餐廳: Lamees
資訊:

2024-08-19 780 瀏覽
Lamees📍:土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖🚗:宋皇臺地鐵D出口 步行9分鐘📞:+852 9181-9600💲:~HKD490/head for dinnerFood quality✔️:Jalapeño, Chorizo-Lamb Sausage, Bozza👌🏼:Kibdeh - Chicken Liver & Heart, Samkeh - Whole Sea Bass總結:😋土瓜灣一間正宗地中海餐廳 價錢係離地嘅中環價錢 但竟然喺閒日晚上可以滿座 未食前已側面印證呢間係好西 食完之後更係雙重確認✅ 😋廚師🧑‍🍳都係中東裔 食物果然非常正宗 非常推薦畀愛食地中海菜嘅朋友😋食得地中海菜 冇理由唔食Dips 成日食鷹嘴豆泥嘅我見佢有Jalapeño 即係墨西哥🇲🇽辣椒雜果仁醬覺得好特別 辣🥵度唔會太過份 炭烤嘅醬配果仁青檸同橄欖油又係好夾 佢塊pita bread勁香小麥味 好食😋Chorizo就係真正嘅羊腸 羊肉香腸加上冇酒精紅酒汁同紅葱頭及蕃茄仔 呢個就咁食多幾啖會覺得寡 餐廳🍴好貼心咁畀咗兩塊pita bread咁食就解咗膩 好快清到碟😋Bozza係阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪
Lamees
📍:土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
🚗:宋皇臺地鐵D出口 步行9分鐘
📞:+852 9181-9600
💲:~HKD490/head for dinner

Food quality

總結:

😋Bozza係阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎 比起傳統雪糕🍦Bozza係更有咬口同彈性啲 因為落咗乳香膠嘅原故 會略硬身 外層蘸啲開心果碎再成條咁切開一舊舊咁食 呢碟勁有異國風味 超推薦嘅甜品

🤔中東菜都會烹調雞肝同雞心 簡單咁煎再配紅石榴汁 呢個都唔錯同埋都係配咗pita bread唔會食到後尾覺得寡😎

🤔前幾年興動森所以大家對鱸魚🐟都好熟悉 而且西方好多菜式都會烹調鱸魚 呢邊就以白芝麻醬焗伴薯仔塊同洋葱

😨以土瓜灣地段但中環價錢嚟講會勸退某啲人 但見佢開業咁耐都座無虛席就知食物質素好點都有客 食物比起中環出名嘅地中海餐廳有過之而無不及🫡

😨由於滿座加上得一個樓面 見員工一個做到踢哂腳但佢觀察力驚人 咁忙都會留意到要幫我哋加水 大家可能要有啲耐性或者建議餐廳請多個人👋🏼

• Jalapeño
  • Bozza
  • Chorizo-Lamb Sausage
2024-08-18 632 瀏覽
煙燻甜椒香辣雜果仁醬$105平時通常剩係得鷹嘴豆泥點包食,呢度就會有多啲選擇。今次揀咗呢個味都幾少有,有煙燻嘅香味,果仁嘅口感,有少少辣,仲有有啲後勁添,點麵包食好好食~鐵板煎著名中東鹹芝士$95有淡香嘅芝士味,食落去有⼀絲絲嘅感覺,再點少少黑椒蕃茄香草醬,味道更加rich。食食吓都覺得幾飽肚,記得要留返個胃去食其他嘢。藏紅花虎蝦拌紅椒熏飯 $520哇呢個presentation 100分,用傳統嘅鐵鑄鍋嚟煮,份量都幾多,啱三四個人食。用藏紅花嚟調味嘅熏飯,粒粒飽滿又分明,重用咗唔少嘅車厘子同紅椒一齊炒,連埋面頭有大大隻嘅虎蝦一齊食,非常豐富。開心果碎雪糕都唔錯
煙燻甜椒香辣雜果仁醬$105

鐵板煎著名中東鹹芝士$95
藏紅花虎蝦拌紅椒熏飯 $520
開心果碎雪糕都唔錯
北帝街呢間充滿異國風情嘅餐廳,主打香港比較少有嘅正宗地中海及中東料理. 餐廳裝潢好有情調,門外座位幾有feel,而且有部電視播住老闆兼主廚之前接受過香港電台嘅訪問. 型男大廚Chef Tarek來自約旦而且熱愛香港落地生根,二十多年來曾效力多間星級酒店甚至為達官貴人中東貴賓炮製私人料理. 餐廳堅持選用新鮮優質食材天然無激素,難得價位唔算貴. 飲品點咗兩個餐廳signature沙冰. ⭐️新鮮檸檬薄荷沙冰⭐️新鮮牛油果奶昔沙冰. 前者好清新好順滑檸檬同薄荷味都好均勻,後者用上中東ashta cream打成難怪口感特別豐富奶油味,牛油果好香面層仲有好多開心果碎點綴. ⭐️Tahini 賣相精美份量都幾多,沙律好開胃. 羅馬心生菜、番茄、青瓜等好清新爽脆,另有獨特清香意大利番茜增添香味. 慢煮雞胸肉絲好嫰,配上新鮮榨取白芝麻醬甘甘地好健康. ⭐️Octopus 🐙餐廳受歡迎熱食頭盤之一. 西班牙八爪魚經鹽水慢煮後肉厚彈牙得來又好腍,醬汁由檸檬、蒜片以及橄欖快炒煮成好惹味開胃. ⭐️ Baid ganam - Lamb Testicle香煎羊蛋蛋(即羊睪丸)真係第一次食. 原來呢個係傳統約旦家常頭盤真係

飲品點咗兩個餐廳signature沙冰.

⭐️Tahini

⭐️Octopus 🐙

⭐️ Baid ganam - Lamb Testicle
香煎羊蛋蛋(即羊睪丸)真係第一次食. 原來呢個係傳統約旦家常頭盤真係長知識. 咬落口感軟綿綿似帶子幾香甜,入口味道唔會太濃烈唔氈.

⭐️ Samkeh - Whole Sea Bass
原條鱸魚每周新鮮地中海空運到香港,焗得表皮香脆肉質鮮嫩,白芝麻醬襯托魚嘅鮮味. 薯仔塊爽身,洋蔥好香好可口.

⭐️ Kanafeh
呢個係經典中東甜品,外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士,切開帶有拉絲效果,口感好煙靭,面層灑上玫瑰糖漿及開心果碎,好有特色. 呢個用嚟做生日蛋糕同朋友慶祝就一流啦夠特別.

食慣大路野想試下特色菜環境又有情調,呢間應該係首選之列.

• Tahini
  • Lamb Testicle
  • KANAFEH
  • octopus
2024-08-08 1506 瀏覽
期望愈大 失望愈大睇完咁多食評同相 滿心期待專登咁去左土瓜灣呢間餐廳自從十多年前係西班牙食過好好食既八爪魚 跟住變到勁鐘意食八爪魚 會因為有八爪魚而專登去幫襯一間廳今次都唔例外.點了Octopus ($160)切開有少許難切,但食落去口感尚算可以,唔會韌味道就普通 不過不失.另外加了個Pita bread 2ps ($22)細細塊,影到有啲大😂用左黎點八爪魚旁邊嘅橄欖、檸檬橄欖油、蒜蓉、香草唔係好做到fd,建議都係叫返其他汁.Ibérico lamb spare ribs ($680)佢係焗羊肋骨,味道都算香口。但佢圖片係 金黃既外層 相當吸引可惜實物黎到 同圖係兩回事 係灑滿香料粉 蓋過晒菜色應有的味道反而伴菜既薯仔同蕃茄幾好食唔值$680。 3 4百令既味道。.身為甜品控 點會錯過甜品?Bozza ($65)簡單嚟講係雲呢拿雪糕,外面包滿開心果碎。正常🙂‍↕️開心果迷唔好期望佢會有好重嘅開心果味.Kanafeh ($105)佢餐牌簡介係:經典中東甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士的確係香港係好少見,較為特別。但黎到邊皮有點炸得過火,芝士部分唔算好多,食完都唔會覺得太飽或者好滯。加埋雪糕
期望愈大 失望愈大
睇完咁多食評同相 滿心期待專登咁去左土瓜灣呢間餐廳
今次都唔例外

點了Octopus ($160)
切開有少許難切,但食落去口感尚算可以,唔會韌
味道就普通 不過不失
Octopus

另外加了個Pita bread 2ps ($22)
唔係好做到fd,建議都係叫返其他汁
Pita  bread

佢係焗羊肋骨,味道都算香口。
但佢圖片係 金黃既外層 相當吸引
可惜實物黎到 同圖係兩回事
係灑滿香料粉 蓋過晒菜色應有的味道
反而伴菜既薯仔同蕃茄幾好食
唔值$680。 3 4百令既味道。
Ibérico lamb spare ribs

身為甜品控 點會錯過甜品
Bozza ($65)
Bozza

Kanafeh ($105)
佢餐牌簡介係:經典中東甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士
的確係香港係好少見,較為特別。但黎到邊皮有點炸得過火,芝士部分唔算好多,食完都唔會覺得太飽或者好滯。加埋雪糕會比較好食。

仲有佢俾黎切甜品把刀好污糟 無用到 就咁隻叉仔黎食左

另外仲叫咗罐zero ($28)
有冰底。
本身想叫咖啡,但冇。

環境:餐廳是小小的一家🖤因比較早到餐廳 甜品前都只有我們這一枱 所以很安靜。大概7:30左右才開始有其他客人。
服務方面:沒有什麼服務,態度還好。
相反格離枱 係foodie 侍應就有每一道菜為他詳細介紹😅😅差別都有啲大🤭🤭🙂‍↔️
2024-07-22
Exit D出口行7-10分鐘就到,餐廳環境以木🪵為主調,有中東風格🇯🇴,而且有個雪櫃專放羊架🐑,好吸引。可惜今次得兩個人食唔到,不過後尾嗌咗個邪惡料理😈呢間餐廳有唔少料理都係用內臟烹調,如果唔食嘅話就要小心D😌一開始嗌左兩個starter。墨西哥辣椒雜果仁醬🥜($115💰)依度嘅橄欖油唔知點解特別香,配上辣椒醬,香辣🔥,加上果仁嘅香味🌰。好足料,啖啖都有果仁肉。香煎法國雞心♥️佐紅石榴汁($120💰) 雞心用洋蔥🧄煎炒過,加上甜嘅紅石榴汁,好香口。偏油,點包食啱啱好。 雖然有啲內臟嘅味道,鍾意食嘅人會覺得好香,如果介意都有檸檬可以中和🍋兔仔脾配炒飯🐇($220💰)隻飯係正宗長身飯,再加左啲類似米粉,口感豐富。隻醬似係蕃茄同醃菜🍅,兔脾口感似雞肉,實淨,調味比較單一,但點隻醬食好有中東風味,隻醬配上肉有啲似中東kebab🥙 羊蛋蛋🥚($160💰)就係我講嘅邪惡料理,質感有啲似鵝肝綿密,味道出奇地溫和,配上加咗黑醋嘅沙律菜🥗,酸酸甜甜幾fresh🍃Kanafeh ($105💰) 餐廳介紹呢個中東classic甜品。外皮香脆,似米粉餅,包住甜芝士🧀,有拉絲,上面灑咗開心果,配搭好sweet😍

呢間餐廳有唔少料理都係用內臟烹調,如果唔食嘅話就要小心D😌

一開始嗌左兩個starter。
墨西哥辣椒雜果仁醬🥜($115💰)
墨西哥辣椒雜果仁醬

香煎法國雞心♥️佐紅石榴汁($120💰)
香煎法國雞心♥️佐紅石榴汁

兔仔脾配炒飯🐇($220💰)
兔仔脾配炒飯🐇

羊蛋蛋🥚($160💰)
羊蛋蛋🥚

Kanafeh ($105💰)

2024-07-23
墨西哥辣椒雜果仁醬
香煎法國雞心♥️佐紅石榴汁
Kanafeh
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素:🌮🌮🌮🌮服務質素:☺️☺️☺️☺️消費指數:💰💰💰(TTL $1067,人均消費$533.3)環境質素:☘️☘️☘️餐廳有室內外坐位可以選擇,而室內設計好似歐洲家庭地下酒窖咁,有種家既感覺🏡不論食物係用天然選材,甚至調味料都尼自自家農場,餐廳亦有提供素食選擇,可以感受到傳統地中海菜既味道。。 Lentil Soup ($55)中東經典既湯,裏面有有機小扁豆蓉,口感稠厚而滑滑地,味道濃郁,有蔬菜香味&少少檸檬酸,感覺幾fresh。 Lamb Testicle ($160)我第一次食羊蛋蛋(即羊睪丸)🙈而且都係餐廳其中一個新菜式通常冬天先食到呢款傳統既約旦家常頭盤,味道有少少羊膻味,而口感軟淋淋,少少似帶子。。 French Chicken Heart ($120)法國雞心口感比較彈牙,煎香左之後,外面仲有少少焦香,而裏面保持住嫩滑多汁。配埋紅石榴汁,酸甜適中,令到雞心有一層清爽既酸味,味道獨特。 Wild Thyme ($105)煙燻甜椒香辣雜果仁醬,食落少少辛口,但每款醬都會送一份pita bread,夾埋尼食就中和返個辣味。 Organic Blue Mussel ($
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素:🌮🌮🌮🌮
服務質素:☺️☺️☺️☺️
環境質素:☘️☘️☘️

。 Lentil Soup ($55)
Lentil Soup

。 Lamb Testicle ($160)
我第一次食羊蛋蛋(即羊睪丸)🙈而且都係餐廳其中一個新菜式
Lamb Testicle

。 French Chicken Heart ($120)
French Chicken Heart

。 Wild Thyme ($105)
Wild Thyme

。 Organic Blue Mussel ($235)
有機藍青口以簡單橄欖油+蒜粒,蒜香撲鼻,而且每粒青口食起嚟都鮮味多汁,份量仲好多添
Organic Blue Mussel

。 Tahini ($125)
好豐富既沙律,唔止份量好多,有唔少新鮮既蔬菜,仲有好多軟既雞胸肉絲加埋白芝麻醬,越食越好味

Dessert
。 Bozza ($65)
阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎,開心果碎份量好多,完整包圍住雪糕既邊,食起嚟好有口感,而且充滿奶香味
Bozza

。 Kanafeh ($105)
經典中東甜品😍外層佈滿好多開心果碎係鬆脆既酥皮面,切起嚟都聽到清脆既”嚓嚓”聲音,因為內裡包著甜芝士,所以切既時候都見到拉絲效果,甜甜地好好味

同類餐廳#cocofood_地中海菜
同區餐廳 #cocofood_土瓜灣
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既 update
Lamb Testicle
  • Wild Thyme
今日同朋友去開土瓜灣,發現呢頭開咗好多小店餐廳。其中呢間地中海菜係香港比較少見,環境好靚,所以就同朋友入去獵奇😎 感覺好特別,好有異國風情😍 🌟French Chicken Heart(pan fried in pomegranate sauce )黎自法國嘅雞心囗感比較鬆化軟糯,外皮就煎到有咬口,好香口🤩 加埋紅石榴汁,酸酸甜甜咁,中和左雞心嘅油膩感,好開胃。這味菜好啱襯紅酒,可惜我同朋友掛住傾計,唔記得咗點酒🤭🌟Hummos B Lamb地中海菜點可以冇鷹嘴豆泥。今次嘅Hummos 襯煎羊肉粒就唔係度度有。有別於平時羊肉嘅食法,呢味菜嘅羊切粒後煎香脆,一啲都唔羶,又係好啱送酒🍷🌟Baid ganam - Lamb Testicle人生第一次食羊睪丸🤯 做人有時都要挑戰一下自己😌 MISSION DONE✅ 羊蛋蛋賣相好似肉丸,好可愛🥰 食落軟綿綿咁都幾特別, 味道清甜,一啲都唔羶。鍾意挑戰三觀嘅朋友,絕對唔應該錯過佢😆🌟Whole Baby Seabass 🐠條魚烤到脆卜卜,但入面啲肉保持鮮嫩,無特別嘅調味反而更加突出條魚本身嘅清甜味。配埋白芝麻醬,又多咗種中東嘅風味😋🌟Bozza

🌟French Chicken Heart

🌟Hummos B Lamb

🌟Baid ganam - Lamb Testicle

🌟Whole Baby Seabass

🌟Bozza
阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎,聽個名都知白、甜、美!🍨濃郁奶味嘅雪糕配埋香脆可口嘅開心果仁粒,為呢次獵奇既體驗劃上一個完美嘅句號☺️

🥂Domaine des Tourelles 2023, Lebanese
食到最後我哋先至記得要點酒啊🤭我哋揀咗餐牌上面個名最特別嘅一款白酒嚟試。感覺幾特別,有非常濃郁嘅果味,飲落好似一個熱情活潑嘅小女孩係度蹦蹦跳跳咁🧚🏻‍♀️飲埋酒,先算係完滿嘅一餐🥂
2024-07-20
  • Bozza
  • Hummos b lamb
  • 羊蛋蛋
  • Whole  baby  seabass
估唔到係土瓜灣都食到正宗既地中海菜晚巿餐廳都十分熱鬧 仲好有氣氛餐廳亦選用天然無激素嘅肉類 仲有清真認證所以深受外國人歡迎🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️Baba Ghanooj $85前菜有呢個烤茄子蓉配彼得包茄子蓉好軟滑 仲有甜椒 橄欖油等調味放入烘熱過既彼得包就食得Kinder Chicken Liver $120雞肝應該係先煎香 再加入酸酸地既醬汁外表口感比較煙韌 入面就比較軟綿再配上彼得包 夾住一齊食真係好惹味Chorizo Lamb Sausage $110羊肉既味道好出 但係又唔會好羶Organic Blue Mussel $235藍青口真係好鮮甜呀用簡單嘅蒜蓉牛油烹調已經好好食份量仲好多 滿滿一個小鍋 大約有500g Rabbit Leg with rice $220兔仔髀就真係未食過 原來好似雞肉咁肉質係比較實淨 完全感受到佢啲肌肉醬汁係較濃味既 配上口感綿滑既中東小米Kanafeh $105呢一款甜品真係超級特別首先面頭有開心果碎 係熱食既外表係落左糖水既炸米粉餅咁中間仲有拉絲芝士中和番個甜味
估唔到係土瓜灣都食到正宗既地中海菜

外表係落左糖水既炸米粉餅咁
中間仲有拉絲芝士中和番個甜味
Rabbit Leg with rice
2024-07-03 427 瀏覽
平時好少會食到中東菜,咁岩朋友話有人推介呢間餐廳,就邀請我去試下。餐廳嘅裝潢充滿異國風情,非常有情調,好似去咗中東旅行咁; 環境雖然唔係好大,但係都坐得好舒服。餐廳嘅菜式非常有特色,特別係可以食到用動物內臟而製嘅料理,有興趣嘅不妨去試下,其他餐廳都未必食到。 🐑 Lamb Testicle 因為平時餐廳好少會食到羊蛋蛋,朋友就建議叫黎試下,佢嘅味道無想像中咁強烈,唔會有好大陣羊騷味,口感軟嫩,感覺好似食緊蛋白。 🐑 Chorizo Lamb Sausage第一次食西班牙羊肉腸,佢嘅醬汁非常特別,係用零酒精嘅紅酒汁製成,而配料方面,以洋蔥同車厘茄為主; 隨餐仲有附送彼得包,可以夾埋羊肉腸同其他配料一齊食。 🐙 Octopus八爪魚先用鹽水慢煮,最後加入檸檬、橄欖,蒜片一齊炒香;八爪魚煮得非常入味,肉質都頗軟身易咬,都食得出鮮味,一啲都唔韌。 🐔 Chicken Shish Tawook個菜式非常吸睛,雞肉串燒放咗喺個好精緻嘅木盒上面;經過炭燒嘅雞肉串燒,一拎上檯就已經聞到好香嘅炭香味,雞肉雖然得兩串,但份量非常多;望落好似有啲乾,但內裡充滿肉汁,可以配埋佢嘅特調醬汁一齊食。 🍨 Kana

🐑 Lamb Testicle

🐑 Chorizo Lamb Sausage

🐙 Octopus

🐔 Chicken Shish Tawook

🍨 Kanafen
呢個係中東嘅傳統甜品,經過烤焗後,上層灑滿開心果,外層係鬆脆酥皮碎,內裡包住香甜的芝士內餡,再加上玫瑰水調味,味道都頗香甜,但愈食愈滋味。
2024-07-03 398 瀏覽
今晚約咗朋友嚟土瓜灣食生日飯, 朋友話想食啲特別嘅嘢, 最後上網就搵到呢間食中東菜嘅餐廳。我哋六點入到去,係第一個客人, 入面嘅裝飾好特別,似中東嘅氣氛, 牆身好似我去約旦嘅Petra ,亦有唔同既裝飾,鈎番好耐之前既回憶。用qr code 睇meue每樣菜色都細心介紹,我地研究左一陣Hallumi cheese 用鐵板煎中東咸芝士,芝士好特別,食落去 軟綿綿,但又有少少 煙煙靭靭,再有芝士既味道,配上秘製既 醬汁,食落去好得意Chorizo-lamb sausage 香煎西班牙羊肉香腸配零酒精紅酒汁如果唔係,都唔知原來係用紅酒汁煎,好香,羊肉香腸充滿羊既味道,以前去旅行食都無呢度煮得咁正!!Kibdeh-Chicken liver香煎法國雞肝配紅石榴汁呢個又係另一個口味,外面雖然同羊肉香腸差不多,但個汁完全不同。另外叫兩份pita bread配個汁一齊食,好正,個包熱熱地,少少脆,就好似去 印度食咖哩要加薄餅一樣,唔可以少。Dry aged lamb chop乾式熟成澳洲羊架伴 火箭菜紅洋蔥沙律和 薄荷青瓜醬我真係好鍾意食羊~呢個羊架肉味十足,唔會好羶。羊架外層燒到少少金黃輕焦,入面

用qr code 睇meue
每樣菜色都細心介紹,我地研究左一陣

Hallumi cheese

Chorizo-lamb sausage
香煎西班牙羊肉香腸配零酒精紅酒汁

Kibdeh-Chicken liver
香煎法國雞肝配紅石榴汁

另外叫兩份pita bread

Dry aged lamb chop
乾式熟成澳洲羊架伴 火箭菜紅洋蔥沙律和 薄荷青瓜醬
我真係好鍾意食羊~呢個羊架肉味十足,唔會好羶。羊架外層燒到少少金黃輕焦,入面肉質仲好粉嫩,直接拎起羊骨嚟食真係好爽。
食肉都食到好滿充,所以沙律食唔到咁多,再配個青瓜醬,唔會咁濟。

Bozza
最後叫左個甜品,畫上完美句號。
阿拉伯乳香膠雲呢拿 雪糕配開心果碎
好特別既雪糕,原來唔係一杯上,係把雪糕整成一個圓形,再加開心果碎,食落有淡淡既開心果味同雲呢拿雪糕。

呢度坐得好舒服,位同位有一定既距離,而且張枱夠大,舒服既地方。

向來都喜歡支持小店,今日就試試朋友推介嘅土瓜灣地中海菜呢日係平日夜晚,舖頭居然差不多滿座👍🏻人流之多令我對呢餐更加期待~餐廳的燈光柔和,加上背景音樂,令人入到去有一種放鬆的感覺,亦別有一番情調而食物方面亦令人眼前一亮古法自家製有機奶酪球 Lebaneh Ball 賣相好特別好精緻🤩 用玻璃瓶放入幾個唔同顏色的奶酪球,有原味、薄荷、芝麻、紅椒粉,每粒都散發住獨特的味道。奶酪球放嚮彼得包上一齊入口,味道更佳香煎法國雞心佐紅石榴汁 French Chicken Heart平時除咗常見嘅鵝肝,少有西餐菜式有內臟。以前食雞心主要都係家裡做節蒸雞時一拼將雞的內臟清蒸。而呢個法式香煎煮法,比家裡清蒸嘅做法口感更煙靭。雞心配上香草、洋蔥、蒜蓉,味道很香。呢道菜都有配上彼得包,可以中和返雞心嘅濃味。少見內臟出現嚮西餐menu 上,估唔到西餐的雞心可以整得咁好食!黑松露野菌包Truffle Mushroom Flat Bread賣相細細件很精緻,黑松露好香,包底好脆口土耳其式牛肉香腸意粉 Sojuk Bucatini依道菜以意粉配上蕃茄醬和香草,加上土耳其牛肉腸製成意粉整得彈牙之餘,每條意粉都吸收左濃郁的
向來都喜歡支持小店,今日就試試朋友推介嘅土瓜灣地中海菜
呢日係平日夜晚,舖頭居然差不多滿座👍🏻
人流之多令我對呢餐更加期待~
而食物方面亦令人眼前一亮

古法自家製有機奶酪球 Lebaneh Ball

賣相細細件很精緻,黑松露好香,包底好脆口

土耳其式牛肉香腸意粉 Sojuk Bucatini
依道菜以意粉配上蕃茄醬和香草,加上土耳其牛肉腸製成
意粉整得彈牙之餘,每條意粉都吸收左濃郁的蕃茄醬味道,再加上香草和辣椒吊味,香濃惹味又開胃
而土耳其牛肉腸令我印象深刻,牛肉腸在進入我口腔的一刻,釋放出濃郁的牛味和香味,令人回味

蜜棗蛋糕伴雲呢嗱雪糕和脆餅 Cake El Tamir
中東名物蜜棗配上雪糕,做形漂亮,見倒都流口水!
香滑的雪糕加上蜜棗蛋糕,為今日的美食之旅劃上完美句號

2024-05-16
2024-06-28 254 瀏覽
好耐無返土瓜灣今日突然好想食中東菜所以同屋企人黎左食今次叫幾個唔同野食我都覺得幾好味- Lebaneh Ball 最愛的前菜,佢地芝士好好味,搭配醬汁好開胃,我阿媽最鍾意食e個- French Chicken Heart 好少雞心做到咁好味,裡面有埋洋蔥撈埋一齊好惹味,e個我最鍾意- Lamb Testicle 平時其實好少見羊睪丸食,估唔到咁好味- Zatar 百里香芝麻薄餅份量好多,好適合share一道菜,強烈建議大家搭配雞心一齊食,會更好味d- 主菜:Rabbit Leg 兔仔脾配中東小米好飽肚最後甜品Bozza 有埋開心果好好食,食完唔夠喉,忍唔住又encore多一份
好耐無返土瓜灣
今日突然好想食中東菜
所以同屋企人黎左食

今次叫幾個唔同野食
我都覺得幾好味
- Lebaneh Ball

- French Chicken Heart
好少雞心做到咁好味,裡面有埋洋蔥
撈埋一齊好惹味,e個我最鍾意

- Lamb Testicle
平時其實好少見羊睪丸食,估唔到咁好味

- Zatar 百里香芝麻薄餅

- 主菜:Rabbit Leg
兔仔脾配中東小米
好飽肚

最後甜品
Bozza
有埋開心果好好食,食完唔夠喉,忍唔住又encore多一份
2024-06-25
初嚐地中海菜🤭穩陣起見 揀間評價好啲嘅🤣呢間喺土瓜灣都算出名 地方唔大但裝修好別緻 帶少少木系嘅文青氣息.我哋試咗幾款菜式都冇話覺得有咩特別好食 直到佢哋嘅甜品出場媽媽👩🏻話好有驚喜😳而史努比都覺得確實系好食 決定講咗甜品先🤭👍🏿Kanafeh $105睇完個名系咪都唔知咩嚟呢🤣史努比都睇到呆晒 靠相揀😂外面薄薄一層酥皮炸到好鬆脆同平時西式pastry嗰種酥皮完全唔同口感食落好似炸脆米咁一粒粒嘅但痴埋咗 系咪應該叫炸脆餅?🙈帶適量嘅甜味 唔會過分甜望落雖然好油 但食落又唔會話好greasy喎🥰中間包住芝士 雖然寫系甜芝士 但都帶少少嘅鹹味 軟糯而且拉到下絲🤪外酥脆內軟糯 估佢唔到同外層嘅酥皮咁夾😆On top加咗開心果碎 但開心果味就食唔出啦當佢系decoration算🤣Overall好食就得啦~味道: 8/10性價比: 7/10👌🏿Baba Ghanooj $85呢個系一個dip sauce嚟~ 中文寫烤茄子蓉但食落完全估佢唔到系茄子🤣Mix咗好多唔同配料 有燈龍椒番茜石榴等等 口感都唔差 但主要都系食到帶少少乳酪嘅酸 上面淋咗啲欖欖油 which is史努比唔系咁鍾意嘅一樣嘢😅不
初嚐地中海菜🤭穩陣起見 揀間評價好啲嘅🤣

軟糯而且拉到下絲🤪
外酥脆內軟糯 估佢唔到同外層嘅酥皮咁夾😆
On top加咗開心果碎 但開心果味就食唔出啦
當佢系decoration算🤣
Overall好食就得啦~
味道: 8/10
性價比: 7/10

👌🏿Baba Ghanooj $85
呢個系一個dip sauce嚟~ 中文寫烤茄子蓉
但食落完全估佢唔到系茄子🤣
Mix咗好多唔同配料 有燈龍椒番茜石榴等等
口感都唔差 但主要都系食到帶少少乳酪嘅酸
不過mix埋咗之後都唔會話好明顯嘅~
配搭幾塊pita bread 有烘過所以外面都有少少嘅脆口

媽媽👩🏻話唔鍾意佢用番茜去調味
嗰陣香料味好出 但史努比又ok呢隻香料喎🙈
不過略嫌佢醬料太多
啖啖都醬…唔系史努比鍾意嘅沙律🥴
如果少翻啲醬會好啲~
味道: 6.5/10
性價比: 6/10

👍🏿French Chicken Heart $120
有雞心同雞肝可以選擇
史努比唔太鍾意食內臟 但雞心都叫可以接受嘅~
相反媽媽👩🏻系個好鍾意食內臟嘅人😂

👍🏿Lamb Rigatoni $220
羊肉粗管通粉
通粗依然keep到有少少咬口 唔會煮到淋晒👍🏿
大量嘅pasta sauce食落一啲都唔會dry😂
食到蕃茄嘅酸味 整體都系偏酸嘅~
本身好怕食羊會陣羶味好勁
點知又冇喎 可能因為比佢個pasta sauce冚咗🤣
羊肉淋得嚟唔系好肥嘅羊肉😚
有羊味但唔會好羶 唔錯~
另外仲有大量嘅薯仔 燈籠椒等

所以試過就算 下次都系唔食中東菜啦😂
但如果大家想試下特別異國風情菜式
呢間系個幾好嘅選擇
食到甜品嗰環真系有少少surprised🤭
加上環境靚 服務都唔錯~
都可以一試嘅🤣
服務: 7.3/10
衛生: 8/10
抵食: 6.4/10
2024-06-25 221 瀏覽
Lamees真誠待人,就如他對待你的食物一樣,為了你的健康,Lamees選用的肉類都是以天然、無激素為主。更加以清真認證食品和多樣化的菜式而聞名。餐廳簡單溫馨。帶有異國情懷的裝飾。感受一種來自異國的風情。//(羊肉串)绝对会让你垂涎欲滴。它由多汁的免治羊肉和彩椒.洋蔥,車厘茄组成.烤薯仔及兩片脆卜卜嘅薄餅,組成一副美麗圖畫。色香味俱全。//ORGANIC BLUE MUSSELSolive oil, garlic and Italian parsley 500g / 235有機藍青口 簡單以橄欖油、海鹽、檸檬烹調出鮮味。大蒜.牛油和香草+新鮮肥美青口。金黃青口肉脹卜卜.青口的鮮甜與蒜蓉的香氣相互融合,讓人回味無窮//KIBDEH - CHICKEN LIVER/ HEARTpan fried French chicken liver with pomegranate sauce 120香煎法國雞肝佐紅石榴汁將雞肝煎炒至外酥內嫩,並加入香料和調味料。口感細膩且味道濃郁。非常野味。//Kanafeh $105黃金焦脆的外形+開心果粒粒最上面的一層酥脆成金黃色.而裡面的起司又軟又黏。趁熱食用
更加以清真認證食品和多樣化的菜式而聞名。
餐廳簡單溫馨。帶有異國情懷的裝飾。感受一種來自異國的風情。

//(羊肉串)
绝对会让你垂涎欲滴。
它由多汁的免治羊肉和彩椒.洋蔥,車厘茄组成.
烤薯仔及兩片脆卜卜嘅薄餅,組成一副美麗圖畫。色香味俱全。

//ORGANIC BLUE MUSSELS
有機藍青口 簡單以橄欖油、海鹽、檸檬烹調出鮮味。

香煎法國雞肝佐紅石榴汁

//Kanafeh $105
黃金焦脆的外形+開心果粒粒

最上面的一層酥脆成金黃色.而裡面的起司又軟又黏。趁熱食用時,口感特別美味,形成鬆脆和奶油質地的完美平衡.內部椰絲脆脆嘅質感,嘎吱聲中融化在口中。
2024-06-25 230 瀏覽
Bookmark左呢間餐廳好耐,終於有機會試吓,環境裝修都非常有特色Classic Trio Dip 分別有經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆泥,三款各有特色,個人覺得最出色都係經典鷹嘴豆泥,豆味濃口感好幼滑順口,把鷹嘴豆泥抹在pita bread 上 ,非常之match~~KIBDEH Chicken Liver廚師將雞肝、洋蔥、紅石榴汁等煎至香脆,上菜時已經好香,雞肝唔會有內臟奇怪既味道,味道帶少少酸,幾開胃~Organic Blue Mussel最推薦呢款有機藍青口,簡單以橄欖油、海鹽、蒜蓉、香草烹調,藍青口味道鮮甜飽滿,而且份量十足,唔錯!!ARNAB - Rabbit Leg with rice第一次食兔髀,兔髀口感質地似雞肉,配上簿荷蕃茄汁,味道帶少少酸,再配上幼長既印度米,幾特別幾有特色~
Bookmark左呢間餐廳好耐
,終於有機會試吓,環境裝修都非常有特色

Classic Trio Dip
個人覺得最出色都係經典鷹嘴豆泥,豆味濃口感好幼滑順口

KIBDEH Chicken Liver
廚師將雞肝、洋蔥、紅石榴汁等煎至香脆,
上菜時已經好香,雞肝唔會有內臟奇怪既味道,味道帶少少酸
,幾開胃~

ARNAB - Rabbit Leg with rice
第一次食兔髀,兔髀口感質地似雞肉,
配上簿荷蕃茄汁,
味道帶少少酸,再配上幼長既印度米,幾特別幾有特色~

2024-06-18