2019-06-20 83 瀏覽
La Mer Restaurant & Lounge (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓AB室-----放假同家姐去尖沙咀The one濕完平 誤打誤撞地搵到呢間西餐廳(本來想食隔離間火鍋 點知未開)去到先發現 原來呢間餐廳係由藝人黃長興(已改名黃致豪)開ge😱三點幾去到 餐廳已經近乎爆滿 好彩仲剩一兩張檯 見隔離d闊太全部檯面都有三層高ge架 所以我同家姐就跟住叫返set 黎個港女下午麼麼Tea😎---Tea set : La Mer - The Sea ($298 / 2人)---北海道帶子漢堡 表面有魚子醬 加埋鮮甜大粒ge帶子一齊食 新鮮ge鹹甜味交融 味道特別又多層次 好食~-法式龍蝦汁伴虎蝦- 龍蝦汁係自己唧落去 幾過癮 虎蝦size比想象中細😛好在蝦味新鮮 質感爽脆又彈牙 如果可以大隻d就好啦-黃金蟹肉撻 - 啖啖蟹肉 調味唔重手 反而突出蟹鮮味 撻底薄而脆 係B仔最中意ge小點心 好想再encore 😛-法式小蛋糕 - 味道稍甜 嗜甜之人會中意 同無糖ge咖啡好夾-軟心朱古力撻 餐牌寫撻 但係我覺得點睇都係蛋糕🤣蛋糕非常濕潤 可可味極濃 有細細粒朱古力碎係上

---

軟心朱古力撻 餐牌寫撻 但係我覺得點睇都係蛋糕🤣蛋糕非常濕潤 可可味極濃 有細細粒朱古力碎係上面 一樣係好適合配咖啡~

玫瑰🌹馬卡龍 淡淡粉紅色 個樣好少女 雖然叫玫瑰馬卡龍 但B仔食唔到玫瑰味 倒是食到荔枝味😂中間ge奶油質感幼滑 整體唔太甜膩

法式鮮果可麗露 - 內層望落似蜂巢 表面微脆且帶焦糖香氣 口感煙韌 食落有淡淡冧酒香

英式鬆餅配果醬 - 鬆餅外脆內鬆脆軟 中間有粒粒飽滿ge提子乾 甜味主要黎自提子乾 整體不太heavy~

Iced fruit tea - 果茶帶有 百香果 蘋果 荔枝 同香橙味 果味濃郁 香香甜甜 飲落令人心情舒暢

Regular coffee 咖啡味非常濃郁 奶好細心地用溫熱ge鮮奶 加入咖啡中 無令熱咖啡變凍

---
整體黎講 環境幾舒服 d野幾靚 但食物唔算大份 大食人士如B仔食完無咩飽肚感😂特別推介大家要去佢個廁所 因為廁所竟然有Jo Malone 洗手液同lotion免費使用😱

👶🏻B仔整體評價:7.5/10個👍🏻
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowtst
2019-06-04 3645 瀏覽
近年酒店既afternoon tea都好鍾意同唔同品牌合作,不過 La Mer就堅持係自己定時轉換唔同主題既tea set! 令客人保持住新鮮感而且一個咁好既環境,價錢係$298/2位實在係性價比好高既餐廳🥰近排佢地推出咗個法式海鮮主題下午茶🌊趁生日就同閏蜜去試下😗同之前一樣,都係三層架再另外上scone🥰 scone好鬆脆而且唔heavy加埋個士多啤梨醬係必試的😆而係鹹點方面,巧妙地融入海鮮元素,有北海道帶子漢堡,法式龍蝦汁伴虎蝦、黃金蟹肉撻。三款都吃得出食材既新鮮,帶子彈牙,虎蝦鮮甜,蟹肉撻味道突出😜甜點方面亦不馬虎,都係以法式甜點為主法式千層酥、軟心朱古力撻、玫瑰馬卡龍、法式鮮果可麗露。可麗露有個custard醬配埋rasperrry酸酸甜甜幾特別,外面有陣焦糖香味幾好味🥰軟心朱古力撻我就覺得有啲同個名有出入😂 感覺比較似蛋糕,不過朱古力味係好濃既~ 玫瑰馬卡龍有淡淡的玫瑰香味,個人唔偏好macaron因為較甜,但呢個我可以!甜而不膩。 法式千層酥都都係坊間比較少機會食到嘅甜品,可以一戰🤩最後要大讚Ice Fruit Tea,有蘋果、橙、荔枝、熱情果,簡直係消暑良品,賣相勁靚🍹

而且一個咁好既環境,價錢係$298/2位
實在係性價比好高既餐廳🥰

近排佢地推出咗個法式海鮮主題下午茶🌊
趁生日就同閏蜜去試下😗

加埋個士多啤梨醬係必試的😆

而係鹹點方面,巧妙地融入海鮮元素,
有北海道帶子漢堡,法式龍蝦汁伴虎蝦、黃金蟹肉撻。

甜點方面亦不馬虎,都係以法式甜點為主
法式千層酥、軟心朱古力撻、玫瑰馬卡龍、法式鮮果可麗露。

個人唔偏好macaron因為較甜,
但呢個我可以!甜而不膩。
法式千層酥都都係坊間比較少機會食到嘅甜品,可以一戰🤩

最後要大讚Ice Fruit Tea,有蘋果、橙、荔枝、熱情果,簡直係消暑良品,賣相勁靚🍹 可以慢慢食,慢慢坐,好多客人但空間感好高唔會迫。想食記住book位呀😘

Hokkaido Scallop Burger 北海道帶子漢堡
Grilled King Prawn with Lobster Sauce 法式龍蝦汁伴虎蝦
Salted Egg Crab Meat Tart 黃金蟹肉撻
Classic Mille-Feuille 法式千層酥
Warm Chocolate Tart 軟心朱古力撻
Rose Macaron 玫瑰馬卡龍
Caneles with Fresh Fruit 法式鮮果可麗露
Scones with Jam 英式鬆餅配果醬
Coffee or Fruit Tea
2019-06-01
2019-06-02 239 瀏覽
今日一行6人去左黃長興開的法國餐廳La Mer Restaurant & Lounge午餐。之前在HKTV見到他的店有2人法式海鮮主題下午茶團購好想試。但未夾到時間去。於是諗住先試個午餐先因為驚團購好多limitation。所以事前打左電話去問清楚menu先決定買吾買團購。其實2者差吾多價。職員非常有禮貌解釋得好清楚餐廳幾寛敞。職員幫我地安排左8人枱lunch set價錢由128-198蚊不等。食澳洲和牛便再貴d。。Lunch包自助沙律吧+湯+麵包+餐飲自助沙律吧有幾款沙律菜。我最喜歡羽衣甘藍+炒菇+藜麥黑松露牛油+麵包+粟米湯。個沙律我撈左紅莓汁好好味主菜方面。我地叫左2 份Char-Grilled Hanger Steak 炭燒熟成美國腹肉牛排 ($198)。粉紅色望落幾靚我自己叫左Cordon Bleu法式藍帶雞排 ($168)。伴碟有紫薯一切開芝士湧出個雞好滑叫左2份英式炸魚漢堡 ($168) 。好鬼大份家姐想試特式野。叫左Quiche Lorraine($128)法式羅蘭士撻。她說個蛋吾鞋幾好味。有d似西班牙蛋餅食完主菜大家都幾滿意食物。Lavazza咖啡伴埋曲奇。呢度既餐具

之前在HKTV見到他的店有2人法式海鮮主題下午茶團購好想試
。但未夾到時間去。於是諗住先試個午餐先

解釋得好清楚

餐廳幾寛敞。職員幫我地安排左8人枱

自助沙律吧有幾款沙律菜。我最喜歡羽衣甘藍+炒菇+藜麥

黑松露牛油+麵包+粟米湯。個沙律我撈左紅莓汁好好味

我自己叫左

一切開芝士湧出
個雞好滑

叫左2份英式炸魚漢堡 ($168) 。好鬼大份

家姐想試特式野
。有d似西班牙蛋餅

食完主菜大家都幾滿意食物
。Lavazza咖啡伴埋曲奇
。呢度既餐具幾講究。個咖啡杯同匙係同一牌子lavazza

我地再加28蚊叫埋每人一份是日甜品。係法式檸檬撻
酸味味吾太甜
噹噹lam lam 脷

坐左2.5小時慢慢吹水。餐廳完全吾趕人
因為買左團購6人約1178蚊。200蚊一位吾使。非常抵
如果吾買團購呢餐都係1315蚊。非常抵食
環境同食物服務俱佳

餐廳招募緊會員。1000蚊入會。送番800蚊現金券(4張200蚊)+85折優惠+送一份下午茶+1份午餐。我覺得好抵
。但我去時已買左團購
。下次去食afternoon tea.可以好好考慮

個人覺得同朋友仔黎慢慢坐開心食。呢度好值得推介

2019-06-02
慶祝紀念
生日
  • Cordon Bleu
2019-05-28 159 瀏覽
法式下午茶很久沒有食喇 要去享受一個下午茶才行呢🤫這家餐廳是由明星黃長興(黃致豪)所開的聽到朋友說不錯 所以決定來探探店原來是主打新派法式料理🤤🤤那日我們點了主打的Tea Set🌟·LaMer - The Sea HKD$298/per 2這個像鳥籠一樣的甜品層架很吸睛很多美女也點這個和朋友一起享用● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●首層:北海道帶子漢堡/法式龍蝦汁伴虎蝦中層:黃金蟹肉撻/法式千層酥底層:玫瑰馬卡龍/法式鮮果可麗露/軟心朱古力撻~還有藍莓醬配鬆餅● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ·伯爵茶 HKD$0·Cuppchinno HKD$10當食物來到的時候 松鼠妹妹又出動了用她來做Model來拍照打卡挻不錯我自己也自拍了好幾張🤭賣相太美🤤食物的味道挻不錯 而且環境挻美🤫我們由頂層開始食下去由淡味開始慢慢食到濃味 感覺挻好偶爾享受一個法式下午茶挻賞心悅目🤓
法式下午茶很久沒有食喇

我們由頂層開始食下去
由淡味開始慢慢食到濃味 感覺挻好

偶爾享受一個法式下午茶挻賞心悅目🤓

2019-05-26 160 瀏覽
La Mer Restaurant & Lounge好耐之前同朋友慶祝生日食過晚餐,最近知道佢地換左最新既tea set,所以都有興趣去試下。餐廳由黃長興主理,係新派法式料理❣睇下撞唔推到佢都好🤣🤣Tea Set $298呢個價錢兩個唔大食既女仔黎講都幾抵食👍👍等我介紹下佢幾層既食物分別有咩。第一層:龍蝦汁虎蝦🦐、北海道帶子漢堡🍔因為佢嘅漢堡包冇晒貨,所以轉左另一種包,帶子好甜啊🤩隻蝦好特別,有個吸管可以將啲調味唧入去,有趣!第二層:黃金肉蟹撻、法式千層酥肉蟹撻令我一試難忘👍呢層既食物好香口。第三層:玫瑰馬卡龍、法式鮮果可麗露、軟心朱古力撻呢一層我覺得係充滿少女心💕粉紅色既馬卡龍,淡淡的玫瑰花香味,齒頰留香😚最後仲唔少得英式鬆餅🥞,鬆餅同果jam果然係prefect match 🤗🤗drink最後我係見唔到黃長興呀哈哈🤣🤣

Tea Set $298

第一層:龍蝦汁虎蝦🦐、北海道帶子漢堡🍔

第二層:黃金肉蟹撻、法式千層酥
肉蟹撻令我一試難忘👍呢層既食物好香口。

第三層:玫瑰馬卡龍、法式鮮果可麗露、軟心朱古力撻

drink

最後我係見唔到黃長興呀哈哈🤣🤣

2019-05-26
下午茶
1️⃣北海道帶子漢堡🍔I love the Hokkaido Scallop Burger the most. The scallop is cooked to be medium, therefore its texture remains tender.2️⃣黃金蟹肉撻🦀The Salted Egg Crab Meat Tart is perfectly seasoned. The salmon eggs and crab meat are fresh with umami.3️⃣ 法式龍蝦汁伴虎蝦🦞The Grilled King Prawn with Lobster Sauce is a creative dish. A dropper is used to add the lobster sauce onto the king prawn.4️⃣英式鬆餅配果醬🍇The Scone with Jam is freshly baked. It is crunchy and warm.5️⃣軟心朱古力撻🍫The Warm Chocolate Tart has a strong flavour of d

5️⃣軟心朱古力撻🍫The Warm Chocolate Tart has a strong flavour of dark chocolate with the addition of many chocolate chips.

6️⃣法式鮮果可麗露🧁The Caneles with Fresh Fruits has a special chewy texture! The berries are fresh and sweet!

7️⃣瑪德蓮🥚The Madeleine has a strong egg flavour and it is spongy. I like it so much!

8️⃣玫瑰馬卡龍🌹The Rose Macaron is a little bit too sweet for me while its sweetness is suitable for my friend (The French must love it!). It has a mild fragrance of rose and a crispy surface. It is perfectly baked!
價錢price:$161 for 1;$298 for 2
地址address:Unit A&B 1/F,China Insurance Building ,48 Caremon Road Tsim Sha Tsui, Hong Kong
性價比CP value:🤤🤤🤤⚪️⚪️
飽肚fullness:🤤🤤⚪️⚪️⚪️
味道taste:🤤🤤🤤🤤⚪️
環境environment:🤤🤤🤤🤤🤤(又靚 坐得又舒服💙)
服務service:🤤🤤🤤🤤🤤(The waiter is polite and kind. The serving time of the dishes is short.)
分數Score:88.5/100🔖
2019-05-24 70 瀏覽
趁今日放假去試下新menu 📜食左個Afternoon tea Set "The sea". .北海道帶子漢堡,黑色嘅包皮幾有特色,龍蝦汁虎蝦,龍蝦汁入咗係針筒入面幾特別😁.魚子蟹肉撻蟹肉好多魚仔亦都好濃味 蛋撻 亦都幾趣.🍰甜點有朱古力蛋糕, 提子鬆餅, 貝殼蛋糕, 馬卡龍不過不失😋~~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 9/10💎性價比: 9/10💲人均:$298 for 2人+ 10%⏪回頭率:80%~~~~~~~~~📍La Mer Restaurant & Lounge (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓AB室~~~~~~~~~
魚子蟹肉撻

💲人均:$298 for 2人+ 10%
⏪回頭率:80%
2019-05-24
下午茶
👯‍♀️閨蜜打卡下午茶☕️🍰又一間星級餐廳 由黃長興主理⭐️La Mer最新afternoon tea set menu名為The sea🌊 咸點加入海洋元素$298 for 2🍔咸點 北海道帶子漢堡帶有微微咸香厚肉 煎到半熟狀態 加少少魚子醬.🦞龍蝦汁虎蝦🦐 食落超脆口彈牙好高質 龍蝦汁入咗係針筒入面好過癮.🦀黃金蟹肉撻呢個好味阿我中意😆雖然細細件但好多蟹肉 個撻一層層好酥脆.🧁甜點我喜歡朱古力撻/蛋糕?🍫個餐牌同真實嚟到有啲岀入🤣超濃朱古力味 仲食到一粒粒朱古力粒
👯‍♀️閨蜜打卡下午茶☕️🍰

個餐牌同真實嚟到有啲岀入🤣
超濃朱古力味 仲食到一粒粒朱古力粒
2019-05-19
2019-05-23 107 瀏覽
Tea time with sis!!!上班族真係會有好心酸想分享😭😭😭.話說呢間餐廳係黃長興先生主理,一開始都唔知係咪電視上面果個黃先生,直到黎到餐聽見到周圍都係佢個麥頭,好喇原來真係明星開既😻。.🔺Tea set for 2 $298仔細睇佢既menu原來都唔算貴,最滿意係北海道帶子漢堡,面包鬆軟,帶子夠juicy鮮甜而且大粒🍔。另外值得一推,馬卡龍既玫瑰味一食就食得出,而且隻味唔假,好易入口🌹。.

Tea time with sis!!!
上班族真係會有好心酸想分享😭😭😭
🔺Tea set for 2 $298
2019-05-23 89 瀏覽
👭La Mer Restaurant & Lounge(尖沙咀)👭La Mer- The Sea (for two) $298成個2人tea set 包8款咸甜茶點及2杯飲品。咸甜茶點係固定左既,而飲品就可以自由選擇,炎炎夏日之下38揀左透心涼既水果冰茶🥰水果冰茶微甜因此解膩,杯上仲有荔枝,蘋果同橙,食落好juicy👍🏾茶點方面,最得38歡喜就係北海道帶子漢堡、黃金蟹肉撻、玫瑰馬卡龍同朱古力蛋糕😍1️⃣北海道帶子漢堡既刺身級帶子尺寸大過包,配上微微酸既沙律醬,成個感覺好清新👍🏾2️⃣黃金蟹肉撻有蟹肉,蟹膏,三文魚籽,38一啖咬落去個時,啲三文魚籽係口腔內爆開,成個口充滿住魚籽同蟹膏既香味😋3️⃣玫瑰馬卡龍唔會過甜,外皮脆薄,軟滑既內餡帶有少許顆粒,係出色既馬卡龍👍🏾4️⃣朱古力蛋糕既味道好濃郁😍口感結實又濕潤,食完一個都唔覺得口乾!朱古力愛好者絕對不能錯過🙈整體環境好舒服,餐廳有播音樂,而且座位都好闊落,係同朋友high tea傾偈好地方😉另外38覺得餐廳好貼心,廁所入面有向客人提供Jo malone既洗手液、lotion、香水,另外仲有漱口水同棉花棒等,方便客人使用,呢到加分🤣推薦度:8/10🏠尖沙

推薦度:8/10

🏠尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓AB室
🕐12:00noon-11:00pm
💁‍♂️星級餐廳,由黃長興主理嘅法國餐廳⭐️轉左新Menu, 今次食左個Afternoon tea Set "The sea"🐳. .🍔 北海道帶子漢堡🐚鍾意個包烘到脆脆哋,帶子厚身,煎到半熟狀態配埋少少魚子醬.🦞龍蝦汁虎蝦🦐虎蝦食落幾彈牙,煎得幾香龍蝦汁入咗係針筒入面幾有心思.🦀魚子蟹肉撻🐟同行嘅👨🏻‍🦱一口食哂d 魚子,所以個口好大陣魚油味😆個撻好多蟹肉而且幾酥脆.🍰甜點有朱古力 cupcake, 提子muffin, 貝殼蛋糕,莓味Macaron好鍾意食個Macaron 同muffin😋~~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 9/10💎性價比: 9/10💲人均:$298 for 2人+ 10%⏪回頭率:80%~~~~~~~~~📍La Mer Restaurant & Lounge (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓AB室~~~~~~~~~
💁‍♂️星級餐廳,由黃長興主理嘅法國餐廳⭐️
🍔 北海道帶子漢堡🐚
鍾意個包烘到脆脆哋,帶子厚身,煎到半熟狀態配埋少少魚子醬
🦞龍蝦汁虎蝦🦐
虎蝦食落幾彈牙,煎得幾香
龍蝦汁入咗係針筒入面幾有心思
🦀魚子蟹肉撻🐟
同行嘅👨🏻‍🦱一口食哂d 魚子,所以個口好大陣魚油味😆
個撻好多蟹肉而且幾酥脆

⏪回頭率:80%
the sea tea set
2019-05-22
the sea tea set
慶祝紀念日要食好啲,揀左呢間La Mer Restaurant & Lounge 食法國菜👨🏻‍🍳咁啱法國五月美食薈開鑼,餐廳喺五月設計左期間限定嘅法式菜單做招倈😋French Menu 每位$498 +10%🥖前菜: 法國麵包配牛油 + 三文魚醬macaron。微暖嘅麵包搽上香滑嘅牛油,口感鬆軟。微鹹嘅三文魚醬 VS 甜而煙韌嘅Macaron ,呢個組合好特別,法式鴨肉慕絲脆薯餅焗得脆脆嘅酥皮盒入邊有薯蓉同啖啖鴨肉絲,好鍾意鴨肉嘅鹹香🦆酥皮脆,薯蓉滑,鴨肉香,熱辣辣咁樣咬落口,層次感一流☺️大推!👍🏻🥣蘆筍忌廉湯蘆筍忌廉湯非常特別,雖然比一般忌廉湯稀,但蘆筍味非常重,feel到係原汁原味蘆荀榨出黎,湯非常滑身,感覺好健康🥄😍湯嘅側邊擺放左烘過嘅長條法包,上面滿滿的牛油果,蕃茄粒🍅🥑好好味😍🐖主菜: 威靈頓豬柳豬柳係以慢煮技術煮成,再以酥皮包住焗製以成。🥰酥皮焗得好酥脆,豬柳肉質鮮嫩,肉味非常突出,咬落好軟熟。估唔到豬柳都可以威靈頓嘅方法整,好特別👍🏻伴碟都有薯蓉同焗蕃茄仔作點綴🥔🍅甜品: 紅酒浸梨🍷以紅酒燉煮嘅雪梨暖暖的,配上紅桑子雪糕真係一絕🥰雪梨除左本身嘅果味,帶甜甜酸酸嘅紅酒香,

French Menu 每位$498 +10%

酥皮薯味号

🥣蘆筍忌廉湯
蘆筍忌廉湯

🐖主菜: 威靈頓豬柳

甜品: 紅酒浸梨🍷
以紅酒燉煮嘅雪梨暖暖的,配上紅桑子雪糕真係一絕🥰雪梨除左本身嘅果味,帶甜甜酸酸嘅紅酒香,配上紅桑子雪糕嘅甜,而且一暖一冷,好滿足到呢位甜品控😋

酥皮薯味号
蘆筍忌廉湯
2019-05-17 135 瀏覽
La Mer - The Sea ☕️ $298 for two今日去左尖沙咀😎結果上左間樓上餐廳😉食左個Afternoon Tea☕️餐廳環境舒適,感覺相當relax☺️一邊享受個精美下午茶😌一邊輕輕鬆鬆暢談人生😇餐廳主打新派法式料理😄所以下午茶都不乏此元素😁個Tea Set款式亦多元化😏今次主題係The Sea☺️當然由海鮮做主角😋有帶子丶三文魚同蟹肉😚最深刻係個北海道帶子漢堡😎厚身帶子,既新鮮,味道突出,非常有特色😛而甜品有我最愛既Mille-feuille😍味道香濃,非常鬆脆🤤整體而言,價格合理,環境舒適👌不失為一個聚會傾計既好地方👍

今日去左尖沙咀😎
結果上左間樓上餐廳😉
食左個Afternoon Tea☕️
餐廳環境舒適,感覺相當relax☺️
一邊享受個精美下午茶😌

今次主題係The Sea☺️
當然由海鮮做主角😋
有帶子丶三文魚同蟹肉😚
最深刻係個北海道帶子漢堡😎
厚身帶子,既新鮮,味道突出,非常有特色😛

甜品有我最愛既Mille-feuille😍
味道香濃,非常鬆脆🤤

整體而言,價格合理,環境舒適👌
不失為一個聚會傾計既好地方👍
2019-05-12 3327 瀏覽
呢間係由黃長興開嘅法國餐廳,聽個名都覺得高級,想去好耐,適逢有個好耐無見嘅朋友喺英國返嚟,所以我終於搵到個藉口嚟呢到食嘢😆嚟到嘅時候,見到有French May Menu,就直接叫咗兩份,留返啲時間嚟吹水敘舊仲好😘餐廳送咗個小食畀我哋,超可愛,上層係三文魚,下層係macaron,三文魚少少咸,配搭去甜滋滋嘅macaron到,估唔到又幾夾!一啖過食哂好爽,不過唔知有無得散叫㗎呢?法式鴨肉慕絲脆薯餅 一上枱已經聞到好香,係酥脆外皮嘅香味,雖然佢叫脆薯餅,但實際上似係上個酥多啲,即叫即整,新鮮熱辣夠酥脆。入面鴨肉份量適中,慕絲得嚟又保留到一絲絲鴨肉嘅texture,呢個我超like👍🏻露筍忌廉湯 賣相好得意,露筍、蕃茄、牛油果好似上咗架船咁😂 新鮮爽口嘅食材,配上creamy忌廉湯,一剛一柔,好有心思。威靈頓豬柳配青醬 威靈頓牛、羊我我都食過,豬真係第一次~呢到嘅豬呈粉紅色,嚇死我朋友,之後店員解釋因為豬柳係慢煮而成,所以顏色仲係粉粉嫩嫩😆 呢個main解釋到咩叫皮薄餡靚,豬柳超酥口,又啖啖肉,不過食得多都幾「漏」,我係食唔哂嘅🥺紅酒浸梨 呢個甜品配嘅唔係烚蛋,係雪糕嚟㗎🤣 梨肉充斥住香濃紅
露筍忌廉湯
紅酒浸梨
紅酒浸梨 呢個甜品配嘅唔係烚蛋,係雪糕嚟㗎🤣 梨肉充斥住香濃紅酒味,帶微酸味,連埋雪糕一齊食,就中和返,食完後,成口都係香香紅酒味,好有餘韻🥰
需加一服務費,埋單2人約$1100。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
露筍忌廉湯
紅酒浸梨
 La Mer Restaurant & Lounge - Don Jacobo 西班牙品酒晚宴🍷Don Jacobo酒莊位於西班牙Rioja產區著名朝聖之路。酒莊歷史悠久創建於1898年,一直給予葡萄樹和土壤最好照顧。今次Don Jacobo仲會特別Crossover La Mer正宗地道法國菜~餐廳由藝人黃長興主理,憑多年留法經驗與出身五星級酒店大廚研製菜式,配搭上Don Jacobo獨特的葡萄佳釀更是別具一格!一餐正式嘅法國餐到底值多少錢?我想講只要配合Don Jacobo酒莊名酒,這一餐一定價值不菲~這次非常榮幸,一邊品嚐美酒,一邊品嚐正宗的法國餐。再介紹一下當晚的名酒和美食。    Don Jacobo Crianza 2014 +🍴Beef Tartare Don Jacobo Reserva 2011 +🍴French Onion Soup Altos De Corral Barrel Fermented 2011 +🍴Wet Aged US Prime Hanger Steak Altos De Corral Single estate 2009 +🍴Chee

再介紹一下當晚的名酒和美食。

Altos De Corral Single estate 2009 +🍴Cheese platter

在我們品嚐第一支紅酒時,已經有法式餐包配他他醬放在我們面前, 出奇地他他醬不似牛油的感覺,小M我少吃牛油, 而他他醬有一種肥不膩的口感。 配合法式麵包的淡淡清香, 這個非常開胃。

之後有個餐前小食, 紅菜頭馬卡龍。好好味~~入口香中帶出馬卡龍的甜,最好是馬卡龍細細粒的,做到甜味剛剛好!紅菜頭本身好難有味帶出來~現在有馬卡龍的幫忙下,味道得香甜,又好fresh。

法式生牛肉他他~~
OMG~~初初面對生牛肉已經感到有點卻步,因為我曾經吃過,但真係唔係好接受到,這次完完全全推返之前我對生牛肉的感覺,原來廚師的功力和料理的方法的確會影響食物!這裡加入了少少酸菜,開胃之餘還不會走失牛肉的鮮味,最重要份量剛剛好~~~小M食完有一種幸福的感覺哦!

法式洋蔥湯~~
這個是這裡有名的湯,也是連法國人來到也找回家鄉味道的湯~~果然名不墟傳,炒了4小時的洋蔥香和汁都溶入湯中,也被湯中的麵包吸收了。加上頂端的芝士,令這個湯每一口都有拉絲的效果~~~我保證大家不會希望浪費這個湯,必會飲完。

炭燒美國優質腹肉牛扒~~
牛味好出哦~~~而且外面煎得剛剛好。5成熟真係5成熟,沒有騙我!而且最最最好味和驚喜是楓糖紅蘿蔔,好甜好好味!在外面根本沒有品嚐過~~太有特色,也太有驚喜了!我只能說其他地方難求一吃!

芝士拼盤~~
用得獎頂級紅酒簡單地配著芝士拼盤來品嚐就已經非常好。芝士拼盤中有四款芝士,口感和香味都濃郁,喜歡芝士的朋友不能錯過。我建議在吃芝士時要配合中間的蜜糖,倍加特色!

我喜歡餐廳安排,每道食品之間會加入小吃或甜品,讓大家可以有交談時間,也可以讓驚喜度增加。另外甜點的賣相很給力,打卡一流!!

這次非常榮幸,食物不單止正宗還要價格貼地,推介!

La Mer Restaurant & Lounge

尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓AB室

Unit A&B, 1/F, China Insurance Building, 48 Cameron Road, Tsim Sha Tsui
TEL: 23826688

紅酒一直也是西餐的伴侶,淺嚐紅酒除了可以增加餐桌上的情操,還可以提昇肉類的味道。滿足食慾上的快感。

最後再次多謝 @foodwise_hk 邀請。

2019-05-03
用餐優惠