以前食過西瓜蛋糕,開咗西餐就想試一試,估唔到都幾有驚喜,又唔錯。因為四個人食飯,可以試得多啲嘢: ) 前菜有: - Seared Tuna with Mango Salsa- King Fish Ceviche- Scallops with Watermelon Cream Yogurt 三道前菜都唔錯,有兩道都有水果喺入面(西瓜/芒果)食落去特別fresh 特別係吞拿魚同芒果又意外地夾!Main Bite :- Slow-cooked Lamb Chops羊架都幾羶(鍾意食羊嘅可以一試) 而且分量多,有三件!- Slow-cooked Flounder with Cold Crabmeat Spaghetti慢煮比目魚好淋 魚肉又唔會太帶散,仲配有蕃茄蟹肉冷麵,開胃之餘又夠飽!- Thai King Prawn Tom Yum Spaghetti整體有少少辣,但好好食,泰國皇帝虎蝦好大隻,辣辣地好快就食曬!- Salted Eggs Chicken Mac & Cheese最深刻係呢個,螺絲粉同慢煮雞胸肉上面鋪滿好多拉絲芝士,加埋鹹蛋黃,唔會膩之餘又好滿足!Drink : LIFET
因為四個人食飯,可以試得多啲嘢: )
前菜有:
- King Fish Ceviche

Main Bite :
- Slow-cooked Lamb Chops
羊架都幾羶(鍾意食羊嘅可以一試) 而且分量多,有三件!

Drink :
LIFETASTIC Fruit Tea (for 2)
Chocolate Oreo Coffee
今晚星期四餐廳唔爆坐得鬆動,真係唔係咁明白全晚得四枱人一共8位人客,有兩、三位侍應都冇理客人感受!今晚只有我同閨蜜二人一起吃飯,好自然就會首選有甜品的餐廳尤其是有蛋糕🍰,一定最想去嘅!咁就睇OpenRice佢就即刻彈咗呢一間餐廳出嚟,有7折優惠又係好想試吓招牌西瓜蛋糕,仲唔係你即刻定位啦😋😋😋滿心歡喜及期待的餐廳,今晚有得食啦!一去到都覺得有少少中伏,因為人流唔多心諗死啦唔通唔好食嘅!一於少理照坐,我同閨蜜睇咗餐牌一陣就揀咗King Fish Ceviche, Beef Fettuccini ,之後女侍應才好細聲話冇,跟住佢又好細聲咁再講咗有好幾個餸都冇!其實成個餐牌唔係好多選擇咁你個個都話冇,我就問佢「咁有啲咩係有呀?」,女侍應話「我冇講嗰啲就有囉」,當堂都唔知點俾反應!最後我們叫咗Tuna Mango Salsa , Mentaik Crabmeat n Scallop Spaghetti !食物新鮮擺盤精緻食到中段時女士應都主動加水,但係我哋覺得餐廳冷氣太凍(可能冇人)所以表示想要熱水,女侍應就覺得我哋好煩,完全冇表情又冇表示的態度,我們等候咗5分鐘後才有溫水之後就叫蛋糕招牌西瓜
滿心歡喜及期待的餐廳,今晚有得食啦!
一去到都覺得有少少中伏,因為人流唔多心諗死啦唔通唔好食嘅!
食物新鮮擺盤精緻

之後就叫蛋糕招牌西瓜蛋糕、朱古力茉莉茶蛋糕,女侍應又再講「冇朱古力茉莉茶喎咁你哋自己出去櫃檯睇吓想要咩啦」,我們又O哂!
再次說明食物質素真係唔差,擺盤都好靚😋😋😋
但係真係請注意一下服務態度,成間舖頭得八個客、三兩個服務員佢哋寧願企喺度玩手機或者職員自己傾偈都冇理過顧客,希望下次有進步有改善!

2021-09-02
2021-08-26 121 瀏覽
喺呢度快手食埋晚餐返屋企😀揀左冷意粉主要係貪快🥰成碗好多蟹肉,撈落茄蓉汁度增加鮮味。佢加左唔少嘅三文魚籽對我黎講有d咸,好彩酸度足夠平衡返。最欣賞係成碗present到一束花咁,好靚!最後飲埋杯邪惡伯爵茶熱朱古力暖返胃🥰🥰滿足😀
Earl  Grey  French  Chocolate
Tomato  Cold  Crabmeat  Spaghetti
  • Earl  Grey  French  Chocolate
2021-08-23 186 瀏覽
今日銅鑼灣希慎廣場 Lifetastic 歎下三層架下午茶 ,影相打卡就幾好,但食落真係好普通,無乜質素,同價錢性價比好低最特色就係有埋佢哋嘅招牌草莓西瓜蛋糕 🍰Signature Gluten-free Layer Cakes招牌草莓西瓜蛋糕😊好特別清新鮮甜西瓜加草莓甜酸混合味道 🥯Scones with clotted cream, strawberry 🍓 jam & mango 🥭 passionfruit jam迷你鬆餅配忌廉、草莓醬及芒果熱情果醬 還有其他甜點鹹點共10款😋 ,都係普普通通🍹Fruit Tea 果茶 (西瓜,草莓,洛神花)味道一般,淡淡的洛神花香,加西瓜清涼,草莓味好少

最特色就係有埋佢哋嘅招牌草莓西瓜蛋糕

😊好特別清新鮮甜西瓜加草莓甜酸混合味道

迷你鬆餅配忌廉、草莓醬及芒果熱情果醬

還有其他甜點鹹點共10款😋 ,都係普普通通

🍹Fruit Tea
果茶 (西瓜,草莓,洛神花)
味道一般,淡淡的洛神花香,加西瓜清涼,草莓味好少
2021-08-21 147 瀏覽
放假好想同好姊妹chill下,決定黎呢間試試佢既tea set ,由甜點到咸點,件件都好好味,但我個人鍾意咸點多啲,好好味😋😋每件甜品都做得好精緻,令人唔捨得吃環境又坐得舒服,同好姊妹一傾就傾左4粒鐘😂

每件甜品都做得好精緻,令人唔捨得吃

環境又坐得舒服,同好姊妹一傾就傾左4粒鐘😂
2021-07-27
2021-08-19 142 瀏覽
相信呢間餐廳對女生們唔會陌生,係打卡食西瓜蛋糕的名店😆 不過今次我同朋友就試試佢地既晚餐😚餐牌:1️⃣ Salted Eggs Chicken Mac & Cheese ($158)係螺絲粉同雞肉上面鋪左一層滿滿既車打芝士🤤🤤🤤 大滿足! 啲芝士仲要係可以拉絲既🤯🥰 cheese lover 必試!鹹蛋的份量不多,即使是平時不吃鹹蛋的都可以try try喔☺️2️⃣ Beef Cheek Popeye fettuccine ($178)即使食完上面重味的mac & cheese再食這碟一樣有驚喜😆👍🏻 的確比上一碟淡,但卻可以清楚食出蕃茄&紅酒的味道🍅 輕輕一提,呢碟寛條麵都有巴馬臣芝士gaaaaa🧀

餐牌:

2021-08-16
2021-08-10 214 瀏覽
同朋友搵地方食個 casual lunch,見佢門口張 poster 話星期一有免費蛋糕,即管試下。Set lunch menu 有好多選擇,兩個人揀咗兩個 pasta share. 每人先黎個蔬菜沙律,啲菜幾新鮮。個凍蟹肉意粉好足料,勁多蟹肉同三文魚子,凍食幾特別。另外叫咗個招牌意粉,忌廉汁,有帶子和蟹肉,味道濃郁,唔會好膩,好味。而家星期一至四都有 promotion,星期一係 free cake,散叫一件要 $78,叫咗芒果柚子蛋糕,個樣就幾靚,但好睇唔好食,啲芒果好酸,蛋糕又實,唔好食,甜品好失望。

2021-08-01 242 瀏覽
好朋友生日飯,星期五晚但係唔係好多人,可以揀位坐Menu 唔係好多選擇揀咗一個starter, main 同pastaStarter: Scallop with tzatziki & watermelon帶子好新鮮,個醬好特別Main: 本來想食Pork Scotch, 但賣晒Slow-cooked flounder with cold crabmeat spaghetti 呢個冇乜特別,啲魚上面有幾塊🍑Thai King Prawn Tom Yum Spaghetti 呢個好好味😋,唔太辣🌶,略隻蝦🦐唔夠大 整體來講,食材新鮮,可以一試!
好朋友生日飯,星期五晚但係唔係好多人,可以揀位坐

Menu 唔係好多選擇

揀咗一個starter, main 同pasta

帶子好新鮮,個醬好特別

Main: 本來想食Pork Scotch, 但賣晒

呢個冇乜特別,啲魚上面有幾塊🍑

呢個好好味😋,唔太辣🌶,略隻蝦🦐唔夠大

整體來講,食材新鮮,可以一試!
2021-07-30
2021-07-25 215 瀏覽
愛文芒西瓜蛋糕,賣相相當吸睛。面頭塊橙乾裝飾用,食而無味😅,芒果清甜,第一啖切到底,芒果味蓋過西瓜。然後都係分開食。🤪一味兩食。愛文芒係期間限定,供應期到七月尾,想食就把握時間。

愛文芒係期間限定,供應期到七月尾,想食就把握時間。

2021-07-21 243 瀏覽
最近爆紅蛋糕身邊唔少朋友生日都指定要佢基本上試曬餐單上所以西瓜選項最推介係荔枝同芒果味今日抽起跳筋去劏食lunch有一點點失望食物不會說不好吃但大部分過鹹而且份量較為少
最近爆紅蛋糕

有一點點失望
食物不會說不好吃
但大部分過鹹
而且份量較為少
早前,難得限聚令放寬晚市堂食, 我們一行 4 人終於可以約出來食晚飯,補祝好姊妹 1月生日啦!我們提議走到銅鑼灣希慎廣場3樓的 <LIFETASTIC>,這間店有4間分店,分別是:中環、銅鑼灣及尖沙咀,只有銅鑼灣有兩間分店,有外賣店及餐廳!由於,我親身到餐廳訂座,順便睇吓餐廳環境及餐牌;訂座後不夠半小時,便收到餐廳的手機短訊確認訂座資料!食飯前一天,又會收到餐廳短訊要求我確認 Booking!第二次以 Openrice app 訂座,要講明訂定 High Tea set!除了安心出行之外,店方還有其公司的 QR code,以便食客填上個人資料!餐廳設有兩邊用餐區,一個在商場開放範圍,另一個在餐廳內;以深藍色調配玫瑰金色,格調獨特,充滿神秘感!兩次幫襯也被安排到商場開放範圍用餐區,反而更光猛及減少壓迫感!除了餐具之外,還備有口罩套,實用又貼心!服務方面,店員們態度好又有禮,卻是飲品及食物都上得好慢,慢工出細貨!令人大打折扣!當我第二次幫襯,質素似明星的靚女店員話認得我,令我好驚喜又開心!Menu食物款式不多,飲品選擇較多!Food MenuDrinks menu 第一次幫
早前,難得限聚令放寬晚市堂食,

除了餐具之外,還備有口罩套,實用又貼心!

Menu
食物款式不多,飲品選擇較多!
Food Menu
Drinks menu
 第一次幫襯:補祝好姊妹生日

Protein mix $118
沙律只有一款供應,別無他選!

含有蛋白質的雞肉軟嫩帶肉汁、新鮮甜美多汁的西瓜、沙律菜...等,配柚子醬清新健康!

Protein mix
Scotch pork $198
靚女店員推介!
把豬肉撕成肉絲,令人容易進食!同時,保留香濃肉味!配上芝士,增添鹹香芝味,食得津津有味!

薯菜有助減油膩感!
Scotch pork
Signature Mentaiko, Crab meat & Scallop Spaghetti $198 (要求刺身帶子煮熟) 兩次都有 order
賣相都好吸引,
 刺身級帶子厚身,就算煮熟鮮美依然,卻不失嫩滑!意粉軟硬適中帶煙韌,口感討好!
明太子均勻混合意粉其中,芝士弄成脆片,不同的形態,既可當裝飾又可以食,一舉兩得,香脆又惹味!

熱伯爵茶朱古力鮮奶 $45
伯爵茶與朱古力鮮奶的配搭出奇地夾得來!
散發伯爵茶的清香,夾雜朱古力的香濃可可味,鮮奶帶來香滑口感!
熱伯爵茶朱古力鮮奶
朱古力咖啡 $48
朱古力的甜美與咖啡的甘苦,互相平衡!相對減低甜度,既有咖啡散發醇厚甘香,有朱古力的香甜,還有牛奶加強質感濃度!整體甜美與甘味各不相讓!

朱古力咖啡
玫瑰綠茶 $45
清新怡人,喝茶有助解膩!

玫瑰綠茶
陳列櫃裡的蛋糕色彩繽紛,美侖美奐!實在太吸引嘞!
  不過定價偏高!

甜品:加生日牌 +$10
招牌草莓西瓜蛋糕 $78
意想不到!鮮紅豔麗酸甜的士多啤梨及鮮甜多汁的西瓜,加上玫瑰花花瓣可以如此夾得來!
 鬆軟而甜度剛好的杏仁糯米餅底,夾雜細碎的杏仁粒,口感豐富!杏仁味香濃!

草莓大黃蛋糕 $78
好在我在入座前要求留這件蛋糕,否則便售罄!

草莓大黃蛋糕
朱古力茉莉花茶蛋糕 $78
香濃的朱古力與清怡的茉莉花茶,一濃一淡恰到好處!整件蛋糕好 Balance,甜而不膩!

朱古力茉莉花茶蛋糕
 第二次幫襯:3人行 High Tea set

由於,勞動節 Staycation 的酒店 High Tea set 已經 full booking,
 為方便起見,所以,我試吓這裡有無位!

勞動節假期的下午時段,相對平日晚市更 full!
留意所見,好少食客點 High Tea set!
所以,Book 枱時要註明,以便餐廳準備及安排食材!
3 人行 High Tea set,我先致電問餐廳怎樣安排?
只安排 1份High Tea set,另一位要 order 一杯飲品及一件甜品或其他美食!

Weekend Menu
High Tea set $588/ 2 位
包括:5款鹹點、4款蛋糕、2件鬆餅;兩杯飲品,餐牌上的指定凍特飲,可免費轉其他飲品或熱飲!

(供應時間:星期一至五:3:15~6:00pm & 星期六、日及公眾假期:2:15~6:00pm)
High Tea set
由上而下:
第一層:甜品 (招牌草莓西瓜蛋糕)
招牌草莓西瓜蛋糕置頂,是眾款甜品中最大件,可見招牌甜品的地位!
 其實跟店方售賣的 size 一樣!
招牌草莓西瓜蛋糕
第二層:甜品 (蝶荳花藍莓芝士蛋糕、班蘭芒果紫米蛋糕及朱古力茉莉花茶蛋糕)
蝶荳花藍莓芝士蛋糕
賣相層次分明!蝶荳花啫喱跟藍莓,顏色天然獨特,中間軟滑的芝士蛋糕不算甜膩!
底部是酸甜的藍莓醬,口感豐富!

班蘭芒果紫米蛋糕
清香的班蘭、香甜的芒果、香濃的紫米,口味層次豐富!

Scone
方形鬆餅翻熱後,質感鬆軟,內裡帶點濕潤而少甜!外層微脆入口微甜!
配 Cream、芒果及熱情果果醬及自家製玫瑰草莓果醬,各有不同風味!迎合不同食客口味!

特別要提及,店方的 Cream 質感不黏,似粉狀的鬆散不討好!

Scone
配 Cream、芒果及熱情果果醬及自家製玫瑰草莓果醬
第三層:鹹點 (牛柳粒配巴馬臣芝士、吞拿魚蔬菜串、一口三文魚及南瓜蓉魚子醬)
牛柳粒配巴馬臣芝士
我在Openrice app 訂座時,特別註明「對牛肉會有皮膚敏感」!
女店員為我們落單時都有留意,並提過牛肉轉素食食材,
 最終廚房師傅卻無做到!

姑姐覺得盛載和牛個巴馬臣芝士兜有油益味!
 放上雜菌及牛柳粒,菇類可吸收牛柳的油份,兩者配合得宜!

吞拿魚蔬菜串
以車厘茄、水牛芝士、西瓜及輕烤吞拿魚組成,蔬果配魚,配搭清新不違和!

吞拿魚蔬菜串
一口三文魚
我受不到刺身,讓她們品嚐吧!
三文魚看起來幾濕潤及有光澤!混入雜菜粒及加上泡沫,綴以食用花,賣相先聲奪人!

南瓜蓉魚子醬
甜美綿密的南瓜蓉配鹹鮮的魚子醬,甜中帶鹹的鹹甜交集!
 口味上有層次!

抹茶牛奶 $45
翠綠色的抹茶跟白色的牛奶心形拉花,清晰分明!入口濃稠,甘中帶甜,質感順喉綿密,喝後回甘,正合我口味!
抹茶牛奶
焙茶牛奶 $45
頗熱的水溫,散發焙茶獨特的甘香及口味,焙茶與牛奶兩者亦好夾,喝起來質感綿滑細膩!整體香滑帶甘微甜!
焙茶牛奶
媽咪好滿意其整體食物飲品質素!

姑姐覺得蛋糕質感實在,比起西餅連鎖店的貨色更勝一籌!
2021-02-26
High Tea set
抹茶牛奶
焙茶牛奶
  • Signature Mentaiko
  • Crab meat & Scallop Spaghetti
2021-07-11 223 瀏覽
對於甜品女仔一向有第二個胃今次介紹呢個草莓西瓜蛋糕係呢間餐廳既signature cake有朋友話始終唔及係澳洲食既正但無比較無傷害未去過澳洲既我就覺得幾特別亦幾好味西瓜既清甜配埋玫瑰味既cream再加杏仁餅底三樣九唔搭八既材料夾埋一齊又幾清新
對於甜品女仔一向有第二個胃
夾埋一齊又幾清新
草莓西瓜蛋糕
草莓西瓜蛋糕
2021-07-08 247 瀏覽
上次在這餐廳吃午餐,他加送一個蛋糕,覺得好值。不過西餐嘅款式唔多,而且味道一般。不過蛋糕就好養眼,特別好食嘅就係鳳梨芝士。而我今次就食他的下午茶,在KK day訂購,有少許折扣,他容許我們三個人吃兩個套餐。所以每人都係二百多,可以一邊坐一邊影靚相,都唔錯。總結就係:午餐一般,下午茶可以,最好就係外賣蛋糕。😅我上次就特別去買外賣,買了他的巧克力,呢隻味真係出奇地好食,但不是經常有,而且上次忘記了拍照。

總結就係:午餐一般,下午茶可以,最好就係外賣蛋糕。😅

2021-07-08 221 瀏覽
港女打卡嘅靚靚餐廳!同朋友食生日飯,想揀間靚啲嘅,揀左呢間Lifetastic,首先裝修靚,係以藍金為主,超鍾意藍金配搭!好Grand😌首先係starter,seared tuna with mango salsa,估唔到份量咁多。非常colourful,睇到都賞心悅目!味道方面,tuna係半熟,加上脆脆、香草等等,口感真係非常豐富!之後呢款西瓜蟹肉starter 都好refreshing,一樣咁色彩繽紛!主食點咗呢款housemade pork scotch with cheddar cheese。好大份!豬肉口感好有趣,唔係一般嘅豬肉haha!加上南瓜蓉,甜甜的,幾特別!個人攞薦Tom yum 意粉,唔會太辣,但香料夠,都惹味!最後當然唔少得甜品蛋糕!一款係青提子,另一款係香蕉伯爵茶,真係超推薦!香蕉伯爵茶果款,茶味香濃,加上香蕉,帶果味,令蛋糕唔會太膩!飲品一樣咁靚又岩打卡!大滿足嘅生日飯~😚

個人攞薦Tom yum 意粉,唔會太辣,但香料夠,都惹味!

飲品一樣咁靚又岩打卡!

大滿足嘅生日飯~😚
記得第一次食Lifetastic的西瓜蛋糕係澳洲當時香港仲未有分店,呢間Lifetastic除了甜品仲有主食如今第一次試香港分店招牌草莓西瓜蛋糕的水準依然👍🏻👍🏻清甜的西瓜夾住草莓同蛋糕🍉食落口感層次分明,又唔會太甜太膩估唔到香港分店同澳洲一樣好早就會賣晒店員告知當晚只剩下最後2舊的草莓西瓜蛋糕只是晚上7:30pm 而已前菜:Crab & Watermelon Tartare蟹肉、西瓜、馬蘇里拉芝士、特級初榨橄欖油蟹肉配西瓜呢個組合我都係第一次食食物好像一件精緻的藝術品分了三層第一層是蟹肉絲和馬蘇里拉芝士第二層是西瓜,最底層是蘋果和青瓜整體感覺好健康好清新,生果都好新鮮清甜Seared Tuna with Mango Salsa吞拿魚配芒果呢個組合都幾夾!仲有好多泡泡係上面,勁得意主菜:Slow-cooked Partridge with Pumpkin Purée慢煮鷓鴣我都係第一次食!肉質比較瘦和結實!食落好香口不會有肥肉的感覺配上南瓜蓉同粒粒薯仔🥔整體都好飽肚仲有士多啤梨醬,估唔到又幾夾Housemade Pork Scotch with Cheddar Cheese慢烤的手撕西
記得第一次食Lifetastic的西瓜蛋糕係澳洲
當時香港仲未有分店,
呢間Lifetastic除了甜品仲有主食

如今第一次試香港分店
招牌草莓西瓜蛋糕的水準依然👍🏻👍🏻
清甜的西瓜夾住草莓同蛋糕🍉
食落口感層次分明,又唔會太甜太膩
估唔到香港分店同澳洲一樣好早就會賣晒
店員告知當晚只剩下最後2舊的草莓西瓜蛋糕
只是晚上7:30pm 而已

前菜:
Crab & Watermelon Tartare
蟹肉、西瓜、馬蘇里拉芝士、特級初榨橄欖油
蟹肉配西瓜呢個組合我都係第一次食
食物好像一件精緻的藝術品
分了三層
第一層是蟹肉絲和馬蘇里拉芝士
第二層是西瓜,最底層是蘋果和青瓜
整體感覺好健康好清新,生果都好新鮮清甜

Seared Tuna with Mango Salsa
吞拿魚配芒果呢個組合都幾夾!
仲有好多泡泡係上面,勁得意

主菜:
慢煮鷓鴣我都係第一次食!
肉質比較瘦和結實!食落好香口不會有肥肉的感覺
配上南瓜蓉同粒粒薯仔🥔整體都好飽肚
仲有士多啤梨醬,估唔到又幾夾

慢烤的手撕西班牙豬肋骨肉配上熱熔的芝士
好香好惹味!

飲品:
碟豆花檸檬tonic
雜莓乳酪奶昔
連飲品都係走健康路線
飲落只有清新生果味,不會很甜
  • 招牌草莓西瓜蛋糕
  • Crab & Watermelon Tartare
  • Slow-cooked Partridge with Pumpkin Puree