍾意唔落班蘭醬,更食到芒果同椰汁糯米飯嘅清甜😋 糯米飯軟糯好重椰味👍🏻

整體:菜式由傳統到新創意都有,味道亦出眾👍🏻 加上環境係正海傍隔離,環境食物都好滿意💯
午餐
雪糕雞蛋仔
芒果糯米飯
係將軍澳monterey place入面其中一間新餐廳 以港式冰室黎講裝修好靚 座位好闊坐得好舒服 仲會有人帶埋狗仔黎🐶 價錢相宜 今次try咗個越南tasting menu 超多items食到勁飽🤰・鮮蝦扎肉米紙卷$58 [😋7.9/10]個皮厚薄適中好煙韌 餡料好飽滿有齊蝦扎肉同蘿蔔絲🤩 如果蝦份量再多啲就更滿足啦・五拼小食拼盤 $98 [😋5/10]烤牛肉脆蝦片 皓民手作燒春卷 扎肉 石燒甘蔗蝦 檸汁鳳爪一個拼盤包含五樣小食 配搭好多 份量十足 其中較出色為鳳爪同埋甘蔗蝦 調味控制得唔錯 唯獨整體都有啲油膩 特別係春卷同牛肉蝦片 雖脆口但太油 (油到蝦片都淋埋🥱)・越式生牛肉湯檬 $62 [😋6.3/10]好大碗🥣 牛肉厚身有咬口 有好幾片 牛味可以更濃 配料一樣好慷慨 海量洋蔥香茅 另附有青檸辣椒 好惹味🌶️ 湯底正常 食到一般檬粉索咗啲湯 店員仲好細心地加咗熱湯 呢碗多到食唔晒🤫・法式雲寶酥焗羊架 $168 [😋5.9/10]賣相真係好吸引 調味做得唔錯 有蒜味有芝士香幾惹味 羊既騷味唔重 肉質偏淋 脂肪較多亦唔均勻・皓民雪糕雞蛋仔 $28 [😋8.1/10]雞蛋仔重蛋香 外脆

・鮮蝦扎肉米紙卷$58 [😋7.9/10]

・五拼小食拼盤 $98 [😋5/10]
烤牛肉脆蝦片 皓民手作燒春卷 扎肉 石燒甘蔗蝦 檸汁鳳爪

・越式生牛肉湯檬 $62 [😋6.3/10]
越式生牛肉湯檬

・法式雲寶酥焗羊架 $168 [😋5.9/10]
法式雲寶酥焗羊架

・皓民雪糕雞蛋仔 $28 [😋8.1/10]
雞蛋仔重蛋香 外脆內軟 雪糕重奶味口感順滑無冰粒 雞蛋仔熱辣辣 配搭雪糕冰凍口感 唔錯😺

・芒果糯米飯 $58 [😋3/10]
糯米偏硬身 芒果好香但都好酸🤣 斑蘭椰汁醬好稠 唔加的話糯米飯無味 加咗的話會有啲甜

・椰汁紅豆冰 $42 [😋7.5/10]

🥳 environment? 7/10
🤑 cp value? 7.2/10
🤩 revisit? 5/10
—————————————————————
📍 Hooman Shop 17, 21 Tong Chun Street, The Papillons, Tseung Kwan O Tseung Kwan O, Hong Kong
越式生牛肉湯檬
皓民雪糕雞蛋仔
📍將軍澳 𝚃𝚜𝚎𝚞𝚗𝚐 𝙺𝚠𝚊𝚗 𝙾 ❝海旁pet-friendly港式冰室✨東南亞主題菜式🌴🥥❞呢間位於將軍澳海旁既港式冰室 裝修好靚 十足打卡cafe 又坐得舒服😌仲要可以帶寵物去!!🐶🐱最近新出左東南亞主題menu🇻🇳🦐鮮蝦扎肉米紙卷 $58 (4/5)4大隻配料好飽滿 香草味重🌿米紙煙韌 好有之前去越南旅行嘅回憶😌🌮五拼小食拼盤 $98 (3.5/5)牛肉脆蝦片, 春卷, 扎肉, 蝦餅, 檸汁鳳爪 炸物點酸甜醬好食😋每樣都幾好食 不過不失 貪心想試齊唔同款小食既叫呢個唔錯😬🥘喇沙大頭蝦配蒜蓉包 $198 (4.5/5)一見到我同朋友都哇左出黎🤯兩隻蝦勁勁勁大隻😱🤩肉質彈牙 仲有勁多鮮橙黃色既蝦膏🦐喇沙椰香重 配蒜蓉包一流🍞想要更多包/飯撈晒d汁佢🤣🍜越式生牛肉湯河 $62 (3.5/5)3大片生牛肉 好厚身 有d位偏韌🤔不過湯底牛骨味濃而唔鹹😌🍨皓民雪糕雞蛋仔 $48 (3.5/5)雪糕係哈密瓜味🍈雞蛋仔暖暖好香脆 配雪糕冰火交融🤤🥭芒果糯米飯 $58 (2.5/5)配斑蘭椰汁醬🌿但糯米飯本身冇味 同埋太腍太濕🤔芒果應該係唔岩季節 好酸!🥶🧉原個椰青 $55☕️越南咖啡 $30
📍將軍澳 𝚃𝚜𝚎𝚞𝚗𝚐 𝙺𝚠𝚊𝚗 𝙾

五拼小食拼盤

🦐鮮蝦扎肉米紙卷 $58 (4/5)

🌮五拼小食拼盤 $98 (3.5/5)

喇沙大頭蝦配蒜蓉包

🥘喇沙大頭蝦配蒜蓉包 $198 (4.5/5)

越式生牛肉湯河

🍜越式生牛肉湯河 $62 (3.5/5)
3大片生牛肉 好厚身 有d位偏韌🤔不過湯底牛骨味濃而唔鹹😌

皓民雪糕雞蛋仔

🍨皓民雪糕雞蛋仔 $48 (3.5/5)
雪糕係哈密瓜味🍈雞蛋仔暖暖好香脆 配雪糕冰火交融🤤

芒果糯米飯

🥭芒果糯米飯 $58 (2.5/5)

🧉原個椰青 $55
☕️越南咖啡 $30
椰青清甜🥰朋友似既越南咖啡好有儀式感 係落煉奶!

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍皓民冰室
將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下17號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_將軍澳

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_越南菜
皓民雪糕雞蛋仔
將軍澳海旁係近年最愛嘅開餐地方之一😚愈開愈多唔同類既餐廳又舒服☺️近日行過呢間越室冰室 裝修幾文青 而且見到有新menu🤣仲要animal-friendly☺️🐶🐶▾▾🦐鮮蝦扎肉米紙卷Vietnamese Ham & King Prawn Rice Paper Rolls $𝟓𝟖 ▾米紙卷好大份☺️餡料有扎肉 大蝦同蔬菜😚配上自家製酸酸甜甜既醬汁 食落幾開胃😃但係覺得米紙皮厚左少少🙈🙈🙈🐮🥠🦐五拼小食拼盤Quintet Snack Platter $𝟗𝟖 ▾餐牌有三拼/五拼小食拼盤☺️難得一試決定要食五拼😝 最特別應該係烤牛肉脆蝦片🦐🦐一口size食落岩岩好😊仲有檸汁鳳爪 去哂骨好易食🐓😋🐮🍜越式生牛肉湯河Rice Noodles with Vietnamese Beef $𝟔𝟐 ▾食越南野必點😝牛肉好大塊 而且可以揀自己喜愛生熟程度 (建議唔好揀5成 會太生🙈)幾鍾意佢個湯底 幾濃郁嘅牛骨味😝🐑法式寶雲酥焗羊架Lamb Rack Provencal $𝟏𝟔𝟖 ▾寶雲穌係南法一種傳統焗羊架既方法😋食落口有好香既芥末/迷迭香/百里香既味 味道有層次感😚如果鐘意呢類香料既人應該會幾中意😝但係個人覺
▾▾

🦐鮮蝦扎肉米紙卷

🐮🥠🦐五拼小食拼盤
Quintet Snack Platter $𝟗𝟖 ▾

🐮🍜越式生牛肉湯河

🐑法式寶雲酥焗羊架
Lamb Rack Provencal $𝟏𝟔𝟖 ▾
寶雲穌係南法一種傳統焗羊架既方法😋食落口有好香既芥末/迷迭香/百里香既味 味道有層次感😚如果鐘意呢類香料既人應該會幾中意😝但係個人覺得麵包糠可以少返d🙈

🍦皓民雪糕雞蛋仔
Hooman's Egg Waffle with lce-cream $𝟒𝟖 ▾
好少見餐廳會有雞蛋仔食😋😋仲可以揀🍫味😊😊雖然食落似係美祿味多d🤣但係雞蛋仔 極 脆 ‼️再配埋雪糕好正😋😋😋

🥭芒果糯米飯
Thai Sticky Rice with Mango $𝟓𝟖 ▾
糯米飯配斑蘭椰汁幾特別😚但係呢個糯米飯本身無平時既椰香味 所以就算有汁都覺得唔夠味🙈同埋如果飯再爽滑d會更好
☺️
╼ ╾
💰 $𝟐𝟎𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟸𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)

🏃環境舒適度: 𝟛.𝟠 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟛.𝟞 /𝟝
👀回頭率:𝟛.𝟞 / 𝟝

2022-02-15 47 瀏覽
是日同老爸食完早午餐,唔夠2個鐘又同Friend去食個Early Afternoon Tea🌞.一個十分休閒及舒適的環境下用餐😊.真係有一種清新空氣感覺,雖然出唔到國.但係試到另類的茶記都係一件賞心樂事😂.嚟到將軍澳的澳南海岸皓民冰室.又有一種渡假的感覺.今次品嚐《皓民全日早餐》《菠蘿雞粒海鮮炒飯🍍》.配埋《龍眼椰子花蜜》《越式滴滴紅茶》.真係有Fusion🌍,服務員的態度又十分親切😍下次一定再嚟。
是日同老爸食完早午餐,
一個十分休閒及舒適的環境下用餐😊
真係有一種清新空氣感覺,雖然出唔到國
但係試到另類的茶記都係一件賞心樂事😂
嚟到將軍澳的澳南海岸皓民冰室
又有一種渡假的感覺
今次品嚐《皓民全日早餐》《菠蘿雞粒海鮮炒飯🍍》
配埋《龍眼椰子花蜜》《越式滴滴紅茶》
真係有Fusion🌍,服務員的態度又十分親切😍
下次一定再嚟。
皓民全日早餐+菠蘿雞粒海鮮炒飯
2022-02-15
皓民全日早餐+菠蘿雞粒海鮮炒飯
2022-02-13 50 瀏覽
好耐冇去過將軍澳🤣今次嚟到呢間港式餐廳,出咗新嘅東南亞菜式,越式生牛河有好多片牛肉,河粉質地好彈牙,湯底好濃郁。另外仲想推介鮮蝦扎肉米紙卷,有大大隻鮮蝦已經夠晒足料😍五拼小食拼盤都唔錯,特別鍾意佢嘅泰式鳳爪,酸酸甜甜又開胃又好食~另外春卷都好唔錯,餡料豐富而且好脆口,配上佢哋嘅泰式醬汁真係冇得頂呀!值得一提嘅係呢度嘅甜品都幾好食㗎,雞蛋仔配雪糕比我想像中更好食,即叫即整嘅雞蛋仔又熱又脆,雲呢拿雪糕有兩大球,食完好滿足呀❣️
2022-02-13
餐廳位於將軍澳海旁附近, 門面設計簡潔時尚, 店內外都放置左啲綠色植物, 亦設有卡位, 環境乾淨舒適🙆🏻‍♀️除咗有普通茶餐廳食物, 近期仲推出東南亞美食set🍽餐廳更係pet-friendly, 主人可以帶埋毛孩一齊去🐕 🍢sɴᴀᴄᴋ· 鮮蝦扎肉米紙卷﹟十分飽滿足料既米紙卷👏個皮整得煙韌軟糯, 點埋個甜酸醬食係一流呀😋🍢sɴᴀᴄᴋ· 五拼小食拼盤﹟拼盤配搭多元化🤗有去骨既鳯爪, 食落方便帶咬口, 加埋酸酸微微檸汁, 好開胃👍春卷炸到卜卜脆💕甘蔗蝦亦都整得啖啖肉🥰扎肉片煎得金黃, 會有啲啲油🤨烤牛肉脆蝦片調味不錯, 牛都嫩口, 但蝦片就好易索曬啲油🙈🍴ᴍᴀɪɴ· 喇沙大頭蝦配蒜蓉包﹟有三隻大蝦, 口感爽口彈牙🦐拎烘得香脆又唔介口嘅蒜蓉包點埋個惹味既喇沙汁, 滋味嘅享受😎👯‍♀️🍴ᴍᴀɪɴ· 香茅豬扒撈檬﹟成碗嘅份量足夠, 豬扒口感都唔會話鞋口, 醬汁調味都恰當, 如果再多啲脆脆既花生同炸蒜仲更加滿足🥰🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 芒果糯米飯﹟平時啲糯米飯都係用椰汁, 而今次依個甜品特別之處係配上一個斑斕汁😋芒果都不會太酸, 唯獨係個飯比較濕同淋身咗少少🤏🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 皓文雪糕雞蛋仔﹟雪糕加雞蛋

🍢sɴᴀᴄᴋ· 鮮蝦扎肉米紙卷

🍢sɴᴀᴄᴋ· 五拼小食拼盤

🍴ᴍᴀɪɴ· 喇沙大頭蝦配蒜蓉包

🍴ᴍᴀɪɴ· 香茅豬扒撈檬

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 芒果糯米飯

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 皓文雪糕雞蛋仔
﹟雪糕加雞蛋仔依個無得輸又邪惡既組合😈雞蛋仔熱辣辣, 外層脆身同冰凍嘅雪糕形成強烈口感對比😝💕

🥤ᴅʀɪɴᴋ· 原個椰青
🥤ᴅʀɪɴᴋ· 椰汁冰
﹟兩杯都係常見嘅泰式飲品, 味道都正常發揮☺️
Hooman的餐廳大家一定很熟悉!🥰這次來到旗下在將軍澳主打港式茶餐的冰室,驚喜遇上新推的東南亞風菜式🌴由前菜、主菜,到甜品的選擇都很豐富! 客人更可以帶同毛孩一起進餐,更熱鬧呢🐶//✨鮮蝦扎肉米紙卷✨法國牛油蒜香雞翼前菜方面,當然不少得越式米紙卷! 每次吃越菜都必點呢😆大大件的米紙卷很扎實,裡面的餡料絕不單一,大蝦、扎肉和蔬菜的份量都平均,一口吃下超滿足🦐🥬而一份的雞翼有六隻,份量很多呢😃每一隻都是滿滿的肉,用上法國牛油去烹調也太香了吧🤤再加上不少的炒蒜粒和煙肉條,非常惹味😋✨香茅豬扒撈檬✨喇沙大頭蝦配蒜蓉包撈檬又是其中一愛❤️跟香芧豬扒更是絕配👍🏼檬粉口感很清爽,加入魚露汁一起吃又更棒! 香茅豬扒同樣是一大件🐷煎香後的肉質絕不乾柴,很讚😌另一款主菜就選了濃味的喇沙,配上兩大隻的大頭蝦,會忍不住WOW!! 🦐🦐不只頭大,肉量也不少,而且有膏的呢🥴可惜肉質未有很爽彈~小配角蒜蓉包竟有驚喜,蒜蓉牛油味非常突出🧈麻煩再來三片!!🤩✨皓民雪糕雞蛋仔✨芒果糯米飯螞蟻人再飽也不會skip甜點環節的😚一直都想吃這裡的雪糕雞蛋仔~口感外脆內軟,配上兩球雲呢拿口味的雪糕,又來一趟冰火交融🔥❄️東南亞菜的甜
✨鮮蝦扎肉米紙卷
✨法國牛油蒜香雞翼

✨香茅豬扒撈檬
✨喇沙大頭蝦配蒜蓉包

✨皓民雪糕雞蛋仔
✨芒果糯米飯

東南亞菜的甜點則由芒果糯米飯作代表🥭是第一次會配上斑蘭醬,而非椰汁,有夠特別! 個人更喜歡斑蘭呀💚芒果肉鮮甜,但糯米飯口感是偏硬的,可以更軟糯~

✨龍眼海底椰蜜
✨原個椰青

另外也點了兩款飲品,熱的龍眼海底椰蜜夠滋潤,很適合冬天的時候去點👍🏼而椰青呢,是什麼時候都該點的飲品🧉味道清甜,最後也刮了超級多的椰肉出來當甜點吃🤣
法國牛油蒜香雞翼
芒果糯米飯
之前經過都俾小清新的外牆吸引了目光😳今次終於搵到時間去試一試!新派冰室最大優點就係環境舒適,職員態度好,想簡單食個港式茶餐得,想食得特別啲試越南大餐都得😎 呢度仲係Pet Friendly 餐廳,仲有狗狗啱食嘅嘢🐶🔸煙肉牛油焗青口一上枱香味撲鼻,好濃蒜香牛油味!青口大大粒,配埋煙肉好惹味👍🏻🔸五拼小食拼盤(烤牛肉脆蝦片2件、皓民手作脆春卷1條、扎肉4件、石燒甘蔗蝦1件、檸汁鳳爪)非常豐富,好啱同朋友Share,最中意脆春卷,足料又脆口!🔸喇沙大頭蝦配蒜蓉包🦐呢個絕對係誠意之作!大推😋!蒜蓉包外皮烘得非常脆,但又唔會太硬,配埋喇沙汁食,真係超級好味!大頭蝦好大隻,蝦肉結實爽口~🔸菠蘿蟹肉鮮蝦炒飯🍍份量十足,滿滿的蟹肉同蝦,炒飯乾身粒粒分明!🔸皓民雪糕雞蛋仔🍦賣相非常吸引!雞蛋仔即叫即做,拎上手仲夠熱,外脆內軟,加埋雪糕食,滿足啊☺️🔸芒果糯米飯🥭班蘭椰汁香濃,芒果夠甜,整體口感偏軟糯~🔸椰汁珍多冰、原個椰青🥥🍧呢到都有特色飲品😍平時少飲,食得呢啲越式野就忍唔住叫埋😚📍#皓民冰室 (#將軍澳美食)將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下17號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @ea

🔸煙肉牛油焗青口

🔸五拼小食拼盤

🔸喇沙大頭蝦配蒜蓉包🦐

🔸菠蘿蟹肉鮮蝦炒飯🍍
份量十足,滿滿的蟹肉同蝦,炒飯乾身粒粒分明!

🔸皓民雪糕雞蛋仔🍦

🔸芒果糯米飯🥭
班蘭椰汁香濃,芒果夠甜,整體口感偏軟糯~

🔸椰汁珍多冰、原個椰青🥥🍧
呢到都有特色飲品😍平時少飲,食得呢啲越式野就忍唔住叫埋😚

📍#皓民冰室 (#將軍澳美食)

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

午餐
  • 喇沙大頭蝦配蒜蓉包
  • 皓民雪糕雞蛋仔
  • 菠蘿蟹肉鮮蝦炒飯
  • 五拼小食拼盤
將軍澳海傍有唔少靚靚打卡餐廳,估唔到連冰室都有得打卡仲要狗狗友善!仲要近排推出咗越式𝙢𝙚𝙣𝙪選擇都幾多同埋質素唔錯🤤。冰室都可以乾乾淨淨食得舒服🌟.① 五拼小食拼盤🖐🏼// 小食拼盤份量都幾驚人!超大盤 2個人加一個主食都夠曬飽🤰🏻~皓民手作脆春卷炸得卜卜脆,入面包住雜菜都唔錯。烤牛肉脆蝦片啲鮮牛味好濃,調味到位,但蝦片好容易就會吸曬啲油🙈 。另外檸汁鳳爪都幾大碗,去曬骨好易食,酸酸微微開胃小菜🐽。//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘② 法國牛油蒜蓉雞翼// 雞翼一份都算多🍗,隻隻都炸得好香脆,而且好多炸蒜好正!//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑③ 法式寶雲酥焗羊架🍖// 冰室都有羊架食幾盞鬼🤣寶雲酥羊架表面鋪咗麵包糠、蒜蓉、香草等等嘅調味,而中間仲搽咗一層芥末,不過因為芥末味太重啦,蓋過咗羊架本身嘅肉味🙊,雖然肉質都幾軟稔好易咬,但略嫌表面鋪得太多野同埋芥末重手咗啲🤏🏻 //𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑④ 越式生牛肉湯河🍜// 生牛肉好嫩口,牛肉份量好多好足料,至於河粉條條分明唔會煮到好糊幾好☺️係唔錯嘅主食。//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑⑤ 芒果糯米飯🥭// 糯米飯可能因為未蒸熟/放耐咗無預熱返,所以好硬好難食
① 五拼小食拼盤🖐🏼

法式寶雲酥焗羊架

④ 越式生牛肉湯河🍜
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

⑤ 芒果糯米飯🥭
// 糯米飯可能因為未蒸熟/放耐咗無預熱返,所以好硬好難食到😣。//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌑🌑🌑
芒果糯米飯

⑥ 青檸梳打 ($38)
⑦ 原個椰青 ($55)
// 叫咗2款常見嘅泰式飲品都正常發揮的😌。//
🥢皓民冰室 (將軍澳)
法式寶雲酥焗羊架
越式生牛肉湯河
皓民冰室呢間餐廳係我見過最靚既冰室,裝修真係好靚好啱打卡,入到去個感覺好舒服,岀面又係打卡位。位置幾闊落,枱都大張坐得舒服。下午茶時間去,無乜人靜靜地真係幾好。仲要係Pet-friendly,仲有為寵物而設既Menu!食物質素正正常常,有興趣可以去下打卡。
皓民冰室

呢間餐廳係我見過最靚既冰室,
裝修真係好靚好啱打卡,
入到去個感覺好舒服,
岀面又係打卡位。
位置幾闊落,枱都大張坐得舒服。
下午茶時間去,無乜人靜靜地真係幾好。
仲要係Pet-friendly,仲有為寵物而設既Menu!
食物質素正正常常,有興趣可以去下打卡。
凍奶茶
爆餡厚多士
沙嗲牛肉岀前一丁
2021-12-20
2022-01-23 71 瀏覽
將軍澳居民表示很久沒在區內覓食了 隨著將軍澳餐廳愈開愈多 也放棄追新食肆了某個週末則來到開了一段時間的皓民冰室最近皓民冰室新增了越南餐點的菜單我們吃了個超豐富 性價比又高的越南菜!皓民冰室名字是懷舊風 裝潢是文青風呢店面呈弧形 透光度很高所以也別具空間感 外面也有兩張 ᴘᴇᴛ-ғʀɪᴇɴᴅʟʏ 用餐的桌子喔喔對了 這邊也有汪星人的菜單 種類還不少耶 𓋪 大蝦柚子沙律𓋪 煙肉牛油焗青口𓋪 越式生牛肉湯河𓋪 喇沙大頭蝦配蒜蓉包𓋪 椰果椰汁糕𓋪 芒果糯米飯𓎾 原個椰青𓎾 龍眼海底椰蜜柚子沙律跟焗青口 份量超大!拆肉的柚子配上芝麻醬跟蝦片 開邊大蝦很彈牙 ~ 焗青口則是有佛心的六隻 烤焗後再灑上煙肉粒 蠻不錯的配搭呢 主菜的生牛肉河粉換成金邊粉 ( 當天河粉售完了 )生牛肉片超大塊又軟淋 湯頭超級濃郁吃到一半店員看到湯快被粉吸光光幫我們 ʀᴇғɪʟʟ 熱熱的湯底 就像安可了一碗啊哈哈喇沙大頭蝦真的很有東南亞菜式風情上桌椰香味撲鼻而來 吃下去甜甜又帶一點微辣蝦跟脆脆蒜蓉包各有三件 吸收了喇沙汁超唰嘴!甜品分別點了椰汁糕跟芒果糯米飯我們以為的椰汁糕是泰式的那種西米糕點原來是葉子造型的椰汁糕呢 不太
將軍澳居民表示很久沒在區內覓食了
隨著將軍澳餐廳愈開愈多 也放棄追新食肆了
某個週末則來到開了一段時間的皓民冰室
最近皓民冰室新增了越南餐點的菜單
我們吃了個超豐富 性價比又高的越南菜!

皓民冰室名字是懷舊風 裝潢是文青風呢

𓋪 椰果椰汁糕
𓋪 芒果糯米飯
𓎾 原個椰青
𓎾 龍眼海底椰蜜

柚子沙律跟焗青口 份量超大!
拆肉的柚子配上芝麻醬跟蝦片
開邊大蝦很彈牙 ~
焗青口則是有佛心的六隻
烤焗後再灑上煙肉粒 蠻不錯的配搭呢

主菜的生牛肉河粉換成金邊粉
( 當天河粉售完了 )
生牛肉片超大塊又軟淋 湯頭超級濃郁
吃到一半店員看到湯快被粉吸光光
幫我們 ʀᴇғɪʟʟ 熱熱的湯底
就像安可了一碗啊哈哈

喇沙大頭蝦真的很有東南亞菜式風情
上桌椰香味撲鼻而來 吃下去甜甜又帶一點微辣
蝦跟脆脆蒜蓉包各有三件 吸收了喇沙汁超唰嘴!

甜品分別點了椰汁糕跟芒果糯米飯
我們以為的椰汁糕是泰式的那種西米糕點
原來是葉子造型的椰汁糕呢
不太甜 口感有點扎實 如果再 ǫ 彈一點更好
芒果糯米飯的斑蘭椰汁也很吸睛 整體質感軟糯
椰青跟龍眼蜜作為解膩的良品也很不錯!

超級滿足的一頓越南菜 感覺餐點變革很成功耶
場內看到也有很多人在吃超有名的熱狗餐
感覺性價比同樣也很高呢!
下次絕對要下午茶的時間安可熱狗 : )