工作過後,好友相聚。濃濃的蕃茄餐湯,很少機會紅湯是蕃茄湯,而且喝得出是用大量蕃茄煲成的,有滿滿的果肉,喝完已經想追加多一碟😂牛肝菌野闊麵忌廉味道剛剛好,每一條麵都滿滿菌香味,一片片的菇煮得剛好,整體而言吃完不會覺得太膩。紫薯鮮奶香濃的紫薯香,喝上口有一顆顆的紫薯粒,不是很甜的味道。喝到最後,仍會喝到顆粒,十分滿意。與好友共餐是晚上時間,紗廠人流不多,靜靜地聊天十分合適。加上,餐廳服務十分好,推介大家與朋友一齊食一餐。紗廠定期會有裝置,適合來打卡和拍照。
工作過後,好友相聚。

牛肝菌野闊麵

紫薯鮮奶

2020-01-09 71 瀏覽
南豐紗廠開咗咁耐都一直未有機會去,今次終於下定決心趁放假得閒行下🥳見到呢間裝修主打黑白型格餐廳cafe兼Bar ,原來佢係由本地一位設計師開創嘅名副其實係由有時裝界跨去飲食業,食物賣相的確相當吸引唔知質素又如何😳?========================竹炭黑松露忌廉芝士牛肉漢堡配香辣薯角 $98微微烘過嘅竹炭包外脆內軟,食落帶有淡淡嘅牛油香☺️手打嘅厚身漢堡牛肉肉質幾鮮嫩,當中呈粉色又唔會太鬆散,而最緊要係佢幾juicy🥩唯一一樣可惜嘅地方係芝士嘅味道過於濃郁嘅關係令到黑松露味被掩蓋左🙈但認真仔細食落都會聞到黑松露醬嘅香氣,配埋蕃茄同生菜啱啱好中和到油膩感🤘🏻微辣嘅薯角亦炸得幾香脆🍟========================牛肝菌野菌闊條麵配意式青醬忌廉汁 $78依個主食就比較算係不過不失,闊條麵都算彈牙,青醬忌廉汁就同正正常常似喺普通cafe食到嘅青醬意粉味道類似😗========================麵包布丁配朱古力球 $78上枱既時候會見到一個用咗金粉去裝飾嘅大朱古力波連同一小杯冒煙嘅熱朱古力🍫將熱朱古力到喺朱古力波上面將佢溶化🥛朱古力波嘅脆卜卜嗰層朱古力
牛肝菌野菌闊條麵配意式青醬忌廉汁 $78
麵包布丁配朱古力球 $78
上枱既時候會見到一個用咗金粉去裝飾嘅大朱古力波連同一小杯冒煙嘅熱朱古力🍫將熱朱古力到喺朱古力波上面將佢溶化🥛朱古力波嘅脆卜卜嗰層朱古力唔苦唔甜,入口未有好濃郁嘅朱古力味,但係連同入面比較甜嘅麵包布甸一齊食就顯得啱啱好🍞麵包嘅濕潤程度比較高,可能係佢吸收左熱朱古力同埋忌廉之後水份比較多所以我覺得食落個質感就太濕啦😣不過有得玩賣相又咁吸引,唔食拋卻個質素齋睇都咁開心🥰
Black Mirror $48
今次揀咗甜品入面其中一款招牌🤘🏻甜品表層嘅鏡面係好似雲石一樣不規則紋路,靚到係有種藝術品嘅感覺😦佢總共有三層👌🏻分別係綿滑嘅朱古力mousse,啫喱同朱古力海綿蛋糕,中間夾雜左紅色酸酸甜甜嘅紅桑子醬🤭因為用咗黑朱古力嘅關係所以佢冇想像中嘅咁甜膩,紅桑子嘅味道就未及我想像中咁出眾但都唔錯😌
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 Labels Cafe + Bar (荃灣)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓305-306號舖
2020-01-09 870 瀏覽
來荃灣南豐紗廠打卡,又點少得食野💁🏻‍♀️呢間新開嘅cafe係由設計師Harrison Wong開架,成間餐廳用黑同白做主調,枱都係分開黑白雲石兩種,淨係環境都已經落足心機❣️-大蝦墨汁意粉配香茅牛奶泡沫 $88小編對黑色野食情有獨鍾🖤🌚有種神秘感🔮呢個意粉煮得好煙韌,質感拿捏得好好,而且非常掛汁,每一啖都有墨汁,唔會乾爭爭💦有4-5隻左右嘅大蝦🦐,非常之彈牙,旁邊亦以黑色墨魚天婦羅🦑作伴碟,配合返主題🖤-竹炭黑松露忌廉芝士牛肉漢堡配香辣薯角 $98係黑色竹炭漢堡包啊💞🌚包身焗得微脆🍔中間嘅漢堡扒好厚身啊🤩🤩而且食落有肉汁而且有牛味🐂💦塊扒面頭淋左好多黑松露醬🤤🤤,不過同d肉一齊食,食落松露味又唔算好濃烈薯角係熱辣辣即整,外脆內軟是必須的🥰👌🏻-Brownie with Candy Cloud $78本身想揀朱古力球,不過太受歡迎去到已經冇曬啦😟就揀左呢個brownie cloud,成舊☁️咁都好打卡able🤩佢另外有士多啤梨🍓奶,要倒落去外面嘅棉花糖雲,之後融化就會見到中間嘅brownie🤪塊brownie中間有好多nut,個口感唔錯,而且係小甜,撈埋融化左嘅棉花糖同士多啤梨奶,味道啱啱好
小編對黑色野食情有獨鍾🖤🌚有種神秘感🔮
係黑色竹炭漢堡包啊💞🌚包身焗得微脆🍔
薯角係熱辣辣即整,外脆內軟是必須的🥰👌🏻
Brownie with Candy Cloud $78
本身想揀朱古力球,不過太受歡迎去到已經冇曬啦😟就揀左呢個brownie cloud,成舊☁️咁都好打卡able🤩佢另外有士多啤梨🍓奶,要倒落去外面嘅棉花糖雲,之後融化就會見到中間嘅brownie🤪塊brownie中間有好多nut,個口感唔錯,而且係小甜,撈埋融化左嘅棉花糖同士多啤梨奶,味道啱啱好😉☁️
White Marble $48
件cake好有藝術品feel,光滑嘅表面形成左雲石紋理,真係勁靚😳
外面嗰層白色panna cotta食落有少少似糯米質感而唔係食落比較膩嘅mousse
中間有層可可海綿蛋糕同coffee mousse好有層次感🌞👌🏻
Citron Tart $58
呢個係檸檬撻🍋
Tart外面仲係脆,入面係好smooth,中間酸酸甜甜好清新,一d都冇膩嘅感覺,食完主食不妨叫呢個解解膩😍
野飲方面叫左White Affogato同棉花糖雲朵配latte,個棉花糖雲朵下面嘅飲品可以自選架,建議揀d比較苦嘅飲品因為會擺舊棉花糖落去中和返味道🤪
2020-01-08 35 瀏覽
2019/12/21 聖誕party聚會,漢堡juice ,意粉好彈牙,risotto 都正,甜品選擇超X多,樣樣都好X好食. 會再黎食,適合party聚會,價廉物美,室外環境寬敞.
華而實在,優雅中卻又有點含羞。Label Cafe,就是一間如此前出色又前衛的小店。位於荃灣南紗廠中,老實說,一年前第一次到訪過改建地方,感覺不太良好,空洞洞的只有偽文青店舖,食肆貴又不值。這次因為一些原因,再來到參觀,緣份讓我遇上Labels Cafe。喜歡它的黑白主調,充滿性格之餘展現時尚。食物選擇不算多,但又能滿足不同人喜好:沙律,意大利麵,飯類,漢堡,甜品,咖啡,應有盡有。價錢比紗廠其它餐廳要便宜一點,我和朋友人均$150左右。點了的食物中,最欣賞一定是甜品❤️朱古力半球隱藏住麵包布丁,淋上熱朱古力牛奶,半球立即融化,以紅桑子做裝飾的麵包布甸隨即展現,吸睛之餘味道亦具層次,麵包布甸口感實在,飽肚且甜而不膩。啤梨撻同樣是我和朋友都讚不絕口的甜品他的撻皮香脆度幾乎是從未遇過,散發出淡淡的杏仁香氣。 啤梨不是屬於甜的品種,卻又不偏酸,清新好味。說回主菜,分別點了漢堡和扁義大利麵。🍔韓式伊比利亞梅肉慢煮雞蛋車打芝士漢堡,名字霸氣味道亦不遜色。 梅肉軟淋,熟半肥瘦,配上韓式醬汁,微辣之餘也很開胃。切開半熟雞蛋,金黃的蛋黃汁流出,混入梅肉中,增添更多香氣。連漢堡包都值得一讚,微烤過後充滿芝麻
點了的食物中,最欣賞一定是甜品❤️

啤梨撻同樣是我和朋友都讚不絕口的甜品
說回主菜,分別點了漢堡和扁義大利麵。

梅肉軟淋,熟半肥瘦,配上韓式醬汁,微辣之餘也很開胃。切開半熟雞蛋,金黃的蛋黃汁流出,混入梅肉中,增添更多香氣。連漢堡包都值得一讚,微烤過後充滿芝麻香氣,外脆內軟😍
牛肝菌闊條麵
味道濃郁,菇菌味相當突出,卻又沒有淹蓋青醬香。麵條彈牙有口感,完全吸取醬汁精華。
連頭盤番茄湯都濃郁足料,入口啖啖番茄籽,真材實料,感覺健康。

用心小店,希望被更多人認識,加油🤓

2020-01-02
  • 麵包布丁配朱古力球
2020-01-07 1185 瀏覽
位於荃灣南豐紗廠的Labels Cafe,是一間黑白型格餐廳。餐廳由著名的本地時裝達人 Harrison Wong開設,左邊擺放了大量他的時裝作品,右邊則是以時裝為慨念的主題餐廳,大家可以先吃後逛街哦!既然是以黑白為主調,不論餐廳的裝潢丶餐牌的色調丶食物的搭配,勻非常配合主題呀。設計師利用黑白比喻男女裝,把時裝和創意融入食物當中,食物賣相吸引又獨突,相信是個打卡的好地方唷!韓式伊比利牙梅肉慢煮雞蛋車打芝士漢堡 $88一大顆流心蛋的漢堡,賣相很吸引呀! 漢堡頗大個,烤至外層香脆,包心鬆軟,搭配微辣的韓式梅肉丶流心的蛋液丶生菜沙律等,惹味又好吃呀!帶子魷魚蝦黃薑意大利飯 $88看到不少客人選擇意大利飯,質素和味道同樣不俗。意大利飯粒粒飽滿,吸收醬汁精華,海蝦切粒,質感彈牙,魷魚的軟腍度也剛剛好哦。黑立方 $68Labels Cafe的招牌甜點,甚有時尚風味呢! 一客有三件黑立方,其中一件以黑朱古力包裝和撒上金粉,氣派十足呀! 黑立方是朱古力慕斯包著香蕉蓉,苦中帶點,建議兩人分享會較好哦。麵包布丁配朱古力波 $78超大一球朱古力波,相信大人和小朋友看到,也感到興奮呀! 把熱朱古力奶淋落黑朱古

韓式伊比利牙梅肉慢煮雞蛋車打芝士漢堡 $88

帶子魷魚蝦黃薑意大利飯 $88

黑立方 $68

麵包布丁配朱古力波 $78

超大一球朱古力波,相信大人和小朋友看到,也感到興奮呀! 把熱朱古力奶淋落黑朱古力球,球體慢慢溶化,隨後便看到雜莓麵包布丁。黑朱古力球的可可濃度高,所以味道偏苦呢。

Calamansi Tart $45

兩人吃掉四個甜品,當中最得我心的蛋糕,非這個金桔檸檬撻莫屬啦! 酸酸甜甜的內餡,幼滑順溜,配上香脆撻皮,好好吃呀!

Black Mirror $48

這件黑鏡子蛋糕,用黑朱古力蛋糕丶黑朱古力慕斯和覆盆子醬組成,朱古力味很濃郁呀。
2019-12-26
2020-01-07 35 瀏覽
呢間黑白雲石型格Café位於文青打卡點南豐紗廠既3樓,不單裝潢有心思,連menu都分成Les Hommes同Les Femmes,無論係男生定女生既口味都能照顧到😉而且定價都幾相宜,想同朋友們影相打下卡,Chill返下的話,呢間Café都係唔錯既選擇。大蝦墨汁意粉配香茅牛奶泡沫 $88食到個咀黑蚊蚊既墨汁意粉🤣,意粉彈牙有咬口,而且份量幾多,墨汁味道完全滲入去意粉度。上面既泡沫帶有淡淡香茅味道,做到提味效果又唔會好搶fo。竹炭黑松露忌廉芝士牛肉漢堡配香辣薯角 $98漢堡用上竹炭包,中間夾左黑松露忌廉芝士醬,比起一般醬汁芝士味道更濃,亦更稠身。配搭juicy既厚身牛肉漢堡口感更豐富😋漢堡中間加左蕃茄片、生菜呢啲配料,食完一個感覺很滿足~Cotton Candy Coffee $58一上枱完全係打卡既時間😏咖啡底可自由選擇佢地menu上既其中一款咖啡,今次揀左Chocolate Milk,味道香濃入口幼滑,而朱古力奶既熱力令棉花糖慢慢溶化落飲品度,係玩味之作Houjicha Latte $38呢杯一飲已經好鐘意😙,焙茶味道濃郁甘香,而且好柔滑😉 Rose Cubes (玫瑰方磚) $68外

Cotton Candy Coffee $58

Houjicha Latte $38
呢杯一飲已經好鐘意😙,焙茶味道濃郁甘香,而且好柔滑😉

Rose Cubes (玫瑰方磚) $68
外脆內軟既玫瑰方磚配搭忌廉蛋白,玫瑰方磚以薄脆既朱古力片包住柔滑既慕絲,慕絲中間加有玫瑰果醬,味道香甜清香,口感豐富

Black Marble $58
係餐廳招牌甜品之一,雲石鏡面造型十分精緻😍中間亦好有內涵,濃郁既朱古力慕絲中間係紅莓夾心層,味道酸酸甜甜,唔會好甜膩 -

是日餐湯 (南瓜湯) 配意式吐司 $38

Chocolate Tart (朱古力撻) $38

2020-01-04 874 瀏覽
講認真這間距離地鐵需若步行十分鐘的新餐廳其實吸引力就憑在互聯網的一張相片,冇錯其實自己都是帶著一個大頭盔冒險精神而去。。雖然南豐紗廠已不是第一次去試餐廳,就在他們早早改建之後已經去過一、兩次,但每每總是裹足不前(吊腳)這兩隻字往往總令人卻步~位置在於三樓一個連接衣服時裝店的舖位內,外間還有一個露台空間感覺更為開揚、進餐當日是平日選擇上大致有5-6樣,平日的南豐纱廠人頭不會太多、所以感覺上較為舒服~加上當日之餐湯,而餐飲方面不另收費下可以配普通咖啡/檸茶等一般性飲品~先上枱是當日蕃茄湯呷一口感覺是以新鮮蕃茄打成蓉而沒有添加任何蕃茄膏與及罐頭在內所以感覺特別清新,不過加入的(Focaccia bread)自己就覺得分開來上會更適合~揀上微辣明太子蟹肉忌廉汁配手工意粉HK$88.這碟意粉我覺得做得幾出色,本身意粉的軟硬度恰好煙靱而有口感、看真啲原來加入櫻花蝦帶來視覺上與味覺上的另一番層次,蟹肉理應是雪藏但就嚐不到雪藏味道感覺良好~加多Hk$20.要來一杯海鹽焦糖咖啡,雖則明知是糖水咖啡、但焦糖這個名字實在對於我此刻很是吸引,喝一口海鹽味道不算強勁撞不到味蕾的一份驚喜、薄薄的焦糖味算是拖著車邊

蕃茄湯(餐湯)
揀上微辣明太子蟹肉忌廉汁配手工意粉HK$88.
微辣明太子蟹肉忌廉汁配手工意粉

加多Hk$20.要來一杯海鹽焦糖咖啡,雖則明知是糖水咖啡、
但焦糖這個名字實在對於我此刻很是吸引,喝一口海鹽味道不算強勁撞不到味蕾的一份驚喜、薄薄的焦糖味算是拖著車邊走不過不失是也~
海鹽焦糖咖啡
這個Black Mirror HK$48.口感很輕很軟,內膽是覆盆子與及朱古力慕思所製成、
比例上朱古力層次感微略重於覆盤子,味道上不算太大驚訝、但亦不失為一個餐後甜品,至少賣相已勝了一仗~
Black Mirror

★暫時而言整間餐廳都(沒有加一服務),對我這個窮遊廚娘絕對是加分的必要、而且環境/服務都令人滿意,食物方面個人覺得亦屬中上之作、如果想找個清靜傾計吃午飯地方,感覺上舒服在於樓下低層因為暫時來講都較樓下少人。★
微辣明太子蟹肉忌廉汁配手工意粉
南豐紗廠係一個文青地方,大家去影相果陣可以順便試埋果度嘅餐廳~呢間餐廳係新開架,環境幾靚💕室內嘅設計以黑加白為主調,行型格風,有室外嘅area,環境chill啲🤤.帶子,魷魚,蝦,黃薑意大利飯 $88海鮮都新鮮👌🏻個飯嘅味道有啲似南瓜味🤣唔係creamy果種,所以食晒都唔會覺得膩~.大蝦墨汁意粉配香茅牛奶泡沫 $88幾特別🤤大蝦新鮮爽口😍墨魚汁好味,意粉彈牙👍🏻.Latte +$20Matcha Latte +$20兩杯都幾好飲💚🤎.玫瑰方磚 $68賣相靚靚💕係雜莓慕絲cake,味道ok不過味道上多加層次感會更出色~

帶子,魷魚,蝦,黃薑意大利飯 $88

大蝦墨汁意粉配香茅牛奶泡沫 $88

幾特別🤤大蝦新鮮爽口😍墨魚汁好味,意粉彈牙👍🏻
Latte +$20
Matcha Latte +$20

兩杯都幾好飲💚🤎
玫瑰方磚 $68

2019-12-31 56 瀏覽
除夕夜幾個朋唔想同人迫,就去咗南豐紗廠入面三樓一問格調好好的餐廳,the labels, 叫咗兩沙律,三個意粉,一個意大利飯同一個漢堡飽⋯⋯意想不到質量其高,所以再追加甜品,甜品更加有驚喜,性價比極高,每碟菜打咭指數都好高,不只睇得,仲係真心好味。我唔算係食家但都食得出食材好新鮮,可見得廚師好用心做食物。另外餐廳裝修好有格調,隔離又有衫賣。總括今晚好滿意,係2019年最後一日都有個驚喜同一個完滿的大除夕。
除夕夜幾個朋唔想同人迫,就去咗南豐紗廠入面三樓一問格調好好的餐廳,the labels, 叫咗兩沙律,三個意粉,一個意大利飯同一個漢堡飽⋯⋯意想不到質量其高,所以再追加甜品甜品更加有驚喜,性價比極高,每碟菜打咭指數都好高,不只睇得,仲係真心好味。我唔算係食家但都食得出食材好新鮮,可見得廚師好用心做食物。
2019-12-31
慶祝紀念
除夕
2019-12-27 62 瀏覽
南豐紗廠,聽個名都知係紡織業工廠,同食野好似無乜關係?!但自從南豐集團花左4年時間將佢活化,依家已經變成全新既文創地標黎到南豐紗廠除左同啲靚靚既建築打卡,睇下藝術館,玩下工作坊之外除我地黎講,最緊要係有好野食!.位於3樓既Labels,以黑白為主題,無論裝修定食物攞盤都相當有格調而且好食得黎,CP值又高!🔹是日餐湯 $38蕃茄濃湯,直頭見到打蓉既蕃茄酸酸地好醒胃,每一啖都覺得好蕃茄.🔹是日生果.柑肉‧.藜麥田園沙律配蜂蜜乳酪 $58超級抵食既沙律,份量多之餘,顏色鮮艷擺盤又靚選用既配料相當健康配上蜂蜜乳酪,淡淡酸味加上蜜糖既甜味,新穎得黎又好味.🔹大蝦墨汁意粉配香茅牛奶泡沫 $88好多時墨汁意粉上枱時都唔會太醒目但呢碟有擺盤之餘,重打左啲牛奶泡沫喺中間,黑白既衝激令賣相提升好多.意粉軟硬度控制得非常好,啱啱有少少淋,但又保持一定口感大蝦無煮至熟透,外面脆,中間嫩嫩地,食落有汁小蝦仁唔起眼,但非常爽口重有啲應該係切左條既翠玉瓜墨魚汁既味道香得黎唔好好濃,屬於微微既咸味整個意粉好高汁,好食過某啲餐廳賣成過百蚊既.🔹麵包布丁配朱古力球 $78上枱既時候就一個大朱古力波,可以話好玩又好味食之前
南豐紗廠,聽個名都知係紡織業工廠,同食野好似無乜關係?!
除我地黎講,最緊要係有好野食!

而且好食得黎,CP值又高!

🔹是日餐湯 $38

蕃茄濃湯,直頭見到打蓉既蕃茄
酸酸地好醒胃,每一啖都覺得好蕃茄
🔹是日生果.柑肉‧.藜麥田園沙律配蜂蜜乳酪 $58

超級抵食既沙律,份量多之餘,顏色鮮艷擺盤又靚
選用既配料相當健康
配上蜂蜜乳酪,淡淡酸味加上蜜糖既甜味,新穎得黎又好味
🔹大蝦墨汁意粉配香茅牛奶泡沫 $88

好多時墨汁意粉上枱時都唔會太醒目
意粉軟硬度控制得非常好,啱啱有少少淋,但又保持一定口感
大蝦無煮至熟透,外面脆,中間嫩嫩地,食落有汁
小蝦仁唔起眼,但非常爽口
重有啲應該係切左條既翠玉瓜
墨魚汁既味道香得黎唔好好濃,屬於微微既咸味
整個意粉好高汁,好食過某啲餐廳賣成過百蚊既
🔹麵包布丁配朱古力球 $78

上枱既時候就一個大朱古力波,可以話好玩又好味
食之前有得玩!! 重有兩種玩法
一種係倒熱朱古力溶化佢,一種係直接敲碎佢
影相耐左朱古力唔夠熱溶唔到,店員重會主動幫我地換返熱,好貼心呀

玩味加觀賞價值高
大約似50%唔會苦,亦唔會好甜,脆卜卜幾好食
入面既麵包布丁好濕潤,質地較密,唔會索到成pat發漲麵包咁,中間重有粒冧酒提子

🔹Black Mirror

朱古力海綿蛋糕,加上朱古力mousse,朱古力味好濃
食落好好味,但多唔少都算比較甜
不過師傅特登中間加左少少紅苺cream,味道酸酸地好調和個甜度
🔹Citron Tart

個酸味好正,我都唔識形容,有點令人慾擺不行
不過自己一個食晒既話會覺得太酸,最好同人分享
🔹Summer $38

將士多啤梨雪入冰塊入面,加上梳打同紅石榴糖漿
再加少少紅梅同士多啤梨裝飾
味道係正常既梳打,但外觀就加晒分

2019-12-27 64 瀏覽
南豐沙廠做咗打卡熱點咁耐,一路都未參觀過。聽到有由時裝界品牌大師Harrison Wong開設,日式雪糕店Kafulin的Neo主理的黑白型格Café,就決定要嚟食😍!店內裝潢新穎、modern 、簡潔而型格,善用黑、白、金色和雲石紋理,配上落地大玻璃,在陽光下又添一份温暖,令本應高冷的Café變得平易近人,有型又不失親切。另外,有户外座位,歡迎帶同寵物用餐。餐廳提供午市套餐,而且價錢相宜,以餐廳環境、食物質素和份量來說實在是便宜得過份。即使沒有午餐,a la carte亦很money for value的說!叫咗帶子、魷魚、蝦黃薑意大利飯同大蝦墨汁意粉配牛奶泡沫。係主吃準備中嘅同時就享用着南瓜湯慢慢等。南瓜湯香濃有口感,絕對吃得出是用真材實料打成茸做湯的。唔使等好耐意大利飯就準備好喇!由於落咗黃薑粉,味道更為突出,同時因為忌廉中和咗黃薑嘅刺激,意大利飯易入口,好香、好惹味,creamy得黎又唔膩!墨魚汁意大利粉雖然同意大利飯相比之下,味道冇咁強烈,顯得有點淡,但其實是忠於墨汁忌廉原本嘅,味道,而且煎大蝦更加香,唔會比調味料搶去蝦嘅味道,分量仲非常大方添!甜品係黑立方三粒方塊都是黑朱古

另外,有户外座位,歡迎帶同寵物用餐。

南瓜湯香濃有口感,絕對吃得出是用真材實料打成茸做湯的。

唔使等好耐意大利飯就準備好喇!

墨魚汁意大利粉

甜品係黑立方

三粒方塊都是黑朱古力慕絲包着香蕉蓉,唯一不同的是三粒裏面有兩粒外層是黑朱古力粉,另外一粒則是黑朱古力脆皮,脆皮包着的口感更有層次,先出去後院,而且塗上食用金粉,樣子也十分吸引。

另外還有一匙羹份量的朱古力忌廉,口感非常濃郁幼滑,味道比朱古力慕絲甜一點,相當吸引。

黑白marble cake

黑色雲石蛋糕是鏡面雲石朱古力加上朱古力慕絲包着紅桑子忌廉和朱古力蛋糕,同樣地,朱古力慕絲十分出色,絕對是吸引人一口接一口

白色雲石蛋糕是鏡面雲石白朱古力配朱古力蛋糕,餐牌所指是用了黑芝麻奶凍和咖啡慕絲,但我切開蛋糕時,所見的慕絲是白色的,還以為是白朱古力忌廉呢!這件蛋糕相比之下口感味道也較輕巧,飯後甜品來說是挺適合的。

最後以咖啡作結

咖啡香醇,拉花漂亮!

也有沒咖啡因的matcha latte

和聖誕🎄合影。
奶和茶味平衡,奶泡超豐富,好幸福的感覺

我想再到荃灣的話會再來享受甜點或下午茶的,對了,再另外上傳a la carte menu 和tea set menu給大家看看。留意喔!
2019-12-22 49 瀏覽
最近去南豐紗廠,經過發現一間好型嘅時裝店入邊竟然有一間好型嘅Cafe!環境好正,餐具也非常精緻,全店黑白色,據說是把時裝概念區分男女裝,個概念好正!裝修有型,我最喜歡就是有個大露台,喺荃灣區好難搵到!剛好天氣好適合坐外邊。本來對Cafe食物都沒有太大要求!我也很少拍食物照,除非好精緻!我女朋友就不斷拍照,我二人食完兩個主菜加甜品之後覺得真是超驚喜,這個價錢食到這樣水準,所以寫一篇食評讚一下!一定會再嚟食過我不是專業寫食評,但好想支持一下呢個咁有心嘅本地創作人及店!
一定會再嚟食過

2019-12-20
130 分鐘 (堂食)
  • 麵包布丁配朱古力球
2019-12-22 119 瀏覽
Summer  Red  +  Salad
帶子,魷魚🦑,蝦🦐,黃薑意大利🇮🇹飯
牛肝菌野闊麵
棉花糖
玫瑰方磚
1K
2019-12-21 293 瀏覽
南豐新cafe,係由型格的時裝設計品牌Harrison Wong開設。裝修同品牌一樣走型格路線,黑白雲石紋枱面,銅金色的餐具,好有低調奢華感覺。先上南瓜湯好香濃黃薑 risotto 黃薑香味頗濃, risotto 口感唔錯, 唔會太腍., 而係帶點硬身, 幾有口感. 調味偏向淡味竹炭黑松露忌廉芝士牛肉漢堡配香辣薯角漢堡的份量都幾大,一個女仔食應該會好飽。烘過的竹炭包外脆內軟,有好香的牛油味,齋食個包都好味牛肉patty又厚又juicy,如果牛味再濃郁啲就更好。相對起芝士,黑松露味唔算太突出,只能食到好淡的黑松露味。Brown sugar latte (double shots espresso)佢地的咖啡standard係用single shot espresso,如果鍾意飲濃味啲的咖啡,可以request double shots,係唔洗另加錢嫁~呢杯咖啡有好香的黑糖味,唔會過甜。黑糖味過後就嚐到淡淡的咖啡香。抹茶latte, 本來想試好多好計焙茶latte, 不過店員話焙茶太受歡迎前一日已經sold out未番貨唯有轉試抹茶latte, 不過都無失望. 抹茶香味十分濃郁, 帶抹茶甘

先上南瓜湯好香濃

Brown sugar latte

唯有轉試抹茶latte, 不過都無失望. 抹茶香味十分濃郁, 帶抹茶甘香. 有時飲到最後過左頂一層抹茶粉會變得milky 左, 但呢杯從一而終都咁香濃, 推薦比抹茶控試. 下次來會想試埋焙茶latte

黑立方

Plating好靚,好有藝術感。黑立方其實係黑朱古力脆皮包住朱古力mousse,而中心係banana mousse,甜度係由外層續漸递增到中心。黑朱古力皮濃而不苦,中層朱古力mousse較甜,口感綿滑,內裡的香蕉mousse就十分香甜,令整體的味道更豐富更有層次
伴碟有幾粒紅桑子,可以用作解朱古力的甜膩感~

甜品除左個cube, 仲order 左兩件signature white n cakes 試下. 黑白兩款貫徹成間cafe黑白型格design. 上面係不規則彩色流水畫紋, 每一件都係與別不同, 食時候有種切開藝術品感覺.

black marble 都係有濃郁Chocolate mousse, 不過唔同餡, 呢款夾左紅色酸甜raspberry jam個人覺得更match, 減少左膩度. 另一款white marble 係朋友食,係中間係black sesame panna cotta 佢話都唔錯

overall 環境實在好chill, 野食定價reasonable 而飲品有驚喜, 好岩同fd gathering, 會再encore
Brown sugar latte
  • 抹茶latte