2019-11-02 178 瀏覽
朋友好鍾意食蒜頭所以今日就帶佢試吓轉食蒜頭嘅餐廳啦,餐廳係西式餐廳,後邊仲有一排酒櫃,非常高檔,請客聚會一啲都唔失禮凱撒沙律有一大塊生菜、蒜片、脆芝士、南瓜、沙律醬我哋額外加錢要左隻龍蝦尾添魷魚圈真係好酥脆,外層皮薄,仲有個沙律醬可以點添當然仲有香濃嘅蒜味啦我本身就好鍾意食忌廉狀嘅醬汁,呢個意粉就啱晒我啦,因為個白汁係非常creamy 仲要夾雜着好多蟹肉同埋龍蝦肉添,果然夠晒足料鍾意食青醬嘅朋友都可以試吓呢款意粉,麵條係比較闊身,而且仲有三粒新鮮嘅帶子傾計傾到口乾就梗係要飲返杯啦,叫咗兩杯飲品,分別係Cinderella $45同埋Pina colada $58最後仲叫咗個有蒜頭嘅芝士餅添,貌似奶凍,但其實個質地係比較杰身,食落奶味重

凱撒沙律有一大塊生菜、蒜片、脆芝士、南瓜、沙律醬
Caesar salad
我哋額外加錢要左隻龍蝦尾添
Lobster tail
魷魚圈真係好酥脆,外層皮薄,仲有個沙律醬可以點添
Crispy calamari
當然仲有香濃嘅蒜味啦
Crab and lobster pasta
仲要夾雜着好多蟹肉同埋龍蝦肉添,果然夠晒足料
Scallops fettuccine
Crab and lobster pasta
Scallops fettuccine
Yuja Cheesecake
2019-10-23 157 瀏覽
黎自韓國嘅 Mad for Garlic, 大部分菜式主要都係西式,例如卡邦尼意粉,蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉, 但都加入左少少韓風同埋蒜去造出呢度嘅菜式。由於呢度大部分菜式都加入左蒜去調味,所以對於鐘意食蒜嘅人(即係我)黎講呢度簡直係天堂。呢度用餐位置環境開掦,岩晒行完街之後食午餐香脆魷魚圈香脆可口,周邊放左大量炸蒜片作為伴碟,中間就有蛋黃醬可以用黎調味,不過我個人就覺得魷魚圈本身已經相當夠味,唔駛用蛋黃醬亦好好味。蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉用左已經拆肉嘅龍蝦肉同埋蟹肉再配上蒜粒加濃濃嘅忌廉汁,賣相一流,食落味道亦相當唔錯,而由於龍蝦肉同蟹肉份量都唔少,所以當混埋意粉一齊食都可以食得出每一口都有龍蝦肉/蟹肉,呢個粉推薦大家可以一食。經典凱撒沙律伴烤南瓜片,配脆芝士,脆煙肉粒。沙律內的生菜原條上,新鮮脆口。 烤南瓜片連皮烤,好香口。

呢度用餐位置環境開掦,岩晒行完街之後食午餐

2019-10-19
2019-10-22 107 瀏覽
青口 (配法包)$188 + 10% =$206.80個汁的味道和濃度係唔錯的!但份量少得驚人…………圖一:未食之前夾出黎的殼圖二:未食之前,夾完頭一層殼之後,唸住啲肉沉底………只得好少………
青口 (配法包)
$188 + 10% =$206.80
個汁的味道和濃度係唔錯的!
但份量少得驚人…………
圖一:未食之前夾出黎的殼
一直經過九龍塘都對呢間野好有興趣 但冇咩好感 唔係唔中意食蒜 而係用蒜做主題點都有d怪怪地 今日終於的起心肝去試下啦!!!點知一試有驚喜 頭盤叫左個青口 襯個法包 勁勁勁好食 青口新鮮 d汁又濃厚 好好食 真係好好食 呢個前茶蒜頭味淡淡地 係蒜頭餐ge 起步招牌蒜頭pizza 建議大家多d人先試呢個 我地兩友食一個太heavy 啖啖都係蒜 我中意佢d蒜片係炸得好脆 唔會勁痴牙 但食一次真係夠唔記得叫咩名佢係類似roll起左ge肉醬千層面,同個忌廉醬好balance但食到個個moment我已飽到嘔 所以好唔好食我真係唔識講最後雖然好飽 但甜品點可以唔食 仲要新會員唔洗錢 緊係食埋先啦

點知一試有驚喜

招牌蒜頭pizza

唔記得叫咩名

2019-10-21 248 瀏覽
餐廳名字著實令人好奇,究竟當每一樣菜式都以蒜頭為主角,味道會如何呢 ?今晚終於得償所願,有機會試下。初初以為這是間以蒜為賣點的意大利餐廳,因為裝修頗有情調,彷如置身歐陸式酒窖,不過細問下,原來餐廳來至韓國,以11種不同方法處理蒜頭,再配搭不同菜式。打開餐牌,發覺很多款菜式都想試,惟眼闊肚窄,只好集中挑選餐廳推介菜式,而2人餐便正好符合我們的要求。另外再添一個菜及一杯凍飲 ,以滿足三個人得食量。2人餐  $568  (sat A )甘筍忌廉湯味道似南瓜加甘筍味,入口香甜幼滑,配蒜蓉包一流鮮嫩菠菜煙肉碧根果仁沙律配脆蒜片及黑醋汁 果然任何菜式都不離蒜,鮮嫩的菠菜面有一大堆炸蒜片,但絶不油膩,與果仁、煙肉片、小紅苺乾等同吃,更有咬口。蝦、菠蘿、炸蒜片 MFG招牌意大利薄餅  薄餅的餡料豐富,頂層鋪滿芝士碎、蒜粒、炸蒜片;中層有蝦肉及菠蘿;餅底造得非常薄,外圍餅邊焗到脆卜卜,醬汁帶微甜,趁熱食簡直滋味無窮。蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉 在燈光映照下蟹肉和龍蝦肉的天然橙色配上忌廉的奶白色其實幾靚,令人食慾大增,蒜香沒有搶過忌廉的味道,兩者得以平衡;意粉硬度適中,配上忌廉汁入口幼滑,蟹肉和龍蝦肉份量

2人餐  $568  (sat A )

甘筍忌廉湯

甘筍忌廉湯味道似南瓜加甘筍味,入口香甜幼滑,配蒜蓉包一流

蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉
在燈光映照下蟹肉和龍蝦肉的天然橙色配上忌廉的奶白色其實幾靚,令人食慾大增,蒜香沒有搶過忌廉的味道,兩者得以平衡;意粉硬度適中,配上忌廉汁入口幼滑,蟹肉和龍蝦肉份量也比相象中多。

脆豬腩仔配辣香蒜燒肉汁

脆豬腩仔配辣香蒜燒肉汁 ( 另外加 ,不跟餐)
雖然是炸物,不過一點也不油膩,肉質嫩滑,辣香蒜汁十分惹味,若果醬汁再多少少便更好。
D.I.Y. tiramisu

D.I.Y. tiramisu
淨係睇個名已經覺得幾有趣,侍應會奉上一杯忌廉芝士 、三條意大利手指餅、咖啡酒及特濃咖啡,我和朋友都是第一次見到這種型態的  tiramisu,所以都不約而同開口問位侍應該如何處理。答案是 : 先將手指餅蘸上咖啡酒及特濃咖啡, 再加上忌廉芝士便成為 tiramisu。原來菜式的設計是想讓客人自行調配份量製作出至啱自己心水的口味,逹至有得玩、有得食的目的。不過最令我印象深刻的反而是忌廉芝士上的 " 糖漬蒜頭 " ,蒜粒的辛辣味已除,非常甜,口感似蜜餞。

kahlua milk
底層是未經稀釋的咖啡甜酒kahlua ,頂層是牛奶 ,其實即是帶酒精的咖啡牛奶  ,好咖啡的我 ,當然十分喜歡

pina colada
很重椰漿味, 其後會飲到菠蘿沙冰的味道 ,酒味不算濃 ,味道幾特別

Tequila sunrise

Tequila sunrise $58
顏色超靚,彷如日出時天空的顏色 ,由大量鮮橙汁、紅石榴糖漿、龍舌蘭酒調製而成

吃完這頓全蒜餐,原本有少少擔心會一口蒜味, 不過餐廳製作蒜頭的方法實在到家,不帶濃烈的蒜臭味,蒜味溫和,沒有搶去其它食物的味道,所以全然沒有我所擔心的問題出現。

2019-10-16
甘筍忌廉湯
脆豬腩仔配辣香蒜燒肉汁
  • 蒜頭蕃茄白酒汁炒八爪魚及蜆配法包片
  • pinacolada
  • kahluamilk
  • 蝦、菠蘿、炸蒜片MFG招牌意大利薄餅
2019-10-21 134 瀏覽
今日天氣清凉,我心情也錯。我特登约咗朋友放工在在九龍塘又一城商場行街購物及食晚飯。聽說九龍塘又一城商場有間韓國風格的西餐廳 mad for garlic,餐廳内似是新裝修的,餐廳內裝修得比有格式及新颖。這裡有洒牌,在每張枱都放了一張红白洒的推廣單張,所以這可以约三五知己品賞美洒及交談。我們看了一陣菜牌,除了中英文菜名外,還有韓文菜名,對於韓國人來講,這裡特別有親切感,好似身在韓國一樣。這裡大部分的菜式都是有蒜蓉的,我們點了MFG特色蒜蓉包塔,蒜片蕃茄白洒汁煮鮮活藍青口配包片及蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉。之後甜品點了一杯Fruit Punch及D.I.Y Tiramisu。MFG特色蒜蓉包塔我覺得蒜蓉味好濃郁,吃落法包口感不錯。侍應送上蒜蓉包塔之後,他會幫你將蒜蓉放在法包內,切成四小塊法包方便食用。蒜片蕃茄白洒汁煮鮮活藍青口配包片青口是我至愛,用來飲白洒或是红洒最好。雖然我們沒有飲白洒,但它在配料已經有白洒,加上蒜蓉片及蕃茄,配得十分好,味道一流。蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉龍蝦也是我的至愛,特別之處是有蒜蓉香味,加上龍蝦肉同忌廉汁蟹肉在意粉上,口感特別好,值得推薦。Fruit Pun

Fruit Punch
果橙汁,沒有什麼特別,只是自已能飲洒精飲品,所以叫了解渴一下。

D.I.Y Tiramisu
我覺得很特別,是有洒精的甜品。是三合一,既有飲品又是甜品。有D.I.Y 提拉米蘇配意大利指餅,小杯特濃咖啡及咖啡甜洒。

D.I.Y Tiramisu

總體而言,這裡餐廳風格特别,食物特別,食材新鮮,又可以飲白洒红洒,服務員服務周到,真是難得交談食飯的好地方。
2019-10-15
2019-10-15 98 瀏覽
朋友請食生日飯,我就選了九龍塘mad for garlic,貪佢好味又方便。環境寬敞舒適,最啱坐底舒舒服服傾下偈。烤腩肉,熱辣辣帶半肥瘦,食落軟腍甘香。配上韓式醬汁,類似燒汁味,很惹味。烤菇爽口,青辣椒很辣呀話明係以garlic 為主,又怎少得了脆卜卜的蒜片,味道又挺夾的。買有牛油餡角,切開夾腩肉吃又係另一食法。pizza 餅底薄身,海鮮料很豐富。有新鮮大蝦,蜆,青口,配上蒜蓉海鮮醬,還會吃到原粒蒜頭呢。這特飲頗特別,冰凍又大杯,有陣陣紅酒味,亦有berry 味互相輝映,混合起來很不錯呢。今晚我倆都很滿足
朋友請食生日飯,
我就選了九龍塘mad for garlic,
貪佢好味又方便。

環境寬敞舒適,最啱坐底舒舒服服傾下偈。

烤腩肉,熱辣辣帶半肥瘦,食落軟腍甘香。
配上韓式醬汁,類似燒汁味,很惹味。
烤菇爽口,青辣椒很辣呀

話明係以garlic 為主,
又怎少得了脆卜卜的蒜片,
味道又挺夾的。
買有牛油餡角,切開夾腩肉吃又係另一食法。
秘製豬腩肉

pizza 餅底薄身,海鮮料很豐富。
有新鮮大蝦,蜆,青口,配上蒜蓉海鮮醬,
還會吃到原粒蒜頭呢。

海鮮瑪格烈特意大利薄餅

這特飲頗特別,冰凍又大杯,
有陣陣紅酒味,亦有berry 味互相輝映,
混合起來很不錯呢。

紅莓紅酒特飲

今晚我倆都很滿足
秘製豬腩肉
海鮮瑪格烈特意大利薄餅
紅莓紅酒特飲
2019-10-13 98 瀏覽
我對蒜唔係十分鍾情或喜愛,只係今日嚟到又一城,忽然想食下啲特別野,所以揀咗呢間....叫咗個二人餐,連加一$660左右南瓜湯,加入脆蒜片,味道唔錯沙律加入脆蒜片及蒜頭,都ok...不過食得多蒜,有啲膩Pizza, 滿佈脆蒜片,係好食嘅,不過就膩咗啲!可能一系列都係蒜掛😁我好鍾意呢杯Ice Ball呀!好Fresh...生果粒雪成冰甜品係Tiramisu, 未用呢個方法食,都幾特別,好食呢龍蝦蟹肉意粉,唔記得影相....不過2人餐,賽係好飽

叫咗個二人餐,連加一$660左右

南瓜湯,加入脆蒜片,味道唔錯
南瓜蒜片湯

沙律加入脆蒜片及蒜頭,都ok...不過食得多蒜,有啲膩

Ice  Ball

甜品係Tiramisu, 未用呢個方法食,都幾特別,好食呢
Tiramisu

龍蝦蟹肉意粉,唔記得影相....不過2人餐,賽係好飽
南瓜蒜片湯
Ice  Ball
Tiramisu
  • Garlic  Snowing  Pizza
2019-10-11 114 瀏覽
成日行過但未食過,今晚終於可以試下喇。以前都好似冇食過韓菜x意大利菜,今次真係為味蕾帶嚟新鮮感。3個人3碟share ,真係飽到飛起,唯一係90分鐘時間有d趕。 招牌pizza 有炸蒜片,蝦+菠蘿,個pizza 好薄又脆但唔鎅咀,芝士多,個醬有d 甜。。。但加埋一齊味道幾得意🤔🤔我又幾鐘意😀。 牛排鐵板上,幾腍幾多汁,洋蔥同蒜頭味道幾balance,好惹味。 第三樣海鮮意大利珍珠粉,好咬口嘅意粉珠珠,另外料都多而都好好味。。。又係甜甜哋。總結,味道得意,細路仔,後生仔應該中意食,雖然我唔係😅😋。
通常去到九龍塘又一城諗唔到食咩,我都會選擇嚟Mad for Garlic,因為呢度嘅嘢都幾大份,幾抵食,重點係我真係好鍾意蒜頭!今次要左兩個大廚推介,首先有Spinach Alfredo Pizza。薄薄嘅Pizza底上面唔係搽傳統嘅番茄醬,而係芝士忌廉汁,餡料方面有菠菜,雞肉,煙肉,同車厘茄。以為同平時見到嘅Pizza冇咩分別?其實重點仲有呢一個蒜頭蜜糖!炸過嘅蒜頭撈入蜜糖,從來都冇諗過將蜜糖加落pizza到原來係咁好味!另一個推介係巴馬火腿香草蒜香忌廉薏米意大利飯。本身意大利飯嘅忌廉汁味道已經跳得好好再加埋鹹香既parma ham同炸蒜片,好好食!然後我叫咗個每次黎我都會叫嘅招牌,蒜片墨西哥辣椒銀魚柳炒意粉。呢個意粉用了真係好簡單,但銀魚柳嘅鹹味,墨西哥辣椒粒嘅辣,再加超級大量炸蒜香,而且炒意粉非常乾身,令成個意粉充滿刺激嘅美味!果然今次都係冇令我失望!

今次要左兩個大廚推介,

果然今次都係冇令我失望!
2019-10-02 156 瀏覽
相信各位有返咁上下波齡既朋友仔都聽過一句叫「神奇頂級超卓」今日我就想用呢句來形容一下Mad for Garlic 既鬼斧神工。世界各地, 以各種食材做主題既餐廳數之不盡, 講到創意, 我想「蒜」可謂前無古人了。絕對唔係跨張, 就等我介紹下我叫左乜野食物令我讚不絕口!咁我同女朋友就叫了一個套餐A前菜係一碟沙律Fresh Spinach Salad入面有大量蒜, 但食落後完全唔覺重口味, 反而有一種清新既感覺!究竟如何做到?之後有2客餐湯, 不過不失, 但感覺好高貴!之後就係好出名既Garlic snowing Pizza薄餅皮薄餡靚, 非常好吃, 而且我見幾乎每桌食客都有點呢道!之後仲有Crab & Lobster Pasta好足料, 最少有6舊龍蝦肉同大量碎蟹肉, 而且意粉汁味道恰到好處!當我地2人食到飽到唔郁得既時候, 仲有1個D.I.Y. Tiramisu質素係超級, 超滑!坦白講, 1對情侶去食, 個人認為係值得既因為味道佳, 份量多。如果一班朋友,例如3個女仔食, 如果3個人食既話就係超值!大家不妒試下, 必點Snowing pizza
相信各位有返咁上下波齡既朋友仔都聽過一句叫「神奇頂級超卓」
絕對唔係跨張, 就等我介紹下我叫左乜野食物令我讚不絕口!

咁我同女朋友就叫了一個套餐A
前菜係一碟沙律Fresh Spinach Salad
究竟如何做到?

之後有2客餐湯, 不過不失, 但感覺好高貴!

之後就係好出名既Garlic snowing Pizza

之後仲有Crab & Lobster Pasta

質素係超級, 超滑!

坦白講, 1對情侶去食, 個人認為係值得既
因為味道佳, 份量多。
如果一班朋友,例如3個女仔食, 如果3個人食既話就係超值!
大家不妒試下, 必點Snowing pizza
2019-10-01 105 瀏覽
明天是國慶紅日假,今天特意與伴侶相約放工後到九龍塘搵食。又一城食肆本來選擇並不算多,但這間餐廳看來特別,"Mad for Garlic",固名思意是以蒜為主打,餐單選擇亦吸引,所以決定一試。員工親切有禮,帶位的職員面帶笑容。用餐時間為90分鐘。由於我兩都有選擇困難症,揀選食物都用了好一段時間。最後,我們點了兩個主食,意外送上法式蒜蓉包。蒜蓉味濃厚,有點硬,如果暖些會較好。第一道Seafood margherita pizza海鮮瑪格烈特披薩:海鮮食材尚算豐富,蝦大隻肉質爽。可惜不夠暖,沒有即叫即製的感覺。第二道Garlic ragu fettuccine 牛柳粒肉醬炒意大利闊條麵配蒜香忌廉:這是出乎意料的好吃!牛柳夠大粒,夠牛香,而且忌廉不膩,配以蒜頭,味道更有層次,十分推薦!此餐廳職員經常主動斟水,水是帶有檸檬味的,很清新,與味道濃郁的蒜香食物有著中和的作用。

員工親切有禮,帶位的職員面帶笑容。用餐時間為90分鐘。

蒜蓉味濃厚,有點硬,如果暖些會較好。

2019-09-30
  • Garlic ragu fettuccine 牛柳粒肉醬炒意大利闊條麵配蒜香忌廉
2019-09-30 101 瀏覽
這天晚上和姐姐去了又一城看電影,之後來了這裡吃飯,我和姐姐也很喜歡吃我們點了兩個主食、一個蒜蓉包和一個甜點,吃得很飽足(笑蒜蓉包塔非常好吃,算是必點之一呢!裡面放有很多新鮮蒜泥非常香口加上麪包烤得香脆可口,非常棒!鐵板牛肉韓式牛油飯熱騰騰的鐵板上、米飯充滿了牛油和蒜香,底下還有香脆的鍋巴、牛肉也很鮮嫩好吃蒜香蟹肉龍蝦忌廉意粉裡面有很多蟹肉和龍蝦肉,味道鮮甜意粉偏幼身而且硬度適中略為彈牙有咬口加入忌廉汁充滿奶香和蒜香味,非常香濃好吃呢!最後我們還點了甜品香脆蘋果金寶伴雪糕這個甜品份量十足!香噴噴的肉桂味很得我心呢!煮得香甜淋軟的蘋果還有葡萄乾和充滿牛油香的脆餅,多種口感味道非常甜美豐富,配上香草冰淇淋一起吃份外滋味!雖然有點飽,但是我們都二話不說的吃光光了!

我們點了兩個主食、一個蒜蓉包和一個甜點,吃得很飽足(笑

蒜蓉包塔非常好吃,算是必點之一呢!
裡面放有很多新鮮蒜泥非常香口

加上麪包烤得香脆可口,非常棒!

鐵板牛肉韓式牛油飯

蒜香蟹肉龍蝦忌廉意粉
裡面有很多蟹肉和龍蝦肉,味道鮮甜
意粉偏幼身而且硬度適中略為彈牙有咬口
加入忌廉汁充滿奶香和蒜香味,非常香濃好吃呢!

最後我們還點了甜品
香脆蘋果金寶伴雪糕

雖然有點飽,但是我們都二話不說的吃光光了!

• MFG 特色蒜蓉包塔
  • 蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉
  • 香脆蘋果金寶
2019-09-28 88 瀏覽
個人十分喜歡Mad for Garlic 的牛排,平時最驚點左啲牛扒又貴又硬!但呢到完全唔驚!除左賣相靚,軟硬都適中,再配埋烤過嘅蒜真係my favorite!海鮮薄餅中規中矩,蜆肉個殼有啲已經碎咗食嘅時候要小心啲。

海鮮薄餅中規中矩,蜆肉個殼有啲已經碎咗食嘅時候要小心啲。

2019-09-27
2019-09-27 96 瀏覽
本身以為呢間係西餐廳黎,點知入到先知係韓國🇰🇷餐廳黎,但佢既裝修真係好靚好靚。餐廳既主題係「蒜」,所以大部份既菜都有蒜既成分,點了幾個餸,最好食既都係個有好重蒜味既pizza,好好食😋