諗住同個fd lunch 据個扒,諗住食左好多次金記想轉下口味,見佢個餐牌影到個扒咁靚,同個fd一齊叫左塊肉眼扒試下。拿,個lunch$128加一,一啲都唔平,想揀可以有好多其他選擇。一開頭忌廉湯係不過不失嘅,個餐包亦好軟熟,令我誤以為個主菜-肉眼扒都會好好食。等左冇耐個主菜到左,賣賣是ok的,但我決定食左個薯條先。!冇味嘅。唔緊要,我自行灑左好多鹽,企圖令個薯條好食啲。坦白講本身我其實想食麥記個shakeshake薯條,但因為個fd想据扒先轉過黎食,真心好失望。心諗唔緊要,仲有塊扒。豈有此理。。完全係有雪味,仲要勁多筋...佳寶醃嘅扒真心好食過佢。加埋平時非常普通的鐵板黑椒汁,個combination 真係好match得黎好難食,我好肯定大快活個鐵板好食過佢好多。埋單四百蚊,真心覺得佢搶左我錢T.T到而家仲覺得有啲hurt。如果大快活個扒有7.5/10,呢個肉眼扒嘅分數會係零分。如果好食俾呢個價好閒,但真係好難食,唔信可以徙錢試下
黑椒汁肉眼扒
2018-03-05
2018-01-02 697 瀏覽
今晚我們喺觀塘附近做完嘢之後去咗apm睇吓去邊間店食晚飯?揀咗一陣我們就揀咗去「Made in HK Restaurant」食晚飯!我們叫咗肉眼扒拼春鷄嘅肉眼扒肉質相當鬆軟嫩滑,肉味亦好濃郁,至於春鷄嘅肉質比較「粗嚡」,唔係好嫩滑,但都算幾大件!匈牙利燴牛肉配扁意粉嘅牛肉燴得非常軟滑腍身,牛肉味相當香濃,醬汁嘅味道亦好惹味濃郁,但就略嫌味道有啲啲鹹,夾埋啲意粉一齊食就啱啱好,至於意粉嘅軟硬度適中,質感都幾煙煙韌韌!跟餐嘅餐包都幾軟熟,而且係微微熱㗎,唔係擺放到又凍又硬!蘑菇餐湯都幾香滑,但唔算好濃郁,味道係比較淡!至於沙律菜味道好清甜,而且好新鮮!
今晚我們喺觀塘附近做完嘢之後去咗apm睇吓去邊間店食晚飯?
我們叫咗肉眼扒拼春鷄嘅肉眼扒肉質相當鬆軟嫩滑,
肉味亦好濃郁,
至於春鷄嘅肉質比較「粗嚡」,
唔係好嫩滑,
但都算幾大件!匈牙利燴牛肉配扁意粉嘅牛肉燴得非常軟滑腍身,
牛肉味相當香濃,
醬汁嘅味道亦好惹味濃郁,但就略嫌味道有啲啲鹹,
夾埋啲意粉一齊食就啱啱好,
至於意粉嘅軟硬度適中,質感都幾煙煙韌韌!
跟餐嘅餐包都幾軟熟,而且係微微熱㗎,唔係擺放到又凍又硬!
蘑菇餐湯都幾香滑,但唔算好濃郁,味道係比較淡!
至於沙律菜味道好清甜,而且好新鮮!
匈牙利燴牛肉配扁意粉
2017-10-21
匈牙利燴牛肉配扁意粉
2017-12-17 585 瀏覽
要左個午餐同杯檸蜜,記得埋單係百幾蚊。首先飲品,未飲過咁既檸蜜,檸檬帶苦,蜜糖未攪好,飲得出係平時街買到既普通牌子,因為要食藥,所以先叫,飲剩半杯。至於個午餐,正係食左面頭d牛、綠色既菜同少許飯。番茄、混了茄汁的飯,很酸,吃不下口,連我喜歡的菇也被酸味浸透,吃不了牛是不錯,咬口、肉汁並存,雖然知道很浪費,可是真的太酸了,想說,如果可以提供汁選擇的話,那多好。

要左個午餐同杯檸蜜,記得埋單係百幾蚊。

至於個午餐,正係食左面頭d牛、綠色既菜同少許飯。

牛是不錯,咬口、肉汁並存,
2017-11-18
其實真係無諗過自己會來呢間餐廳食野,觀塘有咁多野食wor.不過o個次就正正因為同行朋友食唔落野,只係想食light D份量少D又想舒服D,最後我地就去左呢度食呢度提供都係價錢比較中上的食物,主要係西餐,不過都有少少茶餐廳食品.由於係晚上時段,我地都叫左幾份dinner set share再加小食.我每餐都必須要吃菜先,所以叫了一份水果沙律.佢個賣相係精緻gei,不過多分量多D會好D.同埋全部都係好基本gei水果,唔會難食一個晚餐會送餐湯,我覺得個南瓜湯甜甜地,入口仲有D蓉響度,幾好主菜我地選擇左焗酥皮威靈頓牛柳伴薯菜,阿~呢個有驚喜wor,酥皮夠脆但無o羊多餘油脂裡面牛肉好重牛味,口感都幾扎實,所以2個人share都有飽肚感,D醬汁同牛肉好夾,唔會搶左對方gei味,但我覺得薯條變波浪款或者再多D會開心D~不過蒜香蟹肉意粉就有少少失望.上到檯gei時候已經開始漲,雖然有白汁,但都好乾身.食落"杰"撻撻,蟹肉味道都唔太突出反而葡國雞又幾好wor,醬汁香濃.食到強烈奶味,甜甜地又唔過份.D雞肉嫩口,蔬菜都完美索曬D汁,呢碟我地最快清曬!白酒煮蜆視覺上幾好打卡.味道上不過不失,而且白酒味唔算濃

南瓜湯

焗酥皮威靈頓牛柳伴薯菜
焗酥皮威靈頓牛柳伴薯菜

蒜香蟹肉意粉

葡國雞飯

白酒煮蜆視覺上幾好打卡.味道上不過不失,而且白酒味唔算濃烈,對我呢D唔好酒精gei朋友而言係可以入口程度!
白酒煮蜆

之後我仲忍唔住叫左個西多士食,開頭佢用cream點我都覺的有D錯愕,但點落又ok,無糖漿咁邪惡(因為分量少左)
而且佢外層炸得非常脆,所以每件都好爽!!

葡國雞飯
  • 葡國雞
推薦指數:8/10朋友的生日飯簡左黎依間食!環境超讚👍 幸運地有得坐窗邊位,高枱高櫈再加好天氣,有陽光光線照射入黎🌥影相都靚啲!我fd仲要叫左杯白酒飲,有feel😂👍1️⃣ 白酒煮蜆 $63不得了👍白酒嘅香配蜆好夾,更帶出海鮮鮮甜🤤但啲蜆唔係隻隻打開,有幾隻死左既蜆🤔.2️⃣ 茄汁虎蝦扁意粉 $108唔錯😋👍👍👍.3️⃣ 吉列豬扒青蘋果焗飯 $108依個驚喜喎😍冇諗過咁好食!!勁飽足🤤青蘋果唔會令成個飯酸,芝士拉起一絲絲勁正,重點豬扒又厚又大舊,好好味😭.4️⃣ 酥皮湯 $68滿心期待,但好難飲🙄除左勁重奶粉味都唔知講咩好🤷🏻‍♀️
推薦指數:8/10

吉列豬扒青蘋果焗飯

3️⃣ 吉列豬扒青蘋果焗飯 $108
酥皮湯

4️⃣ 酥皮湯 $68
滿心期待,但好難飲🙄除左勁重奶粉味都唔知講咩好🤷🏻‍♀️
茄汁虎蝦扁意粉
吉列豬扒青蘋果焗飯
2017-11-23 3287 瀏覽
APM商場真係東九龍最繁榮的大型購物中心首3位, 人流多, 而且未見過有吉舖存在。亦有很多商場活動,ROAD SHOW等等…….每逢節日亦有不同裝飾可以拍照。和同事放工逛街後, 就搵地方食飯。今次不選擇工廈, 因為商場已經很多食肆, 最後大家選了 。食店地方佔地大, 坐位多, 當日是閒日所以不用等位可以直坐, 當時大約8時多。餐廳裝修簡約, 地方清潔, 有高枱或普通坐位, 高枱會近玻璃窗, 可以看到觀塘另一面。再望望餐牌, 套餐價錢由$118起 包餐湯餐包或沙律, 主菜及飲品。亦可以加錢UPGRADE飲品。見到H餐是 , 問問職員當晚是三文魚, 正中我們的心水,和同事一人ORDER一份呀 ! 我地同樣選了是日餐湯 – 南瓜湯配餐包。南瓜湯配餐包南瓜湯充滿南瓜蓉, 味道不錯。而且味道濃郁, 在漸冷天氣喝一口很溫暖。煎三文魚配薯條上枱時見到三文魚份量很大, 三文魚控的我真係歡欣大喜, 還配上白汁令每一啖都好易入口。薯條又係即炸(雖然已經有少喉嚨痛)。還有不少的豆角,西蘭花做伴菜, 馬上感覺較健康。飲品選了熱檸水, 味道正常。當日閒日餐廳沒有催促交枱, 可以和同事慢慢傾計呢 !

和同事放工逛街後, 就搵地方食飯。今次不選擇工廈, 因為商場已經很多食肆, 最後大家選了 [Made in HK Restaurant] 。食店地方佔地大, 坐位多, 當日是閒日所以不用等位可以直坐, 當時大約8時多。

見到H餐是 [是日鮮魚], 問問職員當晚是三文魚, 正中我們的心水,和同事一人ORDER一份呀 ! 我地同樣選了是日餐湯 – 南瓜湯配餐包。

2017-11-17 368 瀏覽
今晚同愛人去完北角牛牛🐮買完單車野之後 返觀塘食飯 🍚🍚呢間餐廳我地成日都去 原因係冇甜精 煮法 set dinner 🥘🥘又豐富 我食左個西多 但唔記得影相😭😭😭冇圖冇真相呀 好在有相薯仔莎律姐🥗🥗🥗 但愛人叫左雜扒 有大大ge 焗🥔🥔
2017-10-22 592 瀏覽
咁啱做完運動好肚餓,經過made in hk 見到餐牌都幾吸引又唔算太貴,就諗住入去試一試啦:)我地2個人叫咗2個set dinner, 一個鐵板餐,一個意粉,另外叫多一個沙律。呢個沙律味道好好,菜都係新鮮嘅跟住就係跟餐嘅湯啦! 賣相普通,味道就好重菇味。之後就到主菜啦👏🏻👏🏻👏🏻,肉眼扒加雞扒,雞扒味道比較好。薯菜嘅配搭👍🏻👍🏻,會再試下其他款式嘅扒到蟹肉意粉啦! 配料比較多,蟹肉都足料,味道合格:)

呢個沙律味道好好,菜都係新鮮嘅

跟住就係跟餐嘅湯啦! 賣相普通,味道就好重菇味。

到蟹肉意粉啦! 配料比較多,蟹肉都足料,味道合格:)

2017-10-15 484 瀏覽
看電影前要覓食,但由於是晚餐peak hour時間,apm內的餐廳絕大多數要排隊。經過這家店取了號碼後一小會兒就可以入座了。點了威靈頓,挺驚喜的,除了薯條太焦,牛肉挺嫩。環境挺好,適合和朋友小聚談天。
2017-08-25
5 分鐘 (堂食)
在商場逛街隨便坐下的一間餐廳點的幾款食物都很美味,而且坐窗邊高腳凳位置,中午陽光普照,整個用餐都很愉快舒適!特別推薦虎蝦意粉,酸甜適中,本來沒有抱什麼期望,誰料還挺不錯青蘋果豬排飯的豬排很juicy 爽滑白酒味道比較淡,但不太講究地配合食物喝喝也是不錯~至於酥皮湯實在很不行,很淡很無味,喝完也不知道是喝了什麼。總體還是不錯的。白酒及白酒煮蜆 虎蝦意粉豬排飯
在商場逛街隨便坐下的一間餐廳

青蘋果豬排飯的豬排很juicy 爽滑

白酒味道比較淡,但不太講究地配合食物喝喝也是不錯~

至於酥皮湯實在很不行,很淡很無味,喝完也不知道是喝了什麼。

總體還是不錯的。

白酒及白酒煮蜆

虎蝦意粉
豬排飯

• 虎蝦意粉
2017-09-15 508 瀏覽
星期六難得假期,約朋友10食早餐,順便傾傾公事,取部notebook電腦出來解決問題,不覺就過了12點。侍應走過來說要先結賬,雖有些奇怪也不為意,鄰枱也是早餐也未結賬吖!結賬後飲埋杯㗎啡,又有侍應走過來話要收枱!本想跟他理論,反正都夠鐘赴另一約會,走咪走囉!出到門口,以為很多客人等位,竟然門外一列枱空空如也!
2017-09-09
$60 (早餐)
  • 冇推介!
2017-09-14 400 瀏覽
位於觀塘apm 一向 屬於多人繁忙 的地區. 於晚飯時間 想 唔使等咁耐位 都唔係一件容易嘅事.今晚就經過呢間apm內既made in hk 眼見坐位都幾舒適 只係等了一張枱的時間😎今晚叫了一個 雜扒套餐🍗 套餐包 餐湯 麵包 餐飲 可以加錢 轉啤酒或其他特飲. 可是雜扒餐唔記得影相😅 但雜扒餐 味道很好 雞扒很嫩 牛肉五成剛剛好 有洋蔥汁紅酒汁 黑椒汁選擇👍還有點了 烤蝦鮮果蜜糖檸檬汁沙律, 酸酸甜甜很開胃。 白酒煮蜆 隻隻有肉。 只是套餐加錢 轉了杯cocktail sangria 比較偏澀🍸但總括來說 是滿意的 上菜時間都快 我會再來 幫襯
但總括來說 是滿意的 上菜時間都快 我會再來 幫襯
烤蝦鮮果蜜糖檸檬汁沙律
白酒煮蜆
1 分鐘 (堂食)
烤蝦鮮果蜜糖檸檬汁沙律
  • 沙律
2017-09-11 224 瀏覽
Once I got into the restaurant, I was impressed by its layout and decorations. Modern and cosy.Menu below. Price for dinner ranges around 100-200.Bread: a bit hard but warmNice salad, blueberries and corn are sweet.Main course, fish of the day- salmon. Too many fries and they taste "old". Too much sauce too, it's a bit like flooding...Salmon is soso, maybe less sauce is better.But the veges are great, warm and fresh!

Bread: a bit hard but warm
bread

Salad   (without  sauce)

fish  of  the  day  (salmon)
2017-09-11
  • 沙律
2017-09-06 3794 瀏覽
觀塘區要搵個坐得舒服,價錢又合理嘅地方食個早餐好難。一來觀塘區重建,好多茶餐廳執左搬左,二來,好多餐廳都12點先開門。。其實我黎左呢度食早餐好多次,終於抽時間寫下食評。呢間早餐星期六日10點至11點時段係人山人海,好大一家大細要攞飛等位。我試過有一次由10點半等到11點,過左早餐時間,侍應就會話早餐完結,於是等緊位嘅人就會散去。吸收了上次教訓,今次我星期六9點半就黎坐,終於可以慢慢咁嘆個靚早餐!這兒主打坐得舒服的港式早餐~ 價錢比茶餐廳貴, 而且要收加一。我點了沙嗲豬腩片公仔面, 配炒蛋多士 ($48)沙嗲不是很辣,面入不是太入味, 所以不喜歡吃辣的我就十分喜歡~朋友點了牛展羅宋湯通粉, , 配炒蛋多士 ($48)湯底濃郁, 十分開胃, 我嚐了兩口, 果然「隔離飯香」~喜歡羅宋湯的味道多於沙嗲炒蛋出乎意料之外, 十分有水準, 蛋香, 口感軟, 可是, 因為侍應太忙, 可能唔夠人上菜, 蛋有點凍。多士整塊上, 牛油塗上。當本小姐想這間比茶餐廳貴的餐廳應可提供果醬時, 竟然換來一句「果醬要加錢」連大X活, XX Sandwiches的服務都好過呢度...每個早餐餐茶都可以飲奶茶, 咖啡,

我點了沙嗲豬腩片公仔面, 配炒蛋多士 ($48)
朋友點了牛展羅宋湯通粉, , 配炒蛋多士 ($48)

湯底濃郁, 十分開胃, 我嚐了兩口, 果然「隔離飯香」~

喜歡羅宋湯的味道多於沙嗲

每個早餐餐茶都可以飲奶茶, 咖啡, 檸茶, 檸水
這個價錢的早餐, 除了是買APM的方便, 還有是嘆早餐可以坐得比茶餐廳闊落。
題外話/補充資料: 星期六日早餐時段十分繁忙, 最好早上10點前入座, 否則取票等位等位到午餐時段都未有得食架~
2017-08-12
$53 (早餐)
2017-09-04 258 瀏覽
星期六既朝早,本來可以訓晏啲🤤不過有朋友想約我食個brunch咁喎!咁就訓少幾個鐘,專程去觀塘同佢見個面啦去到果陣係11點半,間野唔多人,事實上商場既人流亦唔多叫左兩個特餐試下。唔使一兩分鐘就已經有野食了。炒蛋唔夠熱,多士就岩岩好,總體黎講有啲失望特餐終於黎到了。個意粉呢,質感都算彈牙,雞膇好林,湯底係味清黎,感覺係茶餐廳水準公仔麵就無咩特別,豬腩片都係林林地既,湯底唔太辣,怕辣既人其實可以一試野食黎講就一般般啦,但環境係幾舒服,對住塊大玻璃可以望到出面街景,其實可以坐耐啲先走😌

去到果陣係11點半,間野唔多人,事實上商場既人流亦唔多

炒蛋多士配凍檸茶