2022-05-05 481 瀏覽
Why is this place so quiet? It shouldn’t be because the pasta and ribs are surprisingly gooood! Their menu has a range of “healthier” choices like gluten-free pastas, cauliflower steak, tomato burrata salad, etc. I also like how their a la carte pastas, risotto and entrees come with half price on any drinks! An awesome deal at Causeway Bay.I tried the new Sweet Pepper Anchovy Penne. Loved the al dente pasta. On point! The sauce is deliciously salty and sweet from the blended anchovy and stir-fri

I tried the new Sweet Pepper Anchovy Penne. Loved the al dente pasta. On point! The sauce is deliciously salty and sweet from the blended anchovy and stir-fried bell peppers. Got a bit of “wok breath” also.

The Spanish Iberico Ribs were finger licking good. Not the fall-off-the-bone style but the meat was soft enough to bite off. The sauce is THE highlight! Paprika cajun BBQ sauce but they added some vinegar so it’s more than just a generic sweet smokey BBQ sauce from the bottle. The chefs here know something! The portion is good for sharing also.

Staff recommendation: a hot fresh mint camomile tea and it cleanses the palate and brings a soothing feeling (aroma and taste) after the meal.

鯷魚甜椒長通粉
西班牙黑毛豬肋骨
2022-05-04
鯷魚甜椒長通粉
西班牙黑毛豬肋骨
2022-04-07 546 瀏覽
疫情關係,全港嘅食肆都經營困難。有日經過銅鑼灣Lifetastic,見佢做緊外賣優惠,$88包湯/沙律,意粉,茶;另外$108包意粉/特飲&蛋糕。諗住咁平,個意粉會好細,實唔夠飽。不過都諗住試吓。兩個人食就$88同$108餐各叫一個,結果發現意粉份量都唔少,蛋糕size正常,女仔食一定夠飽,而且味道都好ok。呢個價錢有呢個質素係超值。希望佢做得住。
2022-03-27 440 瀏覽
行街經開呢間餐廳,佢裝修漂亮,環境舒適,又唔使等位,所以吸引咗我同妹妹去試吓。甜品賣相精美,但味道真係唔得,我會情願揀普通美心西餅。飲品仲差,叫咗杯檸檬咖啡,等咗好耐不特止(遲過我地坐低都上晒啲飲品),仲要只有酸味,飲咗一啖真係頂唔順,成杯浪費,費事胃痛。好無心嘅餐廳,仲要唔係平,真心唔推介,有好多比佢更好嘅選擇,唔需要揀佢。

2022-03-26
2022-03-17 491 瀏覽
前排先知原來希慎果間Lifetastic可以堂食,一路都想試下😜今日終於都可以一試!疫情關係冇乜人,所以唔洗預訂都有位😆試食左佢嘅lunch menu😛但由於好多食材都冇貨,所以所有意粉/意大利飯都變左做長通粉🥲🔻🦀自家製香草蕃茄醬蟹肉意大利粉 $178呢個食落就普通,入面有洋蔥,蟹肉、蕃茄等材料,長通粉偏硬,但都好入味嘅😀🔻🦐泰式大蝦冬蔭公意大利粉 $178呢個中意食辣嘅朋友就啱曬,雖然都有蕃茄,但呢個係冬蔭公味偏多🔻🐂番紅花澳洲草飼牛面頰肉意大利飯 $168呢個牛面豬登肉質都幾嫩,好creamy, 食完有啲濟🔻牛肝菌黑松露番茜意大利飯 $158覺得呢個最好食,黑松露愛好者應該會好中意☺️入面仲有好多雜菇🍄🔻跟餐仲有soup of the day, 今日係雜菜湯,都幾開胃😊飲品方面就點左cappucino (+$22.5), expresso tonic (+$24.5), 或者跟餐有organic english breakfast tea/ long black coffee就唔洗加錢😆佢嘅咖啡都幾好飲👍🏼🔻最重要黎到當然要試下佢嘅🍉西瓜蛋糕啦😚跟餐嘅蛋糕半價,揀左招牌草莓西瓜蛋糕
🦀自家製香草蕃茄醬蟹肉意大利粉 $178
🦐泰式大蝦冬蔭公意大利粉 $178
🐂番紅花澳洲草飼牛面頰肉意大利飯 $168
呢個牛面豬登肉質都幾嫩,好creamy, 食完有啲濟
牛肝菌黑松露番茜意大利飯 $158
🔻
最重要黎到當然要試下佢嘅🍉西瓜蛋糕啦😚跟餐嘅蛋糕半價,揀左招牌草莓西瓜蛋糕同埋芒果西瓜蛋糕,蛋糕好啱打卡而且好有特色,食落一啲都唔會覺得味道好怪,反而西瓜果層好好食😋
2022-03-16
  • 招牌草莓西瓜蛋糕
2022-03-08 538 瀏覽
一直都想試鼎鼎大名嘅招牌草莓西瓜蛋糕,以往餐廳人龍不絕,今日中午嚟到,見冇乜人,就諗住靜靜地坐低享受,由於疫情關係,餐廳內部的座位已關閉,只開放餐廳對面的開放式座位給食客。難得來一趟,冇理由淨係食蛋糕嘅,順便試埋佢午市套餐,品嚐其他主菜及飲品。今日叫咗個午市Spaghetti carbonara套餐,包餐湯及咖啡,我加咗一件招牌草莓西瓜蛋糕,蛋糕就半價。雖然得兩、三枱食客,但係每一道菜都要慢慢等,首先嚟咗個忌廉餐湯,味道淡淡的,食唔出係罐頭嘅味道,但又唔算好好味,一大碗,飲完冇咩印象,一般啦。之後就來主菜啦。通常去新嘅西餐廳我都會試佢嘅carbonara,就可以知道餐廳嘅水準,意粉醬料味道好濃郁,但偏鹹,蛋味比較重,我自己比較喜歡忌廉味多少少嘅carbonara,這個還好。期待已久嘅招牌草莓西瓜蛋糕終於嚟啦😃蛋糕外觀色彩鮮艷,粉紅色好有少女心,相信女仔一定會鍾意,蛋糕分開好多層,一層層嘅忌廉、西瓜果肉、士多啤梨啫喱,夾埋一齊食,口感清新,甜而不膩,係好食嘅,但係味道又不至於會難忘……呢個細細件嘅蛋糕原價$78 ,真的嗎?😅今日呢一餐連加一埋單$200幾,所有食物味道都係一般,仲要坐類似

忌廉餐湯

Spaghetti carbonara

招牌草莓西瓜蛋糕

今日呢一餐連加一埋單$200幾,所有食物味道都係一般,仲要坐類似food Court嘅open area食,適合影相打卡多啲,離開餐廳時,見佢有做午市外賣自取套餐,價錢平一半,如果唔知啱唔啱自己口味,可以試吓外賣先。
2022-01-19
👍🏻🙋🏻‍♀️ 服務一流。人氣糕餅店的美味西餐🍰🍽 🍴LIFETASTIC📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場3樓326及330-331號舖之前已外賣過好多次LIFETASTIC嘅人氣招牌蛋糕🍓🍉🍰,但係一直都未試過堂食。上網見到銅鑼灣分店唔單止有蛋糕,仲有供應沙律、意粉等主菜,所以今日專程去試下😋😋餐廳位於銅鑼灣希慎廣場,去到先知原來係open area😯 雖然疫情之下都會有concern,不過今天希慎出奇地冷清,可能疫情+天氣凍🥶🥶🥶一場去到就坐低試下啦‼️🔅 Soup of the day 🎃🥕湯好濃稠,飲落有南瓜蓉同甘筍蓉,好香甜,好足料👍🏻個湯亦都夠熱🔥 好好飲😋🔅Protein Mix 🥗🐔🍉雞胸一啲都唔鞋,有雞味,味道好健康😛沙律以西瓜🍉做水果配料,好特別,而西瓜亦鮮甜多汁💦好juicy🤤🤤🤤🤤柚子汁份量適中,酸酸地,好清新開胃👍🏻🔅 Spaghetti Aglio Olio 🍝🧄蒜片好香,意粉麵條偏硬身有嚼勁😋如果蒜油🧄再多啲會更好味😝😝🔅 Saffron Beef Cheek Risotto 🧀🐮🍛好香濃嘅芝士味🧀,牛面頰肉🐮好腍可惜Risotto偏腍,沒有平時一粒粒生米的口
👍🏻🙋🏻‍♀️ 服務一流。人氣糕餅店的美味西餐🍰🍽

🍴LIFETASTIC

餐廳位於銅鑼灣希慎廣場,去到先知原來係open area😯

一場去到就坐低試下啦‼️

Soup of the day

🔅 Soup of the day 🎃🥕

湯好濃稠,飲落有南瓜蓉同甘筍蓉,好香甜,好足料👍🏻
個湯亦都夠熱🔥 好好飲😋

Protein Mix

🔅Protein Mix 🥗🐔🍉

雞胸一啲都唔鞋,有雞味,味道好健康😛

柚子汁份量適中,酸酸地,好清新開胃👍🏻

Spaghetti Aglio Olio

🔅 Spaghetti Aglio Olio 🍝🧄

蒜片好香,意粉麵條偏硬身有嚼勁😋
如果蒜油🧄再多啲會更好味😝😝

Saffron Beef Cheek Risotto

好香濃嘅芝士味🧀,牛面頰肉🐮好腍
可惜Risotto偏腍,沒有平時一粒粒生米的口感🤨🤨

另,食唔到(亦都睇唔到)有Saffron🌺🙄🙄🙄

English Breakfast Tea

🔅 English Breakfast Tea ☕️🫖

Watermelon Strawberry Cake
🔅 Watermelon Strawberry Cake (Gluten-free)

堂食比外賣更好食!
士多啤梨🍓好新鮮,西瓜清甜多汁,杏仁餅底好香,
食落超清新😋

蛋糕面玫瑰🌹的幽香,加埋香脆的粒粒開心果,食落更加有層次感👍🏻

🐷🐷整體評價:
餐廳位於希慎Open area,價錢💰同位置🪑都唔係走高級餐廳路線。但當用完每一道菜色後,店員都會換碟同埋餐具,而服務態度亦非常友善,值得一讚👍🏻

整體而言,西餐與糕餅都非常出色,會再來訪😋😋😋

Soup of the day
Protein Mix
Spaghetti Aglio Olio
English Breakfast Tea
Watermelon Strawberry Cake
2022-02-01 284 瀏覽
我好鐘意食生果蛋糕😝。第一次見有西瓜蛋糕就即刻買🤣 。 第一層主要係開心果碎、玫瑰花瓣、草莓。中間層係玫瑰味忌廉、原件西瓜和無麩質蛋糕。 最後就係杏仁餅底。 如果五粒星⭐( 我俾4.5粒🥰⭐)!真真真係好好味😝😝。 因為西瓜好多水分,好少會放落蛋糕。當初都有d驚西瓜汁會令蛋糕變淋,但隔左3個鐘後蛋糕依舊鬆軟。一咬落去 ,滿口西瓜汁同草莓酸甜味,整體感覺清新(夏天感覺),唔會太甜。食多都唔覺膩,非常有口感。 最可惜係只有淡淡玫瑰味,但打卡都好靚哈哈!

西瓜蛋糕

lifetastic
外賣自取
西瓜蛋糕
2022-01-21 275 瀏覽
9PM 先去食晚飯,餐廳好似收緊檔咁,我就快速睇完個MENU極速落單,但原來佢只係有一部份會先收檔,仲叫我唔洗急慢慢食。叫左個凱撒沙律及雜菜湯,睇尼佢都知我夜食飯一定好肚餓所以食物好快準備好。雜菜湯正常水準,雜菜係每粒都差唔多大細,有飲過其他雜菜湯啲菜會比較長但又有粟米,我會覺得一舊長一舊短咬得唔舒服。凱撒沙律我以為係齋,但原來有咸咸地既魚肉,撈落個淡淡地既沙律係好啱味既。菜係新鮮爽脆、芝士好味、面包乾得5料有啲少,但面包易肥都係食少啲好。尼間餐廳其實蛋糕係比較出名既,所以就加配一件西瓜士多啤梨蛋糕。西瓜就係其中一層夾心,配上杏仁味既餅底,頂層係士多啤梨。我覺得杏仁味較重,水果味比較淡,有朋友表示澳洲個原版好食好多,個分別係澳洲蛋糕既水果係嚴格挑選。另外除左HYSAN,我都去過THE ONE 果間食蛋糕,但啲員工完全無SERVE 過我,叫野食我都係去外賣條隊....再另外,我又去過IFC買外賣蛋糕,員工處理蛋糕時係會用手套,而收錢時係會除手套,非常衛生非常好。

Caesar Salad
Watermelon Strawberry cake
Caesar Salad
Watermelon Strawberry cake
2022-01-13 213 瀏覽
知道好姊妹一向食得健康🏃‍♀️,所以今次揾左間專賣「無麩質蛋糕」嘅靚靚café 同佢補祝生日🎂~Watermelon Strawberry Layer Cake🍉🍓🍰($78)好出名嘅招牌草莓西瓜蛋糕,入口好香玫瑰🌹同杏仁香味,同西瓜一齊食好清新,估唔到西瓜可以用嚟做蛋糕🍰嘅layer😂,但略嫌玫瑰🌹香味太重,愈食愈有食緊handcream嘅感覺😵‍💫…成件蛋糕最好食嘅係西瓜同草莓…😅Green Grape & Dill Layer Cake🍇🍰($78)提子🍇好清甜,幾好食,但愈食愈覺得件蛋糕嘅cream太膩,唔及招牌西瓜🍉咁清新…😵‍💫

Green Grape & Dill Layer Cake

2022-01-07 208 瀏覽
成日聽朋友話依間店的招牌草莓西瓜蛋糕好味,今次見佢間餐廳有做聖誕套餐好似都幾正咁,於是籍住依個機會試吓,book咗六點至八點果段時間,地方不算大,坐滿晒,聖誕套餐,包含6道菜 - 餐湯、沙律、前菜、聖誕火雞、主菜及甜品,份量雖然唔算大,但食完都幾飽,招牌草莓西瓜蛋糕幾特別幾fresh,食物味道整體ok,但上主菜時有D慢,我見有好多枱都追單,服務態度都ok,果日感覺大部份上菜職員比較新,有上錯菜的情況出現,但整體感覺都ok.
精緻嘅包裝令人倍感興奮!因為堂食要食100蚊或以上,但未有其他蛋糕好吸引,所以決定外食。蝶豆花藍莓芝士蛋糕 85蚊。上面嘅cream係有少許芝士味出啲,其他基本上都冇咩芝士味,亦食唔出蝶豆花味。主要係柚子味同藍莓味為主,底層係藍莓同cream,蛋糕食到有甜糯米味道,就是很甜的蛋糕配藍莓。面層嘅藍色醬係近乎冇味,極度刻意下會食到少少芝士味。上層係有鮮明的柚子味。 總括而言,外相極精緻。但係味道就沒有我想要的芝士和蝶豆花味。喜歡生果的朋友或許會鍾意呢個蛋糕,但我就麻麻地。

精緻嘅包裝令人倍感興奮!

蝶豆花藍莓芝士蛋糕 85蚊。
面層嘅藍色醬係近乎冇味,極度刻意下會食到少少芝士味。
上層係有鮮明的柚子味。

總括而言,外相極精緻。
但係味道就沒有我想要的芝士和蝶豆花味。
喜歡生果的朋友或許會鍾意呢個蛋糕,但我就麻麻地。

2021-12-26 187 瀏覽
食過咁多聖誕餐,呢餐係我食過最差既一間。佢平時d cake賣咁既價錢,我會期望佢西餐都有咁上下質素。但佢d食物我諗係同delifrance差唔多,份量細、餐具冇品味都算,最接受唔到係個男侍應服務同茶記差唔多龍蝦湯得個暖字,個男侍應吹水話龍蝦湯唔可以高過75度,唔係會無左個鮮味真係當人傻咩,加上個龍蝦湯一飲就知味精個聖誕晚餐menu寫明有燒乳豬做main dish,我哋6pm第一輪坐低話賣晒,咁要客比deposit做乜?甜品蛋糕本身有3款,話而家得番一款勸大家唔好試,唔好哂錢

真係當人傻咩,加上個龍蝦湯一飲就知味精

甜品蛋糕本身有3款,話而家得番一款

勸大家唔好試,唔好哂錢
2021-12-15 154 瀏覽
Lifetastic 原來除左蛋糕出色特別,西餐都好唔錯,今日叫左個明太子意粉同羊架,羊架稍為熟左少少但好肉質嫩,唔會太肥或者太瘦,個意粉就真係有小小驚喜,咸香既明太子同軟硬適中既意粉加再加上厚切菇,配搭完美!晚餐人均二百+
2021-11-23 231 瀏覽
LIFETASTIC既西瓜蛋糕出名好味道荔枝西瓜味比士多啤梨西瓜味更加出色食幾多次都係咁好味😋🍉今次試埋Hysan/網店限定既蝶豆花藍莓芝士味🫐蛋糕既顏色好靚🤩 味道都唔錯不過始終都係覺得荔枝西瓜味最好味😋🍰 荔枝西瓜蛋糕🍰 蝶豆花藍莓芝士蛋糕之前係西環店試過主食印象中唔錯今次再食都一樣覺得主食幾好味呀🐷 慢烤手撕西班牙黑毛豬肋骨🍝 明太子蟹肉北海道刺身帶子三文魚籽意粉☕️ 伯爵茶朱古力鮮奶☕️ 焙茶鮮奶慢烤手撕西班牙黑毛豬肋骨好特別慢煮完豬肋骨再整碎製作成肉餅狀肉質好軟腍甚至食到軟骨好好咬口而且慢煮能夠更加有效地鎖住肉汁加埋車打芝士啖啖肉咁食好滿足呀仲要唔洗好似平時切豬肋骨咁麻煩岩哂我呢種懶人🥸另外個意粉味道都唔錯呀👍🏻
LIFETASTIC既西瓜蛋糕出名好味道

另外個意粉味道都唔錯呀👍🏻
  • 荔枝西瓜蛋糕
  • 慢烤手撕西班牙黑毛豬肋骨
2021-11-20 182 瀏覽
🍽LIFETASTIC | 希慎廣場𣄃艦店🍽下班就是要去銅鑼灣逛逛!順便吃個我有點期待的西餐,因為LIFETASTIC的西瓜蛋糕水準高,所以讓我覺得這家店開西餐廳也一定有水準,果然這次不失我所望🤩————————————————————————🌟慢烤手撕西班牙黑毛豬肋骨肉 @$198手撕黑毛豬肋骨肉切下去便感受到肉質鬆軟,吃下去口感鬆軟,豬肉上鋪了一層薄薄的車打芝士片來增加調味,另再配上南瓜蓉解豬肉油膩感,調味剛好有層次,烤薯仔亦有十分濃郁薯仔味,吃得出食材非常有水準。🌟明太子蟹肉帶子意粉 @$198果然是北海道刺身頂級帶子味道非常好吃,意大利粉的蟹肉味道濃郁,三文魚籽亦很新鮮,十分推薦這個意粉。🌟生酮芝士蛋糕@$42.5 跟餐半價 正價$85味道沒有想像中的好,但想像總是美好的😌,味道一般,有待改進。🌟栗子蛋糕 @$42.5 跟餐半價 正價$85這個應該是季節限定蛋糕,因為餐牌上是沒有這款蛋糕,當季就當然要嘗嘗看,我個本比較喜歡栗子蛋糕,蛋糕質感軟糯感覺有少彈性,層次感十足,好吃。🌟牛油果鮮果乳酪奶昔 @$32.5 跟餐半價 正價$65又是賣飛佛牛油果🥑,牛油果配上乳酪味道10分不錯
🍽LIFETASTIC | 希慎廣場𣄃艦店🍽
————————————————————————
🌟慢烤手撕西班牙黑毛豬肋骨肉 @$198

🌟明太子蟹肉帶子意粉 @$198

🌟生酮芝士蛋糕@$42.5 跟餐半價 正價$85

🌟栗子蛋糕 @$42.5 跟餐半價 正價$85

🌟牛油果鮮果乳酪奶昔 @$32.5 跟餐半價 正價$65
又是賣飛佛牛油果🥑,牛油果配上乳酪味道10分不錯,口感棉密入口順滑,very good!

🌟奇異果檸檬湯力 @$27.5 跟餐半價 正價$55
這杯感覺就像喝了奇異果味的汽水,味道不過不失。

🤔整體食物質素不錯,服務質素不算很好也不算很差,但期望服務質素可以提升。
明太子蟹肉帶子意大利粉
明太子蟹肉帶子意大利粉