呢條街有幾間餐廳都極俱人氣❤️‍🔥,今次介紹呢間橙色門口嘅Spanish小店,舖頭細細座位唔算多,有bar枱可以望住廚房👨🏼‍🍳,幾張細枱最多坐到4人,裝修簡單但七彩嘅特色牆磚增添唔少西班牙風味🇪🇸。Menu簡單一頁過,但都概括左西班牙出名嘅傳統菜式,本地年輕人班底,feel到佢地好有heart呢💪🏻~1️⃣ Mushroom Croquetas $19/pcs ; Crab Croquetas $19/pcs每枱必叫嘅tapas,bite size最啱做第一道菜💁🏻‍♀️,雖然未夠乾身就放上牛油紙顯得有點油淋淋,不過咬落無浸油出嚟😂,兩款都做到外脆內軟,入面嘅餡好creamy,個人更加鐘意蟹肉🦀。2️⃣ Tortilla with Spicy Chorizo $92店員推介亦係小偏喜愛嘅tapas之一,趁熱切開見到中間有流心蛋漿🥚,蛋味香濃,入面有唔少薯粒🥔不過chorizo就相對較少,調味balance得剛好🧂,portion亦適合2-4個人share。3️⃣ Hanger Steak $168封門柳係signature of the day,上枱時已經切好一片片🥓,7成熟中間粉嫩紋理清晰,賣相好

3️⃣ Hanger Steak $168
封門柳係signature of the day,上枱時已經切好一片片🥓,7成熟中間粉嫩紋理清晰,賣相好吸引👀!肉質口感鬆軟無筋,每啖都有肉汁,呢個價錢唔可以同高級扒房頂級牛肉相比,但都有肉味😋,墊喺底嘅薯蓉成功吸收晒肉汁同秘製醬汁嘅味道,性價比幾高👍🏻!

4️⃣ Red Prawn Paella $288
Paella入面呢款最吸引😍,鑊仔portion係一人份量但係for 2人 sharing都可以。飯只有薄薄一層,最吸睛都係隻紅蝦🦐,來貨都唔便嫁,所以通常用得佢做食材嘅paella都會定價高D💰,食落鮮甜無比。飯粒索晒蝦嘅精華味道超濃郁😋,食得出係用左大量蝦殼同海鮮熬製嘅高湯煮成🦐,不過未夠乾身無飯焦。

5️⃣ Sangria $68
食Spanish必配Sangria🍷,個人喜歡酒味濃少少,餐廳調得味道偏甜,酒味較輕,飲多幾杯都唔怕😝。

通常想食Spanish都會諗起去港島,但係如果住九龍區嘅人想近近地有間小店,合理價錢食到質素唔錯嘅Spanish,小編都會推介呢間🫶🏻。開業好一段時間,餐廳已經有唔少fans,平日晚都滿座,嚟之前記得book位啦📲!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.地址就在人氣咖啡店旁的西班牙菜餐廳以後去開MCL睇戲又多一個選擇了☺️餐廳環境不大 當天去也預約滿了 可見口碑不錯.松露蘑菇可樂餅 / 蟹肉可樂餅 $19坐下後先迎來了兩款即炸熱辣辣的可樂餅可樂餅的份量不大 作為餐前小食剛剛好呢!炸至外脆內軟 蘑菇味那款的蘑菇味真的很重 蟹肉味那款除了絲絲蟹肉外 調味也是很惹味呢!.傳統煎蛋餅配辣肉腸 $92每次到西班牙餐廳看到有必叫的蛋餅~蛋餅內放滿滿充滿鹹香的西班牙辣肉餐!每一啖都食到,很惹味!也比較飽肚.西班牙蒜油蝦 $108蒜片蝦充滿著蒜香味,但又不會蒜到有苦味味道是剛剛好,用麵包蘸上蒜香汁食很討喜.西班牙海鮮飯 $258主食叫左西班牙海鮮飯 佢地既份量岩2人享用面頭有蝦、青口和蜆肉等 食得出是新鮮的海鮮飯味道調得惹味 飯芯仍保留點咬口就係飯的份量比想像中小了點 可以多返點會較好.西班牙油炸鬼 $78飯後甜品必來一份西班牙油炸鬼🤤油條炸得不油膩 簡單蘸上朱古力醬已經很不錯

地址就在人氣咖啡店旁的西班牙菜餐廳
以後去開MCL睇戲又多一個選擇了☺️
餐廳環境不大 當天去也預約滿了 可見口碑不錯

松露蘑菇可樂餅 / 蟹肉可樂餅 $19
坐下後先迎來了兩款即炸熱辣辣的可樂餅
可樂餅的份量不大 作為餐前小食剛剛好呢!
炸至外脆內軟 蘑菇味那款的蘑菇味真的很重
蟹肉味那款除了絲絲蟹肉外 調味也是很惹味呢!

傳統煎蛋餅配辣肉腸 $92
每次到西班牙餐廳看到有必叫的蛋餅~
蛋餅內放滿滿充滿鹹香的西班牙辣肉餐!
每一啖都食到,很惹味!也比較飽肚

西班牙蒜油蝦 $108
蒜片蝦充滿著蒜香味,但又不會蒜到有苦味
味道是剛剛好,用麵包蘸上蒜香汁食很討喜

西班牙海鮮飯 $258
主食叫左西班牙海鮮飯 佢地既份量岩2人享用
面頭有蝦、青口和蜆肉等 食得出是新鮮的
海鮮飯味道調得惹味 飯芯仍保留點咬口
就係飯的份量比想像中小了點 可以多返點會較好

西班牙油炸鬼 $78
飯後甜品必來一份西班牙油炸鬼🤤
油條炸得不油膩 簡單蘸上朱古力醬已經很不錯
  • 蟹肉可樂餅
  • 傳統煎蛋餅配辣肉腸
契媽同我慶祝生日,揀左九龍長沙灣區一間迷你西班牙餐廳,不過食物就同餐廳一樣甘迷你,而且性價比超低,偶然經過試一次就好,專登去既話距離地鐵站係有啲路程既。路線係EXIT C2一直穿過屋村同埋商場,然後離開商場後向左行一直行到尾,見到“耶穌愛你”既樓宇轉左行進入內街就會見到。餐廳內里環境用上橙紅色牆身,配合西班牙民族風情。如果四人前來,才能坐普通位置,二人前來一律要坐高枱位置,靈活性相對較低。餐廳只有兩頁紙,酒佔了一頁,食物選擇不多,不過只要做得夠精,選擇少其實不成問題。🧆松露蘑菇可樂餅🧆 ($19一粒)本身落單點了一個試試,餐廳員工說只是小小一舊,絕對不夠分,建議我們點兩舊。上碟的時候,確實嚇了一跳,認真的很迷你。😆餅身不能再分一半,因為它屬於軟身質地,內里的蘑菇很少,也不太吃到松露味道,可能是因為餅上面的蛋黃醬搶走了松露的香氣!?🤔🐟傳統煎蛋餅配鱈魚🐟 ($92)這個蛋餅雖然小小一碟,不過相當飽肚,內里也相當多份量的薯仔粒,也有鱈魚,不過鱈魚調味過咸,咸得媽媽要立刻要了一瓶汽水。西班牙海鮮飯 ($258)份量只有薄如紙的一層,味道有點苦澀味,就在我們吃了一口再相互對望時已經感覺味道奇怪

兩舊松露蘑菇可樂餅

🧆松露蘑菇可樂餅🧆 ($19一粒)
傳統煎蛋餅配鱈魚

🐟傳統煎蛋餅配鱈魚🐟 ($92)
西班牙海鮮飯

西班牙海鮮飯 ($258)
份量只有薄如紙的一層,味道有點苦澀味,就在我們吃了一口再相互對望時已經感覺味道奇怪,餐廳老闆(?!?)走過來要我們提供意見,他建議我們擠點檸檬汁會辟除苦澀味,不過作用不大。除了份量不值這個價錢,青口也太迷你了,蝦卻還好,只是這個價錢的西班牙海鮮飯,應該可以在味道和份量方面有所進步。
西班牙油條

最後就是西班牙油條,感謝餐廳的心意,字體寫得很美,西班牙油條相對軟身,面層鋪上大量肉桂粉,個人較喜歡硬身少少的油條。雪糕小小一球,奶味較重,朱古力醬應該是黑朱古力吧,不太甜的感覺剛剛好,為這頓飯劃上句號。
2023-06-16
傳統煎蛋餅配鱈魚
2023-06-17 164 瀏覽
🐽呢間西班牙餐廳係長沙灣都幾出名😎平日夜晚都坐滿哂!。👅西班牙紅蝦飯($308)成日食海鮮炒飯,今次食下紅蝦飯先🦐大大隻紅蝦係飯面,隻蝦有鮮味但質感唔太爽彈😕個飯有蝦既鮮甜味,個汁亦夠creamy唔會好乾👌🏻但飯粒偏硬,食起黎係有咬口,但淋多少少會好啲😗。👅可樂餅($19/pc)試左松露蘑菇、蟹肉同墨汁魷魚味😃可樂餅炸到外皮脆口亦唔會油淋淋👍🏻松露蘑菇味道最突出,蟹肉就幾惹味😌。👅煎蛋餅配鱈魚($92)西班牙蛋餅唔係間間餐廳都好食嫁,呢到既蛋餅真係幾唔錯😝蛋餅夠厚,而且蛋皮唔會好乾!入面有滿滿既薯仔粒🥔食到鱈魚肉既咸香味!加埋面頭既沙律醬汁酸酸甜甜好夾😋。👅西班牙油炸鬼($78)食埋個churros就完滿啦😆churros夠實正脆口,點朱古力醬食好邪架🍫點雲尼拿雪糕食冷熱交融都好正!
🐽呢間西班牙餐廳係長沙灣都幾出名😎平日夜晚都坐滿哂!

👅西班牙紅蝦飯($308)

👅可樂餅($19/pc)

👅煎蛋餅配鱈魚($92)

👅西班牙油炸鬼($78)
2023-06-16 114 瀏覽
La Barra Tapas Spanish Restaurant 餐廳有個午餐set有多款西班牙美食有前菜、主食、甜品同飲品前菜我就睇岩咗呢兩款炸魷魚圈鬆脆好味魷魚新鮮爽口。西班牙蒜油蝦蒜油蝦好入味,蝦肉彈好食呀。主菜有魚、豬、牛同西班牙海鮮飯我叫咗西班牙海鮮飯 海鮮有大蜆青口大蝦個飯先係精粹。吸收哂啲海鮮味正呀😋西班牙牛勒骨配咗青椒仔脆麵包同紅蘿蔔絲牛勒骨煮得好淋入味又好食呀!甜品意大利雲尼拿雪糕飲品Earl greyCamomile

餐廳有個午餐set
有多款西班牙美食
有前菜、主食、甜品同飲品
前菜我就睇岩咗呢兩款

炸魷魚圈
鬆脆好味魷魚新鮮爽口。

西班牙蒜油蝦
蒜油蝦好入味,蝦肉彈好食呀。

主菜
有魚、豬、牛同西班牙海鮮飯
我叫咗

西班牙海鮮飯
海鮮有大蜆青口大蝦個飯先係精粹。
吸收哂啲海鮮味正呀😋

西班牙牛勒骨
配咗青椒仔脆麵包同紅蘿蔔絲
牛勒骨煮得好淋入味又好食呀!

甜品
意大利雲尼拿雪糕

飲品
Earl grey
Camomile

1K
2023-06-14 1849 瀏覽
成日去D2 Place 或者MCL 睇平戲, 今次就決定試試附近呢間人氣Spanish小店, 橙色門口. 舖頭座位唔算多, 今次就坐bar枱望住廚房👨🏼‍🍳七彩嘅特色牆磚好有西班牙風味🇪🇸不過太full house 就影唔到相啦. Menu簡單一頁但其實舖面後面Bar枱牆身仲有有Today's Special menu蟹肉可樂餅可樂餅 $19Crab Croquetas 每枱必叫嘅tapas, 剛好嘅bite size. 炸得外脆內軟. 入面嘅餡好幼滑creamy, 切開見到絲絲蟹肉帶點鮮味🦀西班牙海鮮飯 $248Paellas Seafood 面層海鮮有蜆、青口同蝦, 飯量薄薄一層, 比較有咬口, 飯粒索左海鮮熬製嘅高湯味道, 如果有飯焦就更perfect 卡斯提亞烤乳豬 $380Cochinillo Asado Menu 寫限量供應, 朋友好想試. 好彩我哋晏晝去, 無reserve 即場落單都仲有. 乳豬皮脆卜卜, 皮下肉質軟嫩juicy, 而且掃有herbs 香料 食落口感豐富, 先脆而軟腍, 啖啖肉帶香草味而又唔會好油膩, 一邊仲有配嘅微酸 sauce. 如果可以多d pic

蟹肉可樂餅可樂餅 $19
Crab Croquetas

西班牙海鮮飯 $248
Paellas Seafood

卡斯提亞烤乳豬 $380
Cochinillo Asado

食落口感豐富, 先脆而軟腍, 啖啖肉帶香草味而又唔會好油膩, 一邊仲有配嘅微酸 sauce. 如果可以多d pickles 或者salad 另上可以refreshing 一下就更好啦, 因為有一點veggie 係底墊完都油油哋.

西班牙油炸鬼 $68
Churros
即炸起脆卜卜, 另配上黑朱古力醬🍫同vanilla ice cream. Dark choc sauce 真係超香濃又唔會太甜, 正.
不過好似拈左sauce 肉桂就唔係好食到🤣🤣 好食

Ps 晏晝剛開門無耐入去, 餐廳好快full house. 聽店員講原來平日晚都滿座, 想黎記得book

• 烤乳豬
  • 蟹肉可樂餅
2023-06-11 91 瀏覽
店面超級細間,但唔算非常應聲,所以成個用餐環境唔會太嘈店員上上下下都好親切,價格整體黎講都算親民Croquetas 可樂餅$18/pc試左crab同squid,兩款都好食,炸得香脆內軟,真材實料,不過係有dd油膩感Tortilla with salt Cod 鱈魚蛋餅 $88超級好食!鬆鬆軟軟既蛋餅,口感有d似玉子燒,cod唔會太搶,加埋上面既醬汁好夾Seafood paella $248paella好多海鮮,但係個味道真係唔係我的菜,鮮同腥一線之差,但我今次覺得係偏腥,係濃濃蝦頭入面果d 果種腥味而且太水汪汪了……off menu的steak見到人地食我地就指住要,原來menu冇架,我都唔係好記得幾多錢睇落細細碟,不過成碟啖啖肉,牛肉質軟軟嫩嫩,熟度適中,但牛味略嫌有點淡Churros 我呢個唔係menu size,就咁睇係menu size既一半黎(full size $68)好好食!churro同平時食開瘦瘦長長既唔一樣,呢度係肥肥短短,但咁樣仲更加鬆軟,更好沾醬Basque cheese cake $78細細個完整上,唔係一slide slide咁中間好濕潤好軟綿綿,唔係好成型
店面超級細間,但唔算非常應聲,所以成個用餐環境唔會太嘈
店員上上下下都好親切,價格整體黎講都算親民

Croquetas 可樂餅$18/pc

Seafood paella $248
而且太水汪汪了……

off menu的steak

Basque cheese cake $78
細細個完整上,唔係一slide slide咁
中間好濕潤好軟綿綿,唔係好成型,有d似炒蛋咁,芝士味好香濃
午餐
  • 傳統煎蛋餅配鱈魚
2023-06-06 174 瀏覽
放工約左朋友食飯朋友就帶左我去長沙灣食西班牙菜先叫左前菜蟹肉可樂餅表面炸得好脆身,中間好Creamy食到少少蟹肉既味道深海八爪魚調味好夠配埋Creamy既薯蓉八爪魚口感好彈牙,味道唔錯然後係傳統煎蛋餅,內餡揀左鱈魚煎蛋餅食落好有層次有蛋汁、薯粒同鱈魚食落幾夾,而且口感十足有蛋香最後就係主菜西班牙海鮮飯海鮮有蝦、青口同蜆加少少檸檬汁係海鮮更鮮味個飯調味好濃郁,有少少焦香,唔錯整體食物水準唔錯,值得一試
放工約左朋友食飯
朋友就帶左我去長沙灣食西班牙菜
先叫左前菜蟹肉可樂餅
表面炸得好脆身,中間好Creamy
食到少少蟹肉既味道
深海八爪魚調味好夠
配埋Creamy既薯蓉
八爪魚口感好彈牙,味道唔錯
然後係傳統煎蛋餅,內餡揀左鱈魚
煎蛋餅食落好有層次
有蛋汁、薯粒同鱈魚
食落幾夾,而且口感十足有蛋香
最後就係主菜西班牙海鮮飯
海鮮有蝦、青口同蜆
加少少檸檬汁係海鮮更鮮味
個飯調味好濃郁,有少少焦香,唔錯
整體食物水準唔錯,值得一試
蟹肉可樂餅
2023-06-01
蟹肉可樂餅
長沙灣一間人氣相當高企,熱鬧非凡既高質西班牙餐廳—La Barra Tapas Spanish Restaurant,繁忙時間人頭湧湧,有種日本居酒屋既感覺🍶 餐廳食物主要以精緻菜餚為主,例如西班牙蒜油蝦,𧎚肉爽口彈牙,配上蒜油香惹味十足;兩款可樂餅亦同樣出色,外層炸到脆卜卜,而內層餡料香軟入味~ 個人非常喜歡餐廳整體氛圍,侍應亦非常熱情招待,令整個用餐體驗更加有溫度,難怪吸引到好多食客放工三五成群到訪🍴
2023-06-02 79 瀏覽
位於長沙灣的 La Barra Tapas Spanish Restaurant🇪🇸🇪🇸主打正宗西班牙菜式,餐廳裝潢深有西班牙色彩,最喜歡餐廳有一張L型嘅Bar 枱客能面向開放式廚房,與廚師可以直接交流,可以把酒談歡,甚有氣氛餐廳整體的設計充滿西班牙色彩。餐廳有九成以上的食材都是海外入口,更有大部分食材自不計成本由西班牙購入,而西班牙菜特別注重醬汁的配搭,這裏堅持每日新鮮自家調配醬汁,希望客人能享受到正宗的西班牙風情。🧆▪️Mushroom Croquetas松露蘑菇可樂餅用了麵粉、牛奶製成,有淡淡的牛乳香,松露蘑菇可樂餅用上等黑松露醬及牛肝菌製成,外脆內軟,香菇味特濃🦑▪️Squid Croquetas墨汁魷魚可樂餅墨汁可樂餅混入墨汁、龍蝦湯、魷魚粒,口感充滿墨魚香,鮮味濃郁🫑▪️Padron Peppers 炸西班牙小青椒炸西班牙小椒,軟軟腍腍好Juicy ,一點也不辣,一開始吃感覺帶有濃濃的青椒味,細細吃著又有一點點甘,加上海鹽和橄欖油,越食越好食🍤▪️Gambas al Ajilo 西班牙蒜油蝦大蝦爽口又彈牙,香濃蒜油味道,配合西班麵包,食完口腔充滿蒜頭香,麵包點上蒜蓉橄欖油一齊食,好

🧆▪️Mushroom Croquetas松露蘑菇可樂餅

🦑▪️Squid Croquetas墨汁魷魚可樂餅

🫑▪️Padron Peppers 炸西班牙小青椒

🍤▪️Gambas al Ajilo 西班牙蒜油蝦
大蝦爽口又彈牙,香濃蒜油味道,配合西班麵包,食完口腔充滿蒜頭香,麵包點上蒜蓉橄欖油一齊食,好滋味,由於蒜油和麵包太好食,我哋額外再追加一份八件的麪包,唔好浪費美味的蒜油

🇪🇸▪️Chorizo Fideua 西班牙辣肉腸短麵
今餐最驚喜係這碟短麵,之前未試過,西班牙短麵似斷晒嘅廣東米粉,好腍滑,烤過味道帶點焦香,薄薄一層份量剛好,自家制嘅醬汁絕對係精粹,味道好濃,西班牙辣肉腸有點像血腸,濃味帶煙韌,喜歡

🐷▪️Iberico Pork Presa 黑毛豬肩胛肉
伊比利亞豬帶獨特榛果芳香,油潤的脂肪滲透肉內,肉質鬆軟,帶點彈牙,最欣賞佢自家調製嘅醬汁,配上伴菜刨成薄片的香瓜和茄子,非常美味

🍩▪️Churros 西班牙油炸鬼
最喜愛食Churros,炸得香脆沾滿砂糖,配上濃調嘅朱古力醬,簡直就是最佳拍檔,這裏嘅特色是配雲呢拿雪糕,好幸福既一個甜品

🍹▪️Sangria
食西班牙菜都一定飲嘅西班牙果洒,紅酒味不算太濃烈,同時又帶有水果的各種甜味香氣,清甜好飲 ,水果吸收了果酒的味道,帶點洒香

🧉▪️Ice Coffee
冰凍微微甘苦冇糖的黑咖啡,在炎炎夏日配上一顿美味的西班菜也相當不錯

• churros
  • 松露蘑菇可樂餅
  • 炸西班牙青椒
2023-05-31 93 瀏覽
📍La Barra Tapas長沙灣福榮街512-518號依時大廈地下A舖 🦔⸒⸒松露蘑菇可樂餅食落松露味香 仲有蘑菇粒 口感唔錯🥰墨汁魷魚可樂餅可樂餅食落去外脆內軟 入面有唔少墨汁 仲有魷魚😍 西班牙蒜油蝦麵包食落去好脆口 蝦嘅份量都唔少 蒜味濃郁配埋一齊食唔錯🤓魷魚墨汁海鮮短麵 $168西班牙短麵食落去口感幾特別 有啲似斷咗嘅米粉🤣短麵嗰邊脆脆地 下面仲有滿滿嘅墨汁😋 魷魚彈牙有咬口 好味!精選魚塊配薯蓉意瓜 $168魚嘅皮煎到脆口 而且魚肉鮮甜下面有啲黃瓜、青瓜同埋蕃茄 解膩黑毛豬面頰肉 $188冬菇同埋豬肉都炆得好淋 食落去一啲都唔鞋而且好入味😋 好好食推介!甜品Italian Gelato (Vanilla)食完飯食返嗰雪糕就最正🤓 雪糕雲呢拿味香 橙汁下面有唔少橙蓉 飲落去唔會好甜蘋果汁飲落去酸酸甜甜 蘋果味香柑桔汁三款入面小編最愛呢款!有少少苦甜味 而且柑桔汁唔係成日都有得飲🔖 @labarra_csw
📍La Barra Tapas

配埋一齊食唔錯🤓

魷魚墨汁海鮮短麵 $168
西班牙短麵食落去口感幾特別 有啲似斷咗嘅米粉🤣
短麵嗰邊脆脆地 下面仲有滿滿嘅墨汁😋
魷魚彈牙有咬口 好味!

精選魚塊配薯蓉意瓜 $168
魚嘅皮煎到脆口 而且魚肉鮮甜
下面有啲黃瓜、青瓜同埋蕃茄 解膩

黑毛豬面頰肉 $188
冬菇同埋豬肉都炆得好淋 食落去一啲都唔鞋
而且好入味😋 好好食推介!

甜品Italian Gelato (Vanilla)
食完飯食返嗰雪糕就最正🤓 雪糕雲呢拿味香

橙汁
下面有唔少橙蓉 飲落去唔會好甜

蘋果汁
飲落去酸酸甜甜 蘋果味香

柑桔汁

🔖 @labarra_csw
Bookmark 咗呢間西班牙餐廳好耐,又有朋友生日就帶咗佢去慶祝同試下🎂🎉餐廳入面座位唔多,所以大家去之前記得要訂定位呀!餐廳牆壁用咗好多塊富有西班牙風味嘅特色磚,好有feel~🥰Sangria $68天氣實在太熱啦,去到餐廳第一步咩都唔洗講,就即刻叫咗佢最特色嘅Sangria 解解渴先😍味道好fresh 同好有果香味,爽😌💦Mushroom Croquette $19Crab Croquetas $19Squid Croquette $19見佢有3 款可樂餅,我哋就每隻味叫咗一舊share。上枱嘅時候,員工都好好咁同我哋講話一開始要食咗蘑菇先,跟住食蟹,最尾先食墨魚,可樂餅炸得啱啱好,出面唔會太乾,入面個餡仲係好濕潤,我哋食完之後都一致認同Crab Croquetas 係最好食,必叫呀!🤤Gambas al Ajillo $108嚟到西班牙餐廳又點可以唔嗌最有特色嘅蒜油蝦,蒜同蝦簡直係perfect match, 配一條條嘅法包包皮點埋油去食,冇得輸🥹Octopus a la Gallega $168見到餐廳mark 咗廚師推介,就叫嚟試下,點知真係好有驚喜❤️上面嘅八爪魚煮得好淋,

Sangria

Gambas  al  Ajillo

Gambas al Ajillo $108

Octopus  a  la  Gallega

Octopus a la Gallega $168
見到餐廳mark 咗廚師推介,就叫嚟試下,點知真係好有驚喜❤️上面嘅八爪魚煮得好淋,配埋調味粉同香滑薯蓉,好出色!👍🏻

Paellas  Seafood

Paellas Seafood $258
西班牙炒飯上面啲海鮮好新鮮,下面嘅炒飯底吸哂啲海鮮汁,啖啖大滿足🥰

Churros $78
事先係openrice mark 左係慶生,所以店員上枱個時幫我地用朱古力寫咗Happy Birthday 落隻碟度🫶🏻呢度嘅Churros 果然名不虛傳,外脆內軟再加埋每一條嘅表面有滿滿嘅肉桂粉,點埋側邊嘅雲呢拿雪糕同朱古力醬,一冷一熱,冰火交融,嚟到一定要嗌呀🥹🥹❤️

Overall 對呢間小店好滿意,而且店員全部都好nice 好friendly知道我有個friend 黎m 即刻主動俾杯暖水佢,好warm🫶🏻 會再幫襯❤️
2023-05-20
Octopus  a  la  Gallega
Paellas  Seafood
  • churros
2023-05-30 1872 瀏覽
bookmark jor呢間西班牙餐廳好耐 最近見行開長沙灣呢邊就過咗嚟試試佢😛小店位置唔算太多 不過裝修牆磚好colourful 有西班牙🇪🇸特色🏋️我哋係中午時間過嚟嘅menu lunch set為主包entrance、main、dessert& drinkEntrance 我哋揀咗Gambas al Ajillo 西班牙蒜油蝦熱辣辣蝦肉彈牙 蒜油味十足 香濃🧄配埋脆卜卜嘅多士食👍🏻Mushroom Croquetas 松露蘑菇可樂餅可樂餅外脆內軟 一咬落去爆出香濃味道松露蘑菇味😍 食兩舊實在係唔夠(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)MainSpanish Spring Chicken 西班牙燒春雞 $188熱辣辣新鮮焗起嘅🐓肉汁鮮嫩 仲有蕃茄同埋🫑伴碟 夠晒開胃^ω^lberico Pork Presa 黑毛豬肩胛肉 $208黑毛豬肉味濃郁,🐷仲要有少少微紅唔會太熟🥰香口嘅油脂,咬落肉質軟嫩加埋西班牙青椒🫑正DESSERTItalian Gelato (Vanilla)一粒粒雲呢拿籽,香滑十足Drink Apple cider 餐廳serve嘅係Maeloc牌嘅有機蘋果酒,好清新又唔太甜,唔多飲酒嘅我
我哋係中午時間過嚟嘅menu lunch set為主
包entrance、main、dessert& drink

Entrance
我哋揀咗Gambas al Ajillo 西班牙蒜油蝦
熱辣辣蝦肉彈牙 蒜油味十足 香濃🧄配埋脆卜卜嘅多士食👍🏻

Main
熱辣辣新鮮焗起嘅🐓肉汁鮮嫩
仲有蕃茄同埋🫑伴碟 夠晒開胃^ω^

DESSERT
Italian Gelato (Vanilla)
一粒粒雲呢拿籽,香滑十足

Drink
Apple cider
餐廳serve嘅係Maeloc牌嘅有機蘋果酒,好清新又唔太甜,唔多飲酒嘅我都可以😌接受容易入口

傳統蕃茄多士
多士好香脆,➕新鮮蕃茄磨成既醬,入口好fresh 🍅多汁

一直都好想試佢哋嘅甜品Churros& Tortilla with Salt Cod蛋餅 呢個就要留返下次dinner再食lu😝
lberico Pork Presa 黑毛豬肩胛肉
lberico Pork Presa 黑毛豬肩胛肉
Spanish Spring Chicken 西班牙燒春雞
Gambas al Ajillo 西班牙蒜油蝦
2023-05-25 65 瀏覽
因為是假期,還好那天早到,坐下沒多久人就開始多,估計晚上可能更多!🔅可樂餅($1️⃣9️⃣)每一隻味道我們都點了,店員很細心向我們介紹由味道淡至濃去品嘗,先是松露蘑菇,然後是蟹肉,最後是墨汁魷魚。老實說,3款味道都不錯,但如要硬選一款,那一定是蟹肉味🥹。能吃出一絲絲蟹肉,味道很鮮。🔅西班牙蒜油蝦($9️⃣8️⃣)一定要跟蒜😋一齊吃!🔥蝦肉很彈牙,😌只有3款,如果多一啲就好了🥹,蝦份量也有7、8隻呢。🔅蛋餅配辣肉腸($9️⃣2️⃣)蛋餅是指定動作!😋這個一切下去就感受到了流心的蛋汁,其實佢味道比較淡,但因為辣肉腸比較重口味,所以吃起來剛剛好😌,鱈魚味我下次再吃。🔅西班牙海鮮飯($2️⃣5️⃣8️⃣)這個也是必點!重點在於飯🥺!完完全全吸收了海鮮味,而且還加了粒粒的魷魚,口感更豐富,很合我胃口。其實呢還有甜品想吃,不過我們趕時間,下次有機會再吃😆,想吃churros!

🔅可樂餅($1️⃣9️⃣)

🔅西班牙蒜油蝦($9️⃣8️⃣)

🔅蛋餅配辣肉腸($9️⃣2️⃣)

🔅西班牙海鮮飯($2️⃣5️⃣8️⃣)

2023-05-25 54 瀏覽
餐廳裝潢以橙色為主 配上球形掛牆燈同色彩繽紛嘅馬賽克磁磚 充滿異國風情⚗︎·̫⚗︎ 小店設有幾張吧枱 可以近距離睇到廚師烹調 但座位唔多 建議要訂咗位先就唔驚無得食啦દ ᵕ̈ ૩*̣̩⋆̩*̣̩⋆̩▸ 西班牙海鮮飯🦑 (ᴴᴷᴰ$258)推薦.ᐟ.ᐟ 米飯煮到粒粒分明之餘 仲完美地吸收晒蝦高湯 每啖都食到濃郁嘅海鮮甜味 而海鮮用料新鮮 份量都唔少(ᕑᗢᓫ∗)▸ 西班牙蒜油蝦🦐 (ᴴᴷᴰ$108)爽彈嘅蝦肉配上惹味蒜油 仲可以連埋烘到脆口嘅多士一齊食 好滿足(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ)▸ 松露蘑菇可樂餅🍄 (ᴴᴷᴰ$19)細細一粒〰️ 外皮炸到金黃香脆 內餡充滿香濃菇菌味 夠creamy♡゛▸ 西班牙油炸鬼👻 (ᴴᴷᴰ$78)必食.ᐟ.ᐟ 外脆內軟 蘸埋朱古力醬食可以中和返個甜味 仲有一舊雲呢嗱雪糕 好味道(ˊo̴̶̷̤ ̫ o̴̶̷̤ˋ)▸ 𝑂𝑟𝑎𝑛𝑔𝑒 𝐽𝑢𝑖𝑐𝑒🍊 (ᴴᴷᴰ$38)▸ 𝑃𝑢𝑟𝑒 𝐶𝑎𝑚𝑜𝑚𝑖𝑙𝑒🫖 (ᴴᴷᴰ$28)*̣̩⋆̩*̣̩⋆̩📍𝑳𝒂 𝑩𝒂𝒓𝒓𝒂 𝑻𝒂𝒑𝒂𝒔 𝑺𝒑𝒂𝒏𝒊𝒔𝒉 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 🗺️ 長沙灣福榮街512-518號地下A號舖*̣̩⋆̩*̣̩⋆̩

*̣̩⋆̩*̣̩⋆̩
▸ 西班牙海鮮飯🦑 (ᴴᴷᴰ$258)

▸ 西班牙蒜油蝦🦐 (ᴴᴷᴰ$108)

▸ 松露蘑菇可樂餅🍄 (ᴴᴷᴰ$19)

▸ 西班牙油炸鬼👻 (ᴴᴷᴰ$78)

▸ 𝑂𝑟𝑎𝑛𝑔𝑒 𝐽𝑢𝑖𝑐𝑒🍊 (ᴴᴷᴰ$38)

▸ 𝑃𝑢𝑟𝑒 𝐶𝑎𝑚𝑜𝑚𝑖𝑙𝑒🫖 (ᴴᴷᴰ$28)

🗺️ 長沙灣福榮街512-518號地下A號舖

2023-05-20