2017-04-23 79 瀏覽
這晚又是LADY NIGHT, 約了好友來個飯聚, UPDATE 下大家的近況。為了可以坐耐一點傾計, 還是找間舒服的樓上CAFE。之前在上環吃過LA POSTRE, 覺得環境和食物都不錯, 於是這次就到她的銅鑼灣分店開餐了。兩間樓上餐廳的裝修也差不多, 都是揚溢着一種悠閒歐洲風, 頗有情調。而我覺得這兒更多帶了航海旅遊氣息, 有機會和朋友一起旅行在這兒傾行程應該都很不錯。很快我們便決定了吃什麼, 大家目的一致是要吃這兒的甜品窩夫 (女生很難抗拒甜品嘛)。但我們也先點了主菜和一壺水果茶開心SHARE。這個熱的水果茶和台式的又有點不同, 果汁味較重, 加上有新鮮的青蘋果粒, 感覺較為清新, 很適合春夏飲用。我們剛開始聊到近日旅行的計畫時, 芝士蟹餅就送上來, 很香芝士味呢!西班牙CRAB CAKE 是這裏的皇牌頭盤之一, 賣相果然吸引, 芝士拉絲加上蛋餅聞起來已經令人口水長流, 吃起來就更覺香軟濃滑。加上點點蟹肉, 多了些鮮甜味, 令整個CRAB CAKE 的味道層次都豐富起來。內裏的小薯塊就更有質感和飽肚感, 吃完十分滿足。主菜我們要了芝士龍蝦意大利飯, 不知不覺間又點了芝士的食物,

主菜我們要了芝士龍蝦意大利飯, 不知不覺間又點了芝士的食物, 朋友真是個芝士狂徒
RISOTTO煮得比想像中淡味, 芝士味不會太濃, 不會吃起來太膩。碟邊的香草和櫻花蝦則為整個意大利飯添了香味, 味道更立體。飯粒較為軟身CREAMY, 不似正宗的"未熟生飯"的感覺, 微調後相信香港人會較易接受。
雖然龍蝦每人只分到半隻, 但龍蝦肉十分爽彈, 味道鮮甜, 經芝士烤焗後就更香口, 如果大隻點再多一點肉就更開心了。

選擇這兒其中一個原因是這餐廳的甜品做得很不錯, 特別是麻糬窩夫, 這次我們就揀了咖啡味。
窩夫加上雪糕和朱古力醬, 最簡單, 也是我覺得最好的配搭。
當然這個麻糬窩夫真是"睇得又食得", 除了有棉花糖, 脆糖, OREO 和小BROWNIE等作點綴外, 窩夫焗得十分好, 絶對是外脆內軟。

加上咖啡朱古醬中和了吉士的膩, 內裏的麻糬又增加了窩夫的Q彈, 蛋香中帶點甜, 是個吃飽了也不能錯過的甜品。很開心可以再次吃到這個高質素的窩夫。

吃完甜品亦不經不覺坐了近兩個多小時, 其間侍應們也很勤快的加水和為我們換碟, 讓我們可以一邊享受美食一邊詳談, 服務不錯!
2017-04-21 518 瀏覽
很長時間沒有好好休息,和朋友歡聚。既然是TGIF當然係要食下好野,獎勵下自己。大家都知星期五四圍一定迫爆人,仲要係銅鑼灣,想搵間有d質素既都唔會有位。之前試過La Postre係上環既午餐,醒起佢係銅鑼灣都有分店,所以就book定位,同朋友享受一下漫活。位於銅鑼灣耀華街3-9號百樂中心19樓既La Postre好似隱世既秘密花園,同人來人往既大街,車水馬龍得客人要排到大廈電梯大堂外既情境係絕大既對比。一出電梯,店外裝修已令人覺得置身於另一個國度。粉藍的底色,白色的花邊,黑色的字體,令人想起在海邊的小屋,充滿地中海風情悠閒度假的感覺。一大排椅子供等候入座的客人休息,都以粉藍色為主調,相當配合餐廳的大主題,可見店主的心思。店外還有不少畫作裝飾,當牆紙用,配上不同的時鐘,仿佛是愛麗斯夢遊仙境的倒映,能喚醒大家的少女心。店內大概只有12張檯,因店主想客人能舒適地享用食物,享受用餐的時光,所以把兩張二人檯合作可供四人用的檯,即使只有兩名客人,都可享用四人位置,務求令客人坐得闊落,食物不會擠滿整張檯。(所以記得訂座,否則未必有位喔!)餐具一點都不馬虎,特別的設計充滿心思!很喜歡這小巧的碟子,尤其那

餐具一點都不馬虎,特別的設計充滿心思!很喜歡這小巧的碟子,尤其那小兔子,更是映照出愛麗斯中那常看錶的冒失兔子。餐紙也用上了美國的banknote。
蜜瓜黑毛豬
頭盤是蜜瓜黑毛豬

先空口嘗一片風乾的豬塊,先是滿滿的鹹香,加上脂肪和豬肉的比例令香味更突出,口感更滑溜。

再加上蜜瓜一起吃,清新的感覺和剛才濃烈的肉味捷然不同,還會越來越開胃。

更可配合脆脆的麵包條,很滿足的口感。
最後把blackberry吃掉,清清口腔再下一道菜。
西班牙豬手

德國鹹豬手就食得多,西班牙的還是第一次。不同的是德國的會原隻上碟,由店員替你切開,西班牙的一上碟就已切好,可立即食用,而且已淋上醬汁,不像德國的,一放久了就會乾巴巴。

這豬手真令人喜出望外,肉嫩味濃不在話下,皮烤得又脆又沒有多餘脂肪更是一妙,配合酸酸甜甜的醬汁開胃之餘令人停不了口。小杯裏的是蜜糖,加上醬汁又把肉味提昇到另一層次,是解膩又豐富的味覺享受。
芝士龍蝦意大利飯

朋友吃了一口又一口的飯。充滿著濃郁的龍蝦蝦膏味道,吃得出大廚用真正的龍蝦淆湯,加上忌廉芝士使飯黏口得來不過過濕。龍蝦我們放到最後才吃,但上面的芝士已吹得又乾又硬,肉也老了,所以大家緊記要先把它吃掉。
綠茶紅豆麻糬窩夫

其實我兩已飽得走不動,但甜品就是第二個胃嘛!
窩夫裏有一層綠茶麻糬,黏黏韌韌,很有趣。窩夫本來不甜,和紅豆蓉的甜配合得剛好。加入綠茶醬亦可把窩夫的甜品值提升。不得不提的當然是我最愛的綠茶雪糕。雪糕偏奶味重,綠茶味不夠濃,但卻無比軟滑,很有滿足感。
鮮雜果莫希托

Mojito是女生常點的cocktail,源自古巴,由rum,糖,青檸汁,薄荷,梳打水組合而成。這杯Mojito酒味不重,大抵是照顧女孩子吧?!海量的雜果粒和清新的薄荷配上梳打水把剛才吃飯的飽濟感全消,為晚飯畫上完美句號。
這是特別推介的餐牌,餐廳推出了以蝦為主題的菜式,好吸引的樣子!下次必定再來一試!
蜜瓜黑毛豬
  • 西班牙黑毛豬火腿配哈蜜瓜
2017-04-19 84 瀏覽
太太好喜歡西班牙菜,上網揾到呢間餐廳,仲有甜品食,一於同太太黎試下Lobster in cream cheese龍蝦二想不到咁大隻!除咗忌廉芝士之外,上面仲鋪晒乾身芝士,芝士迷必點!意大利飯好乾身有咬口,配上忌廉芝士汁,一絕。什麼果麻糬窩夫外面脆裏面煙煙銀銀,配上鋪滿雜果嘅餅面!一啲都唔漏!成個窩夫份量好足,真係4個人都夠食。苦味黑啤叫咗苦味最重嘅啤酒,入口先係一陣甘甜,之後苦味慢慢滲出!識欣賞嘅一定好喜歡。
Lobster in cream cheese
什麼果麻糬窩夫
苦味黑啤
2017-04-19 202 瀏覽
位於銅鑼灣嘅樓上西班牙餐廳裝修非常有特色而且色彩繽紛先點一杯透心涼嘅雜莓特飲 味道清甜望出窗個仲可以見到馬場 景致幾正架芝士龍蝦忌廉飯 $168龍蝦分量十足大大隻而且肉質鮮甜 個意大利飯更加係出色煮得恰到好處之餘調味得宜味道非常濃郁!龍蝦有勁多膏 真係超吸引!證明隻龍蝦好新鮮同埋好肥美呢一款西班牙豬手更加係必食!醬汁好特別第二度食唔到 而且係超好味而且豬手好細心為顧客切好 方便!豬手加上雜菜 所以唔會啖啖肉太膩試過原味之後再加上蜜糖 味道更加特別
位於銅鑼灣嘅樓上西班牙餐廳

龍蝦分量十足大大隻
而且肉質鮮甜
個意大利飯更加係出色
煮得恰到好處之餘
調味得宜味道非常濃郁!
龍蝦有勁多膏 真係超吸引!
證明隻龍蝦好新鮮同埋好肥美
呢一款西班牙豬手更加係必食!
醬汁好特別第二度食唔到 而且係超好味
而且豬手好細心為顧客切好 方便!
豬手加上雜菜 所以唔會啖啖肉太膩
試過原味之後再加上蜜糖 味道更加特別
《銅鑼灣熱辣辣窩夫🤤‼️》/呢個什果麻糬窩夫真係不得了😻😻😻阿草同阿雲揀左要全份($138),都真係大大件咖😆窩夫外脆且內軟密,食落鬆軟帶蛋香,味道同質感都好有水準,值得一讚👍🏻至於麻糬煙煙韌韌,為窩夫豐富左口感😋😋😋,而且份量適中,食完都唔會覺得太濟或者膩~~/D生果就無乜特別,唔會話特別甜亦都唔會酸,不過不失😗但窩夫連埋雲呍拿雪糕同埋生果食又真係幾正😝😝😝雖則呢個窩夫既價錢唔平不過質素黎講算係高👍🏻係窩夫控既話就一定要試試,不能錯過😽/📍地址🏃🏻🚅🚌:銅鑼灣耀華街3- 9號百樂中心19樓#foodcatalog銅鑼灣/伸利指數: 7.5/10x👅
《銅鑼灣熱辣辣窩夫🤤‼️》
📍地址🏃🏻🚅🚌:
銅鑼灣耀華街3- 9號百樂中心19樓
#foodcatalog銅鑼灣
伸利指數:
7.5/10x👅
有朋友介紹銅纙灣有間樓上Cafe 食西班牙菜好唔錯,今次草根姐妹就親身嚟試一試佢!雖然係樓上Cafe,但其實好易搵,就係銅纙灣聰嫂附近一上到去已經見到Cafe外面裝修得好Chill,食飯前可以影餐飽坐低後見到餐碟都好特別啊!!紙巾仲有美國鈔票嘅印花餐廳內環境都唔錯啊,燈光好有氣氛,仲播d輕鬆嘅音樂,好舒適重點來了,今晚先由前菜開始!芝士煎蟹餅 ($168) Crab Cake with Cheese食西班牙菜有蛋餅好普遍,今次草根就叫左個新式d嘅,蛋餅中間有洋葱,薯仔,上面仲放左6隻蟹腳,大量芝士同木魚。蟹餅中間嘅蛋仲流心,加埋芝士一齊食嫰滑可口,十 分吸引旁邊嘅蛋較熟,但仍然不會過老,加上用鐵鍋上可以保持熱度。蟹腳新鮮多肉,成個蟹餅食晒都幾飽肚,份量其實唔多似前菜,不過個味道真係幾香幾好食,所以食晒都冇難度 芝士龍蝦忌廉意粉($168) Lobster Spaghetti in Cream Cheese Sauce大大隻龍蝦同個拑放係面,仲可以見到龍蝦爆晒膏,同埋一片片嘅芝士薄片,你都咪話唔吸引!龍蝦食落實肉,可惜鮮味不足有d失望, 好彩嘅係意粉硬度煮得岩岩好,不過其實呢碟意粉個汁先

雖然係樓上Cafe,但其實好易搵,就係銅纙灣聰嫂附近

坐低後見到餐碟都好特別啊!!紙巾仲有美國鈔票嘅印花
餐廳內環境都唔錯啊,燈光好有氣氛,仲播d輕鬆嘅音樂,好舒適
重點來了,今晚先由前菜開始!

芝士龍蝦忌廉意粉
龍蝦食落實肉,可惜鮮味不足有d失望, 好彩嘅係意粉硬度煮得岩岩好,不過其實呢碟意粉個汁先係重點
意粉個汁超creamy超濃龍蝦味
真係食得出落左好多芝士,的確令草根印象幾深!不過食多幾啖就覺得鹹左少少,加上意粉份量唔少,食得多始終容易覺得膩,幾個人share就岩岩好!如果可以冇甘鹹就prefect啦
西班牙豬仔骨 ($288)Baby Pork Ribs

一客有5條,每條份量都唔惹少!豬仔骨骨薄肉厚,外面燒至微焦好香口,咬開仍然保持應有嘅肉汁,肉質嫰而實口,冇俾過多鬆肉粉醃得破壞了肉的結構,值得讚揚
即使唔點醬汁已經夠晒味,中間嘅醬汁帶酸,可以化膩,不過價錢又真係唔平,親民d就更好了啦
西班牙豬仔骨
ps.餐廳係骨位包左碩紙,食個時可以好方便拎住嚟食,呢點好貼心啊

抹茶麻糬窩夫 ($108)  Matcha Mochi Waffles

其實已經食到飽到上心口,但真係好想試呢到嘅窩夫,所以最終都叫左全份,嚟到後冇後悔,全份吸引好多,一定要叫全份arrr!!Presentation係冇得輸
上面有一球抹茶雪糕,下面嘅窩夫中間內藏麻糬,煙煙韌韌好有趣
窩夫做到外脆內軟,但稍欠蛋香,旁邊配有紅豆,吉士醬,仲有糖漿,豐富得很呢
抹茶麻糬窩夫
內藏麻糬啊!!!!!
野飲方面叫左一個凍一個熱
仲夏水果茶 ($46) La Postre Fresh Fruit Tea
仲夏水果茶
荔枝茉莉綠茶 ($39) Lychee Jasmine Tea
荔枝茉莉綠茶
兩款飲品都係清淡系列,水果茶帶D酸味,荔枝綠茶會再淡d,不過真係有放荔枝落去,飲到荔枝味,而唔係落糖漿,野食方面較濃味,所以用嘅清清口腔都唔錯!

餐廳食物好好味!!而且份量好大呢!適合同一班朋友一齊叫多D食物share,已經好想下次再嚟試埋其他野!
2017-04-13 113 瀏覽
西班牙菜應該是繼日本菜後我最喜愛的菜式吧,款式多多的tapas以及海鮮為主的佳餚美饌,都令人食指大動。數個星期前剛享用完一頓精彩的西班牙私房菜,但聽到食友極力推薦銅鑼灣店的La postre,我又岀動了。餐廳在百樂中心19/F,百樂中心一向臥虎藏龍,令我十分期待la postre為我帶來的驚喜。窗邊放了不少小擺設,充滿歐陸色彩。餐巾設計成美元圖案,玩味十足。菜式分幾類:tapas, oysters, main, desserts 和drinks,每類選擇甚多,樣樣都極有特色,無奈食友一早溫馨提示餐廳食物份量偏多,「選擇困難症」發作了一會,最後終於下了這個「不容易的決定」。Crab cake with cheese ($168)原以為是普通蟹餅,誰知真身是放了6隻蟹鉗的芝士蛋餅!蛋餅蛋香濃厚,邊位微微帶焦,外脆內軟,加上芝士的鹹香以及木耳的甜,令味道更加豐富,蟹鉗的點綴令蛋餅多了鮮味,十分岀色!Beef ribs with homemade sauce ($288)一上桌就見到有兩大件西班牙古法牛肋骨,輕輕一切,牛肉就立即鬆開,肉質軟腍又軟滑,蘸上特製醬汁不但能夠提升味道的層次,當中的番

Crab cake with cheese ($168)

一上桌就見到有兩大件西班牙古法牛肋骨,輕輕一切,牛肉就立即鬆開,肉質軟腍又軟滑,蘸上特製醬汁不但能夠提升味道的層次,當中的番茄更有開胃消膩的作用。
伴菜的tacos也毫不失色,除了夾有蔬菜,還匠具心思地加了Parma ham,我自己再把少許牛肋骨肉夾起來吃,味道立即豐富起來,建議一定要蘸上芥末蛋黃醬,味道十分配合呢!
Squid ink seafood paella ($298)

墨魚汁海鮮飯只供應二人份,但其實整鍋的份量,不論飯量和海鮮的豐富度都絕不能少看,我覺得3-4人分享其實最為合適!燴飯上舖滿多種海鮮,包括青口、扇貝、大蝦和蜆,為黑黝黝的飯粒加添了色彩,可惜這個seafood paella略為乾身,未能吸收海鮮高湯的鮮味,可能燴的時間未夠長。墨魚汁味道也不太突出,如能加添墨魚粒也許能提升鮮味。
Lobster spaghetti in cream cheese sauce ($168)

極有驚喜的龍蝦意粉!龍蝦汁濃稠度剛好讓意粉掛汁,不會太稀致龍蝦味道太淡,也不會太杰食落太飽濟。意粉上除了有龍蝦鉗,還有半隻龍蝦,入口啖啖肉,而且用芝士焗後味道更惹味。
Mixed fruit mochi waffle (Full)($138)

La postre名物,確實名不虛傳!外脆內軟的窩夫本身已蛋香十足,內𥚃還暗藏煙煙韌韌的麻糬,口感很有層次,不用倒蜂蜜,也不用連什果一起吃,單單這個麻糬窩夫已叫我滿足!色彩繽紛的什果,包括士多啤梨、芒果、無花果、藍莓,令窩夫賣相討好之餘,也令窩夫更添甜美,不禁慶幸自己點了一份full size,完全不夠喉呢!
Sangria($88/glass)

是我們的傳統吧,吃西班牙菜總要來一杯sangria才算不枉此行。這兒還有紅白酒選擇,不過我還是穩陣地選了傳統的red sangria。sangria滿滿的一杯,色澤猶如紅寶石,入口帶有紅酒的香醇,更有水果的香甜,味道甜美清新,為是晚西班牙菜餚大大加分。
餐廳亦提供不少手工啤酒,下次再來可以一試。
除了Squid ink seafood paella略為失色之外,其餘每道菜都極有水準。雖然一早收到食友的溫馨提示,但餐廳食物份量之大仍然令我大失預算,從來未試過吃西班牙菜可以如此飽足!
  • Mixed fruit mochi waffle
  • 西班牙古法牛肋骨
  • 龍蝦意粉
2017-04-13 94 瀏覽
今日同友人黎左喱間係時代廣場附近的西班牙茶餐廳原來地鐵一出都好方便好近-餐廳裝修得好有心思好有情調✨.今日係平日 又過左晏晝午膳時間所以都無乜人 環境好舒服好靜 只有2枱客人..連餐具 紙巾都好有心思✨-餐牌選擇好多 所以有選擇困難症嘅我哋都揀咗好耐 先決定到嗌咩🙊-芝士煎蟹餅($168).蛋餅有成隻手掌咁大上面鋪有木魚碎足足有五隻蟹鉗 係側邊圍住🤘🏿蛋味香 而且有流心效果加上薯仔 煙肉 腸仔 同拉絲芝士 啖啖滿足-帶子意大利飯($128).濃身的蕃茄汁加上香濃芝士帶有拉絲效果🤤飯粒煮得剛好 硬身帶彈性表面有煎得香脆嘅粒粒帶子個汁真係口味無窮 好正-雜果麻糬窩夫($138).點可以少得甜品同一般窩夫唔同 佢中間夾有麻糬係的黎嘅目標之一😍有半份同全份選擇 價錢只係相差$30當然要全份啦哈哈🤘🏿鮮果分量好多 完全唔吝嗇 鋪滿窩夫表面無花果•芒果•奇異果•藍莓•士多啤梨•桑子粒粒都好新鮮 好甜 外脆內軟嘅窩夫 蛋香十足加入中間煙韌嘅麻糬 麻糬份量亦好多好鐘意加上麻糬嘅口感😍窩夫中間仲有吉士醬 同帶有鹽粒嘅藍色雪糕加上雪糕冰火交融又係另一番滋味😍必試的窩夫大家記得留肚一試--
今日同友人黎左喱間係時代廣場附近的西班牙茶餐廳
連餐具 紙巾都好有心思✨
餐牌選擇好多
所以有選擇困難症嘅我哋
都揀咗好耐 先決定到嗌咩🙊
芝士煎蟹餅($168)
蛋餅有成隻手掌咁大
上面鋪有木魚碎
足足有五隻蟹鉗 係側邊圍住🤘🏿
蛋味香 而且有流心效果
加上薯仔 煙肉 腸仔 同拉絲芝士 啖啖滿足
帶子意大利飯($128)
濃身的蕃茄汁加上香濃芝士
帶有拉絲效果🤤
飯粒煮得剛好 硬身帶彈性
表面有煎得香脆嘅粒粒帶子
個汁真係口味無窮 好正
雜果麻糬窩夫($138)
點可以少得甜品
窩夫中間仲有吉士醬 同帶有鹽粒嘅藍色雪糕
加上雪糕冰火交融又係另一番滋味😍
必試的窩夫
大家記得留肚一試

跟好姊妹在銅鑼灣瘋狂Windows Shopping以後,卻忘了去吃點甜的。原因?今次Windows Shopping是為了能抽出時間去吃點甜的。是很奇怪的約會,但這種即興就是我們經常見面的原因喔XD 我們卻把這個忘記了的下午茶放在晚餐時間。在千挑萬選之後,我們為了窩夫而來到這家叫做La Postre的餐廳。其實早在幾年前,我也曾到過它的分店晚餐的,今次卻來到位於銅鑼灣這一家。 仲夏水果茶 ($42) 茶類飲品一直是我的心頭好,不知怎地,來到這裡,一定是來一個熱的水果茶。一來喜歡這個透徹的顏色,二來喜歡這個酸酸甜甜的味道。當然這個茶也相當合乎我的要求,不錯喔。 芝士龍蝦忌廉飯 ($168) 這個飯是蠻香的,芝士加忌廉本身就是一個很好的配搭,加在飯當中也不失為一個稱得上是「味道最穩陣」的汁料。可是個人覺得這個飯濕了一點,令飯黏度提高了。可幸的是,飯的口感能保持其應有的咬口吃完這個飯。 龍蝦方面,也蠻鮮甜,而且蠻厚肉的,入口時龍蝦肉蠻彈牙的,也算是交足功課。 咖啡窩夫 對於一個不喝咖啡的人來說,平日最多是「聞一聞醒腦提神」而已,因為個人來說真的喜歡聞咖啡的味道,只是不喜歡喝咖啡罷了;

仲夏水果茶 ($42)

芝士龍蝦忌廉飯 ($168)

咖啡窩夫

對於一個不喝咖啡的人來說,平日最多是「聞一聞醒腦提神」而已,因為個人來說真的喜歡聞咖啡的味道,只是不喜歡喝咖啡罷了;但對於喜歡吃甜品的我來說,咖啡甜品又是另一回事,我會吃的,而且是蠻喜歡的。身旁的姊妹是相當喜歡喝咖啡的人,這個甜點就是她所好。

一整份的窩夫,總是給人一種完整的感覺,也許是形狀的緣故吧。外層香脆且吸引,中間的部分充滿著咖啡味道麻薯,真正的外脆內煙韌,加上香噴噴的咖啡味道,令人愛上。配合上窩夫上面的朱古力雪糕跟朱古力脆脆跟Oreo,感覺相當滿足。不得不提的是吉士醬,看似沒多大作用,但其實它的清甜跟黏度予人一種滿足感的。

整體來說窩夫就是我來這邊的主要原因,也沒令我失望呢!下一次吃哪一種窩夫好呢?
  • 咖啡窩夫
2017-04-13 199 瀏覽
身邊有個朋友極力推介依間西班牙餐廳 佢已經食過5,6次 所以今次lunch時間吾知食乜 就去左一嘗!抹茶麻糬窩夫$108最有驚喜莫過於呢個麻糬窩夫 係抹茶味麻糬 係市面上少之有少 所以真係要嗌泥試下 外脆 內濃蛋香 真是不錯芝士龍蝦忌廉飯$168依個飯係秒清item 飯同濃濃既龍蝦汁融合左 所以都幾濃味 而龍蝦肉都好爽彈吾痴殼 仲有幾多膏下西班牙豬手$388勁大碟 豬手肉都幾腍 而豬皮同膠質帶點羶味 但好脆同滑 另外仲有啲菜蔬平衡番 蘸啲醬汁食都幾正 好似係芥末醬甘 再淋上蜜糖 一咸一甜幾得意芝士煎蟹餅$168量幾大  蛋餅入面有啲薯仔菇菌類同火腿 面頭芝士同蟹鉗 多料 煎得吾乾 帶濕潤 但就會好快飽仲夏水果茶$46吾澀 好fresh 水果都新鮮朋友點了沙冰朋友真係無介紹錯 好味又特別 環境又幾舒適
抹茶麻糬窩夫$108
朋友點了沙冰
朋友真係無介紹錯 好味又特別 環境又幾舒適
芝士龍蝦忌廉飯
2017-04-12 147 瀏覽
那天晚上搵食來到這裡,當打開餐牌後真的看到不願放手。不止食物及甜點款式多,煮法獨特,相片很精美,啤酒及特飲選擇也很多,這令我心大心細,選擇困難症又發作了!雖說只是跟朋友普通食飯,兩個人吃西餐都要講次序……飲品*白酒 Sangria ~ 我們所點的是一瓶,可選紅/白或汽酒作調製。白酒特飲很清新,酒精成份不太强,無論作餐前,進餐時或餐後酒也合適,只嫌水果切得頗大粒,而橙片則過小及薄。Tapas *蔬菜墨西哥玉米片 ~ 玉米片香脆加了濃厚芝士,蕃茄乾,茄醬,辣椒等配了,能另你食唔停咀,以這作為傾計小食一流。如果能加上我喜愛的牛油果在其中就近乎完美了。 *烤香菇蠔肉 ~ 大大燒烤菇釀了芝士,蠔仔肉及蕃茄,再配以香草醬調味。菇肉厚,芝士香,蠔肉也烤得不會太乾又有菇肉汁,很好吃。如吃完整件有點膩也不用怕,因旁邊配上橄欖油菠菜苗能幫你清清味蕾。主食 *海水啤酒海鮮火鍋 ~ 令我感動的是盛載器皿,餐廳很有心思地用數個碗碟內放了五款海鮮,不括蝦,蚧腳,蜆,螺肉及扇貝。雖然螺肉是雪貨,質量還可。而蝦都新鮮。扇貝及蜆肉不肥美,蚧腳也是普通而已。可是當用了已盛湯的小壺子像打邊爐一樣去烹調時,整個過程係會感到
雖說只是跟朋友普通食飯,兩個人吃西餐都要講次序
……

飲品
White Sangria
Tapas
Vegetarian Nachos
主食
*海水啤酒海鮮火鍋 ~ 令我感動的是盛載器皿,餐廳很有心思地用數個碗碟內放了五款海鮮,不括蝦,蚧腳,蜆,螺肉及扇貝。雖然螺肉是雪貨,質量還可。而蝦都新鮮。扇貝及蜆肉不肥美,蚧腳也是普通而已。可是當用了已盛湯的小壺子像打邊爐一樣去烹調時,整個過程係會感到新鮮的。當烹調完成後還可用餐廳預先安排的小杯子去飲那壺子內的香辣海水啤酒湯,真係頗辣又暖胃咖。
Seafood Hotpot in seawater & beer
甜點
* Churros | 西班牙油條 ~ 由於係即點即做的關係,上枱時真係夠熱又脆。油條表面灑上糖,口感味道似沙翁。只是配上了朱古力醬後,就變了西方的甜點,大家不妨一試。
西班牙油條 | Churros
(※ 以上為個人食評,不涉及餐廳之邀請,任何試食活動或用餐優惠)
2017-03-20
Vegetarian Nachos
  • VegetarianNachos
今晚黎左La Postre 食飯, 一開升降機門就見到搶眼既藍色招牌 未入餐廳內,就已經被它的牆身所吸引。 店鋪寧靜有格調,環境幽暗,頗適合情侶黎撐枱腳。我黎個時晚上6點半左右,入座率不高。店員安排左我地坐窗口位置,窗口邊放左不同大大小小既擺設,好可愛。 窗邊既擺設係關於耶穌降生係馬槽既故事,博士們看到天上既星星,知道救世主已經降生,於是跟隨那顆星星,找到了耶穌,向祂獻上黃金、乳香、沒藥等禮物。 還有其他的擺設,摩天輪,屋仔模型,可見餐廳既用心。 餐桌上仲有一張50歐元既餐紙巾,幾可逼真~ 講番野食先~ 芝士煎蟹餅($168+10%) 份量不多,大概係我一隻手既size,但食得有驚喜。厚實既芝士煎蟹餅上面鋪滿木魚碎,熱力令木魚碎不斷擺動。 6隻既松葉蟹腳好似同我招緊手咁,而家打緊文都好想再食~ 蛋餅一切開,雞蛋呈半流心,蛋味十足,而且芝士做到拉絲效果,味道帶點咸香! 近寫 !蛋餅入面有薯仔粒,火腿,芝士同少量蟹肉,口感豐富。放耐左,蛋餅會變得實左~熱食吸引得多! 芝士龍蝦忌廉意粉($168+10%) 芝士龍蝦忌廉意粉,龍蝦開邊放係意粉上,碟盤邊有香料同櫻花蝦。

未入餐廳內,就已經被它的牆身所吸引。

還有其他的擺設,摩天輪,屋仔模型,可見餐廳既用心。

餐桌上仲有一張50歐元既餐紙巾,幾可逼真~

講番野食先~

芝士煎蟹餅($168+10%)

芝士煎蟹餅
6隻既松葉蟹腳好似同我招緊手咁,而家打緊文都好想再食~

芝士煎蟹餅

芝士龍蝦忌廉意粉($168+10%)

芝士龍蝦忌廉意粉
龍蝦用左芝士去焗,新鮮啖啖肉,龍蝦味重,而且芝士意粉非常creamy,芝士醬香濃杰稠,充分包住每一條意粉,令我一啖又一啖咁食落肚。

芝士龍蝦忌廉意粉
個人覺得呢個 芝士龍蝦忌廉意粉不會過膩,伴碟既櫻花蝦亦可提升意粉既香氣和味道。

西班牙豬手($388+10%)

西班牙豬手
大大份既豬手,覺得樣子不討好,咁樣睇真係睇唔出呢碟係豬手。

西班牙豬手
來個側寫,只要撥開配菜便可見主角豬手,有種寶物沉歸底既感覺!大量既配菜同醬汁鋪滿了豬手。

西班牙豬手
豬手非常酥脆,咬落去索索聲,縱然淋上了醬汁,亦無損佢既脆口度。而且微酸既西班牙醬汁非常開胃,亦可自行倒上蜜糖,覺得不用倒太多都已經很夠味!豬手肉質嫩滑,而店員亦都好細心切好晒個豬手,讚~like it

最後要來一客甜品,先覺得有個完美既結束≧Д≦

什果麻糬窩夫(Full $138)

什果麻糬窩夫

窩夫用上了麻糬而成,其特別之處在於口感煙煙靭靭,外脆內軟,再用上各種不同新鮮既水果,無花果、奇異果、雜莓等,綠茶雪糕回甘味不太重~

什果麻糬窩夫
有一小瓶既蜜糖比食客自行淋上,男朋友幫我用蜜糖寫上NANA二字,唔洗食都知呢個窩夫一定sweet到爆,haha

仲夏水果茶($46+10%)

仲夏水果茶
鮮雜果莫希托($78+10%)

仲夏水果茶
兩杯飲品用左大量既水果而成,很清新,後者鮮雜果莫希托比前者較為有汽,但真心覺得貴左d,仲夏水果茶比較抵飲小小。

很喜歡呢度既寧靜,環境舒適,亦都很喜歡呢度既食物,雖然覺得整體價格有D貴,但就食得開心。如果同情侶慶祝生日,亦不失為一個好選擇

餐牌

2017-04-08 125 瀏覽
朋友話百樂中心個度有好多餐廳,佢就揀左呢間西班牙餐廳,呢度裝修格局好有特色烤香菇蠔肉香菇大大隻, 烤完仲係好juicy上面仲放左幾隻蠔,蠔非常新鮮,前菜已經咁有驚喜,更加期待主菜!西班牙豬手豬手想當脆皮,而肉質亦都保持腍身夠juicy,咸香味十足平時食豬手都會覺得好膩,但呢度既豬手上面加左微酸既醬汁令到整碟豬手食完都唔會膩另外可自行加上蜜糖,加左甜味道更好味不得不提既係佢醬汁內混左啲菜同燈籠椒,平時呢啲配菜都唔會食但佢混入左醬汁內,不知不覺食哂成碟!芝士龍蝦忌廉意粉芝士加上龍蝦汁忌廉,醬汁好濃稠,有濃郁既龍蝦味龍蝦亦都好爽口,上面仲有勁多膏龍蝦鉗亦都係啖啖肉,份量超大,2人絕對夠食!墨西哥香辣麻薯窩夫第一次食辣既窩夫,上面有啲辣粉,再加左啲芝士芝士味道咸咸地,令整個"甜品"帶有咸味而啲辣味係後面黎,所以食完先會感受到辣味,但辣不會嗆喉整體好特別呀!
烤香菇蠔肉
香菇大大隻, 烤完仲係好juicy

墨西哥香辣麻薯窩夫
猶記得上次幫襯La Postre已經係2️⃣0️⃣1️⃣5️⃣年嘅事,仲記得個時食咗啲咩,仲試咗佢地嘅signature dessert (連電視都有介紹過嫁)❗️事隔差不多2年,🍎又黎啦😆,不過今次就去咗La Postre 位於銅鑼灣嘅分店🏠❗️🍎就覺得,比起上環分店,銅鑼灣分店較為闊落,位子都安排得較為鬆動,坐得比較舒服,位置數量當然都比上環嘅多!·芝士煎蟹餅 🧀🦀 $168The crab cake with cheese·🍎揀咗芝士煎蟹餅作前菜~(溫馨提示,大家小心熱親,個煎蟹餅真係好熱嫁♨️♨️)❣️芝士煎蟹餅🧀🦀, 圓碌碌個一舊餅,一望時真係淨係望到好多蟹鉗🦀,拎起啲蟹鉗時要溫柔啲,因為焗得好脆。所以🍎一拎時有啲蟹鉗就係脆~裂咗🤣,可能焗嘅時間有啲耐,蟹肉比較乾但都仍食到蟹肉味🦀! 而蟹肉也有雞蛋包圍著,增添幾分風味❗️❣️雖然叫煎蟹餅🦀,但蟹餅入面有薯仔粒🥔,雞蛋🥚,火腿🍖,芝士🧀⋯餡料多,味道豐富❗️❣️ 🥔薯仔粒,粒粒分明,有軟有爽;🍖火腿份量較少但也能提升鹹味,🧀芝士反而🍎唔點食到,可能係因為已經凍咗🤣,但也為蟹餅帶出香味❗️最後不能缺少嘅蛋🥚,雞蛋令蟹餅質感更為實在,🍎就覺得乾咗少少,口感實在少少~
芝士煎蟹餅 🧀🦀 $168
The crab cake with cheese
🍎揀咗芝士煎蟹餅作前菜~
(溫馨提示,大家小心熱親,個煎蟹餅真係好熱嫁♨️♨️)
❣️ 🥔薯仔粒,粒粒分明,有軟有爽;🍖火腿份量較少但也能提升鹹味,🧀芝士反而🍎唔點食到,可能係因為已經凍咗🤣,但也為蟹餅帶出香味❗️最後不能缺少嘅蛋🥚,雞蛋令蟹餅質感更為實在,🍎就覺得乾咗少少,口感實在少少~除咗之外,也能嚐到濃郁嘅蛋香,和其他餡料正好互相呼應,整個蟹餅帶點鹹香,帶點爽帶點脆帶點實嘅口感,每口都有著不一樣嘅感覺☺️
藍芝士雞肉忌廉意粉 $138 🧀🐔🍝
Blue cheese & chicken spaghetti in cream sauce
前菜完成後,主菜之一來了~!🍎點咗藍芝士雞肉忌廉意粉🍝!(原來🍎攝影技術有限,相信🍎,個意粉賣相係好啲嫁😅)
❣️ 藍芝士,普遍黎講,因為味道較為濃烈,所以大多數人會選擇餐後配紅/白酒🍷🥂獨自享用,或者用於沙律中🥗,相對就較少數人會用藍芝士於意粉或熱食上上,🍎都係因為依個原因所以選擇咗依個意粉黎試試❗️
好啦,🍎好膚淺,一見到個樣就無咩特別感覺🙈!但當🍎一匙圈起啲意粉時,WTF~~點解會有啲黏黏,有啲牽絲嘅⁉️當🍎一匙擺落口時,嘩,好味呀❗️🍎鍾意😍☺️❗️❗️
❣️忌廉味比濃郁嘅藍芝士味遮蓋晒,反而唔點食到🙈,但意粉仍帶點兒滑溜嘅口感!
❣️ 雞肉滑嫩,整體份量多!(對得起依個價錢)
❣️ 藍芝士🧀🧀,味道較鹹,帶點點澀嘅口感,好在有忌廉中和番~醬汁質感柔滑,入口即化,味道濃郁強烈嘅藍芝士與滑嫩嘅雞肉配搭,可突出意粉嘅鹹鮮味❗️藍芝士更包裹著每條意粉,令每次圈起意粉都有牽絲嘅效果,啖啖豐滿充實嘅質感,味道大大滿足地味蕾👅❗️
西班牙蝦湯燉飯 $298 (2人份)
Shrimp Paella 🇪🇸🦐🥘
💡 西班牙海鮮飯,統稱~Paella,在當地有「鍋」嘅意思,而係西班牙語Paella指專做此飯,而製作此飯的鍋則叫做Paellera,所以可以話由於用依雙耳平底鑊 Paella而得名!其實用咩鑊唔緊要,只要你個鑊夠大,夠深,其實大家都可以嘗試煮Paella嫁❗️❗️
相比起西班牙海鮮飯,🍎選擇咗西班牙蝦湯燉飯,為求想嘗試一下較為純淨單一嘅Paella🦐🥘❗️
❣️雖然話燉飯,但啲飯粒一啲都唔軟,粒粒皆硬淨,而雖話係蝦湯燉飯,但飯粒似乎不太能夠吸收到蝦🦐嘅精華,突顯出飯粒🥘味道就有啲單調😶❗️
❣️ 幸而西班牙蝦湯燉飯上佈滿大蝦🦐,都有8隻大蝦嫁~大蝦新鮮彈牙又大隻,為個燉飯加番啲分咁話❗️
📣 溫馨提示一下,唔好睇小依個飯,睇大自己個胃,其實個飯都唔細份嫁,2個人夠晒食❗️😆
🍓🍊🥝🍇🥞什果麻糬窩夫 $108 (半份)
Mixed Fruit Mochi Waffle $108 (half)
2️⃣個人,食咗一個前菜,一個意粉🍝,一個燉飯🥘,就算🍎對住甜品有十個胃都好,都要做個惜食嘅人,甜品方面就節制啲!既然係2年前試過佢地嘅 Sexy Six,所以今次🍎想試試新野,麻糬窩夫!無錯,整整一份📷影相靚啲,但做人係唔可以咁浪費!半份夠晒數啦!🍎點咗個咩都有又健康嘅什果麻糬窩夫❗️
La Postre 甜品方面有幾種選擇:純窩夫系列,麻糬窩夫類同佢地嘅signature 甜品 Sexy Six❗️
❣️ 係麻糬窩夫系列,🍎揀咗🍓🍊🥝🍇🥞什果麻糬窩夫,感覺好似健康啲(明啦~大部分女人都係咁,又要食又要驚肥😏🙊)不過我諗依個什果應該又真係健康啲嘅~因爲🍎真係食到某啲水果帶啲酸,咁應該就唔會係罐頭食品啦🤔❗️
❣️ 原來麻糬窩夫係有雪糕嫁🍦,口味方面~店員就無詢問過就比咗綠茶味🍵🍰雪糕比我(🍎心入面有暗爽~yes~最💕嘅綠茶🤘🏻)綠茶味偏弱,食唔到甘或澀味,奶味唔算重❗️如果想要其他口味,不妨向店員詢問一下~!
❣️心型麻糬窩夫,🍎仲心諗啲麻糬去咗邊🤔~👀極都望唔到~原來啲麻糬收埋咗係啲窩夫嘅邊邊,你試下拆散窩夫⋯就會見到啲麻糬嘅拉絲效果(🍎有影低個效果嫁,可惜IG近排唔知咩事,同1個post唔可以post多個1張相,大家就努力試下啦),微脆嘅窩夫勾搭上煙韌纏綿嘅麻糬,又脆又軟~🍎仍然覺得乾咗啲,淡咗啲,最後加埋啲糖漿🍯一齊食❗️
2017-03-21
2017-04-05 1010 瀏覽
好耐未去過銅鑼灣食晚飯,老公喺OpenrRice度搵到呢間餐廳,所以Book枱去試下。是晚星期五,百樂中心樓下排曬長龍,要等10-15分鐘先上到餐廳。入到餐廳已全院滿座,好誇張,大部分都係女性。我哋被安排坐左係一角落既地方,沒有燈光,只能依靠兩枝蠟燭照明,似是露營般的感覺。我十分欣賞佢哋的擺設,例如紙巾同碟。打開Menu,琳瑯滿目,我哋叫咗西班牙沙律,海水啤酒海鮮火鍋 (蕃茄尼忌廉啤酒湯), 玉桂蘋果卷同一支啤酒。西班牙沙律:有好多新鮮嘅蔬果食材,有蕃茄、紅椒、青瓜、粟米、紫洋蔥等等,配埋酸酸辣辣既醬汁,開胃。海水啤酒海鮮火鍋 (蕃茄忌廉啤酒湯):員工先放上小小的火爐同茶壺,內裡全部係啤酒蕃茄湯。跟著,黎左四碟小海鮮,有蝦、帶子、蜆、蟹鉗和螺肉。帶子、蟹鉗和螺肉已預先烚了半熟。等了一陣,當湯開始熱熱哋既時候,我哋開始放半熟既海鮮黎食。新鮮既海鮮帶有少許啤酒味,但飲了啤酒既老公就只能食到海鮮味!由於係露營壺既關係,一切都要慢慢等熟先能進食。最後,果壺蕃茄湯飲到唔停口,因為壺湯有蕃茄味、啤酒味同海鮮味,味蕾簡直係唔知點形容。玉桂蘋果卷:暖暖的,個酥皮很脆,不算太甜,裡面有好多腍左既蘋果片,

西班牙沙律
玉桂蘋果卷
玉桂蘋果卷:暖暖的,個酥皮很脆,不算太甜,裡面有好多腍左既蘋果片,配埋玉桂既香料,加上雲尼拿味重既雪糕,不錯!
2017-03-31
西班牙沙律
玉桂蘋果卷
  • 海水啤酒海鮮火鍋(蕃茄忌廉啤酒湯)