2019-12-25 137 瀏覽
行行下荃灣廣場,見到有間裝飾唔錯好有特色嘅餐廳,就諗住入去試吓.我哋嗌左牛肉竹炭漢堡配香草薯條($58)。成個份量都好大,漢堡大到一擺上台嚇親我。塊牛肉好厚好多汁,面包有好大塊,成個望落去好令人有打卡嘅意欲! 啲薯條都好多,擺滿成個碟,食落就知佢係即炸,又熱又脆!正!另外,我地仲嗌左個豬骨濃湯意粉配黑松露炒蛋多士($58)。豬骨湯非常濃郁,意粉又索曬佢啲湯味,啲蘑菇又好鮮。成個感覺好新奇!嗰多士配炒蛋好香,令人垂涎欲滴。飲品方面,我地嗌左杯仲夏水果茶($15)同埋蜂蜜玫瑰茶($15)。水果茶方面,佢嘅甜味完全係黎自於佢豐富嘅水果材料,一啲糖漿味都冇,飲落好fresh! 蜂蜜玫瑰茶,好有玫瑰味,配埋蜂蜜,好清甜,飲落都覺得成個人高雅左!

2019-12-24 128 瀏覽
最近同咗朋友去咗荃灣一間食西班牙菜嘅餐廳"La Postre"感覺都算唔錯,室內的環境佈置同燈光都好舒適,能夠造出一種讓人客可把洒談歡嘅氣氛!另外,餐廳裡面提供咗各種不同的食物餐牌,可以滿足到不同食客的口味!食物方面,我哋食咗一個"海洋繪飯"真材實料,每樣海鮮都好新鮮美味!有鮮蝦、蜆肉、帶子及青口等都非常新鮮,而且我哋都食到好滿意!飲品方面,提供咗各式各樣特飲,其中雜果賓治最為好飲!而花茶就十分清香噗鼻,最適合女士們飲用!

飲品方面,提供咗各式各樣特飲,其中雜果賓治最為好飲!
而花茶就十分清香噗鼻,最適合女士們飲用!
2019-10-16
2019-12-22 269 瀏覽
荃灣真的商場林立,我同朋友在荃灣廣場行完街,見到地下有間餐廳裝修都幾光猛,座位都很寬闊,於是就選擇它了分別選擇了一個snack combo,香辣珍珠帶子,蜜瓜黑毛豬和義大利黑醋青瓜蜜瓜很甜,和黑毛豬一起放入口,味道很夾,不錯,其餘兩道小菜都還好西班牙豬手,平時食德國鹹豬手比較多,西班牙式的都是第一次食,外面都很多沙律醬,酸酸甜甜的味道,豬肉就不會似鹹豬手一樣偏鹹,發而是比較淡口雜果麻糬窩夫,擺設很漂亮,,一食有驚喜,麻糬的煙韌和窩夫的脆很夾蜜糖玫瑰茉莉花茶,顏色很漂亮的花茶,味道甜甜的仲夏夜水果茶,清新的感覺,好喝

鮮雜果麻糬窩夫

蜜糖玫瑰茉莉花茶,顏色很漂亮的花茶,味道甜甜的

仲夏夜水果茶,清新的感覺,好喝
2019-12-18 133 瀏覽
講到西班牙菜,自不然就諗起呢間La Postre,而佢嘅分店之前已經開到去荃灣。今次撞正同商場內某品牌大型減價週活動,自不然購物後就到La Postre用晚餐啦芝士煎蟹餅La Postre中最出色的一道菜就是芝士煎蟹餅。Pizza 般賣相令人食指大動,面上再放木魚碎~~蟹餅主要用上蛋作配料,而中間會夾坐芝士同蟹腳焗好後脹卜卜,夠香口~ 原本以為做法上會用上大量油,盤底會剩下不少油份,結果相反剩下油份不多,而入口又不油膩,激讚!!熱仲夏水果茶每當餐牌上有水果茶時,都會成為我的餐茶。值得一讚是水果茶茶包存放在蓋上,與水果獨立分隔開。茶味不會不斷浸出,而茶味入口會均一。鮮雜果莫希托友人點了杯鮮雜果果莫希托,解渴,而水果味道濃郁。莫希托調入適量梳打水,水果浸在梳打水後口感會更爽!!西班牙海鮮飯西班牙名菜之中西班牙海鮮飯,最為人熟悉。炒飯最少2人起,份量超多,非常適合一大班朋友分享!傳統西班牙海鮮飯對華人黎講都不太討好,經過改良後概保留風味,又不失傳統。海鮮飯有青口、蜆和大蝦等等,飯底更加用上西椒和辣椒一起炒,更有少量番茄味加上帶點微辣,超惹味。抹茶麻糬窩夫店舖中招牌甜品窩夫,亦是最多客人點選之

芝士煎蟹餅
La Postre中最出色的一道菜就是芝士煎蟹餅。
Pizza 般賣相令人食指大動,面上再放木魚碎~~
蟹餅主要用上蛋作配料,而中間會夾坐芝士同蟹腳
焗好後脹卜卜,夠香口~

熱仲夏水果茶
每當餐牌上有水果茶時,都會成為我的餐茶。
值得一讚是水果茶茶包存放在蓋上,與水果獨立分隔開。
茶味不會不斷浸出,而茶味入口會均一。

鮮雜果莫希托
友人點了杯鮮雜果果莫希托,解渴,而水果味道濃郁。
莫希托調入適量梳打水,水果浸在梳打水後口感會更爽!!

西班牙海鮮飯
西班牙名菜之中西班牙海鮮飯,最為人熟悉。
炒飯最少2人起,份量超多,非常適合一大班朋友分享!
加上帶點微辣,超惹味。

抹茶麻糬窩夫
店舖中招牌甜品窩夫,亦是最多客人點選之一人氣之作。
La Postre窩夫有別於一般甜品店作法,烘起後窩夫口感更薄更脆口
窩夫入面加用上抹茶麻糣作餡,既煙韌之餘又有窩夫脆口感,完美配搭!
2019-12-18 142 瀏覽
今日走出元朗,食老友生日飯,朋友book左呢間西班牙菜,原來在元朗yoho mall也有分店,早知唔洗book 咁遠😄門面高雅,有氣派,食物同飲品非常驚喜,比想像中更好食👍西班牙海鮮飯,用不同的海鮮配搭,賣相已經夠吸引,蝦和青口十分彈牙,無比鮮味,飯軟硬適中,少少辣,好惹味!唔係講笑,越食越想食🤩必食之選👍柚子雞肉絲,細細份,酸酸甜甜,味道清新,好出色的飯前小食特色飲品也有好多選擇,而且十分驚喜,蜜糖玫瑰花茶,清憂既玫瑰花香味加上蜜糖,原來係絕配😍👍🥰甜品亦有好多選擇,不單止賣相了得,食落口更不得了,紅酒無花果,淡淡酒香味 芝士蛋糕,不太甜,濃郁既芝士香味在口中慢慢融化慢慢細嚼藝術和美食既結合🥰十分滿意的一餐,確實留戀,期待下一次再光臨
門面高雅,有氣派,食物同飲品非常驚喜,比想像中更好食👍

必食之選👍

柚子雞肉絲,細細份,酸酸甜甜,味道清新,好出色的飯前小食

芝士蛋糕,不太甜,濃郁既芝士香味在口中慢慢融化

慢慢細嚼藝術和美食既結合🥰
十分滿意的一餐,確實留戀,期待下一次再光臨

• 西班牙海鮮炒飯
2019-12-17 1012 瀏覽
首先要多謝某社交平台🙏🏼,因為中左荃灣廣場$200飲食禮券,所以今次先去荃灣搵食😁最後揀左呢間「La Postre」食西班牙菜🇪🇸🔹芝士汁黑毛豬扒配蟹肉啤梨莎莎$278 : 呢個雖然係貴,但真係好好食👍🏻黑毛豬肉質幼嫩,一啲都唔韌😍食落仲有油脂味😌好滿足!配埋芝士汁,一啲油膩感都無㗎!真心推介😎🔹西班牙海鮮炒飯(2人份量)$298 : 好多海鮮呀😍青口、大蝦、蜆、再加埋西班牙火腿!真係超級足料🤩啲海鮮全部晒冷放上面,打卡一流呀👍🏻而個飯都好好食,充滿鮮味,食落小小辣辣地,超正🤤雖然係2人份量,但其實3個人都夠食😆🔹西班牙紅酒番茄肉丸配蒜蓉包$88 : 酒味唔會好重,食落蕃茄味較重,好開胃😍而肉丸肉質好都彈牙👍🏻唔會冇口感!蒜蓉包有四塊,蒜蓉味都夠,唔會好濃,食完唔怕口臭😂但連埋肉丸啲醬汁一齊食真係冇得輸🤤優惠貼士:用Openrice訂位,就可以有優惠,西班牙海鮮炒飯(2人份量)減$100🤩評分味道:4/5環境:4/5服務:3.5/5性價比:4/5回頭率:4/5

芝士汁黑毛豬扒配蟹肉啤梨莎莎

西班牙紅酒番茄肉丸配蒜蓉包

味道:4/5
環境:4/5
服務:3.5/5
性價比:4/5
回頭率:4/5
2019-12-16
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券、現金券
芝士汁黑毛豬扒配蟹肉啤梨莎莎
西班牙紅酒番茄肉丸配蒜蓉包
2019-12-14 127 瀏覽
年尾公司大減價,又係買平嘢嘅時間,今日往荃灣廣埸入貨,La Postre 也進駐這,更提供大衆化嘅下午茶餐,閒日下午二時許食客不算很多,安排卡位入座,環境舒適,點了兩客下午茶餐。豬骨濃湯意粉配黑松露炒蛋多士豬骨濃湯鲜甜,意粉煮得啱啱好,不會太腍,什菌亦夠爽脆。炒蛋固然很香滑,加上黑松露更顯清香,多士塗上牛油鬆軟香滑。忌廉蔬菜湯意粉配煙肉炒蛋多士黃黃忌廉湯不肥膩,蔬菜配搭爽滑意粉,口感清新。煙肉咸香和滑蛋很相配,份外滋味。再來個Mojito鲜什果特飲,清甜果香,細語輕談,寫意悠閒。
豬骨濃湯意粉配黑松露炒蛋多士
忌廉蔬菜湯意粉配煙肉炒蛋多士

2019-12-13 99 瀏覽
工作忙碌都不忘要跟男朋友拍下拖!放工後相約到荃灣逛街食飯,看到這間裝潢美美的餐廳,還有它舖外展出的精美蛋糕,就被它吸引了!一看才知是之前在尖沙咀光顧過的La Postre,原來荃灣也有分店,想起它豐盛的西班牙海鮮炒飯就想也不用想進去了!看到鄰桌點了一碟有蟹又有蛋的東西,覺得很吸引,望一望餐牌原來是芝士煎蟹餅,實在抵受不住芝士的誘惑,我們都不執輸點了一個,職員提醒要等一段時間,但是值得的!熱騰騰的蛋配上流心芝士,加上蟹拑,口感豐富!點了令我再三回味的西班牙海鮮炒飯,用料十足!面層舖滿海鮮,而且每款海鮮都大大隻,炒飯很香,有微微辣味,更為惹味香口!雖然已經很滿足,但為食的我們實在忍不住要點甜品,鮮雜果麻糬窩夫,這裡的麻糬窩夫實在很出色!鮮果份量多,還有無花果!麻糬煙韌,外層鬆脆,正宗內脆外軟!飲品我點了清新的鮮製雜果沙冰,男朋友則點了無酒精的荔枝莫希托。

2019-12-11 2151 瀏覽
今晚和太太在荃灣廣場買東西吃晚飯,剛好就想在附近找餐廳,發現這家La Postre,印象中有不少分店,就來試試水準。餐廳環境裝飾時尚,店名是La Postre,意思是甜點,所以餐廳有不同種類的甜品,燈光柔和舒服,座位亦闊落,正好可以舒服慢慢食,傾傾計。芝士煎蟹餅其實不是一般西菜的Crab cake,而是西班牙蛋餅Tortilla Espanola的變奏版,蛋餅口感綿密可口,鬆軟蛋香,當中加入芝士,薯仔、煙肉及蟹肉,每一啖都滋味豐美,也有口感與味道變化不一的驚喜,更有六隻蟹鉗,啖啖蟹肉。西班牙豬手西班牙豬手份量十足,用上原隻巨型豬手,預先切好上碟,方便食用,外層表皮極度酥脆,內裡肉嫩多汁,味道咸香不膩,更用心的配上蜜糖芥末醬,伴以豬手同吃可以減低油膩感,加上舖滿的雜菜沙律,為豬手帶來一份清新。鮮雜果麻糬窩夫最後叫了一客窩夫甜品,麻糬窩夫即叫即做,所以絕對新鮮熱辣,外脆內軟,窩夫加入麻糬,所以口感軟糯,加上新鮮香甜爽口,用上不同的生果,包括香橙、芒果、無花果、黑莓等,十分有誠意。仲夏水果茶水果茶加入多種新鮮水果,入口甜酸適度,純粹天然果酸花香,蜜味比一般的糖醋美妙得多,順口怡人。Sangr
Sangria
吃西班牙菜,當然要點一杯Sangria,紅酒味道個性鮮明、奔放厚重,加入香甜清爽的水果,一呷十分解渴。
2019-12-11
2019-12-06 97 瀏覽
同朋友去開荃灣行街,晚餐就食左米線,之後就想食甜品,就去左荃灣廣場食LaPostre,座位好舒服,而且我地係坐卡座,地方大加上整潔,外觀令人感覺舒適我地叫左鮮雜果麻糬窩夫一份$138如果覺得太多可以叫半份$108,水果有芒果,奇異果,土多啤梨,無花果(出面比較少見到)等,十分鮮甜,麻糬甜甜的,口感Q黏有咬口焦糖燉蛋雞蛋滑滑嫩嫩的,連埋焦糖脆脆一起食,是常見的配搭拿鐵咖啡$36個熊仔拉花好令,味道唔太苦,香滑容易入口

我地叫左鮮雜果麻糬窩夫一份$138

焦糖燉蛋
雞蛋滑滑嫩嫩的,連埋焦糖脆脆一起食,是常見的配搭

拿鐵咖啡$36
個熊仔拉花好令,味道唔太苦,香滑容易入口
2019-12-06 95 瀏覽
The restaurant is cozy and the atmosphere is wonderful.  Had dinner here on weekday after work and ordered the following dishes and drinks which were wonderful and excellent value. Paella de Mariscos (for 2px) Paella de Mariscos is a must try item when you go to Spanish restaurants. We ordered the paella for two and quite enjoyed it. Its seasoning was perfect and tasty, well presented and the amount of seafoods were very generous! it was perfect for sharing. We couldn’t finish it in one go.Crab

Paella de Mariscos (for 2px)

Crab cake
We know it always well worth to wait when ordering a good food. There was a bit wait for the crab cake (we had been told that the crab cake needed to take like 15mins to cook), but it ended up coming quicker than we expected and really worth the wait. Generous portion! This really melted in my mouth!
Crab  Cake

Mixed fruit (full) waffle
The dessert was beautifully presented, waffle itself was crispy, topped with lots of quality fruits and vanilla ice cream,  drizzled with generous amount of some sauces, it was so delicious and really a lovely finish the good meal.
Mixed  fruit  (full)  waffle

Hot Lychee Osmanthus tea
Hot La Postre Fresh Fruit tea

Overall, all of the food was reasonably priced, food was great and the server was friendly. Definitely will be returning !
Crab  Cake
Mixed  fruit  (full)  waffle
2019-12-05 216 瀏覽
回味一下同老公嘅拍拖感覺,工作太忙,實在少左好多拍拖生活,行街睇戲食飯直落,唔錯唔錯。老公非常識揀地帶豬黎La Postre,點解要讚佢識揀呢?因為豬覺得呢間餐廳好食又浪漫,仲照顧到豬嘅第2個胃,可以喺度食埋甜品🈵️餐廳燈光柔和,光線適中,唔會太黑覺得唔舒服。門口擺放左好多唔同嘅精緻蛋糕,本來豬喺門口睇到已經嗌要食,最後睇下餐牌,蛋糕敵不過窩夫😂講返餐廳入面,裝修華麗有格調,俾人一種寧靜舒適嘅感覺,簡約中透露出細緻,非常有情調。我地order左個西班牙海鮮炒飯,香橙雞胸沙律,一杯仲夏水果茶同鮮雜果Mojito。西班牙海鮮炒飯,有幾種唔同嘅海鮮,有蜆肉,青口,大蝦,大蝦仲要砌成個心形出黎,賣相拎滿分,份量都唔少架,我地2個食都覺得好夠,飯粒較濕潤唔會太乾,入口軟綿綿。味道方面,帶有番茄嘅酸味,仲有少少辣,每粒米都被呢種酸辣味包圍住,非常惹味,令人食唔停。香橙雞胸沙律好清新,蔬菜新鮮爽脆,入口清甜,加入酸酸甜甜嘅香橙,口感同味道嘅層次都提升左,令人陪感神怡。雞胸肉唔會好鞋,混合埋個特製醬汁,健康又美味。仲夏水果茶,熱熱喝一杯,好入喉之餘又解膩,亦令鮮果呈現出另一風味;除左有多種水果配搭,亦有

香橙雞胸沙律

仲夏水果茶,熱熱喝一杯,好入喉之餘又解膩,亦令鮮果呈現出另一風味;除左有多種水果配搭,亦有花草嘅香味,味道唔會太甜,飲落清新怡人。

仲夏水果茶

鮮雜果Mojito,裏面有蘋果、鮮橙同埋薄荷葉,冰冰涼涼,都幾清新解渴。

鮮雜果Mojito

食飽飽再order多個鮮雜果麻糬窩夫,加左麻糬有種外脆內軟嘅感覺,口感會煙煙韌韌,似食緊QQ雞蛋仔。味道唔會過甜或過漏,佢配搭左個糖漿,不過都唔洗用已經夠甜。鮮雜果幾新鮮,仲要有新鮮無花果呀,好suprise,放棄左蛋糕要左Waffle都冇揀錯嘅🤗

香橙雞胸沙律
鮮雜果Mojito
2019-12-05 81 瀏覽
香港真是一個多國美食的天堂,就算是在商場,差不多想吃甚麼都有。西班牙如此熱情,相信在這冷冰冰的季節就最適合不過了。先來份香橙雞胸沙律,清新一下味蕾吧!雞胸剛好很嫩,加上沙律菜,香橙的酸甜,恰好讓人清爽。麵包蟹,又叫睡蟹,顧名思義它不常走動,體形飽滿,肉香味鮮,加上金沙,自然與膏香不謀而合,吃上來甚是滋味!吃得起勁,整隻手都染黃了,餐廳貼心地提供了多張濕紙巾,抹抹手,準備吃甜品。最愛窩夫,外脆內軟,欲罷不能!喝口藍莓芒果,愝意!
西班牙如此熱情,相信在這冷冰冰的季節就最適合不過了。

最愛窩夫,外脆內軟,欲罷不能!

喝口藍莓芒果,愝意!
2019-12-03 84 瀏覽
老婆想食甜品,就去了荃灣廣場的La Postre,以西班牙菜為主,而且又有多款甜品。甜酸香橙雞胸沙律:沙律菜爽脆,配上橙肉,酸味刺激味蕾,加上雞胸肉嫩腍,十分開胃健康。西班牙海鮮炒飯:飯面舖滿了海鮮,包括原隻大蝦、青口及蜆,海鮮的味道全部滲入了飯內,炒飯加了些三色椒及蝦皮,令炒飯的鮮味提升,飯粒爽口,焗完後亦保留了濕潤,非常好味。紅酒無花果芝士蛋糕:無花果入口帶酒甜香,煮至入口溶化,無花果吸收了紅酒香味,加上本身果甜二合為一,配上芝士蛋糕正好減輕飽膩感,旁邊的芝士雪糕味道濃郁幼滑。Sangria & 鮮雜果Mojito:兩者都以新鮮生果配搭,前者是西班牙國酒,以紅酒作料,後者則加了梳打水,兩者都比較清新。

2019-11-30 110 瀏覽
呢排消費氣氛薄弱,出小左街食飯,適逢我家人生日,於是同佢出去食飯幫佢慶祝慶祝。呢間餐廳喺荃灣廣場地下,是數個月前新開幕的,所以設計10分新穎,而且店裏的座位也不少大約可以容納50至60人左右。我們點的是 lunch set, 我點的是黑松露西班牙黑毛豬扒,由於製作需時大約等了15分鐘才到菜,賣相不算10分出色,可是切豬扒的時候發現10分鬆軟,而且烹調時間恰到好處,不會把肉汁煎得10分乾柴火,並保留了相當的肉汁,食的時候很軟熟多汁,配合了薯條,都幾正。家人點的是紅椒燉牛肉闊麵,他表示牛肉相當入味亦很鬆軟,相信在烹調前用了相當大的時間準備,加上紅椒作點綴,多了紅椒的味道,令味道更想一層。兩人結帳大約為$400,已西餐及食物質素而言,價格相當公道。