2020-11-06 556 瀏覽
< 🌯Just eat 🇻🇳> 📍西營盤琴晚搵食晚飯 就揀咗呢間越南餐廳🇻🇳餐廳有好多越式菜食 環境唔錯 而且都幾抵食😆🐔香茅串燒雞 $36有兩串雞串燒 燒得幾香口🧡 雞肉加咗香茅醃 醃得好入味 肉質嫩滑 唔會太嚡😆 另外佢俾嘅沙嗲醬好濃郁 仲有啲花生粒🥜 加埋雞肉食好夾😛 而且好香有多重層次 唔錯😋🍗蒜香牛油雞翼 $36牛油雞翼有三隻 每隻都好香牛油味🥰 雞翼炸得金黃香脆 上面仲有好多蒜蓉好惹味😋😋 雞翼唔算太油膩 推介👍🏻👍🏻🐥越式雞 半隻 $80開頭以為係燒雞 原來係類似海南雞咁 半隻份量都幾多🤣 同海南雞一樣都有甜豉油、酸辣汁同薑蓉😛 雞肉幾嫩滑 唔會好嚡 仲有啲青瓜同生菜墊底 好想叫多碗油飯食🤣🍍菠蘿海鮮炒飯🍛$88同一般菠蘿炒飯唔同🤣 擺盤好特別 菠蘿同炒飯係分開 炒飯入面有幾隻蝦🦐、魷魚圈🦑同細粒嘅墨魚仔🐙仲有啲菠蘿粒 好開胃😋 我地食晒所有野先食菠蘿當飯後果🍍 菠蘿幾清甜 唔酸 好味👍🏻👍🏻
< 🌯Just eat 🇻🇳> 📍西營盤

🐔香茅串燒雞 $36

🍗蒜香牛油雞翼 $36

🐥越式雞 半隻 $80

🍍菠蘿海鮮炒飯🍛$88

• 蒜香牛油雞翼
2020-11-06 53 瀏覽
好耐未黎過西環食嘢,今次同朋友嚟呢邊行吓順便食下野,去咗一間越南餐廳,位於民居地方,唔係咁易搵到。中午時間冇咩人,叫兩個餐再追加小食同飲品。🍜蕃茄濃湯海鮮檬粉 $64🍜特濃牛湯牛肉牛丸河粉 $62🍗香茅雞翼 $20🌮網燒春卷 $15🍹越式凍檸茶 $10🍹菠蘿冰 $20嗰兩個餐都偏鹹,唔知係唔係擺耐咗所以啲粉入晒啲鹹味,或者係濃湯過濃,不過就幾大碟幾夠飽👌。雞翼同春卷就幾好食,同埋性價比幾高👍。店舖裝潢幾靚,有啲壁畫🖼。

🍜蕃茄濃湯海鮮檬粉 $64
🍜特濃牛湯牛肉牛丸河粉 $62

🍗香茅雞翼 $20
🌮網燒春卷 $15

🍹越式凍檸茶 $10
🍹菠蘿冰 $20

雞翼同春卷就幾好食,同埋性價比幾高👍。
店舖裝潢幾靚,有啲壁畫🖼。
2020-08-27
午餐
2020-11-06 21 瀏覽
話說G有晚想食越南野 我地行下行下 行左去英華臺 發現一間新既餐廳 Just eat 望落非常企理 仲有唔少Vietnam既畫充滿風味手切牛肉河呢樣野 冇得唔食啦 牛肉香厚又有牛味 配埋個湯簡直絕配湯底夠香甜 飲完一d都唔口渴 望落湯底都清 一點都唔油濱海亦係我好鍾意既越南野 配上Just eat既燒雞 配上酸汁濱海略嫌有少少散 但味道一流燒海蝦 完全係即叫即燒 甚有誠意 海蝦好鮮甜 連蝦殼都食埋炒埋個椰菜苗 以為會冇鑊氣又比想像中香😍兩個人係西營盤 200蚊埋單 咁高質都真係少見😚😚
話說G有晚想食越南野

炒埋個椰菜苗 以為會冇鑊氣又比想像中香😍

兩個人係西營盤 200蚊埋單 咁高質都真係少見😚😚
  • 濃味牛湯浸手切牛肉河
2020-11-02 28 瀏覽
今天剛好在西環附近,在OpenRice上看到這間越南野食店,看到這個滴漏咖啡很吸引,好像也不錯,便打算試一試。半熟牛肉濃湯牛丸河這個想不到有驚喜,就是這個牛丸,不單止彈牙,而且又很重牛肉味,而且份量很多,非常抵食!牛肉片是額外加的,而且也有中上水準,推薦度4.5星!越南🇻🇳法包這個超級好味!是我在香港吃過所有法包之中的第一名!沒有之一,麵包不但看得非常香脆,而且裏面的材料也非常配合,這個必須吃!我認為是鎮店之寶!五星好評!水蜜桃茶這個飲品很有水蜜桃的味道,而且也不會過甜,甜到剛剛好。不錯越南滴漏咖啡☕️這個也還原到越南咖啡的味道,不錯!

半熟牛肉濃湯牛丸河

越南🇻🇳法包

水蜜桃茶
這個飲品很有水蜜桃的味道,而且也不會過甜,甜到剛剛好。不錯

越南滴漏咖啡☕️
這個也還原到越南咖啡的味道,不錯!
2020-10-31 27 瀏覽
成日聽人講西環呢邊有好多好野食,今次就黎左西營盤站行唔係好遠既英華臺附近其實都真係有d隱閉,不過都成功揾到,餐廳門面係型格既黑色落地玻璃門,今次黎左呢間叫Just Eat既餐廳,入面好有越式風味,牆上面都有油畫裝飾,我叫左一杯越式咖啡凍奶,職員話係用左越南咖啡粉同越南煉奶整成既,奶味比起平時飲既更香滑好飲,小編好鐘意呢杯咖啡奶,叫左碗手切牛肉河粉,牛肉用左紐西蘭牛柳,牛肉紋理清晰,入口軟熟,湯底香濃牛肉味,而且份量都好大碗,加埋青檸汁調味一絕。

2020-10-27 41 瀏覽
#yumyum西環西環嗰頭有好多隱世美食,今次就試咗呢間越南菜!餐廳雖然比較細,但環境夠晒光猛,坐落都幾舒服😌芒果軟殼蟹米紙卷($68)米紙卷皮晶凝通透,食落口感煙韌,薄薄地包住豐富嘅餡料,軟殼蟹炸得好香脆🤤加埋爽口嘅青瓜同香甜嘅芒果一齊食唔單止減低左軟殼蟹嘅油膩感,味道仲好夾🥰無論賣相定味道都值得一讚👍蕃茄濃湯海鮮檬 ($68)平時我都好鍾意食蕃茄湯底🤤 咁梗係要試吓呢個啦!湯底顏色好鮮艷🍅 海鮮都好足料,有鮮蝦、魷魚圈青蘋果柚子沙律($56)沙律有驚喜🥗 配料好豐富呀💕 有柚子、鮮蝦、青蘋果、腰果、紅蘿蔔絲同埋青瓜等😋隻蝦好新鮮,柚子肉夠曬甜,一啲都唔會澀,加埋啲酸甜汁食落真係好fresh好開胃!🥰-Just Eat (西環)📍西環英華臺1-6號華輝閣地下2-3號舖抵食指數:😚😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚😚/5
#yumyum西環

芒果軟殼蟹米紙卷($68)

蕃茄濃湯海鮮檬 ($68)

青蘋果柚子沙律($56)
Just Eat (西環)
📍西環英華臺1-6號華輝閣地下2-3號舖

抵食指數:😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚/5
今次去咗西營盤呢間越南野 間野就係喺好出名三文治隔離! 食越南野就梗係要食撈檬,但係我今次見到樣好特別既野!濱海!咁就一於叫個黎試試~燒牛肉拌濱海:燒牛肉調味十足,肉質嫩滑多汁濱海其實就係喺一團團嘅米粉上曬上炸蒜,蔥花再配上魚露用生菜包住嚟食,有啲似泰國嘅生菜包咁,但呢個就係越南清新版haha朋友就叫左濃味牛湯浸牛肉河:呢度嘅湯頭用咗好濃郁嘅牛肉湯,遠遠都聞到牛肉湯嘅香味牛肉上檯時呈半生熟嘅狀態,等食果陣靠湯河本身嘅餘熱,令牛肉嘅生熟度剛好,牛肉肉質保持嫩滑。芒果軟殼蟹卷:軟殼蟹即叫即炸,香脆非常,配上清甜香芒,足以令軟殼蟹帶嘅油膩感銳減,再配上其他清新嘅配料如青瓜,米粉,生菜等,口感變得更為豐富。香茅串燒雞:陣陣嘅香茅香味四溢,再配上附上嘅濃郁嘅沙嗲醬,就更為惹味。
今次去咗西營盤呢間越南野 間野就係喺好出名三文治隔離!

燒牛肉拌濱海:燒牛肉調味十足,肉質嫩滑多汁

• 燒牛肉拌濱海
  • 特濃牛湯牛肉河粉
2020-10-24 36 瀏覽
在西環正街附近,有間越式cafe做得幾多,環境舒服!越式凍檸檬茶, 青檸嘅味道非常吸引,好有東南亞風情。墨魚餅即叫即整熱辣辣! 金黃色的外表非常香脆! 質感爽而且q彈!有粒粒嘅墨魚粒在內, 口感層次非常豐富! 震震嘅墨魚之味深入口中!越南香茅豬扒三文治, 包底為法國麵包! 麵包非常香脆!唔會淋哂, 內層夾雜住青瓜,生菜! 豬扒夠曬入味,而且有陣陣嘅香茅味道! 非常吸引這size非常大份,夠哂食!濃味牛湯浸牛肉河, 牛丸質感q彈,而且非常濃郁嘅口味, 湯頭濃郁入味! 再有啲香葉,令到湯更甜!
在西環正街附近,有間越式cafe做得幾多,環境舒服!
越式凍檸檬茶, 青檸嘅味道非常吸引,好有東南亞風情。

墨丸餅

濃味牛湯浸牛丸河
2020-10-22 69 瀏覽
今日同朋友行西環,睇下啲歷史野,都好chill﹐唔知點解個境特別岩秋天黎行🍂..晚餐去左一間覺得幾高質嘅越南餐廳,好想介紹比大家✨環境都幾舒服先點左,越式蝦卷Rice roll一定係我地去越南鋪必點菜式之一,佢啲菜都好fresh﹐每啖都索索聲🥬﹐蝦量適中,都係頭盤之選。Main 我想食牛肉,又心絲絲想食牛丸,朋友話why not both😋😚! 要左濃味牛湯浸手切牛肉河,加牛丸四粒!果然係冇錯架!半生熟嘅手切牛好嫩滑,牛濃湯夠晒香。最令人驚豔嘅真係牛丸😍 粒粒爆汁..係香濃牛嘅油脂味,絕對唔會膩,而係滿足🥰朋友嘅燒豬扒撈檬都好唔錯。豬扒香口,更keep得住juicy...真係好少做到咁嘅lv🤤 感覺醃料係調校過,係比HK人嘅口味,唔會過鹹👍🏻 個人都幾欣賞。加埋撈檬汁,愈食愈開胃🤤朋友好奇想試越南啤,揀左比較濃味嘅,不過不失,點都比飲水gur啲嘅😆 輕鬆下lor~~

環境都幾舒服

牛丸四粒
燒豬扒撈檬
  • 牛丸
2020-10-22 32 瀏覽
西營盤一帶越嚟越多啲特色小店,今次搵到呢間專食越南菜既「Just Eat」小店,餐廳既美食同個名一樣,只要食就會知有驚喜😍🌟蕃茄濃湯鮮檬 $68🌟對蕃茄濃湯既湯麵又係抗拒不了,習慣先飲一啖湯底,個湯底可能係海鮮料煮,飲落唔係清湯咁簡單,會有啲海鮮既雜質,層次好豐富😍個人認為蕃茄味可以再濃啲,好鐘意濃濃既蕃茄湯🤤🌟濃味牛湯浸牛肉河 $62🌟同蕃茄濃湯海鮮檬比起,個人比較鐘意呢個濃味牛湯多啲,真係同個名一樣係濃味牛湯,飲落肚好暖胃,岩曬依家既天氣,補補身🤩

🌟蕃茄濃湯鮮檬 $68🌟

🌟濃味牛湯浸牛肉河 $62🌟

• 蕃茄濃湯海鮮檬粉
  • 特濃牛湯牛肉河粉
  • 青檸梳打
2020-10-19 33 瀏覽
今日放左工唔想咁早對住四面牆,就約左友人去西環搵食,比我地發現左呢間餐廳,就黎試下啦。首先我叫左個濃味牛湯浸牛肉河,個湯底係香濃既豬骨湯,味道好正中,啲牛肉非常可口,口感一流,河粉好滑溜,我勁鐘意。友人就選左個香茅豬扒湯河,個豬扒勁好食,非常入味,而且唔會好油膩,份量十足,友人勁喜愛。小食方面就選左越南香茅燒牛肉三文治,外脆內軟,個包非常香脆,加上牛肉味道好好,勁大個包,份量十足。最後叫多個蒜蓉包,唔同一般既包,係用越南既法包,所以非常香脆,重有香濃既蒜蓉牛油味,一定要試試。

2020-10-19 39 瀏覽
距離西營盤站只係數分鐘路程正值晚飯時間 人流都幾多等左一陣就可以入座 食返餐熱辣辣既越南粉✨濃味濃湯浸手切牛肉河✨黎到第一啖緊係試啖個湯先 非常濃郁牛肉方面 可以用厚砌黎形容 成碗牛肉河份量好足 非常飽肚✨蕃茄濃湯海鮮檬✨最特別係個湯底 唔係單單蕃茄味應該係連埋海鮮一齊整既香濃湯底非常咁特別✨芒果軟殼蟹卷✨就咁食兩個粉麵覺得太單調?可以叫多個米子卷 軟殼蟹從不令人失望😛飲品都幾多選擇配埋野飲 簡簡單單又一餐 👍🏻👍🏻
距離西營盤站只係數分鐘路程

最特別係個湯底 唔係單單蕃茄味
應該係連埋海鮮一齊整既香濃湯底
非常咁特別

✨芒果軟殼蟹卷✨

就咁食兩個粉麵覺得太單調?
可以叫多個米子卷
軟殼蟹從不令人失望😛

飲品都幾多選擇

配埋野飲 簡簡單單又一餐
👍🏻👍🏻
2020-10-18 63 瀏覽
住西環的老友話有間越南/泰國菜抵食,約我英華臺1-6號華輝閣地下2-3號舖,餐廳裝修簡單優雅,我們點左燒牛肉撈檬粉$62,燒牛肉入口軟滑味帶甜,檬粉加酸甜汁開胃又美味。超濃味牛湯浸手切牛肉河$78,是生牛肉片用滾湯浸熟,牛味香濃,牛肉質是軟滑又嫩,配香濃的牛肉湯底,河粉香滑,極不錯👍👍芒果🥭軟殼蟹卷$68,米紙卷包住炸得脆脆的軟殼蟹和生菜、芒果🥭非常香甜又爽脆,清新醒胃。很美味。網絲春卷$38,香口鬆脆,配生菜🥬一齊吃,爽脆可口😊這餐我很滿意老友推介,會回頭再吃。
燒牛肉撈檬

芒果軟殼蟹卷
網絲春卷
網絲春卷$38,香口鬆脆,配生菜🥬一齊吃,爽脆可口😊
這餐我很滿意老友推介,會回頭再吃。
燒牛肉撈檬
芒果軟殼蟹卷
網絲春卷
2020-10-18 44 瀏覽
今日為左去中環donki朝聖而走左轉港島區,順路搵食,就揀左西營盤站附近嘅Just Eat。餐廳外一片空地好空曠好舒服。之前爬過文,見到呢度嘅越南湯河幾吸引,於是就order左呢碗濃味牛湯浸手切牛肉河($78),加牛丸($24),先呷一啖湯,牛味濃郁;之後加檸檬及辣椒粒,口味又去左另一個層次。蒜香牛油雞翼($36):蒜蓉、牛油味都幾突出。香茅串燒牛($40):牛肉夠入味夠惹味。飲品方面,叫咗一杯越式凍檸茶($26)及原個椰青($42);前者有驚喜,茶味有清香。

餐廳外一片空地好空曠好舒服。

濃味牛湯浸手切牛肉河

蒜香牛油雞翼($36):蒜蓉、牛油味都幾突出。

香茅串燒牛($40):牛肉夠入味夠惹味。

越式凍檸茶
越式凍檸茶
2020-10-17 26 瀏覽
高街,港大附近有間越式餐廳Just Eat,陪老闆睇完舖,順便吃晚飯。餐廳風格幾文青feel,感覺幾舒服,未到晚飯時間,客人唔多,呢個季節,越菜最啱食撈檬,我地點咗青蘋果柚子蝦沙律,越式雞,我同老闆分別要咗燒雞同燒牛肉撈檬,飲品要菠蘿冰和青檸梳打。青蘋果柚子蝦沙律清新開胃,有柚子肉、青蘋果、青瓜、腰果、紅蘿蔔絲同花生碎,柚子酸甜唔澀,大蝦手指咁大隻,爽口彈牙👍,越式雞同海南雞好相似,配三款醬料,雞肉去骨,爽滑唔肥,配越式辣汁最滋味😋檬粉大碗,燒雞撈檬雞肉帶香茅香味,燒牛肉醃得夠腍,好入味,比雞肉更出色,檬粉爽滑,撈埋花生碎、莞荽、蘿蔔絲、青瓜絲同酸甜汁,好食到…🤩🤩

2020-10-15
  • 燒牛肉撈檬