2024-09-22 26 瀏覽
海之戀很多餐廳都設有打卡海景位,黃昏時間到來更可欣賞日落美景。So Chill☺️今次被這間黃色雞蛋主題的吐司店吸引了。特意選了可愛的打卡位置坐😝順便欣賞外面日落美景。到底這間韓式盒子吐司有什麼吸引呢?所有吐司都是即叫即做,而且超級足料。我們分別點了兩份吐司餐椒麻脆辣雞滑蛋🌶🌶🌶配惹味雞粒雙重芝士拉絲煙肉滑蛋配紫菜薯條飲品方面一杯荔枝薄荷,一杯泰柑桔咸檸檬七喜🍹食物除了賣相吸引足料,味道亦好好味椒麻脆辣雞滑蛋有標準,小辣,中辣,大辣選擇,我們點了小辣也覺得很麻🌶至於雙重芝士拉絲煙肉滑蛋絕對是我芝士控的最愛,厚厚的拉絲芝士配上香滑的滑蛋,太好味啦。😋下次很想試試軟殼蟹🦀,很吸引。環境食物都很好,最美中不足的位置是太足料,有點無從入口的感覺吧。😆😆喜歡吃韓國Issac的你,絕對不可錯過這間韓式盒子吐司店呀。

到底這間韓式盒子吐司有什麼吸引呢?
所有吐司都是即叫即做,而且超級足料。
我們分別點了兩份吐司餐
椒麻脆辣雞滑蛋🌶🌶🌶配惹味雞粒
雙重芝士拉絲煙肉滑蛋配紫菜薯條
飲品方面一杯荔枝薄荷,一杯泰柑桔咸檸檬七喜🍹
食物除了賣相吸引足料,味道亦好好味
下次很想試試軟殼蟹🦀,很吸引。
2021-10-03
2023-04-12 338 瀏覽
✅呢個海景+公園景好靚 直頭令人覺得自己唔係香港✅裝修都唔錯 適合打卡✅性價比其實ok 吐司都大份✴️其實得一個位置係最打卡 要爭到個張檯先得✴️飲用水唔會免費提供⭕️軟殼蟹親子滑蛋吐司 ⭐️⭐️⭐️⭐️包底係甜甜地嘅 搽咗牛油好香 蛋都好滑嘅而且調味好足軟殼蟹都香蟹味 但係炸得偏油😢 好易滯 ⭕️椒麻脆辣雞滑蛋吐司 ⭐️⭐️⭐️雞扒幾辣下 同有點太鹹 但味道唔係好層次 可能被辣粉嘅味道蓋過咗粉有點兒太厚 成個雞扒好厚就夾唔埋成個包食😂同樣都係偏油 所以好易飽咗
✅呢個海景+公園景好靚 直頭令人覺得自己唔係香港

同樣都係偏油 所以好易飽咗

2023-02-18
下午茶
2023-04-02 203 瀏覽
假期和朋友探訪這間吐司店,我們是因為看了網上介紹有一個吐司坐位的搶眼點而慕名而來。那天有幸坐在那兒,不過若然你們患有尷尬癌的話,這個卡座就不適合你了。因為它是處於餐廳最中間,還要起高了幾級樓梯,那天我們在吃午餐時,一直有旁人投以好奇的眼光。😆點了兩個套餐,一個是慢煮雞胸牛油果温泉蛋吐司配香辣雞粒和涷桂花烏龍。另一個套餐就點了軟殼蟹親子滑蛋吐司配熱桂花烏龍配粟米。兩個吐司熱是滿滿的材料,爆餡,承載在一個很可愛的紙盒中,店員都會提醒小心進食,吐司香脆甜甜的,雞胸超大份,軟殼蟹原隻上,飲品係茶包不過不失,一路食一路望住海景十分舒服,會再來。

• 軟殼蟹親子滑蛋吐司
  • 香辣雞粒
  • 慢煮雞胸牛油果溫泉蛋
2023-03-14 175 瀏覽
軟殼蟹親子滑蛋吐司🦀 $68蛋🍳很滑, 整個吐司很大份,但是相對地軟殼蟹🦀較細隻,不過它炸得很脆很香口👍,雖然青檸🍋原意應該是解軟殼蟹的膩,但個人覺得不加青檸汁更好,因為不太match 😂 燒牛肩胛洋蔥溫泉蛋吐司 $63溫泉蛋很加分💕最喜歡吃溫泉蛋😍不過吃起來較笨拙,牛肉挺多的,牛肉有點咸,而外面沙律醬甜,意外地很配 👍 蜜糖雞翼🐔 $42非常普通🙈味道好像是大昌買的那種CP蜜汁雞翼(急凍雞翼),感覺$42不太值 總結: 雖然這家吐司店很有名,但個人覺得盒子吐司較普通,不過不失 🙈

軟殼蟹親子滑蛋吐司🦀 $68

燒牛肩胛洋蔥溫泉蛋吐司

燒牛肩胛洋蔥溫泉蛋吐司 $63

蜜糖雞翼🐔 $42

燒牛肩胛洋蔥溫泉蛋吐司
  • 燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋
2023-02-28 225 瀏覽
韓式吐司近年都係好熱門嘅食物😆而呢一間唧吐司係超級足料!特別我係最鍾意食軟殼蟹💦軟殼蟹好脆同埋有滿滿的蟹膏🦀而滑蛋嘅份量都好多同埋係超級滑!再加上個包甜甜地,係完全冇得輸🤏🏻

2023-02-22 156 瀏覽
成間餐廳都充滿着蛋蛋💛直程係有一個打卡位俾你坐喺度影相📸️餐廳嘅主調為黃色真心係一個幾舒服嘅環境☺️餐廳主打食韓式吐司🍞每一個吐司都係好足料😆食一個包保好飽😂😂

2023-02-11 228 瀏覽
係荃灣西附近行街,行到海之戀,諗住食啲嘢,我見到呢一間三文治啲相好靚,所以入去試吓。餐廳環境整潔光猛,座位唔算多,約有6-8檯,有1張長吧檯,餐廳有個位置可睇到海景,有個巨型黃色吐司打卡位,好得意,座位亦有咗好多吐司咕𠱸,不過座位就唔太舒服。餐牌有好多唔同款式嘅多士,我哋就叫咗雙重煙肉芝士滑蛋套餐(包含海苔薯條,飲品)、特製忌廉芝士醬、黑松露大啡菇滑蛋套餐(包含海苔薯條,飲品)。三文治🥪好香脆,不過醬汁就比較少,食落好dry,海苔薯條炸唔透,唔好食,特登加$8要咗個特製忌廉芝士醬,都係唔好食。

2023-01-27 244 瀏覽
每次黎海之戀,都好想試呢間餐廳!餐廳環境舒適,有少少似一間cafe,坐窗邊既話仲可以望到海景!Staff服務態度亦好好,真係加哂分👍🏻 餐廳提供多士既款式都唔少,我就單點左份「雙重芝士拉絲煙肉滑蛋」($58)。我係非繁忙時間去,等左約10分鐘就有得食了,份多士上枱時仲係熱辣辣架!多士入面每款配料都好足料,咬每啖都食到配料,芝士真係有拉絲效果,滑蛋仲要炒得好綿滑,麵包亦夠脆!每食一啖都充滿住幸福感🥰將來一定會再encore!
將來一定會再encore!
2023-01-26
2023-01-05 300 瀏覽
𝟙𝟘.𝟙𝟘.𝟚𝟘𝟚𝟚📌Life Toast (海之戀) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1005號舖🔎#hkfoodieat_荃灣 #hkfoodieat_荃灣西 💸人均消費: $100內🌿評分: 4.9/5 🈚️加一服務費餐廳分類🔖 #hkfoodieat_cafe☕️由好耐之前已經喺希雲街食過呢間紙盒吐司🍞後尾見到原來佢喺荃灣有間咁啱打卡嘅分店👻呢日順路就帶男朋友嚟支持吓呢間良心小店💛嚟到嗰陣嗰兩個打卡位都有人坐緊🎃但係落完單之後得到幸運之神眷顧🧚🏻‍♂️其中一台客人食完離開咗所以我哋就搬咗過去坐🙌🏻呢個打卡位軟體其實係一個吐司嘅形狀😲入面除咗有兩隻好可愛嘅蛋蛋咕𠱸陪住你食飯之外🍳窗出面就係令人好心曠神怡嘅海景🌊感覺非常寫意✨𐂂香草腸脆薯餅芝士滑蛋 ($58)呢度嘅吐司奶香味好重同埋好鬆軟🌻腸仔配薯餅真係永遠唔會過時嘅配搭🥔腸仔嘅香草味唔算特別濃不過個人覺得咁樣反而係好事😂感覺如果香草味太重嘅話就會冇咁好食🪴因為會蓋過咗茄汁同埋蛋黃醬嘅味道🍅滑蛋亦都係超級嫩滑🍳芝士味唔會太搶令到成個多士嘅配搭好和諧🧀𐂂燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋 ($63)男友表示佢係食呢種材料比較豐富嘅多士🤪佢全部材

𝟙𝟘.𝟙𝟘.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌Life Toast (海之戀) (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1005號舖

💸人均消費: $100內
🌿評分: 4.9/5
🈚️加一服務費

餐廳分類🔖 #hkfoodieat_cafe☕️

燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋
香草腸脆薯餅芝士滑蛋

𐂂香草腸脆薯餅芝士滑蛋 ($58)
秘製黑松露醬配薯條

𐂂燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋 ($63)
男友表示佢係食呢種材料比較豐富嘅多士🤪佢全部材料都係非常新鮮🥳無論溫泉蛋定係牛肩鉀肉都食得出係即叫即整😋生菜顏色都係十分翠綠同時洋蔥都非常新鮮🥬牛肩鉀亦唔會煮得太老🐮牛肩胛表面嘅照燒汁加上溫泉蛋嘅蛋汁令到成個吐司唔會太dry😙

𐂂秘製黑松露醬配薯條 ($18+$10)
我哋加咗$18將佢轉成套餐😚套餐包括薯條或者粟米同埋飲品🥤因為我哋想試吓佢個黑松露醬所以額外再加多咗$10😈薯條都算香脆同埋夠熱辣辣不過個醬嘅黑松露味略微唔夠重🥹

𐂂牛油粟米
牛油味都幾重不過有啲似某快餐嘅牛油粟米🌽鍾意食牛油粟米嘅可以一試🧈

㊙️如果你鍾意佢個蛋蛋咕𠱸可以用正價$158帶佢走或者單筆消費滿$300加$78帶佢走😻(利申: 帶走咗)

📎life toast仲有甜品專門店㗎🍧 有興趣都可以去試吓佢哋啲甜品呀 @lifedesserthk

📍其他分店位置
🔎#hkfoodieat_銅鑼灣
燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋
香草腸脆薯餅芝士滑蛋
秘製黑松露醬配薯條
喺附近行街 醒起呢間餐廳諗住食少少嘢 順便打個卡☺️都搵咗一段時間 門面唔係太起眼超好彩 唯一最靚嘅打卡位竟然冇人坐可能係因為下午茶時間過嚟😆.餐廳環境整潔 位置唔算太多 座擁海景好靚中間嘅巨型黃色吐司形狀打卡位係超好拍!好可愛!座位亦佈滿咗好多吐司嘅咕臣🥪.餐廳係用電話掃QR code落單 直接電話付款升級套餐 (+$28) (🐣香辣雞粒+桂花烏龍)🦀軟殼蟹親子滑蛋吐司🍞 ($68) 吐司即叫即整 好大份勁爆餡 仲係原隻軟殼蟹 炒蛋好滑 仲有個青檸可以擠 減低油膩感 吐司烘到外脆金黃色 仍然保留麵包鬆軟 成個口感好豐富 打完卡仲keep到個溫度 熱辣辣超好食!🐣香辣雞粒大粒又有份量 肉質嫩滑 帶點辣味 勁惹味!!
喺附近行街 醒起呢間餐廳
諗住食少少嘢 順便打個卡☺️
都搵咗一段時間 門面唔係太起眼
超好彩 唯一最靚嘅打卡位竟然冇人坐
可能係因為下午茶時間過嚟😆

餐廳環境整潔 位置唔算太多 座擁海景好靚
中間嘅巨型黃色吐司形狀打卡位係超好拍!
好可愛!座位亦佈滿咗好多吐司嘅咕臣🥪

餐廳係用電話掃QR code落單 直接電話付款
升級套餐 (+$28) (🐣香辣雞粒+桂花烏龍)
🦀軟殼蟹親子滑蛋吐司🍞 ($68)
軟殼蟹親子滑蛋吐司

🐣香辣雞粒大粒又有份量 肉質嫩滑 帶點辣味 勁惹味!!
香辣雞粒
軟殼蟹親子滑蛋吐司
人氣紙盒吐司🍞爆漿滑蛋💛望海Chill住嘆🌤#sdm荃灣 #sdm銅鑼灣 💛#和你食啲咩 #sdmCafe 💎 軟殼蟹親子滑蛋吐司 $68必食💯💯 (😋:8.5/10)👍🏻:係舖頭招牌之一!原隻軟殼蟹超高質😙入邊有膏有肉,啲黃色蟹膏超濃郁😍😍好好食🤤 然後個親子滑蛋真係超級重點,有蟹子同好厚嘅炒蛋,仲要真係流心嘅❗️生熟程度啱啱好,超級滑🥳👎🏿:下午茶嘅話份量還可以,如果要當正餐嘅話就應該一定唔飽👉🏻👈🏻💎 升級至套餐 $18 (😋:6.5/10)👍🏻:包一罐野飲🥤同一份海苔薯條🍟,粗薯條口感OK嘅👎🏿:份量一般啦,不過其實食唔到海苔味👀只係普通薯條環境:8.3/10服務:7.5/10 價錢:人均約$80-90 性價比:6.8/10 📍 Life Toast (海之戀) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1005號舖分店:銅鑼灣希雲街28號地舖可以 follow ig @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍食💛#香港 #香港好去處 #香港美食 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣cafe #銅鑼灣黃店 #cafe #香港cafe
人氣紙盒吐司🍞爆漿滑蛋💛望海Chill住嘆🌤

💎 軟殼蟹親子滑蛋吐司 $68
必食💯💯 (😋:8.5/10)

💎 升級至套餐 $18
(😋:6.5/10)
👍🏻:包一罐野飲🥤同一份海苔薯條🍟,粗薯條口感OK嘅
👎🏿:份量一般啦,不過其實食唔到海苔味👀只係普通薯條

環境:8.3/10
服務:7.5/10
價錢:人均約$80-90
性價比:6.8/10

📍 Life Toast (海之戀) (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1005號舖
分店:
銅鑼灣希雲街28號地舖

#香港 #香港好去處 #香港美食 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣cafe #銅鑼灣黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #lifetoasthk #LifeToast #銅鑼灣食咩好
#荃灣好去處 #荃灣美食 #荃灣cafe #荃灣黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #荃灣海之戀 #荃灣食咩好
2022-11-25 195 瀏覽
每次經過海之戀都會見到呢間餐廳個陣,都會俾佢啲靚靚食物圖吸引住😍😍今次專登入去堂食睇下實物係點!我地叫佐一個軟殼蟹新子滑蛋、一個椒麻脆辣雞滑蛋、一個慢煮雞胸牛油果溫泉蛋,,再另外加佐個椒麻薯條、雞粒同埋雞鎚😍仲加佐三杯飲品🤣🤣 一拎到手真係覺得超靚!仲靚過啲圖,好大件,好正! 試埋個味道先😋😋軟殼蟹超級好食!一定要試,炸得好香脆😍麻脆辣雞都好大塊,辣辣地好開胃,好好味,雞胸都好入味,好有雞味😋小食又炸得好食,唔會太粉,結論成餐都好滿足😋

2K
2022-11-21 159 瀏覽
行街行到又攰又餓 .... 去 💛 黃店 "Life Toast"醫醫肚 , hea 一 hea ~餐廳的某一些餐枱位,有落地玻璃,可看到街景和海景,都不錯 ~燒牛肩胛 厚洋蔥溫泉蛋三明治 : 賣相不俗,本來牛肉加雞蛋已是絕配 , 燒牛肩胛 既香口又肉味濃郁 , 配上甜甜的洋蔥和溫泉蛋 , 還有那鬆軟的麵包 , 好味到震 , 滿足感爆燈 ~蝶豆花百香果多多-氣泡特飲 : 聽個名就知夠夢幻 , 飲一啖 , 味道酸酸甜甜 , 清新脫俗 ; 飲了之後 , 醒腦提神 , 精神氣爽 , 頭好壯壯 , 超讚 ~本篇完 ~

本篇完 ~
事緣很少來這間餐廳午餐,今天經過見有窗台位置幾舒服入邊堂食,店舖玩新科技枱面用QR code跟枱號下單,選餐後需要用電話即是電子支付後才會上餐結果等了30分鐘,左右兩邊枱遲來也在吃,我跟進店員情況,他說不知為何枱面的QR code系統出錯了變成外賣自取,食物已早於20分鐘前整好東西,我詢問為何會有這個情況,但也不緊要可否整個熱嘅俾我食,代店長一輪考慮之後就告訴我,根據公司規矩外賣自取從不會再整過,至於系統問題他不知道也不會去處理,老闆也不在他是最大,跟着要求我離開拿着外賣自取離開自己食我覺得自己脾氣控制好好,一句發脾氣嘅說話也沒有講跟從指示離開,請大家不要再去這間店,態度同決定很差😡😡😡😡🤬🤬🤬🤬

2022-11-20
2022-11-08 158 瀏覽
—𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆🍞🥚慢煮雞胸牛油果溫泉蛋 配 牛油粟米椒麻脆辣雞滑蛋 配 海苔薯條.海之戀呢間紙盒吐司裝修好eye-catching🍞落地玻璃窗邊位採光好好☀️呢個價錢眺望荃灣西海岸線好抵🤭.慢煮雞胸牛油果溫泉蛋🍞🥑🥚雞胸好驚喜😍好滑Mix埋🥑🥚感覺好健康🤭🤭不過啲醬多左啲 下次可以叫少醬😋➕$18 跟餐配 牛油粟米 🌽 嫌無牛油味🤣.椒麻脆辣雞滑蛋🍞🌶🐔炸得好香脆✨好邪惡雞排超大塊 一個人都食唔晒成個🌝配 海苔薯條🍟 唔太好食 海苔粉唔掂.吐司烘得好脆🍞牛油味➕蛋味好濃🧈擺耐左都好好食😋真心高質toast🍞side dish就麻麻啦🥹行開食下包吹下水都幾正😋💕—💰hkd $164 with no service charge (2ppls🍬)📍 Life Toast (海之戀) Shop 1005, 1, OP Mall, 100 Tai Ho Road, Tsuen Wan.

𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆🍞🥚
吐司烘得好脆🍞牛油味➕蛋味好濃🧈
擺耐左都好好食😋
真心高質toast🍞side dish就麻麻啦🥹
行開食下包吹下水都幾正😋💕

📍 Life Toast (海之戀)
2022-10-30
  • 椒麻脆辣雞滑蛋