2018-04-14
今日放假打算去荃灣運動,當然食個午餐才有力運動,所以揀左快捷簡便的意粉店,而且仲要自家制手作的意粉,一個人黎食都得。意粉是自選醬汁及配料,有5款醬汁,配料有10款,煮法及配搭都以西式日式爲主。我點了明太子醬汁意粉$48,配煙肉$9、炸雞$12、西蘭花$9雖然睇落每款配料都好平,而炸雞有4件是最抵食的,但計計下,個意粉就變到$78,同其他餐廳差唔多。而呢度賣點是自家制手作意粉,加上可自由配搭,所以價錢都還可接受。炸雞大大件夠熱,炸得油份都透出,特別香口。西蘭花都煮得剛好,保持蔬菜的爽脆,顏色又翠綠吸引。煙肉就味道一般,份量是多,但太腍太爛,若脆口點或油香多點更好。明太子唔算好多,由於醬汁較稀,所以意粉掛汁較少,味道不太濃,食完唔膩。來到重點的意粉,的確好好味,有彈性有咬感,看似粗大煮過頭,但原來岩岩好,而且仲可以加錢增量,男仕都夠飽。跟餐$12的自家制冰茶,帶微微橙味同水果香,冰茶超多冰夠哂凍,夏天感覺更好,微甜清爽味道。雖然食物味道都滿意,而且價錢也合理,上菜速度快,環境也光鮮乾淨,只不過服務太差,侍應都不太理客人,由帶位入座、點餐、結賬,都感覺沒人理,當時也很多位,完全不忙,我都是過
炸雞大大件夠熱,炸得油份都透出,特別香口。
雖然食物味道都滿意,而且價錢也合理,上菜速度快,環境也光鮮乾淨,只不過服務太差,侍應都不太理客人,由帶位入座、點餐、結賬,都感覺沒人理,當時也很多位,完全不忙,我都是過左lunch才去,只見侍應傾計玩耍,收銀的比較貼心,才減去不滿感。