今睌老人家話想食西餐,咪唸住喺OpenRice search一下屋企附近有乜好選擇啦...見到呢間嘢,啲價錢都唔平,應該唔會好差...咪打算請老豆上去嘆番餐。
山長水遠行到嚟工廠區,入到餐廳𥚃面,包塲咁濟,唔計我地自己,得一枱客,心唸好食都唔會冇人。坐低左,咪睇下有乜食囉,點知大家睇餐牌都睇咗10分鐘,完全唔識叫(唔好誤會呀,有中文英文㗎!因為啲餐好亂)。看看價錢,一個餐3度菜(餐湯,頭盤,主菜),在荔枝角工廠區樓上舖,要成三百幾蚊,仲要加10%。我有冇睇錯呀?呢個價錢係soho區都有選擇啦?再望望D餐具,有污積的,唔係嘛?
算!當時餐廳裡冇乜客,同埋帶住個老人家,唔太方便行出行入,最後我同老婆點了每人一份肉眼扒(要另外加$68),老豆就叫了一個daily risotto.
(之後入咗其他兩枱客,都一樣唔識叫!哈...)
等了一陣,店員送上麵包&湯
,(我飲龍蝦湯,老豆飲羅宋湯)包&湯都係普通嘢,無驚喜。
之後主菜到,先來是兩件肉眼,賣相跟「椰林閣」的沒有分別,食落有渣的。我同老婆講呢件野,$68都唔值。依家仲要on top加$68先食到,真攪笑(係苦笑)。到我老豆的daily risotto都到了,我地即刻問老豆好唔好食(因我老豆極少極少食西餐)?佢話幾好,心唸咁都好D,主要係想老人家食得開心。
我見老豆食完D配菜,吃了兩啖飯就冇食,我就問老豆點解唔食D飯既?佢就話,D飯好硬,生米黎既,唔想食。我同老婆第一時間一齊試一試,點知真係生米得有D過份,大約7成生3成熟到啦。(其實係老人家之前未食過risotto,以為義大利飯係咁,又有少少怕驚冇面以為自己唔識野,所以一開始冇出聲),我地見老豆當時都食哂碟飯的配菜,只剩低D飯,就沒有打算叫餐廳更換。
點知最精彩既部分到了,當叫飲品的時候,我老婆一番好心平心靜氣地同個女仕應講,話D米生的,請廚房注意一下。個女仕應都不停說「不好意思」等之類既說話,之後話會跟廚房講番。不出一分鐘,有一個疑似男經理的行過黎,用一D好似覺得我地唔識野既語氣講:「risotto生米係正常架喎.....」(可能我地當時著得比較街坊look)我老婆即刻火都黎埋,佢以前長駐歐洲做野的,risotto呢D野成日都食,貴同便宜既都食唔少,有少少生係正常,但絕對唔係生到得30%熟咬唔入都正常,跟本D米就硬既,食唔到。
個經理乜野態度呀?我地係黎食飯,唔係黎俾人睇唔起架!😡🔥🔥🔥
總結:食物質素,味道,環境,招呼,衛生程度跟幾十蚊的茶餐廳冇分別,甚至更差。跟出第一篇評論的朋友既睇法一樣,你想我再去都難。