2019-05-18 1553 瀏覽
幾個月嚟過一次,之後一直念念不忘早排終於都忍唔住,要再嚟發多次夢裝潢依舊都係咁有意境咁啱5月係法國美食節,依到都有一個Le French GourMay既menu同上次既menu完全唔同前菜係一個汁煮牛蒡依到既麵包真係好好食,好得我鐘意暖暖地既麵包配埋佢自製牛油,真係無得頂入面仲有兩款麵包2款都好好食個餐仲有2杯wine pairing第一枝係白酒Veal Sweetbread with Escargot好好食!!!!!!!!!!!!!將個醬搽係塊多士到食真係一流侍應話可以加紫菜同一啲食用竹炭一齊食,我個人就鐘意加紫菜食好想可以食多份Pan Seared Foie Gras學個侍應話齋,食法國菜又點可以唔食foie gras依個鵝肝好肥美好油,真係好正有菠蘿用嚟解膩,但我就覺得太酸嚕French Onion Soup洋蔥我就唔食既,洋蔥湯我都唔係好鐘意所以唔係好識欣賞或者品評啦不過湯入面有舊雞肉,好有驚喜Sorbet食到中段會有Sorbet嚟refresh下係蘋果同火龍果蘋果味好甜好清新另一杯酒就係用嚟配陣間個鴨脾既紅酒French Confit Duck Leg侍應解釋話因為法國南部
幾個月嚟過一次,之後一直念念不忘
早排終於都忍唔住,要再嚟發多次夢
裝潢依舊都係咁有意境
同上次既menu完全唔同
前菜係一個汁煮牛蒡
依到既麵包真係好好食,好得我鐘意
暖暖地既麵包配埋佢自製牛油,真係無得頂
入面仲有兩款麵包
2款都好好食

個餐仲有2杯wine pairing
第一枝係白酒

Veal Sweetbread with Escargot

好好食!!!!!!!!!!!!!
將個醬搽係塊多士到食真係一流

侍應話可以加紫菜同一啲食用竹炭一齊食,我個人就鐘意加紫菜食

好想可以食多份

Pan Seared Foie Gras

學個侍應話齋,食法國菜又點可以唔食foie gras

依個鵝肝好肥美好油,真係好正
有菠蘿用嚟解膩,但我就覺得太酸嚕

French Onion Soup

洋蔥我就唔食既,洋蔥湯我都唔係好鐘意
所以唔係好識欣賞或者品評啦

不過湯入面有舊雞肉,好有驚喜

Sorbet
食到中段會有Sorbet嚟refresh下

係蘋果同火龍果
蘋果味好甜好清新

另一杯酒就係用嚟配陣間個鴨脾既紅酒

French Confit Duck Leg

侍應解釋話因為法國南部既天氣問題,所以會令到佢地既品覺比較遲鈍
因而會令到啲菜式比較濃味

一試,嘩
真係好鹹

wine pairing既奇妙之處就係時候發揮作用

飲左一啖酒之後再試鴨脾,又好似真係無咁鹹喎

好似藝術品咁既甜品

最後就嗌左杯earl grey

最後最後就係petit four

除左好既食物質素之外,侍應既服務都絕對抵讚
除左對啲食物有好深認識之外,亦都幾風趣幽默

食物、環境、服務都好好,令成餐飯完美又滿足

餐廳位於銅鑼灣,收工近近地嚟發場夢都幾好
2019-05-09
2019-05-18 42 瀏覽
呢間法國菜以夢為主題,走法日fusion風,當中最有特式係佢地每個set都有幾道類似omakase嘅surprise dish,既驚喜又帶玩味,而今次食嘅套餐係餐廳專為法國五月節而設的✨首先開胃小食係個帶有日式色彩嘅鮑魚汁煮茄子同餐前麵包,除咗牛角包之外另一款麵包釀咗啲疑似橄欖定蜜棗之類嘅乾果入去,唔洗點牛油本身已經好香。然後就嚟第一道菜Sweetbread,其實佢唔係真係甜麵包,而係一種好矜貴嘅叫小牛胸腺嘅內臟,其矜貴之處係呢個部位只係得出世幾個月大嘅牛BB先有,長大後就會萎縮,味道亦因嬰兒狀態而純淨冇腥味亦帶特殊嘅彈牙感另外再配牛仔腸同蘑菇,再加入日本風嘅海螺,食果陣除咗原味之外仲可以配搭食用竹炭或者紫菜,個人比較喜歡竹炭味道帶甜配上Sweetbread效果幾好。接着第二道菜係香煎鵝肝,鵝肝質素夠高,輕煎下惹味得嚟又唔會過火,而且其飽滿嘅彈牙感亦非常吸引,除咗鵝肝本身之外,另外仲有好幾種唔同嘅配料襯嚟食,有菠蘿/布冧/莓醬,相比起呢幾種偏酸甜帶果種嘅配料,帶酒香兼適合配紅肉嘅port wine sauce就同個煎鵝肝最夾,令其香氣倍增,非常出色。之後就到變奏版嘅法國洋蔥湯,所謂嘅變

之後就到變奏版嘅法國洋蔥湯,所謂嘅變奏版係廚師將幾款原料洋蔥湯/雞肉/芝士拆開上,先將各原料試過後先再夾埋一齊食,同場朋友就覺得個湯太過濃烈,但我就幾鐘意佢果種炒洋蔥遺留下來嘅焦香。

經過幾款循序漸進愈趨濃烈嘅洗禮過後,響上主菜之前先上一道鮮果雪葩清清味蕾,當晚嘅口味係蘋果加火龍果,中和性強,口腔感覺當堂fresh咗。

終於嚟到主菜,法式油封鴨髀。以新派方式融合舊式經典煮法,用鴨油慢煮十二個鐘,然後再用射燈將外皮照至脆身,同直接煎唔同,用高熱燈照射下外皮脆得嚟會帶點鬆化嘅關係,唔係硬棚棚咁,而內裏嘅肉質經慢煮後都非常嫩滑軟身,其鹹香有啲似中式臘味,當然其鹹香細膩得多啦,再配以牛肚菌汁加紫椰菜,中和返鵝髀嘅膩度。

食完主菜到甜品法式泡芙,兩款泡芙有朱古力雪糕同榛子忌廉醬,講特別講鐘意都係偏向後者,其榛子cream香滑自然唔人工,另外仲有啲布冧光乾,蛋白餅同埋士多啤梨朱古力,個士多啤梨朱古力係以巢狀形式,入面有無數窿位,食落會有種入口即溶嘅感覺。

最後連餐茶都有心思位,雖然係普通咖啡檸茶選擇,但會送兩款一口蛋糕banana cake同brownie,兩隻都好好食,啱晒食完甜品都仲覺得意猶未盡嘅甜魔。除咗餐茶之外,其實套餐仲包左兩杯餐酒嚟配襯其中兩道菜,配Sweetbread有隻酸味強烈嘅白酒以助開胃,配鴨髀就有隻果味香濃嘅紅酒嚟輔佐其鹹香,加上每道菜都有侍者詳細講解其製作同出處,所有細節位都做到一絲不苟,實在值得讚賞。
2019-05-16 107 瀏覽
呢晚嚟到銅鑼灣耀華街嘅Le Rêve,試下佢嘅法日菜☺️以前有略略學過法文,知道le rêve係dream嘅意思,原來呢間餐廳就係五個老闆讀書時嘅夢想。餐廳用羽毛、捕夢網、水晶球,營造夢嘅氛圍☁️客人可以選擇4/6/8-course menu,6/8-course嘅話會有啲surprise dish,由廚師發辦,客人去到個菜上枱先知道係咩,就好似發緊個夢咁。適逢法國五月,佢地有個special 6-course menu,包括兩款wine pairing,我哋就試咗呢個~【🌟Le French GourMay 2019 ($980)】BreadAmuse-bouche字面意思係‘amuse mouth’,姐係「給嘴巴的娛樂」,類似前菜。呢個係鰻魚卷,配上牛蒡同mango salsa。- Wine #1 -Saumur第一款上嘅酒係白酒,嚟自Saumur。聞落好香,飲落有少少酸,好清新。- #1 -Veal sweetbread with escargot- Veal sweetbread, Escargot, Mushroom, Veal sausage法國蝸牛配上牛肉腸,仲有伴碟嘅紫菜碎
呢晚嚟到銅鑼灣耀華街嘅Le Rêve,試下佢嘅法日菜☺️
餐廳用羽毛、捕夢網、水晶球,營造夢嘅氛圍☁️

Bread
Bread
Amuse-bouche
Amuse-bouche
呢個係鰻魚卷,配上牛蒡同mango salsa。

- Wine #1 -
Saumur
Saumur
第一款上嘅酒係白酒,嚟自Saumur。
聞落好香,飲落有少少酸,好清新。

- #1 -
Veal sweetbread with escargot
Veal sweetbread with escargot
法國蝸牛配上牛肉腸,仲有伴碟嘅紫菜碎同曲奇碎。
可以試咗sweetbread本身個味道先,再加上紫菜碎同曲奇碎一齊食,好豐富嘅口感~
Scottish razor clam & Miso crème brûlée with hokkaido sea urchin
本人唔食牛,餐廳就轉咗呢個蟶子比我。
呢個係6-course menu嘅第一道surprise dish~
右邊嘅係蘇格蘭蟶子,非常鮮甜,配上三文魚籽,加添味道同口感。
左面嘅係味噌法式燉蛋misu creme brulee,配上青口醬汁同日本馬糞海膽。
第一次食咸咸地嘅燉蛋,估唔到又幾特別同好食~
蟶子再加上燉蛋食又有另一種風味😛

- #2 -
Pan seared foie gras
- Pan seared foie gras, Mini sweet pineapple, Plum, Port wine sauce, Pistachio crumble
煎封鵝肝,面頭略帶微焦,外脆內軟。好香,入口即溶,唔會太過膩👍🏽

- #3 -
French onion soup
French onion soup
- Innovative onion soup, Cheese, Cream cheese, Toast
洋蔥、雞、芝士、多士係分開放喺清嘅洋蔥湯上面,可以試到每一部分嘅味道,亦都可以一齊食。

- #4 -
Sorbet du jour
Sorbet du jour
喺main course之前,有呢個蘋果同火龍果sorbet清清味蕾。

- #5 -
French confit duck leg
- French confit duck leg, Purple cabbage, Morel sauce
鴨腿confit咗12個鐘,所以外皮好香脆,肉質鬆軟。
伴碟配以紫椰菜、雞髀菇、羊肚菌菇醬汁。

- Wine #2 -
Chinon
Chinon
第二款酒係嚟自Chinon嘅紅酒。
今晚呢隻係比較重果香,同duck leg一齊試另味道更昇華😊

- #6 -
Profiterole
Profiterole
- Mini puff, Hazelnut cream, Chocolate ice cream, Plum, Dry raspberry
最後就到甜品喇🍨
呢個profiterole有幾個puff,配上榛子忌廉/朱古力雪糕,伴以蛋白餅。
Grape island
- Fresh mixed grape, Grape jelly, Basil ice-cream, Almond chip
唔食得榛子嘅關係,第二個甜品轉咗做呢個Grape Island。
入面有個basil雪糕,伴上custard 同cream cheese,另外仲有葡萄啫喱同杏仁脆片,層次豐富,味道清新。

Mignardises & Coffee or tea
Mignardises & Coffee or tea
最最後就到茶點喇~
Mignardises
Mignardises
呢晚嘅茶點係椰汁冰糖燉燕窩配orange cake。
同茶非常配搭☕️
Tea

整晚幾個小時嘅用餐過程就好似發咗場夢咁,夢醒咗就無啲咁好食嘅菜式喇,唯有下次再試下Le Rêve嘅其他menu,再發多一次夢☁️

menu:
2019-05-16 1126 瀏覽
高格調嘅新派法國菜,走進餐廳,感覺好有電影感,四圍嘅佈置裝飾,好有dream主題特色,有dream catcher佈置,桌上亦有白色羽毛及蒲公英燈配襯,好有氣氛~店員會逐一地介紹食物同餐廳名嘅由來~前菜龍蝦仔沙律鮮甜、開胃,配上新鮮牛角包及芝士棒,外脆內軟,口感層次豐富~一共6道菜式,包括一份由廚師發辦嘅surprise dish~味增法式燉蛋配北海道馬糞海膽及蘇格蘭蟶子,蟶子彈牙爽口、煮得剛好,三文魚子口感得意~Crème brulee加入甜甜哋,以青口煮成的醬汁加上海膽,一甜一鹹,層次分明、融合,口感細膩~煎鵝肝配Creamy嘅栗子蓉,口感特別,以花裝飾,睇得又食得,乳酪雪糕清清哋,預備食下一道菜~慢煮龍蝦尾,濃濃嘅鮮胡椒味,龍蝦肉質新鮮彈牙,用上分子料理處理做成嘅菠菜奶泡,配上黑、白胡椒、同紫蘇葉,味道新奇~黑毛豬肩肉,突然間一轉畫風,竟然有火焰表演,睇見藍色火焰,即刻溶化我哋嘅心。響熱石上面嘅黑毛豬,肉霖,香味濃郁,配上雜莓醬mini pancake,索晒啲油香~紐西蘭羊架,肉嫩滑,配薄荷啫喱之餘,仲有紅酒燴梨及南瓜脆片,配搭新鮮。A4鹿兒島和牛,牛味濃郁,半生熟剛好~甜品係
店員會逐一地介紹食物同餐廳名嘅由來~

A4鹿兒島和牛,牛味濃郁,半生熟剛好~

甜品係smokey效果嘅雪糕,杏仁脆片配不同品種嘅提子、提子味啫喱同basil 雪糕,味道清新香甜。
2019-05-09 948 瀏覽
不經不覺同先生認識左17年x個月,今日約左黎食飯慶祝相識紀念日。有幾個唔同既set, 我地揀左6個course,有2個surprise dish。餐包係牛角包,用布袋盛上有點驚喜,一打開布袋就傳出好香麵包味,好鬆軟帶點脆口,牛油味香濃,為這一餐帶來美好既開始。餐前小點係龍蝦他他pancake, 肉質結實帶微微既洋蔥辛辣香味既龍蝦肉配上微甜既pancake好味。第一個surprise dish 係蟶子,海膽味增燉蛋,蟶子炒得唔會過火,肉質好爽嫩鮮甜,燉蛋加左味增同青口打成既醬再加埋海膽,咸甜咸甜好香滑,好好味,小小一兜令人意猶未盡,好想再食。法國鵝肝多士配砵酒汁,法國栗子蓉,乳酪雪糕,鵝肝肥美內嫩滑完全無腥羶味,粟子蓉好smooth又香甜,乳酪雪糕帶甜甜微酸,3種加埋一齊食竟然好夾,好好味。慢煮龍蝦尾配上芥末子汁,同埋三種胡椒打成既汁。慢煮龍蝦保持鮮嫩,白胡椒黑胡椒同青胡椒打成既汁帶甜好香濃帶小辣,亦好好味。第二個surprise dish係磯燒鮑魚放係熱石上面再點火,有陣陣玫瑰露酒既香味散發出來,令鮑魚帶點點酒香味,再加入燉煮過既日本大根,大蔥同紅蘿蔔既湯入面,鮑魚彈牙入味,大根亦軟嫩

第二個surprise dish係磯燒鮑魚放係熱石上面再點火,有陣陣玫瑰露酒既香味散發出來,令鮑魚帶點點酒香味,再加入燉煮過既日本大根,大蔥同紅蘿蔔既湯入面,鮑魚彈牙入味,大根亦軟嫩入味。

鹿兒島A4和牛好軟嫩帶肉汁配上濃郁牛肉汁

刺身級既真鱈魚好肥美嫩滑,充滿魚油香,配埋濃郁鮮甜既紅花蜆汁,亦好味。

最尾甜品亦好特別,用羅勒整成雪糕,以為會好奇怪,但原來好好味好清新,面頭有杏仁脆糖,仲加左唔同品種既提子,上碟時有薄荷香味既煙飄散出黎,成個甜品有齊視覺,嗅覺,味覺既享受

最後有Mignardises小小甜點係朱古力慕絲蛋糕同蕃薯蛋糕,2款都唔好好甜,好香滑。

餐廳個名係法文夢,成間餐廳都有羽毛裝飾,帶來好輕柔既感覺,餐廳環境幽靜舒服,連d梳化櫈都好舒適好坐。

每個侍應都好友善,每上一道菜都會換餐具,又會提醒要小心碟或碗好熱,好貼心。

今餐為我地17年x個月相識紀念日帶來美好回憶,每道菜式擺碟,食材,味道都有驚喜,令人意猶未盡回味無窮。
  • 鹿兒島A4和牛
  • 慢煮龍蝦尾
  • 法國鵝肝多士配砵酒汁,法國栗子蓉,乳酪雪糕
  • 炒蟶子,海膽味增燉蛋
  • 牛角包
2019-05-06 86 瀏覽
吃了一場夢💭 Le Rêve 係一間法日fusion菜 係五位朋友公同嘅夢想餐廳以夢做主題 也掛滿羽毛、捕夢網等飾物柔和嘅燈光 舒適嘅環境 帶我入夢去💭今次叫左六道菜 有兩道係驚喜菜式 要上枱先知係咩 充滿神秘感喔🥰Amuse Bouche先送上自家製餐包 用麻布袋裝住 牛角包值得一讚 非常香脆 而且做到一層層👍🏻仲有一個龍蝦肉嘅tart除咗食到龍蝦嘅味道之外 仲有洋蔥同埋香芹嘅香味 6 Shades of Flavour $890/ppl💭 Surprise Dish 1蘇格蘭蟶子配海膽味噌燉蛋蘇格蘭蟶子好大隻 煮得啱啱好肉質爽口海膽味噌燉蛋夠晒特別 鹹鹹地嘅味噌配上滑滑嘅燉蛋再加埋海膽嘅鮮味 好味嘅創新料理👍🏻☺️💭 Pan seared foie gras平時食鵝肝多數配多士 都好肥膩🙈呢個好特別又貼心 配上栗子蓉同乳酪 消滯呀💭 Lobster Tail龍蝦尾啖啖肉 用分子料理嘅方法打左一個菠菜泡沫 再加埋黑椒汁黑椒汁好岀色 唔係得個辣字💭 Surprise Dish 2係火焰黑毛豬 用玫瑰露酒燒 好香黑毛豬好淋 加埋薄餅仔 同紅莓醬 想encore喔💕💭 Japanese Co
吃了一場夢💭
餐廳以夢做主題 也掛滿羽毛、捕夢網等飾物
柔和嘅燈光 舒適嘅環境 帶我入夢去💭

甜品係一個羅勒雪糕 好清新
仲有手指提子同提子啫哩做配搭
完美結束今場夢呀🙈
💭 好適合情侶拍拖來浪漫一下 發個好夢呀
十點半後 呢到會化身shisha lounge 適合三五好友摸住酒杯底 享受一下

🍽 Le Rêve
🔎 銅鑼灣耀華街38號Zing! 10樓
火焰黑毛豬
Kagoshma
2019-05-05 88 瀏覽
Le Reve 源於法文,即係’Dream ‘夢 。夢總是給人一種似幻似真的感覺,觸摸不透,令人又愛又恨。呢間Le Reve 就係令人想發夢的地方,由環境、餐牌、燈光、食物都好似夢禁,看不透。餐牌如睡前的故事書,令人布種想訓教既感覺前菜蕃薯仔加龍蝦肉,份量少少,卻令人開胃!牛角包新鮮出爐既牛角包,鬆脆得黎,酥皮味濃!surprise dish 香煎帶子加上魚子配味噌燉蛋及海膽,聽落好複雜,食落卻令人回味!帶子經過香煎,脆口香甜,帶有海鮮既鮮味,以配上味噌燉蛋及海膽,味道濃郁又創新做法!帶子燉蛋,梅花間竹禁食可以變得更美味、更有層次Pan Seared Foie Gras鵝肝配多士就見得多!配埋栗子蓉、乳酪雪糕就第一次見!酸酸甜甜的中和鵝肝既油膩感,可以單食、再配栗子蓉、再三者一齊食用,會有不可思義既層次感!Lobster Tail慢煮波士頓龍蝦尾的方法以保存當中既鮮甜味!配上分子料理的方式,將芥末子作波菜泡沫,更添口感!加上醬汁以三椒打成,帶有少少辛辣!豐富了龍蝦尾的味道Surprise Dish 以真空慢煮方式煮成的鮑魚,在旁邊淋上玫瑰露酒,可避免玫瑰露酒的味道覆蓋鮑魚味道,口感嫩滑
餐牌如睡前的故事書,令人布種想訓教既感覺

前菜
蕃薯仔加龍蝦肉,份量少少,卻令人開胃!

牛角包
新鮮出爐既牛角包,鬆脆得黎,酥皮味濃!

surprise dish
帶子燉蛋,梅花間竹禁食可以變得更美味、更有層次

Pan Seared Foie Gras

Surprise Dish
以真空慢煮方式煮成的鮑魚,在旁邊淋上玫瑰露酒,可避免玫瑰露酒的味道覆蓋鮑魚味道,口感嫩滑、爽口!
以昆布及高湯煮成,配上鮑魚會更美味,我略厭湯的味道偏咸,清淡啲會更好!

Japanese Cod Fish
刺身雪魚配蕃茄他他,味道偏淡,魚肉輕輕煎過,迫出魚油,魚肉嫩滑,好似在口中游呀游呀

Kagoshima
鹿兒島A4牛柳,油脂分佈平均,經過慢煮,肉質鮮嫩,牛味濃!係幸福呀
配上舞茸菇及黑雜菌,可清除油膩感!

Sesame Ball
甜品如同藝術品,下有乾冰,加上薄荷水,滲有陣陣薄荷味道增加食慾。而上層則是提子啫喱、薄荷雪糕、杏仁脆片!口感層次都獨具特色

Coffee and tea
外國人鐘愛一餐飯完結後飲番禁茶或咖啡,我就會飲茶清清口中既味道!我就叫左伯爵茶,好似tea set 禁,可以慢慢享受

配有小甜品
黑為橙酒朱古力,口感creamy ,白內包住生朱古力,有驚喜
OVER ALL , LE REVE 食物環境服務真心無得輸!作為法日fusion 餐廳大膽創新,呢個夢,係一個美夢!
看見其他食評除左讚食物外亦都大讚服務良好,個人十分重視服務態度,因此就決定紀念日試一試。當日去到大廈門口見到正在維修翻新,突然感到有伏味,但已經到了樓下依然決定一試。上到去,環境昏暗清幽,燈光柔和,牆身掛著不同裝飾品,整體性環境很適合紀念日這些日子,而且2人檯size亦都好寬闊,加上皮質背椅,剛才的伏味一掃而空,相反還帶點期待的心情。入座後,會有一位侍應專為services我們,有種管家的感覺,他會先介紹餐廳的由來及主題,令客人能夠清楚地了解到餐廳特色,之後會介紹每道食材的特別及煮法,此等服務的確一流,令人十分滿意。我們點了6 shades of flavour ($890)前菜是昆布南瓜和牛角包,南瓜口感十分有質感,不會太過鬆散,而且亦都很入味。牛角包配上味道濃郁的牛油,的確不錯。第一道菜surprise dish 係味噌燉蛋配馬糞海膽,一甜一咸的配搭味道很特別,配上鮮甜的蟶子,的確令人感到surprised第二道菜係鵝肝多士配上栗子蓉及乳酪。鵝肝處理得十分好,咬落去唔會有滿口的油脂感,亦沒有煎得過火而流失鵝肝的味道,侍應建議將三者融合進食,便一試無妨。入口的第一感覺係清涼的乳酪味,

第二道菜係鵝肝多士配上栗子蓉及乳酪。鵝肝處理得十分好,咬落去唔會有滿口的油脂感,亦沒有煎得過火而流失鵝肝的味道,侍應建議將三者融合進食,便一試無妨。入口的第一感覺係清涼的乳酪味,咬下去就散發出鵝肝的味道,將近食完口腔有栗子的味道停留,完全可以用magic來形容。

第三道菜慢煮龍蝦。龍蝦上的泡泡是以分子料理的方式製成,沒有味道,但視覺效果不錯,醬汁主要以青胡椒粒製成,味道有點似泰國菜常食到的胡椒膏,帶點微辣。龍蝦肉質新鮮,不會overcook,入口彈牙而非死實。

第四道菜玫瑰露酒配磯燒鮑魚。將點火後的玫塊露酒倒進火山石,令玫瑰露酒的香味經火山石持續加熟將酒香包圍住鮑魚。而鮑魚十分軟淋,輕輕一切已經可以,入口彈牙之餘亦都十分入味。

第五及第六道菜分別係燒羊架和鹿兒島A4和牛。羊架五成熟,沒有血水,帶點微紅,只需點上鹽粒已經能夠提起羊架本身食材的味道。和牛則選用牛柳位置,沒有太多脂肪,不會出現油膩感,相反牛味更為特出,亦無多餘的筋位,處理得很好。

甜品則是羅勒雪糕,雪糕的分量比較小,底部主要是啫喱,雪糕和啫喱味道很配搭,一酸一甜,最底部是由cocktail製成,有陣清新的薄荷味,里面加入了乾冰,增加了視覺效果,但因直接加入乾冰因此不宜飲用。為一不足是雪糕分量比較少,當沒有雪糕後只剩下啫喱,口腔存在的酸味顯得很強烈。

最少點上一杯伯爵茶,慢慢地品茶,為此餐完美的畫上句號。

由入座至離座,不論環境還是服務,我們2人都極之滿意,在香港已經甚少能以此價錢能夠提供到如此質素,感謝le reve令我俩愉快地度過紀念日。
2019-05-02 81 瀏覽
香港人,想瞓個靚覺,發個好夢,都不容易,有間餐廳為了紓解忙碌嘅香港人,以夢作為主題應運而生。昏暗嘅燈光,舒適嘅座位,加上白色羽毛嘅襯托,就是為各位食客做個好夢而作的準備。我和友人甫一坐下,今晚全種服務我哋嘅Wine Captain Patrick便走過來,向我哋介紹了餐牌。這是一間行法日Fusion 既餐廳,一直以來,本人覺得法國菜同日本菜既精神都相當接近,都是用精緻嘅手法,去帶出食材原有既味道。今次我地點咗六道菜既晚餐,且看廚師如何向我哋演繹夢😌Amuse bouche餐前小食有二款法式餐包同一個日式煮南瓜。用暖烘烘既布袋裝住外脆內軟既餐包,加點牛油,就是好味,簡單就是美。👍用味淋和淡口醬油煮過既南瓜,最能突顯日本菜式帶出原味既精神。Surprise dishPatrick 事前已細心問了我地對食物有冇敏感,這是一道完美結合既法日Fusion菜。海膽用法式燉蛋方式黎烹調,甜味噌取面代之了焦糖,小嚐一口,感覺好像含住棉花一樣咁輕盈,但味道複雜,先是鮮甜而帶點鹹既海潮味,再來是濃郁既甜味噌,兩種味道在口中互相融合,令人猶如置身夢中一樣。蟶子用牛油輕輕炒過,肉質鮮甜彈牙,配上醃漬完既三文魚

Amuse bouche

餐前小食有二款法式餐包同一個日式煮南瓜。

Surprise dish

蟶子用牛油輕輕炒過,肉質鮮甜彈牙,配上醃漬完既三文魚子,令鮮味再一次提升。

Pan seared foie gras

煎香了既鵝肝,配上微甜嘅栗子蓉,出奇地配搭,幼滑既栗子蓉中和了鵝肝既油膩感,令鵝肝更可口。食完美味既鵝肝,接住食埋雪芭,清一清味蕾,為下一道作準備😋。

Lobster Tail

慢煮完既龍蝦肉,相當嫩滑,口感有點似刺身,加上用分子料理方式,將波菜做成泡沫,增加口感,配上雜椒汁同芥末籽忌廉汁,集香辣嫩滑於一身既菜式,並非夢中先可食到。

Surprise dish

呢道傳統既日式磯煮鮑魚,用醬汁及昆布慢火去炆煮,鮑魚肉質鮮嫩彈牙,濃郁的湯汁令人一試難忘,菜式上台時,Patrick 細心向我地介紹烹調方式以及用玫瑰露酒加熱返鮑魚,呢道集合視色香味既菜式,給人一個有別於一般既餐飲享受。

Japanese cod fish & Kagoshima

用咗刺身級別既鱈魚,表皮煎到香脆,油脂豐富既魚肉,經過烹調,變得更香滑,配上番红花蜆汁,鮮香味更上一層樓。
鹿兒島出產既和牛牛柳,油份唔多,香煎後口感十分鮮嫩,配上雞油菌等當造既蔬菜,令人欲罷不能。

Mignardise & coffee or tea

終於到了最後既甜品,有點快要夢醒既感覺,先來既係一杯羅勒雪糕,輕輕拿起上層玻璃杯,下面會有一陣薄荷煙霧徐徐升起,深深吸一口,有陣薄荷嘅清新香氣,雪糕下面還有提子肉和啫喱,混在一起食,軟綿綿嘅雪糕和啫喱,甜絲絲中帶有一點酸味,加上脆口既杏仁脆片,不會令人有heavy 感覺。
最後還有二份小甜點和檸檬茶作結,真係有點捨不得的感覺。

餐廳還有很多美酒和雪茄或者水煙供應,客人可以在露台望住跑馬地馬場和周邊既景色,享受穿梭於夢與現實中。

2019-05-01 964 瀏覽
今天和朋友到了銅鑼灣le reve發個好夢,餐廳有不同的裝飾也是圍繞著夢!我們選了6個Courses,當中有廚師發辦Surprise Dish。前菜是汁煮昆布南瓜,配焗熱了的牛角包,還有吱成花般的牛油。先來Surprise Dish 是味噌法式燉蛋配海膽,平是的燉蛋是甜甜的焦糖脆面,第一次吃咸的,有驚喜;另有焗蟶子,好鮮甜,配上紅椒味的醬和三文魚籽,一試難忘。Pan Seared Foie Gras,鵝肝多士配上栗子蓉和乳酪雪糕,鵝肝好出色,沒有煎得脆脆,但也超香入口即溶,鵝肝、栗子蓉和乳酪雪糕一起吃,會減低鵝肝的油膩感。Lobster Tail,龍蝦以慢煮的方式煮,肉嫰不過韌,另有分子料理泡沫和偏辛辣味醬汁。Surprise Dish 是鮑魚加上玫瑰露酒的藍藍火焰,玫瑰的酒香揮發在鮑魚上,太引人入勝了,鮑魚好淋,同平時吃的與別不同,反而蘿蔔味噌湯就偏咸。Japanese Cod Fish,日本鱈魚,先吃魚的原汁原味,再沾番紅花加蜆汁,鱈魚超級滑,好好味。Kagoshima (+$198),鹿兒島A4和牛,雖然牛柳三成熟,但不會太血腥味,反而口感嫰滑,油脂不多,所以牛味不算很香。另外,

前菜是汁煮昆布南瓜,配焗熱了的牛角包,還有吱成花般的牛油。

Kagoshima (+$198),鹿兒島A4和牛,雖然牛柳三成熟,但不會太血腥味,反而口感嫰滑,油脂不多,所以牛味不算很香。另外,有菇和蔬菜伴牛柳,好吃但略嫌少許油膩。

Mignardises & coffee or tea,甜品好特別,係羅勒味雪糕,平時多數用黎煮意粉,估唔到雪糕都夾唔怪,配上切成一粒粒的手指提子,底部的提子啫喱,杏仁薄脆放上面,加乾冰冒煙效果,視覺與味覺兼融,100分。還有茶點是檸檬撻和朱古力mosses,餐茶點伯爵茶,喝杯熱茶暖暖胃。
2019-04-28
就黎母親節,所以就帶左媽媽去食日法fusion fine dining~咁大個女第一次食咁高級嘅fine dining,小妹表示相當興奮!菜單有分4、6同8個course,我地就點左兩個6 course set。打頭陣嘅係麵包同開胃菜。麵包有扭紋麵包同牛角包,兩款都好好味,尤其係扭紋包,食落口感煙煙韌韌,配上餐廳自己整嘅香滑牛油味道更香!開胃菜係龍蝦肉配洋蔥整成嘅蓉~龍蝦肉爽口鮮甜,味道都幾清新~第一道正式頭盤係鹹鮮嘅cream brûlée配上蟶子。cream brûlée 上面淋上用青口打成嘅醬汁,最上面仲放左海膽,食落鹹鹹香香,入口即溶。蟶子稍微煎香過,肉質非常爽口,非常鮮甜!兩者混合一齊食,就更加鮮味啦!第二道菜係鵝肝多士配栗子蓉同乳酪雪糕。鵝肝多士煎得好香,加上酸酸甜甜嘅醬汁,可以減低鵝肝多士嘅油膩感;栗子蓉好香甜;乳酪雪糕酸酸地好醒胃~三者混合一齊食味道幾特別~第三道菜係龍蝦尾配三椒汁同用菠菜整成嘅泡沫。龍蝦尾好爽口彈牙,因為用慢煮方法烹調,所以肉質特別嫩滑,三椒汁用白胡椒、黑胡椒同花椒整成,辣辣地好惹味!第四道菜係鮑魚配上用昆布同肉湯整成嘅上湯,同埋用上湯烹煮嘅大根同其他

第四道菜係鮑魚配上用昆布同肉湯整成嘅上湯,同埋用上湯烹煮嘅大根同其他蔬菜!呢道菜相當特別,因為鮑魚響上碟之前用火稍微燒過,火焰仲散出淡淡玫瑰露香味,簡直係色香味俱全!鮑魚整得好入味,肉質好腍~大根好甜,啲湯汁入曬落大根度,非常好味!

第五道就係主菜,我地點左兩款唔同嘅主菜~分別有鱈魚同鹿兒島和牛。餐廳用左最頂級嘅鱈魚,外皮煎得好香脆,充滿油香,肉質好嫩滑~中間仲加左蕃茄莎莎,令鱈魚味道變得清新!鹿兒島和牛好腍,配上黑松露整成嘅醬汁味道更香~配菜亦炒得好有鍋氣,keep到爽脆!

第六道菜係用basil整成嘅雪糕、提子果凍、新鮮提子同cream cheese整成嘅甜品~😍Basil雪糕味道好特別,非常清新,幾種食材配搭起黎味道好夾!

最後仲有茶或咖啡,同埋好精緻嘅甜點作結!茶有Earl grey、Jasmine、English Breakfast等選擇。甜點係迷你檸檬撻同用雪糕筒整成嘅甜點;檸檬撻味道酸酸甜甜,味道幾清新;用甜筒整成嘅甜點都唔錯,甜甜地脆脆地,幾得意~

食完呢餐認真大滿足!
2019-04-29
慶祝紀念
母親節
  • 餐前麵包
  • Lobster
2019-04-28 95 瀏覽
晚餐menu可以選擇4,6,8道菜式,有幾款菜式還配合日本餐綽頭做omakase, 每日最鮮味既食材亦成為大家既菜式聖子配味噌cream-brulee, 真係好一個fusion菜味噌mix燉蛋,好味到不得了!!又有海膽既鮮味,味噌既咸香,燉蛋既嫩滑鵝肝多士配乳酪雪糕,鵝肝煎到外脆內嫩,好香好濃郁。旁邊既栗子蓉還有乳酪雪糕可以完全中和所有鵝肝既油膩!龍蝦肉配上川椒,黑椒,青椒整成既醬汁,但辛辣味道唔會好濃,龍蝦肉上有層芥末,還有菠菜打成既分子料理泡沫黑毛豬肩肉,店員淋上玫瑰露酒,造出火燄效果,非常吸睛!之後可以配上 pancake放上莓醬夾住食,更食出層次,肉質嫩滑。日本鱈魚,非常嫩滑,唔知係唔係好食得濟,覺得份量少左d唔夠喉haha! 鹿兒島和牛,初時見到咁生以為會好難咀嚼,但係竟然軟淋到不得了!好有彈性。甜品為芝麻波波,用左中式既煎堆整成,好有特色既甜品,唔會過甜。

2019-04-27 80 瀏覽
不經不覺之間已經到了復活節的尾聲,今曰同honey再訪Le Reve. 由於六時到達,食客唔多,在這浪漫的環境下,反而可以靜靜的共享二人晚餐。今晚大家都選4 shades of flavor $590,即四道菜晚餐。先送上新鮮哄製的麵包。牛角麵包熱哄哄的,口感鬆化,配上自家製牛油,味道更加甘香;煙肉卷外脆內軟,味道咸香。Amuse broche-和牛他他這和牛他他份量唔多,是一口大小,和牛肉味濃厚而鮮美,正好展開一個晚餐的序幕。Pan seared foie gras Pan seared foie Gras- chestnut purée - Japanese mushroom- yoghurt icecream 先嚐鵝肝的原味-這鵝肝煎到剛剛好,表面焦香,入口即化,加上甜甜地的醬汁,脂香豐腴,真好吃!鵝肝甘香肥美,加再沾上栗子蓉和雪糕,栗子蓉的甜香中和了鵝肝的油膩感,雪糕增添了幼滑口感,再加上一冷一熱的衝擊,令鵝肝又別有一番風味。但個人還是稍稍偏愛原味,就是那一種鵝肝油脂在口中霸道而滿足的感覺。Spanish king prawnSpanish king prawn - clam

即四道菜晚餐。

先送上新鮮哄製的麵包。

Amuse broche-和牛他他

Spanish king prawn
Spanish king prawn - clam - gatoupa home broth - mini egg plant - pea flower

西班牙大蝦真好吃!蝦肉極為鮮美,肉質爽口有彈性,而且蝦味濃郁,正!而蜆肉是以熬煮了八小時的龍躉骨湯浸煮。蜆肉肉質稍稍結實了一點點,而上湯味道淡雅,隱約中透出魚味。整道菜比較light, 嚐的是食材的原味,正好緩和一下剛才濃厚的鵝肝菜式。

New Zealand lamb rack
New Zealand lamb rack- cauliflower- red wine pear - homemade mint jelly

新西蘭羊架以半煎半焗的方法烹煮,令羊架外部溫熟,而內裡仍保留三成熟。羊架肉質軟嫩,而且帶適度的羊脂,味道甘香鬆化又juicy。不但肉味濃厚,又沒有半點羶味。再吃一口紅酒燴梨,酸甜香軟,和羊架的味道相當匹配。美中不足的是份量太少,只能輕嚐,不能大飽口福。

Grape island
Fresh mixed grape - grape jelly - basil icecream- almond chip

嘩!這甜品送上來的時候,輕煙飄至,十分夢幻!原來是用了薄荷酒製作薄荷氣息。薄荷香和提子又幾夾喎!提子啫喱味道清甜,內裡有著鮮提果肉,加上creamy的basil雪糕、滑溜啫喱和脆香的杏仁薄脆,果香奶滑,味道十分豐富,而口感也不賴。即使吃到尾聲,再吃這甜品也沒有太多的負擔。

Mignardises & Cappuccino
Black pudding

甜點是蕃薯旦糕與黑布甸。蕃薯旦糕入口軟綿幼滑,帶一點蕃薯的甜香,味道天然不花巧。而那黑布丁質地比較挺身,甜甜地有點像糕點,味道平實。

這兒的Cappuccino 水準不錯,
咖啡味道甘香而泡沬幼細,口感幼滑,正好為這一頓法式晚餐作完滿的句號。

這一夜的晚餐雖然沒有黑松露或白松露的點綴,但更能細嚐主廚在食材的細心配撘與烹調手藝。特別一讚是菜式的presentation 真的吸睛,還有服務員的殷勤,有點像酒店餐廳的感覺。即使今次是第二次到訪,同樣是愉快的經驗。

2019-04-20
LE REVE是the dream story帶你進入童話世界的意思, 店內沒有很多孩子氣的卡通, 反而有種迷離神秘的氣氛, 有捕夢網, 發光毛球水晶球, 餐桌上的羽毛, 一般餐廳是不會出現的。沒有很誇張的裝飾, 但小細節的配飾, 已令感覺很不一樣。店員服務亦非常好, 知道我們第一次來, 都細心講解每一道菜式, 聽過以後, 更能欣賞細味各樣食物。先用了花露水濕紙巾抹手, 店員送上布袋盛載的麵包, 很鬆軟實在的感覺, 還有鮮味的龍蝦他他冷盤, 味道很好但略嫌份量較少, 不太夠喉。接著有蘇格蘭聖子, 聖子雖然也是小小的, 但極有海鮮味, 出色, 配搭上加入了味噌的cream brulee, 青口忌廉和北海道馬糞海膽, 忘了多久沒吃過這麼鮮甜入口即溶的海膽了, cream brulee換成鹹的口味也很特別。仍然是前菜, 有先煎後焗的鵝肝, 豐厚濃香的鵝肝鵝油味, 非常令人感動的味道, 它配上賣上精美的法國栗子蓉, 是新穎的配搭, 乳酪雪糕可解去鵝肝的油膩, 帶來清新的感覺。然後到了應該是我整餐最欣賞的龍蝦, 以真空慢煮的方式烹調, 熟度控制得剛好, 非常嫩滑, 又十分鮮味, 配搭菠菜和味噌醬

然後到了應該是我整餐最欣賞的龍蝦, 以真空慢煮的方式烹調, 熟度控制得剛好, 非常嫩滑, 又十分鮮味, 配搭菠菜和味噌醬汁, 都幾夾。

現場以玫瑰露點起火烤的是西班牙黑毛豬, 肉質很嫩多汁, 像叉燒的感覺和味道, 因選料上乘, 享受倍升。

鹿兒島黑松露牛, 是牛柳的部分, 比較軟腍, 配上高貴的靈芝菇菌, 格調一流。

另一個主菜是日本的鱈魚, 刺身級的鱈魚, 不用煮得太熟, 煮成八九成熟, 可以滑滑的吃, 很有魚香。

最後甜品造形幾呃like, 有cream cheese, 葡萄啫喱, 薄荷味的雪糕, 味道幾有新意。
每一道菜都充滿心思設計和製作, 能給食客驚喜的感覺, 菜式吃完一道才上一道, 不會趕著, 也不會等很久, 節奏都掌握得很好, 店員更每次上菜都多謝我們等候, 像招待貴賓一樣, 和重要的人來約會, 或慶祝節日等, 會是一個很好的選擇。
2019-04-24 943 瀏覽
今晚就好似發左場夢咁,我就像淘醉在夢境裏似的~餐廳空間感大,非常寬敞燈光暗暗的,周圍都擺放著羽毛、捕夢器和蒲公英的燈坐~我們一坐低,店員就開始介紹佢地既餐廳,原來餐廳名Le Reve係法文,意思係the dream難怪打造到夢境既感覺講番食物先,佢地餐牌有4、6、8 個Courses,我地就揀6個Courses $890,其中2個Courses係Surprise Dish,即是由廚師發辦既菜式~先來一份迷你牛角包牛角包出場係用個布袋入住,非常特別~而味道方面係超香牛油味,包身鬆軟脆口又軟熟再來一個開胃小吃,龍蝦迷你pancake上層係粒粒龍蝦肉,龍蝦肉鮮甜彈牙而下層就係pancake,輕微蛋香味~1. ((Surprise Dish))味噌法式燉蛋配北海道馬糞海膽及蘇格蘭蟶子味噌燉蛋,咸中帶甜,甜中帶咸,剛好中和到味蕾,感覺非常特別,海膽好甘甜,蟶子亦都好爽口鮮甜2. Pan Seared Foie Gras鵝肝多士配上栗子蓉拼乳酪鵝肝真的很肥美,食到濃烈既油脂香,而且不會太油,底下仲夾住塊多士栗子蓉好creamy,再配上乳酪,酸酸MayMay好開胃呀3. Lobster Tail波士
今晚就好似發左場夢咁,
我就像淘醉在夢境裏似的~

餐廳空間感大,非常寬敞
燈光暗暗的,
周圍都擺放著羽毛、捕夢器和蒲公英的燈坐~

我們一坐低,店員就開始介紹佢地既餐廳,
原來餐廳名Le Reve係法文,意思係the dream
難怪打造到夢境既感覺

講番食物先,
佢地餐牌有4、6、8 個Courses,

先來一份迷你牛角包
牛角包出場係用個布袋入住,非常特別~
而味道方面係超香牛油味

包身鬆軟脆口又軟熟

再來一個開胃小吃,
龍蝦迷你pancake

上層係粒粒龍蝦肉,
龍蝦肉鮮甜彈牙

而下層就係pancake,
輕微蛋香味~

1. ((Surprise Dish))

味噌法式燉蛋配北海道馬糞海膽及蘇格蘭蟶子
味噌燉蛋,咸中帶甜,甜中帶咸,
剛好中和到味蕾
,感覺非常特別,
海膽好甘甜,蟶子亦都好爽口鮮甜

2. Pan Seared Foie Gras
鵝肝多士配上栗子蓉拼乳酪

鵝肝真的很肥美,食到濃烈既油脂香,
而且不會太油,底下仲夾住塊多士

栗子蓉好creamy,
再配上乳酪,酸酸MayMay好開胃呀

3. Lobster Tail
波士頓龍蝦尾巴

左手邊是wasabi葉,
味道一d都唔辣,仲好脆口

右手邊是青胡椒,這個不能吃,
只是用來點敍而已~

龍蝦肉加左用份子噴出的菠菜泡泡,
帶有輕微菠菜味,龍蝦肉就內脆外軟
特別得來又好吃

4. ((Surprise Dish))

磯燒鮑魚配上蘿蔔湯
這款菜式賣相相當吸精,
事關鮑魚會放在準備燃燒的盤子上,
盤子底下已淋上了玫瑰露酒,
服務員會在客人面前點火,
跟住就即刻上演藍藍的火焰,
鮑魚就放在火焰中,
真係好靚好精彩👏
燒完就將鮑魚放番入蘿蔔湯

鮑魚鮮甜,蘿蔔好淋,湯底就微咸

5. A4鹿兒島和牛 Kagoshima (+$198)

廚師幫我們發辦,3成熟
因為廚師話Tenderioin 3成熟係最嫩同最好食~
果然又真係唔錯,好好食呀,
牛肉肉質好嫩又juice,一d都唔韌

大愛呀

因為平時我好怕牛肉太生,
牛扒都一定點7成熟

3成熟的Tenderioin真的另我刮目相看
~

配菜還有日本慕容菇和豆苗,
2個都非常爽口美味

5. 日本真鱈魚
鱈魚肉質好淋,冇骨
又軟又滑

6. Grape Island
頂個塊係杏仁脆片,又甜又脆口

而裏面就係薄荷味既雪糕
除左雪糕之外,仲加左2款不同的提子
(紅、青提),撈埋一齊食,
非常清甜同透心涼

甜品底坐係薄荷liqueur ,
而底坐與甜品是分開的,這個不能飲用
,只是純用來擺放乾冰,用作裝飾之用,
目的是令甜品達到噴煙既效果~

餐茶+Cake

日本蕃薯蛋糕
啖啖蕃薯蓉,好香甜薯味

蛋糕好軟熟~

朱古力慕絲
呢個反而係食到橙香味,微苦~

甘菊茶
清新菊花香,好飲

服務員好用心咁介紹每款菜式,
同埋講解餐廳名既由來

非常貼心