2024-02-29 1372 瀏覽
喺呢個商場,朋友👩🏻‍🎨話想食日本菜🇯🇵,我諗一諗,就帶咗朋友👩🏻‍🎨嚟呢度開餐🤣$128「厚燒牛舌」:牛舌厚切,油脂勁豐富,食落甘香又爽滑,勁香牛油味😋$748「Hungry Monkey 2人前 - 海之戀店限定」,包括咗好多食物😋「明太子廣島蠔🦪 Hiroshima Oyster with Spicy Cod Roe」:廣島蠔🦪🇯🇵蠔味濃郁,加埋明太子,更加香口🤩「辣酒凍風螺 Chilli Hot Snails in Wine Sauce」:風螺細細隻,螺肉肉質結實兼爽滑,用辣辣哋嘅酒浸煮過,食落好惹味🤩「沖繩風沙律🥗 Okinawa Style Salad」:有沖繩海藻、沖繩苦瓜、仲有沙律應該有嘅沙律菜🤣,整體感覺清新😋「蟹膏豆腐 Tofu with Crab Paste」:一啖一粒豆腐食得暢快🤣,豆腐幾滑有淡淡嘅蟹膏香味😋「香蔥牛肉薄燒 Thin Cut Beef with Scallion」:有勁大量香蔥,有啲全生有啲稍為煎香過👍;牛肉薄切捲住香蔥,清新好蔥味🤣「香草他他龍蝦🦞 Lobster with Herb Tartare Sauce」:龍蝦🦞都幾多肉,肉質結實,幾鮮

「香草他他龍蝦🦞 Lobster with Herb Tartare Sauce」:龍蝦🦞都幾多肉,肉質結實,幾鮮味🤣

「A5和牛坑腩炒飯 Fried Rice with A5 Wagyu Beef Brisket」:炒飯炒得香口好食,仲粒粒分明;A5和牛坑腩 50%瘦肉50%脂肪🤩

「鐵板梳乎厘 Soufflé」:疏乎厘用大型銻盤裝住,賣相幾特別🤩;疏乎厘極輕身,好滑,唔係好甜🤣

$48「巨峰蘋果🍏梳打」:甜甜地,凍冰冰,清新好飲😊
荃灣出名多食肆,上星期和朋友到訪一家位於海之戀商場的日式鐵板燒餐廳「Hungry Monkey」 走進餐廳,我們安排坐在吧枱位置,能近距離欣賞廚師烹調手藝,又可品嚐食物和朋友點了✨ 海之戀店限定二人前 (原價$1088 割引價 $748) 沙律♡ 沖繩風沙律新鮮沙律菜加入苦瓜,配搭沖繩海葡萄,將沖繩氣息帶進味蕾 頭盤♡蟹膏豆腐蟹膏甘香濃郁,豆腐香滑可口 ♡辣酒凍風螺螺肉爽脆鮮甜,用上大排檔風味辣酒汁,香辣惹味,佐酒小吃 ♡明太子廣島蠔 蠔肉肥美多汁,加入明太子,每一口都是鹹鮮美味♡香蔥牛肉薄燒來到主食香蔥牛肉薄燒,牛肉肉嫩多汁,用上蔥蒜入味,簡單好味 ♡香草他他波士頓龍蝦龍蝦加入芝士和香草,令爽口龍蝦肉充滿啖啖芝士鹹香,豐富滋味 食事♡ A5 和牛坑腩炒飯炒得香噴噴的飯粒,加入和牛坑腩,每一口都非常美味甜品最後來到甜品,鐵板梳乎厘,用上鐵板方法處理,口感鬆軟香滑,伴碟用上新鮮水果做出來的果蓉醬,味道更加清甜,為晚餐劃上甜美句號! 飲品🍹柚子檸檬酒🍹桃味梳打

沙律
♡ 沖繩風沙律
新鮮沙律菜加入苦瓜,配搭沖繩海葡萄,將沖繩氣息帶進味蕾

頭盤
♡蟹膏豆腐
蟹膏甘香濃郁,豆腐香滑可口

♡辣酒凍風螺
螺肉爽脆鮮甜,用上大排檔風味辣酒汁,香辣惹味,佐酒小吃

♡明太子廣島蠔
蠔肉肥美多汁,加入明太子,每一口都是鹹鮮美味

♡香蔥牛肉薄燒
來到主食香蔥牛肉薄燒,牛肉肉嫩多汁,用上蔥蒜入味,簡單好味

♡香草他他波士頓龍蝦
龍蝦加入芝士和香草,令爽口龍蝦肉充滿啖啖芝士鹹香,豐富滋味

食事
♡ A5 和牛坑腩炒飯
炒得香噴噴的飯粒,加入和牛坑腩,每一口都非常美味

甜品

飲品
🍹柚子檸檬酒
🍹桃味梳打

2024-02-13 149 瀏覽
一行四人去吃午飯,其中一位生日。我們點了4個餐和兩個單品。後來追加了一款燒物。其中三份餐陸續出來,單品後來也上了。生日之星的第四份未到,我地以為等一陣也跟住會到,但等了10分鐘都沒來,上了檯的食物也開始涼了,炒飯是預先炒好的,唔熱,又散,又硬,我們慢慢食住,過了十幾分鐘,三人都快食完了,追問服務員,說沒漏單,她根本就不敢催師傅。最嬲係看到比我們遲十幾二十分鐘才入座的鄰桌的餐遲來先上,而且是我們同我們點的第四份餐一樣,我地再催服務員,師傅聽到了說,好快!但結果送出的餐還是送去比我們遲入座的檯。激氣呀!食物和價錢性價比不太高。最後,第四份餐是差不多30分鐘才來🥵生日會很掃興囉!😡
2024-02-13
慶祝紀念
生日
  • 厚燒牛舌
  • 日本原隻活帆立貝
2024-02-08 1172 瀏覽
來到荃灣海之戀問我有什麼推介,這間日式鐵板燒餐廳必定是我心目中其中一間必定考慮list 😎🥙沖繩風沙律 $88材料十分豐富,有雞冠草、海葡萄、苦瓜和沙律菜。整體味道偏甘,味道清新,很適合做開胃菜。🦑唐揚魷魚鬚 $58炸得外脆內軟的魷魚口感爽脆,很惹味。🦪蠔 $98未食已傳來陣陣香氣,蠔肉粒粒飽滿,味道鮮甜同時亦有微微焦香,值得推薦👍🏾🥩安格斯肉眼扒 $168使用簡單烹調的肉眼扒,意想不到肉質鮮嫩,牛味濃郁,配上少量蔥花及香口的炸蒜,令鐵板燒風味更突出。鐵板帆立貝 $68又是香口惹味之選😆帆立貝煎至半熟,口感軟稔,外面微焦香,充滿鑊氣。🦀松葉蟹肉海膽炒飯 $158這個組合永遠都是最佳拍檔。松葉蟹跟海膽將整個味覺提升,兩者皆很鮮甜。炒飯亦炒得很乾身,粒粒分明。🐙章魚御好燒 $108大阪燒充滿口感,外層香脆,入面軟軟的口感,除左嚐到椰菜的爽口鮮甜,還食到新鮮彈牙的章魚粒。店員附上紫菜碎及紅薑絲供客人自己按口味落,再配上醬汁更加惹味。🥞鐵板梳乎里 $98即叫即做,熱辣辣的梳乎里口感鬆軟,配上新鮮生果及鮮忌廉,很滿足😌🥤飲品青蘋果乳酸梳打 $48清新的青蘋果🍏為這餐豐盛的鐵板燒解解油膩。

🥙沖繩風沙律 $88

🦑唐揚魷魚鬚 $58

炸得外脆內軟的魷魚口感爽脆,很惹味。

🦪蠔 $98

🥩安格斯肉眼扒 $168

鐵板帆立貝 $68

🦀松葉蟹肉海膽炒飯 $158

🐙章魚御好燒 $108

🥞鐵板梳乎里 $98

🥤飲品
青蘋果乳酸梳打 $48

清新的青蘋果🍏為這餐豐盛的鐵板燒解解油膩。
  • 沖繩風沙律
2024-02-08 847 瀏覽
荃灣海之戀最近很紅的一家日式鐵板燒餐廳,餐廳以酒吧居酒屋風格裝修,帶有工業風,讓人感到舒適和放鬆。座位間距寬敞飲品,我們點了一款十年熟成的梅酒,口感醇厚而且香氣撲鼻,非常美味。另外,還有柑熟柚子檸檬酒,這款飲品帶有柚子和檸檬的清新風味,非常適合作為開胃酒。餐牌非常豐富,提供了多種選擇,包括二人套餐和單點菜品。沖繩風沙律沙律非常清爽,蔬菜新鮮,配料豐富。特別的是,他們使用了沖繩特有的調味料,使得這道沙律有著獨特的風味。避風塘茄子茄子炒得剛剛好,外酥內軟,口感非常好。避風塘醬汁的加入,增添了一層香氣和風味。芝士蛋奄列結合了芝士和蛋奄列,口感豐富且令人滿足。蛋奄列煎得金黃鬆軟,搭配上溶化的芝士,味道絕佳。白鱔白鱔經過鐵板燒的烹調,肉質鮮嫩多汁。鐵板燒的煙燻風味與白鱔的鮮美相結合,令人回味無窮。鐵板鮑魚鐵板鮑魚煎得香脆可口,鮑魚的鮮甜與鐵板燒的煙燻味道相得益彰,是一道非常精緻的菜品。A5和牛坑腩和牛坑腩質地極嫩,肉質鮮美,入口即化。經過鐵板燒的烹調,帶來了獨特的燒烤風味,絕對是肉食愛好者的必點之選。香蔥牛肉薄燒牛肉薄燒口感嫩滑,肉質鮮嫩多汁,搭配著香蔥的香氣,味道非常美味。最後,令人驚艷的鵝肝

餐牌非常豐富,提供了多種選擇,包括二人套餐和單點菜品。

避風塘茄子

芝士蛋奄列

白鱔

鐵板鮑魚

A5和牛坑腩

香蔥牛肉薄燒

最後,令人驚艷的鵝肝炒飯。這道炒飯以鵝肝作為主要配料,口感豐富且濃郁。每一口都帶有鵝肝的濃郁風味,配合軟糯的飯粒,絕對是一道令人難以忘懷的美食。

總的來說,這家日式鐵板燒餐廳給我留下了深刻的印象。不僅裝修環境舒適,而且菜品種類豐富,味道出色。無論是沙律、炸物、燒烤還是炒飯,每道菜品都展現了高品質的食材和精湛的烹飪技巧。如果你喜歡日式料理和鐵板燒,這家餐廳絕對是一個值得一試的地方。

2024-01-22
  • 香蔥牛肉薄燒
  • 白鱔
2024-02-01 170 瀏覽
每次想食日式鐵板燒,第一時間就會諗起呢度。佢地除左肉類同海鮮之外,仲有御好燒同燒飯。仲有好多唔同既酒類同梳打選擇。🥗沖繩風沙律($88)以沖繩特色既海葡萄同沖繩苦瓜為主打,口感清新。一道健康美味的開胃菜。🦑唐揚魷魚鬚($58)經過調味後炸到外面酥裡面有食到魷魚爽脆既口感,送酒一流。🦪蠔($98)蠔肉飽滿,味道鮮甜,煎完之後都冇縮水,落少少檸檬汁吊一吊味更鮮味🐙章魚御好燒($108)另付紫菜碎同紅薑絲可以自己落。御好燒外層香脆,裡面仲係半凝固狀態,一啖裡面除左食到清甜既椰菜仲可以食到爽脆既章魚粒,配上醬汁、紫菜同紅薑絲更加惹味🐚鐵板帆立貝($68)帆立貝煎至半熟,口感軟稔,味道鮮甜,配埋新鮮既蔥花同辣🐮安格斯肉眼扒($168)肉眼扒肉質鮮嫩,牛味濃郁,配上新鮮既蔥花同埋辣辣地既炸蒜,食落就好似平時食鐵板燒既和牛卷咁🦀松葉蟹肉海膽炒飯($158)松葉蟹同海膽呢個配塔簡直係甜上加甜,而且炒飯夠乾食,每一啖都係鑊氣同鮮甜🥞鐵板梳乎里($98)梳乎里口感鬆軟,配埋新鮮既生果同香甜既忌廉,作為成餐既結尾就非常完滿🍋柑桔青檸梳打($48)以新鮮的柑桔同青檸調製而成,清爽酸甜。

🥗沖繩風沙律($88)

🦑唐揚魷魚鬚($58)
經過調味後炸到外面酥裡面有食到魷魚爽脆既口感,送酒一流。

🦪蠔($98)

🐙章魚御好燒($108)

🐚鐵板帆立貝($68)
帆立貝煎至半熟,口感軟稔,味道鮮甜,配埋新鮮既蔥花同辣

🐮安格斯肉眼扒($168)

🦀松葉蟹肉海膽炒飯($158)

🥞鐵板梳乎里($98)

🍋柑桔青檸梳打($48)
以新鮮的柑桔同青檸調製而成,清爽酸甜。

2024-01-30 632 瀏覽
餐廳以霓虹燈做裝飾,格局盡顯型格時尚,除一般座位外,還有吧枱位可近距離欣賞廚師即席烹調,非常貼心💫海之戀店限定二人前 (原價$1088 割引價 $748)沙律🥢沖繩風沙律 - 由沖繩嘅海葡萄、苦瓜和沙律菜組成,味道偏甘,清新開胃!頭盤🥢蟹膏豆腐 - 口感嫩滑,味道香濃!🥢辣酒凍風螺 - 辣度恰好,份量夠多,凍食又別有一番風味!🥢明太子廣島蠔 - 蠔肉嫩滑肥美,食落陣陣明太子鹹香味!主食🥢香蔥牛肉薄燒 - 牛肉油脂分布均勻,肉質軟嫩,包裹著嘅蔥蒜盡吸肉汁精華,入口鹹香,非常惹味!🥢香草他他波士頓龍蝦 - 龍蝦肉上熱溶了嘅芝士和香草帶出陣陣香味,食落爽口彈牙,鮮味十足!食事🥢A5 和牛坑腩炒飯 - 飯底炒得夠乾身,粒粒分明,配上半肥瘦和牛坑腩、香蒜和蔥花,香味可口!甜品🥢鐵板梳乎厘 - 口感鬆軟幼滑,空氣感十足,伴碟用了蘋果、西柚和菠蘿粒等幾款生果,甜蜜滿滿嘅一道甜品!飲品🍹柚子檸檬酒🍹桃味梳打

💫海之戀店限定二人前 (原價$1088 割引價 $748)

沙律

頭盤
🥢蟹膏豆腐 - 口感嫩滑,味道香濃!

🥢辣酒凍風螺 - 辣度恰好,份量夠多,凍食又別有一番風味!

🥢明太子廣島蠔 - 蠔肉嫩滑肥美,食落陣陣明太子鹹香味!

主食

食事

甜品

飲品
🍹柚子檸檬酒
🍹桃味梳打

2024-01-26 157 瀏覽
今天我去了海之戀這家餐廳,它的風格像一家居酒屋,有吧台可以看到廚師現場煮食物,如果想要安靜一點,還有一個間隔房供選擇。🍽️ 沖繩風沙律 $88沙律上有海葡萄和苦瓜,非常清爽,給人一種沖繩的風味。🍽️ 避風塘茄子 $58通常我對淋茄子有些抗拒,但這道菜從鐵板燒煎過後一點都不淋,反而保持了茄子的脆度,非常美味。🍽️ 芝士蛋奄列 $58這道菜有少少流心,吃起來有拉撕的效果,非常有趣。🍽️ 白鱔 $168它的外皮香脆,肉質鮮嫩,給人一種滿足感。🍽️ 鐵板鮑魚 $68這道菜是現場從魚缸中拿出來的,新鮮又彈牙,非常美味。🍽️ A5和牛坑腩 $168牛坑腩切成薄片,肥瘦適中,非常好味。😋🍽️ 香蔥牛肉薄燒 $88用薄薄的牛肉包住香蔥煎,非常香味可口。🍽️ 鵝肝炒飯 $138炒飯粒粒分明,炒得乾身,不會感覺油膩,加上貴價的鵝肝,非常好吃。👍🏻🍽️是悠久之梅雫GLS $58這杯梅酒梅的味道非常濃郁。🍽️ 柚子檸檬酒GLS $68微酸清新。總的來說,這家餐廳菜品種類多樣,口味豐富。我對他們的芝士蛋奄列、鵝肝炒飯和A5和牛坑腩印象深刻。
🍽️ 沖繩風沙律 $88
沙律上有海葡萄和苦瓜,非常清爽,給人一種沖繩的風味。
🍽️ 避風塘茄子 $58
🍽️ 芝士蛋奄列 $58
這道菜有少少流心,吃起來有拉撕的效果,非常有趣。
🍽️ 白鱔 $168
它的外皮香脆,肉質鮮嫩,給人一種滿足感。
🍽️ 鐵板鮑魚 $68
這道菜是現場從魚缸中拿出來的,新鮮又彈牙,非常美味。
🍽️ A5和牛坑腩 $168
牛坑腩切成薄片,肥瘦適中,非常好味。😋
🍽️ 香蔥牛肉薄燒 $88
用薄薄的牛肉包住香蔥煎,非常香味可口。
🍽️ 鵝肝炒飯 $138
🍽️是悠久之梅雫GLS $58
這杯梅酒梅的味道非常濃郁。
🍽️ 柚子檸檬酒GLS $68
微酸清新。
2024-01-22
2024-01-23 150 瀏覽
全晚鐵板燒由師傅即場烹調,即叫即整,二人餐有沙律、頭盤、牛肉、龍蝦、海鮮、炒飯、甜品,絕對夠哂豐富✨蟹膏豆腐熱辣辣,豆腐四面都煎脆香,加埋滿滿既蟹膏+蟹籽,鮮味十足✨沖繩風沙律沖繩苦瓜加埋海葡萄,微甘清爽開胃✨辣酒凍風螺辣酒煮螺一般熱食,凍食螺肉更加爽,秘製條配的辣汁剛剛好唔會蓋過螺肉嘅鮮味✨鐵板帆立貝帆立貝好大粒,師傅將帆立貝烹調得熟到剛剛好,夾埋炸蒜粒一齊食口感好豐富✨香草他他波士頓龍蝦師傅喺我地面前即場烹調龍蝦,上碟時已經開邊方便食用,龍蝦肉食落爽口鮮甜,加埋香草他他汁非常滋味✨香蔥牛肉薄燒牛肉份量很多,用美國特級翼板牛肉肉質嫩滑✨鵝肝炒飯睇住師傅落左好多功夫、心機、材料去炒,炒得好有鑊氣,每粒飯都被蛋香包住,沾上鵝肝特別香濃

✨蟹膏豆腐
熱辣辣,豆腐四面都煎脆香,加埋滿滿既蟹膏+蟹籽,鮮味十足

✨沖繩風沙律
沖繩苦瓜加埋海葡萄,微甘清爽開胃

✨辣酒凍風螺

✨鐵板帆立貝

✨香草他他波士頓龍蝦

✨香蔥牛肉薄燒
牛肉份量很多,用美國特級翼板牛肉肉質嫩滑

✨鵝肝炒飯
2024-01-04
  • 辣酒凍風螺
  • 蟹膏豆腐
  • 日本原隻活帆立貝
2024-01-22 79 瀏覽
忽想食鐵板燒,因為近西鐵站,所以就喺海之戀度搵、估唔到有驚喜蔥御好燒好食炒雜菜都好食炒麵加炒飯特別嘅組合芝士蛋捲好食東風螺都好食環境OK、可能會嘈少少服務員態度非常好上菜速度也快
蔥御好燒好食
炒雜菜都好食
炒麵加炒飯特別嘅組合
芝士蛋捲好食
東風螺都好食
環境OK、可能會嘈少少
服務員態度非常好
上菜速度也快
2024-01-20
  • 辣酒凍風螺
  • 芝士蛋卷
  • 蔥御好燒
2024-01-22 74 瀏覽
這間位於荃灣的【Hungry Monkey】,主打日式鐵板燒,另外還有多款紅白酒、啤酒及雞尾酒等供應,可以同朋友一齊聚會的好地方。先點了杯highball。沖繩風沙律沖繩苦瓜、海葡萄等配上沙律菜及醋汁,清新開胃。蟹膏豆腐蟹膏甘甜,用香滑豆腐配搭更突顯鮮味。辣酒凍風螺風螺爽口無沙,送酒一流。明太子廣島蠔廣島蠔表面舖滿了燒至微焦的明太子,廣島蠔肥美鮮甜。香蔥牛肉薄燒牛肉包裹著香葱,煎至表面焦香,入口濃郁香葱味,牛肉嫩腍。香草他他波士頓龍蝦龍蝦新鮮彈牙,香草汁跟龍蝦很夾。A5和牛坑腩炒飯炒飯飯粒分明,十分爽口。鐵板疏乎厘即叫即做的疏乎厘,非常鬆軟,配上雜果。

先點了杯highball。

沖繩風沙律
沖繩苦瓜、海葡萄等配上沙律菜及醋汁,清新開胃。

蟹膏豆腐
蟹膏甘甜,用香滑豆腐配搭更突顯鮮味。

辣酒凍風螺
風螺爽口無沙,送酒一流。

明太子廣島蠔
廣島蠔表面舖滿了燒至微焦的明太子,廣島蠔肥美鮮甜。

香蔥牛肉薄燒
牛肉包裹著香葱,煎至表面焦香,入口濃郁香葱味,牛肉嫩腍。

香草他他波士頓龍蝦
龍蝦新鮮彈牙,香草汁跟龍蝦很夾。

A5和牛坑腩炒飯
炒飯飯粒分明,十分爽口。

鐵板疏乎厘
即叫即做的疏乎厘,非常鬆軟,配上雜果。
2024-01-20 64 瀏覽
餐廳主打平民價的日式鐵板燒,價錢貼地,而且質素不俗,全部食物都是即叫即做,坐吧枱更可以欣賞師傅的烹調過程。沖繩風沙律:沙律配上黑醋汁,加上爽脆苦瓜及海葡萄等,十分清新。香草他他波士頓龍蝦:龍蝦表面舖滿了香草他他,龍蝦肉雪白,新鮮又彈牙。明太子廣島蠔:蠔肉煎熟後都十分大隻,兩隻都脹卜卜,表面舖滿火炙的明太子,入口鮮甜嫩滑。香葱牛肉薄燒:牛肉中間包滿了香葱,肉質嫩腍且肉汁豐富,牛肉又不會太多肥油。A5和牛坑腩炒飯:炒飯用了珍珠米,用了牛A5和牛,因此每粒飯都充滿牛油脂香,十分爽口。鐵板梳乎厘:梳乎厘十分鬆軟,蛋白味很香,配雜果粒增加甜味感。鐵板燒一定要配返杯啤酒。

鐵板燒一定要配返杯啤酒。
2024-01-13 115 瀏覽
荃灣西這個大型商場十分之方便,於是今日約了朋友好好詳談一下2024! 餐廳環境佈置十分之有氣氛適合朋友聚會.青蘋果蟹籽沙律真是一道令人垂涎欲滴的美食!它結合了新鮮的青蘋果和豐富的蟹籽,為你帶來了豐富的口感和獨特的風味。首先,青蘋果的爽脆和微酸的口感為這道沙拉增添了清新的氣息。它提供了豐富的纖維和維生素,同時也帶來了一種令人愉悅的口感。唐揚豆池魚是為人們帶來了獨特的口感和豐富的風味,外層炸至金黃酥脆,使得每一口都令人愉悅。內部則保持著魚肉的鮮嫩。伊比利亞豬是一種備受讚譽的豬肉品種,它具有獨特的特點和優雅的風味。首先,伊比利亞豬的肉質極其優良,富含大量的優質脂肪。這些脂肪經過全穀物飼養和自由放牧的過程中得以均勻分佈在肉組織中,使得豬肉更加濃郁、多汁且細膩。它的肉質細緻,帶有濃郁的香氣,給人一種口感上的享受。白鱔外皮香脆也是送酒最佳之選.明太子御好燒也是本店的名物,大家一定要嘗試一下.

餐廳環境佈置十分之有氣氛適合朋友聚會.

白鱔外皮香脆也是送酒最佳之選.

明太子御好燒也是本店的名物,大家一定要嘗試一下.

2024-01-08 230 瀏覽
呢度環境好chill,播住英文歌,有啲酒吧嘅feel,好適合同朋友吹水一邊食嘢一邊飲酒傾吓偈。除咗單點食物外,仲有2人set餐可以選擇。最後都係選擇叫set B二人餐。坐低侍應會先上頭盤沙律,是日沙律係原個生蕃茄,如果唔想要嘅話可以同侍應講,會取消,因為我哋叫set餐已經有沙律,所以取消頭盤嘅沙律。沖繩風沙律🥗:⭐️⭐️⭐️有海葡萄、同埋比較少有嘅生苦瓜,海葡萄脆卜卜,咬落有浸浸好咸嘅海水味,撈埋沙律食,可以增添風味,單食就會過咸,苦瓜就好苦但好爽脆,唔怕苦嘅人都覺得OK嘅。蟹膏豆腐:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一定要趁熱食,入口即溶,軟綿綿嘅豆腐加上脆卜卜嘅飛魚籽,一脆一軟嘅衝擊加上鮮味嘅蟹膏,令人一試難忘辣酒凍東風螺:⭐️⭐️⭐️⭐️東風螺非常之爽脆,醬汁加咗八角調味,略嫌有少少鹹。餐廳都有唔少貼心位,會附上一次性手套方便食東風螺嘅時候唔會整污糟隻手。明太子廣島蠔⭐️⭐️⭐️⭐️廣島蠔夠Creamy ,明太子有少少搶咗廣島蠔嘅味。香蔥牛肉薄燒:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛肉肉汁超多,入邊包住香蔥,完全唔覺食咗咁多香蔥,略嫌比較大嚿,如果要一口過入口會覺得比較難咬。波士頓龍蝦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️龍蝦新鮮游水,廚師由魚缸攞出嚟即劏即整,肉質爽口彈牙

除咗單點食物外,仲有2人set餐可以選擇。

最後都係選擇叫set B二人餐。

沖繩風沙律🥗:⭐️⭐️⭐️
好苦但好爽脆,唔怕苦嘅人都覺得OK嘅。

蟹膏豆腐:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

辣酒凍東風螺

辣酒凍東風螺:⭐️⭐️⭐️⭐️
東風螺非常之爽脆,醬汁加咗八角調味,略嫌有少少鹹。

明太子廣島蠔⭐️⭐️⭐️⭐️
廣島蠔夠Creamy ,明太子有少少搶咗廣島蠔嘅味。

香蔥牛肉薄燒:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

波士頓龍蝦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
龍蝦新鮮游水,廚師由魚缸攞出嚟即劏即整,肉質爽口彈牙

全餐飯嘅焦點所在。

A5和牛坑腩炒飯:⭐️⭐️⭐️⭐️
炒飯都炒得好出色,粒粒分明,每粒都充滿和牛嘅香味,啲飯有少少硬,扣少少分。

鐵板梳乎厘

鐵板疏乎厘:⭐️⭐️
疏乎厘唔夠挺身,空氣感不足,醬汁較少。
單購疏乎厘需$98,跟餐附上還可以接受,如果要購買的話一定唔會選擇。

左:
冰雜果燒酎$68:⭐️⭐️
除咗冰雜果燒酎外,另有西柚燒酎、鮮橙燒酎、檸檬燒酎,所以以為雜果會係士多啤梨、藍莓、蘋果等比較甜嘅生果,但呢杯燒酎係將其餘幾款燒酎嘅生果放埋一齊,即係橙、西柚、檸檬入同一杯燒酎入面。
味道比較爽、清新,如果鍾意比較甜嘅生果就唔太適合。

右:
三得利生啤酒🍻$58

總括而言,食物都出色,有驚喜,有機會會再嚟。
2024-01-08
辣酒凍東風螺
2024-01-04 79 瀏覽
食物和氣氛都好好,適合與朋友聊天、喝酒和聚會。沖繩風沙律在沙律入面,加入沖繩的特產海葡萄和苦瓜,份量好多。蟹膏豆腐必吃之選,表面的蟹膏好重味,好香,豆腐軟綿綿,加上蟹子的口感,好好食。辣酒凍風螺煮得好入味,螺肉好爽口。香蔥牛肉薄燒非常非常多蔥,喜歡吃蔥的一定要試一試,牛肉燒到好香。香草他他波士頓龍蝦第一次吃用香草他他烹調的龍蝦,這個配搭非常特別,值得一試。鐵板帆立貝賣相好吸引,帆立貝好大粒,好香鐵板燒味道,熟度剛剛好。鵝肝炒飯每粒飯好分明,炒得好乾身,第一次吃鵝肝配上炒飯。炒飯入面加入蛋和紅青椒碎,令到炒飯味道更香。鐵板疏乎厘賣相非常吸引,打卡一流,口感好鬆軟,空氣感好夠,配上清新的水果,出色的一道甜品。
食物和氣氛都好好,適合與朋友聊天、喝酒和聚會。

沖繩風沙律
在沙律入面,加入沖繩的特產海葡萄和苦瓜,份量好多。

辣酒凍風螺
煮得好入味,螺肉好爽口。

香蔥牛肉薄燒
非常非常多蔥,喜歡吃蔥的一定要試一試,牛肉燒到好香。

香草他他波士頓龍蝦
第一次吃用香草他他烹調的龍蝦,這個配搭非常特別,值得一試。

鐵板帆立貝
賣相好吸引,帆立貝好大粒,好香鐵板燒味道,熟度剛剛好。

鵝肝炒飯

鐵板疏乎厘