2020-06-07 823 瀏覽
唔好意思遲左咁耐先寫好評,但我仲記得邊樣好食的!😂😂😂三文魚就正常野冇咩特別,但係!田螺同鵝肝超好味!!!田螺既香草同油份配埋薯容好夾!鵝肝厚身,配面包同秘制醬汁食落冇咁油膩(但係都有d heavy 😂)呢兩樣都仔我最鐘意食既!好開心😂家人叫左生蠔,細細隻但好新鮮!main course 豬扒雖然厚身但唔乾,肉質鮮嫩,好好食!p.s. 店面唔大但環境好舒服p.p.s. 洗手間有ko malone hand wash 好開心p.p.p.s. 見唔到黃祥興lol
唔好意思遲左咁耐先寫好評,但我仲記得邊樣好食的!😂😂😂
家人叫左生蠔,細細隻但好新鮮!
p.s. 店面唔大但環境好舒服
p.p.p.s. 見唔到黃祥興lol
鵝肝
grilled  pork
2020-03-11 649 瀏覽
黃長興開的法國餐廳,裝修環境都很好,最吸引我的是自助沙拉吧,有被稱為超級食物的羽衣甘藍,而沙拉汁亦非常新穎,我最愛是奇異果油醋😄 肉眼排五成熟,肉汁滿滿肉味厚實香濃💕💯 另外,我們也點了香草番茄大蝦炒扁意粉,首先,那個意粉的口感真的是100分💯,完全是剛剛好的硬度!大蝦新鮮爽口彈牙,份量也很多❤️ 略嫌番茄味過淡,不過整體是CP值巨高,值得一試👏🏻👏🏻Very nice dining experience with grand decoration🌹 The salad bar is sooooo awesome, esp when they offer kale 🥬 the salad dressing is soooo fresh and innovative, and my fav pick is the kiwi one, adding even more freshness to the veggies! the rib eye steak (i chose medium) tasted wonderful, lean with little excessive fats. S

Very nice dining experience with grand decoration🌹 The salad bar is sooooo awesome, esp when they offer kale 🥬 the salad dressing is soooo fresh and innovative, and my fav pick is the kiwi one, adding even more freshness to the veggies! the rib eye steak (i chose medium) tasted wonderful, lean with little excessive fats. Salty and juicy, so pleased with that🙌🏻
2020-02-05 2038 瀏覽
聖誕個排見到某平台有團購,就買左黎同屋企人食。買個陣都無留意,而且見評論唔錯,又係明星餐廳,所以對佢都幾大期望。當日去到佢既menu已經同我買個陣唔同左,不過有時餐廳未必入到咁耐同一隻貨,咁我都無乜所謂既。首先係沙律吧就真係好出色,沙律菜全部都好新鮮,都幾好食,我都食左兩轉。湯同麵包就係正常貨色。前菜煙三文魚拿破倫,都唔錯既,酥皮夠脆,係略嫌餡太少。風乾熟成美國優質西冷扒,我呀爸唔係好食生野,所以要求8成熟,睇切面都覺得太生了吧。肉質同肉味食得出本身應該都唔錯,但有兩個問題:第一係岩岩講既太生,第二係太多筋。。。配菜同醬汁ok好食。但係薯條。。。仲衰過m記。。。法國餐廳既薯條係咁樣的嗎??黑毛豬胺比牛扒好,肉比較紮實,但係調味太咸了。。。我已經食野好重口味,連我都覺得真係好咸。。。但佢既薯蓉好好食,唔似平時連鎖店食到開粉既薯蓉咁,有黑松露味,仲好有口感。點解比人自選要薯蓉定薯條呢?熟成美國腹肉牛扒,除左生熟度無乜問題之外,評價同上面塊牛扒差唔多。。。我就唔再打多次了。。。甜品,少少hea但都算正常,我就唔評論佢了。姐係咁,團購價每人98蚊,上面既牛扒一個加98蚊,一個加28蚊,仲要每人

前菜煙三文魚拿破倫,都唔錯既,酥皮夠脆,係略嫌餡太少。

甜品,少少hea但都算正常,我就唔評論佢了。

姐係咁,團購價每人98蚊,上面既牛扒一個加98蚊,一個加28蚊,仲要每人再加38蚊服務費,圍番都500幾蚊3個人食個lunch。。。主菜肉質本身唔差,配菜(唔係指薯條)係有用心既,所以唔比差評啦。
用餐優惠
團購
2020-01-19 1640 瀏覽
食過依間lunch兩次第一次係半年前食完就覺得要再黎來食尤其有四送一就好抵仲有生蠔買一送一 如果一班人又有人喜歡吃蠔的話真係一個好選擇現在比半年前仲抵首先set lunch來說以這個價位 性價比唔錯包個沙律bar+main+drink第一次和第二次去嘅Menu都唔同第一次menu個price range 較大$98-690 最貴食咗$368既set 都會覺得值既 第二次嘅時候Menu只係 $98-188 現在仲要有小甜點👇🏻沙津吧一點都唔hea好多款新鮮既菜有我最鍾意嘅火箭菜湯同麵包應該係職員上因為都係放喺沙律吧附近我第一次自己攞包 失禮了麵包冇特別 都唔係熱 但配麵包個牛油好好味 今次點左幾款都唔錯:唯獨是青口—朋友覺得唔係太新鮮 不過我覺得都可以但如果喜歡吃牛的話呢度食牛真係又好食又抵要寫字既甜品要另外叫 $98 一個 都算有誠意另外環境佈置就連張雲石枱都係真材實料第一次去廁所有jo Malone 嘅hand cream香水 都覺得幾揼本第二次嚟嘅時候已經冇咗香水了希望佢做到落去啦! 會再食呀
食過依間lunch兩次

牛肝菌黑毛豬扒配黑松露薯蓉
紅酒燴牛肉意大利闊條麵
熟成美國牛腹肉
2020-01-04 468 瀏覽
呢間法國餐廳La Mer老闆係藝人黃長興,lunch出名性價比高,不過menu已經由之前set lunch轉左做semi lunch buffet。​​今次就試咗lunch set西冷牛扒同帶有聖誕氣氛嘅慢煮火雞胸。先講salad bar,雖然選擇並唔多,但竟然有羽衣甘藍,加上餐廳嘅凱撒沙律醬比平時嘅好食得多,令我都食唔停口。法式鵝肝慕絲盒主菜西冷牛扒雖然煎得香亦重牛味,但就略嫌有啲韌。而火雞胸可能係慢煮嘅關係,比坊間火雞肉腍滑好多,非常有驚喜,作為配菜嘅燒薯都非常好味!

法式鵝肝慕絲盒
風乾熟成美國西冷牛扒

主菜西冷牛扒雖然煎得香亦重牛味,但就略嫌有啲韌。
慢煮火雞胸配燒薯

慢煮火雞胸配燒薯
2019-12-13 1832 瀏覽
一周年紙婚紀念日,上Open Rice預約了La Mer吃晚飯慶祝。自從在越南旅行晚晚吃法國菜就上了癮,回來香港多次到法國餐廳慶祝節日。上次我生日,老公上網找了三間法國餐廳比較,只有一間有回覆,所以上次就吃了回覆那間。今次就二選一,我見La Mer有很多讚,於是訂了La Mer,可惜期望大,失望也大。性價比吧,價錢低,所以quality也一般。原本我以為一餐是要千幾的,因為見有客人share的單點menu計上來差不多,不過可能大多都是吃午餐,晚餐食評不多,所以也就拿錯數據了,今次讓我提供一下晚餐數據。進去後,environment不如相片懷舊,燈光太光。數過有十張二/四人枱,另外還有一間VIP房,內放一張長枱,應該可以坐10人。所有椅子都坐得很舒服,有cusion的。另外,兩邊吧枱也有位子,一邊甜品區,一邊飲品區,每邊可坐四人。當日我們七點左右到,由兩張枱,坐到走時大概六七張枱occupied。我們的枱不同其他的,因為訂枱時留了message - Happy 1st Anniversary。除了蠟燭,還有乾花鋪面,我自己將花花圈成心心。麵包是熱的,牛油有黑松露,味道ok。侍應給了我們一

麵包是熱的,牛油有黑松露,味道ok。

侍應給了我們一本menu及一份set dinner,我們見set dinner便點了餐,完全沒看過單點menu。一人一個套餐,包湯,前菜、主菜及甜品各一。

洋蔥湯 - 湯得熱,很稀,湯很多。內有洋蔥絲、芝士、麵包,味道ok。

海鮮湯 - 不太熱,有蜆,味道不錯,我便都覺得較洋蔥湯好味。

沙甸魚多士 - 當日前菜Special,不在餐單上,侍應介紹當日Special而轉的。味道特別,未試過的味道。個人覺得配上紅莓吃,甜甜的,不是很配。

焗田螺 - 好味!4隻田螺,下面是薯茸,非常creamy!我覺得是最好味的一個菜式。

西冷牛扒 - 選了七成熟,因為我有孕,不要吃太生。扒不會太鞋,但汁和加配的兩款介辣醬都一般。

油鴨肶 - 整隻的鴨肶很鞋,口感不佳,可能太熟吧。反而另外的幾塊鴨肉非常幼嫩,中間切開是小小生的,所以我只吃邊,讓老公吃內肉。配菜有紅蘿蔔及creamy的薯茸。味道ok。

心太軟 - 心不太軟,沒有朱古力流出來,即是不夠流心。

Cream Brulee - 一般,ok啦,質感ok,就是不是出色。份量比一般法式燉蛋大。

總括來說,普通的法國菜,價錢親民,所以也就將貨就價吧!份量很大,吃到我飽到吃不完,主菜只吃了三分一,其他要老公清。如果要慶祝特別節日,付得起的,還是選其他的,不要像我中了伏!午餐人人讚抵吃,我應該會來試個午餐。

2019-12-11
慶祝紀念
紀念日
2019-11-28 547 瀏覽
💓Again!!!上次食完之後已經好掛住La Mer所以今日又再來午餐Lunch食heavy啲都接受到有時晚餐太夜食西餐會覺得有罪惡感😂。今日餐湯係南瓜湯我二話不說就加🤣I love it麵包比上次硬左少少牛油一樣咁香松露味❤️😋。因為想試下其他野今次揀左鴨肶上菜明顯無上次個牛咁吸引鴨皮睇起來好乾身第一啖食起來都真係有點乾🤔仲偏咸😢(睇開我都知我好煩😅要有味又唔可以重口味)再食裡面一點嘅鴨肉感覺好番點不過鴨肉都偏過乾感覺有少少「柴皮」鴨皮無乜鴨油香鴨肉處理上再嫩番少少會好啲拌碟嘅sauce無提升鴨肶如果改用酸甜果溶打汁會令咸乾嘅鴨肉平衡番個水份感覺Fresh啲唔洗咁dry🤔。去到個拌碟配菜一個字,油我食左兩片薯仔就停口諗唔明點解個配搭係咁我唔知呢味菜傳統係咪咁做不過我就唔太欣賞比起上次嘅牛實在係差啲。甜品正常環境同服務無變杯咖啡都一樣咁好飲但下次都係叫番牛好喇😂❤️
💓Again!!!
上次食完之後已經好掛住La Mer

鴨皮睇起來好乾身
第一啖食起來都真係有點乾🤔
仲偏咸😢
(睇開我都知我好煩😅
要有味又唔可以重口味)
再食裡面一點嘅鴨肉感覺好番點
不過鴨肉都偏過乾
感覺有少少「柴皮」
鴨皮無乜鴨油香

杯咖啡都一樣咁好飲
但下次都係叫番牛好喇😂❤️
2019-11-01
2019-11-28 278 瀏覽
Suprise!
比想像中好味👏🏻比較其他西餐出色

牛不錯,回頭率高❤️

薯菜可以用普通來形容
不過粗薯條我都中意,淨係用左鹽做調味
再點番之前個松露牛油就完美🥰
(不過應該唔係人人都食得落咁多牛油🤣)

蔬菜我放到最尾食
感覺比較油膩,不欣賞

意外!☕咖啡十分好飲!
環境服務都很好💓
總結:
呢間餐廳幾屈機🤣推介!!
2019-10-10
2019-11-22 475 瀏覽
Both the lobster Thermidor risotto🦞 and lobster bisque were very nice with a very strong flavour of lobster. The pork loin was very tender and the Riesling wine is quite sweet, which I really like it! Everything was good except that the environment can be more spacier. . ..What we ordered: ______________________________1)Lobster Thermidor Risotto $2982)Iberico Bone in Pork Loin $3483)Lobster Bisque $1384)Riesling Wine

What we ordered:
3)Lobster Bisque $138
4)Riesling Wine
2019-11-13 2239 瀏覽
是日一行四人來到了La Mer享用一個悠閒而安靜的午餐。對愛護膚的女士們來說,La Mer 一詞肯定不會陌生,這是法語 'The Sea' 的意思,而餐廳的裝潢主色調海洋藍也都很貼題的。話說當天是10月28日,餐廳早已換上了萬聖節的裝飾,其中在一邊的雪箱上還倒插了一只血淋淋的手,第一眼真的是被嚇到了呢最喜歡是偶爾午飯過來La Mer,因為Lunch Set 太抵了,而且質素十分高,所以一般要聊天或是想吃頓好的時,都會想起這裡的。姐點了的是青豆蓉意大利飯配黑毛豬火腿,加$28有餐湯、多士、甜品、餐茶。教我如何可以不愛它呢....多士係每人兩塊多士配黑松露牛油,多士本來已經是邊脆心軟,加上香氣十足的黑松露牛油,真的每人都吃了兩塊多士都還想再吃呢。是日餐湯 - 意大利南瓜甘荀湯,清甜味美又有一口一層南瓜蓉,Oishii 主菜是青豆蓉意大利飯配黑毛豬火腿,天啊,你又叫我如何估到黑毛豬火腿是台式豬肉紙的口感呢...甜品野莓吉士撻不會太甜太膩、餐茶Iced Fruit Tea真的是水果茶,好多新鮮雜果呢。最後,飯後記得去一去餐廳的洗手間,即感覺高級而又滑稽,保證滿意。

黑松露牛油配多士

南瓜甘荀湯

青豆蓉意大利飯配黑毛豬火腿

野莓吉士撻

黑松露牛油配多士
南瓜甘荀湯
野莓吉士撻
2019-11-10 385 瀏覽
想試La Mer好耐,今日在尖沙咀就試一下吧! 午餐其實有很多種選擇;68元起,有嘢飲有嘢食! 今天我選了2份午餐,加$28有沙律或餐湯,加甜品。好抵食!由於我不吃忌廉的所以我選了沙律,牛扒配薯菜,牛扒七成熟,已切好少件,味道很好; 薯條又脆卜卜! 另一個餐選蜆肉清酒意粉,蜆肉很鮮甜和意大利粉口感啱啱好; 大女食哂一整碟意粉! 我反而幾鍾意個沙律,酸甜汁加火箭菜最啱我。。。最後有水果茶和馬刻窿做甜品! 很圓滿的午餐☀️

2019-11-06 348 瀏覽
係金宵大廈入面,黃長興飾演既阿水向遊客介紹尖沙咀有間高質既法國餐廳,相信就係佢自己開既La Mer🤣 唔知佢有冇同Yuki姐去食下拍下拖呢 ☺ 🏉 黑糖包 + 黑松露牛油🍹 Romance Cocktail SetCreamy有奶香分別加上玫瑰同薄荷syrup製造左浪漫 🌹🥘 藍芝士白酒煮青口 令我諗起係比利時日日食薯條既日子 😝 呢個青口汁超重blue cheese味,冬天就黎,最岩阿水同Yuki姐一齊食暖粒粒既芝士 😌🍧 朱古力熔岩蛋糕配紅桑子雪葩食法國餐點可以冇甜品,個心太軟入面湧出既朱古力同阿水對Yuki姐既愛一樣咁鋪天蓋地 🍫

🏉 黑糖包 + 黑松露牛油

🍹 Romance Cocktail Set

餐廳唔算好大,但都坐滿八成食客.佢哋午餐嘅set menu 都好抵食,雖然選擇唔算多但係性價比相當高. 聽到附近嘅客人傾計好多都係食過好多次,相信呢間餐廳嘅食客會頭率都幾高😄-澳洲CARRARA M7和牛腹肉🍴M7和牛要求了5成熟,粉嫩既顏色好吸引,廚師烹調得好好,牛既肉質都算幾軟身,呢個生熟程度剛好,煎封後亦能夠鎖住肉汁,有牛香,筋部亦唔算多,唔錯👍🏻--🍝紅酒牛肋肉闊條麵呢個闊條麵比想像中好食😋而且比較偏濃味好岩我胃口😍 濃郁嘅紅酒牛肉醬汁掛滿左每條闊條麵,濃郁而不膩,好食👍🏻 食完之後我將食剩嘅醬汁用來點薯條食😂 原來點薯條都好夾😍哈哈
餐廳唔算好大,但都坐滿八成食客.
澳洲CARRARA M7和牛腹肉🍴
🍝紅酒牛肋肉闊條麵
1K
2019-10-17 431 瀏覽
尖沙咀地段黃長興主理法國餐廳果然冇令人失望,食到歐洲風味 👍🏻 裝飾又靚,燈光暗有情調得黎唔會黑媽媽。🐄 法式生牛肉他他生牛肉好重黑椒味,做前菜開胃。伴碟有薄多士🥣 法式洋蔥湯Gruyère cheese 鋪面既湯入面有牛肉碎、Crostini,當然唔少得煲到好林既洋蔥,湯底勁清甜 😋🐖 西班牙黑毛豬鞍扒配蘋果無花果甜酸醬個黑毛豬超juicy,外面網燒到脆身,肉質鮮甜又唔乾,蘋果無花果醬酸酸甜甜好match 😍

🐄 法式生牛肉他他
生牛肉好重黑椒味,做前菜開胃。伴碟有薄多士

🥣 法式洋蔥湯

🐖 西班牙黑毛豬鞍扒配蘋果無花果甜酸醬
法式生牛肉他他
法式洋蔥湯
西班牙黑毛豬鞍扒配蘋果無花果甜酸醬
西班牙黑毛豬鞍扒配蘋果無花果甜酸醬
2019-10-13 305 瀏覽
Suprise!比想像中好味👏🏻比較其他西餐出色。麵包無特別,特別在牛油好香松露味,不過食落無味道如果用有鹽牛油會好啲。主菜望落牛肉唔似5成不過食落可以,應該係黑碟影響左牛不錯,回頭率高❤️。薯菜可以用普通來形容不過粗薯條我都中意,淨係用左鹽做調味再點番之前個松露牛油就完美🥰(不過應該唔係人人都食得落咁多牛油🤣)。蔬菜我放到最尾食感覺比較油膩,不欣賞。意外!☕咖啡十分好飲!環境服務都很好💓總結:呢間餐廳幾屈機🤣推介!!。
Suprise!
比想像中好味👏🏻比較其他西餐出色

牛不錯,回頭率高❤️

薯菜可以用普通來形容
不過粗薯條我都中意,淨係用左鹽做調味
再點番之前個松露牛油就完美🥰
(不過應該唔係人人都食得落咁多牛油🤣)

蔬菜我放到最尾食
感覺比較油膩,不欣賞

意外!☕咖啡十分好飲!
環境服務都很好💓
總結:
呢間餐廳幾屈機🤣推介!!

Coffee
2019-10-11