2017-12-14 648 瀏覽
Lawry’s 的午餐非常豐富和美味。其燒牛肉十分有水準,頭盤和甜品也很美味和豐足。High end decoration, good customer service, reasonable price, quality of food and flexible dress code. 另客人十分舒服及回味無窮,I can say she is the best and trustful restaurant in Central. Good to try!
Lawry’s 的午餐非常豐富和美味。

其燒牛肉十分有水準,頭盤和甜品也很美味和豐足。

另客人十分舒服及回味無窮,

Good to try!

• prime rib
  • soup
  • Yorkshire Pudding 英式烘薄酥餅
2017-12-04 882 瀏覽
聽朋友講呢到既牛好值得一試,所以就先試試佢既semi-buffet brunch。buffet bar 有凍蝦、ham 、smoked salmon、青口、salad 、soup同埋甜品,種類都幾多。main就揀左薄切牛肉,五成熟,都幾嫩口,可以再叫三成熟試試,但可能我比較鐘意食steak多d,所以就覺得無咁有口感同肉味無咁重。值得一提,service真係好好,waiter好貼心,佢地會好主動幫你較好angle影相。我當日因爲用openrice訂座入左anniversary (咁我又真係anniversary啦),餐廳送左甜品(可以寫字)更送左張寶麗來。最估唔到係anniversary都有歌唱。所以好recommend 呢到for any anniversary or birthday celebration !!!

2017-11-21 9482 瀏覽
是日慶祝尖子生日, 來過1 day 美食trip. 第三站的晚餐時間, 來到lawry. 訂了枱, 週日晚上七到達, 可立即入座. 還記得很多朋友大讚lawry很美味, 是日終於有機會一嚐. 店內地方不算很大, 燈光也非常暗, 每一格半圓形的紅色絲絨sofa, 感覺有點隆重, 環境有點拘謹. 看看menu, 點選了一個set dinner: upgrade 了要龍蝦濃湯(+HK$60)+冰旋翡翠沙律+特選燒牛肉加州薄切(California cut).香滑薯蓉.英式烘薄酥餅+tiramisu+熱檸茶(HK$568), 另單點一份招牌美味切(The lawry cut)(HK$595).逆侍應先送上麵包, 是法包來的. 法包從來也不是筆者的那杯茶, 口感很硬. 龍蝦濃湯, 可以說是驚艷. 龍蝦湯味道濃郁, 每一口也有龍蝦的鮮味, 沒有過鹹的情況, 最讚就是那客龍蝦肉, 口感非常嫩滑, 既鮮味又彈牙, 要做到這個效果絕對不容易. 滿分作品. 之後的冰旋翡翠沙律, 生菜夠新鮮冰凍, 入口也算爽脆, 醬汁甜甜酸酸挺閧胃, 又有些碎蛋, 也ok! 特選燒牛肉加州薄切(California cut
是日慶祝尖子生日, 來過1 day 美食trip.

特選燒牛肉加州薄切(California cut), 這個厚度對筆者來說是剛剛好. 牛肉入口柔軟,之後又可嚼勁, 牛肉味的濃郁芳香慢慢滲出來, 果然與眾不同.

香滑薯蓉, 入口後口感細緻, 也是很有水準.

英式烘薄酥餅, 那種酥皮香, 也是不錯.

尖子的招牌美味切(The lawry cut), 是比較厚身的. 哈哈, 生日當然要吃得heavy一點.

吃完牛, 其實已經很飽了. 跟餐的tiramisu 幸好分量不多, 味道是中規中矩.

由於尖子birthday, 店方已預備了一個mini 甜品+生日歌+即影即有相跟他慶祝.

Happy birthday to 尖子!

PS: Serve筆者那枱的侍應比較green, 但勝在服務態度很好, 笑容多, 還主動zoom 鏡頭多次幫忙拍照, 希望你繼續努力!
2017-10-29
  • 龍蝦濃湯
2017-11-11 1077 瀏覽
Interior : classyService : good and attentive as usualFood : super good, mom's favorite place. Restaurant also provide a mini birthday cake to her. Roast beef : requested medium rare, this time felt beef was overcooked, chewy. Waiter passed by if everything good, told him on the overcooked beef. He offered to give us one more free but we were too full..10 minutes, he came back with the free tasty one!! Thumb up with the services 😬😬
Interior : classy
2017-11-09
2017-11-08 1447 瀏覽
在金鐘至中環一帶,午餐選擇真的不少,豐儉由人。平民一點的食肆,可以在金鐘廊或遠東金融中心找到。若要吃得體面一點,則可以在和記大廈中找到,那裡除了有高級中式食肆外,還有一家名為Lawry's The Prime Rib 的扒房。這裡的裝潢、製作方法和食法也是美式,適合作重要商務午餐之用。來到扒房,當然是點牛扒,這個餐包了一個冰旋翡翠沙律,操作員會在食客面前製作,甚有特色。主菜方面,操作員會跟據食客要求的成熟程度 (如50%-70%),然後在牛的不同部份切出來奉客。由於席間有人不吃牛,雖然去到扒房不吃牛好像有點那個,幸好餐廳還有其他選擇,例如是黑鱈魚。甜品方面,跟牛扒餐的甜品共有2款,各有特式。由於這裡的格調較高,中午時用來作重要的商務會議,又或者是情侶拍拖食飯,都應該會合適。再者,這裡的服務質素高,要是向操作員請教,他們也很樂意將心得與食客們分享,令人感覺良好﹗
冰旋翡翠沙律

特製燒牛肉

特製燒牛肉 - 香港薄切

煎法國黑鱈魚

甜品方面,跟牛扒餐的甜品共有2款,各有特式。
士多啤梨雲呢利雪糕

煎法國黑鱈魚
士多啤梨雲呢利雪糕
羽衣甘藍藍莓沙律
2017-10-27 1030 瀏覽
一間期待已久嘅絕世扒房今日終於比我有時間可以光臨到,呢間餐廳既名氣好大早已冠絕整個中環金鐘地段,所有來的客人都打扮得非常得體,由於我今晚仲有另一場飯局所以我選擇先過來享用佢嘅happy hour, 一入門口已經俾佢親切嘅員工同華麗嘅裝修吸引着,而且員工非常有禮貌親切地招呼我去吧枱度享用可能時間尚早人流不算太多,我點了一杯白酒和一些小食,白酒夠凍小食味道不錯,這裏的氣氛真是一流,今次之行確實有少少趕,期待下次能再能光臨嘗試佢最出名的牛扒晚餐
2017-10-25 1053 瀏覽
同女友慶祝生日絕對係頭等大事所以就早一個月喺OpenRice online book 咗檯仲留埋 remarks 係女友生日餐廳會打電話嚟confirm booking 仲問你係咪慶祝生日 超好去到食嗰晚我哋早到咗 好在都有位叫咗一個 set 同一個單點個salad好 fresh👍🏻Steak 就要咗thick cut跟個Yorkshire pudding & mashed potato超夾個汁😋🤤最後仲有甜品+即影即有相送女友都話正!! 絕對大成功😆😆😆*其實計落唔算好貴,因為假如去酒店好自助餐會仲貴啦 *
同女友慶祝生日絕對係頭等大事
仲留埋 remarks 係女友生日

去到食嗰晚我哋早到咗 好在都有位
叫咗一個 set 同一個單點

個salad好 fresh👍🏻
超夾個汁😋🤤

最後仲有甜品+即影即有相送

女友都話正!! 絕對大成功😆😆😆

*其實計落唔算好貴,因為假如去酒店好自助餐會仲貴啦
火箭菜salad
Mushroom  soup
Thick  cut  with  Yorkshire  Pudding  &  mashed  potato
2017-10-14
火箭菜salad
2017-10-06 1445 瀏覽
前兩日突然好想食燒牛肉,所以我地一行六人就去左Lawrys食Roast Beef la!望左陣餐牌,大家最後都係揀左$568 California Cut個個Set,包Cream of Mushroom or Lobster Bisque (+$60), Spinning Bowl Salad,Main Course 有 California Cut 嘅 Roast Beef,Tiramisu 同埋 Coffee/Tea。我就要左cream of mushroom,好濃郁既菇味,亦都好creamy,而媽咪叫既lobster bisque都好足料。飲完湯之後就上左個Salad,係你面前mix,個sauce酸酸地,有D似酸酸地既thousand island 個人唔太鍾意。食完個salad 之後差唔多等左30分鐘,架燒牛肉車終於到啦!侍應有問我地要唔要creamed spinach ($55) 同sweet corn ($55) 我地大部份人兩樣都要左,但係侍應都無提過呢D係額外收費!而且份量係極少!!好唔抵!而且D creamed spinach好老,睇返張單先知!一般扒房D sides

我就要左cream of mushroom,好濃郁既菇味,亦都好creamy,而媽咪叫既lobster bisque都好足料。飲完湯之後就上左個Salad,係你面前mix,個sauce酸酸地,有D似酸酸地既thousand island 個人唔太鍾意。食完個salad 之後差唔多等左30分鐘,架燒牛肉車終於到啦!侍應有問我地要唔要creamed spinach ($55) 同sweet corn ($55) 我地大部份人兩樣都要左,但係侍應都無提過呢D係額外收費!而且份量係極少!!好唔抵!而且D creamed spinach好老,睇返張單先知!一般扒房D sides 都係$70,80左右,而且好大碟!講返塊扒,不過不失啦,比起以前食既薄左。tiramisu正正常常,無驚喜!唔計野飲per head 都差唔多$850,係香港有更多選擇!

當日service一般啦,侍應個個都忙住唱生日歌,唔得閒理我地 ~ 叫好耐先有人應!都應該無下次lu!
Cream  of  Mushroom
Cream  of  Mushroom
Lobster  Bisque
Tiramisu
  • Lobster Bisque
♠️牛扒,可以平到快餐店的幾十元,也可以貴到扒房或酒店的千多二千元。當然價值並不是全部源於那塊牛扒,還包括餐廳環境及服務等。♠️♥️LAWRY'S SPECIAL 有三道主菜選擇,不用他想,心中已選定是据扒了。♥️♣️Roasted Prime Rib of beef au jus ~ 升級至加州薄切 ♣️肉汁豐富,味濃郁,扒刀輕輕切已可分開肉,沒有筋沒有渣,放在口中讓味蕾感受鬆化的愉悅,每啖都很回味。配菜薯蓉和粟米粒味帶點甜,平衡了肉的飽滯感。♦️暖朱古力蛋糕♦️品嚐那塊美味的牛扒後,似乎沒有胃口容納其他食品了,但見到蛋糕精緻,size剛剛好不大件,所以不用思索拿來吃,微暖朱古力蛋糕甜度適中軟滑,為這頓午餐劃上完美的句號。

♦️暖朱古力蛋糕♦️

2017-09-11 1338 瀏覽
多謝老公!每年我哋嘅生日都係喺呢度慶祝,今年亦都唔例外,由利園一期慶祝到依家呢度,佢都見證住我個女嘅成長今晚當然係嗌個classic menu,上次叫咗個龍蝦尾好好味我老公再encore首先有佢嘅麵包我女已經好捧場我女鍾意飲雜菌湯我哋就鍾意飲龍蝦湯當然最好味就係嗰個沙律同埋佢嘅主菜California cutAnd Yorkshire pudding is very good最後當然有好好味嘅tiramisu and birthday cake畫上完美句號。

首先有佢嘅麵包我女已經好捧場
我女鍾意飲雜菌湯
我哋就鍾意飲龍蝦湯

當然最好味就係嗰個沙律
同埋佢嘅主菜California cut

畫上完美句號。
2017-09-10
  • The Lawry's Cut
  • The Famous Original Spinning Bowl Salad
  • Lobster Bisque
  • Yorkshire Pudding 英式烘薄酥餅
2017-08-26 1579 瀏覽
今天和太太去呢間好classic 既扒房食個豐富既午餐,星期六去都不太多人,但之後1點左右都差唔多FULL了。我地叫左兩個SET LUNCH.一個係南瓜湯,一個係蘑菇湯,味道很濃,很creamy,調較啲味很好。Caesar Salad 味道OK,沒有太大特別。主菜黎啦,Lawry's的經典餐車黎到我地面前,廚師即席切出燒牛肉,問我地要幾成熟,我地叫左個medium,牛肉好好味,好Juicy,而side dish 個薯容打到好滑,另外超軟酥的包包都好鬆軟,推介!太太就叫左個Burger,好多層,塊牛肉好JUICY,又有煙肉、芝士、青瓜、生菜做配料,不錯!今次既午餐值得推介係佢地既燒牛肉,未食過一定要黎試.

我地叫左兩個SET LUNCH.

Caesar Salad 味道OK,沒有太大特別。

今次既午餐值得推介係佢地既燒牛肉,未食過一定要黎試.
2017-04-01
  • The Lawry's Cut
2017-08-13 1712 瀏覽
今天和老闆一起午餐,老闆選了這間很classy的扒房。星期一的午市時段,餐廳比較冷清。棗紅色的餐椅配上雪白的枱布,環境顯得很高貴寧靜。坐下以後,侍應馬上放下餐牌。顧著和老闆傾談,忘了拍下餐牌。這餐牌是之後在餐廳的網站找到的。點餐以後,侍應先為我們送上餐包。右邊的法包比較好吃,不過如果餐包可以烘暖一點就會更好。蟹肉周打湯又creamy又充滿奶香,配上啖啖的蟹肉,好好味喝完湯主菜就出現了。老闆點了燒牛肉,所以Lawry's的經典餐車就出場了。廚師即席切出燒牛肉,老闆要medium,粉紅色的燒牛肉看起來很誘人我試了一點,肉質軟腍,肉味濃郁,但就少了煎或烤牛扒的焦香。我的燒韓式牛仔骨就非常合我口味了兩件牛仔骨都頗厚身,面層烤得焦香,香味滿溢牛仔骨的肉質有咬口但不會韌,肉味可能因為烤香了的關係顯得更突出!侍應還為我們分了Yorkshire Pudding,點牛肉汁吃味道也不錯的。最後還有餐飲和甜品暖朱古力蛋糕質感濕䦞,小小一件作為飯後甜品剛剛好
今天和老闆一起午餐,老闆選了這間很classy的扒房。

點餐以後,侍應先為我們送上餐包。

右邊的法包比較好吃,不過如果餐包可以烘暖一點就會更好。

蟹肉周打湯

蟹肉周打湯又creamy又充滿奶香,配上啖啖的蟹肉,好好味

喝完湯主菜就出現了。

老闆點了燒牛肉,所以Lawry's的經典餐車就出場了。

特級燒牛肉-  Hong  Kong  cut

我試了一點,肉質軟腍,肉味濃郁,但就少了煎或烤牛扒的焦香。

我的燒韓式牛仔骨就非常合我口味了
烤韓式牛仔骨

兩件牛仔骨都頗厚身,面層烤得焦香,香味滿溢

Yorkshire  Pudding

最後還有餐飲和甜品
暖朱古力蛋糕

暖朱古力蛋糕質感濕䦞,小小一件作為飯後甜品剛剛好

2017-08-07
午餐
蟹肉周打湯
特級燒牛肉-  Hong  Kong  cut
烤韓式牛仔骨
Yorkshire  Pudding
2017-07-03 1927 瀏覽
友人請的生日飯,只說了想吃牛扒,食家友人便挑了這家經典扒房。一到埗,侍應便引領我們到半圓形的梳化餐座座,我們分別點了一份牛扒及一份燒春雞,及兩個忌廉菠菜。牛扒點了medium-rare, 上的時候是由廚師從流動餐車上的一大份牛按我們喜好切下的,非常鮮嫩。燒春雞亦是十分美味,值得一讚的是忌廉菠菜,它是由已打到碎的菠菜蓉混合忌廉,非常惹味。侍應非常細心,到晚餐完成後,便送上生日蛋糕及伴上生日歌慶祝,亦為我們拍即有即有合照以便留念。
2017-06-29
生日
Lawry's 係我去過香港咁多間美國扒房最好食同服務最好的一間扒房 香港人對於餐廳多於貪新忘舊,而我也不例外,我會不會重來一間餐廳是要看食物質素和餐廳環境和服務,Lawry's絕對是我大力推薦!當中要大力稱讚經理Clark記性和服務好到位,今次我已經第五次來了!首先頭盤,每次來會吃生蠔做頭盤,法國的Gillardeau and White Pearl are must! 今次也試了Yonderfield口感較淡,吃到生蠔味和海水味。好吃和Reasonable Price的 White Pearl最甜的Gillardeau喝紅酒最重要是Worth the value, 也不會少得其中我最喜歡的一家酒莊in Napa Valley, 味道較Oaky, 大家可以一試!這裡的Set Dinner Appetizer, 肯定是加錢喝的龍蝦湯最好喝!不過記住留肚食 Prime Rib!!California Cut 基本上是夠吃的,這裡是較多份量的 Lawry's cut,就放肆一次吧!薯蓉加 Special Sauce 好吃到不得了!最重要是自家製的Yorkshire Pudding!!!!!
記性和服務好到位,今次我已經第五次來了!首先頭盤,

最甜的Gillardeau

California Cut 基本上是夠吃的,這裡是較多份量的 Lawry's cut,就放肆一次吧!薯蓉加 Special Sauce 好吃到不得了!最重要是自家製的Yorkshire Pudding!!!!!!😍😍😍
完美!我也叫了Sides, 包括了creamy corns, spinach, asparagus & mushrooms 同六個人一起Share!

Cheesecake做甜品,不夠本小姐真的不愛吃甜品,所以跟家人share了

最後是祝所有母親日日都母親節快樂

2017-05-13
母親節
  • Lawry's cut
  • 龍蝦湯
  • Yorkshire Pudding
2017-05-14 1325 瀏覽
細佬提議出街食,仲搵埋地方添,金鐘Lawry's 扒房。今日有母親節餐,冇咩特別,都係決定散叫。1人1碗龍蝦湯,食啲麵包先。龍蝦湯個人覺得煮過咗火,龍蝦味唔夠,加入去個舊龍蝦就半生不熟。麵包就幾好味,但如果配香草牛油就更好。飲完湯就上沙律了,個侍應推架車過黎,有個冰盤,入面又有個龬盤,即場撈沙律。再用埋冰碟冰义,務求保持沙律嘅溫度。之後叫了個半熟嘅12安士肉眼扒,再加個大西洋龍蝦尾。個肉眼扒應該有用火燒過,表面好香口,有牛味,不過個汁就有啲多餘,我覺得冇汁可能會好啲。個龍蝦尾就好彈牙,本身是未有調味料的,食之前倒啲油,加鹽。最後當然要試下最最最出名嘅燒牛肉啦。一架大車推埋黎,入面有齊哂所有野,燒牛肉、配菜、熱碟、肉汁等等。在餐枱前介紹下4個唔同厚度的選擇,我地叫了California Cut 同埋 Lawry Cut。個Lawry Cut比想像中厚連埋條骨一起上碟。這種燒牛肉我就唔識欣賞,我覺得係好嫩滑,但就冇呢味道。坐車回家時,突然發覺有樣野就唔明白,舊牛肉已經燒好推埋黎,但個刀手仲問要幾成熟,咁仲可以點煮呢,唔通切完再推返廚房燒?不過呢到用餐環境就真係非常好,我地所在應該係偏廳,只
細佬提議出街食,仲搵埋地方添,金鐘Lawry's 扒房。
今日有母親節餐,冇咩特別,都係決定散叫。

1人1碗龍蝦湯,食啲麵包先。
麵包就幾好味,但如果配香草牛油就更好。
龍蝦湯

之後叫了個半熟嘅12安士肉眼扒,再加個大西洋龍蝦尾。
個龍蝦尾就好彈牙,本身是未有調味料的,食之前倒啲油,加鹽。

不過呢到用餐環境就真係非常好,我地所在應該係偏廳,只有5張4人枱,可能因為佢地有餐車,地方好鬆動,唔似其他餐廳咁,行都冇路行。呢到我所見就有3種車,沙律車,牛肉車,同埋酒車。
2017-05-14
母親節