2024-05-03 53 瀏覽
🚩Hungry Monkey想試吓鐵板燒|但出去平平哋都要五六百先落到樓喺荃灣海之戀發現咗一個寶藏地方每日晚市百鬆啲蚊就食到日式鐵板燒啦‼️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈花魚套餐 $98✨前菜前菜都有好幾款 包括沙律|炒雜菜|麻醬豆腐每款份量唔多|可以食多幾款嘛食完感覺真係開咗個胃口就可以進入主菜環節✨花魚有啲似我哋平時食嘅鯖魚|魚味較濃但大條好多且肉質都比較滑鐵板煎完|外皮超脆✨鐵板炒飯✨甜品🌈龍蝦尾套餐 $158✨前菜呢個套餐嘅前菜多咗煎虎蝦蝦肉爽脆彈牙|仲有啲蝦膏係頭嘅部份✨龍蝦尾龍蝦肉已經起殼切粒|肉質緊緻雖然唔係新鮮係缸捉出嚟個啲|但同樣食出鮮味✨鐵板炒飯炒飯粒粒分明|唔油膩不過就冇乜配料感覺有啲清淡✨甜品餐廳仲提供左多款串燒小食|價錢都好抵食每款Around $1x就可以食到啦(๑´ڡ`๑)🌈梅子醋綠茶 $32🌈梅干威士忌割水 $68
🚩Hungry Monkey

✨鐵板炒飯
炒飯粒粒分明|唔油膩
不過就冇乜配料感覺有啲清淡

餐廳仲提供左多款串燒小食|價錢都好抵食
每款Around $1x就可以食到啦(๑´ڡ`๑)

🌈梅子醋綠茶 $32
🌈梅干威士忌割水 $68
2024-05-03 30 瀏覽
返工為的是搵錢,搵到錢當然為左食,今晚就食居酒屋,細細碟可以食多啲款式🤗 而且碟碟精美🤓「芝麻八爪魚」好耐沒有食這款了,令我食不停口呀☺️「吉列蠔」 哎喲!好新鮮脆口呀🤓 而且大隻juicy ☺️「熟帶子串」 加上了照燒汁好野味呀「比目魚」 份量唔少,兩片魚塊再配上日本米炒飯😗「炒雜菜」細細碟的食個炒菜,夠呀👍🏻「蕃茄沙律」開胃前菜,用上醋汁撈上好開胃,而且沙律菜同蕃茄都好新鮮「磯煮鮑魚」 好爽滑鮑魚,配酒一流👍🏻「安格斯肉眼扒」 一整塊牛扒,燒至7成熟,仲好細心地切開♥️「麻辣茄子」 外層有麻辣口感,令無咩味的茄子更好味,而且好match🤗「芝士翠玉瓜」 我見好多人叫都有點這款,果然無叫錯,好爆水🤗 而且加上芝士好特別👍🏻「金菇牛肉卷」 這款小食,好好食!而且金菇醉上夾上牛肉好有咬口😗「柚子檸檬酒 」「蘋果梳打」備註:🔺套餐抵食,可以揀款式,份量也不錯🔺地方適合跟朋友聊天飲酒

「芝麻八爪魚」好耐沒有食這款了,令我食不停口呀☺️
「吉列蠔」 哎喲!好新鮮脆口呀🤓 而且大隻juicy ☺️
「熟帶子串」 加上了照燒汁好野味呀
「比目魚」 份量唔少,兩片魚塊再配上日本米炒飯😗
「炒雜菜」細細碟的食個炒菜,夠呀👍🏻
「磯煮鮑魚」 好爽滑鮑魚,配酒一流👍🏻
「柚子檸檬酒 」
「蘋果梳打」

備註:
🔺套餐抵食,可以揀款式,份量也不錯
🔺地方適合跟朋友聊天飲酒

2024-04-29 57 瀏覽
話說住在荃灣西的街坊,應該知道海之戀商場內盡是特色餐廳林立,所以人流相對較多。某天朋友建議我去這間Hungry Monkey日式鐵板燒光顧,看到餐廳內的香味嘴饞到不得了。餐廳內有個戴日本綁式頭巾的猩猩logo招牌燈,反映餐廳很用心設計,令人印象深刻。座位設計風格偏日式拉面/壽司店,顧客面向廚房可以看到廚師料理,座位很舒適寬敞。我和朋友點了鐡板定食套餐,套餐包括沙律、漬物、麵鼓湯等等。蒜子蕃茄野菜沙律非常開胃,味道不錯。作為開胃菜之一的磯煮鮑魚使用了日式醬油同和昆布慢火炆煮,保持了鮑魚肉質鮮嫩,而且醬汁鮮甜香濃,作為開胃菜真合適合夏天吃,令人想再來一客。金菇牛肉卷真的值得一試,甜鹹甜鹹醬汁夾雜牛肉的香味,外表有點脆口,內裡的金菇吸收牛肉的肉汁柔軟又滋味,真的很驚喜~五花豚肉燒價錢合理,豚肉燒得外表脆卜卜,和醬汁非常配合甜鹹甜鹹,油香四溢。芝士翠玉瓜真心會推介,每件翠玉瓜蓋上很大塊芝士,然後把芝士烤到半溶化狀態下,芝士味焦香濃郁,有微微拉絲的效果,非常美味。章魚御好燒份量也挺多的,餐廳也很大方舖滿了鰹魚薄片,餅底每一口都有很多粒的章魚粒,配上甜甜的大阪燒醬,滿足感100分。厚燒牛舌片牛肉味
蒜子蕃茄野菜沙律,麵鼓湯,漬物
金菇牛肉卷2份
五花豚肉2份
芝士翠玉瓜2份
章魚御好燒
厚燒牛舌片牛肉味濃郁又柔軟,簡單的調味令食材的味道充份表現,彈牙啖啖都是肉感。炒飯火候足夠,有鑊氣。
厚燒牛舌
梅子醋綠茶非常配合這頓飯,作為消滯飲品淡淡的梅子香味令人一試難忘。
梅子醋綠茶
啤酒口感清爽,酒花不算太多,味道不錯。
三得利特選生啤酒
餐廳整體質素不錯,出菜速度非常快,基本還沒吃完一道菜,下一道菜已預備好,速度之快令人讚賞。
服務生態度良好,沒有不適當的表情及行為。食物用料選擇用心,肉料沒有不新鮮或雪藏味道。下次會再次光顧~
蒜子蕃茄野菜沙律,麵鼓湯,漬物
金菇牛肉卷2份
五花豚肉2份
芝士翠玉瓜2份
厚燒牛舌
梅子醋綠茶
三得利特選生啤酒
2024-04-27 28 瀏覽
🚩Hungry Monkey海之戀呢度有間平價鐵板燒出面食一餐最少都要500up,依度最平98蚊就有交易!我哋叫咗兩個套餐再加少少串燒,買單先$500鬆啲,呢個價錢算係好抵‼️鐵板燒分別叫咗龍蝦尾同埋花魚,每個餐都已經包咗前菜|炒飯|甜品🥹花魚味道有啲似鯖魚,不過大條好多同埋肉質冇咁柴🤭龍蝦肉爽口彈牙,好新鮮另外串燒都幾多種類幾出色😆茄子特別有驚喜,用咗麻辣醬再燒,好惹味✨金針肥牛卷睇落好普通,但爆多汁🤭食物質素同價錢都做到俾大家,推薦!
🚩Hungry Monkey
海之戀呢度有間平價鐵板燒
出面食一餐最少都要500up,依度最平98蚊就有交易!

2024-04-21 83 瀏覽
今次我地去慶祝D開心野,就揀間日式居酒屋食鐵板燒,位於荃灣西海之戀#hungry monkey 就環境而言,裝潢帶有時尚型格風,有廚師即場以鐵板烹調,儀式感十足,算系個唔錯既地方與人共進晚餐。蕃茄沙律,胡麻醬豆腐金菇牛肉卷牛肉卷住金菇,微焯牛肉香軟少少脆,滿口肉汁唔會太乾!!露荀炒雜錦雜錦內牛油香味好濃!芝士翠玉瓜本身個翠玉瓜都夠甜,厚身爽脆,加上熱溜溜芝士,鹹甜得宜。五花豚肉入口滿口豬油,好有罪惡感!!磯煮鮑魚煮得夠腍又帶夠彈牙,上菜前已預先切粒,方便客人食。章魚御好燒粉漿比例上少,火侯控制得宜,令裡面章魚同蛋唔會太生,食落小小脆又香口。三文魚炒飯炒出黎既時候仲出緊煙,飯粒炒得粒粒分明,每粒都有蛋香味。而三文魚系鐵板輕輕煎過,魚皮表面微熟香脆,肉質一D都唔鞋。三得利生啤酒都幾幾易入口。餐廳食品新鮮,而店員安排上菜的時間和順序合適,喜歡食鐵板燒既朋友不能錯過👍🏻
蕃茄沙律,胡麻醬豆腐
金菇牛肉卷
牛肉卷住金菇,微焯牛肉香軟少少脆,滿口肉汁唔會太乾!!
露荀炒雜錦
雜錦內牛油香味好濃!
芝士翠玉瓜
本身個翠玉瓜都夠甜,厚身爽脆,加上熱溜溜芝士,鹹甜得宜。
五花豚肉
入口滿口豬油,好有罪惡感!!
磯煮鮑魚
煮得夠腍又帶夠彈牙,上菜前已預先切粒,方便客人食。
三文魚炒飯
三得利生啤酒
都幾幾易入口。
2024-04-20 31 瀏覽
食物水準非常一般,上餐混亂,鉄板燒牛朳上枱時已經不熱,又漏單,要追幾次先話system error ,要再order, 道歉欠奉,環境可以,但似乎人手唔夠,價錢尚可以

2024-04-20
80 分鐘 (堂食)
2024-04-10 73 瀏覽
終於試到呢間餐廳嘅厚切牛舌了,一個字,掂。午餐#9:厚切牛舌($108)午餐包沙律、麵豉湯,前菜(凍豆腐)、炒飯、汽水。厚切牛舌即叫即製,應該係用鐵板燒煮。有六舊,厚度比坊間好多餐廳都要厚,牛舌外層微微焦香,裡面軟腍,仍然呈現粉紅色,煮得啱啱好,舊舊爽口彈牙,完全無筋又唔韌,調味有鹽同黑椒,味道恰到好處。炒飯應該都係鐵板燒即炒,夠乾身,唔油膩,飯係用珍珠米。真心講,比起好多標榜食牛舌嘅專門店好味,暫時係我心目中香港No.1食牛舌(厚切)嘅餐廳。PS:另收加一服務費。
終於試到呢間餐廳嘅厚切牛舌了,一個字,掂。

午餐#9:厚切牛舌($108)

PS:另收加一服務費。
沙律、麵豉湯,前菜(凍豆腐)
厚切牛舌
$118.8 (午餐)
厚切牛舌
去年同屋企人4位第一次去,冇下次。中午時段,份量少,唔熱,lunch 嘢但似送酒份量。服務回應又怪怪:冇位俾你放背囊(普通size 背囊2個),放旁邊張梳化,就有說話聽。「咁隔離張枱都俾埋你啦~」(晦氣tone)。當時根本得6成入座左右,好聲好氣d, 大家會識做;攞义食嘢,俾幾隻細細支拮螺嘅义你,我哋O哂咀;冇癮轉場走人

服務回應又怪怪:

攞义食嘢,俾幾隻細細支拮螺嘅义你,我哋O哂咀;

冇癮轉場走人
2023-04-09
慶祝紀念
生日
2024-04-08 70 瀏覽
復活節假期留港消費,係openrice 搵到間高汁鐵板燒店,雖然位置有點遠(對我黎講),但都係荃灣西地鐵站一出就直達商場,都幾方便。今日因有老人家,唔敢坐席前,相信廚師每煮一道菜香氣撲鼻仲正,我地坐梳化位都好舒服,員工服務態度好好👍🏻,值得再去今次點了3個餐,全都有飲品🥤、炒飯🍚、前菜小食、沙律🥗、甜品、主食,價錢視乎你叫咩,都好豐富,仲有其他單點串燒小食可供選擇,價錢都好抵食。主食點了:厚切牛舌、香蔥牛肉薄燒、安格斯肉眼

主食點了:厚切牛舌、香蔥牛肉薄燒、安格斯肉眼

2024-03-31
  • 香蔥牛肉薄燒
  • 厚燒牛舌
有好多人推介去食~咁啱朋友正日生日就去食。首先佢而家轉咗新Menu 。你揀嘅嘢食又有飯又有湯有沙律一個價錢就有好多嘢食💕又平又抵-我自己就揀咗厚燒牛舌。師傅整得好靚!其次就係揀咗一夜干雞扒。根本已經係一個人都食唔晒嘅份量。嘢飲方面,我同朋友各嗌咗一杯柚子檸檬酒同埋白桃濁酒。真係好飲到離譜。-生日甜品啲字都寫得好靚。其次,串燒方面本人就推介五花腩肉牛柳同埋金菇牛肉-小食同埋炸物~~首先係牛油焗粟米(真係好香撈飯真係超好味)其次就係吉列蠔。18@3真係平到🙈💕-呢間店係目前為止,食得最滿意最開心嘅一間店。真心推介!!!-
有好多人推介去食~

咁啱朋友正日生日就去食。

首先佢而家轉咗新Menu 。你揀嘅嘢食又有飯又有湯有沙律
一個價錢就有好多嘢食💕又平又抵

我自己就揀咗厚燒牛舌。師傅整得好靚!

其次就係揀咗一夜干雞扒。根本已經係一個人都食唔晒嘅份量。

生日甜品啲字都寫得好靚。
其次,串燒方面
本人就推介五花腩肉牛柳同埋金菇牛肉
小食同埋炸物~~首先係牛油焗粟米(真係好香撈飯真係超好味)
其次就係吉列蠔。18@3真係平到🙈💕
呢間店係目前為止,食得最滿意最開心嘅一間店。
真心推介!!!

2024-03-21 80 瀏覽
今晚與閨蜜在荃灣海之戀商場的一家日式鐵板燒餐廳晚膳,店舖以霓虹燈做裝飾,佈置時尚,坐位寛敞,舒適。先來杯梅干威士忌割水,然後選擇了鐵板定食特選套餐:蒜子蕃茄野菜沙律~新鮮清爽,喚醒你的味蕾。麵豉湯~味道適中。漬物: 胡蔴豆腐~嫩滑可口。磯煮鮑魚~肉質鮮嫩彈牙。炒蘆筍雜菌~蘆筍爽口,雜菌軟滑,一柔一爽感覺特別香口。燒三文魚~三文魚燒得很滑,很嫩,火喉控制適中,肉質緊密鲜美,富有弹性。和牛炒飯~炒得乾身且不油膩。芝士蟹柳蛋捲~一口咬下去很柔軟,蟹柳肉味夠咸香,蛋很嫩滑,加了芝士令整條蛋捲更惹味,充實飽滿。最後來了甜品: 朱古力炸彈~入口即化,口感柔滑,絕對令這顿晚膳甜入心。

先來杯梅干威士忌割水,然後選擇了鐵板定食特選套餐:

蒜子蕃茄野菜沙律~新鮮清爽,喚醒你的味蕾。

麵豉湯~味道適中。

漬物: 胡蔴豆腐~嫩滑可口。

磯煮鮑魚~肉質鮮嫩彈牙。

炒蘆筍雜菌~蘆筍爽口,雜菌軟滑,一柔一爽感覺特別香口。

和牛炒飯~炒得乾身且不油膩。

2024-03-18 72 瀏覽
在海之戀商場探朋友後正值晚飯時候,見到這日式鐵板燒餐廳,用好多霓虹燈裝飾 ,新潮時尚,決定探店😀先來了一杯凍烏龍茶,解渴又醒神😋在套餐菜單内點了,鐵板定食精選套餐,包含:蒜子蕃茄野菜沙律,甘甜爽脆,一道開胃菜😋味噌湯到水準之作😋漬物-胡蔴豆腐,香滑夠蔴味😋炒雜菜,伴炒飯良友😋唐揚鳳尾,炸得酥脆香口😋牛仔骨,套餐主題,味道啱啱好,肉質有口感😋鐵板炒飯,干身而不過油膩😋甜品之前追加了三味串燒:芝士翠玉瓜,爽口又帶芝士香氣,水份充足😋豚肉蘆筍卷,肉片有咬口混合爽脆蘆筍,碰撞出好口味😋五花豚肉, 肥瘦均勻,烤至油份溜失,入口爽而不膩😋完结鐵板燒餐的甜品好特別,球型炸物,外皮軟糯内灌熱朱古力,有心思😋

先來了一杯凍烏龍茶,解渴又醒神😋
烏龍茶

在套餐菜單内點了,鐵板定食精選套餐,包含:
蒜子蕃茄野菜沙律,甘甜爽脆,一道開胃菜😋
沙律

味噌湯到水準之作😋
味噌湯

漬物-胡蔴豆腐,香滑夠蔴味😋
漬物-胡蔴豆腐

炒雜菜,伴炒飯良友😋
唐揚鳳尾,炸得酥脆香口😋
唐揚鳳尾

牛仔骨,套餐主題,味道啱啱好,肉質有口感😋
牛仔骨

鐵板炒飯,干身而不過油膩😋
鐵板炒飯

甜品之前追加了三味串燒:
芝士翠玉瓜,爽口又帶芝士香氣,水份充足😋
豚肉蘆筍卷,肉片有咬口混合爽脆蘆筍,碰撞出好口味😋
五花豚肉, 肥瘦均勻,烤至油份溜失,入口爽而不膩😋
串燒-五花豚肉(前), 芝士翠玉瓜(中), 豚肉蘆筍卷(後)

2024-03-14
沙律
味噌湯
漬物-胡蔴豆腐
唐揚鳳尾
牛仔骨
鐵板炒飯
甜品
  • 豚肉蘆筍卷(後)
  • 芝士翠玉瓜(中)
  • 串燒-五花豚肉(前)
2024-03-05 106 瀏覽
今晚同朋友你去咗呢間居酒屋,裝修風格仿如置身於日本居酒屋,仲有廚師即場表演鐵板燒,食物款式好多選擇小食、肉類、海鮮同麵飯都齊。清酒煮蜆嘩!一上枱包裝好有趣,包到成份禮物😂蜆肉肉身粒粒飽滿,清酒煮後更加香濃鮮味,連湯都清哂~銀鱈魚肉質鮮嫩,外脆內嫩,啖啖魚肉~鐵板帆立貝原粒帆立貝好新鮮,煎得剛剛好帶點焦香味加拿大龍蝦原隻加拿大龍蝦好新鮮,蝦頭勁多蝦膏肉質鮮嫩彈牙,大滿足!廚師仲將蝦鉗預先剪開方便我哋食,勁細心♥️仲有埋手套,食得乾淨。 安格斯肉眼扒肉眼扒份量多😋肉質鮮嫩多肉汁,有香蔥蒜粒同醬汁自行再調配味道,一塊又一塊好好食👍🏻松葉蟹肉海膽炒飯賣相吸引🤩一粒粒海膽配上松葉蟹肉無敵配搭,鮮味滿滿。炒得好香口有鑊氣,煙煙靭靭,粒粒分明。朱古力炸彈見到個名好有趣,雖然已經好飽😂好奇心下又想試試~熱騰騰超級香脆,內𥚃係熔岩朱古力醬好好食👍🏻京姬 柑熟 柚子x檸檬酒

清酒煮蜆

銀鱈魚
肉質鮮嫩,外脆內嫩,啖啖魚肉~

鐵板帆立貝
原粒帆立貝好新鮮,煎得剛剛好帶點焦香味

加拿大龍蝦

安格斯肉眼扒

松葉蟹肉海膽炒飯

朱古力炸彈

京姬 柑熟 柚子x檸檬酒
2024-02-20
  • 龍蝦
同朋友行完街街後,見到呢個2人龍蝦套餐🦞$748,幾吸引;而且有朋友鍾意嘅燒白鱔,咁我哋就入去食晚餐啦。🐟燒白鱔$168燒得十分甘香,肉厚彈牙,十分滋味~😋🥗沖繩風沙律:有沖繩海葡萄、苦瓜、蕃茄🍅及新鮮蔬菜🥬,伴以日本沙律醬,充滿日本風味。頭盤:辣酒東風螺、蟹膏豆腐🌶️辣酒東風螺,肉質爽甜,用個叉仔吉啲出嚟食,非常有風味。🦀一客2件蟹膏豆腐,幾香滑。🔥燒物:🦞龍蝦肉上鋪滿上芝士,燒得十分惹味,而且龍蝦頭嗰度有唔少龍蝦膏,龍蝦肉則彈牙啖啖肉。再飲啖我鐘意嘅「烏龍茶🌿$38」,好正~🤭🐂香蔥牛肉薄燒,「蔥」雖然係配料,但亦係好多菜式嘅靈魂,牛肉薄燒肉質軟嫩,包裹炒得香口嘅蔥粒,咸香中帶點清香🌱。🦪廣島蠔幾肥美,以美味嘅明太子醬一齊燒,味道好夾,燒到啱啱好唔會太熟,夠晒鮮味😋。🥢A5和牛坑腩炒飯以珍珠米炒得粒粒分明香口,而且帶點鑊氣,加上煎得好香嘅A5和牛坑腩粒及雜菜,又香又暖胃。🍮鐵板梳乎厘梳乎厘做得好輕身,空氣感十足,加上味道酸甜嘅雜果粒粒一齊食,這餐好滿意😋。

🐟燒白鱔$168
燒得十分甘香,肉厚彈牙,十分滋味~😋

🥗沖繩風沙律:

頭盤:辣酒東風螺、蟹膏豆腐
🌶️辣酒東風螺,肉質爽甜,用個叉仔吉啲出嚟食,非常有風味。
🦀一客2件蟹膏豆腐,幾香滑。

🔥燒物:

🥢A5和牛坑腩炒飯

🍮鐵板梳乎厘

2024-02-29 116 瀏覽
今日同朋友去海之戀商場行街,順便搵個地方食晚飯,記得朋友之前提過呢度有間日式鐵板燒好高人氣,今日乘機去試吓先😋餐廳環境寬敞舒適,裝修走日本居酒屋風格氣氛滿滿,仲有吧枱座位可以邊食邊睇廚師表演,食物質素不錯。鐵板帆立貝一上枱已經聞到香噴噴,帆立貝大大粒好厚肉,好新鮮~安格斯肉眼扒安格斯肉眼扒煎得好香,鮮嫩帶有肉汁,旁邊仲有香蔥蒜粒同醬汁可自行調教味道,個人認為不用加配料也相當好味。銀鱈魚銀鳕魚煎得香脆內𥚃軟滑,食到停唔到口~加拿大龍蝦龍蝦肉好新鮮超彈牙,仲有好多蝦膏,啖啖肉超滿足~龍蝦鉗個殼仲預先剪開咗好容易食好細心👍🏻餐廳仲會提供埋手套,唔怕整污糟雙手。清酒煮蜆出場好特別~未食見到都好有趣😂👍🏻包裝到好似禮物🎁清酒經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮嘅蜆實在是絕配。松葉蟹肉海膽炒飯松葉蟹肉配海膽同樣係絕配組合,令成個炒飯鮮味更加提升,飯粒炒得好香口,粒粒分明,口感煙靭。朱古力炸彈(4件 )外面脆卜卜,內裏藏住流心朱古力,一口咬落去超正口感😋鐵板燒當然配美酒🥃冰雜果燒酎|京姬 柑熟 柚子x檸檬酒

鐵板帆立貝
一上枱已經聞到香噴噴,帆立貝大大粒好厚肉,好新鮮~

安格斯肉眼扒

銀鱈魚
銀鳕魚煎得香脆內𥚃軟滑,食到停唔到口~

加拿大龍蝦

清酒煮蜆

松葉蟹肉海膽炒飯

朱古力炸彈(4件 )
外面脆卜卜,內裏藏住流心朱古力,一口咬落去超正口感😋

鐵板燒當然配美酒🥃
冰雜果燒酎|京姬 柑熟 柚子x檸檬酒