2008-08-23 50 瀏覽
服務生唔太專業, 但勝在有禮貌有笑容反應快, 上菜會簡單介紹一下材料同菜名, 滿意!我點set dinner, 我嘅前菜係芝士焗蕃茄配茄子沙拉, 賣相都幾正中. 跟住係忌廉西蘭花湯, 幾多西蘭花. main dish 叫燒大蝦羊架(叫7成熟, 但來了十成, 都仲有羊味同juicy) 配菜有薯蓉, 荷蘭豆, 車厘茄, 意式茄子, 伴埋法式芥辣 (You can choose English mustard as well). 餐茶咖啡似Delifrance果種, but 都係freshly brewed嘅. Dessert 有tiramisu同cream puff. Tiramisu 太多cream ( 好甜果隻), 港式, no mascapona cheese. Cream puff 內竟然係mango cream, 有些surprise 但幾得意, good puff! 我老公點supreme 8-course set (HK$468), 有foie gras (A La Carte HK$108 得半分; HK$198全分), 鹽燒鮑魚配比利時苦白菜, 第一次食苦白菜唔太鍾意D甘
我老公點supreme 8-course set (HK$468), 有foie gras (A La Carte HK$108 得半分; HK$198全分), 鹽燒鮑魚配比利時苦白菜, 第一次食苦白菜唔太鍾意D甘苦味. 有海鮮洋蔥湯, 好足料. 有個青檸sorbet before main dish. 佢個main dish係rib-eye steak, 賣相好好老公亦好滿意. 老公個dessert 除了Tiramisu同cream puff, 仲多咗strawberry & choco mousse cake 同house-made swiss roll. 蛋糕比較"鞋"身, not recommended.
window view
煎得啱啱好
燒大蝦羊架
煎得啱啱好
燒大蝦羊架
  • Foie Gras (冇根
  • good cook)
  • 燒大蝦羊架 (留意叫幾多成熟)
2008-08-11 11 瀏覽
第一次去這間餐廳食晚餐,之前都食過午餐,味道都不太差.要了兩個set ,一個大蝦拼羊,一個鴕鳥肉.隻蝦都幾大隻,件羊好淋無蘇味’正’.個鴕鳥餐唔係幾抵食,因為只得三件鴕鳥肉.個湯係周打魚湯,好多料.個餐包新鮮出爐熱熱地.個人覺得晚餐的味道好過午餐.環境和情調一樣禁好,希望下次再有機會去食過.
2008-07-24 4 瀏覽
以往常聽朋友提及這間餐廳,電視節目都有介紹過,好奇也想去試,終於在百忙中抽到上星期天到青衣城。餐廳門口排咗條小人龍,我都估到,又係暑假,又係星期日。等咗10分鍾,終於可以入座,環境都優雅,雖然滿座卻出奇地寧靜。話明法國菜,一定要食鵝肝,伴上蘋果,加少許粗海鹽,没有肥膩的感覺,做得唔錯。主菜羊扖完全無羶味,伴菜擺碟都可以。我揀咗法式燉蛋做甜品,好好味,正如我朋友都推介話餐廳的法國食物都煮得好好。呢度啲價錢唔算貴,加上service真係得,上菜會道明菜式,我最欣賞就係侍應用塊白咭將桌上的垃圾掃走,頗專業。

• 鵝肝
  • 法式燉蛋
2008-07-21 4 瀏覽
我住喺青衣,都經常光顧這間餐廳,差不多佢一開業就開始幫襯,大概都有三年。最早的原因係我有味精敏感,見到餐廳餐牌寫冇落味精,咁就一定要試,食物味道清新健康果然冇落味精(我一食就知)。光顧多了,越來越鍾意這間餐廳,因為它用有機新鮮蔬菜和材料都係歐洲空運入口的,新鮮好味之餘,仲好抵食。晩市套餐都只係百幾元,午市仲抵,主菜及甜品連豐富自助頭盤都係百幾頭,認真抵食。近這半年,我才知道呢間餐廳係做慈善,都唔錯啊!健康好味又幫到人,所以都會繼續光顧。

都係百幾頭,認真抵食。

• 午市豐富自助頭盤
2008-07-14 6 瀏覽
行經青衣,見這間法國餐廳~心想青衣好少有法國餐廳,(我想)看看餐牌,又不是太貴~就沒所謂,就進了去``服務態度也普通~不過食物也好味,只是份量少了一點```最重要是估不到青衣有法國餐廳~
行經青衣,見這間法國餐廳~
心想青衣好少有法國餐廳,(我想)
看看餐牌,又不是太貴~
就沒所謂,就進了去``
服務態度也普通~
不過食物也好味,只是份量少了一點```
最重要是估不到青衣有法國餐廳~
問壽星女想去那裡吃, 她便說想到係青衣城這間La Parole餐廳,因這間特別的餐廳背後有著一個感人的故事.....這間餐廳的老闆是一對夫婦, 他們兒子庭恩出世不久, 便診斷為有語言障礙的小朋友, 原來香港言語治療是非常昂貴, 他們努力為兒子儲錢作治療費用, 可是不幸五年多前, 他兒子去世了, 傷心過後, 他們想到去幫助患病的小朋友, 於是運用為兒子所儲蓄的基金進行投資, 代理了Leonidas比利時朱古力店,更於IFC及青衣城開了這間比利是+法國菜, 扣除開支後, 將所有的餘數經營「庭恩兒童中心」,成為香港第一個非牟利志願機構,為低收入家庭的兒童及青少年提供語言評估及治療服務.這餐廳雖然不太, 但環境真不錯, 可惜我們被安排坐在最外面的枱, 結果非常近商場熱鬧處而變得很嘈吵, 若你們去, 記得要留裡面的枱呢!我們點了三個不同的晚餐, 餐包&湯很不錯, 前菜酥皮普通,主菜分別點了無污染水晶蝦+雜菜, 安格斯牛扒及炸水晶蝦+牛柳, 味道只可以說不是想像中般好, 因為據介紹是由米芝蓮星級廚師Benoit Gersdorff擔任顧問廚師,那水晶蝦真的賣相很差, 我的那件要7成熟牛柳起碼有9成
因這間特別的餐廳背後有著一個感人的故事.....

這間餐廳的老闆是一對夫婦, 他們兒子庭恩出世不久,
便診斷為有語言障礙的小朋友, 原來香港言語治療是非常昂貴,
傷心過後, 他們想到去幫助患病的小朋友,
更於IFC及青衣城開了這間比利是+法國菜, 扣除開支後,
為低收入家庭的兒童及青少年提供語言評估及治療服務.

我們點了三個不同的晚餐, 餐包&湯很不錯, 前菜酥皮普通,
主菜分別點了無污染水晶蝦+雜菜, 安格斯牛扒及
炸水晶蝦+牛柳, 味道只可以說不是想像中般好,
那水晶蝦真的賣相很差, 我的那件要7成熟牛柳起碼有9成熟....
甜品真的有待改善了.

可是我們還是幫趁得非常滿意, 因為它背後的意義足以抵銷缺點,
當然若果可以改進會更好!
2008-06-24 11 瀏覽
之前看電視, 知道這間餐廳的收入是用作慈善用途, 覺得十分有意義, 所以便和男友去吃晚飯支持一下~ 餐廳在青衣城, 地方不大, 我們訂了餐廳唯一的窗口位. 但落地玻璃很矇, 所以要不要窗口位其實也沒甚麼分別.我叫了個羊扒餐, 男友叫了牛扒餐. 羊扒味道不錯, 但我覺得牛扒較薄和較肥.餐前有湯, 餐包, 沙律, 同磨菇酥. 我不喜歡吃雜菜沙律, 但其餘三樣都很好吃~甜品是tiramisu加小泡芙. 我一向不喜歡吃 tiramisu, 所以只吃了小泡芙.結帳要 $4XX, 這個價錢有點貴, 但做善事, 冇計啦~

餐廳在青衣城, 地方不大, 我們訂了餐廳唯一的窗口位.
但落地玻璃很矇, 所以要不要窗口位其實也沒甚麼分別.

結帳要 $4XX, 這個價錢有點貴, 但做善事, 冇計啦~
餐前沙律+磨菇酥
Tiramisu+小泡芙
羊扒
牛扒
2008-05-30 10 瀏覽
以咁既價錢…講真…真係叫做好好架喇!佢有SET LUNCH 同SET DINNER, 價錢抵,$78-$248左右, 餐湯 沙律 主菜 及甜品 餐飲~先講個餐湯, 我一直都好欣賞, 因為我覺得好好味, 飲落唔似一般餐廳, 真係落足料~個牛扒, 我叫6成熟,佢真係6成架,仲有少少血水滲出! 而且好有牛肉味(真係食到牛肉味架!)我覺得食得開心~現時為止, 仲有KEEP住兩星期食1-2次
以咁既價錢…講真…真係叫做好好架喇!

我覺得食得開心~

現時為止, 仲有KEEP住兩星期食1-2次
  • 牛扒
2008-05-23 3 瀏覽
overall Dinner Set (main course is 羊排 6成) very nice & 好味,the final 甜品 芝士cake is too Rich, really hard finish it all.however, all the tables inside is too near, 壓迫感十分重, 想講大聲D都怕嘈到隔離. only " 1 " window seats, if you want to have a better view, you should book with your luck.

2008-05-23 10 瀏覽
天生愛吃嘅我鍾意周圍去揾嘢食,聽朋友講有間法國餐廳响青衣城d料好正。於是乎昨晚就同老公去試試。外面睇咗餐牌,一d都唔貴,套餐都係百幾蚊,似乎幾抵。我食咗個安格斯牛扖套餐,個牛扖食落肉質嫩滑,炭燒鎖住肉汁,又有香濃牛肉味,正!湯、頭盤沙津、甜品、咖啡同埋個牛扖都係二百幾,個套餐認真抵食。我老公鍾意食肉,叫咗個羊架,佢話好好味,賣相又一流。睇倒餐牌,所有嘢食都唔落味精,d用料要好講究先至可以咁好味。餐廳裝修簡潔舒服,侍應服務態度專業,媲美中環大餐廳,埋單六百有找,又好味又抵食,一定要再去。

• 安格斯牛扖
好朋友生日,跟她提前慶祝,有人提議來這間餐廳,便三個港島人走到入黎青衣食飯!今日晏晝訂位,請接線生幫我留一張window seat,他亦有禮貌地回應我說之前有另一位人客已訂了,要試一試。準時和朋友來到,好幸運有得坐window seat,見到menu可選的main dishes 有肉眼排、羊排、牛柳、海鮮飯。朋友點了8oz 肉眼排要7成,我點了羊排要6成。羊排味道ok,不"蘇",不過略嫌多了一點肥膏;牛排味道亦可以,但個蒜汁則太"傑",差了一點。可取的是麵包很不錯,剛剛焗起很香,很脆;還有那一杯咖啡,遠遠已經嗅到那陣陣的香味,欣賞它比較貼心的是,奶是熱的,不怕影響咖啡的溫度。至於甜品,可能不是本人所喜愛的,所以覺得味道麻麻地,apple pie凍了,朱古力忌廉蛋糕,忌廉有點融~~坦白講,個肉眼排餐︰$218我覺得比較貴,至於羊排餐$168,以咁0既質素,我覺得最多都是值$130

2008-05-18 19 瀏覽
肯定不是米芝蓮質素。以前也有去過別的米芝蓮廚師打理的菜館﹑剛好兩天前去了一家有米芝蓮二星的 Don Alfonso 1890﹐可以有個對比。如果你是為了米芝蓮的原因而來﹐就多會失望 - 雖然這裡的價錢比起其他用米芝蓮為旗號的便宜起碼一兩倍﹐但到過真正米芝蓮館子﹐就可以比較無論食物質素﹑擺設﹑服務﹑service﹐沒有一樣有米芝蓮館的影子。跟其他米芝蓮館的第一個分別﹐檯面並沒有高檔的餐具﹑進場後也沒有server介紹自己﹐或介紹今天空運的食物。沒有提供wine list﹐而推介的 waiter 也不清楚他們有什么酒﹐或對酒的背景對客人交代(雖然我都吾多認識)。當問及今天餐湯﹐waiter 說要問問﹐回來才告訴是 Minestrone(他說是菜湯)。而今天看到最離譜的事情為:-1。 有一 waitress在一邊把刀叉餐巾一份一份排在一起﹐準備有人離開時加快‘執臺’的速度﹐我目睹餐具已掉到地上﹐她連忙執翻﹐繼續排﹐十分不衛生。2。 有位亞嬸常從廚房走出來﹐站在餐廳裡﹐有時候也幫忙‘執臺’﹐你要比我真憑實據﹑否則我不相信這是米芝蓮館。我們點的Rib Eye﹐本來說了要 medium﹐但來了10
肯定不是米芝蓮質素。

我們點的Rib Eye﹐本來說了要 medium﹐但來了10成熟。叫了換﹐也是來個10成熟﹐也有很多筋﹐很 un﹐且沒有肉味道。最後我們決定向他們反映肉的不行﹐和報告了目睹那 waitress 在地上拾起餐具打算再用。

最後﹐這店也不是完全沒值得推薦的 - 他們的麵包做得不錯﹐紅酒也可以。但以這個價錢﹐換如此質素的service 肯定是太貴。他們的檔次有點像‘皇后’﹐而吃飯時候也看見很多‘街坊’裝﹐穿著短褲﹑腰包的食客。Waiter 告訴我他們 consultant 具米芝蓮三星。感覺告訴我這不是所米芝蓮館﹔即使是真的﹐萬一有人往米芝蓮投訴﹐我相信他們的 franchise 可以隨時被除。
2008-05-12 17 瀏覽
兩日前係到訂同媽咪慶祝母親節,打電話去訂個時,我問個接線生母親節當日份meuns有無唔同,有無咩special offer,佢俾我個答案竟然係: 暫時都未知ya,或者你遲幾日再打黎啦,跟住就收我線.... 聽完之後經已好擔心餐飯會,但係母親節周圍都甘多人,無法子之下就再打電話去照訂la... 去到門口,等5分鐘到就入得la,我都未坐底就見到個待應走我條餐巾,我一睇,原來有超大達積係條餐巾到,擔心再升級...幸好之後成餐飯都無咩問題,service都唔錯,d人都好有心機甘同我地介紹d菜式,我地叫個dinner for two同1個dinner set要肉眼扒,要2杯紅酒,個餐湯同個頭盤(鵝肝)得好好,反而主菜略為失色,埋單一千有找,大時大節lei個價,lei個水準,收貨la~
2008-05-09 7 瀏覽
完成迪士尼之旅,我地黎 la parole 晚飯,試左一份炭燒肉眼扒 set 及千層麵。煙三文魚沙律 - 只有數小片煙三文魚和蔬菜,味道清淡。忌廉湯 - 唔夠濃和熱,少許失望。炭燒肉眼扒(五成熟) - 似八成熟,炭燒味香,食得出肉質既鮮嫩。伴碟既薯菜不錯。芒果泡芙(一小件) - 忌廉泡芙成日食到,變成芒果感覺清新!Tiramisu(一小件) - 意外驚喜,芝士唔會漏,中間既蛋糕層吸滿咖啡,還有淡淡既酒香。咖啡 - 雖然會苦澀,但都算易入口。奶已加熱,不錯。千層麵肉醬夠,但芝士唔夠,麵亦偏硬。笑面係比環境,服務,主菜同甜品!可惜部 DC 已用到冇電,唔能夠為美食留下幾張相片作為假期既總結。P.S. 而家已沒有 outdoor 座位了,但窗外既夜景依舊優美!

煙三文魚沙律 - 只有數小片煙三文魚和蔬菜,味道清淡。
忌廉湯 - 唔夠濃和熱,少許失望。
咖啡 - 雖然會苦澀,但都算易入口。奶已加熱,不錯。

2008-03-30 5 瀏覽
睇見openrice 對呢間餐廳個食評唔錯, 就同朋友黎左試下..一入到去個感覺係個decoration 幾有feel...有少少浪漫感覺...但係最衰d 枱就tree 得太埋..有時講野會怕嘈住隔離...不過餐廳入面d 顧客個個都幾有修養唔會大大聲講野好啦~ 同朋友兩個人..大家各叫左一個set din.. set din attractive 既options 唔多..唔明點解佢有個叫做咩燒黃花魚...感覺好似中國菜咁...但唔係法國比利時餐廳嗎? 可能我無知掛! anyway..我就揀左炭燒肉眼扒我個frd 就揀左個比利時雞煲...好! 第一樣上既係超級硬既"豬仔包" (個職員話)...雖然法國面包好似都幾硬下..但我真係唔係好鍾意食..因為太硬我會食到周圍都係碎...無咩食相...anyway...d appetizer 同soap 一個一個咁黎..但質素就麻麻..唔係話差但就唔係話特別好味...之後個main course...個七成熟炭燒肉眼扒真係勁有炭燒味...但塊扒就林得制..同埋個汁無咩味..可能比d 炭燒味cover 左...frd 叫果個雞煲就...十分之淡...

之後個main course...個七成熟炭燒肉眼扒真係勁有炭燒味...但塊扒就林得制..同埋個汁無咩味..可能比d 炭燒味cover 左...frd 叫果個雞煲就...十分之淡...同埋得兩塊細size 既雞肉...兩個main courses 味道方面真係一般..同d app and soap 一樣...唔係差但都唔係好..

最後上埋個米芝連顧問廚師保證既是日甜品...就真係好好味! 果然係有保證! 個tiramisu 入口即熔味道arm arm 好!! 成個set din 個tiramisu 最抵讚!!真係好好食!

埋單兩個人$370...不過雖然上面諸多tiu tick, 但其實咁既質素都對得住佢個價錢既..唔係太貴...但餐廳環境好..職員服務優...最有意義係佢好似會將一部份net income 捐比一d 有需要既兒童..食都食得好似有意義d! haha

走既時候見到隔離間有間又係法國餐廳叫cest bon..有個9 course 既set $248...有青口, "羅" 肉, 燒三文魚, 意粉(唔記得咩意粉)...etc.. 好似都幾特別咁! 但openrice 對佢個食評好似麻麻...但有機會都想去試下

overall li 間餐廳我會再黎的(for the tiramisu)