2022-10-12 325 瀏覽
前排係女朋友生日,準備咗個驚喜俾佢,所以決定買LIFETASTIC嘅蛋糕。由於之前朋友生日試過招牌西瓜草莓蛋糕,荔枝西瓜蛋糕,白桃季節限定蛋糕幾款蛋糕,都係覺得招牌西瓜蛋糕最好食,所以今次都係決定再訂一個大size的招牌西瓜草莓蛋糕,咁啱做緊優惠,買夠$400的蛋糕便可獲贈一個迷你size的招牌草莓西瓜蛋糕,不過店員喺生日牌上既慶祝寫錯了, 10分好笑。因為今次慶祝生日係同一班朋友一齊,好多冇食過嘅朋友都覺得少甜版本嘅蛋糕特別好食,可以食兩三個。

2022-10-05
$400 (其他)
生日
2022-10-12 243 瀏覽
想健康又想食甜品,就黎左哩間主打無麩質蛋糕既專門店下午茶!點了香印提子蛋糕,有日本香印提子、藍莓、巨峰提子慕絲、蘆薈、蜂蜜忌廉、糯米餅底,係最新既期間限定口味,好清甜,一d都不膩,值得一試!仲有荔枝西瓜蛋糕,餡料有荔枝、紅桑子、玫瑰味忌廉、西瓜、杏仁餅底,有好rich既花香味配荔枝,健康又好食LIFETASTIC Signature Juice,係有西瓜,菠蘿,草莓既冷壓果汁,清新解渴之選,超refreshing又健康!
想健康又想食甜品,就黎左哩間主打無麩質蛋糕既專門店下午茶!

2022-09-10 528 瀏覽
今日和好友相聚,大家不約而同的在找輕食的餐廳。這餐廳佈局富現代感,座位唔會好逼。其實他們的晚餐幾吸引,但大家也在keep fit, 選擇了這沙律bowl.Lifestastic 健康清新滿碗這沙律賣相精美,不但有大蝦、西瓜、牛油果、蔬菜、磨茹等,色彩繽紛,還有兩個沙律汁,分別是柚子沙律汁和紅菜頭沙律汁,兩款醬汁的口味清新,柚子沙律汁帶少少柚子清香;而紅菜頭沙律汁是迷人的粉紅色,十分少女感覺。大蝦幾爽口,中等大小,而且已經去殼,啖啖肉;磨茹粒粒十分飽肚;牛油果十分軟熟creamy, 南瓜又軟又香甜,配上清爽的沙律菜和多汁的西瓜,是份量十足的輕盈晚餐。這薑汁甘筍蘋果汁有薑汁的辣勁,還有甘筍的甜味和蘋果汁的酸香,感覺健康天然,味道ok吧。

今日和好友相聚,大家不約而同的在找輕食的餐廳。

這餐廳佈局富現代感,座位唔會好逼。

其實他們的晚餐幾吸引,
但大家也在keep fit, 選擇了這沙律bowl.

Lifestastic 健康清新滿碗

這薑汁甘筍蘋果汁有薑汁的辣勁,
還有甘筍的甜味和蘋果汁的酸香,感覺健康天然,味道ok吧。
2022-08-13
2022-08-14 578 瀏覽
前日是舖頭經理的最後工作天,可能因為經理要面子嘅關係就買咗散水餅返嚟,畀大家當下午茶開心一下,不過呢個牌子嘅西餅我都好少食,我就同同事share咗一舊士多啤梨同綠茶味,可能放得耐啦餅底已經唔算太脆,大中間嘅芝士味仍然都好濃郁!
2022-08-09
2022-08-12 536 瀏覽
一見到依個蛋糕就知係邊間cafe出品啦,就係港九新界都有分店嘅lifetastic啦!.招牌草莓西瓜蛋糕 嚟到lifetastic,必試嘅當然係佢哋嘅招牌草莓西瓜蛋糕。其實草莓西瓜蛋糕係源自澳洲悉尼🦘嘅 #blackstarpastry ,但依家唔使去旅行,留喺香港都食得到啦!.平時好少見餅店用西瓜做甜品,因為西瓜🍉水份較多,會令蛋糕🍰變得濕潤,但Lifetastic用杏仁粉做蛋糕夾層,整體比一般蛋糕乾身之餘,又富有口感。西瓜🍉亦浸過玫瑰水,而且清新嘅味道中和咗忌廉嘅油膩感。不過士多啤梨🍓味唔太出,如果學似Black Star Pastry咁用新鮮士多啤梨肉做面頭嗰層應該會更fresh。.荔枝烏龍茶蛋糕依個係近期出嘅新品,入面有新鮮荔枝、接骨木花啫喱同荔枝忌廉。蛋糕層就係烏龍茶蛋糕,中間有烏龍茶朱古力忌廉。整體嚟講,茶味比荔枝味出,所以唔會太甜,但中間嘅烏龍茶朱古力忌廉食落有啲漏。.另外,Lifetastic嘅蛋糕都係無麩質 (Gluten-free),蛋糕用杏仁粉做,所以食落會硬少少,無咁鬆軟,但就比較健康啲。因為食得小麥多,容易腸胃不適㗎。.👩🏻之前亦食過Lifetastic其他蛋
荔枝烏龍茶蛋糕
👩🏻之前亦食過Lifetastic其他蛋糕🍰,相比之下,👩🏻覺得都係招牌草莓西瓜蛋糕最好味😋,值得嚟Lifetastic一試。但整體定價偏貴,一件蛋糕$78,而且喺Hysan分店堂食嘅話,每人最低消費$100,叫完蛋糕要再額外叫杯嘢飲先夠🫠,但舖頭周不時會有promo $1xx 有蛋糕+咖啡/pasta,想試嘅朋友不妨趁有promotion嘅時候試吓。
2022-08-11 1434 瀏覽
🌹身體康復後兩星期,忍了口多日,去吃了一頓燒肉,甜品則選了《Lifetastic 》,今次去希慎分店。食店環境沒有大驚喜,但坐位較多,星期日下午食客也不少,不過不用等位。🌹坐下便點了兩件蛋糕,由於每人最低消費要100元,我們便轉Tea set,價錢$328,兩位用,看似是較抵。吃後有點失望,除了蛋糕🍰好吃,其他個人覺得不好吃。Tea set☕️🍰Mocha⭐️⭐️⭐️拉花美,朱古力+咖啡=香Chamomile tea ⭐️⭐️⭐️清香Pineapple Compote Layer Cheese cake⭐️⭐️⭐️⭐️ 芝士味濃,配菠蘿減低了滯口感Watermelon Lychee cake⭐️⭐️⭐️⭐️荔枝清甜,西瓜甜,配搭獨特,不滯口鬆餅⭐️外硬內不軟,得甜味雞蛋沙律三文治⭐️⭐️麵包有點怪口感,像蛋糕三文魚三文治⭐️三文魚餡味道難吃,麵包有點怪口感,像蛋糕個人評分食物味道環境服務衛生抵吃回頭率

Tea set☕️🍰

Mocha⭐️⭐️⭐️
拉花美,朱古力+咖啡=香

Chamomile tea ⭐️⭐️⭐️
清香

芝士味濃,配菠蘿減低了滯口感

荔枝清甜,西瓜甜,配搭獨特,不滯口

鬆餅⭐️
外硬內不軟,得甜味

雞蛋沙律三文治⭐️⭐️
麵包有點怪口感,像蛋糕

三文魚三文治⭐️
三文魚餡味道難吃,麵包有點怪口感,像蛋糕

個人評分

食物味道

抵吃

回頭率

2022-08-07
位於銅鑼灣希慎廣場嘅旗艦餐廳 LIFETASTIC,早前推出全新菜式:半隻龍蝦配麻辣海鮮汁意大利粉,使用鮮活龍蝦,一碟意粉已經有半隻龍蝦,賣相別緻又夠派頭,十分滿足呢✨意粉加入自家調配嘅麻辣海鮮汁(加入魚湯熬製) 一齊煮,將中式嘅麻辣口味同意粉混合估唔到又幾夾,有鮮味得嚟又有麻辣嘅強勁,啱晒鍾意食fusion菜嘅朋友🤪食完意粉食埋個清新嘅招牌草莓西瓜蛋糕解辣就一流喇,朋友提過整蛋糕好少用一啲水份高嘅食材,所以見到 LIFETASTIC 有草莓西瓜🍓🍉蛋糕已有好想試,但一直未實行。見到其他人上網打卡流晒口水嘅招牌草莓西瓜蛋糕,終於有機會試喇✨一層層唔同口味感覺好新穎!一啖食晒咁多層,西瓜多汁、玫瑰清香同綿密口感,令你只記得當下享受!其實🍉西瓜好易出水,真係諗唔到點可以用黎整蛋糕,但食完LIFETASTIC嘅草莓西瓜蛋糕之後,先知原來可以咁出色🤤
2022-06-26
  • 半隻龍蝦配麻辣海鮮汁意大利粉
  • 招牌草莓西瓜蛋糕
This is a 💎 gem in Hong Kong. I have eaten at numerous amounts of fine dining from Michelin star restaurants to being trained in many Le Cordon Bleu cooking classes. I am lucky to have randomly found this restaurant during my 2 months stay in Hong Kong. Throughout this stay I have tried many restaurants and always come back to Lifetastic whenever I have eaten a disappointing meal. The service from Chiu and all the waiters were attentive to say the least. My family ❤️ loves to come here twice a week and every visit the food is delicious and well plated by the master chef.
2022-07-19
  • baked clams
  • Scallops Pasta
2022-07-12 452 瀏覽
今日又係我銅鑼灣食神,返到嚟自己本簿銅鑼灣,今個月住PL,所以成日經過恆隆。經過呢間餅店,我唔係有意來寫食評。首先講揸車大家可以放棄先,我住咗45年銅鑼灣我都服左我自己呢個佢已經唔適合揸車。抄牌嘅情況非常嚴重,泊街死梗。我都係乖乖地泊返好部車喺自己個車位行路啊⋯⋯銅鑼灣行路都可以嘅唔會話太難其實點解引發我今次寫食評呢,我想讚下專業嘅銷售西餅的靚女,真係非常專業。可以令我停下來、看看、付款。流程也非常順暢。你們要加油!差啲唔記得講件餅好好食

可以令我停下來、看看、付款。流程也非常順暢。

你們要加油!

差啲唔記得講件餅好好食
  • 招牌草莓西瓜蛋糕
Hysan 入邊blue tone café,仲有梳發坐,都幾舒服☺️Tomato Crabmeat Spaghetti HK$207好多蟹肉,濃濃的味道😍仲有酸酸甜甜嘅蕃茄,出符意料地好味呀😆😋通常出邊嘅意粉就有啲油,但係呢間幾清淡,讚😚Grilled Spanish Pork Rib HK$250.5好驚艷呢😍真係好大塊Rib 呀😆平時餐廳都細細塊咁,而且肉身緊致,肉汁幾香,伴碟沙律都幾好食🥗有芒果汁撈🥭Butterfly pea and blueberry cheesecake 去到Hysan special cake 了🍰外表就幾吸睛,不過可惜蝶豆花嘅味同藍莓芝士唔太夾🥹所以少少失望Pandan and mango black rice layer cake呢個好好食😍斑蘭蛋糕同芒果加黑糯米真係好多層次口感,而且融為一體,又唔會搶味😚😋好味每個餐都有跟soup of the day 呢🥣我地係南瓜湯,都幾大碗🎃奶油香,好味🥰

2022-07-02 445 瀏覽
憑西瓜蛋糕起家嘅Lifetastic越開越多分店,今次嚟到希慎廣場嘅分店仲有西餐供應,tea time仲推出咗女士至愛嘅tea set,可以同三五知己坐低嘆下茶都幾chill😎生酮朱古力蛋糕越來越多人進行生酮飲食,呢度都有供應2款keto版本蛋糕等keto嘅人都可以同其他朋友一齊食tea😆呢個朱古力蛋糕質感好rich,蛋糕質地都幾似一般蛋糕,如果甜度稍為低啲會更好。菠蘿芝士蛋糕夏天食🍍就最適合不過。呢個蛋糕食到少少芝士鹹香,加埋香甜嘅菠蘿,味道出奇地夾😗😗而且甜度較低,以往食過幾次西瓜蛋糕已經冇乜驚喜,今次就覺得呢個菠蘿蛋糕最好食😋芒果西瓜蛋糕夏天一定要食芒果,連signature西瓜蛋糕都有芒果版本,芒果香甜,蛋糕有好多層次,無麩質嘅蛋糕食落好似罪惡感無咁重🤪🤪招牌西瓜蛋糕招牌西瓜蛋糕就唔使多講啦,相信唔少人都試過,我都食過幾次,都係一貫清新又好食👍🏻輕食寫意二人下午茶 (無麩質三文治、無麩質原味司康)Scone有牛油香,質感鬆化唔漿口,配2款果醬同clotted cream都唔錯👌🏻👌🏻無麩質嘅三文治入面,煙三文魚呢款味道唔錯,另外蛋沙律個款麵包比較乾。Lifetastic sty

生酮朱古力蛋糕

菠蘿芝士蛋糕

芒果西瓜蛋糕

招牌西瓜蛋糕

輕食寫意二人下午茶 (無麩質三文治、無麩質原味司康)

Lifetastic style、Iced Mocha、Iced Hojicha Latte

人均消費:$130
推介指數(10分為滿分):7.5分

Lifetastic
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場3樓326及330-331號舖

2022-06-16
2022-05-27 808 瀏覽
之前生日試咗招牌士多啤梨蛋糕,但有荔枝味當然唔可以錯過,忍唔住要試埋先得🤤✨荔枝西瓜蛋糕 $398蛋糕一樣係充滿層次感,面層有少許紅桑子配花瓣,之後就係一整片荔枝肉,蛋糕同樣係以杏仁餅底、玫瑰味忌廉同西瓜組成。味道雖然冇草莓西瓜蛋糕咁濃郁,但香甜清新感亦係另一種享受😋 荔枝西瓜蛋糕冇咗草莓蛋糕隆重登場嘅感覺,但多咗一份清麗脫俗嘅優雅🌸🔍整體感覺:換走面層嘅草莓同玫瑰花海,荔枝與紅莓配搭西瓜蛋糕一樣合襯👍🏻今次雖然唔係少甜版,但甜度一樣剛好,冇感覺過甜👌🏻 我自己更喜歡今次嘅荔枝西瓜蛋糕,無論係外表定係味道,都一樣清新感🈵🈵

荔枝西瓜蛋糕
✨荔枝西瓜蛋糕 $398

2022-05-26
外賣送餐
荔枝西瓜蛋糕
🍴Cauliflower Panna Cotta 88 椰菜花做既奶凍🥬 奶凍幾靚 成個奶凍個口感密度偏高 一咬落去好香椰菜花味 然後帶 d奶凍既甜味 配埋上面既蟹子同魚子 十分 match 🐟🦀 而估唔到奶凍入面有椰菜 意想不到個味 ok同得意👍🏻 🍴Chili Garlic Butter Baked Clams, Toasted Baguette 168 蚊牛油 蒜焗蜆 首先用油紙包住上碟 保住温度 一開好香牛油同蒜味 蜆肉大隻 夠新鮮彈牙入味 帶 d香草同紅椒調味 用埋香脆既長條包 點醬汁食更正🥖🍴LIFETASTIC Refreshing Bowl 108 蚊外表顔色靚 有唔同既生菜 椰菜 藜麥 洋葱 青紅黃車厘茄 菇🍄 洋葱 牛油果 西瓜 新鮮蝦 南瓜🦐🎃 材料豐富 而且好新鮮 每樣野都用心做👍🏻 點 d柚子檸檬汁同 紅菜頭既乳酪汁夠哂清新 最岩第一度菜食🍴牛油果鮮果乳酪奶昔 65 蚊🥛🥑牛油果味勁香 而且一飲就知落足料 同香濃奶昔 好 match正👍🏻🍴雜莓乳酪奶昔 65 蚊🥛🍓🫐紅藍莓整成既奶昔 冇落糖完全飲到莓既甜香味 正🍴Grilled Spanish Ib

🍴牛油果鮮果乳酪奶昔 65 蚊🥛🥑
🍴雜莓乳酪奶昔 65 蚊🥛🍓🫐
紅藍莓整成既奶昔 冇落糖完全飲到莓既甜香味 正

🍴Grilled Spanish Iberico Pork Ribs 烤西班牙黑毛豬肋骨238 蚊🐷
豬肋骨大大件仲切好哂 佢個豬肉好彈牙 外層帶 d香脆充滿 bbq汁 肉質 juicy肥膏 好香 喺骨側邊既筋位 好彈牙 , 而且燒到骨肉分離好易咬👍🏻🔥 配菜薯仔 熱辣辣 外脆內軟 仲有 蕃茄 生菜 洋葱等中和番 豬肉味 正👍🏻

🍴 Grilled Paprika Cauliflower Steak 168 紅椒粉烤椰菜花扒 🥦
好特別用左椰菜花整扒 上面既紅椒粉帶 d甜辣 椰菜花烤得香同爽口 有蘿蔔 蕃茄粟米仔 青瓜 茄子 同黑松露薯蓉 都好好味👍🏻

: 🍴青森富士蘋果焦糖蛋糕85 蚊🍎🍰
蘋果好香 焦糖味夠 餅底好有層次感 蛋糕軟林 中間又有 d cream 整體好有口感 好正
🍴 芒果西瓜蛋糕85 蚊🥭
芒果同西瓜味意想不到好夾 密度高既蛋糕加埋 cream層 令到成個蛋糕好有口感👍🏻

🍴 Spinach & Sweet Pepper Anchovy Gluten-free Penne 138 蚊
鯷魚長通粉 🍜 長通粉 比較闊身好爽口彈牙 有紅黃甜椒 洋葱 鯷魚既咸味 同醬汁合埋一齊 令到長通粉好入味 好正👍🏻

Score 平均分 <8.2/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#lifetastic
銅鑼灣軒尼斯道500 號希慎廣場3 樓326 及330 至331 號鋪
2022-05-22
無麩質蛋糕聽就聽得多,但一直都未試過,今年嘅生日終於試到。無麩質飲食對於對麩質過敏或者患上乳糜瀉的人有好大益處,哩款係連敏感人士都可以食嘅蛋糕🍰✨招牌草莓西瓜蛋糕 $398蛋糕層次感十足,面層鋪滿玫瑰花瓣同開心果碎,之後就有草莓+葡萄,而蛋糕位置係由杏仁餅底夾住玫瑰味忌廉同西瓜組成。一口食哂咁多款材料嘅口感好豐富,首先係食到香濃嘅玫瑰味🌹 跟住就係草莓酸酸甜甜嘅香味🍓 之後就咬到爽甜嘅西瓜🍉 不同嘅口感及味道有好大驚喜😍🔍整體感覺:蛋糕味道配搭得好好,今次食哩個係母親節少甜版,雖然係少甜,但甜度都好夠,仲突出咗材料本身嘅原味👍🏻 只要提前2日預訂,仲可以免費送貨到樓下,咁就唔洗擔心要拎住個蛋糕周圍走啦😆 喜歡食荔枝嘅我一定要試埋荔枝味先得😏

✨招牌草莓西瓜蛋糕 $398

2022-05-10
外賣送餐
生日
2022-05-18 393 瀏覽
今次試左三百零蚊嘅二人下午茶套餐~有兩款三文治同埋兩款蛋糕可以揀再加上英式鬆餅有三隻醬可以配合嚟食,兩杯飲品~特別喜歡三文魚嘅三文治,麵包食落比較厚實仲帶有香草味道,特別好食😋鬆餅正正常常,三款最分別係有忌廉芝士,士多啤梨醬,同埋熱情果醬,最鍾意都係忌廉芝士~呢間店主打西瓜蛋糕,有幾款生果配搭西瓜,亦主張無麩質食品~感覺好健康,食落唔會太甜~鍾意食西瓜㗎話值得一試~另外仲試咗一款榴槤蛋糕,榴槤味道適中~加上無麩質蛋糕感覺冇咁滯口~好食飲品就冇咩特別都係咖啡,茶,朱古力嗰啲~正常堂食需要+1服務費,呢10%個人認為值得俾,樓面同事有禮貌招呼周到~
今次試左三百零蚊嘅二人下午茶套餐~

鍾意食西瓜㗎話值得一試~
另外仲試咗一款榴槤蛋糕,榴槤味道適中~
加上無麩質蛋糕感覺冇咁滯口~好食

飲品就冇咩特別都係咖啡,茶,朱古力嗰啲~正常