2022-01-22
最近幾年冰室越開越多,而且亦都越黎越多元化,依間「皓民冰室」亦係比較多元化既一間。其實從裝修望落,你會覺得個感覺似一間cafe,但其實冰室都可以講話係港式cafe,注入唔同既元素都係一件好事黎。午餐既menu基本上都係大家係茶餐廳/冰室會見到既菜式加幾樣越式湯河,自己今次叫左「蔥油豬扒飯」。豬扒飯黎到既時候,同想像中既有少少唔同,因為同平時茶餐廳食到果種presentation有啲唔同,因為配料有埋係越南菜見到既蘿蔔絲同沙律菜。雖然同平時見到既有啲唔同,但無影響食物既味道,蔥油夠香之餘又唔會油到太膩,但蔥油要再多返少少。另外,沙律菜有少少醋可以解埋蔥油油果種感覺,豬扒都夠淋。但係飯黎講自己就覺得飯可以再乾身返少少就好。另外朋友仔叫咗「蟲草花蒸滑雞飯」,依個飯新鮮蒸既關係,所以要等一陣,蟲草花唔會得幾條仔,食落雞夠滑,蟲草花同調味夠香,食落仲好似有少少酒既調味,但份量可以多返少少,食曬啲雞但飯仲有半碗🤣後記:之後同店員傾計既時候先知道佢哋最緊改緊自己既定位,因為見區內無太多食濕/湯類既野食,所以就加入左越式既元素。店員亦都好有心咁想收集客人意見,睇得出好想做好去,所以期待佢哋既定位可以更
後記:之後同店員傾計既時候先知道佢哋最緊改緊自己既定位,因為見區內無太多食濕/湯類既野食,所以就加入左越式既元素。店員亦都好有心咁想收集客人意見,睇得出好想做好去,所以期待佢哋既定位可以更加明確,帶多啲好菜式俾大家👍🏻