2012-02-08 12 瀏覽
之前成日經過依間店舖,, 都比佢個勁大個既胡核夾子吸引住....一直一直都好想知系買咩的,, 終於系早幾個月同朋友入去睇下la... 一入到去先知原來系一間食ice-cream & yogurt的店...見到店舖內周圍都擺放左五同造型的胡核夾子.. 真系好令....未食都已經令我愛上左依到..店員同店主都好nice,,,好好禮貌,, 仲好有耐性甘同我地介紹有咩好食...本來我都五中意食綠茶味既雪糕,, 因為好怕好怕佢有苦澀味...但系我個fd講到好好食甘,,所以試下佢既綠茶雪糕,,,一食..wa.. 真系好好食...完全冇苦澀味..仲好軟滑,,好濃既茶香,,, 除左綠茶雪糕之外,,仲有朱力雪糕同原味的yogurt,,都五錯咖... 全部都系店主自己design,,自己襯出尼..去完一次之後我真系愛上左依到既雪糕,,, 但系凍冰冰既日子,, 去食雪糕真系會凍到咩甘...好在kings n cream 內都有熱飲出售 - 熱朱力&綠茶latte... 個綠茶latte match得岩岩好,,,五會話因為綠茶味大重而cover左奶香...kings n cream 真系一個好好既地方....

未食都已經令我愛上左依到..

本來我都五中意食綠茶味既雪糕,,
因為好怕好怕佢有苦澀味...
但系我個fd講到好好食甘,,所以試下佢既綠茶雪糕,,,
一食..wa.. 真系好好食...
完全冇苦澀味..仲好軟滑,,好濃既茶香,,,
Green tea ice-cream:)
除左綠茶雪糕之外,,仲有朱力雪糕同原味的yogurt,,
都五錯咖...
mango paradise:)
blueberry dream
chocolate night:)
全部都系店主自己design,,自己襯出尼..

去完一次之後我真系愛上左依到既雪糕,,,
但系凍冰冰既日子,, 去食雪糕真系會凍到咩甘...

kings n cream 真系一個好好既地方..... haha,,
一定一定會再去
10個like.............
不過因為系即叫即做,,所以要等等,,,
但點都好la..系值得既!!!!!!
其他
Green tea ice-cream:)
mango paradise:)
blueberry dream
chocolate night:)
  • 綠茶雪糕
2012-02-04 17 瀏覽
一月初,落雨的一天。尋尋覓覓終於搵到呢度,來消耗我的團購卷團購內容是unicorn,有yogurt, green tea, chocolate三種口味。我要的是杏仁脆筒加yogurt店員哥哥仔話,由於係即叫即做,所以要等一陣。大概十分鐘之後,一個巨型unicorn到手了yogurt幾滑,不太酸,還算和我口味但不得不說分量真的很多....雖說是團購$15的價錢買$28的,但絲毫沒有少料!!食到筒底都仲有抵讃!!!!btw, 店員哥哥仔播d歌好正,都係我like架而且佢超級好人,將把遮借畀三個客人仲有兩張團購卷,下次再嚟試其他味))

一月初,落雨的一天。

尋尋覓覓終於搵到呢度,來消耗我的團購卷

店員哥哥仔話,由於係即叫即做,所以要等一陣。

大概十分鐘之後,一個巨型unicorn到手了
真的很大!
yogurt幾滑,不太酸,還算和我口味

食到筒底都仲有

抵讃!!!!

btw, 店員哥哥仔播d歌好正,都係我like架

而且佢超級好人,將把遮借畀三個客人

仲有兩張團購卷,下次再嚟試其他味
真的很大!
1K
2012-01-09
從雜誌剪下$10coupon﹐決定一試﹐其實經過好幾次﹐只是覺得價錢有點貴...入內﹐有一客人()站在店內﹐由於店環境很小﹐所以其實雖然只有一人在內﹐我和男友已經看不清楚有什麼topping了...不過說實話﹐我早就打算點chocolate night店長看見我倆站著多時﹐以為我倆在猶疑﹐還問我們要不要試食﹐又介紹menu﹐服務熱心。但其實我們站著﹐是因為我們以為那個客人在排隊order...等得不耐煩我終於點了chocolate night。我們等了五分鐘左右﹔而那個一開始已在的客人還在...原來他在等窩夫雪糕﹗制作還真需時...後來又有團購客來點窩夫﹐她等了最少十五分鐘...我看著那個窩夫雪糕﹐賣相真是無懈可擊啦﹗大概等十五分鐘也值得吧...﹖只是我有點擔心這家店究竟打算怎樣應付團購這樣彭拜的客量呢﹖我是欣賞這店的執著的﹐但不知道有多少人有這樣的耐性...說回我的chocolate night。餐牌上chocolate night的配料是朱古力醬﹐杏仁﹐棉花糖﹐和cereal。朱古力雪糕很滑很軟﹐配合醬一起吃朱古力味更濃了~(但我那朱古力掌們男友卻說不夠濃﹐和awfully cho

說回我的chocolate night。餐牌上chocolate night的配料是朱古力醬﹐杏仁﹐棉花糖﹐和cereal。朱古力雪糕很滑很軟﹐配合醬一起吃朱古力味更濃了~(但我那朱古力掌們男友卻說不夠濃﹐和awfully chocolate沒得比)這天天氣很冷﹐雪糕溶的不算快﹐但夏天的話就不得而知了。原價$38來說﹐雪糕和topping份量都不算多。本來以這樣精緻的賣相來說﹐$38我覺得是可接受的﹐只是﹐讓我最介意的是﹐cereal對我來說是粟米片...但這裡卻是打碎了的消化餅﹐而且還要放到杯底...吃到最後才沾到小小雪糕...雪糕吃完還有不少碎在底﹐但這樣乾巴巴的我才不想這樣吃餅碎啦...=_=浪費也沒辦法﹐我把他狠狠的丟掉了。

如果再來吃﹐我也許會自選topping吧。
5 分鐘 (堂食)
$28 (其他)
其他
2012-01-02 3 瀏覽
十二月二十四日 (星期六)是日十分寒冷,差不多至得十度。老公仔反提議吃雪糕,話會有另一番滋味,而且可以調節體温(真的嗎)行經登打士街,忽然記起附近一間開了約半載的雪糕店,立刻前往隱約記得店子是以KINGS來做主題,店子放了幾個KINGS公仔,非常可愛。別以為冬天就無人食雪糕,誰知來到已有三位食客在排隊店子售賣雪糕和乳酪,我怕肥,所以還是點乳酪比較健康老公仔則建議一人一杯,因為他想吃朱古力雪糕我們都選了窩夫筒,因即叫即製,所以要等好一陣子期間靚人服務員和我們閒聊,她介紹一下該店的資料原來此店是由兩位八十後親手創立,兩位年青人之前曾在全球最大雪糕公司任職所以對此方面的知識不用懷疑其實,想出來創業,除了可自己做老闆,他們亦有個抱負,就是想大家吃得健康因此這裡的乳酪也是即日鮮製,就是連雪糕都會加少一點糖,我們很喜歡這個概念在等候途中,服務員還送上一少杯綠茶雪糕給我們試味,雪糕質地夠滑,入口清香,綠茶味不太濃,貫徹了"加少一點糖"的概念她不但給予食品試,而且還熱情地說會有新產品推出,就是熱飲!無法子,冬天是對乳酪雪糕店的一個一年一度的考驗,他們要想出辦法來渡過"難關"!等了約十五分鐘後,我的乳酪
十二月二十四日 (星期六)

是日十分寒冷,差不多至得十度。

別以為冬天就無人食雪糕,誰知來到已有三位食客在排隊
店子售賣雪糕和乳酪,我怕肥,所以還是點乳酪比較健康
老公仔則建議一人一杯,因為他想吃朱古力雪糕
多款雪糕組合供選擇
這裡滿是Kings!
多款配料供應
很別緻的時鐘,看時間也可以很有趣味
我們都選了窩夫筒,因即叫即製,所以要等好一陣子
期間靚人服務員和我們閒聊,她介紹一下該店的資料

她不但給予食品試,而且還熱情地說會有新產品推出,就是熱飲!
乳酪窩夫筒
等了約十五分鐘後,我的乳酪窩夫筒率先送上
乳酸味較重,質量較稀
我就特別欣賞其鮮製的窩夫筒,入口十分甜美香脆,與酸味的乳酪互相融合,真的很不錯
朱古力窩夫筒
老公仔的朱古力窩夫筒
朱古力味並不十分濃烈,在奶味中隠隠透出
又因窩夫筒實在香甜得很,簡接令朱古力雪糕之味道顯得較淡
不喜愛吃太濃朱古力的朋友,這裡可能會適合你
2011-12-24
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
乳酪窩夫筒
朱古力窩夫筒
很別緻的時鐘,看時間也可以很有趣味
2011-12-19 13 瀏覽
在街角的小店不起眼,如果沒有擺放個人咁高的Nutcracker像在門外。傍晚時份,人比較多,見有五六人在排隊,店也擠不入,就在附近行幾個字... 轉頭再來,就冇人了。原來要製作這個朱古力脆筒,外面仲要加杏仁,是幾花時間的:中秋時自己整過趣脆Dip冰皮月餅就知道... 步驟一樣。等待朱古力黏在筒上,再冷凍乾脆,等了五分鐘,再加入乳酪等配料,才算完成!乳酪雪糕沒有其他 Frozen Yogurt 那麼酸,但也不甜,口感幾幼滑,脆筒很脆,口感一流,可是...很快溶!未及仔細嚐真味道,便要急急解決溶化滴下的問題!首先是四周,再而是底部... 食到一地都係(街外),再拿多幾張紙巾抹手才能善後。店主好nice,很有passion,努力呀!

等待朱古力黏在筒上,再冷凍乾脆,等了五分鐘,
再加入乳酪等配料,才算完成!
好大個cone! 朱古力脆脆皮整得一絲不苟!!
脆筒很脆,口感一流,可是...
很快溶!未及仔細嚐真味道,便要急急解決溶化滴下的問題!
好大個cone! 要快快口食... 底開始漏了~

店主好nice,很有passion,努力呀!

題外話/補充資料: 用了某團購網的優惠coupon.
2011-11-30
5 分鐘 (外賣自取)
團購
好大個cone! 朱古力脆脆皮整得一絲不苟!!
好大個cone! 要快快口食... 底開始漏了~
2011-12-06 13 瀏覽
久仰這間良心小店用料優質,出品令人驚喜...芸芸...但因旺角並非本人常出沒的地頭,一直都未有動力去品味一番!直至上月買到了$23的團購卷,終於有大模大樣的理由去試試傳說中的滋味了!!脆筒是handmade的新鮮waffle! 鬆脆而且富蛋香,果然沒有欺場!筒外的dark chocolate是即叫即髹上去,配料有5款(爆炸糖,杏仁片,棉花糖,etc)唔記得左兩款我選了最愛的棉花糖,呵呵!果然無錯!和dark chocolate好襯丫>w<而以上精采的配角,竟然洽如其份地把主角影襯得更美妙~說的當然就是店主用心調配的新鮮froyo la~有聞他們的froyo和坊間的"粉製品"絕不能"扯上關係"...哈哈因為所有原料都是新鮮的乳製品,比牛x公司的yogurt(用奶粉溝的)更健康!froyo的質感是軟滑的,沒有冰感乳酸味十足,甜度不高,能想像是非常的真材實料!唯一cone的份量有點驚人,要和友人分享才可幹掉所有froyowahaha...要食晒d froyo先可以嘆埋個cone 丫嘛~估唔到對團購客人都可以如此用心...而且店內大部分的配料均熟店方homemade...良心指
marshmallow waffle cone wiv froyo
久仰這間良心小店用料優質,
出品令人驚喜...芸芸...
但因旺角並非本人常出沒的地頭,
一直都未有動力去品味一番!

直至上月買到了$23的團購卷,
終於有大模大樣的理由去試試傳說中的滋味了!!

筒外的dark chocolate是即叫即髹上去,
配料有5款(爆炸糖,杏仁片,棉花糖,etc)唔記得左兩款

而以上精采的配角,
竟然洽如其份地把主角影襯得更美妙~
說的當然就是店主用心調配的新鮮froyo la~

froyo的質感是軟滑的,沒有冰感
乳酸味十足,甜度不高,能想像是非常的真材實料!

估唔到對團購客人都可以如此用心...
而且店內大部分的配料均熟店方homemade...
良心指數爆燈!!!

下次可以再試其他雪糕和配料,
或許這已經變成了我踏足旺角的最好理由了~
2011-12-04
外賣自取
團購
  • cones
  • froyo
2011-10-31 6 瀏覽
除之前的OK外, 已沒有朱古力軟雪糕是日叫朱古力芭菲, 50%黑朱古力雪糕, 杰身唔易溶, 香滑濃郁配料建議唔好放係底, 比較難筆上黎, 配料有朱古力漿, 消化餅碎, 朱古力粒, 杏仁片, 朱古力脆脆份量足夠, 女士可當一餐飯, 正!
除之前的OK外, 已沒有朱古力軟雪糕
配料建議唔好放係底, 比較難筆上黎,
份量足夠, 女士可當一餐飯, 正!
2011-10-29
5 分鐘 (外賣自取)
  • 黑朱古力雪糕
2011-10-28 14 瀏覽
乳酪店的地理位置偏離了旺角市中心, 幸好鄰近也有不少著名食店, 加上小店懂得運用市場推廣, 開業至今也有不少捧場客熊仔早幾個月前已經想試一下這個以乳酪及一糕為主題的可愛王國.. 店鋪雖骨子, 裝潢卻一點不馬虎, 門口放著高如一個小朋友的胡桃夾子, 店內既有牆上很特別的鐘, 連pre-set的雪糕/乳酪組合都以美麗的畫圖作餐牌, 給我的感覺是整間店都以小孩的世界做中心主題, 與雪糕/乳酪很配襯, 都是有一種童真的甜是晚我倆吃過晚餐後熊仔要求吃雪糕.. 當然想起這間一直引頸以待的小店! 難得當晚就只有我倆, 向店員要了一杯朱古力雪糕的試食, 味很香濃, 有點像雪糕版的”朱奶”… 熊仔一心以為豬仔會要chocolate night, 誰不知竟然選了mango paradise! Mango paradise是以乳酪做basis, 加了麥片、紅莓乾、芒果肉粒、芒果醬、底層更有像消化餅蛋糕底似的脆脆吃起來很有層次感! 先是面頭的紅莓乾配乳酪, 熊仔最喜歡的froyo配搭! 繼而有芒果肉加上芒果醬, 也是在平凡的乳酪上添一點色彩.. 不過其實只吃乳酪也不錯呀, 一向喜歡原味乳酪, 比加了人工味的乳

很喜歡那些圖畫的解說

很有層次感
吃起來很有層次感! 先是面頭的紅莓乾配乳酪, 熊仔最喜歡的froyo配搭! 繼而有芒果肉加上芒果醬, 也是在平凡的乳酪上添一點色彩.. 不過其實只吃乳酪也不錯呀, 一向喜歡原味乳酪, 比加了人工味的乳酪更清新自然

要數到最特別的一定是底層的消化餅脆脆! 雖然不是甚麼新奇的froyo topping, 就是因為二人都沒有expect會有這樣一層脆底, 才叫人最興奮!

整合來說這個乳酪果然叫食客吃後如在天堂般美好, 沒改錯名!
2011-10-27
很有層次感
很喜歡那些圖畫的解說
  • Mango Paradise
2011-10-27 13 瀏覽
**湊B的生活一點不輕鬆,早前媽媽幾乎崩潰! 趁今天精神好一點,快快將寫好的pending食評一併出掉吧! 一場來到旺角,大肚媽媽尚有一個未了的心願,就是一訪這大受好評的Kings N Cream。小店位於廣華街,離地鐵比較遠啊;然而試食後再兜過去就較為近了,真好! 很喜歡它的門面及裝修,充滿童心十分可愛;店內其中一面牆是特別的掛鐘,又是拍照的好地點,當晚態度親切的店員除了提供試食,還主動提出為二人合照,很貼心!  原來小店內只供應一款原味的Froyo,另外兩款綠茶及朱古力味都是雪糕來的;也好,幾欣賞它擺明車馬夠坦白,好過一些店賣著都不知有沒有乳酸味的假Froyo。店員很好的將三款口味都給二人試食,感覺是Froyo味並不夠清新自然,反而兩款雪糕更加好吃,就決定每款來一杯。 小店的定價是:小杯包一款topping賣$25,份量幾乎是雙倍的大杯包3款toppings則賣$35,另外又有些$38連四款指定配料的組合。給我選,當然是可以自由發揮的大杯最抵食又吸引啦,不過老公食力有限,當晚就要了小杯與大杯各一。先講老公的小杯裝綠茶雪糕($25),據店員介紹它家的綠茶口味近似菓匠茶屋,只是奶味沒那

先講老公的小杯裝
綠茶雪糕($25),據店員介紹它家的綠茶口味近似菓匠茶屋,只是奶味沒那麼濃重,事實上成品確是很清幽、頗美味,不過要比較還是菓匠的美味些。配料方面,他選了紅豆,不太甜,與綠茶是良好的配搭,吃得滿意。

貪心又大食的我當然要大杯的
朱古力雪糕($35),其實這裡的朱古力雪糕本身都夠香濃幼滑了,我再加上Oreo、朱古力脆脆粒、Waffle筒(店員很細心的將之置在雪糕中層),最後還額外加上朱古力醬,成品口味超濃厚,朱古力迷可是吃得超級滿足呢!
除了完成一個童話國心願,還賺多了一張可愛的合照,真是很滿足的一個晚上。如果,我說如果,小店能在競爭激烈的旺角支撐數個年頭,真想等小魔頭大些後帶他一道來重溫呢!

註:其他的食評尚有待整理,大家請耐心等待~~~~
  • 朱古力軟雪糕
  • 綠茶軟雪糕
2011-10-07 22 瀏覽
其實我們一開始是想去勝利道另一家雪糕乳酪店,不過經過門前看到有一個木偶,再看看店內的裝飾好像很有趣的樣子,所以就改變主意來這裡試試,所以有時用心的裝修確實能吸引顧客光顧的。牆上掛了好幾幅手畫的畫,介紹四款已經預先配搭好的雪糕芭菲。兩名年輕男女店員很用心的為我們介紹。綠茶是我其中一種愛吃的雪糕口味,既然有賣,當然要試試看,本來店員推介我試試那個綠茶芭菲的,不過我對紅豆麻麻,所以婉拒了,單點一杯大的綠茶雪糕加mochi。綠茶雪糕的綠茶味很濃,奶味亦重,綠茶味在口裡可以last很久,鬆弛就覺得濃過頭,像在喝茶的感覺。玫瑰mochi,甜甜的,真的有玫瑰花香,煙煙靭靭很好吃。秋天悄悄的來了,吃FROYO的人應該會比較少,不知道過了一個冬天之後,最後會剩下哪幾家呢?

$35 (宵夜)
2011-10-02 2 瀏覽
今日同朋友係旺角食完LUNCH,好想食乳酪,佢介紹去KINGS N CREAM本身無咩特別,心唸都係個D乳酪去到門口仲以為係尖沙咀個間KISSXX分店因為實在太多間,太多名,單睇門面真係分唔清入到去叫左個原味乳酪,而朋友仔就叫綠茶雪糕一食就知分別呢間KINGS N CREAM係我去過尖沙咀,銅鑼灣,旺角,澳門咁多間最好食D乳酪同之前食過個D好唔同呢間D乳酪好滑好香濃乳酪味,正!!!綠茶雪糕無得頂!!!同店長傾開先知KINGS N CREAM唔係人地O既分店,係原始舖,只此一家攪到自己有少少籮@@(朋友話雜誌訪問過)但呢間KINGS N CREAM真係真心推介乳酪全都係真材實料唔係用粉開(屬頻瀶絕種O既良心店舖)值得大家支持。︿ ︿。
今日同朋友係旺角食完LUNCH,好想食乳酪,
佢介紹去KINGS N CREAM
本身無咩特別,心唸都係個D乳酪
去到門口仲以為係尖沙咀個間KISSXX分店
因為實在太多間,太多名,單睇門面真係分唔清
入到去叫左個原味乳酪,而朋友仔就叫綠茶雪糕
一食就知分別
D乳酪同之前食過個D好唔同
呢間D乳酪好滑好香濃乳酪味,正!!!綠茶雪糕無得頂!!!
攪到自己有少少籮@@(朋友話雜誌訪問過)
但呢間KINGS N CREAM真係真心推介
乳酪全都係真材實料唔係用粉開(屬頻瀶絕種O既良心店舖)
值得大家支持。︿ ︿。
2011-10-02
7 分鐘 (外賣自取)
  • 乳酪
2011-09-24 7 瀏覽
呢個係我第一次打ge 食評 , 希望可以比到有用ge意見大家 前幾日朋友同我講有間新開ge 乳酪雪糕店幾好,今日終於得閒去試試 , 不過位置都幾偏 , 唔太方便 ..去到店舖見到一d 唔同大小ge胡桃夾子士兵擺設 , 店內氣氛都唔錯 , 整體上環境幾整齊 平時都中意搵唔同ge 乳酪雪糕店試下 , 其實食野都係想食得開心 , 緊係希望得到好ge服務la ~而呢間店ge 店員會主動介紹有咩雪糕揀, 好有耐性, 服務態度值得欣賞 !我最後要左原味大杯 + 3個 配料 , 份量好足夠 , 大大杯 $ 35 好抵雪糕ge 口感好滑好正 , 乳酪唔會太酸岩岩好 ^ ^ , 但唯一可惜ge 係雪糕溶得都幾快下><配料方面我特別推介大家要試下佢ge Rose Mochi (啫係小丸子) ! 呢個 好Q 又唔會痴牙, 好過許 x 山 個d 好多 ! XD唔好意思ge 係我心急得滯食左一大半先記得冇影相><, 下次補返la 整體黎講 , 呢間係乳酪雪糕 唔錯ge 選擇 ^ ^ 希望佢ge 水準可以keep 住咁好la

前幾日朋友同我講有間新開ge 乳酪雪糕店幾好,
今日終於得閒去試試 , 不過位置都幾偏 , 唔太方便 ..

2011-09-23
外賣自取
  • Rose Mochi
2011-09-13 13 瀏覽
同好友食家"乜都放入窿"整完塊大雞排後, 師傅個肚子填滿得八八九九, 應該係時候搵番間甜品店, 咁啱經過呢間食店, 而好友食家"乜都放入窿"對呢間食店讚不絕口, 既然係咁當然機不可失, 於是就同好友食家"乜都放入窿"入左去!其實師傅閒時好少會食甜品, 特別係一個人時, 但同好友食家"乜都放入窿"一齊, 呢個環節從來都唔少得; 入到去食店, 當然係要睇下有咩啱食, 話晒食乳酪雪糕, 所以要諗真啲! 最後師傅就揀左blueberries dream, 而好友食家"乜都放入窿"就揀左green tea!師傅呢杯等左唔係好耐, 當收到blueberries dream發覺都幾大杯, 材料有乳酪雪糕, 藍莓, 金巴利子乾, 紅莓醬, 威化餅同脆脆, 面頭係好多藍莓同金巴利子乾, 而底下就有威化餅同脆脆; 藍莓係鮮果, 入口味道唔酸, 仲相當鮮甜, 加上好清新, 有種好fresh嘅感覺; 相反金巴利子乾同紅莓醬就比較酸, 但酸合埋乳酪本身就剛剛, 不酸不甜, 勁正; 加上乳酪本身相當細滑, 亦唔會太冰太硬, 真的好掂; 不過師傅本身就唔係太鐘意威化餅同脆脆, 因為太乾身, 令到個口感唔太舒服! 至

至於好友食家"乜都放入窿"嘅green tea, 師傅亦試左少少, 發覺綠茶味道非常香濃, 入口後嗰種綠茶味係要一段時間先會散, 但唔會過份, 絕對係師傅食過咁多綠茶味嘅頭三位, 相反丸子就普通, 冇咩特別!

總括黎講乳酪水準都真的不錯, 店員服務有禮, 店內就十分細少, 得少量地方企位, 可幸師傅同好友食家"乜都放入窿"去嘅時間比較夜, 所以冇咩人, 否則都幾擠逼; 價錢就三十八, 作為乳酪雪糕唔算平, 不過做得咁有心機, 肯落咁多料又真係值得讚賞! 師傅還望食店繼續加油, 有機會的話師傅都會再黎, 笑臉絕對一比! 用乳酩雪糕作埋齋後, 師傅真係飽到上心口, 不過同好友食家"乜都放入窿"食飯, 都冇咩邊次唔係食到咁! 仍然期待下次與好友食家"乜都放入窿"的飯局!
blueberries dream
2011-09-07
$38 (其他)
blueberries dream
因為朋友團購買了多張, 叫佢讓了一張俾我, 我同朋友一行二人去找這店.旺角雖然大, 但從沒有想到, 這間鋪開在一個根本平常去旺角從來不去的地方!近廣華醫院, 但係係內街, 鋪面勁細, 我經過了兩次番轉頭才看到, 那時候已經流汗流死了...進到店內, 有冷氣總好過冇冷氣, 細看之下同團購睇到的相片真的差別好大!很多東西, 相中都很特別, 例如士兵公仔, 但來到看到, 想不到是如此細小...問店員, 知道有三種口味, 先請佢俾原味我試, 一試即刻覺得唔掂, 因為自己食開好多間frozen yogurt, 各店特色我都好清楚, 但從來未食過一種原味是沒有yogurt味道! 我馬上向店員提出, 她好有禮貌向我解釋, 為何感覺不酸, 因為是用fresh yogurt, 但我認為這種味道確實不能為大部分人接受的.算吧, 因為這店主打是朱古力和綠茶, 所以我還是有興趣買一杯試試.我買了mix兩種味, topping款少, 揀無可揀下, 揀了店員推介的rose mochi.買了後, 馬上試試, 發覺綠茶的味道比較假, 色澤很綠, 但味道我認為有一兩間我食過的比較好, 幼滑度是ok的, 只是沒有驚喜.朱
綠茶味

朱古力標榜用varlhona, 心想一定不會差得去邊, 但自己整開蛋糕, 都知道varlhona有好多等級, 亦有valhona可可粉, 用不同配置已有很大落差. 朱古力的味道是偏苦的, 但感覺上不算太varlhona, 反而像另一種朱古力牌子, 奶味比較濃, 總之同我想像有距離, 有點失望,

再加上那些所謂的rose mochi - 這東西我已在某店吃過, 一樣味! 這其實不是麻糬, 以我認識, 這應該叫玫瑰小丸子, 我相信大家都知道小丸子和麻糬的分別, 兩者是有很多不同.

山長水遠來到, 可能期望太高, 所以才會失望, 馬上自省: 團購上的內容是否可以盡信? 之前已經試過在H8某頂樓店子團購午飯(不開名,因為沒寫食評),食到一肚氣, 但今次因為團購字眼令我認為是高質產品, 但熟做甜品的我, 我認為要做好這些雪糕, 還得再下點苦功再提升一下吧.

這間店太偏僻, 如果有坐位會更好, 因為那麼遠來到, 但沒位坐又要走, 夏天真令人有點辛苦.
2 分鐘 (外賣自取)
綠茶味
Came here during the month they first opened, and since then there has been some improvement and changes.They now have designed ice-creams and yogurts which remind me of Smile.I was given a loyalty card this time which is really cute, especially the stamps on the card, I liked the chocolate chips and the orange stamp featured on their sample chop card. Although there is more choice, I still chose the plain yogurt with one topping because I felt that their yogurt was really nice on its own it did
Loyalty card sample
My loyalty card
Although there is more choice, I still chose the plain yogurt with one topping because I felt that their yogurt was really nice on its own it didnt need lots of sauce and other topping to compliment it!
I always believe that a good dish/dessert should'nt need to have things added because it is not tasteless.
The yogurt was still as refreshing as my first visit, and it did not have that artificial milk powder taste like in other places.
The guy was really nice because he offered samples their ice-cream without me asking.
For the samples I tried chocolate and green tea, the green tea and chocolate ice-cream was very strong, but nice.
At other places even if you asked, they don't offer samples.
My Froyo was lovely and cold, but NOT ICY.

First visit:

So far, this is my favourite NATURAL FROYO place, but for sweet localised froyo, my favourite place would be ROLL because I like their thick version. But according to healthy Froyo I would pick this place because it dosnt contain much sugar and I loved the tartness of it.

◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
Price: $25 per cup
English menu: yes!
Service: great
Yummy factor: brilliant