看看那麼多好評。吃完我們都很奇怪。因為實在食物有太大進步空間。首先環境是不錯的。空間感ok. Menu 分4/6/8courses. 我們選了六個菜,其中兩個是surprise dish. 首先上蟶子和加了海膽的creme brûlée . 蟶子挺清新。可以。雖不是極鮮味但的確也不差。問題是旁邊過甜的crepe brûlée 。而且海膽沒有味道,不知是否被甜味完全蓋過了。第二道鵝肝,也是極偏甜。鵝肝配甜栗子蓉和乳酪。配搭新奇但讓我摸不著頭緒—因為太甜的栗子蓉配上稀稀冇味的乳酪,無助于減輕本身已煎得好油好肥的鵝肝。worse still 鵝肝還加上一層甜sauce. 第三道小龍暇應是全晚比較decent 的。然而鮮味很含蓄。之後的伊比利豬上桌點玫瑰露令其添香。很有陣勢但卻是最令人失望的菜式—因為氈味很濃郁。香味欠奉。我們都沒碰幾下。吃過不少伊比利豬。這真是最特別的一次經驗。魚cod fish —很難做的不好的。sauce ok. But 魚有點腥。我們都說:是否有點不新鮮?甜品也奇特。pop corn 加小芝蔴煎堆。不香不脆。可能去奇趣餅家買的更好吃。而最後的甜點是truffle cho

首先環境是不錯的。空間感ok.

第三道小龍暇應是全晚比較decent 的。然而鮮味很含蓄。

甜品也奇特。pop corn 加小芝蔴煎堆。不香不脆。可能去奇趣餅家買的更好吃。而最後的甜點是truffle chocolate 配之在巳軟了的cone 上噴上cream加幾粒pomegranate. 實在有點。。。

總括來說,presentation 擺盤做的還可以,可惜空學其形而大欠其神。食物品質cooking technique仍待大大的改善。

這里六個course 連加一近1000。雖然香港租金貴而其用的材料本身(如海膽伊比利豬)似乎都對路,但是做出來的食物就是不太對路。這食物水平不太對得起這個價呵。

實在很奇怪為什麼有這麼多好評?
2019-04-08 62 瀏覽
相識記念日,去到依間以夢為主題嘅餐廳,每張枱上都有個蒲公英水晶球,好靚,佢知道我鍾意食好嘢,但個人又唔小心,去到高級餐廳會座唔安樂。依度個氣氛輕鬆D,好舒服。餐包係自家製,好似小麥嗰個包內有大廚精製嘅芥末子,有好特別嘅香味跟住有一個蟹肉嘅小點作為開胃菜第一個surprise dish 有大大隻鮮甜聖子加香濃海膽miso燉蛋, 店員介紹要一啖聖子一啖燉蛋第二道菜式係乳酪雪糕配栗子蓉加上香煎鵝肝,冰涼嘅乳酪雪糕醬鵝肝嘅肥膩感覺一掃而走,甜甜地嘅栗子蓉同鵝肝配合得非常之好第三道菜係慢煮波士頓小龍蝦尾,配上松露油及日式昆布芒果豆腐醬汁,小龍蝦嘅鮮甜味表露無遺再嚟喺第二道surprises dish. 半煎炸金鯛魚,香脆嘅魚鱗同剪得啱啱好嘅魚肉配合昆布湯清爽鮮味Medium rare 紐西蘭羊架,粉嫩嘅肉配合椰菜花蓉同埋自家製薄荷醬特色甜品仲有餐茶同埋小甜點佢仲有個戶外露台位起入夜後可以食水煙非常仔細嘅洗手間
相識記念日,去到依間以夢為主題嘅餐廳,

跟住有一個蟹肉嘅小點作為開胃菜

特色甜品
仲有餐茶同埋小甜點

佢仲有個戶外露台位起入夜後可以食水煙

非常仔細嘅洗手間
越食越嘴叼,找到一家擅長糅合法式和日式fusion 菜的店,利用不同食材的質地和口味配對,令客人有不同的新體驗,好想試! 店家以dream為主題,用羽毛decorate,有種夢的感覺。環境舒適,簡約裝横,窗位很多,仲有balcony,地方寬敞,open kitchen設計,可以一看大廚廚藝。大家可以試一下 6 shades of flavor $890,中間有兩道surprise dish,似日式的omakase,令人期待。Amuse Bouche 餐前點心有龍蝦肉和pickles,口感清新。Bread basket 用麻布袋裝住芥末籽包和牛角包,非常有心思!麵包新鮮香脆,可添加,用木刀牛油spread和石墊都幾特別。Surprise dish 1 蘇格蘭蟶子三文魚子pair Creme brulee 和日本海膽,看似毫無關係的食材,都可以一起吃。蟶子新鮮彈牙,Creme brulee 上的醬是用青口做的,温的,味道濃郁,十分鮮味。海膽和蟶子配甜的creme brulee一起吃,一鹹一甜,口感豐富。Pan seared foie gras Chef 設計了三個吃法,先試原味,鵝肝面煎得

Pan seared foie gras Chef 設計了三個吃法,先試原味,鵝肝面煎得香脆,味道甘味豐腴,配port wine sauce的香甜味,鹹和甜味紛陳又融和; 然後可以夾栗子puree和日本白靈菇,或風乾玫瑰花和yogurt ice cream,味道和温度也有不同,味蕾有新的體驗,非常嶄新的嚐試。
Lobster tail with truffle oil 龍蝦頭用松露油炸過的,觸鬚得很活潑,像藝術品一樣,慢煮的龍蝦肉,煮半熟,肉質有嚼勁,配鹹味的puree很特別,是用芒果、日本豆腐和昆布做的,這不會蓋過味道,更能提味。
Surprise dish 2 看起來像牛肉,原來是吞拿魚cheek,加了rum酒起火,增加視覺效果,亦都令水份再抽乾些。食到濃郁的魚油香味,配兩款醬,一款用白菜做pesto,另一款用吞拿魚做的醬,相當有趣。
Kagoshima (+$198) 鹿兒島牛柳肉味濃厚,脂肪纖細,質地柔軟,味蕾非常享受,配當造的蔬菜,有洋蔥片、豆苗和chanterelle 蘑菇,黃色的雞油菇很珍貴,有獨特的味道和香氣,跟和牛很配。
New Zealand lamb rack 五成熟的羊架色澤呈嫩粉紅色,肉質非常軟嫩,羊味唔膻,很高質,伴日本南瓜脆片、法邊豆和紅酒梨,配自家製薄荷啫喱、椰菜花醬,味道清新,不會好heavy。
Sesame ball 甜品排得很精緻,賣相吸引,用上港式點心煎堆仔,配黑白芝麻脆片,雪糕是用麥茶和竹炭做的,非常特別,外加焦糖popcorn、草莓、車厘子、芒果醬,豐富又新鮮的組合,味道也很特別,很有創意。
Mignardises & coffee or tea 店家很用心,喝咖啡或茶會配小點心吃,有chocolate mousse tart 和檸檬白朱古力蛋糕,咖啡很香,味道濃郁,花茶也不錯。
  • SurpriseDish
  • FoieGras
  • AmuseBouche
  • SesameBall
  • NewZealandLambrack
  • Kagoshima
2019-04-08 47 瀏覽
男朋友神神秘秘地帶咗我去一間餐廳,原來佢好有心思咁慶祝我哋嘅周年紀念日ヽ(●´∀`●)ノ 一去到餐廳就覺得氣氛同埋情調都幾好,環境幽雅,俾人一種好舒服嘅感覺(^u^)~  餐廳用咗夢做主題,四周圍都掛滿左關於夢嘅飾物,例如捕夢網、蒲公英燈飾等等,菜單仲好有心思,整到好似一本故事書咁,成餐飯都好夢幻,就好似發左一場美夢咁(ノ>ω<)ノ ~餐牌上分別有4個、6個、8個course,我哋就揀咗6個course,呢度嘅食物就係日法fusion既fine dining,菜式精緻,其中有兩道菜更加係surprise dish,即係由廚師發辦,配合時令嘅食材,到上菜嘅一刻先知道係咩嘢食物,就好似發左一場夢咁驚喜ヽ(✿゚▽゚)ノ 首先有龍蝦pancake同埋麵包做前菜,麵包放左係布袋內,幾有古典風,牛角酥味道香濃,而且10分鬆化,牛油味仲好重添。:.゚ヽ(*´∀`)ノ゚.:。第一個surprise dish係蘇格蘭蟶子同海膽cream burlee ,蟶子新鮮爽口,肉質鮮嫩,而且都幾鮮甜,再配上三文魚子,燉蛋上就有北海道嘅馬糞,上面嘅醬汁用咗青口同味噌整成,兩者一鹹一甜嘅配搭都幾特別,

第一個surprise dish係蘇格蘭蟶子同海膽cream burlee ,蟶子新鮮爽口,肉質鮮嫩,而且都幾鮮甜,再配上三文魚子,燉蛋上就有北海道嘅馬糞,上面嘅醬汁用咗青口同味噌整成,兩者一鹹一甜嘅配搭都幾特別,味道都幾夾,更加突出蟶子嘅鮮甜(๑´ㅂ`๑)
 煎鵝肝好好食(✪ω✪),而且味道好有層次,因為你可以配搭着開胃嘅乳酪雪糕同栗子蓉一齊食,,鵝肝10分厚肉,而且油脂豐富,當覺得有少少膩口嘅時候,就可以食住冰凍而開胃嘅乳酪雪糕,一冷一熱咁中和番(´///☁///`)
新增說明文字
龍蝦肉嘅擺盆好有心思,就好似幅圖畫(๑• . •๑),可以先食原汁原味嘅波士頓龍蝦尾,上面淋左啲松露油,又或者可以點上油豆腐、昆布、芒果等整成嘅醬汁,食到少少芒果味又帶一啲豆腐香,入面仲有啲酸酸甜甜嘅紅石榴果肉(*ˇωˇ*)
 第二個surprise dish係金鯛魚納豆素翅湯\(●´ϖ`●)/,廚師用左半煎炸嘅方式,將金鯛魚嘅魚片同魚鱗炸到10分鬆脆,第一次食炸左既魚鱗(•ㅂ•)/脆卜卜,而魚肉都好嫩滑!
主菜我哋分別揀咗鹿兒島和牛,大廚煎到和牛大概三至四成熟,再淋上鹿兒島和牛汁,和牛肉質鮮嫩( *´◒`*),而且肉味很香濃四溢,油脂豐富,有一種入口即溶嘅感覺,確實不錯呢,旁邊仲有海鹽嘅粗粒,但我覺得唔點鹽,食和牛既原汁原味會更加好,伴菜係一啲雜菇同埋蔬菜, 中和返和牛既油香(((o(*゚▽゚*)o)))
羊架係男朋友食嘅,羊架一啲都唔羶,而且煎得好靚(๑¯∀¯๑)
 甜品係中式甜品,有黑白芝麻脆餅同埋煎堆,雪糕更加帶有竹炭嘅味道,仲有紅桑子朱古力,同埋爆谷做伴碟ヽ(●´ε`●)ノ
 最後更加用咗伯爵茶黎為呢個完美嘅晚餐作結
 呢度除咗食物質素高之外,仲有店員嘅服務都好好,每一個店員都好有笑容,由第一道菜到最後道菜都有細心解釋,值得推介(。・ω・。)

Le Rêve
地址:銅鑼灣耀華街38號Zing! 10樓
銅鑼灣耀華街一帶名氣食肆甚多,多國菜也有,昨天就去了這家Le Reve,日本菜與法國菜的特色餐廳,裝修和佈局一流,餐桌上放著一大片羽毛,蒲公英的水晶球,寛闊的餐桌,舒適背靠的座位,感覺自然浪漫!連餐牌也做得好像一本書,也介紹店主開這餐廳的心思夢想,正如法文的店名Le Reve一樣浪漫!我倆點選六度菜餐,內容十分豐富,多款菜式都是日本/法國的食材互相匹配先來一個醒胃小吃,龍蝦撻,內藏幾顆龍蝦肉,鮮味可口再來是蘇格蘭蟶子/北海道馬糞海膽燉疍,店員每一道菜也很詳細介紹食材產地和烹調方式,令我眼界大開!再來是波士頓龍蝦尾三種辣椒汁煑成的醬汁,鮮甜美味的龍蝦肉,色香味都搶盡鋒頭!再來是黑毛豬柳配煎蛋餅,已經慢煑十二小時的豬柳放在火山石上以燃點酒精加熱,藍色的火焰,隨著酒精的發揮,煞是好看嫩滑的豬柳,醮上特製紅莓醬夾上疍餅,食法特別而味道亦十分配合!很精緻的配搭,扭花的栗子蓉上面放上小磨菇,擺放也是很有心思,放在鮑魚殼內的乳酪,賣相名貴,食味也不錯!鵝肝入口溶化的感覺,甘香之至!再來是日本燒鱈魚/和牛鮮味皮脆的鱈魚配以特別的忌廉醬汁,又是十分的可口!和牛五成熟就剛好了,加上燒汁,肉質鮮嫩,腍軟鮮甜

先來一個醒胃小吃,龍蝦撻,內藏幾顆龍蝦肉,鮮味可口

再來是波士頓龍蝦尾

三種辣椒汁煑成的醬汁,鮮甜美味的龍蝦肉,色香味都搶盡鋒頭!

再來是日本燒鱈魚/和牛

鮮味皮脆的鱈魚配以特別的忌廉醬汁,又是十分的可口!

和牛五成熟就剛好了,加上燒汁,肉質鮮嫩,腍軟鮮甜,特顯廚師的功力!

餐後甜點是頗特別

一個芝麻球,好像中菜的煎堆,幾片芝麻格餅,幾片士多啤梨,紅桑子,造型擺設也充滿藝術氣息!

整頓晚餐,廚師功力,店員服務都一流水準,十分滿意!

2019-04-03
2019-04-03 118 瀏覽
Le Reve 法文為「夢想」,五位充滿熱忱的朋友將對食物無窮無盡的想法付緒實行,選用高級日本食材、現代法國烹調技巧及想像力創造一道又一道Fusion菜,打造典雅法日餐廳餐廳的由來與歷史是由一位名叫Felix的服務員說道,這一位服務員亦是我與友人今晚的食物解說員,除了照顧所需外還會逐一介紹食物的烹調與食用方法,對於法日菜一曉不通的我來說是非常貼心的服務,亦令我對餐廳多添一份歸屬感。白色羽毛代表著夢想亦是餐廳的標誌,所以餐廳𨋢門旁放有白色羽毛及白色羽毛捕夢網作裝飾,仔細看還看到圍著餐巾的也是金色羽毛,甚至Felix 心口亦掛著銅色羽毛心口針,秉承著夢想的宗旨而每一檯都放有一個蒲公英燈座,同樣預意夢想,仿如在寄語夢想總會有發光發熱的一天餐牌簡而精,餐廳只提供四、六及八道菜套餐,當中六與八道菜套餐分別在於兩個或三個surprise Dish,即由廚師發辦的驚喜菜式。當晚選擇了四道菜套餐,我們準備好迎接一餐兩個驚喜了!等待食物的途中再細心欣賞餐廳裝潢,以啡、黑和金色為主,在微昏的燈光下顯得高雅有格調,更特出白色羽毛那餐廳的主角。餐廳設有戶外座位,喜歡戶外用餐的我可惜當晚天氣份外寒冷,未能有機會

等待食物的途中再細心欣賞餐廳裝潢,以啡、黑和金色為主,在微昏的燈光下顯得高雅有格調,更特出白色羽毛那餐廳的主角。餐廳設有戶外座位,喜歡戶外用餐的我可惜當晚天氣份外寒冷,未能有機會眺望銅鑼灣夜色,享受自成一閣的寧靜
牛角包

麵包用布袋盛載著十分有特色,有法國餐廳用餐巾包裹著麵包的影子,包身溫暖,飄出淡淡麵包香氣,酥皮脆得弄至枱面滿是碎屑,光吃麵包已經難掩我狼狽的一面,只好快快清理枱面
而選用法國傳統麵點牛角包確實是一個不錯的選擇,像故事的開始往往由「好耐好耐好耐以前....」一樣,菜式從古到今地展開這晚的法日菜之旅
Mashed  Mushroom  Cheese  Tart

Amuse Bouche 法文指開胃前菜,一反所認知前菜是酸的概念,改以法國料理Quiche即鹹味芝士撻作開首。磨菇碎後更特出菇香味,配以淡淡芝士味及撻size細小,所以一點都不覺溜,帶動了味覺準備第一道菜的來臨
味噌法式燉蛋配北海道馬糞海膽  +  蘇格蘭蟶子

傳統法國甜品Cream Brulee 經廚師手勢後不是一般鋪上焦糖,而是鋪上一層味噌再配以海膽,燉蛋甜中帶點味噌鹹,鹹甜令海膽味更特出。旁邊的蟶子口感彈牙爽口,有被煙燻過的味道,沾上Cream Brulee 令蟶子味道更鮮甜
Lobster  Tail

龍蝦尾經慢煮後質地嫩滑保留到龍蝦汁,配以龍蝦肉下由三種辣椒包括川椒、青椒及黑胡椒製成的三椒汁後,更特出龍蝦味,因為三椒汁屬微辣,而且椒味不太特出,龍蝦肉上淋上薄薄一層芥未醬令味道更野味,廚師更用分子料理將菠菜打成泡沫,可惜嘗後不覺有菠菜味
黑毛豬肩肉

充滿視覺效果的一道菜,黑毛豬肩肉放在石粒上令擺盤變得特別,其後服務員淋上玫瑰露酒造成火光效果,Felix 還在倒下酒精前作溫馨提示叫我們準備手機或相機拍下那雄雄烈火的時刻,確實是名不虛傳的surprise dish
黑毛豬肩肉

從這道菜開始便可得知廚師總喜歡將甜點的冷配鹹點的熱造成冰火交融,鹹甜撞出味覺的衝擊。今次黑毛豬額外配已紅酒雜莓汁及迷你pancake ,食法有如北京填鴨,黑毛豬肉質爽口嫩滑,味道有如熟悉的叉燒,配以紅酒雜莓汁味道彷如一邊喝紅酒一邊鋸扒一樣,襯托pancake 後整體味道多添了一點甜,特出雜莓甜同時中和了黑毛豬鹹,提升甜減少鹹令味道更完滿
New Zealand Lamb Rack

紐西蘭羊架呈通紅色,肉質軟腍而且羊蘇味不濃烈,加上Felix貼心地早已幫我們換上熱燙的碟,能保持羊肉溫度令蘇味不會增加,不太喜愛羊肉的我也能接受到其蘇味,加上輕輕灑上少許鹽巴變得野味,配上薄荷啫喱令羊肉更清新開胃,但稍稍偏甜,不然薄荷味可更特出
Kagoshima

四片的鹿兒島和牛沾上黑松露牛肉汁,旁邊為時令蔬菜及菇等伴碟。和牛外脆內軟,肉質較一般和牛軟身有咬口,而非入口即溶類型,相信和牛當中油膩量不算多,所以才做到擁有和牛嫩滑肉質同時又有嚼勁。
Sesame Ball

意外地選用了中國傳統點心煎堆作甜品,旁邊有自家整黑白芝麻脆片、墨茶雪糕和焦糖爆谷。煎堆與脆片都香脆可口,墨茶雪糕除了有芝麻香外還有清幽的抺茶味,可惜焦糖爆谷較煙韌,焦糖亦偏甜
Mignardises & coffee or tea

晚餐接近尾升之時當然享受一杯熱飲暖肚消滯,光聽Felix 介紹茶款多至6-7款,友人與我都點了茶款品嚐,我選擇了最歡愛的伯爵茶,就是喜歡伯爵茶那獨特的味道,不濃亦不淡地剛好不會蓋過小食同時亦可消滯。2款小食分別為朱古力泡芙和焦糖芝士蛋糕,泡芙內有淡淡的忌廉朱古力還帶點燈味,清新不覺溜,而焦糖芝士蛋糕上焦糖醬不太甜,襯上軟滑而入口即溶的芝士蛋糕,確實不捨我的法日菜之旅已經完滿結束,友人與我決定必會回頭再次光臨,享受美食,支持夢想!
2019-03-28
牛角包
味噌法式燉蛋配北海道馬糞海膽  +  蘇格蘭蟶子
Lobster  Tail
Mignardises & coffee or tea
2019-04-02 160 瀏覽
First time at this restaurant, quite a nice presentation. Service was good, not busy during weekday lunch time. They cater for private parties, which, they were hosting a kids’ party that afternoon. Ambiance 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Taste 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Cleanliness 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Overall impression was good. We tried the à la carte tasting menu. They offer tasting menu for 4, 6 and 8 dishes that you can choose from. They also offer set lunches.

Ambiance 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Daily  bread  basket
Pan  fry  lamb  chop
Basil  ice  cream
2019-04-01 63 瀏覽
—餐牌有介紹到係5位志同道合嘅朋友希望有日可以擁有自己嘅餐廳如是者呢間fusion res~ Le Rêve 誕生咗6 Shades of Flavour($890)Amuse BoucheMini cheese tart為今晚fine dining打開序幕跟住就有個布袋裝住熱氣騰騰嘅麵包牛油味好香 酥脆鬆化 仲可以refill timSurprise DishRazer clam 爽口彈牙鮮美 配三文魚籽味噌creme brulee 除咗見到嘅馬糞海膽 面頭青色嘅醬係青口打成嘅cream sauce食完海鮮嘅味道之後帶點甜味Pan Seared Foie Gras顧名思義係法國菜常見嘅鵝肝多士 中間有白靈菇栗子蓉 玫瑰脆片yogurt icecream店員建議可以試下三種混合一齊食Lobster TailFoam + mustard seed cream sauce塗喺碟上嘅係數種椒類整成嘅醬山椒係裝飾用lol 而Wasabi脆葉可食用Surprise Dish慢煮12個鐘黑毛豬火腿 淋上玫瑰露酒藍藍嘅火焰瞬間消失得無影無蹤配埋自家製紅酒莓醬同pancake食 等同中式北京片皮鴨咁N

餐牌有介紹到係5位志同道合嘅朋友
希望有日可以擁有自己嘅餐廳
如是者呢間fusion res~ Le Rêve 誕生咗
6 Shades of Flavour($890)
跟住就有個布袋裝住熱氣騰騰嘅麵包
有人會怕羊肉嘅羶味
但建議可以試下呢度嘅羊架 厚身嫩腍 唔羶
旁邊有Mint jelly解膩 配搭紅酒燴梨南瓜脆片
底下抹咗層椰菜花打成嘅蓉
Kagoshima(+$198)
A4鹿兒島和牛 肉質軟腍之餘冇半點油膩脂肪
仲想食多d heheee 配炒雜菌 都好夠調味
所有菜式ge presentation都好精緻
煎堆仔下面有士多啤梨 旁邊就係黑白芝麻脆片
竹炭抹茶雪糕 爆谷 酸酸地嘅莓
Mignardises & Coffee or Tea
小茶點 choco puff and caramel mousse
欣賞檸檬片另上 咁就唔會有苦澀味
——————————————
Le Rêve
銅鑼灣耀華街38號Zing! 10樓
2019-03-28
有時要搵啲情調好少少,價錢又唔係特別好貴嘅餐廳其實有難度嘅,揀啲樓上餐廳可能比較適合。平日嘅夜晚,銅鑼灣其實餐廳都唔算好多人,所以可以正整地喺度撐下枱腳食下飯。你更以白色同日式結合嘅feel純餐館,用日式懷石料理嘅概念,做咗好多好特別嘅菜式,好似呢個有三文魚子嘅聖子,隔離嗰個係海膽鵝肝醬cream brûlée ,食落去鹹鹹地而且超勁嘅鵝肝香味,好特別!再嚟下一個餸都係鵝肝啦,但係可以成塊俾你切嚟食,超滿足,勁欣賞佢隔離個栗子蓉,一齊食即刻Fresh左,食晒成舊鵝肝都唔會覺得好油膩。最欣賞係佢上面用好多食用花去做裝飾,香港唔係有好多人會接受食用花呢件事,但係佢哋真係好靚而且係花咗好多心機去整種,所以希望多啲人會欣賞佢。之後嚟到一個極難處理嘅海參,雖然佢細細舊,但係食到佢好爽口而且調味啱啱好,味增嘅香亦都可以發揮出嚟。你都主菜嘅羊架,叫咗medium well,感覺非常好,唔會好穌,最欣賞佢個汁,加落啲羊肉完全發揮到羊嘅香味,肉質鬆軟,雖然好想成個拎起手食,但係都要注意下儀態嘅。呢個係鱸魚,煮完之後仲有出一勺,令到魚嘅表面好趣,下面浸住啲湯,想啲粉紅色嘅花花超級吸引,好啱少女心嘅你食。甜

羊架

甜品超用心!真係好欣賞返間嘅甜品,可以將一啲好普通嘅菜式唔同嘅形式上碟,今次有個小煎堆好cute啊!其他脆脆同埋雪糕cream都唔算好甜,夾埋一齊食先可以食得出佢個真味。

唔記得講,佢啲餐前包都好好食。
2019-03-31 58 瀏覽
我隻佬又帶我去 chill 喇!會會太幸福!今日又黎銅鑼灣搵食,地方又係比地鐵站周圍遠少少!但咁樣先好!起碼唔會勁貴租又將價就貨!我最鍾意!我地上到黎坐中間較入既位置,環境靜靜地,正!我地選左 6 course,侍應話主菜我地環選,隻佬要羊,我要牛 😎😎首先侍應介紹一下佢地餐廳,用玫瑰花花水整濕壓縮既濕紙巾,同自家制牛油,就開始等食喇!首先黎之後既前菜,侍應話呢個係每日都唔同!今日係 龍蝦肉日本豆腐配麻醬,龍蝦味好濃,豆腐好滑,個麻醬似自家制,同出面既好唔同!之後冇耐就上 自家制麵包 - 牛角酥/法包,牛油好正呀!我食左勁多,後黎好窩心,侍應驚唔飽,再問我地要唔要都麵包,雖然食唔落,但麵包真係唔錯!扭左既小法包個皮好脆,牛角酥好脆好鬆!唔錯 👍🏻之後就上蘇格蘭聖子/馬糞海膽麵豉醬creme Burlee,呢個好特別,蟶子好鮮甜,侍應叫我地點個 creme burlee 黎食,個味道好得意!咸咸甜甜!個海膽好甜,當然佢帶海水味,所以呢碗醬汁咁好特別!之後就到鵝肝多士栗蓉配yogurt雪糕,鵝肝煎得好靚,個油味同多士好夾,個面仲有醋汁,好正!個栗蓉可以放上鵝肝一齊食,又唔同口味,仲有個乳酪

我地上到黎坐中間較入既位置,環境靜靜地,正!

首先黎之後既前菜,侍應話呢個係每日都唔同!

之後就到鵝肝多士栗蓉配yogurt雪糕,鵝肝煎得好靚,個油味同多士好夾,個面仲有醋汁,好正!個栗蓉可以放上鵝肝一齊食,又唔同口味,仲有個乳酪雪糕俾你清下味蕾 👍🏻

再黎係松露油 慢煮波士頓龍蝦 豆腐芒果昆布汁 紅石榴子,個龍蝦我覺得前菜既味驚喜過佢,但都唔錯,好爽甜!
竹炭麥茶雪糕 自家制煎

之後就上湯喇,半煎炸甘鯛魚伴昆布素翅湯!個魚好好味,但個我覺得同湯唔太夾!分開係兩個都好味既!其實係個湯同素翅唔夾,個人認為用冬瓜蓉或者魚翅瓜會好d!

到主菜喇!羊架配紅油燴梨/自家制薄荷啫喱,羊...我都係唔岩!

和牛伴季節蔬菜同菇,一聽和牛,我個腦只諗到油!但呢道好好呀,同侍應傾計既時候佢問我鍾意邊道菜,牛我真係覺得唔錯!原因係佢地唔係用 A5 只用 A4,呢個級數有牛味又夠淋!真係好正!唔需要太多汁醬,海鹽就夠!正!

竹炭麥茶雪糕 自家制煎

最尾用薄荷茶收個靚尾 👍🏻
2019-03-25
2019-03-31 61 瀏覽
聽說銅鑼灣開了一家以夢為主題的餐廳,試問像我這樣長期活在夢境中的人怎可錯過?甫就坐,侍應生就為我們詳細介紹這餐廳的理念及歷史!食物的特別之處就是將很日式配料融合在法國的菜式內侍應介紹了六道菜的套餐給我們,當中有兩道神秘的驚喜菜式以配合夢境這主題上菜前告訴侍應我不太吃芝士,餐廳貼心地為我們做了一份羊奶酪、一份醋漬白蘿蔔作前菜麵包熱騰騰!可以選配牛油或黑醋第一道驚喜菜式為三文魚籽加拿大蟶子配北海道馬糞海膽味噌Cream Barlee~ 鮮甜味美之完全配搭頭盤為香煎法國鵝肝多士及日本菇栗子蓉!鵝肝外層煎得香脆,油脂十足,入口即溶,配乳酪雪糕可以減輕鵝肝嘅油膩感接著就是松露油慢煮龍蝦尾!嫩滑鮮甜的龍蝦以松露油提升香味,配搭昆布芒果豆腐汁令菜式更添清新口感又一驚喜菜式!甘鯛昆布素翅湯!鱗片金黃脆口主菜出場!侍應特意換上加熱了的碟讓我們細意品嚐!松露鹿兒島和牛里脊肉並有雞油菌菇及時蔬作配菜!微微酸的醬汁非常開胃另一主菜紐西蘭羊架配椰菜花醬汁、薄荷啫喱及紅酒浸梨!羊架肉嫩汁多,脂肪含量適中,羊肉味香而不羶甜品拼盤有芝麻煎堆、黑白芝麻餅及雪糕、車厘子朱古力脆脆最後的咖啡配上茶點一起送上!有忌廉撻及泡芙
麵包熱騰騰!可以選配牛油或黑醋
Pan  Seared  Foie  Gras
Lobster  Tail  with  Truffle  Oil
又一驚喜菜式!甘鯛昆布素翅湯!鱗片金黃脆口
New  Zealand  Lamb  Rack
Seasame  Ball
甜品拼盤有芝麻煎堆、黑白芝麻餅及雪糕、車厘子朱古力脆脆
最後的咖啡配上茶點一起送上!有忌廉撻及泡芙!就此為這美夢劃上句點
2019-03-23
Pan  Seared  Foie  Gras
New  Zealand  Lamb  Rack
Seasame  Ball
2019-03-29 29 瀏覽
現實殘酷,能偶爾發夢是種奢侈,亦是種幸福🥰今日嚟左依間以夢為主題既餐廳,可以係繁華鬧市中發場美滿既夢🥰不過,幾有意境幾有詩意都好我......都係會肚餓既,食好嘢先係最好既夢揀左個6個courses,入面仲會有surprise dishes心靈同個肚腩都滿足晒麵包好好味左邊係蟶子配上三文魚子,右邊就係有驚喜cream brûlée加上海膽一啖蟶子,一啖燉蛋,造就出一種意想不到,出乎意料既味道放心,依個驚喜絕對係好既驚喜嚟法國菜當然要食鵝肝個鵝肝好肥美為怕太膩,好細心咁配上左栗子蓉同homemade yogurt可惜兩款食材我都唔係好鐘意食試左啖yogurt,的確係好清新,無晒油膩感不過,我始終都係唔鐘意yogurt😂😂😂好彩我對油膩既接受程度都好高所以就咁食我都完全冇問題再食多個都仲得,因為真係好好食墨魚膠釀海參都係第一次咁樣食海參配上個醬,好夾鯛魚魚鱗好酥脆,配上嫩滑而鮮甜既魚肉,唔錯耶羊架食肉獸既我都係鐘意啖啖肉雖然望落好似茹毛飲血,但其實依個係Medium rare嚟肉味重而不羶肉既嘢真係一份價錢一份貨肉質同味道係無得呃人加上左個自家製薄荷醬甜品芝麻波波加上竹炭雪糕將貌似唔關事既
我......都係會肚餓既,食好嘢先係最好既夢
心靈同個肚腩都滿足晒

麵包好好味

一啖蟶子,一啖燉蛋,造就出一種意想不到,出乎意料既味道
放心,依個驚喜絕對係好既驚喜嚟

法國菜當然要食鵝肝

個鵝肝好肥美
可惜兩款食材我都唔係好鐘意食
試左啖yogurt,的確係好清新,無晒油膩感
所以就咁食我都完全冇問題
再食多個都仲得,因為真係好好食

墨魚膠釀海參

都係第一次咁樣食海參
配上個醬,好夾

鯛魚
魚鱗好酥脆,配上嫩滑而鮮甜既魚肉,唔錯耶

食肉獸既我都係鐘意啖啖肉
雖然望落好似茹毛飲血,但其實依個係Medium rare嚟
肉味重而不羶
肉既嘢真係一份價錢一份貨
肉質同味道係無得呃人
加上左個自家製薄荷醬

甜品
芝麻波波加上竹炭雪糕
將貌似唔關事既食材互相配合,創新得嚟又令各樣味道都變得更加好

最後飲杯茶食個甜品,就發完依場夢嚕
無論係環境食材定服務,都絕對令人可以好安心好滿足咁係到發場夢
2019-02-18
2019-03-27 56 瀏覽
見OpenRice有咁多好食平,當然要來試,餐廳有好多羽毛裝飾,又有露台,算有情調,服務員好客氣,好多fine dining 餐廳, 要求同枱客人選同一個Menu,但這裡可以任由我哋選擇,我哋選了4 同6 shades of flavour, 6 shades 有兩個Surprise dishes, 第一個surprise 係聖子配海膽miso cream brulee,確實有創意,第二個surprise係 slow cook 豬肩,上菜時有火焰,賣相幾特別,foie gras 配栗子蓉也是新嘗試,牛角包好香口,唯獨是lamb rack 太重味

2019-03-26
Le Rêve, meaning “The Dream” in French, is a modern French x Japanese fusion fine dining restaurant decorated with a number of dream catchers.My partner and I were eager to try out this restaurant for our date night. We didn’t have any expectation of the food and dining environment, and were genuinely surprised by the Surprise Dishes on the menu.We went for this 6 Shades of Flavor Set. Both of us opted for the Japanese Cod Fish for main. There are also a 4 Shades and 8 Shades of Flavor Set for y

We went for this 6 Shades of Flavor Set. Both of us opted for the Japanese Cod Fish for main. There are also a 4 Shades and 8 Shades of Flavor Set for you to choose from, the difference is in the number of Surprise Dishes.
Amuse Bouche

The Amuse Bouche already set a high standard to kick start the meal. This basket of house made bread was absolutely gorgeous! The croissants were fresh warm and crunchy with a heavy butter flavor. Yum! The little sausage rolls beside were amazing too! Home made butter was really creamy, and for a second I didn’t know what to eat with as the bread itself was awesome.
Surprise Dish

First surprise dish was served after the appetizer.
Surprise Dish

On the right was this Japanese razor shell with roes on top and chili paste on the sides. It was really fresh and rightly cooked that it’s not chewy or fishy at all! Very enjoyable indeed even to a non-shellfish fans like me.
Surprise Dish

We were suggested to eat the razor shell with this crème brûlée with sea urchin on top. We were a bit skeptical after the waiter explained the dish to us, but decided to give it a go as we were told. One bite of savory razor shell, followed by one bite of sweet crème brûlée. Our taste buds were shocked with this contrasting sweetness/savoriness, and it was definitely a novel and euphoric sensation!
Foie Gras

Second Shades of Flavor is a must have item in French fine-dining - Foie Gras. If you think this pan seared foie gras is ordinary, then you are wrong. It’s not greasy nor stuffy like other ordinary foie gras. The red wine sauce topped up its already very enjoyable flavor. What’s special about this dish is the chestnut puree with Japanese mushrooms and the house made yogurt ice cream. If you feel like the foie gras is a bit too much for you, try eating it with the chestnut puree and yogurt ice cream, which are supposed to ease the heaviness of this fat animal organ. Yet, I decided to eat them separately to enjoy their individual flavors. Nom!
Lobster Tail

Third Shades of Flavor was this Lobster Tail with mixed pepper sauce under the shell, mustard seed cream sauce and veggie foam in the shell. This dish was a bit ordinary compared to the other wowing dishes, but yet still very delicious. I particularly like the crispy dried kale on the side.
Surprise Dish

Here comes the second Surprise Dish, rightly described on the menu as “A surprise prepared by Chef to escort you into your dream”.
Surprise Dish

This flaming piece of meat was a slow-cooked Iberico shoulder flamed with rose wine. We were recommended to enjoy it with the house made red-wine/berries sauce with the pancakes, just like how you eat a Peking duck.

The Iberico shoulder itself was very tender, probably due to the cooking method. The bottom layer of fat just made it very very aromatic and delicious. I tried eating them with Peking duck style for once, and decided to eat them separately as I enjoy to taste the individual flavors more than combining them in this dish.
Japanese Cod Fish

The Fifth Shades of Flavor was this main of Japanese Cod Fish in saffron clam cream, as well as tomato and red onion underneath the fish. The fish itself was standard, but the clam cream worked its magic to make this dish amazing. The cream had a strong flavor of clams, which added flavor to the fish. The tomato and red onion were like salsa, worked well with the cream to give some refreshing flavor to the main.
Sesame Ball

Last Shades of Flavor was a Sesame Ball in Japanese tea ice cream with black & white sesame crackers, cherry chocolate, raspberries and popcorn. It was described as a more “casual” dish as you can enjoy it the way you want. The warm sesame ball tasted so good! Actually everything on the dish was very delicious and enjoyable, especially the crunchy popcorn.
Tea

This amazing dream-catching food journey ended with a tea. Top one was a jasmine tea, bottom one was my “Sweet Memories Tea” which is a house made tea with a nice scent of lychee. The little cream puff was great, but the coconut chocolate crisps balls weren’t quite enjoyable as they weren’t held together properly…

It was a truly fantastic and enjoyable date night dinner (even though it spread out for almost 3 hours, oh well, it’s French fine dining) with all the surprising dishes and service from friendly staff. There is also al fresco area for shisha, if you are into it. Definitely recommend you to explore this hidden gem yourself!
2019-03-26
Foie Gras
Japanese Cod Fish
Tea
紀念日同男朋友去食好啲🥰揀左間日式法國餐廳,之前睇過都好多好評,然後就點左男朋友去訂位☝🏻-一去到餐廳坐低,我就同男朋友講,呢度掛左咁多捕夢網既🎐後尾店員介紹話原來餐廳係用夢做主題💭-🔹6 Shades of Flavour($890/人)➼ 4 Shades / 6 Shades / 8 Shades我地揀既六道菜,其中有兩道菜係Surprise Dish😳係每日由餐廳廚師設計,到上菜先知係咩👀感覺都幾特別,要揀6/8Shades先有架💁🏻‍♀️. . .▫️蘇格蘭蟶子✗味噌燉蛋蟶子熟度非常好,好爽口👍🏻旁邊用Creme Burlee做法,混合左日式既味噌同北海道海膽。食落甜甜地鹹鹹地,可以當醬咁點蟶子食😋▫️法國鵝肝多士鵝肝煎得好香,油份逼哂出黎💦有乳酪雪糕中和返膩感,中間係栗子蓉上面有啲菇菇,好用心擺盤☺️▫️波士頓龍蝦尾起肉既龍蝦尾🦞最特別係個醬汁,係mix左日式既元素🇯🇵芒果✗昆布✗豆腐,不過食落都係芒果味較突出🥭▫️日本金鯛魚✗素翅湯呢道菜真心超正!連平時唔食魚既我都食到japjap聲👅魚肉好嫩滑,但層皮係炸到勁脆😍底下素翅湯清清地,同嫩滑既鯛魚好夾👍🏻▫️紐西蘭羊架羊架熟度剛剛好,肉質
🔹6 Shades of Flavour($890/人)
. . .
▫️蘇格蘭蟶子✗味噌燉蛋
▫️法國鵝肝多士
▫️波士頓龍蝦尾
▫️日本金鯛魚✗素翅湯
▫️紐西蘭羊架
羊架熟度剛剛好,肉質好軟熟😳配埋自家製既薄荷的啫喱,羊架同mint jelly簡直係絕配🍯基本上無乜野可以挑剔
▫️鹿兒島A4和牛(+$198)
用A4和牛唔會太油膩,而且呢度既肉類熟度控制得好好👍🏻
表面燒得香,內裡仲係粉紅色,食落好軟腍😍因為係A4,唔會太多油脂,更加可以食到肉味🐮
▫️甜品+飲品
甜品都擺得好靚,最突出係芝麻雪糕,好香呀🍨
🔺餐前牛角包超酥脆又好有牛油香,好好味🥐