2023-01-08 631 瀏覽
自從試左網上某ig shop後都好少食Lady M。 但今日行街行到攰,又見到有新口味-tiramisu,好想比較下好唔好食🫶🐾Tiramisu千層蛋糕配雪糕 面頭可可粉太多,食時唔小心逐親😰中間夾了咖啡酒蛋糕,但這款酒味同千層蛋糕唔太夾🥲忌廉調味較清淡,千層皮薄、多層,班㦸皮邊雪到較硬,但考慮到店家是批量出產,所以可接受。彩虹牛奶雪糕偏甜,for 打卡ok🫶🐾爆谷鮮奶打卡靚,都係偏甜。🐾 高山蜜香貴妃烏龍奶蓋茶都係好甜,本身以為係喜茶奶蓋,原來係cappuccino 奶蓋,奶蓋就冇甜味。

🐾Tiramisu千層蛋糕配雪糕

彩虹牛奶雪糕偏甜,for 打卡ok🫶

🐾爆谷鮮奶
打卡靚,都係偏甜。

🐾 高山蜜香貴妃烏龍奶蓋茶
下午茶
2022-11-10 602 瀏覽
🍴 Lady M @ 中環🍴 星期六夜晚8點要去灣仔食飯,但係我5點幾已經到左中環,有太多時間淨。唯有搵間CAFE坐下,本身都驚無位。點知都無乜人,食食下包埋場🤣🤣🤣🤣------------------------------ 🔴LADY M CAKE WITH ICE-CREAM SET ($98) 我叫左抹茶千層蛋糕- 其實都唔係好洗介紹,因為太SIGNATURE。層次豐富,好味。我個人最鍾意就係用叉壓落去一層層既時候,有種療癒既感覺☺️☺️☺️ 仲叫埋彩虹牛奶雪糕。雪糕唔會太甜,仲有淡淡既牛奶味。唔錯,但係我要投訴既位係佢溶完之後個色...唔係咁靚 好難影到張靚D既相。仲叫埋杯green tea latte 🍵🍵 抹茶味濃。幾好飲,一飲又係成個嘴茶粉,好難抹😂😂😂
🍴 Lady M @ 中環🍴

2022-09-02 1196 瀏覽
食完麵又想食甜品,去咗分店越黎越少嘅Lady M。星期五下午兩點半左右完全唔洗等位。呢度無之前食開既蛋糕+飲品套餐,於是散叫。焙茶千層蛋糕 $78 另加一焙茶千層蛋糕係新口味,即試。千層超薄皮數一數足有二十幾層,入面夾住滑溜焙茶忌廉,中間加左黑糖,不過主要係焙茶味。焙茶味香濃,都甜。上面加左焙茶啫喱球。輕易用一支叉就切到一細件一口食哂。招牌千層蛋糕真係要堂食先食到最好質素,趁住佢仲夠凍,影完相即刻就要趁凍食。呢個加一服務費抵比。抹茶千層蛋糕 $78 另加一抹茶千層蛋糕同焙茶千層蛋糕唔同在焙茶忌廉變左抹茶忌廉,而蛋糕面頭灑上日本抹茶粉,成個蛋糕抹茶味香濃而唔膩,雖然都甜。都係抹茶味好食啲。青蘋果慕絲蛋糕 $66 另加一青蘋果慕絲蛋糕又係新口味,不如又試吓。薄薄餅底上面有厚厚青蘋果慕絲,上面有Mascarpone忌廉,再加上有好多青蘋果粒既蘋果啫喱,果然好濃蘋果味,不過食落都偏甜同膩,因爲有Mascarpone忌廉。口感都多層次,不過唔夠複雜,普通料,其實唔洗試。都係千層蛋糕值得食多d。座位毫無私隱度,隔離就係走廊。基本上無服務可言。為左食最好質素既千層蛋糕無法子啦,可惜Fashion W
呢度無之前食開既蛋糕+飲品套餐,於是散叫。
焙茶千層蛋糕 $78 另加一

抹茶千層蛋糕 $78 另加一

青蘋果慕絲蛋糕 $66 另加一
青蘋果慕絲蛋糕
青蘋果慕絲蛋糕
座位毫無私隱度,隔離就係走廊。基本上無服務可言。為左食最好質素既千層蛋糕無法子啦,可惜Fashion Walk分店已關門。
2022-09-02
抹茶千層蛋糕
🥢 有時候返工攰攰地都會想食下甜品,今次難得同同事一齊order lady m 慰勞大家,當然要開心share下啦 👍🏻 每件蛋糕都依然咁大件賣相靚,而去中環店員好友善,好細心,見到我地寫低曬choice就叫我地埋去揀左先,package排得好靚 ✨ 焙茶千層蛋糕最新出口味!高度推介!焙茶味道好濃,啖啖蛋糕都充滿茶香回甘,唔會苦澀,而且茶味蛋糕唔會太甜,適合各位怕甜的朋友 ✨ 玫瑰千層蛋糕蛋糕面有一層玫瑰jelly,可以話係成件蛋糕嘅靈魂,少少一層jelly竟然散發咁溫柔甜甜嘅花香味,配搭千層蛋糕係好新穎嘅味道,玫瑰味道好清香,減淡蛋糕嘅膩,相輔相成

✨ 焙茶千層蛋糕

✨ 玫瑰千層蛋糕
2022-08-16 498 瀏覽
相信大家對於Lady M嘅千層蛋糕一啲都唔陌生🫢 我自己本身就最鍾意玫瑰味🌹同伯爵茶味🫖之前仲有一隻海鹽焦糖味🍰但已經手得買了😖都好掛住呢個味道🤤既然每次都係食千層蛋糕🍰今日經過就想試吓其他嘢🫢所以就買咗兩件士多啤梨千層酥外賣🥡因為無時間坐低食士多啤梨🍓千層酥甜而不膩嘅吉士醬配酸酸甜甜既士多啤梨🍓真系絕配😋層次都好豐富 仲有海棉蛋糕🎂酥皮就略為硬身左小小 不過都吾會影響成個酥既配搭同味道👍🏻

士多啤梨🍓千層酥
2022-08-07
外賣自取
Lady M之前只係食過外賣,dine in真係第一次,喺ifc揾到個chill下食tea嘅地方都幾少,見無乜人排隊就起癮🤩🍰 伯爵茶千層蛋糕 ($78)🍰 抹茶千層蛋糕 ($78)☕️ Latte最中意Lady M嘅千層蛋糕口感非常濕潤,但又不會太過甜膩,而且也唔似坊間其他千層一樣,奶油太多油膩,或是餅皮太乾。不過$78真係貴🤣

🍰 伯爵茶千層蛋糕 ($78)
🍰 抹茶千層蛋糕 ($78)
☕️ Latte

不過$78真係貴🤣
2022-07-09
15 分鐘 (堂食)
  • 伯爵茶千層蛋糕
2022-06-20 496 瀏覽
返工返到悶悶地,今日要同屋企人慶祝生日,順便慰勞吓自己,就決定買我同屋企人成日想試的千層蛋糕。食千層蛋糕一定首選係Lady M. 佢的皇牌係原味,但今次就想試下茶味的蛋糕。伯爵茶千層蛋糕 ($510 - 6吋) - 法國出產的伯爵茶,經精心泡製,做成茶香芳郁的伯爵茶忌廉。均勻地塗在每片透薄的班戟之間,超過二十層之多。蛋糕面層撒上自家磨研的伯爵茶葉碎粒,並飾以矢車菊花的花瓣,幽香怡人。個蛋糕充滿忌廉令個口感好滑,每一層班戟都好薄好軟熟,而個茶味好出,真係好好味。價錢:$510 (OK, 手工蛋糕)食物:VND好食(個cream 好滑)服務:OK

價錢:$510 (OK, 手工蛋糕)
食物:VND好食(個cream 好滑)
服務:OK
❤️伯爵茶千層蛋糕
❤️伯爵茶千層蛋糕
  • 伯爵茶千層蛋糕
2021-11-01 1393 瀏覽
🦄🦄港女OL食下午茶梗係唔食得呢啲啦一直以來都好鍾意佢哋嘅千層蛋糕 鍾意佢哋有質素keep住咁高檔乾淨嘅branding🎀🎀 好可惜好少坐低 慢慢歎因為真係非常之忙通常都係外賣酒可以坐低慢慢食有 服侍 佢仲有出咗套餐添100蚊到就有一件蛋糕加一個雪糕再加嘢飲 喺中環忙裏偷閒或者係見面傾嘢 一樓 餐具有公主 感覺 好似去咗高級餐廳high tea咁樣 我今日就揀咗個佢哋最出名嘅玫瑰味先層蛋糕配上洋甘菊味嘅雪糕 茶味濃郁非常之獨特👌👍👍🎈 再加上一杯甜嘅梳化嗰張同埋彩色雪糕真係食得好開心 依家就嚟冬天其實見到啲雪糕凍飲其實唔係太吸引反而想飲啲熱嘢 例如🍰 蛋糕配☕ 熱咖啡 ☕咁樣🍽️
  • 玫瑰千層蛋糕
  • 抹茶千層蛋糕
  • 朱古力棋盤蛋糕
2021-07-21 1294 瀏覽
同朋友行IFC經過Lady M見等兩張枱就得我地,所以我地都唔執輸排隊食cake。同埋都好耐冇食Lady M ,所以見有新口味就去試下☺️1️⃣焦糖爆谷味千層蛋糕每啖都食到好濃濃既焦糖味🍿2️⃣伯爵茶味千層蛋糕以款就清新d,有淡淡既茶香,好味😋

1️⃣焦糖爆谷味千層蛋糕
每啖都食到好濃濃既焦糖味🍿

2️⃣伯爵茶味千層蛋糕
以款就清新d,有淡淡既茶香,好味😋
2021-07-18
20 分鐘 (堂食)
2021-06-25 1059 瀏覽
你都甜品嘅地方,當然令人花多眼亂我都想食,傳統嘅芝士蛋糕我諗滿足唔到你,今日介紹大家一個拿破崙嘅士多啤梨蛋糕,新鮮得來又好食,有唔同嘅口感,適合追求不一樣嘅你,食慣咗其他就試呢個。必有驚喜。但係真係冇乜服務,收加一之後,連簡單嘅加水都冇做,真係強差人意

2021-06-11 1048 瀏覽
逛街逛得累了,便與弟弟找個地方歇息一會,順道享用個下午茶並談心,我們最終選擇了來自紐約的人氣蛋糕店 Lady M,因為它不但味道超卓,賣相亦是精美非常,十分適合女生們打卡拍照。餐廳是開放式的設計,店內整體用上潔白色調,再配搭上大理石花紋和水晶吊燈,感覺高端貴氣。而蛋糕則放置於透明的玻璃櫃中展示,其多款且繽紛的色彩着實讓人難以作出選擇。威士忌黑朱古力慕絲蛋糕此款慕絲蛋糕光從賣相已可看見層次豐富,皆因從淺至深的色澤均用上不同食材製作,分別使用了黑朱古力威士忌慕絲、牛奶朱古力威士忌慕絲、橙皮威士忌果凍、朱古力海綿蛋糕、脆片餅乾,並再於頂部加入乾橙片作點綴裝飾,入口時既嫩滑香甜,亦鬆軟鮮香,味道方面威士忌和朱古力氣味均很為濃郁。抹茶千層蛋糕千層蛋糕每層均製得扁薄,堆疊起的層數已大概有四十多層,絕對是道心機之作的甜品。師傅於每層之間加入了忌廉製作,最頂層更是灑滿了眾多的抹茶粉,光賣相已叫人垂涎欲滴。食用時香甜鬆化,微澀清香,而且抹茶味道強烈濃郁。法式芝士蛋糕法式芝士蛋糕以雲朵為名,寓意其滋味讓人如置身雲朵一般愜意。師傅於蛋糕頂層加入了酸忌廉,餅底則用上日本玉桂粉作點綴,食用時微酸的味道正好平衡了
威士忌黑朱古力慕絲蛋糕
法式芝士蛋糕
法式芝士蛋糕以雲朵為名,寓意其滋味讓人如置身雲朵一般愜意。師傅於蛋糕頂層加入了酸忌廉,餅底則用上日本玉桂粉作點綴,食用時微酸的味道正好平衡了香甜的芝士,口感濃郁絲滑,黏稠綿軟。
凍綠茶
凍飲的綠茶色澤呈現綠青顏色,讓人富有清新感覺。使用得充足的冰量令飲用時冰爽透心,味道鮮爽清香,微澀回甘,香醇帶甜,用作緩和甜膩感是最適合不過。
凍紅茶
紅茶奉上時可見其色澤明亮紅蠍,並加入了近乎整杯份量的冰塊,氣味方面則散發着淡淡芳香。雖然是由朋友點選的,但我亦小嚐了幾口,入口厚實鮮香,清新帶澀。

總結而言,餐廳裝潢簡潔大氣,環境開放舒適、整潔衛生。蛋糕賣相矜貴精美,款式選擇眾多,味道超卓高質,而且擁有多間分店,可更方便就腳,不論是與好姊妹享用一頓下午茶,或是到此打卡拍照均很為適合。
2021-05-04 848 瀏覽
// rose crepe cake with iced violet yogurt soda //This place was so hyped so I thought I’d go try it out. The rose cake had a hint of rose flavour but the strongest flavour was milk. The pairing of the flavours was nice but I was disappointed as I had high expectations. The soda on the other was beautiful to look at and very instagrammy, however it tasted just like any yogurt soda you’d find in wellcome or 7-11. In overall, it’s a very Instagram worthy place and ambiance but it’s overpriced imo.

2021-04-06 877 瀏覽
🍫Vegan Chocolate Tart🥧 整個撻都係主打純素朱古力 唔用雞蛋同牛奶 以全植物油去做而且撻皮亦用杏仁粉製成無麩質最吸引我係唔落牛奶岩哂我呢啲想食甜但又怕肥既人一切開 成個批係好實淨個朱古力餡以椰子奶同純素朱古力製成 撻底就有海鹽焦糖醬食落比較無咁甜身 但好濃朱古力味 帶苦身 我自己就好鍾意因為不嬲都唔鍾意食太甜岩岩一出果時撲左幾次終於買到 開心🤎
🍫

食落比較無咁甜身 但好濃朱古力味 帶苦身
我自己就好鍾意因為不嬲都唔鍾意食太甜
岩岩一出果時撲左幾次終於買到
開心🤎

在紐約極具知名度的Lady M,其出品的千層蛋糕相比香港常見的美式蛋糕,口味及甜度較貼近香港人口味。精緻的外觀也深受追棒,之前更推出了秋季新口味🍂🍂🍰 #芋頭千層蛋糕 $75『小編私心推薦👅』▸芋頭千層蛋糕味首次登陸香港,保持一貫水準,軟滑綿密▸蛋糕外有芋頭忌廉,內有芋頭粒,具層次感的芋頭香味🍰 #士多啤梨棋盤蛋糕 $68▸棋盤以竹炭朱古力及雲呢拿組成,味道及賣相均出奇配搭▸外層士多啤梨朱古力醬味道酸甜,配上紅桑子碎粒點綴既帶果香及有咬口🍹凍法國玫瑰奶茶 $68『小編私心推薦👅』▸奶茶奶香幼滑,玫瑰淡淡花香,兩者配搭出色▸甜而不膩,吃蛋糕後輕嚐一口奶茶,味道昇華🍹芋頭燕麥特飲 $68▸不甜不膩的燕麥奶,健康感滿滿💬芋頭粒分量可以再多一點,更能滿足芋頭控------------------------------

🍰 #芋頭千層蛋糕 $75
『小編私心推薦👅』
▸芋頭千層蛋糕味首次登陸香港,保持一貫水準,軟滑綿密
▸蛋糕外有芋頭忌廉,內有芋頭粒,具層次感的芋頭香味

🍰 #士多啤梨棋盤蛋糕 $68
▸棋盤以竹炭朱古力及雲呢拿組成,味道及賣相均出奇配搭

🍹凍法國玫瑰奶茶 $68
『小編私心推薦👅』
▸奶茶奶香幼滑,玫瑰淡淡花香,兩者配搭出色
▸甜而不膩,吃蛋糕後輕嚐一口奶茶,味道昇華

🍹芋頭燕麥特飲 $68
▸不甜不膩的燕麥奶,健康感滿滿
💬芋頭粒分量可以再多一點,更能滿足芋頭控
題外話/補充資料: 除了單買蛋糕或飲品,亦可享有套餐價 1件千層蛋糕 + 1杯飲品 $119 1件其他蛋糕+ 1杯飲品 $108
2021-03-17 667 瀏覽
小孩終於都復課了,我有3小時的me time😊與媽媽們坐下來靜靜地嘆個下午茶聊聊天,我們一共點了兩杯飲品兩個蛋糕。大家對Lady M 一啲都唔陌生Hot Earl Grey 甜到剛剛好,不過唔夠熱,只是微溫。同服務員講,服務員態度都好好幫我加熱。Hot Rose latte 朋友點Rose latte , 有微微嘅玫瑰香,甜度適中剛剛好。Earl Grey 千層蛋糕茶與忌廉完美嘅組合,吃起來沒有一點的油膩Chocolate checkers這個是我最愛的蛋糕,光是欣賞一格一格的黑白蛋糕都是一種享受兩小時時光過得真係快,係時間要去湊女放學。
小孩終於都復課了,我有3小時的me time😊

大家對Lady M 一啲都唔陌生

Hot Earl Grey

Hot Rose latte

Earl Grey 千層蛋糕
茶與忌廉完美嘅組合,吃起來沒有一點的油膩

Chocolate checkers
這個是我最愛的蛋糕,光是欣賞一格一格的黑白蛋糕都是一種享受

兩小時時光過得真係快,
係時間要去湊女放學。