2019-11-01 109 瀏覽
個雞蛋仔係原味雞蛋仔,個雞蛋仔口感係好脆,而且雞蛋仔每一粒入邊都好飽滿,如果個雪糕就係北海道牛奶雲呢拿味,個雪糕嘅味道唔會好甜,而且好香牛奶雲呢拿味,個雪糕同個原味雞蛋仔都好夾

外賣自取
2019-10-04 172 瀏覽
食完晚再行旺中睇下有咩小食。見過某位youtuber推薦依間。試左阿華田脆脆。未試過食咁軟,咁好口感既格仔餅。個口感係唔乾,個阿華田醬係爆多,個餅係勁厚,要好大個口先一啖食到。
2019-09-25 152 瀏覽
記得倖存者當時份工仲要四周圍走嘅時候,係天后電氣街附近發現咗呢間”街坊”寶物!今日係旺角重遇,令好奈無寫食評嘅倖存者想重拾文筆,歌頌呢間小店就咁睇店面都已經見到好多款雞蛋仔(呢到都有格仔餅賣,不過大推雞蛋仔)之前食過Earl Grey味,今次要試下全港市民都鐘意嘅阿!華!田!味!阿華田雞蛋仔 $29相比其他店價錢較貴,但物有所值。首先份量比一般大,拎上手挺身,唔會淋過濕毛,大力小小成粒會碎晒。華田味濃郁,反而蛋味無咁出。倖存者覺得自己似食緊雞蛋仔形態嘅華田多過華田雞蛋仔結構成五五比,上五空心,下五鬆軟具咬口嘅蛋糕。所以食落香脆,滿滿空氣感,同時又唔會好飽!

阿華田雞蛋仔 $29

2019-08-05 329 瀏覽
食完正餐之後做咩? 緊係去醫飽埋個甜品胃啦🙈 係旺中行過見到有間專賣雞蛋仔+格仔餅嘅鋪頭, 比佢個餐牌吸引左, 當然要試下啦! 😋😋😋味道有成十幾款咁多,有咸有甜, 仲有雞蛋仔拼雪糕🍦, 一次過滿足哂你兩個願望🙈🙈 由於岩岩先食完lunch, 男朋友話想食個甜嘅, 於是我精挑細選😎就揀左伯爵茶口味☕嘅嚟食格仔餅都好吸引😍😍 除此之外, 仲有自家製薏米水同泰式奶茶賣😆25蚊完全唔貴, 因為每底都係即叫即整, 所以要等一陣伯爵茶味雞蛋仔終於出爐啦👏🏻👏🏻👏🏻 一拎起熱辣辣, 好香嘅伯爵茶味湧入個鼻到🤤🤤 食落去好脆好軟綿綿, 唔只聞落去有好香嘅伯爵茶味, 食嘅時候都有好濃嘅伯爵茶味但一d都唔苦, 好清仲唔會膩! 證明真材實料, 唔係用果d化學香精, 只有香味但食落去完全無味! 每一啖都好似飲緊伯爵茶咁, 每一粒雞蛋仔都有好多細細粒嘅茶葉係入面, 但完全唔嚡口😊😍😋😋 非常出色嘅雞蛋仔, 一定會再次幫襯食其他味道!😋😋😋

25蚊完全唔貴, 因為每底都係即叫即整, 所以要等一陣

2019-08-03
  • 伯爵茶雞蛋仔
2019-06-05 307 瀏覽
剛好在旺角中心逛街,想食雞蛋仔就試了這間店~外面多有的味道,例如:花生、芝麻、芝士等,這間店都有。於是就點了款外面少有的味道--蜜糖味,是原味內加流心蜜糖。店面比較不起眼,是在旺角中心和新之城的連接位置。至於裝修~是比較光猛、時尚,在店外雖然有點逼,但是也設有兩個位置供客人等待和進食。大概等10分鐘吧~期待的蜜糖流心雞蛋仔終於出爐了,熱熱的、充滿蛋香味令人忍不住口,咬開雞蛋仔後的確會有蜂蜜流出~想不到蜜糖與雞蛋仔竟會如此配合~後來發現原來店家是用爆爆珠做出流心的秘密呢!
剛好在旺角中心逛街,想食雞蛋仔就試了這間店~

後來發現原來店家是用爆爆珠做出流心的秘密呢!

原味雞蛋仔加流心蜜糖
原味雞蛋仔加流心蜜糖
2019-05-30 219 瀏覽
叫左個人氣之選阿華田脆脆,  個雞蛋仔質地係ok, 但食唔出有咩阿華田味,本身諗住會食落啖啖阿華田味, 只有唔太多既阿華田粉, 加左個雲呢娜牛奶雪糕, 唔係好食得出雲呢娜同牛奶味, 只係覺得似一個甜既冰, 整體感覺麻麻
2019-05-30
8 分鐘 (堂食)
2019-04-28 197 瀏覽
Organic chestnut eggettes 😍 I really liked the chestnut eggette though. There were pieces of chestnuts in the eggette and they were so tasty 😋 The eggette itself was crispy on the outside, and the inside was filled with the batter, making it chewy. A bit on the expensive side, but it was delicious!

Chestnut  eggette
Chestnut  eggette
2019-03-26 222 瀏覽
第一次食呢間喺旺角中心既Ice Puff🍦,呢度嘅種類好多,有咸又有甜,一間幾十尺嘅鋪位竟然做到起碼超過10款唔同口味既雞蛋🥚仔同格仔餅🤩今日試左呢個👇🏻👇🏻🥢朱古力雞蛋仔➕麥精Gelato🤩$49每粒雞蛋🥚仔入面都有朱古力🍫粒粒,雞蛋仔好重蛋味,熱辣辣既朱古力雞蛋加埋麥精Gelato真喺冇得輸🤤🤤

今日試左呢個👇🏻👇🏻
🥢朱古力雞蛋仔➕麥精Gelato🤩$49

2019-03-25
15 分鐘 (堂食)
2019-03-24 163 瀏覽
雞蛋仔作為本地代表既街頭美食近年有好多家小店創作出自家新意食法呢間ICE PUFF 早2年到今都人氣高企好多年青食客幫襯配上雪糕食法更加係夏天人氣之選原味$19,車打芝士,黑芝麻,比利時黑朱古力,咸牛肉,黑松露,口味你諗到既都會有配搭出來又幾好食原味雞蛋仔都幾飽滿,味道不太甜,食起來有蛋香另外我好LIKE佢特厚格仔餅,似台式食法仲要多醬,正呀食一份好滿足先排隊下單,再等叫號碼每一份都係即時製作,大約等15分鐘左右另外仲有咸味芝士版,應該幾夾,可以經營至今,質素係好重要
雞蛋仔作為本地代表既街頭美食
近年有好多家小店創作出自家新意食法
呢間ICE PUFF 早2年到今都人氣高企
好多年青食客幫襯
配上雪糕食法更加係夏天人氣之選
配搭出來又幾好食
原味雞蛋仔都幾飽滿,味道不太甜,食起來有蛋香

另外我好LIKE佢特厚格仔餅,似台式食法
仲要多醬,正呀食一份好滿足

先排隊下單,再等叫號碼
每一份都係即時製作,大約等15分鐘左右
另外仲有咸味芝士版,應該幾夾,可以經營至今,質素係好重要
12 分鐘 (堂食)
2019-03-16 168 瀏覽
見佢新開就去咗試老闆好好人因為我又想食芝士又想食鹹蛋王佢就整咗個雙拼俾我😍😍😍😍好彩嗰陣時冇乜人如果唔係我都唔好意思麻煩佢🥺見佢有好多味 下次會想試吓黑松露芝士雖然價錢唔算好平 但係至少質素同價錢成正比🤙🏻食落去真係外脆內軟料都好多! 粒粒都有鹹蛋王 又唔會太少又唔會太多🍳🍳啱啱好! 芝士都係粒粒有芝士🧀🧀🧀不過可能芝士嘅味道比蛋香搶左食落去芝士味唔算話好濃整體來講都算好滿意😁😁因為大家都知旺中有兩間雞蛋仔🙈呢一間可能位置比較隱蔽但係質素真係好好多👍🏻價錢差唔多呢間甚至可能貴少少但我覺得真係粒粒都好好食😻😁😁😁
見佢新開就去咗試
呢一間可能位置比較隱蔽
但係質素真係好好多👍🏻
價錢差唔多呢間甚至可能貴少少
但我覺得真係粒粒都好好食😻😁😁😁
對上一次食雞蛋仔嘅經歷係好差,估唔到雞蛋仔都可以整得咁難食。行開旺角見到呢間雞蛋仔店,見到咁多人讚,心諗:會唔會好似之前果間咁嫁?諗諗下無理由未試過就抹殺左試新嘅雞蛋仔小店,於是都係買左,睇下能唔能夠令我重拾對雞蛋仔嘅信心。雞蛋仔款式好多,仲有格仔餅。叫左個黑朱古力味雞蛋仔。order完發現原來有伯爵茶味!好特別,下次真係要試下。首先想講,counter嘅女士好有笑容,親切和藹,令我對間店嘅impression好好。係等候期間,有啲路人會上前睇下menu,姐姐都會好nice咁介紹,又會同啲客吹下水,果一刻係到諗,就算個雞蛋仔唔好味都值得讚賞佢嘅態度~(當然,個雞蛋仔係冇令我失望。)聽到個計時器響,隨即就聞到好香嘅朱古力味。拎上手熱辣辣,好香真係忍唔住即刻食。對於雞蛋仔我都有份要求,有時啲店會偷工減料,就算聞落好香,咬入去都係空心,只有甜味缺乏蛋香口感。有時就會太新鮮,就算好脆口但成件都會好硬,一路食會覺得好熱氣。有啲更差嘅就好淋, 甚至會分開兩層。但今次呢個雞蛋仔真係出色~做到外脆內軟絕對係另一層次!一路食一路覺得好滿足。朱古力充滿每粒雞蛋仔,加上新鮮熱騰騰,黑朱古力溶溶地好似流心咁,

黑朱古力雞蛋仔

朱古力充滿每粒雞蛋仔,加上新鮮熱騰騰,黑朱古力溶溶地好似流心咁,好香但又唔會甜到漏。
外脆內軟,但又唔會好熱氣!
最後我都忍唔住返去讚一讚佢地,見到個姐姐笑得咁開心,我都好開心!
對呢間雞蛋仔嘅食評,絕對唔係只用上一間做對比,就算比較過往覺得好味嘅雞蛋仔,都不及呢間嘅口感同味道~
由買開始,都食完整件雞蛋仔,即使充滿罪惡感都好享受。無論服務,味道都係100分,下次會試下其他味道!
2019-03-11
2019-03-07 109 瀏覽
我每次去接女朋友放工。我會去買雞蛋仔食。咁就喺天后食咗一年半既雞蛋仔。自從佢地由天后搬左去旺角,我只好食其他店既雞蛋仔,不過都係唔係我鍾意嘅口味,無蛋香味,朱古力同雞蛋仔又吾夾。平時我真係好小去旺角,依兩日竟然經過旺角。我就特登去一去食翻個朱古力既雞蛋仔。佢地既朱古力味雞蛋仔,黑朱古力同雞蛋仔真係好香。佢哋嘅朱古力味雞蛋仔同埋芝士味嘅雞蛋仔真係好出色。所以我決定開Post, 支持下佢哋。食完之後,我應該忍唔住會去多啲旺角,因為真係好好味。特登搭車去到抵。希望大家多多支持,吾好埋沒左d 感好食既雞蛋仔。
我每次去接女朋友放工。我會去買雞蛋仔食。
咁就喺天后食咗一年半既雞蛋仔。

自從佢地由天后搬左去旺角,

平時我真係好小去旺角,依兩日竟然經過旺角。
我就特登去一去食翻個朱古力既雞蛋仔。

希望大家多多支持,吾好埋沒左d 感好食既雞蛋仔。
  • 朱古力味
  • 芝士味
2019-02-13 166 瀏覽
以前行旺中係睇衫,依家行旺中係為咗食嘢🙈🙈新開左一間食雪糕雞蛋仔嘅地方,見到有麥精味雪糕,梗係要去試左先啦🤤 icepuff 係我食過最好食既雪糕雞蛋仔 ($40) 雞蛋仔揀咗阿華田脆脆,係前所未有咁香咁脆😻 阿華田味雖然唔係好重,但都食得岀,感覺好特別~ 而個雪糕係XTC gelato 獨家既麥精味,個雪糕真係好creamy 好滑,個口感係好綿滑,岀面都好難揾到呢個質素既雪糕🤤係一定會再去試埋其他味道!
以前行旺中係睇衫,依家行旺中係為咗食嘢🙈🙈

係一定會再去試埋其他味道!
2019-01-31 176 瀏覽
勁耐無行旺中🙈原來佢同top商場係連埋呢間雞蛋仔鋪係天后開左黎旺角黑洞係從未食過既🤣但d圖實在好吸引🤤叫左份阿華田脆脆💕加多球獨家既麥精雪糕雞蛋仔即叫即整 需時等一等👌🏻但熱辣辣得黎口感比食開既脆好多😯無食緊一團粉既感覺💯咬到中間會食到小小阿華田脆脆醬至於雪糕個味根本就係維他麥精個味😆麥精變雪糕係幾特別👅下次經開會想試埋伯爵茶/咸蛋黃味😬P.s. 黑洞見到有學生優惠 第二杯半價‼️P.p.s.除左雞蛋仔 呢到仲有格仔餅買一樣有阿華田脆脆揀👀
勁耐無行旺中🙈原來佢同top商場係連埋

P.s. 黑洞見到有學生優惠 第二杯半價‼️

P.p.s.除左雞蛋仔 呢到仲有格仔餅買
一樣有阿華田脆脆揀👀
2019-01-16 245 瀏覽
突然好想食雞蛋仔 睇下附近有邊到有得食啦 旺角基本都有3,4間 其實間間都差唔多 就算特色野都係類似💁🏻‍♀️ 只有這間 比佢個「黑松露芝士雞蛋仔」搶曬鏡🤤突圍而出😍令到我行去旺中試試你雖然價錢絕對係貴!係我人生最貴既一底雞蛋仔 $42 但又唔係成日食 所以都捨得試下既佢雖然店面細細 但都安排左張桌椅比人客坐 一邊等 一邊已經嗅到好香黑松露味 等左10分鐘內 香噴噴既雞蛋仔就面世啦!(用app影更突出到d芝士脆脆)真心 好好食!出面從未食過 同埋最欣賞既 係佢個芝士 唔同出面 係放係內面軟心既效果 ❌佢係做到好似芝士簿脆咁 卜卜脆好好食同埋自己食完一底都唔會太膩 當然絕對有黑松露味 ⭕️😍😍成個雞蛋仔我比8分 8分味道 2分係如果平少少會更加好啦🤪🤪🤪