2023-08-07 17 瀏覽
本想試Sangria,但🐷又唔太愛紅酒,所以叫左款西班牙啤酒,啖啖檸檬味,够清新,麥味又不太重,加上夏天够透心涼,十分易入口,但酒精濃度都有3.5👍另外亦試了Estrella Damm Barcelona ,麥味同酒泡較為creamy. 店員好好分了兩個小酒杯,讓我們容易品嚐秘魯烤雞秘魯烤雞散發著獨特的香料香氣,鮮嫩多汁的雞肉帶著香烤醬料的味道。再配沙律和chip在旁,一點也不肥膩西班牙乳豬配焦糖菠蘿乳豬則是外皮酥脆,內部柔嫩,豬肉的香氣濃郁,搭配焦糖菠蘿的甜脆與微苦,帶給味蕾一種美妙的對比。西班牙乳豬配焦糖菠蘿的結合,味道豐富、層次豐富,絕對令人欲罷不能的美食享受。

店員好好分了兩個小酒杯,讓我們容易品嚐

秘魯烤雞

西班牙乳豬配焦糖菠蘿

• 秘魯烤雞
  • 西班牙乳豬
2023-08-07 27 瀏覽
好耐之前係某西班牙餐廳淺嚐過Sangria之後就愛上了這個清甜充滿果香的西班牙傳統酒品。朋友推介話佢公司附近有間西班牙餐廳很不錯,價錢又合理,下班後一起去飲返杯。La Resaca 位於灣仔,門面細細,以為只有G/F數張枱,原來仲有2/F既,不過我地都係2個人,坐樓下都OK。Sangria (red) $278是日的重點!! 水果酒很易入口,清甜順喉唔苦澀。酒精味唔會好濃,反而有濃郁嘅水果香,唔好紅酒既我都覺得好易入口。最愛內裡雪得冰凍的新鮮荔枝,好似食水果冰咁。冰凍的Sangria非常適合炎熱的夏天。Crystal Bread Tomato Salsa $48蕃茄莎莎醬輕爽開胃,蕃茄,洋,蒜頭和甜椒以橄欖油撈均,香氣全部融合在起。而水晶包則是類似歐包的一種,配合莎莎醬一起吃,香甜又清爽,是我非常喜歡的一道開胃菜。Spanish Iberico Pork Rib $88豬肋骨因為炸過的關係,香香酥酥的,味道較單調,反而能吃到豬肋骨的香味。雖然是炸物,但一D都唔乾,肉質依然嫩滑多汁,送酒真係幾唔錯。 Spicy Prawns Spaghetti $178最後來一客朋友至愛的意粉。望落賣相

Sangria (red) $278

Spanish Iberico Pork Rib $88

Spicy Prawns Spaghetti $178
最後來一客朋友至愛的意粉。望落賣相幾靚,食落又真係幾好食wo。蝦夠大隻之餘仲好新鮮,食落爽口彈牙。意粉軟硬度剛剛好,而醬汁最令人驚喜,真係有小小辣,要知道好多餐廳寫辣但結果係一D辣都無,所以呢個係一碟有誠意的意粉,抵讚。

2023-07-28
灣仔真係好多美食☺ 西班牙菜通常係我嘅top choice‼️可以飲下酒食下tapas chill住嘆( ˶ˆ꒳ˆ˵ )呢間嘅paella 好靚仔 tapas又有好多選擇😆 海鮮類非常新鮮 可以 bookmark了🤟🏻 ❣️西班牙蛋餅 Tortilla de Patata $88要讚佢好豐富 有薯仔🥔蛋🍳洋蔥🧅辣肉腸🍖仲要唔油 配sour cream ketchup開胃 不過好飽肚一定要分食👄❣️黑毛豬火腿炸丸 Iberico ham Croquettes $68@2睇唔出咁好食 驚喜之作👍🏻 有三重口感 外面薄薄一片ham包覆鹹香突出🥓 炸皮好脆 金黃色🟡包住裏面creamy嘅餡 超正😽❤️❣️卡津雞翼Cajun Chicken Wings $78@6呢個都幾抵食🤣 雞翼永遠係王道🫅🏻🐣外面乾身炸得脆 裏面仲係Juicy💦 調味足👍🏻❣️西班牙海鮮飯🥘 $328雖然話係二人份 但係真係三四個都夠食👩‍👩‍👧‍👧第一次食到海鮮咁新鮮既Paella‼️ 好出色🇪🇸睇相都見到有原隻魷魚 大蝦 青口同帶子🦐🦑 輕煎過 非常有誠意🤤 魷魚超級彈牙 份量好慷慨🤩 飯用左彩椒碎 辣肉腸同豆角 又吸咗唔少海鮮同蕃
西班牙蛋餅

要讚佢好豐富 有薯仔🥔蛋🍳洋蔥🧅辣肉腸🍖
黑毛豬火腿炸丸

呢個都幾抵食🤣 雞翼永遠係王道🫅🏻🐣
外面乾身炸得脆 裏面仲係Juicy💦 調味足👍🏻

❣️西班牙海鮮飯🥘 $328
雖然話係二人份 但係真係三四個都夠食👩‍👩‍👧‍👧
第一次食到海鮮咁新鮮既Paella‼️ 好出色🇪🇸
飯用左彩椒碎 辣肉腸同豆角 又吸咗唔少海鮮同蕃茄味🥘🍅 飯煮得比較軟 加上檸檬汁同埋sour cream更有層次💦

❣️西班牙檸檬啤酒
之前飲過樽裝 第一次飲draft 檸檬同蜜糖味更加突出😆 一啲都唔苦新手友好🍻

真係超級飽 竟然食唔落心心念念嘅Churros🫠
帶住一點遺憾 等待下次visit啦( ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀ )
西班牙蛋餅
黑毛豬火腿炸丸
西班牙檸檬啤酒
Located in the middle of Queen's Road East, La Resaca (literally refers to the hangover!) is an intimate Spanish bar restaurant filled with excellent food and friendly services. The cochinillo (Spanish suckling pig) is definitely the star of the show! TE AMO ♥️ Skin extremely thin and crispy; the meat is so tender, succulent and delicious. The layer of fat melts in your mouth, paired so well with brûléed pineapple chucks- which are chilled and torched with a crunchy caramelised top. I’ve tried Sp
Spanish  suckling  pig  with  caramelised  pineapples

The cochinillo (Spanish suckling pig) is definitely the star of the show! TE AMO ♥️ Skin extremely thin and crispy; the meat is so tender, succulent and delicious. The layer of fat melts in your mouth, paired so well with brûléed pineapple chucks- which are chilled and torched with a crunchy caramelised top. I’ve tried Spanish-style sucking pig in other Hong Kong places before but it just wasn’t this good. This hangover place does it HEAVENLY.
Spanish suckling pig
Spanish  suckling  pig

Mediterranean lemon draught beer from Spain is sweet and citrusy, perfect for a hot summer night out.
Mediterranean  lemon draught  beer
Mediterranean  lemon  draught  beer

There is a long list of tapas served in this place, we pick two of them. Crab poppers are so full of authentic shredded crab and you could barely taste any bread crumbs, flavour of capsicum seasonings and dressed with thousand island sauce.
Crab  poppers

Iberico ham bikini toasts have the melted cheese, black truffle sauce, lettuce and dried ham sandwiched together in a tasty triangular tidbit.
Iberico  ham  bikini  toasts
Iberico  ham  bikini  toast

Our seat is under an artistic photograph of Madrid Plaza Mayor B. If you are a 90s/ early 00s babe like us, drop by because the music played here is our karaoke all-time favourites! JAJAJAJA. Maroon 5, Bruno Mars, Camila Cabello, Avril Lavigne, Charlie Puth, Coldplay, Katy Perry, you name it.

Service is very friendly and the seatings overlook the bar/ kitchen right on one side. You’ll see their manly team preparing the meals and echoing along the hit songs played in the background.

Happy atmosphere and great food. Will come back for more tapas and sangria!
Spanish suckling pig
Spanish  suckling  pig
Iberico  ham  bikini  toasts
2023-08-03 26 瀏覽
上次喺灣仔見到呢間餐廳已經bookmarked 咗好耐,趁灣仔仲近我就足尖清緊啲想去嘅餐廳🥰 次次食西班牙菜都令我好驚喜😋😋😋西班牙海鮮飯份量超足嘅即叫即整西班牙海鮮飯‼️ 海鮮好新鮮有大蝦、魷魚、青口及帶子等等✨ 有少少飯焦及煙熏味更加香口,有保留到海鮮嘅鮮甜味,真係必食🥰配檸檬汁及Cream 食就更加有風味😋 呢個份量適合2-3人食,如果兩個人嚟食真係唔使叫其他主食🤣黑松露忌廉意大利粉上面鋪滿芝士粉😋黑松露味道好香,同忌廉滑順嘅口感地給合😆 仲有好多野菌,又有洋蔥,口感豐富😆西班牙油條油條外面酥脆,外面裹滿肉桂粉及砂糖,咬落又好髮軟,口感豐富✨配朱古力或煉奶醬食都一流💕西班牙檸檬啤酒喺出面比較少見嘅西班牙生啤✨飲落酒精味唔會太重,反而更加突顯檸檬嘅香氣,適合女仔飲嘅啤酒💕
黑松露忌廉意大利粉
西班牙油條
西班牙檸檬啤酒
放工約左朋友聚舊,發現灣仔有間西班牙酒館相當吸引😍 餐廳有多款正宗tapas、主菜,仲有進口啤酒添🍺 整體食物質素幾好,價錢合理,氣氛都好岩飲酒吹水🍻 值得一試😆𝑻𝒂𝒑𝒂𝒔♢ 🦀𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑷𝒐𝒑𝒑𝒆𝒓 $𝟓𝟖香炸蟹肉丸 ‧ 擺盤十分精緻😍 外層炸至金黃香脆,內裡釀滿蟹肉絲,真材實料,啖啖都係蟹肉好滿足😆♢ 🍳𝑻𝒐𝒓𝒕𝒊𝒍𝒍𝒂 𝒅𝒆 𝑷𝒂𝒕𝒂𝒕𝒂 $𝟖𝟖西班牙蛋餅 ‧ 蛋餅鬆軟可口,內裡加左薯仔粒、煙肉粒同芝士,配上紅椒粉,口感豐富~味道鹹鹹香香咁好開胃😋𝑷𝒂𝒆𝒍𝒍𝒂♢ 🥘𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑷𝒂𝒆𝒍𝒍𝒂 $𝟑𝟐𝟖西班牙海鮮飯 ‧ 最期待既主菜!即叫即整,上菜時熱辣辣,香氣逼人🔥 海鮮超足料,有巨型魷魚筒、大蝦、青口同帶子。而個醬汁都夠濃郁,成個飯都好香口,鹹香風味十足🤤 𝑫𝒓𝒂𝒇𝒕 𝑩𝒆𝒆𝒓♢ 🍻𝑬𝒔𝒕𝒓𝒆𝒍𝒍𝒂 𝑫𝒂𝒎𝒎 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏(𝟓𝟎𝟎𝐦𝐥) $𝟖𝟖極罕有既西班牙牌子檸檬味啤酒🍋 味道超香,入口香醇,清甜易入口,女仔一定鍾意飲😝

𝑻𝒂𝒑𝒂𝒔

♢ 🦀𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑷𝒐𝒑𝒑𝒆𝒓 $𝟓𝟖

♢ 🍳𝑻𝒐𝒓𝒕𝒊𝒍𝒍𝒂 𝒅𝒆 𝑷𝒂𝒕𝒂𝒕𝒂 $𝟖𝟖

𝑷𝒂𝒆𝒍𝒍𝒂

♢ 🥘𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑷𝒂𝒆𝒍𝒍𝒂 $𝟑𝟐𝟖

𝑫𝒓𝒂𝒇𝒕 𝑩𝒆𝒆𝒓

𓂪 𓂪灣仔皇后大道東的 La Resaca,主打西班牙菜。鄰近利東街及合和中心,但因為店面不大,經過時沒為意的確會看漏了眼。上星期和朋友到訪,意外發現是一家寶藏小店!𓂙 西班牙海鮮炒飯 $328必點推介!炒飯底粒粒分明,每粒米都吸盡精華,不會乾硬。除了魷魚、青口、大蝦和帶子外,炒飯還加入了西班牙香腸、彩椒、豆角等配料,口感豐富,鹹香惹味!份量足夠二人分着吃有餘,物超所值!𓂙 卡津雞翼 $78雞翼用上卡津粉醃製,卡津粉是混合紅椒粉、大蒜粉、洋蔥粉、黑胡椒、小茴香粉、法式辣椒粉、奧勒岡、百里香的香料,香辣惹味。𓂙 炒雜菜 $58炒雜菜有青瓜、翠玉瓜、彩椒和雜菌,用上黑椒爆炸,簡單得來又惹味!𓂙 Jack Daniel’s Cola $58店內供應多款酒類,適合放工後想輕鬆一下。𓂙 Fruit Punch $68Fruit punch 用料豐富,杯內滿滿雜莓鮮果,推介給不沾酒的朋友。其實一進門店主便熱情地給我們 welcome drink 作招待。除了食物有驚喜,店員的熱誠更令人印象深刻。店子深處還有一個半戶外空間,是和朋友摸摸酒杯底呼吸一下的好地方。𓂪 𓂪

𓂪 𓂪

𓂙 西班牙海鮮炒飯 $328

𓂙 卡津雞翼 $78

Damm  lemon
西班牙海鮮炒飯
炒雜菜

𓂙 炒雜菜 $58

𓂙 Jack Daniel’s Cola $58
店內供應多款酒類,適合放工後想輕鬆一下。

𓂙 Fruit Punch $68

𓂪 𓂪

卡津雞翼
Jack  Daniel’s  Cola  +  Fruit  Punch

2023-07-25
5 分鐘 (堂食)
Damm  lemon
西班牙海鮮炒飯
炒雜菜
  • fruit punch
星期六和很久沒見的朋友相約於灣仔吃晚餐,選擇了皇后大道東的西班牙餐廳,除了常見的西班牙菜式外,還有提供手工啤酒。餐廳座位不多,空間格局呈直線,亦可以QR code下單,而且不斷播放西班牙音樂,氣氛很好。<西班牙蛋餅> $88西班牙蛋餅入口充滿蛋香,蛋皮香脆,內有臘肉腸粒,厚實有口感。<香炸蟹肉丸> $58/2pcs酥炸的丸子,淡淡蟹肉好足料,作為前菜最適合不過~<西班牙海鮮飯> $328西班牙海鮮飯為店內招牌之一,上枱的時候熱辣辣香氣撲鼻,店員都提醒我們要小心不好觸碰到手柄以免燙傷。海鮮飯用料實在,而且非常大盤,分量足夠兩人食用。配料鮮蝦、帶子、青口和魷魚、西班牙辣腸,鋪上整個飯面,附上檸檬和蛋黃醬,充滿煙燻香。<焦糖菠蘿> $30菠蘿多汁超甜,遇上脆薄焦糖甜蜜滿分。<巴斯克芝士蛋糕> $68芝士蛋糕表面淋上野莓醬,賣相精美。蛋糕質感細滑,甜度不算高不錯。<西班牙檸檬啤酒> 推介這款啤酒,小編認為女士都好適合飲用,麥味不重容易入口,帶有微微檸檬酸甜味。

<西班牙蛋餅> $88

<香炸蟹肉丸> $58/2pcs
酥炸的丸子,淡淡蟹肉好足料,作為前菜最適合不過~

<西班牙海鮮飯> $328

<焦糖菠蘿> $30
菠蘿多汁超甜,遇上脆薄焦糖甜蜜滿分。

<巴斯克芝士蛋糕> $68

<西班牙檸檬啤酒>
  • 西班牙檸檬啤酒
今日放工外藉老闆叫食飯佢介紹左呢間在灣仔合和中心旁的西班牙酒吧餐廳是酒吧小店形式經營設有閣樓餐廳既氣氛 就是所有人都係放工後出黎飲杯野輕鬆下的氛圍好chill好relax,重點係happy hour好抵飲!//西班牙檸檬啤酒//首先一定要叫杯野飲啤酒或普通cocktail周圍都有黎到西班牙酒吧 當然要試下d西班牙特式酒類呢一款檸檬啤酒聞到陣陣檸檬香氣入口味道酒味唔太重似係梳打帶檸檬同蜜糖味酸酸甜甜好清新好易入口 //香炸蟹肉丸 $58//外面炸得金黃香脆入面係幼嫩蟹肉肉碎心一絲絲滿滿鮮味嘅蟹肉外層塗上了千島沙律醬更添味美 //西班牙蛋餅 $88//蛋餅是西班牙傳統菜式以薯仔再混合蛋漿煎香外屠煎至金黃微焦內裡食到薯肉幼滑而且蛋味十足配料仲有火腿粒、洋蔥粒等等整個蛋餅夠厚身夠足料入口口感外脆內軟配沙律醬及茄醬一齊食令口感更豐富 //西班牙海鮮飯 $328//呢個海鮮飯相當高質而且正宗同我之前歐遊食過的有過之而無不及上桌時時熱辣辣香噴噴單是賣相已經非常吸引而且用料豐富 飯上面舖滿海鮮有虎蝦、帶子、青口仲有原隻大大隻魷魚帶子軟嫩、蝦肉彈牙、魷魚煙韌個人比較喜歡開邊蝦,食得方便飯配合番亞洲人口
今日放工外藉老闆叫食飯

蛋餅是西班牙傳統菜式
以薯仔再混合蛋漿煎香
外屠煎至金黃微焦
內裡食到薯肉幼滑而且蛋味十足
配料仲有火腿粒、洋蔥粒等等
整個蛋餅夠厚身夠足料

單是賣相已經非常吸引
而且用料豐富 飯上面舖滿海鮮
有虎蝦、帶子、青口
仲有原隻大大隻魷魚
帶子軟嫩、蝦肉彈牙、魷魚煙韌
個人比較喜歡開邊蝦,食得方便
飯配合番亞洲人口味比較軟身
但仍然保持有少少咬感
每一粒米都好掛汁而醬汁非常地道
飯入面加了一粒粒西班牙腸
腸的鹹味令個飯口感更加香
配料仲有切碎了的紅椒、chorizo香腸
再配合特製soul cream

入口口感外脆內軟
甜甜的味道為這頓豐富的西班牙餐
畫上美好的句號

• 西班牙蛋餅
突然又想食Paella海鮮飯🥘朋友推介La Resaca話佢地啲海鮮好新鮮😋小食選擇都好多 牛舌好出色👅店員仲送左兩杯檸檬啤酒比我地🍻好nice同埋音樂都好聽 氣氛幾好既一間西班牙餐廳📍西班牙海鮮飯 HKD328第一次食到食材咁新鮮既Paella🥘有原隻魷魚🦑大蝦🦐青口同帶子仲食到紅椒碎 西班牙辣肉腸同豆角 好足料🍽️叫埋小食 份量足夠三人食用~海鮮焗完仲充滿水份同鮮味💦加上檸檬汁🍋同埋sour cream一齊食更加開胃個飯煮到好乾爽 粒粒分明有啲咬口而且好入味📍香煎牛舌👅 HKD78相當厚切 軟得黎又好爽口牛舌上面加左炸過既木魚碎好好味🤤令到個口感多個層次📍炸魷魚鬚 HKD88炸粉似天婦羅 薄得黎又夠脆魷魚鬚彈牙得黎幾易咬🤏🏻本身有調味 咸咸香香 配啤酒一流📍黑松露薯條🍟 HKD88松露味幾香配搭粗薯條脆卜卜 份量都幾多📍Fruit Punch🍷 HKD68店員推薦 果然無介紹錯👌🏻入面加左士多啤梨🍓藍莓碎碎🫐味道甜甜酸酸 食Paella咁heavy都好解膩📍西班牙檸檬啤酒🍻非常易入口 好岩女仔飲唔太重麥味 味道有淡淡既檸檬味🍋好爽
突然又想食Paella海鮮飯🥘

📍西班牙海鮮飯 HKD328
第一次食到食材咁新鮮既Paella🥘
有原隻魷魚🦑大蝦🦐青口同帶子
仲食到紅椒碎 西班牙辣肉腸同豆角 好足料🍽️
叫埋小食 份量足夠三人食用~
海鮮焗完仲充滿水份同鮮味💦

非常易入口 好岩女仔飲
唔太重麥味 味道有淡淡既檸檬味🍋好爽
2023-07-20
2023-07-26 24 瀏覽
呢間西班牙餐廳位於利東街附近,餐廳地方唔算好大,樓上有個閣樓位置可以容納一大班人聚會,餐廳主廚仲為配合香港人口味改良咗西班牙菜嘅口味,出品都幾高質,價錢亦唔貴~收工去食個西班牙菜又得,佢嘅酒精飲品款式都幾多,可以夜少少嚟食個tapas飲番杯都得!今次就去試咗佢嘅野食,老闆超好人送咗杯檸檬啤俾我哋試,飲落一啲苦澀味都冇,充滿着小麥嘅香氣仲有少少回甘,出品嘅手工啤都幾好飲,下次再嚟Happy Hours!🍻------------------------------🦑◖吊桶魷魚西班牙飯◗ $228超大隻魷魚原隻上,肉質好彈牙,里面包滿西班牙燴飯,反轉咗外型真係好似吊桶~主廚為咗配合香港人嘅口味,喺飯內加入炒過嘅四季豆同紅蘿蔔,清新爽口;燴飯再以海鮮雜菜湯,浸過夜入晒味,所以燴飯會偏濕身,但味道好鮮甜,好考驗功夫!🍗◖秘魯烤雞(半隻)◗ $158秘魯烤雞一向以香料同乾身為主,呢次隻雞烤得啱啱好,外皮夠乾身,但入面嘅肉汁依然保持住,一切開啲肉汁流晒出嚟,肉質偏瘦但又唔會柴,值得一試~🍅◖蕃茄莎莎醬水晶包◗ $48水晶包烘得好脆,蕃茄莎莎醬味道酸甜,仲雪凍咗好啱夏天做開胃前菜~🥨◖西班牙油

🦑◖吊桶魷魚西班牙飯◗ $228

🍗◖秘魯烤雞(半隻)◗ $158

🍅◖蕃茄莎莎醬水晶包◗ $48

🥨◖西班牙油條◗ $68
呢個西形牙油條外皮幾脆,里面係偏軟淋嗰種,配上朱克力醬同埋溝稀咗嘅煉奶醬,味道唔會太甜,但略嫌肉桂糖味偏淡~

🍍◖焦糖菠蘿◗ $30
雖然份量唔多,但菠蘿味道好甜,焦糖外皮夠薄夠脆,焦糖唔會蓋過菠蘿鮮甜味~

🍋◖Lime Soda◗ $38
青檸梳打嘅冰涼清爽好啱夏天呢個溫度!

🥤◖Coke Zero◗ $28

🌟 Encore指數:8.7/10呢間西班牙餐廳位於利東街附近,餐廳地方唔算好大,勝在有個閣樓位置可以容納一大班人聚會,餐廳主廚仲為配合香港人口味改良咗西班牙菜嘅口味,出品都幾高質,價錢亦唔貴~收工去食個西班牙菜又得,夜少少去飲番一杯都得,酒精飲品都幾多,款式多不勝數,今次就去試咗佢嘅野食,下次再嚟Happy Hours~
🦑◖吊桶魷魚西班牙飯◗ $228
超大隻魷魚原隻上,肉質好彈牙,里面包滿西班牙燴飯,反轉咗外型真係好似吊桶,主廚了解香港人鐘意清甜口味,喺飯內加入炒過嘅四季豆、南瓜粒及甘筍粒,增添清新爽口感;燴飯再以海鮮雜菜湯,浸過夜入晒味,所以燴飯會偏濕身,但味道好鮮甜而且好考驗功夫~

🍗◖秘魯烤雞(半隻)◗ $158

🍅◖蕃茄莎莎醬水晶包◗ $48

🥨◖西班牙油條◗ $68

🍍◖焦糖菠蘿◗ $30

🍋◖Lime Soda◗ $38
青檸梳打唔加糖,冰涼清爽,啱晒夏天飲!

🥤◖Coke Zero◗ $28

🌟 Encore指數:8.7/10
2023-07-24 52 瀏覽
以前喺灣仔番工,灣仔向來不乏美食,尤其系皇后大道東一帶更加系隱藏吾少美食。最近發現到一間西班牙餐廳,除咗常見嘅西班牙菜式之外,仲有手工啤飲,成件事好chill🍻✿ 香炸蟹肉丸 $58香炸蟹肉丸啱曬我地又中意食炸野又中意食海鮮,口感香脆可口,裡面食到一絲絲蟹肉絲🦀系十分吾錯嘅餐前小食~✿ 黑毛豬火腿多士 $88似西式嘅芝腿治🤣芝味濃郁🧀同時食到黑毛豬火腿鹹味,多士同樣非常香脆可口。✿ 西班牙蛋餅 $88傳統西班牙菜式,蛋餅厚實,雞蛋味香濃🥚裡面有一粒粒辣肉腸,可以沾上茄汁、沙律醬更添滋味。✿ 西班牙海鮮飯 $328Paella系呢度招牌菜,海鮮種類吾少,有大蝦🦐魷魚🦑青口 帶子,數款海鮮亦十分新鮮,最中意系大蝦同青口。店員好細心同我地講擠少少檸檬汁🍋落risotto,然後再撈勻沙律醬會更美味,果真如此呢。店員為我地送上西班牙檸檬啤酒🍋🍺介紹女士都好啱飲,酸酸甜甜幾開胃,咁啱其他西班牙菜式送酒亦一流。Fruit Punch亦系店員介紹,有別於一般Fruit Punch,雜莓味重,出面其他餐廳就吾同生果味都有,各有特色。
✿ 香炸蟹肉丸 $58

✿ 黑毛豬火腿多士 $88

✿ 西班牙蛋餅 $88

✿ 西班牙海鮮飯 $328
2023-07-22
2023-07-23 42 瀏覽
經過灣仔見到呢間西班牙菜好似唔錯,所以入去試吓,估唔到真係有驚喜非常高質,推介💖🔸•炒墨魚• $88非常有驚喜💖 炒墨魚口感彈牙好香,重點係個蒜蓉蛋黃醬Aioli🧄🥚,撈埋一齊食+羽衣甘藍,真係超級無敵好食🤤🤤🤤🔸•西班牙蛋餅• $88以為好感偏實淨,但係切落去仲有啲蛋汁bid出嚟😝 點埋蛋黃醬同茄汁好味道😋🔸•黑松露薯條• $88呢個真係好推介‼黑松露薯條係用黑松露油去炸,所以好香黑松露味🤤 薯條新鮮炸起,非常香脆,仲有好多黑松露芝士蒜泥喺面,味道超級濃郁,必食🤤🤤🤤🔸•西班牙海鮮飯• $328食西班牙菜一定要食西班牙海鮮飯😝🥘 今次食咗海鮮飯💖 西班牙飯即點即製,好多海鮮,包括大條魷魚、青口、大蝦、帶子,好豐富😚海鮮好新鮮,份量又多🌟 飯粒口感al dente,加上鑊底少量飯焦,味道主要係蕃茄口味🍅仲有好多辣肉腸🥓店員仲非常友善,送咗兩杯西班牙檸檬啤酒俾我哋飲,非常容易入口💛就算本身唔飲開酒嘅朋友都會欣賞(就好似我自己咁😆)啤酒送薯條非常正🤤 整體覺得食物、環境同服務都好好👍🏻 推介💛⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🐽 Overall : 8/10 🐽 Revisit: Yes

🔸•炒墨魚• $88

🔸•西班牙蛋餅• $88

🔸•黑松露薯條• $88

🔸•西班牙海鮮飯• $328

整體覺得食物、環境同服務都好好👍🏻 推介💛

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8/10
🐽 Revisit: Yes
  • 黑松露薯條
  • 炒墨魚
承上上post,想繼續鑽研西班牙料理就要得閒出去品嚐下大廚煮嘅味道,先知自己煮嘅差幾多~ 上個禮拜去咗灣仔嘅一間西班牙Bar 🇪🇸 𝑳𝒂 𝑹𝒆𝒔𝒂𝒄𝒂 🍻➿ 炸西班牙黑毛豬仔骨 ($88)豬仔骨已經處理成一條條好方便用手拎嚟食嘅佐酒小食😆 炸得唔會乾身,仲會保留到一啲肉汁吵喺入面~➿ 西班牙海鮮飯 ($328)去西班牙菜最期待嘅菜式就係Paella☺️ 賣相靚,有開邊攤開嘅蝦🦐 有切成旋風紋嘅八爪魚🐙 坊間有部份嘅Paella會用到黃薑飯,而呢度嘅就係茄汁底,仲有幾濃烈嘅煙燻味,味道應該係源自肉腸粒粒~➿ 西班牙油條 ($68)油條偏幼細,係一(至兩)口size~ 新鮮即製,蘸雪糕🍦再加朱古力醬,冰火交融啊!➿ 𝑬𝒔𝒕𝒓𝒆𝒍𝒍𝒂 𝑫𝒂𝒎𝒎 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝑩𝒆𝒆𝒓 ($38)大熱天時飲啤酒不失為一個消暑方法,而呢支啤酒都幾推介,因為檸檬嘅清新好岩夏天🌞 酒精含量好低,3.2% only,飲多兩支都唔怕啦😆
➿ 炸西班牙黑毛豬仔骨 ($88)

➿ 西班牙海鮮飯 ($328)

➿ 西班牙油條 ($68)

灣仔有唔少西式餐廳😋 皇后大道東有一間西班牙菜 雖然細細間,食物不錯又抵食!🇪🇸西班牙海鮮飯 $338每次西班牙菜都要食Paella😍 飯粒乾爽,而且粒粒分明,邊位仲有脆卜卜口感😆 海鮮有魷魚、青口、蜆等,飯粒吸收晒海鮮嘅鮮甜味!黑毛豬火腿炸丸(4粒) $128: 炸丸外脆內軟 外層有黑毛豬火腿 咸香味濃👍🏼香煎牛舌 $78: 牛舌係厚切🥰 口感爽厚 處理得乾淨,一啲都唔羶😋卡津雞翼(6隻) $78: Cajun粉好惹味香口😊 配雞翼好夾🫶🏼 蕃茄莎莎醬水晶包 $48: Crystal Bread 薄脆香口 配鮮甜蕃茄莎莎醬好fresh😋 🍋西班牙檸檬啤酒: 檸檬啤酒幾特別🍻 檸檬幾突出🍋

🇪🇸西班牙海鮮飯 $338

黑毛豬火腿炸丸(4粒) $128
: 炸丸外脆內軟 外層有黑毛豬火腿 咸香味濃👍🏼

香煎牛舌 $78
: 牛舌係厚切🥰 口感爽厚 處理得乾淨,一啲都唔羶😋

卡津雞翼(6隻) $78
: Cajun粉好惹味香口😊 配雞翼好夾🫶🏼