2018-11-02 498 瀏覽
Came here for lunch for a colleague's Birthday and food was ok, but service was very disappointed. Perhaps because we made the reservation via other reservation apps with 50% discount. Anyway, very unlikely that I will come back here again.

2018-08-31 578 瀏覽
Very nice restaurant with delightful atmosphere! One of the best Japanese restaurant in Central. Must try!
2018-08-31 512 瀏覽
為健康著想,每星期都會食一次素。但中環真係無咩選擇,直到試左呢間,完全改變我既想法朋友帶我黎呢度食素,所有素食都好驚喜同有水準我諗好多抗拒素食既人都覺得素食味道太單一,但即使我呢個無肉不款既人食完都覺得呢餐好滿足下次我帶多D 人食,試曬佢!

朋友帶我黎呢度食素,所有素食都好驚喜同有水準

我諗好多抗拒素食既人都覺得素食味道太單一,
但即使我呢個無肉不款既人食完都覺得呢餐好滿足

下次我帶多D 人食,試曬佢!
2018-08-06
2018-08-31 270 瀏覽
Nice decor and great food. Will defo come again. Defo worth the price.Good food with nice service. Perfect for dating or family gathering.Went there last month and it was a very good experience. Went there for a team dinner with my co workers.Suitable for Vegan too ! very nice service for children Their wine is very good.
2018-08-18
2018-08-31 322 瀏覽
心血來想食一個日本lunch ,上網睇咗好多間,都揀唔到食邊間,把心一橫,不如去食公司附近既KyotoJoe啦,種類又多價錢又okay, 而且又就到朋友見客時間,所以就決定去食。未夠12點已經去到準備安排入座,人龍都唔算長,好快就被安排卡位。座位寬鬆,最緊要係要食一個好食嘅午餐。刺身嘅種類有好多款選擇,非常新鮮,帶子好大隻,而且好鮮甜。除咗一般嘅刺身選擇之外,重有深海池魚添,肥大肉厚。最欣賞係劍魚腩,同埋油甘魚刺身,兩款都油脂分佈平均。熟食方面,beef Sriracha係個人心水選擇。另外手捲,以為係迷你size,點知原來係好大件,食咗兩件已經覺得好飽啦。食完刺身,即刻好想飲番杯野,呢度除咗有日本飲品之外,竟然重有好多有特式既mocktail,真係有啲意外,相當唔錯!此外,服務員嘅態度非常好,經常有耐性地回答隔離枱嘅問題,友善有禮!

,點知原來係好大件,食咗兩件已經覺得好飽啦。

2018-08-24
5 分鐘 (堂食)
  • Beef Sriracha
2018-08-30 348 瀏覽
Best lunch set in central呢個係其中一個set既火灼呑拿魚超fresh個set仲有個牛肉網燒另跟一碗飯 miso soup 呢個係特選魚生定食黎呢間餐廳必食d魚生超新鮮 再配埋d即磨wasabi食完幾個鐘d鮮味仲係個口徘徊呢個set岩哂d咩都想試下既人有熟食 有魚生 仲有炸物另外友人推介...和牛一口燒定食和牛煮得岩岩好入口既溶下次黎一定要試下!不得不提!呢度既service一流,d staff超細心 ,會定時走黎幫你收碟加茶
Best lunch set in central

另外友人推介
和牛一口燒定食

和牛煮得岩岩好
入口既溶

下次黎一定要試下!

不得不提!
火灼呑拿魚
特選魚生定食
Bento  box
  • 魚生定食
Weekend 約埋女朋友同friends 食飯見app有85折就試吓呢間日本菜位置喺蘭桂坊,其實都幾易搵有趣在於,一開lfit門就兩塊平時居酒屋開門口會見到嘅布,加上燈光較暗,諗咗一諗其實有冇開不過朋友一早到咗,行到入去就坐低就耀猛番D叫咗嘢飲先,cocktails 有特色嘅Ume Mojito雖然樣就同平時Mojito 差唔多,不過飲落就知無咗平時嗰種有氣感覺,變咗另一種清新幾款菜式都係店員推介,態度都好好,尤其個牛肉芥末上枱嗰陣我地想叫佢炒飯配嚟食,佢竟然掉轉建議我地叫白飯,話會同個餸夾啲,絕無hardsell收多啲,一讚。而菜式大部份都相當有水準唯獨沙律有啲普通,相形見拙一路食到個後加嘅帶子薯仔卷已經飽飽地,加埋甜品就相當滿足折咗之後呢餐係$1870.2性價比都算係咁,可以再試下一次!
Weekend 約埋女朋友同friends 食飯
見app有85折就試吓呢間日本菜
位置喺蘭桂坊,其實都幾易搵
不過朋友一早到咗,行到入去就坐低就耀猛番D

而菜式大部份都相當有水準
唯獨沙律有啲普通,相形見拙

一路食到個後加嘅帶子薯仔卷已經飽飽地,加埋甜品就相當滿足
折咗之後呢餐係$1870.2
性價比都算係咁,可以再試下一次!

Sakarita & Ume Mojito
京都沙律
三式刺身
天使香辣三文魚他他
軟殼蟹牛油果卷
牛舌 (兩份)
薄牛肉配青芥辣醬
是拉差薯蓉帶子燒
三式焦糖布甸(額外加多件)
2018-07-13
軟殼蟹牛油果卷
牛舌 (兩份)
薄牛肉配青芥辣醬
是拉差薯蓉帶子燒
三式焦糖布甸(額外加多件)
世界盃期間,中環到處都瀰漫著熱鬧的氣氛。閨密們想要在中環找一個靜靜的地方晚飯聊天,我們最後在網上平台FeedMe Guru那邊找到了一家不錯的日式餐廳,是位於中環的Kyoto Joe,餐廳靜靜的,環境舒適,讓人相當放鬆,也可以談談心了。 說到底是要談心嘛,先來一杯 Johnnie Walker Black Label Highball 也不過份吧,這是餐廳自家調製的,酒精味不重,而且很易入口,我嘛,慢慢的喝一口,邊坐邊享受街景,也享受著與知己談心的時光,在這邊坐一整晚都可以。 今次經FeedMe Guru訂位嘛,所以點這份「神戶和牛舞茸卷」可享有半價優惠,當然不能錯過。話說舞茸的營養價值很高,而且散發著獨特芳香。壽司頂加入來自神戶的和牛,其新鮮且濃郁的味道滲入壽司飯之中。兩者味道相融,和牛幾乎入口即溶,讓人捨不得吞下呢。整件壽司不論在口感、味覺、視覺上,均為食客帶來無窮享受。 綠天使他他 ($220) 以富山火製成的壽司飯揉成厚薄適中的米餅,以80度高溫炸約30秒,製成精緻的脆米餅,飯香依然,而且外脆內軟毫不油膩。米餅上下更各鋪一塊辣紫菜,更可增添口感。此外,食物上更配上師傅精心

綠天使他他 ($220)

以富山火製成的壽司飯揉成厚薄適中的米餅,以80度高溫炸約30秒,製成精緻的脆米餅,飯香依然,而且外脆內軟毫不油膩。米餅上下更各鋪一塊辣紫菜,更可增添口感。此外,食物上更配上師傅精心炮製入口爽口的野菜他他及微微帶辣的自家製醬汁,多重口感,令人一試難忘。

香辣脆呑拿魚腩 ($220)

將切碎的金槍魚腩加入天婦羅碎及香辣調味料,再放在羅馬生菜上,口感爽脆,讓帶有香辣,當然少不了陣陣魚油的香味,幾種味道加在一起,感覺尤其豐富,美味得讓人停不住口。

大蝦海苔卷 ($185)

賣相不俗的壽司卷,以燒烤過的蝦作為以燒過的蝦代替平日的炸蝦作為卷物的主要食材,不但更能保留到鮮蝦的味道,更能把既定的大蝦卷物口味改變,讓人耳目一新。

是拉差薯蓉帶子燒 ($180)

看見「是拉差」,想起小時候跟嫲嫲分享吃是拉差辣椒醬的點滴。這個辣椒醬以辣椒膏、糖、醋等製成,味道略為辛辣,而且也蠻濃烈的。帶子本來就十分鮮甜,加入鹹香的煙肉,還有加入薯蓉以後,整體食落更為豐富,讓我這個澱粉質女孩更為動心。再者,也沒有想過是拉差辣椒醬可以如此配搭的,新穎之餘又美味,不錯。
2018-07-09 982 瀏覽
去老蘭唔食河粉可以去eat 個 sushi仲要係樓上個隻 =P去到老蘭無理由一杯酒都無架開波即係要左杯Johnnie Walker先不過呢杯highball Johnnie Walker比較淡味感覺上酒精濃度唔算高,亦都比較薄都算易入口跟手黎左個香口少少既綠天使他他成個菜都係菜(素) =P個底用左炸過既富山米做成既米餅上面用加左師傅自家制辣汁既野菜入口香辣,脆脆地,岩岩好一口份量試完個素版,跟手食返個用吞拿魚腩做既他他同樣都加左師傅自家制辣汁(果然係食肉先至精神) ^^由於同行女士真係好鍾意綠色救地球要多左份野菜沙律個牛油果睇到師傅刀功唔差旁邊放既幾份大根卷入口幾清爽之後黎返份神戶和牛舞茸卷 <3和牛入口唔洗講啦不過最吸引竟然會係舞茸估唔到呀,個香味同和牛好夾正正子之後再追加個是拉差薯蓉帶子燒呢個都算係fusion 菜是拉差源自泰國,味道比較強烈入口辛辣感較強帶子本身燒過黎會硬身少少最後要左Creme brulee三隻味:有咖啡、抹茶、芝麻自己食左個芝麻芝麻味唔算重同霸道,都幾滑
去老蘭唔食河粉
可以去eat 個 sushi
仲要係樓上個隻 =P
去到老蘭無理由一杯酒都無架
開波即係要左杯Johnnie Walker先
感覺上酒精濃度唔算高,亦都比較薄
都算易入口
跟手黎左個香口少少既綠天使他他
成個菜都係菜(素) =P
個底用左炸過既富山米做成既米餅
上面用加左師傅自家制辣汁既野菜
入口香辣,脆脆地,岩岩好一口份量
試完個素版,跟手食返個用吞拿魚腩做既他他
同樣都加左師傅自家制辣汁
旁邊放既幾份大根卷入口幾清爽
之後黎返份神戶和牛舞茸卷 <3
和牛入口唔洗講啦
不過最吸引竟然會係舞茸
估唔到呀,個香味同和牛好夾
正正子
之後再追加個是拉差薯蓉帶子燒
呢個都算係fusion 菜
是拉差源自泰國,味道比較強烈
入口辛辣感較強
帶子本身燒過黎會硬身少少
最後要左Creme brulee
三隻味:有咖啡、抹茶、芝麻
自己食左個芝麻
芝麻味唔算重同霸道,都幾滑
題外話/補充資料: 呢期係蘭桂坊音樂啤酒節呀
2018-06-28
2018-06-29 1609 瀏覽
又到 Green Monday,今晚食咩好?素食日菜主意唔錯,只不過同伴未能滿足茹素,我又並非那麼 disciplined,咁大家不如少肉多菜、來過半素晚餐,即時想到蘭桂坊的 Kyoto Joe,因為記起她的素食壽司是頗有口碑的。綠天使他他  呢個脆餅真係唔似素,食落都唔覺,味道口感都非常好! 根據解說,底層塊脆餅是以富山米做的壽司飯揉成,然後高溫快炸,確實成功保留了飯香及米醋的清香,上面配合一片韓國辣紫菜,再塗上野菜他他及自家製辣醬,香氣、辣度及口感皆有層次,嚐到多重滋味,怪不得完全冇食素味寡的感覺。香辣脆吞拿魚腩  要對得住我的半素 Green Monday,戒唔到肉都要多食菜,呢款香辣脆吞拿魚腩用生菜包住食。 口感爽脆香辣,原來吞拿魚腩裏面混合了天婦羅碎粒,配合自家製香辣調味料,非常醒胃,唔係太辣,夠濕潤,配羅馬生菜似韓國菜食法!是拉差薯蓉帶子燒  泰國是拉差醬味道濃郁辛辣、非常獨特,創意的配合薯蓉及帶子燒,效果又非常夾,一試難忘!大蝦海苔卷 另一款又靚又好食的卷物,大大隻蝦,特色是以燒烤代替炸蝦,口感不失之餘,食得更加健康。神戶和牛舞茸卷  這個推廣招牌菜相當吸引,日本舞茸

綠天使他他

呢個脆餅真係唔似素,食落都唔覺,味道口感都非常好!

神戶和牛舞茸卷

這個推廣招牌菜相當吸引,日本舞茸菇向來珍貴,獨特芬芳,我非常喜歡,而且營養價值高,配合另一極品神戶和牛,未食已經想像到互相融合的效果。
神戶和牛舞茸卷

艷紅顏色兼且脂肪滿瀉的和牛卷外表,吸睛誘人,和牛脂肪入口即溶,配合舞茸的香、青瓜絲的爽及米飯的軟棉,組合美妙,滿足的享受。這個推廣招牌菜在指定網站訂位有半價。

Highball Johnnie Walker

Johnnie Walker 是蘇格蘭威士忌的經典牌子,雖然是烈酒,加了 sparkling water 及冰之後味道不同,酒精度低,容易入口,不失為一杯可口的夏日雞尾酒飲料。這杯 Highball 是在指定網站訂位增送的。

今晚吃的全部都是將色卷物,雖然並非全素,但主要是魚或蝦,燒蝦代替炸蝦,而炸的食物亦不油不膩,算得上是健康的晚餐,沒有破壞了我們 Green Monday 的理念呀!
2018-06-25
2018-05-27 668 瀏覽
尋晚去食飯,2樓全場 full house,食材全部都好新鮮,直頭食過返尋味~ 我遲咗到,朋友已經叫好晒,一坐低已經有得食,準備得好好。刺身拼盤-有全條池魚、帶子、大拖羅、三文魚腩、牡丹蝦等等,全部都超級新鮮勁鮮甜,個大拖羅入口即溶直頭想再encore,不過少食多滋味多吃壞肚皮😂和牛壽司-用火燒過,一上枱已經好鬼香,先食蛋壽司先,個蛋壽司有少少柚子味好清新。之後再食個和牛壽司,牛脂豐富又係入口即溶,食完齒頰留香,諗起都想再食丫~ 豬豚肉串燒-每人一串,舊豬肉一半肉一半肥,外身燒到香口,剛剛熟又唔會太乾身,必食啊!最後嗰個係吞拿魚他他,佢有得要生菜底或者米通底,個人鍾意生菜底,因為感覺好清新而且唔會痴牙😂呢度只係我食嘅部份菜式,其實好多都好好味,有機會會再黎 ✌🏼
我遲咗到,朋友已經叫好晒,一坐低已經有得食,準備得好好。

2018-05-25 454 瀏覽
係Lunch 時間中環度度都fully booked 既情況下黎左呢間野。Set lunch 平均要 $250,價錢算中上,但服務加食物質素下下。門口果位類似老闆娘既阿姨態度不友善,不屑打招呼之餘仲要黑面。Lunch set 裏面既魚生又淋又霉,絕不新鮮,熟食既燒帶子同豚肉煮到過哂火,硬骨骨😩咁既質素仲好意思charge 二百几幾一個lunch,真係唔明白點解呢間野仲可以存在。
2018-05-09 503 瀏覽
I can not recommend that place! The fish did not seem to be really fresh. The service was also not great. All in all, a place which we will not have to visit again!
2018-04-11 718 瀏覽
一年一度的香港藝術月又來了!今年蘭桂坊與區內12間餐廳以「快樂文化(Happiness Culture)」為靈感,為大家提供一系列又美麗又好吃的藝術菜式。個人來說特別愛吃日本菜,最後就在12家之中揀了Kyoto Joe作為頭炮。如果想知道每家餐廳的藝術菜單,可以去蘭桂坊的官方網站查看。 Kyoto Joe在區內已經䇄立多年 天婦羅菠菜沙尖魚、烤鰻魚、明太子魷魚 頭盤乃是三式小菜。魷魚刺身本身是比較淡味,加上了微辣的明太子就變得有趣得多了。再吃香口的天婦羅,魚肉的味道倒不是太明確,反而是蔬菜比較突出呢。最後才吃最濃味的鰻魚,肥潤可口,真希望可以多吃兩件。 刺身及和牛海膽壽司 先付已經放得很精美,令我對刺身的賣相也期待起來。本來以為只是用一片片刺身切得美美的就算,沒想到竟然是剁碎的一板魚肉,加上紫菜、飯團,砌成如同畫板的樣子,極是可愛!畫畫嘛,就是在畫紙之上用不同的顏色塗上線條色塊,用以表達不同的情感;用在食物之上也可以呢。食客可以用自己的喜好,自製自己出獨家的軍艦,也真好玩呢。一板魚肉刺身之中有拖羅、三文魚、油甘魚、三文魚籽、蟹子,一些青瓜、蘿蔔,味道和顏色都很漂亮,味道也

Kyoto Joe在區內已經䇄立多年

畫畫嘛,就是在畫紙之上用不同的顏色塗上線條色塊,用以表達不同的情感;用在食物之上也可以呢。食客可以用自己的喜好,自製自己出獨家的軍艦,也真好玩呢。一板魚肉刺身之中有拖羅、三文魚、油甘魚、三文魚籽、蟹子,一些青瓜、蘿蔔,味道和顏色都很漂亮,味道也很合襯。要做出好吃的軍艦就顯得不困難了。

和牛海膽壽司 但更令人興奮的是同碟之中的和牛海膽壽司。現在在日本最豪華的料理就是以和牛及海膽砌成的うにくUniku,把最奢華的材料放在一起,又有誰可以抗拒它呢。和牛油脂比較多,入口幾近化開,是濃香;海膽新鮮,用樣的口感味道卻是截然不同甜香,兩者加起來,真的很口吃!

鱈場蟹腳燒 單看樣子沒想到是燒鱈場蟹腳呢,已經是完全去殼,真是懶人的福音。鱈場蟹腳本來味算甜,但配上的沙律醬比較濃味,就有一點搶去蟹肉的風頭了。反而是下面的幾件豆腐,裹滿了芝麻再烤過,香味極盛,真的很美味啊!留意到菜式的擺盤方式近似畫作,也是很精緻呢。

茄子天婦羅 先是有作畫工具、然後是畫作,再下一味的茄子天婦羅就轉投了「裝置藝術」的範疇,不知道大家又認不認同我的看法呢?茄子天婦羅身後的「樹」,「葉子」翠綠可愛,連旁邊的食客都認不住大讚。茄子天婦羅香口,外脆內軟,也很好吃。

香辣拉麵 最後的一道,竟然是一碗拉麵!我也覺得有點驚訝呢。那片豚肉真的很好吃,入口即溶。雖然真的比較肥,但因為湯底的辣度不低,也不會覺得很膩。不怕辣的話也可以連湯喝啊。

焦糖布甸 吃完辣拉麵之後吃甜點就最好了。焦糖布甸有三個口味,分別是綠茶、芝麻、咖啡。我當然是揀了咖啡口味啦,超意外的是咖啡味很重很好吃!而布甸質感做得嫩滑,真希望份量可以大一點。

Kyoto Joe Savouring Art 2018 的特別菜單定價大約是一人HK$450-HK$550,真正把「食」提昇到另一個層次,玩味十足。只可惜是其間限定,大家一定要把握時間去吃啊。

2018-02-19
2018-03-29 2306 瀏覽
正值藝術月,各個藝術活動都進行得如火如荼,許多餐廳都相繼推出Art Menu。碰巧上星期正好有時間與朋友相聚,就選擇有Art Menu供應的Kyoto Joe,不用費神點什麼。其次就是我們皆是相機食先的人,一起拍照,實在開心。 頭盤三點先來,賣相簡潔明精緻,以雪白的墨魚捲成一朵白花,上面放有鮮香的明太子,彷如盛開中的白玫瑰;中間的是鰻魚與醋漬昆布,昆布正好中和了鰻魚的油膩;而最後的是菠菜捲著沙錐魚做成的天婦羅,入口甘香,不錯的幾道前菜。 相信這道刺身與壽司的組合會是全餐的焦點所在,擺盤活像一個填色畫板,有著鮮豔的顏色,加上師父將DIY的概念融入食物中,大家可按喜好做成喜歡的壽司,當中就有拖羅蓉、三文魚蓉、油甘魚蓉、三文魚籽及飛魚子等等,真是好玩又好吃。可是,旁邊的大拖羅壽司卻內有玄機,不但油潤肥美,中間卻夾著鮮甜的馬糞海膽,整位壽司真是入口即溶,非常的好吃。 接著的鱈場蟹腳燒有著混亂中之美態,加上細心的師父們早已將烤好的蟹腳拆下肉來,令大家吃到方便又乾淨。另外,蟹肉下面的是炸湯葉,口感有點硬,但感覺新鮮。 除了壽司及燒物外,還有天婦羅,但它不是一般的茄子天婦羅
相信這道刺身壽司的組合會是全餐的焦點所在,擺盤活像一個填色畫板,有著鮮豔的顏色,加上師父將DIY的概念融入食物中,大家可按喜好做成喜歡的壽司,當中就有拖羅蓉、三文魚蓉、油甘魚蓉、三文魚籽及飛魚子等等,真是好玩又好吃。可是,旁邊的大拖羅壽司卻內有玄機,不但油潤肥美,中間卻夾著鮮甜的馬糞海膽,整位壽司真是入口即溶,非常的好吃。
除了壽司及燒物外,還有天婦羅,但它不是一般的茄子天婦羅,炸得香脆可口後,還淋上甜酸汁,非常惹味。
最後,還有一個香辣拉麵,份量不多不少,剛好夠飽。湯底鮮味帶點辣,而且豬腩肉入口即化,味道不錯。
甜品的份量有點到喉不到肺,皆因味道真實好吃,這個焦糖布甸分別有抹茶、咖啡及芝麻,小弟就喜歡香濃的芝麻香,好好味。