跟朋友食飯聚一聚,朋友說她試過上環店不錯,我們可以來銅鑼灣店試一下,一到來就被他們的碟吸引了,超可愛啊!每個人的碟也是不一樣的,看到已經很開心。芝士龍蝦忌廉意粉我來到見到芝士龍蝦忌廉意粉,就跟朋友說我要點這個,芝士、龍蝦、忌廉都是我喜歡的朋友跟我口味很似,所以我們很快就有共識決定要它了。當芝士龍蝦忌廉意粉到來時,已經嗅到濃厚的芝士味,接著來的是龍蝦的氣息。入口之後,忌廉醬汁很 Creamy,而且帶有濃郁的龍蝦味,完全滿足到我。龍蝦半隻,份量不多,跟朋友對分一半,龍蝦肉爽口彈牙,表面的芝士香濃層次分明,最重要是龍蝦處理得很好,沒有古怪的味道,因為這道菜我會再回來的。芝士煎蟹餅沒錯,又是芝士,哈哈!朋友跟我都是很喜歡芝士,所以就點了這個。這個芝士煎蟹餅不是不好吃,只我有點理解錯誤而覺得失望。我原本以為整個都是用薯仔配芝士及蟹製作,這三款食材也有的,還有蛋及洋蔥,但是比例上是蛋比較多,我不曉得大家明不明白,就是我想吃薯餅,但最後變了蛋餅。這個是我的問題,我理解錯誤而有錯誤的期待。味道方面,蛋味香濃,薯仔一片一片疊上去,中間的空隙就注入了芝士及蛋漿,芝士份量很多,可以做拉絲的情況,除了味覺享受

芝士龍蝦忌廉意粉

朋友跟我口味很似,所以我們很快就有共識決定要它了。

芝士煎蟹餅

這個芝士煎蟹餅不是不好吃,只我有點理解錯誤而覺得失望。

我不曉得大家明不明白,就是我想吃薯餅,但最後變了蛋餅。

這個是我的問題,我理解錯誤而有錯誤的期待。

芝士份量很多,可以做拉絲的情況,除了味覺享受外,更有視覺的享受。

雜果麻糬窩夫

最後就是甜品時間,我們點了雜果麻糬窩夫,麻糬是店員推薦我們的,

店員說麻糬是他們大廚親自調配,不是坊間購買回來的,坦白說我原本也有點擔心會吃太飽,

但是吃過之後,完全覺得很值的!吃得很飽也是要吃它~

窩夫外層是脆卜卜,內裡的麻薯軟熟、煙韌、QQ的,吃下去是很滿足,

而且味道剛剛好,不會太甜,再配上表面的 Custard 及雪糕剛剛好。

如果喜歡的可以改點在旁邊的蜂蜜,味道一樣很搭的。

吃到一頓美味的菜餚,心滿意足,我應該很快會再光顧的。
2017-05-16 283 瀏覽
行銅鑼灣行到唔知食咩,之前食過上環間La Postre覺得幾好食,一搵原來銅鑼灣都有分店,即刻又去試試先!!店內裝飾好精緻,上黎食野見到靚野心情都好D佢D紙巾仲係紙幣咁樣,好得意呀~Green Tea Latte,好香綠荐味,不過我覺得可以再濃一點牛油炒八菇,超超超香牛油味,仲有8款菇食添,上菜時真係又香又熱,一碗9秒9食完左,正炸海鮮拼盤,樣樣都好新鮮炸起,份量都好夠,不過我都係麻麻中意炸野,因為太熱氣啦HAHA芝士龍蝦忌廉意粉,好大隻龍蝦,仲好多芝士,龍蝦煮得幾好,食落好有口感又唔會太熟,意粉好creamy,落足料呀!西班牙豬仔骨,之前上環食過好好味想再食返,不過感覺冇上環店咁好食,但質素還是有的,好厚肉好林身,點個醬個味更fresh~無花果脆批,無花果好大粒都好甜,個批整得好脆身,配埋個雪糕食好有新鮮感,又凍又熱,低又幾好味wor~什果麻糬窩夫,唔小心叫左成份,都好大份,如果2-3個人,食完野叫半份都OK,佢呢個特別在佢裡面係有麻糬架,食完上黎好有口感,同埋其實好飽肚,所以大家識叫就叫半份就夠啦~
店內裝飾好精緻,上黎食野見到靚野心情都好D
佢D紙巾仲係紙幣咁樣,好得意呀~
Green Tea Latte

炸海鮮拼盤
什果麻糬窩夫
2017-05-16 195 瀏覽
好姊妹生日梗係要食好西啦!為咗慶祝我哋友誼超過10周年,特意帶朋友黎試吓西班牙菜!牛油炒8菇!超香牛油味,真係有八隻唔同嘅菇菌!菇菌味好香濃,加左少少香草味道好突出!加上佢新鮮炒起 熱辣辣食落口 真係好香好好味!再叫左個炸海鮮拼盤,不過有少少失望。只係普通炸雪藏魚柳、街邊小食炸帶子...不過四款唔同醬汁都還可以啦...稍稍有啲驚喜係佢有個炸蟹殻,佢將啲蟹肉釀翻落蟹殼入邊!呢個好味呢個豬仔骨好好食!肉質鮮嫩有好多汁, 火候啱啱好,唔會過老太乾!我鍾意佢用錫紙包住枝骨,食起上嚟嘅時候好方便。而且我好鍾意佢個醬汁,唔知沙律醬溝乜嘢,總之夾埋一齊好香好好食最驚喜係呢個龍蝦意粉,冇諗過佢成只龍蝦上!意粉軟硬度適中,半隻龍蝦開邊,半隻龍蝦起肉切粒!龍蝦肉質好新鮮,唔係梅琳琳。忌廉味好重,其實食落有啲漏,但又好好味忍唔住食!其實窩夫本身好濟,加埋佢呢個有麻薯係入邊,其實會更加飽。我建議如果想食呢個麻薯窩夫,正餐就唔好食咁多, 或者幾個人分嚟食,因為真係會好飽。撇除佢本身好飽其實呢個好好食。楓糖漿好香田但係又唔會太過甜漏。新鮮生果減低左窩夫嘅濟,窩夫好脆, 但入邊煙煙銀銀!感覺好得意本身好鍾意食無花果
好姊妹生日梗係要食好西啦!
為咗慶祝我哋友誼超過10周年,特意帶朋友黎試吓西班牙菜!

牛油炒8菇!
超香牛油味,真係有八隻唔同嘅菇菌!
菇菌味好香濃,加左少少香草味道好突出!
加上佢新鮮炒起 熱辣辣食落口 真係好香好好味!
炸海鮮拼盤

再叫左個炸海鮮拼盤,不過有少少失望。
只係普通炸雪藏魚柳、街邊小食炸帶子...
不過四款唔同醬汁都還可以啦...
西班牙豬仔骨

呢個豬仔骨好好食!
肉質鮮嫩有好多汁, 火候啱啱好,唔會過老太乾!
我鍾意佢用錫紙包住枝骨,食起上嚟嘅時候好方便。
芝士龍蝦忌廉意粉
最驚喜係呢個龍蝦意粉,冇諗過佢成只龍蝦上!
意粉軟硬度適中,半隻龍蝦開邊,半隻龍蝦起肉切粒!
龍蝦肉質好新鮮,唔係梅琳琳。
忌廉味好重,其實食落有啲漏,但又好好味忍唔住食!
什果麻薯窩夫

其實窩夫本身好濟,加埋佢呢個有麻薯係入邊,其實會更加飽。
撇除佢本身好飽其實呢個好好食。
楓糖漿好香田但係又唔會太過甜漏。

本身好鍾意食無花果所以覺得佢好好味
無花果本身甜度適中,加上脆批好香口。
呢個食咗唔會覺得好甜好濟好飽,正!
什果麻薯窩夫
  • 什果麻糬窩夫
2017-05-12 186 瀏覽
本身呢間西班牙餐廳係上環都試過一次,味道都唔錯,所以知道有銅鑼灣店都同朋友黎試下!餐廳好靜,好岩同朋友傾下心事或者情侶黎慶祝呢!芝士煎蟹餅 ($168)厚厚既蛋餅口感好嫩滑,配上芝士味好濃郁;下面整整八件厚肉既蟹鉗,好鮮味。芝士龍蝦忌廉意粉 ($168)呢個意粉比我預期有誠意。龍蝦大小都可接受,起哂肉啖啖肉好滿足,而且好鮮甜夠新鮮。忌廉汁仲有煮龍蝦既汁,令成個意粉都充滿龍蝦香。意粉亦有口感。好滿意。雜果麻糬窩夫 ($138)雖然以一個窩夫黎講價錢好似有D貴,但份量都真係十足。窩夫表面焗得香口,如果蛋香更香會更好味。裡面既麻糬好煙韌,啖啖窩夫都有架!上面水果豐富,配上蜜糖香甜度滿分。
餐廳好靜,好岩同朋友傾下心事或者情侶黎慶祝呢!
芝士煎蟹餅
芝士煎蟹餅 ($168)

芝士龍蝦忌廉意粉
芝士龍蝦忌廉意粉 ($168)

雜果麻糬窩夫
雜果麻糬窩夫 ($138)

雖然以一個窩夫黎講價錢好似有D貴,但份量都真係十足。
上面水果豐富,配上蜜糖香甜度滿分。
2017-04-04
2017-05-03 234 瀏覽
假日的下午,在喧嘩的銅鑼灣鬧市區搵到呢間小巧的樓上餐廳,主打西班牙風味菜式。無論是餐廳門外的等位區,還是餐廳內部的環境和餐具的圖案,每一個細節都經過精心設計和佈置,用色淡雅,所見之處盡顯雅緻、舒適、寧靜的感覺。供應的菜式都頗有特色,賣相與味道都不錯,且夠份量,建議叫多幾個人一起分享用餐,可以試多點不同的菜式。😜
2017-05-03
2017-05-03 141 瀏覽
唔係太大間 所以記得book適合家人朋友聚餐 平日同屋企人去食西餐 d野細細碟 每樣食得一舊仔 跟本試唔到個味呢間西班牙餐廳 野好味 份量又夠1. 豬手正 骨膠原多到呢 又唔會唔似德國個d咁salty2. Salad 好 refreshing!3. 啤酒煮蠔 非常鮮甜 唔細隻冇縮手4. 黑松露薯條 食到停唔到 又抵食5. 西班牙炒飯 係我食過最好食既之一8. 蟹kim 蛋餅 有d似焗魚腸個 base7.waffle 好煙un!!!! 見到有幾枱 waffle做生日蛋糕下次朋友生日飯可以泥!最衰食得太飽 如果唔係會試下d shrimp dishes 樓下派單張 佢地有好多碟有蝦既 item 望落都吸引!
唔係太大間 所以記得book
適合家人朋友聚餐
呢間西班牙餐廳 野好味 份量又夠
1. 豬手正 骨膠原多到呢 又唔會唔似德國個d咁salty
2. Salad 好 refreshing!
3. 啤酒煮蠔 非常鮮甜 唔細隻冇縮手
4. 黑松露薯條 食到停唔到 又抵食
5. 西班牙炒飯 係我食過最好食既之一
8. 蟹kim 蛋餅 有d似焗魚腸個 base
7.waffle 好煙un!!!!

見到有幾枱 waffle做生日蛋糕
下次朋友生日飯可以泥!

2017-05-03 189 瀏覽
今次係銅鑼灣百樂中心揾到一間西班牙餐廳。環境裝修都十分別緻的店鋪,感覺好多細節節都好花心思。食物又有質素,燈光氣氛都不錯。餐牌係彩色印刷,有食物相片,加上可愛公仔襯托加增趣味。食物款式繁多選擇多,價錢大眾化。座位擺放晤算太逼迫,感覺都舒適,都好適合三五好友Gathering 的好地方。天氣開始熱,就叫左杯鮮什果沙冰。味道清爽清甜,立即暑氣全消。西班牙炒飯,味道帶微辣,入口惹味。海鮮材料豐富,份量十足,飯粒帶點濕潤,不會太乾身。個人十分喜愛。西班牙蟹餅,係一個特色小食,用上蟹鉗雞蛋,加上芝士煎焗而成。蟹味的鮮甜混合雞蛋中,更顯鮮甜。一款超香濃芝士忌廉龍蝦意粉,醬汁多芝士濃郁,龍蝦用上半隻份量,好邪惡,但好難抵抗。甜品我就叫洋妹子遇上沙巴翁賣相吸引,份量大,適合分享食用。味道偏酸,愛苺人士必愛。

今次係銅鑼灣百樂中心揾到一間西班牙餐廳。

環境裝修都十分別緻的店鋪,
感覺好多細節節都好花心思。

食物又有質素,燈光氣氛都不錯。

餐牌係彩色印刷,有食物相片,
加上可愛公仔襯托加增趣味。

食物款式繁多選擇多,價錢大眾化。

座位擺放晤算太逼迫,感覺都舒適,
都好適合三五好友Gathering 的好地方。

天氣開始熱,就叫左杯鮮什果沙冰。
味道清爽清甜,立即暑氣全消。

西班牙炒飯,味道帶微辣,入口惹味。
海鮮材料豐富,份量十足,
飯粒帶點濕潤,不會太乾身。
個人十分喜愛。

西班牙蟹餅,係一個特色小食,
用上蟹鉗雞蛋,加上芝士煎焗而成。
蟹味的鮮甜混合雞蛋中,更顯鮮甜。

一款超香濃芝士忌廉龍蝦意粉,
醬汁多芝士濃郁,龍蝦用上半隻份量,
好邪惡,但好難抵抗。

甜品我就叫洋妹子遇上沙巴翁
賣相吸引,份量大,適合分享食用。

味道偏酸,愛苺人士必愛。

2017-05-03 132 瀏覽
今次黎到銅鑼灣百樂中心,一間裝修擺設十分別緻的西班牙餐廳。地方算寛闊,座位舒服,用上黃燈暖色調,感覺舒適。好值得一提,意道既餐紙用各個國家紙幤做設計。餐碟印上得意的公仔。令人感到十分有趣味。西班牙蟹餅用上蛋混合烤焗,外層香口裡面蛋滑。加上蟹肉鮮甜味,不錯。西班牙海鮮炒飯,絕對必叫!推介兩人份量都特大,材料豐富,味道惹味香口。海鮮已經有蝦有青口有蜆,樣樣都幾大隻,賣相吸引,味道香濃,帶微微香辣,十分開胃。芝士龍蝦忌廉意粉份量大碟,有半隻龍蝦用上烤焗方法烹調,香味撲鼻芝士香濃,醬汁夠多又濃郁,十分滿足。一個名稱十分特別的甜品,洋妹子遇上沙巴翁。其實係雜苺焗香酥包埋好酸的細細紅苺。我諗女士較喜歡。

今次黎到銅鑼灣百樂中心,
一間裝修擺設十分別緻的西班牙餐廳。

地方算寛闊,座位舒服,
用上黃燈暖色調,感覺舒適。

好值得一提,
意道既餐紙用各個國家紙幤做設計。
餐碟印上得意的公仔。
令人感到十分有趣味。

西班牙蟹餅
用上蛋混合烤焗,外層香口裡面蛋滑。
加上蟹肉鮮甜味,不錯。

西班牙海鮮炒飯,絕對必叫!推介

兩人份量都特大,材料豐富,味道惹味香口。
海鮮已經有蝦有青口有蜆,樣樣都幾大隻,
賣相吸引,味道香濃,帶微微香辣,十分開胃。

芝士龍蝦忌廉意粉

份量大碟,有半隻龍蝦用上烤焗方法烹調,
香味撲鼻芝士香濃,
醬汁夠多又濃郁,十分滿足。

一個名稱十分特別的甜品
洋妹子遇上沙巴翁。
其實係雜苺焗香酥包埋好酸的細細紅苺。
我諗女士較喜歡。

2017-05-01 229 瀏覽
叫左幾款tapas,蛋餅食完冇印象,應該正常的。唔記得乜野煮蜆,正名應該叫清水煮蜆,湯(汁)冇味,蜆急凍貨,一樣係冇味,而且太老太鞋。蒜片蝦個汁都係冇味,蝦急凍貨冇味,反而伴碟幾塊蒜蓉包不錯,至少有蒜蓉味。菠菜湯冇菠菜味,成口奶味。成晚個人認為最好食係個西班牙海鮮飯(朋友唔同意的),海鮮照舊冇海鮮味,但勁似茶記西炒飯,賣飛佛,而且終於食到有味既食物,係好食既,不過唔係西班牙海鮮飯囉。甜品未食就下場了,廢事一陣甜品都冇味。
2017-04-28 248 瀏覽
Vi近排好中意食西班牙菜, 今日就揾左呢間評價唔錯既西班牙餐廳試下, 餐廳環境cozy, d餐碟好令, 野食方面選擇幾多, 我地點左一份蟹肉芝士餅, 西班牙豬手同藍芝士雞肉意粉~ 食西班牙菜當然要飲番杯Sangria, 好大杯, 而且紅酒味濃郁, 飲得過! 蟹肉芝士餅雖然係頭盤但都幾大份, 其實係西班牙蛋餅加左蟹肉同芝士, 蛋餅juicy, 入面夾左好多芝士同薯仔, 不過蟹肉就唔太突出, 熱辣辣既時候好味, 蛋餅都幾飽肚, 3-4人share都得~ 藍芝士雞肉意粉又係幾大碟, 藍芝士味道好重, 未必人人岩, 但Vi就幾喜歡, 意粉煮得唔錯, 雞肉嫩滑~ 期待已久既西班牙豬手黎la, 好多肉!!已經起哂骨食得好方便, 加左芥末同蜜糖醬好味道, 啖啖肉但食得多會有d膩, 豬手大部份肉都滑, 但有少部份邊位就硬左d, 整體都係好食既~ 食完其實都好飽, 不過呢度d waffle又好吸引, 所以要左半份抹茶麻糬waffle, waffle賣相一流, 配左抹茶雪糕, 抹茶醬, 吉士, 抹茶蛋糕同蜜糖, waffle外脆, 入面夾左煙un既麻糬, 好味!! 不過半份都好飽肚, 大家要留肚食XD

蟹肉芝士餅

藍芝士雞肉意粉

西班牙豬手

抹茶麻糬waffle(半份)

整體呢間西班牙餐廳比傳統西班牙餐廳有新意, 價錢唔平, 但份量都大, 質素唔錯, 岩3-4人gathering~
2017-04-26
藍芝士雞肉意粉
西班牙豬手
抹茶麻糬waffle(半份)
2017-04-26 123 瀏覽
估唔到呢到既野食全部都大大碟 我地兩個女仔真係ko唔晒🙈 所以要打包!但如果大家黎到記住就住叫 唔好浪費食物呀。西班牙海鮮炒飯~飯比較乾身 海鮮都好多 蝦好鮮味好正 但唯一就係覺得個飯冇乜味道 可能我比較重口味 淡得際就覺得唔夠惹味。蟹蛋餅 好得意,蛋味好濃 蟹肉都唔少 每一舊都連住個蟹kim😛😛 上菜個陣記住襯熱食 咁就食到入面仲有d芝士拉絲!!龍蝦意粉!!!呢個最驚喜最好味,成個意粉龍蝦味道好濃 個汁好正 又唔會太稀或者結,煮得剛剛好 龍蝦兩大隻 啖啖肉 好過癮。雖然最後好飽 但都要食甜品!因為呢到有好特別既mochi waffle😍😍 切開d mochi拉下拉下,窩夫蛋味都算濃 又脆脆地 絕對叫得過。仲叫左一人一杯飲品 我呢杯係Sangria黎㗎

西班牙海鮮炒飯~

仲叫左一人一杯飲品 我呢杯係Sangria黎㗎
2017-04-26 293 瀏覽
再來La Postre!!! 雖然上環的店知名度較高,但我還是愛銅鑼灣的這家分店!因為人流不算太多,氣氛不太沉寂也不太吵鬧,正好是朋友相眾、暢所欲言的好地方!(哈哈,雖然店家不會喜歡這個特點XDD)全店NO.1最愛!芝士煎蟹餅!我肯定每一次來我都會點這個!蟹味十足,芝士流心,重點是材料豐富,除了芝士和蟹肉外,還是馬鈴薯和蛋餅醬,吃起來不會膩,十分美味。養生之選!仲夏水果茶!好吧,啤酒和SANGRIA留給昨天還年輕的我,人大了還是喜歡喝熱飲,雖然說果味調得不及台灣的餐廳般豐富,但新鮮水果的份量還是滿充足的。而且店家樂意REFILL熱水,喝光了熱呼呼的水果茶,還是暖哄哄的微酸水果水。烤香菇蠔肉!$138經典穩陣的配搭,芝士、蠔肉、香菇,放在一起,推出焗爐烤,不會出錯的味道。若香菇能稱作調味更佳。西班牙海鮮飯 $268 二人用不會吃辣的人慎選!海鮮的用量極其大方,滿滿的海鮮堆滿一鍋,當然西餐廳的用料都談不上新鮮,但至少也是高品質的,當然也是若能稍加醃一下海鮮更佳。甜品控!美味的鮮什果麻糬窩夫!麻糬窩夫必點!又特別又美味!麻糬煙韌軟糯,QQ的質感和外脆內軟的窩夫極其配合,什果雖然不算十分新鮮(

全店NO.1最愛!芝士煎蟹餅!
養生之選!仲夏水果茶!
烤香菇蠔肉!$138
西班牙海鮮飯 $268 二人用
甜品控!美味的鮮什果麻糬窩夫!
麻糬窩夫必點!又特別又美味!麻糬煙韌軟糯,QQ的質感和外脆內軟的窩夫極其配合,什果雖然不算十分新鮮(藍莓軟了XP),但蜜糖醬很棒,甜膩膩的味道完勝!
  • 什果麻糬窩夫
  • 芝士煎蟹餅
2017-04-25 3232 瀏覽
「十萬個為甚麼」中,最令筆者懊惱的一題名為「今年生日吃甚麼」。對,不是生日吃甚麼般簡單,而是今年又吃甚麼(嘆氣)。35好友,倒是可以「邊爐」、「放題」,甚至「沙嗲王」可以解決當下問題,但2人慶生便變得講究起來,拋下一個個詞語:格調、情調、食物、胃口、心情、寧靜、地點、對方感受。。。這些巨石顆顆重量不少,壓在心頭令人胃口減半。不過,思考與尋找的過程,也是傳遞心意給對方的一重要一步。最後,筆者找到這家漂亮的店子,有一次美好的用餐體驗,希望推介給各位「有心人」(門面)這家位於時代廣場後面的西班牙餐廳La Postre,位於時代廣場後面較隱蔽的小巷--耀華街的百樂中心19樓之中,同街有咖啡店CA為記認。小巷和樓上店,意味著店子座位較小,環境較為寧靜。筆者也提早一星期預約才訂到座位,店家表示平日也差不多8-9成滿座。18:30準時到來中心地下,注意大堂電梯等待需時,筆者也花了五分鐘時間才上到19樓。時間尚早,悄悄為「生日之星」準備的禮物,幸得店員親切相助,寄存在店中冰櫃!放心,慢慢再仔讀一次餐廳,充當半個專家介紹。(La Postre入口)先不說食物,店家的裝修是十分精緻的。環境畢業佔了約會/慶

(門面)

(La Postre入口)

先不說食物,店家的裝修是十分精緻的。環境畢業佔了約會/慶祝重要的部分。清楚對象是日系朋友,服裝多走文青的簡約和富個性的路線,性格如好奇愛夢幻的Alice,正正和La Postre不謀而合:帶點復古味道的個性建築,牆上繫著海報、時鐘擺設、木櫃和仿古盒子,配合較陰暗的燈光,相當富有情調。
(2人的浪漫小桌)
(文青風的裝修和佈置)

連桌上的餐紙和碟子也是細選過的,附圖物圖案設計的動物碟子用來分享食物,更像置身仙境的感覺。配合餐廳所播放的英語流行曲,雖不是走經典路線,但對象也會聽得明白!經常被抱怨所寫的詩作用字艱澀難明,聽的歌又是70-80年代的,筆者肯定今次一定能順利過關!
環境和音樂帶來情調,已成功了一半,那就得看看食物的種類和味道了。壽星女表示快到餐廳,點餐大權落在筆者手上,示意肚餓速速下單。按照吃西餐的點餐次序,筆者由前菜慢慢開始揀到主菜。店家提供的前菜選擇不少,包括多款西班牙蛋餅、蒜片蝦、炸蠔、風乾腸拼盤,等等。
(頭盤餐目)
(主菜餐目)
(特式西班牙飯餐目)
(意粉餐目)

先上桌的是兩杯飲品,分別以透明玻璃樽和高杯盛載,感覺高貴。這杯仲夏水果茶 ($46)為沒有酒精的Mocktail,由新鮮水果、橘子味茶包、糖水、檸汁和冰塊調配而成。試了一口,茶味不算突出,帶著微微橘子的酸味,由於青蘋果浸泡在裡頭,多了一種特別的果酸味道。推薦指數:4/5
仲夏水果茶
至於,筆者所點的White Sangria ($88)是西班牙流行的白酒賓治(另設紅酒和Sparkling款式),白酒中加入水果、冰塊和蘇打調製而成,部分餐廳更會加入君度橙酒增加複雜性。雖以簡單配方調配,白酒本身的味道很影響飲品的味道;太酸的白酒會喝得較不像賓治,所以筆者挺喜歡這杯甜得來清爽的口味,酒精成分不重。雖然滴酒不沾的壽星女用「肉眼」和「利舌」嘲諷跟她的飲品味道無異,筆者口裡認同,但內心還是堅持白酒和水果混和,再稍稍發酵引發的果香,是陣不同的芳香。推薦指數:5/5
White Sangria
約五分鐘後上桌是:黑松露車子芝士烘餅(Black Truffle Monti Shrimp Cheese)--$138。筆者本以為是西班牙奄列/蛋餅Tortilla,卻料不到是法式薄餅。在這裡,筆者向壽星女解釋:「驚喜,哈,驚喜!」

(二人傻笑)她:「驚喜在哪裡?」

筆者:「看,有。。。」

二人同步:「有瀨尿蝦,哈哈哈!」
黑松露車子芝士烘餅
默契,總算帶來了一個有趣的笑點。不過,有瀨尿蝦的菜式實在少見,所以我們二人也迅速反應過來。一開四後,更清楚看到餅中的餡料,包括有焗軟的紅黃椒、菠菜、雞蛋和松露醬。似乎是煎過再焗的薄餅,呈微脆狀態,像吃麥芽餅的餅乾一樣。松露醬的香味混和芝士、蛋黃來吃,相對溫和地交結在薄餅中。整體味道意外不會太濃,至於焦點的瀨尿蝦肉質較為軟散,僅帶淡淡獨有的蝦味,若添以一點鹽和檸汁,味道更能提出來。整體而言,還是一道味道不錯的精緻頭盤。推薦指數:4/5
西班牙古法牛肋骨
過了五分鐘便上桌的是主菜:古法炆牛肋骨-$288。用餐時提醒主菜份量頗大,沒想過是兩份3支骨的牛肋骨原件上桌那麼誇張!壽星女已向筆者打眼色,叫筆者加油。加油前,筆者也小心翼翼地沿骨中間的部分,切開一支支牛肋骨,發現肉的炆煮時間好處:輕易讓骨肉分離之餘,肉也不會爛得難以盛起。至於,古法一詞,筆者從味道推敲,是指用上西餐慣常炆煮肉類的材料,如洋蔥、西芹、蕃茄、月桂葉和胡椒料,加上白酒炆煮,味道帶白酒的葡萄果酸味道,不錯,但感覺略為普通一點。沾了一點旁邊的蛋黃醬則添了較高調的蛋黃味道,但最有趣倒是那邊兩捲墨西哥卷,雖然只有牛油生菜和沙樂美腸,但夾了些辣味蛋黃醬(應是由是拉差辣椒加蛋黃醬拌成),辣得刺激,令整道菜式添了生氣!生氣的驚喜,又出乎意料地讓氣氛歡愉起來。推薦指數:4/5
芝士龍蝦忌廉飯
吃完上一道菜,隔了十分鐘才上一道菜。對於較高檔次的餐廳,上菜速度不能太快也是重要的評核條件之一,畢竟也想想慢慢跟對象聊聊天,談談心事,筆者覺得店家廚子掌握的上菜節奏也是不錯,不會太急。筆者所點的龍蝦芝士意大利飯--$168上桌後,也欣賞了一會其貌相才進食。中間的芝士焗龍蝦,在法國餐飲文化其實尚有名堂--Lobster Thermidor, 是法國名廚Auguste Escoffier於1880年所創的焗龍蝦菜式:在龍蝦肉上鋪上忌廉、芝士和芥辣混合的醬汁焗製而成。這也是筆者最愛的龍蝦吃法之一!
芝士龍蝦忌廉飯
加上下面的意大利飯便成了法意Fusion菜式。先嚐了一口飯,主要嚐到濃濃的車打芝士味道,也帶點淡淡的龍蝦味道,似乎是焗龍蝦殻上的餘熱,把香味一併迫到飯裡。筆者當然也母忘為她,展示個人狼狽的剖蝦技術,發現芝士下層內藏龍蝦籽、龍蝦膏,拌在飯裡更嚐到龍蝦霸道的香味!雖然店家沒提示,大家可參考筆者做法!龍蝦肉稍結實,勝在膏多,沒有腥味,而且繼續結焦芝士的香油,實在好吃。推薦指數:5/5

餐廳食物份量大,食物也是筆者「包底」的,加上為她準備了「驚喜」,本以為是尾聲了,但還是逃不了傳說中的「甜品胃」,被一句:

「我想吃抹茶waffle,你不會不跟我吃的吧?(笑臉x10)」好吧。。。再看看甜品菜牌!
(甜品餐目1)
(甜品餐目2)

如平日一臉從容,爽快回答:「作為一個專業吃貨,當然沒問題!」
抹茶麻糬窩夫 (Full portion)
待了十分鐘,抹茶麻糬窩夫--$108 (full portion)上桌了,外表相當吸引!如一朵剛盛開的鮮花,waffle表面仍有剛焗起的光澤,還有烤餅的香味。切開才發現原來內有玄機,窩夫內擠了抹茶麻糬餡,溶化結絲,實在驚喜!
抹茶窩夫
Waffle入口抹茶味不重,配上抹茶味足的雪糕,絕對滿足抹茶控!麻糬餡料也為鬆脆外層來了煙韌口感,不過會澱粉感覺稍重了一點。旁邊黃色的是白鳳豆蓉,為較少人認識的和果子內餡,帶砂糖的甘甜味道。壽星女嚐過另一款綠色的醬,向筆者表示:「怎麼抹茶雪糕比抹茶醬茶味更濃?」哈哈,筆者相信這是白豆沙餡拌入抹茶,所以味道和豆沙餡差別不大。倒是白豆沙比紅豆沙味道更幽香,值得試試。推薦指數:5/5
完成了是日豐富的晚餐,壽星女和筆者對餐廳環境、Waffle和龍蝦意大利飯的味道非常滿足。趁她離開前到洗手間,店家職員亦友善配合提取「雪櫃裡的驚喜」,(詳情不告訴大家),最後成功為她製造一個驚喜快樂的晚上,絕對會再來的一家餐廳! 誠意推薦給大家啊!
題外話/補充資料: 再一次感謝店家借用雪櫃,存放筆者的驚喜:)
2017-04-12
仲夏水果茶
White Sangria
黑松露車子芝士烘餅
西班牙古法牛肋骨
芝士龍蝦忌廉飯
抹茶麻糬窩夫 (Full portion)
  • 抹茶麻糬窩夫
2017-04-25 123 瀏覽
This spanish restaurant in causeway bay had nicely executed dishes with a nice ambient atmosphere and classy deco. The food was relatively high class and in super big portions!-#凱撒沙律$108🥗Caesar salad portion was huge I enjoyed eating the bacon bits together with the salad giving it a crunchy and crispy texture. The generous cheese shavings was also rich and strong which added a nice touch to the flavours. #黑松露忌廉蘑菇飯$118🍄The truffle rice was super creamy and thick. The serving was so large it was

#凱撒沙律$108🥗

Caesar salad portion was huge
#黑松露忌廉蘑菇飯$118🍄

The truffle rice was super creamy and thick. The serving was so large it was almost too much to handle for even two people to eat. I felt that the truffle flavour could be stronger because the creamy flavour is taking over the dish.
#雜果麻薯窩夫$108🥞

This was a nice waffle dessert with a generous amount of fresh fruits served at the side. I loved eating the waffle together with the mochi sandwiched inside. It was crunchy on the outside yet super chewy on the inside! Loved it!

2017-04-18
5 分鐘 (堂食)
【尋找美食之旅】食好西~~班牙菜😋西班牙豬仔骨 / Baby Pork Ribs $288呢個豬仔骨焗得超靚👍🏻👍🏻 講真咁厚既肉一啲都唔易整,佢就岩岩好熟,外面少少焦好香😍😍裡面夠嫩又夠入味,食起黎啲肉唔會痴骨點少少芥末蛋黃醬真係不得了🤤🤤 唔好俾張相誤導,其實每件豬仔骨都有「大腸包小腸」咁大件架😎芝士煎蟹餅 / Crab Cake with Cheese $168呢個好好食呀☺️ 雞蛋熱辣辣好嫩滑,陣陣芝士香味🧀🧀 同我最愛既蛋卷有得fight!連媽媽都話正😋另外叫左虎蝦墨魚汁🦑意粉 $128雜果麻薯窩夫 🍓🥝🍇🍑配海鹽雪糕 $138雖然個窩夫唔係特別突出,但勝在有qq麻薯餡,同要讚佢啲生果好新鮮好甜,配埋個甜中帶鹹既海鹽味雪糕,正整體野食都好大份,而且有水準,加上環境舒適仲望到少少跑馬地馬場景🐴 岩哂大堆人開心share食返餐好既👍🏻
【尋找美食之旅】食好西~~班牙菜😋

西班牙豬仔骨 / Baby Pork Ribs $288

另外叫左虎蝦墨魚汁🦑意粉 $128
雜果麻薯窩夫 🍓🥝🍇🍑配海鹽雪糕 $138

整體野食都好大份,而且有水準,加上環境舒適
2017-04-09
  • 芝士煎蟹餅