2016-12-01 226 瀏覽
早前就訂了位, 在MAZ THAI跟女友享受一個浪漫的泰國菜之夜, 這裡燈光柔和, 非常適合情侶約會新派的泰式風格, 格調比一般泰菜高雅來到之時已經坐滿了人MENU種類繁多但分類這澳洲藍青口相當新鮮. 微辣的醬汁加上小量辣椒, 莞茜辟腥, 完全吃到它的鮮味, 可是份量不多十分足料的冬蔭公湯, 大蝦之外, 還有洋蔥, 莞茜, 磨菇等, 大大地去除了腥味, 提升了刺激感, 由於很多海鮮, 所以鮮味非常豐富, 辣中帶有濃厚的海鮮味此外值得一提, 湯底也頗辣, 小心飲用

這裡燈光柔和, 非常適合情侶約會
新派的泰式風格, 格調比一般泰菜高雅
來到之時已經坐滿了人
MENU種類繁多但分類

此外值得一提, 湯底也頗辣,

小心飲用
2016-11-30 170 瀏覽
最近同姊妹們OT到很晚, 一直都是叫外賣, 好寡... 所以趁這晚早點收工, 來灣仔邊吃好西~這間MAZ好似新開, 門面好GRAND, 一於試試佢 泰式古法炒辣蟹! 砌成原隻樣子好靚, 拆肉後發現還有好多蟹肉, 沒有呃秤~蟹肉彈牙又鮮, 比起在泰國吃過的更好吃! 裡面陣陣的辣蒜, 椒香, 又有鮮肉鮮甜味, 一隻蟹都幾大隻呀, 可以給幾個人分了我覺得青咖哩走地雞有點不夠辣, 甜味為主, 不過雞肉就好嫰滑, 脂肪好少, 好適合我地吃! 如果叫咖哩一定要點一碗飯才可以喔!

一隻蟹都幾大隻呀, 可以給幾個人分了
2016-11-29 2998 瀏覽
走過蘭牡街,在常到的蝦麵館旁,開了一家泰菜+精品咖啡的新派餐廳 MAZ Thai & BBQ。門面有個大窗,客人可以對街坐。長方形間格,設置雲石長桌,似乎人與人之間的距離瞬間被拉近,不介意陌生人在咫尺,當然亦有獨立小桌梳化位。主打BBQ 及惹味泰菜,酒類餐牌面積跟菜式一様,可見相當重視,說來,燒烤及辣味小吃,確實佐酒一流。是日有生蠔優惠,$98有6只及包括一杯紅或白酒,非常吸引,可惜同伴對生蠔敏感,我亦非蠔痴!依照報章雜誌的介紹,二人嚐了三道菜。泰式古法妙辣蟹 大中小的辣度,我們選了中辣,的確有份量,香惹兼備。古法其實只是家常做法,主要用上大量辣椒、金不換、蒜頭及人蔘薑等調味料,炒至如炸蒜辣醬,我們的肉蟹,全身鋪滿黑色紅色的辣醬,見到已知厲害!味道香辣非常,濃郁含香草層次,辣得極度滋味。蟹蓋內有若干軟身蟹膏,蟹蓋外黏滿調味料,用來佐飯吃非常美味開胃,終於開始明白為何四川人可以辣椒醬伴飯吃!這道蟹,調味醬汁出色,美中不足之處在非用活蟹,肉質未能盡美。泰式燒鰻魚 說明是BBQ專門店,燒功有實力,鰻魚肥美,燒至皮脆不乾硬,魚肉油潤,見到適量金黃烤焦的烙印。配備泰式酸甜汁,味道輕輕不霸道,非常
門面有個大窗,客人可以對街坐。
依照報章雜誌的介紹,二人嚐了三道菜。

泰式古法妙辣蟹
大中小的辣度,我們選了中辣,的確有份量,香惹兼備。
泰式古法妙辣蟹 - 軟身蟹膏

泰式燒鰻魚
配備泰式酸甜汁,味道輕輕不霸道,非常匹配。

D24 榴櫣煎餅
本以為是班㦸之類的甜點,想不到有新意。
D24 榴櫣煎餅
是pizza薄餅的超薄餅底,烤至香脆,塗上榴櫣後更加上芝士,每一口皆又鹹又甜,既軟亦脆,美味無窮。
是一家好hea,有酒飲而食物有水準的小店,氣氛不錯,聚友良地。
2016-11-21
2016-11-28 264 瀏覽
今天出來lunch的時候接到一張製作精美的單張,於是決定試試。總是一個人午餐的我基本上都不用等位,一到店就能坐下了。這是一家裝修簡單又新潮的工業感餐廳。午餐lunch set分58/68/78?大概是這樣。我點的是菜單上有圖片的鴨肉鴨血肉丸粉如圖鴨肉不少,鴨血大概三四塊,還有三個豬肉丸。湯底充滿了排骨粉雞粉的甜還帶著莫名的香草味。豬肉丸大小正合適,有爽脆的口感。可是。鴨肉是酸的哦,所有都帶著不重但又忽略不了的酸味。鑒於現在的餐廳口味掌握,也許人家就是酸的呢~我也就乖乖的把不好吃的酸鴨肉吃掉吧。反正是沒下次了,真不愛吃酸的肉呢!

我點的是菜單上有圖片的鴨肉鴨血肉丸粉如圖

反正是沒下次了,真不愛吃酸的肉呢!
2016-09-27
2016-11-28 158 瀏覽
朋友介紹左間灣仔新開的泰菜,呢晚放工一於去試下!Satay串燒拼盤,有雞豬牛三款各二串,串燒燒到表層金黄!望見都好吸引~3款都好食但食落最正既係串燒雞,雞串燒香而帶juicy,加埋d satay汁食就更好味!satay香而不辣好惹味蒜蓉大蝦,蒜一粒粒放喺大蝦上面,聞落非常之香,夾埋野菜絲黎食,q彈既蝦肉,香脆既蒜粒,再配埋爽脆既野菜一齊食,口感豐富!份量夠哂兩人食炒雜菜 雜菜主要是西蘭花和椰菜, 夾雜少許芥蘭苗、車厘茄和磨菇, 雜菜炒得油潤光澤, 顏色翠綠, 口感爽脆新鮮, 保留蔬菜水份, 火喉夠而不會煮得老, 以蒜蓉炒後加上炸蒜, 蒜香十足。新潮的裝潢格局,泰菜新勢力,價錢合理,食物質素有水準,值得再來一吃!
朋友介紹左間灣仔新開的泰菜,呢晚放工一於去試下!

炒雜菜

2016-11-25 197 瀏覽
Happy FridaY梗係要食個Happy Lunch啦~!~!~同事話之前喺呢度食過dinner唔錯,所以就帶左我地黎食lunch,我地仲特登早d出發避開人潮,不過都要等一陣先有位.午餐選擇都幾多元化,飯麵湯粉都有,睇落唔係一d好普通既泰菜,而係幾地道、唔係周街都食到果d,印象唔差.我試左個泰式大蝦干撈麵,撈麵食落香香脆脆幾有咬口喎,兩隻蝦都幾好肉地又入味,食碟都相當惹味、相當有質素.其中一個同事叫左滷水鴨豬肉丸湯河,肉丸湯河就成日都食到,搭埋滷水鴨就幾有新鮮感喇! 同事話個湯底清清地唔錯,飲落唔會好味精湯feel,主角之一滷水鴨質感軟嫩,清爽潤口,肥嫩唔膩,口味濃香.另一個同事就選擇辣肉碎煎蛋飯,佢一臉正經咁話,泰國人煎蛋既方式係追求蛋炸到鮮嫩脆口,好考功夫,所以叫我地唔好睇少隻蛋. 見佢掃晒d肉碎,飯都無粒淨,就知到好唔好味啦!

2016-11-18
15 分鐘 (堂食)
2016-11-22 138 瀏覽
在灣仔的橫街看見這間泰國菜。走進店舖,環境舒適。幸好當天沒有太多人,即時安排入座。頭盤:生蝦!食泰國菜必叫item 生蝦大隻肥厚,食落新鮮爽口,夾埋泰式辣汁、蒜片、辣椒、刺激食慾。生菜包:一上枱被炒肉香辣味吸引住。大大盤加埋生菜整齊乾淨。用左泰式香料炒肉碎加埋微辣。味道好出同正綜,配上生菜的清爽囗感綜合串燒:一次過滿足你三個味道!豬、牛、雞,吾洗煩又有得食😂雞肉肉汁豐滿,牛肉同豬肉嫩囗吾「鞋」。一定要淋埋沙爹汁咁先夠惹味菠蘿炒飯:用上新鮮海鮮丶大蝦魷魚菠蘿炒附上肉鬆腰果加添口感。特別用上糯米去炒。鹽燒馬友:待應大力推介、要等30分鐘原條馬友用上大量鹽來醃製,食落咸咸香香,魚肉肉質鮮嫩、入口層次好豐富。心思位,魚皮好易整片夾起。
在灣仔的橫街看見這間泰國菜。
走進店舖,環境舒適。幸好當天沒有太多人,即時安排入座。
頭盤:生蝦!食泰國菜必叫item

生菜包:

菠蘿炒飯:
用上新鮮海鮮丶大蝦魷魚菠蘿炒

附上肉鬆腰果加添口感。特別用上糯米去炒。
鹽燒馬友:待應大力推介、要等30分鐘

2016-11-04
2016-11-21 200 瀏覽
好開心呀!!!男朋友放閒日,特登過黎灣仔搵我食LUNCH,仲一早揀定餐廳,呀,點解我喺灣仔返工都唔知有呢間泰式餐廳,反而佢會知呢?LOL~^^男朋友話不如揀兩款SHARE食,咁梗係好啦,佢知我鍾意食雞,所以點左泰妃雞,佢自己就比較鍾意食重口味,所以揀埋紅咖哩鴨,YEAH,好期待呀,人地今朝早餐食左好少野咋~無耐兩款都送到,都係配埋絲苗白飯,泰國D絲苗米就係特別靚,好香、好有口感、飯味濃,就咁食白飯都好滿足~我地先試個泰妃雞,由外面雞皮到入面雞肉都超香滑,雞件已去骨,所以入口啖啖肉,肉質嫩得黎唔肥腻,鮮味程度佐飯好GOOD。紅咖哩鴨個名就相對濃,個汁配飯又係無得輸,令人越食越開胃,減肥既女仔真係唔可以試,一試上癮就停唔到口~咖哩唔係一味死辣, 反而係甜甜的食到少少椰香,混埋烤鴨既皮油,唔錯,味蕾大滿足~鴨肉軟嫩,索晒精華既薯仔都千其唔好浪費呀~

泰妃雞
紅咖哩鴨
2016-11-17
8 分鐘 (堂食)
泰妃雞
紅咖哩鴨
2016-11-21 187 瀏覽
每個打工仔每日最開心既moment,當然就係lunch time啦,可以break一break,抖啖氣,叉叉電,然後先至再面對下半日既工作~我地公司同事就暗地裡開左個group,可以開心share下lunch time好去處,有咩好食唔好食都可以一一分享,成為公司同事午餐搵食指標,好pro,真係做正經野又唔見大家咁好心機,haha……今日就孖住個好啱傾既同事第一次黎呢度食午餐,因為見唔少同事都有喺個group度討論,唔黎試下又點搭到嗲呢?翻開menu,選擇都幾多,最終我揀左泰式辣肉碎煎蛋飯,聽講呢個係泰國人勁鍾意食既comfort food,睇落簡簡單單,但食落就覺得好惹味,d肉碎幾好送飯,炒得香香辣辣,食得出有小辣椒同九層塔,一半肉碎一半飯咁mix埋一齊送入口就最好食,再食埋隻蛋,相當滿足,而且味道好正宗,完全可以幻想自己身在泰國,比身心放鬆下.同事就點左大蝦干撈麵,同事話大蝦肉質好彈牙,味道亦算鮮,撈麵好香口,我都忍唔住夾左啖試試,相當有口感,味道香濃,搞到我決定下次再黎都要叫呢個,哈哈,無計,隔離飯香嘛!

泰式辣肉碎煎蛋飯
大蝦干撈麵
2016-11-18
10 分鐘 (堂食)
泰式辣肉碎煎蛋飯
大蝦干撈麵
2016-11-20 2305 瀏覽
朋友帶我來灣仔, 說要吃很好的泰國菜, 他說已經來吃過三次了, 很是滿意。我見到餐廳有點納悶, 看這格局只是一間小小的酒吧嘛, 酒吧餐廳出品的菜式能有多好? 我完全估計不到, 這裡的食物款式是應有盡有的, 烹調甚有心思有質素, 甚至乎比香港出名的某些泰國菜餐廳更好, 人不可以貌相, 連餐廳也是呢! 泰式生蝦 $98 蝦刺身好肥美肉厚, 新鮮美味, 有像日式生蝦的黏膠質感, 蘸上特製醬汁, 辣度是小辣, 對我們來說剛好! 蝦上有一小蒜片, 蒜片上再附有辣椒, 通常不太能吃辣的人, 就會去辣椒留蒜這樣吃。 特別的是旁邊有苦瓜片, 苦度蠻強的。 泰式汁煮新鮮澳洲藍青口 $226 以香茅加上洋蔥、蒜蓉、雞湯、白酒做成的汁料, 十分惹味, 帶給青口豐富的味道。青口份量蠻多的, 我最喜歡的是那底下的湯汁, 有少少甜和香茅泰式風情, 味道剛好又不會太咸, 簡直想用青口殼直接畢來喝。 我一向不太愛吃青口, 總覺得是吃之無味的東西, 質感通常是又乾又靭又無味, 但這個新鮮青口卻是與別不同, 不算太大隻但小巧精緻, 每隻出奇的嫩滑, 幾乎入口即溶, 味道鮮甜, 配上湯汁天衣無逢, 可能是我人生吃過最好吃

泰式生蝦 $98

特別的是旁邊有苦瓜片, 苦度蠻強的。

泰式汁煮新鮮澳洲藍青口 $226

我一向不太愛吃青口, 總覺得是吃之無味的東西, 質感通常是又乾又靭又無味, 但這個新鮮青口卻是與別不同, 不算太大隻但小巧精緻, 每隻出奇的嫩滑, 幾乎入口即溶, 味道鮮甜, 配上湯汁天衣無逢, 可能是我人生吃過最好吃的青口。

椰青 $46

最近椰青水大行其道, 因為含豐富的維他命和礦物質, 最重要是成份天然無添加, 比喝汽水和包裝飲品好多了, 樽裝的椰青水越出越多, 但說到天然當然是原個最天然了, 這個椰青印上了MAZ餐廳名字, 有心思, 椰青水夠凍, 放久了仍然凍, 清甜解渴, 連椰肉也可輕易刮出來吃, 不浪費。

咖哩炒蟹 $286

之前去泰國食過咖哩炒蟹回味無窮, 個咖喱汁是靈魂所在, 以黃咖哩及椰奶來做咖哩汁, 再加上勁多蛋花、青椒、洋蔥等, 個咖哩汁超級惹味, 蟹肉也新鮮, 有蟹的蟹香味, 咖哩也沒蓋過, 邊吃著蟹邊蘸咖哩汁, 這樣吃才過癮, 雖然只有一隻蟹, 但因它夠大隻, 三四個人分來吃也可以。

炒金邊粉 $82

金邊粉炒到橙色, 一看材料非常豐富, 有蛋、芽菜、炸蒜、鮮蝦、櫻花蝦、豆腐, 佈滿整個粉, 基乎看不見金邊粉, 賣相非常吸引, 習慣擠點青檸汁吃, 味道酸香清爽怡人, 青檸的酸加上茄汁的酸甜, 很能引起我們的食慾。金邊粉不會煮得太腍或容易斷, 保持彈性, 口感不錯。蝦肉肉質結實爽鮮, 蝦味濃郁。這個金邊粉是難得一見的出色, 也很合我的口味。

菠蘿炒飯 $176

炒飯喜歡乾身或有濕度的各有所好, 而我就喜歡後者, 這個炒飯正是這種。

和炒金邊粉一樣, 有異曲同工之妙, 都是用料好多, 有蛋、雜豆、大蝦、菠蘿、蔥花, 一定也要把旁邊的腰果和肉鬆撈在一起來吃, 每一口都吃到不同材料, 不會覺得炒飯單調, 感覺好豐富, 當中我最喜歡又甜又juicy的菠蘿, 成為這個飯的亮點。

炒雜菜 $68

芒果糯米飯 $66

去泰國旅行必吃的芒果糯米飯, 香港吃泰菜比較少見, 見到有當然要回味一下啦。

用杯裝盛載芒果糯米飯, 單是賣相已嬴得掌聲, 灑在糯米飯上的椰汁份量足, 椰香之外帶點咸, 很特別, 和泰國吃到的一樣, 芒果十分香甜, 相信是泰國的水仙芒, 糯米飯較為結實, 畢出來吃蠻費力, 但入口卻沒有很乾硬, 仍是易咬軟糯的口感。

Maz Thai 無論環境, 食物的賣相和味道, 員工服務 各方面也是一流, 食物用料新鮮又足料, 好有HEART, 絕對值得推薦的泰國菜, 在香港吃過的泰國菜之中, 是頭三甲呢, 甚至比泰國當地一些餐廳更好食。
  • 菠蘿炒飯
  • 炒金邊粉
  • 咖哩炒蟹
  • 泰式汁煮新鮮澳洲藍青口
  • 泰式生蝦
Max
2016-11-19 118 瀏覽
灣仔蘭杜街不經不覺已經變左條食街,好多形格餐廳在此起爐!!而這條街最新既應該係呢間泰菜Maz~~餐廳內低調形格怖置,暗淡柔柔燈光更帶點個性味道!澳洲藍青口~個汁底係左泰式風味極濃既香茅作為調味,頓時令普通既青口加分不少!優香既香茅真係同青口配合得幾好,青口又鮮味無沙~size唔算大隻但好鮮呢。生蠔拼盤~餐廳做緊promotion, $98就可以有6隻生蠔杯酒!我就簡左隻香淳白酒配生蠔啦!蠔有2款~好似係南非同愛爾蘭。味道都幾清甜,蠔味不算重~但食得都出係新鮮貨~配上泰式汁醬食有另一番風味。咖哩炒蟹~成大盆上台,炒蟹被密密麻麻既咖哩汁加d蛋花蓋住!咖哩香而不辣。濃郁得黎好惹味!蟹肉幾鮮甜亦不錯,索哂d咖哩汁!最後叫左個芒果糯米飯~3小杯上台!賣相幾好!芒果微酸帶清甜~芒果味香濃,椰漿亦同糯米飯好夾!但糯米飯質感帶點硬。影響了口感!但總括而言~全餐都係水準之上有餘呢。
2016-11-16 430 瀏覽
晚上工作完和男友在金鐘吃泰菜,這家餐廳在PP三期旁邊的蘭杜街,位置便利,剛剛開張沒多久,附近的上班族有口福了!不要以為在金鐘就一定價錢很貴,這家餐廳pricing非常親民,最重要味道非常贊,吃完可以舔舔俐好滿足地捧著肚子回家去。可能因為開張沒多久,我們7點半到餐廳沒有很多人。餐廳裡面不大,以木製裝潢為主,簡潔時尚,還有長桌高凳,十分適合多人聚會。餐廳還提供一系列酒精飲品,和朋友摸摸酒杯也ok!餐牌上有傳統也有新派的泰式料理。我們點了一份主食黃咖哩牛坑腩($88)。這個真心推薦!!牛坑腩燜得很淋,裡面還夾雜了一些煎過的薯仔粒,很香。而黃咖哩很濃很香,不會辣,不能吃辣的朋友也可以吃!這道菜送飯一流!接著我們點了辣肉碎炒飯($82)。這個份量大概有兩三碗,不是那種炒得很有鍋氣很乾身的那種,是有一點點濕感覺沒那麼熱氣。辣肉碎有點點辣,看得到用了紅辣椒絲炒,味道超棒!下一道菜是鹽燒馬友($162)。這道菜現做要30分鐘,所以想吃的朋友早點下單喔。魚剛剛拿到我們桌子我聞到一股很腥的魚味,心裡也沒有期待很好吃。這是一整條魚烤得,魚皮上面有一層厚厚的鹽巴。很容易就可以掀開魚皮,裡面熱氣騰騰,魚肉多汁嫩
辣肉碎炒飯
下一道菜是鹽燒馬友($162)。這道菜現做要30分鐘,所以想吃的朋友早點下單喔。魚剛剛拿到我們桌子我聞到一股很腥的魚味,心裡也沒有期待很好吃。這是一整條魚烤得,魚皮上面有一層厚厚的鹽巴。很容易就可以掀開魚皮,裡面熱氣騰騰,魚肉多汁嫩滑,吃起來就沒什麼腥味了。
鹽燒馬友
小食我們點了泰式雞翼($48),一共有6隻。炸得外皮酥脆,雞肉嫩滑,而且不覺得油膩,沾泰式甜辣醬吃贊!
泰式雞翼
小食我們還點了泰式椒鹽魷魚圈($88)。這邊的魷魚圈不是很大那種,同樣炸得酥脆不油膩,而且蠻新鮮!
泰式椒鹽魷魚圈
吃完鹹食後覺得這家餐廳的甜食應該也會一樣棒吧,結果甜點完全讓人失望。我們點了一款最大路的芒果糯米飯($66)。上來有三小杯,每一杯底下都是糯米飯,上面放了兩片芒果。先說芒果,不甜而且不多水。再說糯米飯煮得很硬,椰汁也不甜,我們吃了兩口就已經吃不下去了。
芒果糯米飯
芒果糯米飯
我覺得對這家餐廳除了甜點以外其他食物都非常滿意,價廉物美,大家可以去試試看喔(◕ᴥ◕)
2016-11-10
辣肉碎炒飯
泰式雞翼
泰式椒鹽魷魚圈
2016-11-16 168 瀏覽
菠蘿炒飯,88蚊,叫得冇錯,個飯炒到金黃色,加左蛋花,菠蘿,青豆,紅蘿白粒,聞到好香,食甜甜甜香香,側邊啲花生咬落好脆口,配埋肉鬆食,感覺不錯👍👍青口好正,個湯汁辣辣地,甜甜地,又酸酸地,真係百感交集,再加埋青口肉質非常之嫩滑又無沙,真係人生之中最好食青口😋😊凍檸茶,平時去茶餐廳經常飲啦,冇乜特別,但今次叫咗個青檸紅茶,非常之好飲,青檸配搭紅茶,比一般嘅檸檬更加正,非常之特別,結果我飲完一杯再一杯🍹🍹🍹串燒有三種,有豬肉啦,雞肉同埋牛肉🐷🐮🐔,佢個沙嗲醬非常之香甜,豬肉帶焦香,食落好香口,真係引人垂涎欲滴😋😋炸野用吸油紙墊住,好細心,隔左啲油,食得都健康d
😋😋
炸野用吸油紙墊住,好細心,隔左啲油,食得都健康d
2016-11-08 180 瀏覽
下午茶既時候食午餐,真係最舒服既,又平d 又唔洗等位又唔洗逼。本來一心去食隔離間雞扒既,點知見到呢間想試左好耐既餐廳,佢下午茶比午餐平20蚊,就秒速決定轉場!一坐低就聽到有食客話佢個飯同餸都係凍既,要叫waiter 換左佢,我心諗會唔會係中伏,但坐低左就試一試啦。佢個裝修都真係好唔錯,個大玻璃令到間舖頭感覺上大左好多成整個感覺好舒服,但係坐高枱既就應該辛苦 d 啦。 點左清邁青咖喱雞飯,仲可以配洛神花茶,都係$38,真係幾抵。咖喱雞既賣相幾好,都唔錯,雞係新鮮既,個青咖喱幾好,個口感好rich,送飯係正既!可惜(應該係我太餓)個飯唔係好夠。個洛神花茶係茶包,就真係好一般,下次會叫第2 d 野飲。整體黎講,以$40 以下呢個價錢,呢個環境,呢個食物係抵既,下次都可以試下佢個晚餐!

2016-11-07 142 瀏覽
同媽媽去食泰國菜,揀咗一間係佢返工地方附近嘅餐廳,地舖,好早嚟到所以暫時冇咩人。首先揀咗一個我阿媽都唔識整嘅辣蟹,價錢比之前食嘅私房菜平少少。泰式古法炒辣蟹$328選擇了小辣,其實真係唔係太辣,表面有好多配料爆得好香,裏面嘅蟹肉都大大件,絕對唔係水蟹,睇過蟹鉗就知道咩事啦!個蟹殼裏面都有啲蟹膏,唔係我杯茶,主要都係阿媽食,不過味道都OK。裏面啲肉香香地有少少辣,鮮味足,食得好滋味,連正餐嚟到我哋都唔理,食晒先算洗面洗埋手。菠蘿炒飯$88之前食過原隻菠蘿炒飯,基本上食品名稱沒有「原隻」兩個字嘅時候一定唔會比一個菠蘿你。所以上面有d切左既菠蘿粒。裏面有一啲蝦仁,色澤炒得均勻,味道尚算豐富。特別係旁邊有一些肉鬆碎和腰果,沒有撈埋一齊炒絕對是明智選擇,保留到原本有的鬆脆和爽口口感。炒金邊粉$82金邊粉炒起比較乾身,是因為湯粉不能選擇所以才選擇了炒粉,如果晚上也賣湯粉就好了!裏面也是有一粒粒的蝦仁和蛋絲。酸酸甜甜,增進食欲。除了加水不夠主動之外,其他都不錯了。

泰式古法炒辣蟹$328

選擇了小辣,其實真係唔係太辣,表面有好多配料爆得好香,
裏面嘅蟹肉都大大件,絕對唔係水蟹,睇過蟹鉗就知道咩事啦!

個蟹殼裏面都有啲蟹膏,唔係我杯茶,

主要都係阿媽食,不過味道都OK。

裏面啲肉香香地有少少辣,鮮味足,食得好滋味,

連正餐嚟到我哋都唔理,食晒先算洗面洗埋手。
菠蘿炒飯$88

炒金邊粉$82

裏面也是有一粒粒的蝦仁和蛋絲。酸酸甜甜,增進食欲。
除了加水不夠主動之外,其他都不錯了。